Suomalainen ruokakulttuuri maailman huonointa?

Viestiketju alueella 'Ruoka ja juomat' , aloittaja Echi, 16.05.2012.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
 1. Sam Pepys

  Rekisteröitynyt:
  22.09.2012
  Viestejä:
  597
  Verrattuna ulkomaihin, ns. perinteinen kotimainen ruoka ei ole Suomessa kovinkaan kova sana pikaruoan tai vaikkapa yöruoan keskuudessa. Iso-Britanniassa fish and chips, scotch eggs, pasties, Belgiassa ranskalaiset ja lihakastike (stooivlees), Saksassa makkarat ja olut, lähi-idän suunnassa kebabit ja mezet, jotenkin muistuu mieleen että ulkomailla paikalliset aika paljon suosivat jotain oman maan erikoisuutta pikkusuolaisen suhteen, Suomessa ei ole vielä iskenyt läpi edes Karjalanpiirakka-kioskit, parin kaljan jälkeen porukka suuntaisi karjalanpiirakoille: "yks tollanen basic riisi-versio ekstra naurismuhennoksella kylkeen"
   
 2. iNdo

  Rekisteröitynyt:
  09.07.2005
  Viestejä:
  4 339
  Onhan Suomessa snägäriruokia, lihikset, lörtsyt, atomipiirakat yms. "gurmeet". :cool:
   
 3. apeaapina

  Rekisteröitynyt:
  17.03.2014
  Viestejä:
  2 320
  Mustamakkara Tampereella, Lihamuki Lahessa.
   
 4. LeChuck

  Rekisteröitynyt:
  06.10.2014
  Viestejä:
  83
  Olen syönyt hyvissä ravintoloissa ympäri eurooppa.. Varsinkin englanti, ranska ja Italia ovat todella tuttuja. Siltikin luultavasti ihan ne parhaimmat ravintola kokemukset ovat olleet juurikin Suomessa. Täällä on ihan loistavia ravintoloita nykyään joissa panostetaan raaka -aineiden laatuun sekä kekseliääseen reseptiikkaan..
  Esim. Ravintola Juuri on aivan loistava ravintola.. Oikealla tavalla modernisoi pohjoismaalaista ruokaa.

  Huonoimmat ravintola kokemukset on olleet Roomassa. Siellä on paljon mahtavia ravintoloita mutta helvetisti myös ala-arvoisia tapauksia. Italiassa on tietenkin "ruokakulttuuria" ja perinteitä mutta siellä kyllä viedään toi perinteiden orjallinen noudattaminen ihan liian pitkälle.. Hyvä esimerkki oli se vähän aika sitten uutisissakin reportoitu juttu kun kokki suututti kokonaisen kylän kun kehtasi vähän lisätä valkosipulia heidän perinteiseen reseptiin. Aina saa kuulla että ei tämä kuulu pizzan päälle kun ei sitä ole perinteisestikään laitettu jne jne.. Suorastaan ahdistavan ahdasmielistä meininkiä.
   
  Viimeksi muokattu: 25.03.2015
 5. mikrobitch

  Rekisteröitynyt:
  17.01.2010
  Viestejä:
  1 816
  Ei suomessa ole minkäänlaista omaa kulttuuria edes yleisesti.

  Ruuasta jos puhutaan niin suomi on siinä maailman paskin maa, erityisesti siitä johtuen että täällä ei osata tehdä ruokaa ilman lihaa. Monessa muussa maassa liha on lisuke, ei pääruoka.

  Toisaalta, ei esim. Italian pastat ja muut signaturet mitään uskomatonta kamaa nekään ole.
   
 6. Sam Pepys

  Rekisteröitynyt:
  22.09.2012
  Viestejä:
  597
  Saisiko pari esimerkkiä?
   
 7. mikrobitch

  Rekisteröitynyt:
  17.01.2010
  Viestejä:
  1 816
  Eihän tässä tarvitse kuin sihdata katse kohti itää.

  Esimerkkejä löytyy myös euroopasta, jossa liha on hallitsija, mutta esim. eteläisissä maissa jossa liha toki on "pääateria" niin sen määrä on hyvin pieni suhteessa kaikkeen muuhun sen ympärillä. Pieni määrä lihaa ja iso määrä lisukkeita sen kanssa.

  Suomessa taas homma nähdään niin että 75% köntti lihaa ja ehkä pakastevihannekset ja raejuusto vierelle (25%).
   
 8. Mikkos

  Rekisteröitynyt:
  01.01.2004
  Viestejä:
  8 103
  Johtuiskohan siitä että suomessa on suhteellisen lyhyt kesä ja ilman tuontia täällä ei talvella paljon kasviksia ole.
   
 9. mikrobitch

  Rekisteröitynyt:
  17.01.2010
  Viestejä:
  1 816
  Mahdollisesti. En ota kantaa syihin.
   
 10. HKS

  Rekisteröitynyt:
  20.12.2000
  Viestejä:
  262
  No aika iso vaihtelu tässä on ihan suomessakin, tietyissä ryhmissä tuo ruokailu on tuota kastia mutta siellä muutenki ne elämäntavat on hyvin huonot niin ei ole ihme.
   
 11. valurauta

  Rekisteröitynyt:
  23.01.2010
  Viestejä:
  2 476
  Käsittääkseni sen enempää Venäjällä kuin Kiinassakaan ei syljetä lihapatoihin. Useimmiten ihmiset syövät lihaa juuri niin paljon kuin sitä on tarjolla tai mihin on varaa. Aika kapean näkökentän kiikareilla saa sihtailla, jos haluaa löytää ruokakulttuurin, jossa lihaa ei arvostettaisi.

  Käsittääkseni jokseenkin kaikissa Euroopan ruokakulttuureissa liha on aivan keskeisessä asemassa ja varsinkin hienoimmat juhlaruuat ovat lihaa. Toki meren äärellä myös kalalla ja äyriäisillä on keskeinen rooli juhlapöydässä, esim. Ranskassa voi hyvin olla hummeria juhla-aterialla.

  Tämä sitten on ihan suomalaisen ruokakulttuurin kehnoutta. Ei edes osata hyödyntää eläinten osia vaan jyystetään jotain kuivaa, mautonta possun ulkofilepihviä grillatun potkan (Grillhaxen) tai vatsalihojen (pork belly) sijasta.

  EDIT:
  Jos yhtään jaksaa etsiä, niin suomalaisesta ruokaperinteestä löytyy vaikka millä mitalla lihattomia ruokia. Perinteisesti lihan saatavuus on ollut Suomessa enemmän tai vähemmän niukkaa, joten lihattomuus on monesti ollut pakon sanelemaa. Vaihtoehtoja löytyy, kuten puurot ja vellit (esim. kaakkoissuomalainen hapanvelli), itäsuomalaiset täytetyt piirakat vatruskoista lanttukukkoihin, sieni- ja kaaliruokia unohtamatta, eikä ryynimakkaroihinkaan ole aina lihaa laitettu. Kasviskautta on pidennetty säilömällä (mm. kuivaus, suolaus, hapatus, umpiointi) ja juurekset nyt säilyvät muutenkin pitkälle talveen.

  Ohraryynien, herneiden ja lantun sijasta on nykyään trendikkäämpää mättää quinoaa, soijarouhetta ja gojimarjoja, ja valittaa kuinka Suomessa ei ole kasvisruokakulttuuria.
   
  Viimeksi muokattu: 06.04.2015
 12. Alghazanth

  Rekisteröitynyt:
  02.02.2010
  Viestejä:
  1 576
  Täytyy kyllä sanoa että Englannissa on ihan helvetisti huonompaa ruokaa kuin Suomessa.
   
 13. Sam Pepys

  Rekisteröitynyt:
  22.09.2012
  Viestejä:
  597
  Englannissa kannattaa tavallisen ihmisen budjetilla syödä paljolti etnisesti, ja jos englantilaisia ruokia kotona kokkaa, esim lancashire hot pot (= "merimiespihvi") tai cottage pie (= "lihaperunasoselaatikko") niin saahan niiden suomalaisista vastineista myöskin tehtyä mautonta huonolaatuista mössöä. Esimerkiksi juustoja on lähes joka kunnalla omansa (wensleydale, stilton jne), samat Lidlit, Aldit, ja "prismat ja cittarit" sieltäkin löytyy, Suomessa on Stockmannin herkku, Englannissa Selfridgen ruokaosasto. Itse sain Helsingissä Sea Horsessa silakkapihvien kanssa valmis-muussia 4 vuotta sitten, huonoa oli ja osoitus siitä että Suomesta saa vaan tosi huonoa ruokaa.
   
 14. LeChuck

  Rekisteröitynyt:
  06.10.2014
  Viestejä:
  83
  Englannissa nyt muutaman vuoden asuneena on pakko olla samaa mieltä että Suomessa on parempaa ruokaa.

  Esim perus kaupan maito on suomessa paljon parempaa..

  Muutenkin saa päätä pyöritellen katsoa töissä kun valtaosa ihmisistä käy lähes päivittäin hakemassa kaupoista "meal dealejä" joihin kuuluu kolmioleipä, perunalastuja ja limu.. Siis missä välissä sipseistä on tullut päivittäistä ruokaa?
  Fish & chips on myös melkosen yliarvostettua.. Mautonta valkosta kalaa leivitertynä ja rasvassa paistettuna ja helvetillinen kasa tylsiä, paksuja ja lötköjä perunoita.

  Onhan täällä joitain todella hyviä ravintoloita ja gastropubeja mutta valtaosa niistäkin on aika keskinkertasia.
   
 15. Sam Pepys

  Rekisteröitynyt:
  22.09.2012
  Viestejä:
  597
  Maidon maun erosta en osaa sanoa kun käytän sitä vain kahviin ja teehen, ja nykyään käytän Lidlin saksalaista UHT-maitoa, ja porukka tosiaankin syö paljon voileipiä ja muuta höttöä lounaaksi, usein jopa työpöydän ääressä, johtunee siitä myös että työpaikkaruokailu on erittäin harvinaista ja lounassetelisysteemiä ei ole.

  Yksi asia mikä tulee mieleen mikä on englantilaisessa ruoassa huonompaa on tavallisen kaupan/supermarketin jauheliha, maistuu oudolle ja erilaiselle ellei jopa pahalle, lihapullien teko on vaikeaa. Onneksi kuitenkin melkein kylässä kuin kylässä on lihakauppa ja jos oikein perinteinen sahanpurulattioineen sattuu lähipiiriin niin bologneset ja lasagnet on hanskattu, mutta lihapullat ei kuitenkaan.

  Oma paikallinen lihakauppa esimerkiksi, jos haluaa sirloin steakkiä niin ok, jos lihapaloja vaikka johonkin beef bourgoigne-tyyliseen lihapataan niin sirloin steakit kuutioidaan tiskillä. Ja jos haluaa jauhelihaa niin samat lihakuutiot jauhetaan. Nautasika-jauhelihaan täytyy nauta ja sika jauhattaa erikseen.
   
 16. LeChuck

  Rekisteröitynyt:
  06.10.2014
  Viestejä:
  83
  Totta. Lihakauppojen määrä on hyviä puolia englannissa. Ja niistä saa usein muutakin kuin vaan sikaa ja nautaa ja kanaa. Esim. venison on maukasta
  Toinen on että hyvää tai ainakin kohtalaista intialaista ruokaa saa suunnilleen joka kadunkulmasta.

  Ja kuulemma viimesen kymmenen tai viidentoista vuoden aikana juurikin englantilaiset kokit Heston Blumenthalin johdolla on tuonut eniten uusia kokkaustekniikoita jne.
  Kun ranskalaiset ja varsinkin italialaiset vaan ratsastaa vanhoilla meriiteillä ja maineellaan loistavina ruoka-maina.
  Siltikin jos on pakko valita niin kallistun suomalaisen ruoan puoleen.
   
 17. Alghazanth

  Rekisteröitynyt:
  02.02.2010
  Viestejä:
  1 576
  Juu tuli kyllä huomattua, Liverpoolissa parhaat mätöt vedettiin kiinalaisessa ja intialaisessa. Hotellin aamiainen aivan kammottavaa tavaraa chopped eggs sellasta vedessä turvotettua pahaa mössöä, mitään vihreetä ei juuri saanu mistään ravintolasta, jostain kalliista paikasta tilasin sitte isolla rahalla lohta ja pastaa. No eipä siinäkään annoksessa vihreetä ollut, tuli makarooneja joiden sisään oli leivottu pikku biitti lohta, että kyllä aika karmiva kokemus ruuan suhteen. Hotelliakaan ei voi kauheasti ylistää 3 tähteä travellodge ja aivan umpi homeessa hotelli huone, karvanen kokolattiamatto kylppärissä hrrrr nastyy.
   
 18. Jahas

  Rekisteröitynyt:
  10.01.2001
  Viestejä:
  1 699
  Tuo on hassua koska olen monesti miettinyt että joku uunipaisti(säilyy monta vuorokautta kun pitää lämpösessä)+ karjalanpiirakat ois ihan hyvää aamumättöä baari-illan päälle. Ja tuskin edes olisi kallista.
   
 19. LeChuck

  Rekisteröitynyt:
  06.10.2014
  Viestejä:
  83
  Hyvät karjalanpiirakat on loistavia. Tietysti aika suuri osa kaupassa myytävistä ei oo kummosia.

  Suomessa on maailman mittakaavassa laadukkaita elintarvikkeita ja varsinkin viime aikoina räjähtänyt laadukkaiden pientuottajien määrä ilahduttaa.

  Suomalaisissa eniten vituttaa just tollanen sokea kotimaa viha. Kaikki ulkomaalainen on aina jotenkin hienompaa ja suomalaisista tuotteista tykkääminen on junttia.. Tai sit saa aina sen kliseisen "mutta ruotsissa osataan tämäkin asia" oli se sitten totta tai ei.. Aika usein ei.

  Ulkomailla asuessa on vaan noussut arvostus suomalaista ruokaa kohtaan.
   
 20. Tinke-80

  Rekisteröitynyt:
  16.04.2005
  Viestejä:
  481
 21. valurauta

  Rekisteröitynyt:
  23.01.2010
  Viestejä:
  2 476
  Omat kokemukset Englannista ovat yleisesti ottaen aika päinvastaisia. Suurena erona ehkä se, että Briteissä ruokaa löytyy helpommin ja laajempi valikoima joka lähtöön. En nyt ensimmäisenä menisi kehumaan jotain markettien Value-sarjojen tuotteita, mutta hintaskaalan toisesta päästä löytyy sitten laatua - vaan ei ihan halvalla.

  Raaka-aineet ovat toki monesti erilaisia kuin Suomessa, joten ihan 1:1 Suomi-ruokien tekeminen voi olla vähän haasteellista. Kun menee raaka-aineiden ehdoilla, ei ole mitään valittamista. Kaupasta ei ehkä saa marinoituja filesuikaleita, mutta sieltä saa esim. uunivalmiita kokonaisia broilereita. Jos sattuu pitämään pekonista, niin valikoima on varsin runsas :).

  Englannissa ruoka on edelleen jokaisen oma valinta, eikä ruokailussa ole samanlaista monokulttuuria kuin Suomessa. Suomessa ehkä parasta ruokakulttuuria on lounasravintolat, mutta niissäkin on melkein kaikissa sama formaatti: lämmin ruoka, salaattibuffet, leipä ja kahvi. Mitä vikaa on kunnollisessa kolmioleivässä tai patongissa lounaana?

  Tässä on käsittääkseni aika suuret erot eri puolilla Englantia: etelässä ja varsinkin Lontoon ympäristössä valikoimaa riittää ja kilpailu pitää hinta-laatusuhteen kohdillaan. Pohjois-Englannin tarjonta on monesti huomattavasti heikompi. Cornwallissa saa mainioita kala- ja äyriäisruokia. Brittiläisen keittiön maineellekin on toki syynsä: esim. pihvin lisukkeena tarjotaan perinteisesti ylikypsiksi keitettyjä perunoita ja vihanneksia.

  Missä näitä "laadukkaiden pientuottajien" tuotteita on yleisesti tarjolla ja onko niiden hinta-laatusuhde kohdallaan? Esimerkiksi moni kotimainen pientuotettu juusto on hinnoiteltu aivan kuutamolle. On yhdentekevää onko juusto hyvää vai ei jos se maksaa 40€/kg. Vertailun vuoksi Ranskassa pienten tuottajien juustot maksavat hypermarketeissa tyypillisesti 10-15 €/kg.
   
 22. iNdo

  Rekisteröitynyt:
  09.07.2005
  Viestejä:
  4 339
  Nimenomaan.
  Aika perkeleen ylihinnoteltuja on hipsteri-lähiruoka maatilatoreilla yms. Pitäkööt tunkkinsa.
   
 23. LeChuck

  Rekisteröitynyt:
  06.10.2014
  Viestejä:
  83
  No ei hyvässä voileivässä sinänsä oo mitään vikaa mutta lähinnä ihmetyttää kuinka ihmiset tuntuu mieltävän ihan yleisestikin noi Walkersin sispit jotenkin päivittäiseksi ruoaksi.. Ja onhan kaupan valmisleivissä ihan kiitettävästi ylimäärästä suolaa ja sokeria vaikka maukkauta kolmioleipiä täällä onkin.

  Eihän noiden luonasravintoloiden ruuat yleensä mitään hillitöntä gourmeeta oo mutta saa niistä yleensä ainakin tasapainosen aterian.

  En missään kohtaa sanonut että englantilainen ruokakulttuuri olis huonoa.. todella aliarvostettuahan se on nykypäivänä aivan kuten vaikka suomalainen tai puolalainen vastaava.
  Esim. Englantilaiset juustot mature cheddarista stiltoniin on ihan mainioita ja hyvät Scotch Eggsit on herkullisia.

  Itse asuan East Grinsteadissä joka on etelä englantia ja vieläpä aika ylä-luokkasta aluetta mutta tuntuu ettei kylällä oo juuri hyviä ruokapaikkaa.. samat KFC:t, Mäkkärit ja Pizza Exrpressit kun muuallakin ja paikalliset tuntuu rajoittuvan joihinkin epäilyttäviin Pizza, Kebab, Fried Chicken mestoihin joiden menuissa on siis kaikkia näitä..
  No paikallinen intialainen on kyl ihan hyvä.

  Tietysti jossain Lontoossa ja Brightonissa on loistavia ravintoloita ihan pilvin pimein.. kuten myös Devonissa ja mainitsemassasi Cornwallissa.

  Ei mun mielestä esim. Mokkamestareiden Kahvi, Kolmen Kaverin Jäätelö tai vaikka Coquus leipä oo suomen hintatasoon nähden nyt niin uskomattoman kalliita. Monesti kun suomalaiset lähtee tekeen priimaa niin ne tekee sen todella hyvin. Omaan makuun Coquusin leipä oli parempaa kuin vastaavat leivät mitä on keskieuroopassa maistanut. Subjektiivistahan toi on tottakai..
   
 24. intelops79

  Rekisteröitynyt:
  02.12.2003
  Viestejä:
  732
  Varmana löytyy hyviä ruokapaikkoja, kunhan tietää mistä etsiä. Toki niistä ei sillä Mäkkärin-kympillä löydy ruokaa, mutta jos nettifoorumeita / googlea selailemalla ei löydä muuta kuin mäkkärin/kfc:n niin sitten on liian valikoiva ruoan suhteen... Ei niitä kaikkia mainosteta isolla neonkyltillä.
   
 25. Sam Pepys

  Rekisteröitynyt:
  22.09.2012
  Viestejä:
  597
  Aika lähellä ollaan, itse Oxtedissa eli saman junalinjan varrella hieman pohjoisempana. Jouduin yksi päivä sompailemaan sinne päin kun on lähin Halfords siellä, helpompi one-way ajokaistasysteemi kuin esim Farnhamissa mikä on ihan painajainen.

  Pistä viestiä jos kiinnostaa riili-reissu / pubikierros.
   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti