Suomalainen ruokakulttuuri maailman huonointa?

Viestiketju alueella 'Ruoka ja juomat' , aloittaja Echi, 16.05.2012.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
 1. geraniol

  Rekisteröitynyt:
  15.08.2002
  Viestejä:
  441
  Olin muutama vuosi sitten juhannuksen töissä, koska rahaa tuli helvetisti. Työaikoja ei tarvinnut katsella niin menin duuniin vasta aamukolmelta kun oli yövuoroa tullut tehtyä jo ennemminkin. Matkalla huomasin että eväät oli jääneet kotiin, joten pysähdyin ABC:lla hakemassa säälipizzaa.

  Siinä se nuoriso istuskeli ABC:n portailla ja joivat kaljaa. Eikö nyt helvetti juhannuksena löydy parempaa paikkaa olla? Oli sen verran surullinen näky.

  /offtopic

  Porin Halpa-hallli ainakin tarjoaa lounasta, mutta siellä on oikeastaan helvetin hyvät safkat ottaen huomioon ennakko-odotukset.
   
 2. AfterSex

  Rekisteröitynyt:
  31.12.2010
  Viestejä:
  623
  Joo piti itseasiassa Halpa-Halli mainitakin. Kokemusta on Kokkolan ja Vaasan vastaavista, ei tosin vähään aikaan. Hatara mielikuva jostain about euron aamupalastakin. Ja ei ne lounaatkaan mitään hirmuhintasia. Oisko 5,9e eteenpäin.
   
 3. valurauta

  Rekisteröitynyt:
  23.01.2010
  Viestejä:
  2 476
  Tästä olen ihan samaa mieltä: tavallinen italialainen ruoka ei todellakaan ole mitään "gourmet-kekkulointia" vaan muutamista, huolellisesti valituista raaka-aineista valmistettua varsin mutkatonta ruokaa. "Mätön kasaamiseen" verrattuna tarvitaan toki vähän enemmän vaivaa raaka-aineiden hankinnassa ja käsittelyssä ja toisinaan hauduttamisessa mutta ei minusta sittenkään mitenkään kohtuuttomasti. Enemmän kyse on tottumuksesta.

  Toinen havainto on, että italialaiseen ruokaan ei juurikaan lisäillä mausteita. Suolalla, pippurilla, sekä mahdollisesti muskotilla ja persiljalla pärjää pitkälle. Ranskalaiset kekkuloivat yrtticoctailiensa kanssa huomattavasti enemmän.
   
 4. valurauta

  Rekisteröitynyt:
  23.01.2010
  Viestejä:
  2 476
  Onhan se noinkin, mutta googlettamalla nämä aika korrekteilta näyttävät reseptit pulpahtavat ylös hakutuloksissa Italiasta mutta suomalaisia reseptejä hakiessa Yhteishyvät ymv sijoittuvat aika kärkeen.

  Mikähän mahtaisi olla italialainen vastine S:lle ja kehotetaanko sen resepteissä käyttämään pakastevihanneksia?
   
 5. petepas

  Rekisteröitynyt:
  07.12.2005
  Viestejä:
  323
  No suomalainen ruoka on tosijees, varsinkin kun suomalaiset tekee ruokaa alusta loppuun raaka-aineista...

  Äitien tekemää ruokaa...

  Sieniä, poroa, lakkoja ja puolukkaa...

  Need i say more?

  Makaronilaatikko, karjalanpaisti, jauhelihakastike...
   
 6. Craides

  Rekisteröitynyt:
  04.09.2003
  Viestejä:
  167
  No noi kolme viimestä ruokaa kyllä on niin uskomatonta shaibaa 90% ajasta. :D Tietenkin arkiruokana menee ihan ok, mut en lähtis kyllä mitenkään keulimaan niillä tai antais esimerkkinä niitä suomalaisesta ruokakulttuurista..

  Poro, riistaruoat ja kalaruoat taas sit usein onkin ihan hyviä esimerkkejä.
   
 7. ARantala

  Rekisteröitynyt:
  02.08.2006
  Viestejä:
  177
  Millainen Karjalanpaisti? ;) Meinaan vaan että Karjalassa suunnilleen joka pitäjässä oli omanlaisensa Karjalanpaisti, joten reseptejä on loputtomasti, eikä yhtä oikeaa ole.
   
 8. Simbuka

  Rekisteröitynyt:
  02.11.2005
  Viestejä:
  170
  Ongelmahan lienee siinä, että nykysuomessa ei enää tehdä ruokaa alusta loppuun eikä kovin kummoisia raaka-aineita ole tarjolla. Ruokakulttuuri on kuitenkin elävä asia ja ruokakulttuurin nykytila ei ole kovin mairitteleva. Tietenkin onhan sitä vielä ihmisiä jotka kokkaavat ja laittavat ruokaa mutta kyllähän raaka totuus on, että tän maan suurin ruokkija on nykyisin Atria, Saarioinen, Hk ja ym. einestalot. Tämän faktan voi todeta jo sillä, että jokaisesta kaupasta löytyy seuraavia suomalaisten suosikkeja:
  http://lipas.artstudio.fi/fotoweb/c...ains (8180))&username=pvasaarioinen&password=
  http://3.bp.blogspot.com/-PYE2QkzkG...9fbCGPFzBBM/s1600/maksalaatikko-readymade.jpg
  http://www.kaenkky.com/kuvat/artikkeli/10/roiske09.jpg

  Sen sijaan kanaa on turha löytää lähisiwasta ja saa sitä hakea kirveiden kanssa siitä latomarketistakin jossa tarjolla on 20'000 eri ruoka-ainetta.
   
 9. Nemostelija

  Rekisteröitynyt:
  16.05.2008
  Viestejä:
  1 773
  Huolestumisen aihetta lisää entisestään se, että kohta x määrä henkilöitä tulee kertomaan, että sieltähän sitä kanaa juuri saa suikaleena, pihvinä, leikkeenä, ohutleikkeenä ja jauhelihana, vähänkö olet pölvästi? :rolleyes:

  Vaadin ruokakasvatusta 1. luokalta lähtien, onko nykymeno ihmekään jos ruokakulttuurikurssin 1ov voi valita vapaaehtoiseksi jossain amitsun kolmannella. Ellei kotona voida tarjota järkevää mallia, tulee koulun turvata tilannetta. Onneksi paikoin on aloitettu sieltä missä oppi menee päähän, eikä hunajamarinadi ole vielä turmellut viattomia silkohapsia, eli päiväkodeista. Kovin on vain marginaalista puuhastelua vielä. Uskallan kuitenkin toivoa, että kasvava ikäluokka murottaa ihan eri aiheista ja keskustelee ruokakulttuurista ylpeydellä.
   
 10. comte

  Rekisteröitynyt:
  19.07.2009
  Viestejä:
  737
  Tuskin tuo on mikään yllätys, että työpaikkaruokalassa tai arkena nopeasti valmispaloista tehty karjalanpaisti ei olekaan sitä gourmet herkkua? Yhtälailla Ranskassa työpaikkaruokaloissa syömäni entrecotet ovat olleet useimmiten syömäkelvotonta jännekimppua, mutta ei se itse ruokalajiista huonoa tee.
   
 11. comte

  Rekisteröitynyt:
  19.07.2009
  Viestejä:
  737
  Nyt täytyy kyllä kysyä, että mikä siinä suomalaisessa kanassa on vikana? Se että se on broileria? Itse olen ihan tyytyväisenä ostanyt broileria kokonaisena, rintaleikkeenä, siipinä ja koipina ja ihan hyvää tuo on kyllä aina ollut. Marinoimattomana ja suolaamanttomana kun ostaa ja itse marinoi, niin hyvää siitä tulee.
   
 12. kiihkeä mursu

  Rekisteröitynyt:
  11.10.2010
  Viestejä:
  251
  On suomalaiset perinneruuat vaan keskimäärin huomattavasti parempia kuin mitä täällä Ruotsissa on.
   
 13. S62B50

  Rekisteröitynyt:
  16.06.2009
  Viestejä:
  7 270
  Nemostelija haki ehkä takaa sitä oranssia mönjää ja sitä mitä siellä seassa on. Marinoimaton on hyvä vaihtoehto, mutta saa olla melkoinen sherlokki, että moisen löytää edes suomen suurimmasta prismasta.

  Itse pidän todella paljon kanasafkoista mm. thaikuissa tuli paljon syötyä eri variaatioita ja jotain siinä vain on eroa maussa. Kaiketi tuolla se ero tulee siitä, että kana on juuri teurastettu pöytään, kuin se, että se pyörii kariniemen tehtaan lattioilla.
   
 14. ttppii

  Rekisteröitynyt:
  17.01.2011
  Viestejä:
  1 284
  Enemmänkin ehkä se oli ajatuksena, että kana ei ole sama kuin broileri, ja niillä on eri käyttötarkoitukset.
   
 15. joenssen

  Rekisteröitynyt:
  15.02.2012
  Viestejä:
  850
  Niinpä, tähän on pakko linkata täälläkin moneen kertaan nähty Kana nimeltä Ross 508 | yle.fi

  Suomalaiseen makuun kehitetty "eläin" jossa hyvin mieto maku. Ei sillä etten minä tuota söisi, mutta tosiaan makua saadakseen täytyy lisätä muutakin kuin suola ja pippuri pintaan tuohon rossiin. Tuota hunajamarinadi-villitystä en tajua lainkaan.

  Toinen asia mitä jaksan ihmetellä on tämä muutaman vuoden näkynyt Porsaan ulkofile marinaadissa -villitys mitä jengi ostaa ihan hulluna 6e kilohintaan. Marinoimatonta ulkofilettä saa 11e kilo lähes joka kaupasta, ostan aina sitä ja maustan itse.
   
 16. Snakes

  Rekisteröitynyt:
  16.12.2010
  Viestejä:
  1 384
  Täh? Kyllä täällä pienen paikkakunnan S-Marketissa on aina marinoimatontakin broileria ainakin suikaleina.
   
 17. Petoz

  Rekisteröitynyt:
  02.04.2008
  Viestejä:
  1 680
  Niin, ne thaikkujen kanasafkat tehään kanasta.. ei broilerista. Niissä kahdessa lintueläimessä on hiukan eroa maussa..
   
 18. Nemostelija

  Rekisteröitynyt:
  16.05.2008
  Viestejä:
  1 773
  Nimenomaan. Ihmisillä ei ole riittävää tietämystä siitä tehotuotannon alttarista mille nämä eläimet ovat uhrattu, eikä sen enempää tietoa siitä toisesta vaihtoehdosta. Tietämättömyys koko prosessista on taas erinomainen lähtökohta tehdä huonoja valintoja ihan päivittäisessä elämässä ja kehittää ruokakulttuuria väärään suuntaan. Tieto ja sen puute on ratkaiseva seikka elämän kaikilla osa-alueilla.

  Broilerin ja kanan maku on toki erilainen, mutta suuremmat ongelmat liittyvät tehotuotantoon ja siihen, että mihin suuntaan haluamme asioiden kehittyvän, mitä me arvostamme ja pidämme oikeana. Voimme muuttaa tulevaisuuden suuntaan vain äänestämällä kukkarolla, sekä pitämällä tietoisuutta ja keskustelua yllä, vaatien muutosta parempaan.

  Hunajamarinoidussa broilerissa kiteytyy kaikista selvimmin meidän ruokakulttuurimme ongelmat, siksi minä ja moni muu käyttämme sitä esimerkkinä: Tietämättömyys, piittaamattomuus, tehotuotanto, arvostuksen puuttuminen, hinta edellä meneminen, makuaistin turruttava ja raaka-aineen maun täysin peittävä teollinen marinoiminen, puhtaiden makujen puuttuminen, mahdollisimman pitkälle prosessoiminen, massiiviset tuotantoketjut, suojakaasumuovipakkaaminen, SK-kartellin megalomaaniset tarjouskampanjat jne. Harvasta elintarvikkeesta on näin vaikea keksiä mitään hyvää sanottavaa, kokonaisuus on yksinkertaisen läpimätä :(
   
 19. Snakes

  Rekisteröitynyt:
  16.12.2010
  Viestejä:
  1 384
  Mikä se toinen vaihtoehto on? Joku luomutuotettu kana/broileri ja hinta oli paljonko verrattuna tehotuotettuun?
   
 20. geraniol

  Rekisteröitynyt:
  15.08.2002
  Viestejä:
  441
  Pistä vaikka takapihalle kanoja tai viiriäisiä kasvamaan.
   
 21. snappa

  Rekisteröitynyt:
  16.02.2007
  Viestejä:
  576
  Muista myös tehdä terveydensuojelulain 13§:n 5 kohdan mukainen ilmoitus kyseisien lintujen pitämisestä, mikäli niitä on yhtään useampia. Ainakin Vantaalla raja on 6 kappaletta. :p
   
 22. joenssen

  Rekisteröitynyt:
  15.02.2012
  Viestejä:
  850
  Kai se ongelma onkin siinä ettei muuta myydä. Mieti jos suomeen lanseerattaisiin miedosti naudanlihalle maistuva tehotuotettu "nautake" jota myytäisiin lähinnä suikaileina chilimarinadissa, ja varsinaista oikeaa kamaa ei myytäisi missään.
   
 23. Ernomies

  Rekisteröitynyt:
  01.12.2000
  Viestejä:
  2 324
  Huoltoasemaruoka maistuu suomalaisille | Yle Uutiset | yle.fi

  Ulkona syövät päätyvät entistä useammin liikenneaseman ruokapöytään perinteisen ravintolan sijaan. Liikenneasemien ravintoloiden helppous ja halpa hinta puhuttelevat erityisesti lapsiperheitä ja iäkkäitä ihmisiä.

  Arkiseen bensa-aseman ravintolaan ei tarvitse pynttäytyä kuten ruokaravintolaan.
   
 24. Ernomies

  Rekisteröitynyt:
  01.12.2000
  Viestejä:
  2 324
  Tämä viesti oheiselta sivulta sopiikin tähän väliin:

  Mau!kas ruokablogi: Mau!kas kanakeitto
  (400 g hunajamarinoituja broilerin fileesuikaleita)

  hei! ajattelin kokeilla tätä keittoa seuraavaksi, mutta koska olen espanjassa minulla ei ole mahdollisuutta ostaa kuin maustamatonta kanaa. Tuleekohan tylsän makuista, olisiko ideoita miten voisi muuten maustaa? maustamisideat ovat tervetulleita!

  Suomipoika(tyttö?) on pinteessä kun marinadimössöä ei löydykään ulkomailta!
   
 25. S62B50

  Rekisteröitynyt:
  16.06.2009
  Viestejä:
  7 270
  Halpa hinta!?!?! ABC-buffet 9,60e. Tuossa pari kuukautta takaperin tuli ihan kokeilun vuoksi käytyä kuukauden aikana lounaalla 10-20 kertaa (buffet, hampurilaiset, pizzat, pihvit tuli testattua), niin ei tuossa Buffetissa kyllä mitään hyvää ole. Mitäs siellä noutopöydässä olikaan.... makkarapihvejä, no hyi saatana. Uunimakkaraakin oli (ei hk:n sininen), mutta se ne makkarat oli tehty fiksusti kastikkeeseen, eli makkarat lillu siinä ruskeassa kastikkeessa ja arvatkaapa oliko ne vetisiä lötköjä jotka meni poikki, kun piti lautaselle ottaa?

  Pääsiäisen lammas/karitsa oli sellainen vitsi, että itkettää vieläkin. Lindströmmin pihveistä meinas yrjö lentää ja lihapullat on ilmeisesti haudutettu kokin kalsareissa viikko ennen pöytään laittoa. Joskus koittivat jotain itämaistyylisesti maustettua possuhöystöä tai kanaa, joka nyt oli jokseenkin ainoaa mikä oli kohtuullisen syötävää. Eräs päivä ajattelin, että jes "porsaanleikettä noutopöydässä", no vittu olihan se porsas itse 0,5mm paksua sen 1cm leivitekerroksen seassa :mad:

  ABC:n mega-ateria (ei hesburger) on puolestaan ihan yllättävän hyvä jos verrataan scaniin tai teboilin 55 flamesiin.

  Tuo on totta, että lounasaikaan buffetissa tuoksuu enemmän kuolema, kuin tuoreet raaka-aineet. Eläkeläisiä on nimittäin perkeleesti. Tulihan tuokin koettua ja en kyllä jatkossa mene muutenkuin olosuhteiden pakosta (niinhän tuo olikin). Halvemmalla syö kyllä todella laadukkaissa paikoissa. Se on vain sääli, että s-ryhmä valtaa kaavoitusalueilta kaikki parhaimmat paikat keskeltä vilkkainta liikennettä. Ei ihmiset käy matkalla jonnekin kaupungeissa tukemassa pienempiä vaan pysähtyvät mikä tien varteen sattuu. Isoille ketjuille laatu on toispuoleinen asia sillä vaikka noutopöydässä tarjoiltaisiin kirjaimellisesti paskaa kastikkeessa, niin ei suomalaiset siitä valittaisi. Pääasia, että sai vatsan tupaten täyteen, tankkiin 10cent kalliimpaa bensaa ja tottakai bonukset. Hyi vittu...
   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti