Suolalihan valmistus?

Viestiketju alueella 'Ruoka ja juomat' , aloittaja Toxic, 24.11.2011.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
 1. Maketsu

  Rekisteröitynyt:
  15.01.2009
  Viestejä:
  935
  Eikös botulismi juuri vältetä kunnollisella suolaamisella?

  "Lisäksi yli 10 % suolaa ja yli 2 % etikkaa estävät botulinumbakteerin kasvun. Eläinten rehuun käytetyn raaka-aineen saamiseksi botuliinivapaaksi on käytetty kuumentamisen lisäksi, happamaksi tekemistä, muurahaishappoa tai maitohappoa lisäämällä (Mäkelä, O. 1996, 352 - 353). "
   
 2. Uuno Niskalaukaus

  Rekisteröitynyt:
  15.04.2009
  Viestejä:
  1 528
  10 pros. suolaus = tönkkösuola. Käy johonkin, mutta syö nyt vaikka makkaraa, jossa on tuon verran suolaa...
   
 3. Maketsu

  Rekisteröitynyt:
  15.01.2009
  Viestejä:
  935
  Onko jotain lähdetietoa antaa..kuinka moni on kuollut botulismiin jos ei lueta mukaan isojen lihatalojen tuotteiden aiheuttamia joita on 2-3 viimeisen kymmenen vuoden aikana ollut...
   
 4. Uuno Niskalaukaus

  Rekisteröitynyt:
  15.04.2009
  Viestejä:
  1 528
  Ei oikein. Harvinaista se ainakin on. Suurin osa tapauksista on kuitenkin johdettavissa kotitekoisiin säilykkeihin.

  Tuossa vähän jotain:

  WHO | Botulism
  Botulism - Wikipedia, the free encyclopedia
   
 5. Toxic

  Rekisteröitynyt:
  26.12.2003
  Viestejä:
  1 194
  Se C. Botulinum kasvaa nimenomaan hapettomissa oloissa ja yli 3 asteen lämpötiloissa. Eli liian lämpimässä säilötty vakuumipakattu liha/kala/huonosti kuumennettu säilykepurkki ovat juuri niitä otollisia C. Botulinum- kasvualustoja.

  - Pakastimessa ei kasva, joskaan ei tuhoudukkaan. Eli heti valmistumisen jälkeen pakastettu vakuumipakattu tuote ei saastu botuliinilla.
  - Tarpeeksi reilu ja pitkä kuumennus tuhoaa sekä myrkyn, itiöt että botuliinin.

  Mielelläni löytäisin jostain tiedon siitä miten käy jos esim. kala saastuu C. botulinum -bakteerilla ja välittömästi saastumisen jälkeen se laitetaan pakastimeen. Sitten se vaikka kuukauden kuluttua valmistetaan ruuaksi, miten käy?
  Eli oletettu tilanne ois että siinä se bakteeri on, vaan ei ole botuliinia ehtinyt tuottamaan?
  Kasvaako se bakteeri sitten syötynä suolistossa, tuottaen botuliinia, vai tuhoaako ihmisen immuunijärjestelmä sen bakteerin?
   
 6. Uuno Niskalaukaus

  Rekisteröitynyt:
  15.04.2009
  Viestejä:
  1 528
  Terveen ihmisen suolistobakteerifloora pitää huolen että botulinum-bakteerit ei mahdu kasvamaan tai mellastamaan sen enempää. Käytännössä ainoa riskitilanne yli yksivuotialle on juuri tuo saastuneen ja jo valmiiksi botuliinia sisältävän elintarvikkeen syönti.
   
 7. Toxic

  Rekisteröitynyt:
  26.12.2003
  Viestejä:
  1 194
  Juuri näin minä sen vähän mietinkin, kun missään ei ole siitä erikseen mainittu mitään.
   
 8. valurauta

  Rekisteröitynyt:
  23.01.2010
  Viestejä:
  2 476
  Riittävän alhainen pH estää kasvun myös. Ilmeisesti hapatus ja etikalla säilöminen ovat myös toimivia keinoja estää botulismibakteerien kasvu.

  Vähähappoiset vihannessäilykkeet ovat oiva pohja kunnon jackpotiin: monissa vihanneksissa esiintyy luonnostaan itiöitä, umpiomalla syntyy hapettomat olot ja suolaa tai hapokkuutta ei ole tarpeeksi estämään kasvu. Riittävää kuumennusta voi olla vaikea saada aikaan kotona.

  Käsittääkseni niin myrkky kuin bakteerit tuhoutuvat tavallisella keittämisellä. Sen sijaan itiöt vaativat kuumennuksen vähintään 121 asteeseen 3 min ajaksi ("Botulinum cook"), johon ei taida päästä edes kaikilla painekeittimillä. "Botulinum cook" vähän pilaa raakakypsytettyjen lihatuotteiden idean?

  Toisaalta, eihän botulismi-myrkytys ole ollenkaan maineensa veroinen: kuolleisuus on nykyään vain 10% ja yleensä siitä selviää 2-8 viikon hengityskonehoidolla, kunhan hoito aloitetaan ajoissa.
   
 9. Uuno Niskalaukaus

  Rekisteröitynyt:
  15.04.2009
  Viestejä:
  1 528
  Juu, ihan piis of keik... :D

  Muoks: Piti jatkaa vielä... Nuo itiöthän ei tosiaan ole vaarallisia, kunhan ne eivät pääse kehittymään bakteereiksi. Eli tuo 121 asteeseen kuumennus ei ole tarpeen kuin säilykkeille, ja kaikki teolliset säilykkeet käy sen läpi. Toki joskus prosessi kusee, ja silloin pääsee otsikkoihin...
   
 10. tok

  Rekisteröitynyt:
  16.08.2001
  Viestejä:
  364
  Parasta säilyke-suolalihaa : Tulip
  Täyslihaa joka on suolattu ja ilmat poistettu käyttämällä laardia.
   
 11. Toxic

  Rekisteröitynyt:
  26.12.2003
  Viestejä:
  1 194
  Juu, 80 asteessa 20 minuuttia tai 85 asteessa 5 minuuttia tuhoaa botuliinimyrkyn.
  Itiöiden tuhoutumisesta eviran sivuilla 112 astetta ja 23 minuuttia.

  Ja itiöitä löytyy n. 4-14% vakuumipakatuista savukaloista. Itiöt eivät ole vaarallisia kunhan niille ei anneta suotuisia olosuhteita kehittyä botuliinia tuottaviksi bakteereiksi.
  Sen ehkäisyyn riittää jo säilytys alle +3 asteessa.
  Jos välttämättä haluaa varastoida vakuumipakattuja safkoja tavan 5 asteisessa jääkaapissa niin sittenhän se pitää kyllästää nitriitillä..

  "Botulismin riskinhallinta toteutuu ennen kaikkea valmistusprosessissa
  ja kylmäketjussa siten, että käytetään riittävää kuumennusta
  tai lisäainetta, nitriittiä, tai että riskielintarvikkeiden
  säilytyslämpötila on alle 3 astetta. Toksiineja ei muodostu alle
  kolmessa asteessa."
   
 12. Formica

  Rekisteröitynyt:
  07.12.2000
  Viestejä:
  1 235
  Palataanpa suolausohjeisiin, tässä puolustusvoimien luonnonmuonaoppaan suolausohje:

  [​IMG]
   
 13. LQuestion

  Rekisteröitynyt:
  01.07.2011
  Viestejä:
  83
  Lapissa born and raised on tottunu joka keväiseen kuivaan lihaan niin on tämä etelässä asuminen persiistä.. Täytynee kysellä sukulaisilta hirveä nii sais jouluna ees jtn kunnollista
   
 14. Jesmo1

  Rekisteröitynyt:
  30.08.2007
  Viestejä:
  3 625
  Saako tuota säilöntään sopivaa "pink salttia" Suomesta mistään ? Ebaysta ainakin saa tilattua, jos ei kaupasta löydä mitään vastaavaa tuotetta.
   
 15. Peruskorjaaja

  Rekisteröitynyt:
  23.10.2009
  Viestejä:
  793
  Curing Products, Sausagemaking.org

  Tuolta saa tilattua. Pitää olla - ainakin aiemmin piti - yhteydessä emaililla, jotta määrittelevät toim.kulut. Tilasin jotain makkarankuoria ja erilaisia mausteita ja säilöntäsuolaa ja lisäaineita, niin postikulut olivat jotain 5 £.
   
 16. djankka

  Rekisteröitynyt:
  06.09.2001
  Viestejä:
  717
  Jos tarkoitat himalajan pinkkiä vuorisuolaa, niin tuolta saa

  Saltlife Himalajan kristallisuola, karkea 500g - Saltlife

  Myös isoista k-markeista ja prismoista löytyy. Linkin takaa löytyvästä kaupasta omat suolani tialnnut jo pidemmän aikaa.

  Ruoka- ja Gourmetsuolat - Saltlife
   
 17. djankka

  Rekisteröitynyt:
  06.09.2001
  Viestejä:
  717
  Täytyypä kokeilla vanhaa suolalihan valmistusohjetta pienehköllä paahtopaistilla. Ulkomuistista se menee about näin:

  hiero paistiin karkeaa suolaa runsaasti ja sulje paisti mahdollisimman tiiviiseen rasiaan / elmukelmuun yms. Parin päivän päästä ruiskulla suolavettä (muistaakseni 3%) suoraan paistiin niin, että paino tuplaantuu (tasaisesti eri kohtiin). Annetaan olla useampi tunti ja sen jälkeen keitetään suolavedessä (n.5%) tunti kiloa kohti. Jäähdytetään ja nautitaan. Jos haluaa vielä erikseen sitten savustaa, niin keittämisen jälkeen hetkeksi savustuslaatikkoon ottamaan aromia.

  Pitäisi vielä löytää se 60 luvun keittokirja josta tuon aikanaan lukasin ja testasin. Ei kaupan veroista, mutta lähellä.

  Riimihärän ohjettä voi myös soveltaen käyttää suolalihan tekoon.

  Riimihärkä - Kotikokki.net - reseptit
   
 18. sosiaalipummija

  Rekisteröitynyt:
  21.03.2013
  Viestejä:
  3 209
  Ei pahalla, mutta minusta kuulostaa, että kannattaisi tehdä saturoitu suolaliuos ja iskeä pihvi sinne likoamaan.. :rolleyes:
   
 19. Jesmo1

  Rekisteröitynyt:
  30.08.2007
  Viestejä:
  3 625
  Tuo on eri suolaa tota multa löytyy kyllä. Se pink salt on siis säilöntään sopivaa curing saltia ja sitä käytetäänkin vain pieni määrä vaikka normaali suolan jatkeena.
   
 20. javu74

  Rekisteröitynyt:
  25.02.2013
  Viestejä:
  16
  Jep. Ja curing saltteja eli säilöntäsuolaa on kahta päätyyppiä, cure #1 ja #2. Tunnetaan myös nimillä prague powder #1 ja #2. Ykkösessä on suolaa ja yleisimmin 6.25% natriumnitriittiä. Kakkosessa on mukana myös natriumnitraattia, usein joko 3% pintaan tai sitten saman verran kuin nitriittiä, kuutisen prosenttia. Kakkosta käytetään useimmiten yli kuukauden kuivausajan vaativissa tuotteissa koska nitraatti muuttuu ajan myötä hitaasti nitriitiksi ja näin antaa pidemmän suojan botulisimia ym. pöpöjä vastaan.

  Noissa vanhemmissa ketjun viesteissä on mun mielestä vähän vängätty ristiin eri asioista. Kypsennettävissä makkaroissa ei kotikäytössä minun mielestä ole juurikaan syytä käyttää nitriittiä, mutta raakamakkaroiden valmistuksessa ei tulisi mieleenkään jättää pois. Raa'an lihan roikotus 12 asteen lämmössä viikko- tai kuukausitolkulla on prosessi joka ei ole ihan ongelmaton ilman asiaan perehtymistä ja nitriitti on enemmän kuin suositeltava aines näihin. Ulkosalla kuivattu poronliha taas on vähän eri juttu, kuivauslämmöt kun ovat pakkasen puolella tai korkeintaan välillä käyvät plussalla niin bakteerikasvut eivät pääse valloilleen. Suolaus on myös melkoisen kova noissa Lapin herkuissa.
   
 21. Peruskorjaaja

  Rekisteröitynyt:
  23.10.2009
  Viestejä:
  793
  javu74 esitti selkeästi säilöntäsuolojen erot ja käyttötavat. Melkoista sotkemista onkin ollut aikaisemmissa jutuissa, jotka vasta nyt luin. Itse käytän omissa makkaroissani pääsääntöisesti aina nitriittiä tuossa cure#1 muodossa vaikka kypsytänkin makkarani. Makkaroita tulee usein pidettyä raakoina jääkaapissa sellaisenaan tai kevyen savustuksen saaneina ja kypsytys, esim. pannulla paisto, tapahtuu ennen syömistä. Näin pyrin vähentämään botulismimyrkytysriskiä. Lisäksi nitriitti säilyttää lihan värin punaisena eikä mene tympeän harmaaksi.

  Nitriitin käytön pystyn pitämään itse kohtuuden rajoissa makkaroissani. Täyttä sallittua määrää en käytä. Meillä syödään vähemmän teollisia makkaratuotteita ja esim. lapset ei syö popsigrillinakkeja eikä muuta sontaa kuten joissakin perheissä, joissa nakit ja uuniranut kuuluvat päivittäiseen ruokavalioon tai sitten huutaville kakaroille heitetään kauppamatkoilla auton perällä, "kun on niin ihanaa viettää koko lauantaipäivä ostoksilla koko perheen kanssa", nakkipaketti tyyliin syökää ja turpa kii.

  No tuli hieman OT avauduttua, kun näin tälläistä touhua viime viikolla. Mutta nitriitti on mun mielestä OK, kun tietää, mitä tekee.

  Olen alannut mietiskelemään tuota kestomakkaroiden tekemistä (nitraatti) ja ehkä jonkin vanhan jää/viileäkaapin modaamista kypsytykseen.
   
 22. KVS Joe Smith

  Rekisteröitynyt:
  25.02.2014
  Viestejä:
  10
  Ikiwanha ketju, mutta koitetaan. Eli mistä voi ostaa "Instacure #1" tai Prague Powder´ia? Siis nitriittisuolaa. Googlen haku ei anna yhtään ostopaikka suomenkielisille sivuille. Verkosta siis varmaan tilataan, mutta mistä?
   
 23. Jakke^

  Rekisteröitynyt:
  26.11.2002
  Viestejä:
  568
 24. KVS Joe Smith

  Rekisteröitynyt:
  25.02.2014
  Viestejä:
  10
 25. Photiou

  Rekisteröitynyt:
  23.11.2005
  Viestejä:
  818
  Ei ole prague powderia, vaan tuossa on ainoastaan 0,6% tms. nitriittiä. Tilasin vastaavaa Virosta 1kg pakkauksissa (saksavorst.ee) - eipä tarvitse olla niin tarkka kuin vahvempien seosten kanssa.
   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti