Suomalainen kokkailuilta

Viestiketju alueella 'Ruoka ja juomat' , aloittaja reif, 01.03.2013.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
  1. reif

    Rekisteröitynyt:
    12.08.2010
    Viestejä:
    249
    Tyttöystäväni brittiläinen ystävä tulee käymään ensi viikolla Suomessa ja vastuu suomalaiseen ruokakulttuuriin perehdyttämisestä tipahti minulle.. Eihän siinä, ruokahaasteet on kivoja mutta tällä hetkellä lyö vähän tyhjää mikä olisi täydellinen suomalaisuutta henkivä kolmen ruokalajin setti.

    Ruoat saisivat mielellään olla aika perinteisiä(tai perinteisen oloisia), maukkaita ja silti mielenkiintoisia - eli kaiketi yhdistelmä joka ei kovin usein toteudu suomalaisessa keittiössä. Ruoan ei tarvitse olla sidoksissa mihinkään juuri tiettyyn suomalaiseen alueeseen tai aikaan - kunhan kokonaisuus toimii. Olisiko ehdotuksia? Veri-, ja sisäelinruoat ovat sitten no-no joten ne pitää skipata.
     
  2. Nakkivahvero

    Rekisteröitynyt:
    19.04.2008
    Viestejä:
    1 832
    Graavilohi ja kylmäsavustettu lohi lienevät briteille jollain tasolla erikoisuuksia. Pohjoismaissahan nuo lienevät suosituimpia kuitenkin. Näistä voi kehitellä jotain jännää, tai sitten vaikka pyöritellä jostain ohuesta rieskasta semmoisia sushin kokoisia rullia täytettynä lohella ja jollain muulla. En tiedä onko välttämättä surkea idea tarjota karjalanpiirakkaakaan, mutta se voisi ehkä jäädä enemmän pääruoan lisukkseeksi - kuten voi myös rieska.

    Pääruoaksi älä missään nimessä tee karjalanpaistia. Se on ruokana niin geneerinen, ettei sitä tunnista erikseen suomalaiseksi. Vastaavia geneerisiä pataruokia löytyy varmaan melkein mistä tahansa. Poronkäristys sen sijaan voisi olla oiva pääruoka, sillä poro on jossain määrin eksoottinen eläin ulkomailla, ja hyvin tehty käristyshän vieläpä on hyvää. Bonuksena myös se ohessa tarjoiltu puolukkahyytelö tai -hillo on myös todennäköisesti melko eksoottista britille.

    Jälkiruoaksi tietenkin mämmiä :smoke: Yhä melko eksoottisena ja vähemmän pelkoa aiheuttavana vaihtoehtona voisi jatkaa pääruoan Lapin teemaa ja ehdottaa leipäjuustoa uunissa. Kermaa ja leipäjuustoa kippoon, kippo uuniin sopivaksi aikaa ja tarjoillaan lakkahillon kanssa. On aivan helvetin hyvää.

    Tottakai jos rahkeet riittää niin voihan sitä tarjota vaikka karhua. Ihan se karhu siinä lienee riittävän eksoottista.
     
  3. frissy

    Rekisteröitynyt:
    28.10.2000
    Viestejä:
    6 033
    Juu todellakin, voit varmaan helpottaa hommaa tekemällä jotain normaalia, mutta erikoisesta raaka-aineesta.

    Jotain poroa voisi kanssa miettiä ihan alkupalojen yms. päälle. Karjalanpaisti on tosiaan sen verran geneerinen ja uskoisin, että suurin piirtein jokainen britti on syönyt sen vastinetta lampaasta tehtynä.

    Jätä se mämmi suosiolla :)
     
  4. poskiholisti

    Rekisteröitynyt:
    24.03.2008
    Viestejä:
    752
    Jos tytölle maistuu olut, niin jotain suomalaisten pienpanimoiden tuotteita voisi myös esitellä illan mittaan. Ja tietysti salmiakkikossu :comp:
     
  5. S62B50

    Rekisteröitynyt:
    16.06.2009
    Viestejä:
    7 270
    Joo mämmi kannattaa kataa sinne pönttöön mistä se on tullutkin. Leipäjuustonkin voi vetää samalla alas. Ei kukaan tahdo tuollaista paskaa syöttää ulkomaisille vieraille.

    Tekee vain lakoista, karpaloista tms. vaikkapa jäädykkeen tai jonkin suklaavaahdon. Saa noista suomalaisista marjoista tehtyä ihan hyvää, mutta tosiaan ei mitään leipäjuustoja kannata alkaa syöttämään ellei briteillä ole fetissinä kengänpohjien pureskelu. Ja jotkut ulkomaalaisethan tykkää suomalaisesta suklaasta... voihan niiden pohjalle tehdä vaikka ihan tavallisen muffinsin (fazermint?)
     
  6. Moebbels

    Rekisteröitynyt:
    23.10.2011
    Viestejä:
    559
    Ennen poron tarjoilua kannattaa varmistaa vieraan suhtautuminen näiden syömiseen. Osalla briteistä poron syöminen on tabu, tästä esimerkkinä Lidlin poronlihakohu parin vuoden takaa.

    Alkuruoaksi graavilohi tummalla leivällä olisi hyvä ja helppo valinta. Pääruoaksi löytyy muutama kiva vaihtoehto kuten hernekeitto, kalakeitto, kala- tai muu kukko. Karjalanpaistia en itse tekisi. Jälkiruoaksi jotain kotimaisiin marjoihin pohjautuvaa, mustikka tai puolukka ovat ehkä parhaat vaihtoehdot, miksei ei lakka tai tyrnikään jos on saatavilla.

    Ruokajuomaksi voi ostaa alkosta sahtia tai kotimaista marjaviiniä. Jos alkoholi ei maistu niin miksei kotikaljaakin.
     
  7. poskiholisti

    Rekisteröitynyt:
    24.03.2008
    Viestejä:
    752
    Onko tässä muuten takana jotain oikeasti syvällisempää vai onko kyse ns. disney-ilmiöstä, jossa vajakit on aivopesty eläinten inhimillistämisellä? Poroja ei briteistä löydy lähimailtakaan, joten mikään pyhä eläin kyseinen elikko ei ole.
     
  8. Moebbels

    Rekisteröitynyt:
    23.10.2011
    Viestejä:
    559
    Eiköhän ole ihan Disney-ilmiö. Eihän Petteri Punakuonoa saa syödä!
     
  9. S62B50

    Rekisteröitynyt:
    16.06.2009
    Viestejä:
    7 270
    Mitä tuohon alkuruokaan tulee, niin miten olis rieska ja graavilohi. Laitan reseptin millä ollaan tehty autenttista rieskaa:

    10dl pikakaurahiutaleita
    1 1/2tl suolaa
    1/2l vettä
    1dl ohrajauhoja
    1dl vehnäjauhoja
    1tl leivinjauhetta

    Kaulitaan, reiìtetään ja paistetaan 275c 10min.
     
  10. PeeVee79

    Rekisteröitynyt:
    12.04.2010
    Viestejä:
    711
    Höpöhöpö. Itsetehty leipäjuusto, ei kai parempaa olekaan.
    Itsetehtyä mämmiä en ole koskaan saanut, mutta kyllä kymppimämmikin on pirun hyvää, päälle ripaus sokeria ja tilkka kermaa...
     
  11. poskiholisti

    Rekisteröitynyt:
    24.03.2008
    Viestejä:
    752
    Mämmi on vähän niin ja näin, varmasti toki eksoottista ja onhan tuossa pieni huumoriaspektikin mukana :) Itselleni mämmi maistuu oikein mainiosti.

    Sen sijaan hyvä leipäjuusto kermavaahdolla ja lakkahillolla on oikein mainio jälkiruoka tähän tilaisuuteen.
     
  12. frissy

    Rekisteröitynyt:
    28.10.2000
    Viestejä:
    6 033
    Lakka on kyllä sitten sellaista, että jakaa mielipiteet maunsa puolesta aika hyvinki. Itse en voi sitä sietää, mutta sitä uskaltaa kyllä ns. maistaa. Mämmiä naaman eteen niin kynnys maistamiseenkin on jo sen verran pelottavaa...

    Leipäjuusto, suurta herkkua!

    Tosiaan kannattaa varmistaa, että onko Petteri Punakuono angstia. Puhumattakaan siitä, että onko se kasvissyöjä yms.
     
  13. Mikkos

    Rekisteröitynyt:
    01.01.2004
    Viestejä:
    8 103
    Kunnon karjalanpaisti kunnon lihasta ja muusia kylkeen. Ruisleivällä ja piimällä. Jälkkäriks mansikka tai vadelma kiisseliä.
    Ruokajuomaksi Valdemaria :/
     
  14. S62B50

    Rekisteröitynyt:
    16.06.2009
    Viestejä:
    7 270
    Kaikki sanottava leipäjuustosta on sanottu. Paskaa se on;

     
  15. Nakkivahvero

    Rekisteröitynyt:
    19.04.2008
    Viestejä:
    1 832
    Onhan se suoraa paketista kieltämättä aika hämärää settiä. Uunissa kerman kanssa sitä ei voi sanoa kovaksi tai terveelliseksi ja aika erikoiset makutottumukset saa olla, jos sitä suoranaisesti vihaakaan.
     
  16. reginaphalange

    Rekisteröitynyt:
    20.02.2010
    Viestejä:
    1 510
    “Valdemar on hauska kumppani, hänen seurassaan hilpeä virne hiipii kasvoilleen ihan itsestään…”
     
  17. PeeVee79

    Rekisteröitynyt:
    12.04.2010
    Viestejä:
    711
    Teollisesti valmistettu leipäjuusto ei maultaan ole kaksista ja koostumukseltaankin aika tiivistä.
    Mummu tapasi tehdä ternimaidosta leipäjuustoa avotulella kypsentämällä ja veikkaan, että Ramsaykin olisi ollut toista mieltä sitä sitä maistettuaan.
    Ramsayllehan tarjottiin myös kaupan litkuisia karjalanpiirakoita, jotka ei liioin uponneet.
     
  18. Orkesteri

    Rekisteröitynyt:
    18.01.2011
    Viestejä:
    488
    Leipäjuuston vastineita on monissa kulttuureissa. Voihan sitä tehdä itse ja tarjota, mutta ei siitä ole oikein ruokalajin pääosaan. Lähtisin kyllä just miettimään menyytä raaka-aineiden kautta: marjoja, jotakin sisävesikalaa, leipää, poroa, ruis- tai saaristolaisleipää, ehdottomasti noita pienpanimo-oluita... Tästä tulee sellainen kansallisromanttinen kattaus. Toinen näkökulma olisi totuudenmukainen arkirealismi: peltipitsaa ananaksella, perunoita ja jauhelihakastiketta, jauhomakkaraa... tällainen voisi oikeasti tehdä suuremman vaikutuksen autenttisuudellaan.
     
  19. Volmari

    Rekisteröitynyt:
    20.09.2004
    Viestejä:
    1 713
    Jos vaan ternimaitoa saat käsiisi, niin kannattaa kokeilla uunijuustoa. Helppoa ja herkullista.
     
  20. Riistaa, karjalanpiirakoita, ruisleipää, salmiakkia.
     
  21. sinuspilonidalis

    Rekisteröitynyt:
    28.01.2010
    Viestejä:
    354
    Kahvin kanssa tiikerikakkua, josta se kaakao-osuus on korvattu tarpeeksi isolla määrällä turkinpippureista jauhettua jauhetta.
     
  22. Maso

    Rekisteröitynyt:
    16.10.2003
    Viestejä:
    474
    Hirven paistia, sisäfilettä yms jotain palasta jos saat lapaseen siitä jotain. Riistan kylkeen sitten vaikka uusia perunoita voin ja persiljan kanssa, kanttarelli/suppilovahvero kastiketta? Puolukka/lakka/tjsp hilloa? Mustikoista jotain jälkkäriä? Tälläisiä nyt ekana tulee mieleen.
     
  23. Miikka M

    Rekisteröitynyt:
    25.11.2005
    Viestejä:
    5 310
    Kanttarellit ja vaaleaorakkaat nam nam. Tosin ei löydy tuoreita kanttarellejä/vaaleaorakkaita tähän vuoden aikaan :(

    Tuulenhuminaa: Vaaleaorakas-kukkakaalikeitto
     
  24. Nemostelija

    Rekisteröitynyt:
    16.05.2008
    Viestejä:
    1 773
    Itsestäänselvyyden riskilläkin: Kannattaa tehdä ruokia jotka ovat varmoja valmistaa. Supisuomalainen ilta voi olla jokseenkin mollivoittoinen, jos hirvenfilee on kuivaa, graaviloheen kuulunut suola löytyy lakkakiisselistä ja karjalanpiirakoiden riisipuuro rutisee hampaissa.

    Teemailloissa mennään monasti idea edellä ja toteutus jää puolitiehen. Myönnän syyllistyneeni siihen itsekin. Gordonillekin piti tarjota parhaimmillaan herkullisten perinneruokien pahimmat einesversiot, jotta saadaan myyvää tekstiä. Hyvä ruoka toimii aina ja antaa positiivisen kuvan, vaikka ei olisikaan paperilla täydellistä. Siinäkin mielessä perinteisen ruoan nykyaikaan päivitetty versio voisi toimia mainiosti, kunhan muistaa kertoa annoksesta vieraille.

    Voit myös selata netin kautta skandinaavisten ravintoloiden menuja, sieltä saattaa saada hyviä ideoita.
     
  25. Snakes

    Rekisteröitynyt:
    16.12.2010
    Viestejä:
    1 384
    Suomalaisuutta henkivä? Mikä on suomalainen ruokalaji? Onko tarkoitus mennä patakakkonenlinjalla vai tarjota jotain mitä nykysuomalaiset oikeasti syövät?

    Näissä ehdotuksissa on kummallista se, että ne ovat jotain ihme maalaisruokia, jostain kuvitteellisesta villistä pohjolasta. Kannattaa pitää mielessä, että Englannissakin on maaseutua ja joku hirvenliha ei välttämättä kovin säväytä sikäläistä landepaukkua. Sitten taas hirvenliha on tasan yhtä eksoottista hesalaiselle kuin lontoolaiselle.
     

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti