Subikotelo Peerless 12" xls + Amphion helium2

Viestiketju alueella 'Viihde-elektroniikka, kamerat ja Hifi' , aloittaja MIL-Tec, 19.07.2009.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
 1. MIL-Tec

  Rekisteröitynyt:
  22.04.2002
  Viestejä:
  418
  Minkähänlaista koteloa kannattaisi alkaa rakennella kyseiselle kokoonpanolle? Tulossa pääasiassa musiikin kuunteluun, ja välillä leffojen katseluun. Refleksikotelo oli mielessä. Pääkaiuttimilla alataajuus on valmistajan mukaan 50Hz.

  Aika iso tuosta ilmeisesti tulee, noin 50-100L ilmeisesti mitä koitin WinISD:llä jotain käppyröitä katsella. Ja toistoa halutaan tietenkin mahdollisimman alas asti tuosta 50 Hertsistä. Kertokaa minkälaisia koteloita olette rakennelleet tuolle elementille.
   
 2. John Troll

  Rekisteröitynyt:
  08.12.2001
  Viestejä:
  10 161
  Oletko passiivisäteilijäää harkinnut, jos kotelon koko uhkaa muodostua ongelmaksi?

  Hifitalon ohjeilla kun tekee niin tuskin pahasti menee pieleen.
   
 3. JHTM

  Rekisteröitynyt:
  04.03.2009
  Viestejä:
  160
 4. junkmu

  Rekisteröitynyt:
  06.02.2004
  Viestejä:
  1 257
  [FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Kaiutinelementti on Peerlessin suositusta XLS -sarjasta
  [/FONT]
  [FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]oleva XLS 12. Koska tavoitteena oli saada selvästi
  enemmän äänenpainetta kuin X-2 sarjassa, sijoitimme elementin tilavuudeltaan 80 litran koteloon. XLS 12 toimii
  myös pienemmässäkin kotelossa, mutta ongelmaksi tulee refleksiputken pitkä pituus. Virtausäänien pienentämiseksi putken sisähalkaisijan olisi syytä olla vähintään 103 mm:ä. Koska viritystaajuus on oltava mielellään 20 hertsiä tai jopa alle, niin riittävän suurella halkaisijalla varustetusta putkesta tulee helposti epäkäytännöllisen pitkä. Tämän vuoksi me päädyimme hieman isompaan koteloon, johon saadaan sisähalkaisijaltaan 103 mm:n putki. Kotelotilavuus esimerkkikotelossa on noin 80 litraa ja viritystaajuus on laskennallisesti noin 24 hertsiä, mutta koteloon tuleva vaimennusaine tiputtaa viritystaajuuden noin 22 hertsiin. Putkea kasvattamalla viritystä olisi mahdollista edelleen laskea, joka olisi äänenlaadun kannalta eduksi. Jos kuitenkin haluaa tehdä pienemmän kotelon, putken sijasta kannattaa käyttää passiivisäteilijää.
  [/FONT]
  [FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Vahvistimelta XLS 12 vaatii paljon. Koska kartio on raskas, on vahvistimen virranantokyvyn oltava hyvä.

  by powerset
  [/FONT]
   
 5. MIL-Tec

  Rekisteröitynyt:
  22.04.2002
  Viestejä:
  418
  Ei tule passiivisäteilijää. Kai tänne kämppään isokin kotelo mahtuisi, mutta en tiedä kuin luotettavia nuo WinISD:n käppyrät on. Sekin on pienoinen arvoitus paljonko tuon kotelon vahvistuksen (dB) pitäisi antaa vajota miinukselle. Onko esim 1dB liikaa? Entäs refleksiputken mitat?

  Ei ole ennen tullut rakenneltua tällaisia niin sentakia haen kokemuksia, niin onnistumisia kuin epäonnistumisia tuosta kotelon rakentamisesta (ja suunnittelusta). Aika monella hyllykaiuttimella on tuo alaraja samat 50Hz kuin noilla heliumeilla.

  Muoks: Tuolla 80L kotelolla ja 102mm refleksiputkella WinISD antaa ensimmäisen resonanssipiikin jälkeen -3,63dB montun, olen siinä uskossa ettei ainakaan yli -3dB:tä saisi olla se monttu :o

  refleksiputki 24Hz:
  [​IMG]

  refleksiputki 29Hz:
  [​IMG]

  Eikö tuo jälkimmäinen vaikuta paremmalta? Ylemmässä kuvassa 40Hz kohdalla vaimennus on jo yli puolet :S

  Hifitalon sivut ovat uudistuneet, en löytänyt sieltä ohjeita.
   
  Viimeksi muokattu: 20.07.2009
 6. jounika

  Rekisteröitynyt:
  17.07.2009
  Viestejä:
  4 742
  Kyllähän ne vasteen melko tarkkaan osaa laskea, mutta mitä vaste kertoo. Eipäsubbarin soinnista vielä kauheasti.

  Tuollainen bassopiikitin ei välttämättä ole hyvä, matalat vielä korostuvat lisää huoneessa. Vaikka tuossa näyttää, että vaste laskenut yms. huomaa, että sulla tulee alipäästö sinne jonnekkin 50-100Hz:n välille, silloin sulla onkin vaste, joka kohoaa kohti matalia. WinISD pro:ssa saa lisättyä suotimia mukaan.

  29 Hz:ä on aivan liian korkea viritys, niin 24 Hz:äkin. Viritystaajuuden alapuolella refleksikotelo ei suurta kuormitusta tarjoa elementille, joten vaste laskee, vaikka elementti hulluna lepattaa. Joten sinne 20 hertsin tienoille se viritys olisi hyvä asettaa.
   
 7. John Troll

  Rekisteröitynyt:
  08.12.2001
  Viestejä:
  10 161
  Hifitalo on näköjään päivittänyt nuo sarjansa uudemmilla elementeillä, mutta ei näytä koteloon vaikuttaneen juurikaan. Viritys kannattaa tosiaan laittaa tuonne 20Hz tienoille.
   
 8. MIL-Tec

  Rekisteröitynyt:
  22.04.2002
  Viestejä:
  418
  Ahaa nyt löytyi kotelopiirrustukset.
  Joo kattoo mitä tulee noilla ohjeilla. Kokeilee säädellä noita putkia sitten jos tarvii hienosäätää.
   
  Viimeksi muokattu: 20.07.2009
 9. Juginabi

  Rekisteröitynyt:
  07.07.2004
  Viestejä:
  10 213
  Subbaria suunniteltaessa kannattaa muistaa että on sääntö, että huone lisää vasteeseen enemmän mitä puolen metrin muutos refleksiputkessa muuttaa. Eli 30Hz - 50Hz kohdilla saattaa olla maltillinen +25dB korostuma ja alimman huoneresonanssin alapuolelta tasoa alkaa pinoutua +6dB/oktaavi. Eli toisella oktaavilla jo +12dB ja kolmannella +18dB. Myöskin huoneresonanssien solmukohdat tekevät näitä kivoja vaimentumia joka antaa tuntemukset että ensin kuuluu hirmu lujaa mutta sitten ei kuulu mitään ja taas kuuluu kun taajuus vaihtuu. Tällöin puhutaan jo -10dB tai jopa -20dB muutoksesta. Joku -3dB tai jopa -6dB nuilla taajuuksilla ei aiheuta vielä mitään "Ahaa, nyt katosi ääni ja nyt se tuli takaisin" -elämystä.

  Suosittu ja toimiva vaihtoehto peerlesille on ollut vajaa 100 litran kotelo ja viritys lähelle 20Hz. Jakotaajuus esim 60Hz niin vapaakenttävaste on melko suora. Tähän lisätään sitten pari 20dB huonekorostusta ja ne pari 20dB vaimentumaa random kohtiin ja lasketaan alarajataajuutta 10Hz niin avot extrapoloitu subbarin vaste on tiedossa omassa olohuoneessa. :=)
   
 10. janneprkl

  Rekisteröitynyt:
  07.10.2002
  Viestejä:
  1 225
  Tuo XLS vaatii sitten ihan vitunmoisen (Ø) putken ettei ala huohottamaan. Omassa pöntössä on muistaakseni Ø75 mm putki (ja 10" elementti), mikä on liian vähän. Kaverille rakennettiin vastaava ja käytettiin Ø100 mm:n putkea mikä on jo parempi, mutta kyllä senkin saa suhisemaan eikä olla vielä kovin älyttömillä äänenpaineilla vielä.
   
 11. khyllä

  Rekisteröitynyt:
  21.05.2001
  Viestejä:
  586
  No suoralla viemäriputkella se varmasti huohottaa perkeleesti, kun ilma jää pyörimään siihen putken ulkoreunoille, mutta luulisi että 103mm putki trumpettipäillä riittää.
   
 12. junkmu

  Rekisteröitynyt:
  06.02.2004
  Viestejä:
  1 257
  Trumpettipäät molempiin päihin niin häviää puhallus äänet ja vieläkun ne liitoskohdat kittaa ja hioo sileäksi niin saa kaikki desibelit irti..
  Kotelon tukevuus/tiiviys ja oikeat litrat ottaen elementin/putkien viemät litrat pitää muistaa ottaa huomioon.
   
 13. MIL-Tec

  Rekisteröitynyt:
  22.04.2002
  Viestejä:
  418
  Nyt on testillä tuommonen lastulevypaska kotelo missä on liika pieni (~75mm) refleksiputki kanttisilla päädyillä, vaimennusainetta liika vähän (kumisee niinku ämpäri) ja tilavuutta aivan liian vähän. Ei soi oikeen kunnolla matalille taajuuksillekkaan. Pitänee mittailla tarkka tilavuus, mutta jos tommonen tulee olemaan lopputulos niin hautaan jonnekkin maahan nuo ja koitan unohtaa koko romun. Tilanne lyhykäisyydessään se että jotain epämääräistä jumputusta sieltä kuuluu :D

  On meinaan melkoisen ailahteleva tuo soinnin voimakkuus taajuudesta riippuen. Ja osana varmasti vaikuttaa tuo simexin vahvistin missä on joku helvetin +6db vahvistus tuossa 45Hz kohdalla. Onkohan missään ohjeita miten tuon ominaisuuden saisi disabloitua? Kyseessä sv-600

  Nooh, isompi kotelo, kunnon vaimennukset ja kunnollinen refleksiputki niin ehkä tuosta jotain saa aikaan.

  Senverran pitää ottaa takasinpäin että kuuluu tuosta ennen kuulumattomia ääniä jo :)
  Tämä kämppä on siis noin 4x6,5m betonikoppi ja korkeutta 3m.
   
  Viimeksi muokattu: 22.07.2009
 14. JJTM

  Rekisteröitynyt:
  29.08.2000
  Viestejä:
  1 202
  passiivisäteilijän kanssa toimii hyvin Helium 2sten parina. Nyt on 30l kotelo 12" -passivisäteilijällä ja muistaakseni 200g lisäpainoilla, eikä sovittaminen kaiuttimien toistoon ollut vaikea. Vahvistimena juurikin Simexin SV-600. Tukee hyvin alapäätä pienemmillä volyymeillä, mutta tarvittaessa painetta iskee oikein asiallisesti.

  Aikaisemmin oli sama elementti 85l refleksikotelolla viritettynä 21Hz tasoon. Silloin tuntui painetta irtoavan paremmin ja soveltui hyvin leffakäyttöön, mutta nykyinen setti toimii hyvin myös musiikkikäytössä
   
 15. MIL-Tec

  Rekisteröitynyt:
  22.04.2002
  Viestejä:
  418
  No nyt parani hommat huomattavasti kun tuli vaihdettua vahvistin uuteen missä on kunnon subilähtö. Alunperin tuo ei kuulunut suunnitelmiin, että aika rankasti karkasi budjetti käsistä :D

  Mutta taidan tehdä tuon refleksikotelon tuolle subikalle. Passiivisäteilijä tuo hintaa kumminkin aika reippaasti lisää, ja kyllä sille kotelolle on ihan hyvä paikkakin täällä että sen puolesta ei haittaa.
   
 16. junkmu

  Rekisteröitynyt:
  06.02.2004
  Viestejä:
  1 257
  Tehkää koteloista tukevat/tiiviit ja sisälle seinille vaikka verhoiluhuopaa ja sitten sitä vanua niin ei kumise. Verhoiluhuovan tilalla voi käyttää toki muutakin kuhan on ilman läpäsevää..

  toimii ja tämän vinkin saanut kokeneemmalta autohifistiltä joka kirjoittaa autosoundiin ja kisailee itsekkin.
   
 17. Juginabi

  Rekisteröitynyt:
  07.07.2004
  Viestejä:
  10 213
  Refleksikotelossa se tiiviys ja tukevuus on niitä tärkeitä asioita. Vanun lisääminen koteloon on henkimaailman juttuja kunhan pitää mielessä että putken urkupilliresonanssi ei pääse lähellekkään toistoaluetta. Jos näin pöljästi menee kotelon tekemään niin rankkaa suunnittelu vikaa voi koittaa korjata lisäämällä koteloon vanua tai jotain muuta vaimentavaa ainetta joka lieventää porttiresonanssia. Itse vasteen muotoa ei vanulla paljoa muutella jos ei oteta huomioon viritystaajuuden laskua parilla hertsillä elementin näkemän näennäisen kotelotilavuuden kasvuna.
   
 18. junkmu

  Rekisteröitynyt:
  06.02.2004
  Viestejä:
  1 257
  Vaimennusaine vaikuttaa lisäksi elementin impedanssikäyttäytymiseen ja resonanssiominaisuuksiin, mutta vaikutus on usein vain nimellinen ja sen käytännön vaikutuksesta ollaan monta mieltä. Toinen huomionarvoinen seikka on kuitenkin refleksiputken vaimentaminen. Tämä liittyy ns. resistiiviseen refleksiviritykseen. Refleksiputkeen laitetaan ilmaa läpäisevää suodatinvaahtomuovia tai tavallista polyesterivanua. Näin saadaan aikaan ns. resistiivinen refleksiviritys. Tämä tasoittaa refleksijärjestelmälle ominaista kaksihuippuista impedanssivastetta, kontrolloi elementtiä paremmin viritystaajuuden alapuolella ja pienentää ryhmäviivettä. Kannattaa ainakin kokeilla vaikka mitään yleisohjeita refleksiputken vaimentamiseen ei olekaan.
   
 19. MIL-Tec

  Rekisteröitynyt:
  22.04.2002
  Viestejä:
  418
  Tottakai sen pitää tukeva olla, ja vaimennusaine estää kaikumisen. Jämerä MDF kotelo kaikuu nimittäin ihan helvetisti... Testattu on. Pääsee eroon siitä "peltiämpärin äänestä".
   
 20. Juginabi

  Rekisteröitynyt:
  07.07.2004
  Viestejä:
  10 213
  URL tutkimustuloksiin tai ei tapahtunut. Itse olen testaillut vanun vaikutusta refleksikoteloon ja mitään tuon suuntaista ei ole tullut vastaan. Jos käyttää jakosuodinta niin että kilohertsitason ääniaallot ei pääse luomaan koteloon seisovia-aaltoja niin vaimennusaine ei tee mitään muuta kuin lisää elementin näkemää tilavuutta joillakin prosenteilla (+ junkmu sanoma).

  En kyllä tiedä yhtään mistä 'peltiämpäri' äänestä puhut. Kuitenkin tullut itse rakennettua kuusi eri kotisubbaria ja repinyt vanuja irti Velodynen, audio-pron ja muiden halpamerkkien subbareista. Ensimmäinen seisova-aalto 60cm kanttiinsa olevan kuution sisään on 300Hz. Kotelon tilavuus on siis yli 200 litraa.
   
 21. MIL-Tec

  Rekisteröitynyt:
  22.04.2002
  Viestejä:
  418
  [​IMG]

  Ainakin tuo kotelo kaikui kun sinne tuosta luukulta huuteli. Ja minusta tuo alkaa olla jo melkoisen "jämerä" kotelo. Että kyllä minä sitä vanuakin sinne laitan, sano mitä sanot. Vanua tuossa kuvan kotelossakin on sisässä. Kuunnteltaessa voi olla eri asia onko siitä niin merkittävää hyötyä jos kaikki on kondiksessa... mutta ainakin tuo lastulevypaska kumisee ku hullu. Tuo refleksiputken vaimentaminen kuulostaa siltä että sillä ei saa muutakuin sössittyä hommat, tulee lähinnä mieleen nuo amphionin superlooni (vai tavallista loonia :D) tollukat millä tukitaan refleksiaukko jos käyttää subia.

  Mutta eiköhän tässä kaikki oleellinen ole jo selvillä, tuota kotelon tilavuutta lähinnä haeskelin.

  :rolleyes:
   
  Viimeksi muokattu: 29.07.2009
 22. Juginabi

  Rekisteröitynyt:
  07.07.2004
  Viestejä:
  10 213
  Laitappa elementti paikalleen ja huuda siitä luukulta sitten. Kaikuuko? No eipä kaiu. Sitten ota elementti pois lisää vanua ja ruuvaa elementti kiinni. Huudappa taas siinä elementin edessä että kaikuuko.

  Ei niitä seinämäheijastuksia sieltä pois saa vaikka kuin lisäät vanerin palaa seinien väliin. Akustisesti kuollut materiaali on sitten asia erikseen. Mutta onneksi me ei kuunnella kotelon sisällä vaan kotelon ulkopuolella jossa nuita heijastuksia ei ole, koska kotelon sisältä jostain reijästä karkaavat paineenvaihtelut on niin paljon pienempiä mitä elementin ulkopuolisen osan luoma äänenpaine huoneessa.
   
 23. MIL-Tec

  Rekisteröitynyt:
  22.04.2002
  Viestejä:
  418
  Jää nähtäväksi onko vanulla vaikutusta, ja jos niin mitä. Säkillinen vanua on paikallisessa 3,90e joten siitä vanusäkistä ei konkurssiin pääse :D

  Jaarittelu jatkukoon sitten kun kotelo on kasattu.
   
 24. khyllä

  Rekisteröitynyt:
  21.05.2001
  Viestejä:
  586
  Jaahas eipä ole kyllä itse tarvinut koskaan käyttää vanua refleksikoteloissa. Vain suljetuissa koteloissa on ollut jotain vanua kerran oli jopa eristevillaa ja hyvin toimi siinä tarkotuksessa.
   
 25. Jarlaxle

  Rekisteröitynyt:
  24.12.2002
  Viestejä:
  3 475
  Niin eipä kukaan pakota laittamaan villaa subbariin. Kaikissa varteenotettavissa hifi kaiuttimissa on yleensä runsaasti villaa tai vanua kotelon täytteenä.

  Vanun tarkoitus kotelon sisällä on vaimentaa äänen kulkua kotelon sisällä. Mitä siitä sitten hyötyy? Kun vaimennetaan äänen kulkua eli hidastetaan äänennopeutta vanulla kotelon sisällä niin siinä itseasiassa käy niin että kotelo näyttää akustisesti muutaman litraa suuremmalta elementille ja toisto ulottuu subbarilla näin matalammalle (viritystaajuus laskee). Oli sitten kyse refleksistä tai suljetusta kotelosta. Villasta on myös selkeää muutakin hyötyä, josta toki kannattaa ottaa selvää mikäli asia kiinnostaa.

  Niin, ja mitä tuohon kotelon viritykseen niin siitä voi sanoa että kannattaa yleensä tehdä mahdollisen suora taajuusvaste viritykselle. Tai mielummin niin että taajuusvaste laskee tasaisesti matalemmille taajuuksille eikä kuten ylläolevissa kuvissa on. Tyypilliset huoneet korostavat hyvinkin voimakkaasti matalia taajuuksia (varsinkin betoniset) ja jos käyrässä on tuollainen mutka kuten yo. kuvissa niin huonekorostuksineen saattaa kuulostaa hyvinkin yksinuottiselta subbarilta, kun muut taajuudet ovat vaimeampia. Elementti kuitenkin on laadukas peli, itseltäkin löytyy sellainen pass. refl kotelossa.

  Hyvä viritystaajuus on noin 20 hertsissä kys. subbarille. Tosin putken tarvitsee olla melkoisen pitkä sillä virityksellä.

  Juginabi selittikin aiemmin huonekorostumista. Suora tai loivasti laskeva taajuusvaste käyrä olisi parempi eikä aivan kuten yllä olevat jossa on selkeä korostuma 30-40 Hz alueella, mutta kokeilemalla selviää tykkääkö soundista vai soiko jotkin taajuudet huomattavan paljon kovempaa jolloin subbari kuulostaa "yksinuottiselle".
   
  Viimeksi muokattu: 30.07.2009

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti