Subwooferin hankinta?

Viestiketju alueella 'Viihde-elektroniikka, kamerat ja Hifi' , aloittaja Notapod, 11.04.2013.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
 1. Mäkki

  Rekisteröitynyt:
  Viestejä:
  0
  Noniin, jos rakentaa kotelon elementille niin millainen se kannattaisi olla? Onko siihen mitään ohjenuoraa? Suljettu musiikille ja refleksi leffoihin, mutta se viritystaajuus kiinnostaa. Matala? Ainoastaan kokeilemalla, koska eri tila eri sointu?

  Millaisella arvolla elementti kannattaa valita? Tai mihin kannattaa kiinnittää huomiota?

  E: Kaikki hyvät linkit ovat tervetulleita, joista voi lukea myös tietoa noista.
   
  Viimeksi muokattu: 27.07.2013
 2. hsalonen

  Rekisteröitynyt:
  15.08.2009
  Viestejä:
  10 441
  Anna pari päivää, niin koodaan webbi-prototyypin subbarinrakenteluohjelmastani. Jos se on ns. tarpeeksi hyvä, julkaisen Play Storeen ihan sovelluksena.

  Jees, ja asiaan:
  a) Kotelon tilavuus pitää laskea ohjelmalla, se tulee litroina. Muoto on vapaa. Jos on kovin iso, pitää miettiä tukirakenteita sisälle.
  b) Laskeketaan ohjelmallisesti elementille.
  c) Suljettu syö enemmän vahvistintehoa, näin olen käsittänyt. Viritystaajuus lasketaan ohjelmalla.
  d) Viritystaajuus? Refleksi menee aina matalammalle kuin suljettu. En tekisi suljettua, jos itse tekisin, kun siinä ei pääse helpolla yhtä alas. Valmistajat täyttävät sitä materiaaleilla, jolloin tilavuuskaavat muuttuu, ja ei noita enää helposti voi laskea itse. Mittaus on toinen asia, jos on välineet.
  e) Refleksikotelon voi laskea ihan laskurilla. Suljetunkin teoriassa.

  f) Vas kertoo suunnilleen, suunta-antavasti, kuinka isoa koteloa on tulossa. Q vaikuttaa ääneen ja oli siinä jotain x-siirtymiä ja vääntövoimaa, mutta niistä voivat viisaammat puhua.
  g) Isompi elementti on aina parempi, koska herkkyys on parempi ja saa samoilla tehoilla enemmän ääntä.
   
 3. Mäkki

  Rekisteröitynyt:
  Viestejä:
  0
  Tuommoinen ohjelma kyllä kuullostaa mielenkiintoiselta. Se mitä lähinnä hain takaa että mihin tuo kotelon viritystaajuus sitten laitetaan. Jotenkin vain elän siinä käsityksessä että mahdollisimman alas, sinne 20hz tuntumaan? Mutta tällöin karsii portin koosta, ellei halua tehdä 1-2m pitkää refleksiputkea/torvea. Autoihin on tullut rakenneltua muutamia koteloita, ja nyt pikku hiljaa kotihifi alkanut kiinnostamaan enemmän, kun en siitä juuri mitään tiedä. Nykyiselle 18" pitäis saada keksittyä jotain kotiin sopivampaa kaappia. Tällä hetkellä se on vielä autoon tehdyssä kotelossa, 170l / 27hz
   
 4. jounika

  Rekisteröitynyt:
  17.07.2009
  Viestejä:
  4 752
  Jaa, hatustako olet tähän asti kotelotilavuudet määritellyt? Tänäpäivänä löytyy softia, kuten WinISD pro, jolla pystyy simuloimaan elementin käytäytymistä kotelossa. Elementin toiminta lasketaan sen sähköisten parametrien mukaan. Ja kunnon elementeillehän löytyy parametrit.

  Käytännössähän bassorefleksin toisto ei paljoa alle viritystaajuuden ulotu, vaste laskee 24dB/oktaavi viritaajuuden alapuolella. Elikäytännössä alas, taajuus riippuu elementistä, kotelosta ja suunnittelufilosofiasta.

  Jos kotelo on pieni ja pitäisi saada viritetty alas, se onnistuu ns. passiivielementeillä, joilla onnistuupienekin kotelon viritys alas. Viritystaajuus säädetään passiivien lisämassalla kohdalleen.

  Ja kyllä se refleksikin toimii ihan hyvin musiikilla, tuo on jotain samaa typerää yleistystä, kuten "iso elementti on hidas". Se on huonosti suunniteltu (väärä elementti, mitoitus yms) jos refleksi ei musiikilla toimi...
   
 5. Sebikos

  Rekisteröitynyt:
  06.12.2010
  Viestejä:
  356
  Nyt kun täällä on muutamia svs:än omistajia, onko kokemusta käyttää ko subeja aktiivikaiuttimien kanssa?

  Itsellä ajankohtasta hifi hommien päivitys ja olenkin jo päätynyt hommaamaan gene G2:et stereo kuunteluun. 100% varma ei ole vielä hankinko subin samaan konkurssiin vai testailenko aluksi rauhassa miten G2:et riittää tulevaan asuntoon..

  Lähes täysin irrelevantin alustuksen jälkeen varsinaiseen kysymykseen :D Hifistudiolla meinasivat, että on järkevää ostaa saman puljun subbanen "koska viritetty oikeisiin taajuuksiin tjsp" mutta vähän mietityttää tämä väittämä.. Onko siis perusteltua ostaa suoraan F one vai olisiko fiksumpaa ostaa tuo Svs:än SB-1000 samalla rahalla? Ja jos Svs on parempi vaihtoehto niin miten se liitetään? Vahvistimena tulee tod.näk toimimaan Denonin Piccolo pre-out versiona. Kiitos ja anteeks.
   
 6. Juginabi

  Rekisteröitynyt:
  07.07.2004
  Viestejä:
  10 213
  Tottakai suosittelevat että ostaisit heiltä subukan. Ei siinä ole mitään eroa minkä valmistajan subukan ostat. Todennäköisesti genelecin oma malli on helpommin säädettävissä mutta silti joudut säätämään että saat sopimaan pääkanavien toistoon.

  BTW, ei kannata suoraan hylätä sulettuja koteloita. Ne toimii täsmälleen yhtä hyvin mitä refleksit. Kummassakin huonot puolensa. Suljetun hyviä puolia on tasainen vaihevaste koko taajuuskaistalla joka helpottaa sovittamista pääkanaviin ja huonevasteeseen ja mahdollistaa helpomman sähköisen korjattavuuden. Muutenkin suljetun kotelon vaimennus on omiaan huoneen ominaisvahvistukselle tasaamaan vasteen todella alas suoraksi. Refleksillä se monesti lopahtaa kuin lehmän häntä viritys taajuuden jälkeen ja liian alas viritetyssä jo ennen sitä.

  Esim oma subi teoria:

  [​IMG]

  käytäntö. Mittaus kuuntelupaikalta:
  [​IMG]
   
  Viimeksi muokattu: 27.07.2013
 7. hsalonen

  Rekisteröitynyt:
  15.08.2009
  Viestejä:
  10 441
  Se on sitten kesken, ja aika ja selityksen maku:

  Super Subwoofer Designer Ultra

  (Sitä hostaa Raspberry Pi Hollannissa, että jos siellä on vaikka kolme yhtäaikaista käyttäjää, se voi kyykätä)
   
 8. Salimäki

  Rekisteröitynyt:
  08.11.2000
  Viestejä:
  2 161
 9. Herra von Levee

  Rekisteröitynyt:
  16.07.2007
  Viestejä:
  2 510
  -
   
  Viimeksi muokattu: 09.12.2016
 10. karik134

  Rekisteröitynyt:
  06.09.2008
  Viestejä:
  4 783
  Kannattaa kokeilla sitä 60Hz jakoakin BX2:lla jos se mahdollisesti kuulostaa paremmalta omaan korvaan. Ehkä sama jako kaikkiin kaiuttimiin jos ne on samankokoisia. Mahdollisesti centerille suurempi jako(80Hz) jos se on sijoitettu johonkin tv-tason välikköön kun se voi aiheuttaa joitain sivuääniä(kumisee) siellä.

  Audyssey saattaa yrittää korjata subin vaihetta laittamalla väärän etäisyyden, mutta ei välttämättä onnistu siinä. Itsellä teki samoin mutta korjasin vaiheen niin että mittasin manuaalisesti subin etäisyyden ja sitten youtubesta päälle 80Hz testiääni 2.1:nä(jos jako 60Hz niin sitten 60Hz testiääni) ja kääntelin subin phasea ja jätin sen siihen kohtaan jossa desibelimittari pääkuuntelupaikalla(korvankorkeudella ja suunnattuna kohti etukaiuttimien väliä) näytti suurinta arvoa.

  Tuossa opas subin säätöön http://www.students.tut.fi/~jmikkola/hifiopas/subwoofer.html
   
  Viimeksi muokattu: 27.07.2013
 11. Herra von Levee

  Rekisteröitynyt:
  16.07.2007
  Viestejä:
  2 510
  -
   
  Viimeksi muokattu: 09.12.2016
 12. hsalonen

  Rekisteröitynyt:
  15.08.2009
  Viestejä:
  10 441
  Valitan OT:ta, mutta softaa pitää kehittää (omaksi iloksi). Tästä voi olla hyötyä jollekin.

  Eli, mitä tehdä, kun tuo nyt arpoo boxin tilavuuden ihan väärin:

  Koodi:
  Vb = 20*potenssi(Qts,3.3)*Vas
  Peerless XLS-10 on kyseessä ja siinä on Vas liian alhainen 66.9 litraa.

  Tästä seuraa käytännössä se, että (beta) porttilaskimeni ehdottaa 1.45 metrin refleksiputkea, ja en ole tämmöistä laittamassa.

  Ehdotuksia? Parannuksia?

  edit: tein manuaalisen säädön, jolla voi ylikirjoittaa noi. On silti iterointia..
   
  Viimeksi muokattu: 28.07.2013
 13. Mäkki

  Rekisteröitynyt:
  Viestejä:
  0
  Juuh, okei. Elementille ei löydy parametrejä, pitäisi mittauttaasaadakseen ne selville. Ja kyllä, se iso elementti on hidas
  E: mutta mitenpä niitä verrata, eri komponentit. Voidaan me vaikka verrata 2 erilaista ja tehdä johtopäätökset, muttei siitä saa oikeasti minkäänlaista kuvaa asiaan.
   
  Viimeksi muokattu: 28.07.2013
 14. Löytyykö foorumilta halukasta Tampereen seudulta tekemään kimppatilauksen Lsoundilta? (L-Sound International) Ilmaiset postit yli 1000 euron tilauksissa ja säästöä 50 euroa per tilaus.
   
 15. Juginabi

  Rekisteröitynyt:
  07.07.2004
  Viestejä:
  10 213
  Tuo vaiheen säätö menetelmä mahdollistaa 60Hz vaiheen onnistumisen. Vaihetoisto ei todellakaan ole tasainen vaan varsinkin refleksisubbarissa vaihtelee kuin vuoristorata -180 ja 180 asteen välillä. Audyssey keskiarvoistaa vaiheen koko taajuuskaistalla ja hakee parasta mahdollista sopivuutta säätelemällä vaihetta etäisyyden mukaan.
   
 16. GlidiD

  Rekisteröitynyt:
  20.01.2006
  Viestejä:
  153
 17. hsalonen

  Rekisteröitynyt:
  15.08.2009
  Viestejä:
  10 441
  Tuolla on juuri se Peerlessin elementti infernaalisella Vas:illa, jonka kanssa tappelen ylempänä. Tolle on hyvin vaikea tehdä koteloa, jossa se menee alas asti kunnolla.
   
 18. Salimäki

  Rekisteröitynyt:
  08.11.2000
  Viestejä:
  2 161
  Eikös tossa ole kuitenkin aika hyvin liikepoikkeamaa? Mietiskelin että jos siihen rakentaisi Linkwitz-korjaimen niin sen voisi sillä korjata toistamaan hyvin matalia taajuuksia...tosin linkwitz-korjaus tarvii suljetun kotelon.

  Linkwitz korjain, PCB
  Linkwitz Transform Subwoofer Equaliser

  edit: jaa ei siinä taida ollakkaan sitä liikepoikkeamaa kovin paljoa.
   
  Viimeksi muokattu: 29.07.2013
 19. Sebikos

  Rekisteröitynyt:
  06.12.2010
  Viestejä:
  356
  Tuossa aikaisemmin pohdin miten Svs:än SB-1000 litetään gene G2:ten kanssa. Edelleen jos joku tietää niin saa vastata. Kiitos :D

  Lisäkysymys liittyen samaan aiheeseen/komboon. Mitä jos haluan käyttää tuon Svs:än kanssa antimodea?
   
 20. hsalonen

  Rekisteröitynyt:
  15.08.2009
  Viestejä:
  10 441
  Tuossa on RCA in. Johdot sinne.

  RCA out-kohdasta johdot ulos Geneleceille.

  [​IMG]

  Jos haluat käyttää Antimodea, laita se ennen tuota RCA-iniä.

  Näin:

  Äänilähde --> Antimode --> (RCA IN) SVS (RCA OUT) --> Genelec.

  RCA siis liittimen nimi, tuossa on LINE LEVEL, tms.. Lisäksi SVS sisältää jakosuotimen, niin Geneleceille ei mene niitä taajuuksia, joita subbari toistaa.
   
 21. Sebikos

  Rekisteröitynyt:
  06.12.2010
  Viestejä:
  356
  Thank you very very lot. Noin mä sitä itekkin mietein mut vähä mietitytti ton antimoden kytkentä. Käsitin et sillä nimenomaa säädetään subeja, että mites jos sen noin liittää niin säätääkö se sit niitä genejäkin? Vai onko 8033S malli tarkotettu nimenomaa tähän tarkoitukseen?
   
 22. kjv

  Rekisteröitynyt:
  21.02.2002
  Viestejä:
  763
  DSPeaker-Anti-Mode 8033

  Tuolta lisää, mutta jos oikein ohjekirjaa ja speksejä luin, niin antimoden taajuuskaista ulottuu vain 250Hz:iin ja ulostulo ei ole stereota eli 8033S ei taida soveltua? Korjatkaa, jos olen väärässä...
   
 23. Sebikos

  Rekisteröitynyt:
  06.12.2010
  Viestejä:
  356
  Tuolta itsekkin noita tutkiskelin mutta vähän epäselväks jäi. Tosin jos tuohon antimode -> SVS välille tarvitaan 2xrca niin dual core 2.0 taitaa olla ainut vaihtoehto. Miksei koko settiä voi kytkeä näin:

  Äänilähde pre-outit -> Genelec
  Äänilähde Sub-out -> Antimode (C/S) ->SVS

  Edit. Pitänee tarkistaa onko vahvistimessa 'Denon Ceol Piccolo' normaalit crossover säätö mahdollisuudet subille. Stereo settiin siirtyminen vähän uus juttu allekirjottaneelle :D
   
 24. kjv

  Rekisteröitynyt:
  21.02.2002
  Viestejä:
  763
  Jos vaan vahvistimessa on kunnon crossover-säädöt eli osaa ohjata alemmat taajuudet subille ja ylemmät genelecille, niin ehdottamasi tapa on hyvä.
   
 25. Sebikos

  Rekisteröitynyt:
  06.12.2010
  Viestejä:
  356
  Juu pitää kaivaa vahvistimen manuaali netistä tai jostain. Tosiaan vielä noita en omista vaan suunnittella koko homma. Hyvä vaan kartoittaa tilanne sekä budjetti ennenkun tekee mitää peruuttamatonta :D

  Jos vahvistimessa ei kuitenkaan crossover säätöä subille ole, mikä käsittääkseni on stereo vehkeissä aika yleistä, voihan sen taajuuden säätää itse subistakin..
   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti