Suomalainen ruokakulttuuri maailman huonointa?

Viestiketju alueella 'Ruoka ja juomat' , aloittaja Echi, 16.05.2012.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
  1. Zulu_

    Rekisteröitynyt:
    30.09.2006
    Viestejä:
    5 730
    Mitähän nämä todella laadukkaat paikat on joissa syö tota halvemmalla?
    Jotain pikakiinalaisia?
     
  2. S62B50

    Rekisteröitynyt:
    16.06.2009
    Viestejä:
    7 270
    Ihan missä tahansa paitsi huoltamoilla. Sanotaanko näin, että mielummin menee vetämään sen lounaskebab+0,33l limu 6 euroon, kuin maksaa 9,60e huoltamolle.
    Hertsikassa nyt muistuu mieleen hyvä ruokamesta johon on tungosta (en vain muista nimeä).
     
  3. Echi

    Rekisteröitynyt:
    23.12.2008
    Viestejä:
    1 685
    Kuten jo aloitusviestissä kirjoitin, niin meillä ei ole juurikaan omaperäistä ruokakulttuuria- Kaikki on joko kopioitua muualta tai muuten vastenmielistä. Erittäin harvoja poikkeuksia löytyy kuitenkin joukosta.

    Olen jo pidempään ihmetellyt sitä, kuinka "makkarakansa" syö loppujen lopuksi melkoisen hirvittävän makuisia makkaroita. Luulisi, että edes tämä asia olisi kunnossa, mutta ei.. Kaipasisin ihan pirusti halpoja kuivattuja, pirun kovia ja mausteisia possumakkaroita. No niitä ei löydy, mutta jotain hyvää on kuitenkin puolivahingossa päässyt syntymään. Suomalaisista ruuista pidän valtavasti mustasta makkarasta, mustamakkarasiivuja paistetaan voisssa rapeiksi ja annetaan jonkin aikaa vetäytyä. Rapeus, suolaisuus ja veren tuoma rautainen aromi leviää pikkuhiljaa kielen päällä..

    Gaavilohella on myös skandinaaviset juuret, ruotsalaiset käyttävät enemmän sokeria ja jotenkin ihmeellisesti suomalaiset ovat onnistuneet pistämään paremmaksi; sokeria on ripaus - kohtuus - ja pääpaino on itse lohen uniikilla maulla ja suolalla. Tilli ja valkopippuria ovat lähinnä terästeitä. Graavilohta pitää myös suolata pitkään, yksi päivä ei riitä mihinkään. Kolmannen päivän jälkeen raavitaan suolat pois ja aromit ovat kohdillaan - tämä on itäsuomalainen perinne, joka toimii.

    Savustetut kalat ovat tietenkin aina hyviä, ongelma on kuitenkin siinä, että suomalaiset yleiset kalalajit ovat miltei kaikki keskinkertaisen makuisia. Hauki on miltei oksettavin esimerkki näistä. Mutta toisinaan, savustettu tai ulkona kuivattu ja auringossa roikkkunut kala on "ok". Muistan lapsuudestani, kun naapurit kuivasivat suolattuja kaloja auringossa seinällä-. Rutikuiva, suolainen kala oli mahtava makuelämys - siitä jäi aistijälki aivoihin, jonka pystyn vieläkin assosioimaan muistolivoom- Räätikkäloora, eli lanttulaatikko on omasta mielestäni varsin mainiota. Sillä on myös aika pitkät historialliset juuret, toisin kuin esim. porkkanalaatikko, joka yleistyi lähinnä 1800-luvulla, lanttulaatikko on syöty keskiajan tienoilta lähtien. Eihän näitä monta ole, mutta jotain kuitenkin.
     
  4. kekkuli777

    Rekisteröitynyt:
    26.09.2011
    Viestejä:
    1 269
    Haukihan on mitä mainioin kala, jos siitä ei saa herkullista niin se ei ole kalan vika, eikä ruokakulttuurin vaan silloin on kyseessä paska kokki.

    Viimeisimmästä viestistäsi päätellen et enää pidä suomalaista ruokakulttuuria maailman huonoimpana, vaan olet löytänyt sieltä paljon mahtavia ruokalajeja. Jatka tutkimista!
     
  5. SMB

    Rekisteröitynyt:
    25.07.2009
    Viestejä:
    9 922
    Ei meillä ole mitään muutakaan kulttuuria, joten miksi meillä olisi ruokakulttuuriakaan.
     
  6. kekkuli777

    Rekisteröitynyt:
    26.09.2011
    Viestejä:
    1 269
    Oletko koskaan käynyt Itiksessä, siellä on niin paljon kulttuuria että meinaa pää levitä.
     
  7. Butali

    Rekisteröitynyt:
    30.08.2006
    Viestejä:
    563
    Suomessa ei ole olemassa koko maan kattavaa, yhtenäistä ruokakulttuuria ja perinneruokia, vaan eri osissa maata on omia paikallisruokiaan. Tämä on minun mielestäni juurikin sitä suomalaista ruokakulttuuria, mitä aloituspostaaja ei hoksaa tai suostu myöntämään. Minä voin kertoa omalta asuinalueeltani esim. vaikka nämä 3 ruokaa, joita Echi tuskin on maistanut, saati tietää mitä ne ovat?
    Rönttönen
    Mykyrokka
    Ohraryynirieska

    Jos mennään 200km mihin tahansa suuntaan, ei ihmiset ole takuulla kuulleet näistä kaikista kolmesta, vaan siellä on taas omat erikoisuutensa, mistä minä en ole ikinä kuullut.
    Ja sille minä en voi mitään, jos Echi on syntynyt ja asunut kehäkolmosen sisäpuolella. Siellä kulttuurien sekamelskassa tuskin mitään kotimaista perinnettä voi kehittyä enää nykyään... :comp:
     
  8. kekkuli777

    Rekisteröitynyt:
    26.09.2011
    Viestejä:
    1 269
    Amen!!!!
     
  9. Nemostelija

    Rekisteröitynyt:
    16.05.2008
    Viestejä:
    1 773
    Eli parhaan läpileikkauksen suomalaisesta ruokakulttuurista saa siis juuri Kehä3:n sisällä jossa saman pöydän ääressä usein istuu hämäläinen, savolainen, varsinais-suomalainen ja lappilainen sekoittamassa ruokiaan? ;)

    Perinnettä se kulttuurien sulautuminen ja uusien asioiden sillisalaattikin on, koska kuten todettua, mitään yhtenäistä ja kiveen hakattua ei yksinkertaisesti löydy. Näinhän se on mennyt ennenkin, nykyisin ruotsalaisen ja venäläisen rinnalle on vaan tullut itämainen, afrikkalainen jne.
     
  10. Photiou

    Rekisteröitynyt:
    23.11.2005
    Viestejä:
    809
    Eihän mitään koko maan kattavaa ruokakulttuuria ole muuallakaan - Italiassakin eri alueilla on erilaiset perinneruoat ja kun pastakaan ei ole Italialaista alkuperää, raaka-aineita on apioitu Arabeilta sekä panna cotan on legendan mukaan kehitellyt unkarilainen nainen, niin voidaan päätellä ettei Italiassakaan ole minkäänlaista ruokakulttuuria ;)
     
  11. vadelma123

    Rekisteröitynyt:
    20.06.2008
    Viestejä:
    1 052
    Suomesta puuttuu ulkona syömisen kulttuuri, mikä johtuu niukkuuden ja säästämisen historiasta.

    Sama pätee vielä nykyäänkin: mahdollisimman halvalla, mahdollisimman nopeasti.
     
  12. kekkuli777

    Rekisteröitynyt:
    26.09.2011
    Viestejä:
    1 269
    Johtunee myös siitä että suomessa on hyvin syöminen tehty pirun kalliiksi. Lisäksi hyvät ravintolat ovat usein keskittyneet pariin isoon kaupunkiin ja ei ole olemassa hirveästi pienenmpiä laadukkaita etnisiä ravintoloita. Kiinalaisia mestoja on kyllä, mutta laatu on välillä vähän sitä sun tätä. Ehkä myös pohjoinen sijainti ja vallitsevat sääolot vaikuttavat, se on helpompi lähteä Espanjassa viettämään iltaa ruoan merkeissä ulos, kun taas suomessa vedät pilkkihaalarin päälle ja venailet -25 asteen pakkasessa eka tunnin bussia että pääset keskustaan ja sitten sama takaisin tullessa. Ei houkuta kovin usein lähteä mihinkään. Toista se oli vaikka Lontoossa kun lähdit asunnolta ulos niin 100 metrin sisällä oli niin paljon laadukasta tarjontaa että ei tarvinnut miettiä että mihin pitäis lähteä että sais jotain kelpo ruokaa, ainoa ongelma oli valinnan vaikeus ja sekin vaan positiivista kun pystyi syömään vuoden jokaisena päivänä eri ravintolassa laadukkaasti ja myös kohtuuhinnoin (ei 150 euroa kolmen lajin menusta ja juomista).
     
  13. ideavaras_b

    Rekisteröitynyt:
    27.07.2012
    Viestejä:
    173
    ja siitähän se riippuu asuuko sen kolmosen ulko- vai sisäpuolella :D se sanottava että paras tarjonta löytyy kyllä sisältä, luulisin että arvostus myös vaan en varmaksi osaa sanoa.
    e. vadelma123 kyllä se harmillisesti johtuu hinnoista
     
  14. Moebbels

    Rekisteröitynyt:
    23.10.2011
    Viestejä:
    559
    Tämä on ihan totta, olen itse ihmetellyt kun moni haukkuu haukea pahaksi.
    Parasta hauki on silloin kun se on tuoretta, kasvanut meressä, eikä ole liian iso.

    Tällöin maku ja koostumus ovat hyviä ja siitä saa erinomaista ruokaa paistamalla fileet pannulla sopivien mausteiden kera.
     
  15. Kiekura Banned

    Rekisteröitynyt:
    29.01.2008
    Viestejä:
    3 691
    Mitä isompi hauki sen paskemman makuinen yleensä.
    Ja kuten joku sanoi eri puolella suomea erilaiset ruuat.
    Suomessa jos haluaa oikeasti todella hyvään ravintolaan ni kyllä se Helsingistä löytyy. Vähän turha verrata jtn Lontoota ja suomea kun Lontoossa on enemmän asukkaita kuin koko Suomessa. Kysyntää paljon "pienellä" alueella.
     
  16. vadelma123

    Rekisteröitynyt:
    20.06.2008
    Viestejä:
    1 052
    Ootteko muuten huomannut miten kaikki kebab- ja kiinalaisravintolat on kopioita toisistaan? Samat rullakebabit ja "härkää-talon-tapaan" joka mestassa =)

    Sellaiset aasialaiset katukojut olisi mukavia, mutta en pysty näkemään tuolla -25C pakkasessa ihmisiä palelemassa =)
     
  17. kekkuli777

    Rekisteröitynyt:
    26.09.2011
    Viestejä:
    1 269
    Jeps, turha verrata sinänsä. Mutta on se hauska kun vanhoollinen ja konservatiivinen englantikin on katse tulevaisuuteen-suomea avaramielisempi ruoankin suhteen. Meillä vielä venataan ekaa somaliraflaa avattavaksi.
     
  18. Sheiben

    Rekisteröitynyt:
    23.07.2002
    Viestejä:
    689
    Kyllä niitä todella hyviä ravintoloita löytyy muualtakin vain Helsingistä. Mutta se on totta, että Helsingissä on varmasti Suomen paras tarjonta, johtuen kaupungin ja lähiseudun asiakkaiden runsaasta määrästä.
     
  19. Echi

    Rekisteröitynyt:
    23.12.2008
    Viestejä:
    1 685
    En tiedä, ehkä kaikki johtuu siiitä, että perhe, jossa asuin, asusteli joen varrella. Kaikkia kaloja koeteltiin pakon kautta. Varsinkin sitä harmaata vitun tylsän makuista haukea oli tarjolla eri muodoissa. Vitun tuoretta voissa, keitossa ja kaikissa muissa muodoissa. Opin vihaamaan kaikkia muitakin kaloja. Savustus oli eri asia - kaikki kalat maustuvat hyviltä savustettuijna. Mahdollisesti, ehkä kuha on poikkeus, mutta sitä ei ollut tarjolla monestikaan

    Mutta ehkä kyse on myös mausteista. Haluan uudistaa suomaisen ruokakulttuurin. Miksi ei soijaa ja muita mausteita. Katsotaan... Tämän hetkinen paras resepti on haukichilipullat. Hauki toimii jauhettuina, muiden mausteiden kanssa.

    No mainitse yksikin, ei minulla ainakaan tulee mieleen.
     
  20. frissy

    Rekisteröitynyt:
    28.10.2000
    Viestejä:
    6 033
    Oikeastaan kaikissa kaloissahan tuo pätee, että mitä suurempi se on niin maku on yleensä heikompi. Se on sitten eri asia, jos PITÄÄ siitä "toisesta" mausta. Eli maku muuttuu, mutta ei se aina tarkoita, että se on huonompi. Tosin yleisesti ottaen sen ominaismaku heikentyy.

    Itsekkään en haukea kauheasti arvosta, mutta en silti menisi sanomaan, että olisi pahaa. Se on vaan tosi, että sieltä löytyy parempaakin kalaa :) On kanssa suuri ero siinä, että onko se makeanveden vai mereltä saatu hauki. Nykyisin en oikeastaan itselleni ota haukia makeasta vedestä (annan yleensä vanhemmille tjms.) kun tuo suolaisen veden malli maistuu vaan niin hemmetin paljon paremmalta
     
  21. Nemostelija

    Rekisteröitynyt:
    16.05.2008
    Viestejä:
    1 773
    Jep, koulukuntaeroja. Toiset tykkäävät ison haen lihasta, jonka rakennekin on täysin toinen mitä onkikaloilla. Ikävää tosiasia, mutta monille jo pelkkä ennakkoluulo aiheuttaa ruoan arvon laskua, etenkin kalaruokien osalla :(
     
  22. suomalainen_mies

    Rekisteröitynyt:
    03.01.2009
    Viestejä:
    770
    Näin ainakin meikäläisellä. Safkat ajokoira tyylillä naamaan ja sen jälkeen satanen lasissa takaisin töihin.

    "Worthless people live only to eat and drink; people of worth eat and drink only to live."
    -Socrates
     
  23. PatrikSelin Moderaattori

    Rekisteröitynyt:
    24.07.2011
    Viestejä:
    2 823
    Olihan jossain kohtaa uutinen, että Suomalaiset ovat lisänneet ulkonasyömistä, tosin se voi tarkoittaa menään Kultaista M:ää sen sijaan mentäisiin oikeaan paikkaa syömään.

    Se on ihmeellistä, että ruoka on todella kallista, mutta vaatteisiin yms. löytyy saatanasti rahaa. Ja tietenkin huonon ruuan lisäksi hankkii myöhemmäksi iäksi erilaisia sairauksia. Mitä hienoa on syötä todella huonosti?
     
  24. kekkuli777

    Rekisteröitynyt:
    26.09.2011
    Viestejä:
    1 269
    Itekään en tajua näitä jotka ostaa joka viikko merkkivaatteita ja sitten syövät sillä 20 eurolla per viikko ja sairauden iskiessä venailevat 6 tuntia terveyskeskuksessa kun parilla kympillä pääsee yksityiselle valitsemanaan ajankohtana.

    Meillä menee 200 euroa viikossa ruokaan ja silti ei syödä kun peruspöperöä, ei eineksiä tai toisesta ääripäästä naudan sisäfilettä. Lähinnä possun pihviä,vihanneksia, leipää, jauhelihaa, pastaa ja sitten juustoja ja jotain jälkkäripullaa tai keksiä. Joka päivä uppoaa 30-50 euroa, tosin onhan tossa muksujen maidon korvikkeet ja vellit mukana. Aika paljon vois tietysti säästää jos tekis isompia satseja pakkaseen, mitä olen nyt alkanut tekemäänkin...esim 20 annosta hernaria tuli väännettyä hintaan 4 euroa :D Kaupassa on vaan niin kiva käydä että massia menee :D
     
  25. ________

    Rekisteröitynyt:
    31.08.2011
    Viestejä:
    6 212

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti