Soylent (ruoankorvike)

Viestiketju alueella 'Ruoka ja juomat' , aloittaja vadelma123, 21.07.2013.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
 1. vadelma123

  Rekisteröitynyt:
  20.06.2008
  Viestejä:
  1 052
  Terve,

  kamppailen perinteisen poikamiehen ongelman kanssa: En halua uhrata aikaa tai rahaa ruoan valmistukseen. Niinpä olen vaihtoehdoksi kaavaillut eräänlaista Vuonna 2022-elokuvasta tuttua - hieman siemennestettä muistuttavaa - ateriankorvikepirtelöä.

  Rob Reinhardt, yhdysvaltalainen yliopisto-opiskelija, toi idean valtavirran tietoisuuteen ja pitää aiheeseen liittyvää blogia. Hänen Soylent-pirtelössään ei ole mitään perinteisiä ruoaksi luokiteltuja elementtejä: "There are no meats, fruits, vegetables, or breads here. Besides olive oil for fatty acids and table salt for sodium and chloride nothing is recognizable as food."

  Wikipedia määritelmä:

  Olen itse vasta kokeillut pienempimuotoisia satseja ja vinkkejä kaipailisin. Mistäköhän mahtaisi saada hivenaineet hommattua helpoiten? Entä valkuaisaineet, kehonrakentajien suosimista liikkeistäkö? Miten suolisto reagoi ravinnon muutokseen? Myös henkilökohtaisia kokemuksia otetaan mielellään vastaan :)

  PS. Päätin eriyttää tämän tuosta "Aamu alkaa supersmoothie"-ketjusta, koska pohjimmiltaan kyse eri asiasta. Jo 1800-luvun Viktoriaanit puhuivat aterian korvaavista pillereistä, ja koen Soylentin olevan tämän ajattelun jatkumoa.
   
 2. ?

  Rekisteröitynyt:
  20.06.2007
  Viestejä:
  7 298


  Tämän täytyy olla vitsi.

  Vähemmän vaivaa kun tekee oikeaa ruokaa joka tulee salettiin halvemmaksikin. Vain saamattomat vätyspoikamiehet ei jaksa tehdä ruokaa.
   
 3. vadelma123

  Rekisteröitynyt:
  20.06.2008
  Viestejä:
  1 052
  Kyseessä ei ole vitsi. Vaan ajatus siitä, ettei henkilö tarvitse ruokaa vaan ravintoaineita. Sinullakin näyttää olevan iHerb-linkki sigussa, ymmärrätte siis mistä on kyse.

  Pohdiskeltavaa: Miksi kehonrakentajat käyttävät ravintolisiä? Miksi jotkut heistä juovat raakoja kananmunia, eikö niistä voisi tehdä munakkaan? Miksi jotku ottavat kalkkitabletin vaikka voisivat juoda maitoa, jopa silloinkin kun heillä ei ole laktoosi-intoleranssia?

  Miksi jonkun ruokalajin itse valmistaminen tulisi halvemmaksi? Eikös elintarvikkeisiin tule lisähintaan, jos ne pestään ja pakataan sieviin myyntipakkauksiin, jonka jälkeen ne käsitellään vielä kotitalouksissa?
   
 4. Dragofix

  Rekisteröitynyt:
  01.09.2008
  Viestejä:
  287
  Hmm.. ei.
   
 5. frissy

  Rekisteröitynyt:
  28.10.2000
  Viestejä:
  6 033
  Kumman luulet olevan halvempaa. Sen "perunan" puhdistaminen ainesosiksi täysin steriilinä yms. yms. yms. vai paskaisen multaisena sun eteen?

  Toinen vaatii "maajussin" toinen vaatii täydelliset laboratoriot ja siihen vielä välineet / henkilöstä. Siihen vielä se, että ruokaa syö aika moni joten hinta on halpa kun taas pillereitä ei popsi niin moni, joten hinta on luonnollisesti korkeampi.

  Mutta ajatuksena tuo kyllä "kiinnostaa" (en tosin itse ikinä voisi...kokin vikaa), että onko tuo oikeasti mahdollista. Siitä vaan :) Raportoi sitten kun explosive dhiarrea on ohi :D
   
 6. kansaIainen

  Rekisteröitynyt:
  11.05.2003
  Viestejä:
  5 895
  Ota yhteyttä esimerkiksi siankasvattajiin. Sika, kuten ihminenkin, on kaikkiruokainen eläin, ja siankasvattajat ovat kehitelleet sialle kaikenlaisia ravintoja. Miksi koettaa keksiä pyörää uudestaan, kun rehutehtaat tekevät säkkikaupalla juuri sinulle räätälöityä sapuskaa, eikä maksa paljon.
   
 7. frissy

  Rekisteröitynyt:
  28.10.2000
  Viestejä:
  6 033
  Tuppaa vaan lukemaan useasti "Not for human consumption", koska sieltä löytyy jauhettua ydinluuta, sorkkaa, paskaa jne.
   
 8. vadelma123

  Rekisteröitynyt:
  20.06.2008
  Viestejä:
  1 052
  Rob Reinhardt kertoo miten: "itsellenni suunnitellulla annoksella se maksaa minulle tasan 154.82 dollaria kuukaudessa". Joten länsimaiselle kuluttajalle ei taloudellisia esteitä pitäisi olla.

  Ehkäpä Soylent on nähtävä osana nk. "Quantified Self" -ajattelua, jossa tarkkaillaan kehon toimintoja ja vaihdellaan annoksen pitoisuuksia. Reinhard jatkaa: "Fyysinen olemukseni on huomattavasti parantunut, ihoni on puhtaampi, hampaat valkoisemmat, hiukset paksummat ja hilseily on mennyttä. Leposykkeeni on matalampi, enkä ole ollut päivääkään sairaana, mikä on harvinaista minulle tähän vuodenaikaan".

  Koko ideahan on insinöörivetoinen ja todellisuudesta irtaantunut, mutta se on vain omiaan luomaan mystiikkaa. Ihmiset hakevat nykypäivän kovenemassa koulu- ja työelämässä helppoutta ja vaivattomuutta, jolloin kuvaan astuvat epäterveellinen amerikkalaistyyppinen pikaruoka ja epäsäännölliset ruoka-ajat. Olisiko teknillisessä korkeakoulussa opiskeleva poikamies vaihtanut pakastepizzat ja oluen vihanneksiin ja vähärasvaiseen lihaan?

  Ratkaisua kehittyvien maiden ruokakriisiin Soylent ei taatusti ratkaise; sen kehittäjä sai 800,000 dollarin crowdsourcing rahoituksen hankkeelleen ja aikoo monetarisoida sen. Näen sen yhtenä tulevaisuuden polkuna - globaalin suuryrityksen pakkosyöttäessä sitä kansalaisille, jolloin yksityinen maanomistaminen on kielletty ja muita vaihtoehtoja ei ole. Soylent Greenissähän annettiin ymmärtää, että se oli valmistettu ihmisistä =)
   
 9. carrbon

  Rekisteröitynyt:
  13.01.2011
  Viestejä:
  390
  Reinhardt myös kertoi, kuinka matemaattiset yhtälöt olivat yhtäkkiä kuin runoutta ja maksimijuoksumatka salilla kasvoi 7 viikossa alle 1 mailista -> 7 mailiin - pelkästään soylentilla! :D

  VMP.
   
 10. frissy

  Rekisteröitynyt:
  28.10.2000
  Viestejä:
  6 033
  Luulisi armeijoiden tutkivan tuollaista, koska olisi terveellistä, tehokasta ja täysin teollista tuotantoa muutenkin. Puhumattakaan siitä, että tarvii vielä vähemmän miettiä sitä mukavuutta :D
   
 11. Old(F)Art

  Rekisteröitynyt:
  20.03.2013
  Viestejä:
  261
  Mitäs uutta tässä, kaupat on pullollaan erinäköisiä laihdutukseen tarkoitettuja synteettisiä proteiinijauhe pirtelöitä, patukoita etc.. joista saa tarvitsemansa ravintoaineet, syö niitä enemmän niin ei laihdu.
   
 12. humpparaakki

  Rekisteröitynyt:
  08.04.2010
  Viestejä:
  393
  Hetkinen? Eikös ruokailun pitäisi olla nautinto? Itse ainakin pyrin siihen, kun ruokaa teen, että se maistuu hyvälle. Tuollaisesta mönjästä saa varmasti vitamiinit, hivenaineet ym. elämiseen tarvittavat, mutta miksi ihmeessä juoda tuollaista, kun on mahdollista tehdä oikeata ruokaa. Tietenkin nämä vitamiinijutut voidaan ottaa huomioon myös oikeassa ruokailussa ja siihen ruuanlaittoon ei kuitenkaan saa koko päivää tuhrattua (tosin mikäs sen mukavampaa, kuin ottaa iisisti ja kokkailla). Voihan kerralla tehdä evästä myös suuremman satsin.
   
 13. jjx

  Rekisteröitynyt:
  23.12.2001
  Viestejä:
  14 148
  Sehän näissä on juuri idea, että kaikki eivät halua jatkuvasti niin nautiskella ruoasta vaan osalle syömisen ainoa funktio on saada ne ravintoaineet ja energiaa että jaksaa eteenpäin. Myönnettäköön että itsekin ajoittain tässä moodissa. Jos ei ole muita ruokittavia paikalla niin eipä sitä juurikaan tee mieli ruoan shoppailuun ja kokkailuun käyttää aikaa vaan mieluummin vetää jonkun valmissetin ja jatkaa hommia.
   
 14. frissy

  Rekisteröitynyt:
  28.10.2000
  Viestejä:
  6 033

  Sama. Se, että sanoo tekosyyksi ajankäytön niin on naurettavaa. Hyvää ruokaa saa tehtyä vaikka kymmenessä minuutissakin. Toki se 10min ruoka ei ole pulled porkkia, mutta kyllä nopeasti saa tehtyä herkkujakin. Puhumattkaan jos tekee ruokaa varastoon.

  Tosin jos ei osaa kuin keittää makaroonit eikä ole halua sen parempaan niin omapa on syynsä. Niin paljon löytyy oppaita, ohjelmia, kirjoja, nettisivuja missä neuvotaan sapuskan tekemistä, että jos syyksi sanoo "en osaa" niin menee kyllä itsellä kategoriaan "umpityhmä joka varmaan kuolee jos ovenkahva käännetään väärinpäin".
   
 15. Zepi

  Rekisteröitynyt:
  26.08.2000
  Viestejä:
  10 294
  Miksi ruoan pitäisi olla nautinto? Luulisi, että ihmiset olisivat jo vähitellen oppineet sen, että jengi diggaa eri asioista. Joillekin ruokailu on vain välttämätön paha, toisille ruoan laitto ja syöminen ovat sitten elämää suurempia asioita. Kukin tyylillään.
   
 16. frissy

  Rekisteröitynyt:
  28.10.2000
  Viestejä:
  6 033
  Miksi nukkumisen pitäisi olla nautinto?

  Mielestäni ne tärkeimmät asioita joista pitäisi nauttia on ne jokapäiväiset asiat, koska niitä teet eniten elämässäsi.
   
 17. vadelma123

  Rekisteröitynyt:
  20.06.2008
  Viestejä:
  1 052
  Kyllä ruoan valmistus ja syöminen varmasti on mukavaa joistakin. Ja se on ihan fine - sitä ei tietääkseni oltu keneltäkään poissa viemässäkään?

  On paljon esimerkiksi "kiireisiä" urbaaneja sinkkutalouksia, jossa töiden jälkeistä kauppareissua tai ruoanvalmistusta ei koeta niin tärkeäksi. Se on eri asia kuin lapsiperheen yhteinen päivällinen, joka on enempikin sosiaalinen tapahtuma.

  Todellisuudessa kaikki eivät ehdi syödä lounasta työpaikalla, vaan kituuttelevat kahvilla, sämpylällä ja ehkä jollain suklaapatukalla, tai nappaavat asiakaskäynnin välissä pikaruokaravintolan autokaistalta jotain. Lähes kaikki nopeat vaihtoehdot ovat epäterveellisiä.
   
 18. frissy

  Rekisteröitynyt:
  28.10.2000
  Viestejä:
  6 033
  Ei nyt pidä sekoittaa nautinnollista ruokaa sen tekemiseen. Ovat eri asioita. Voit edelleen syödä nautinnollista ruokaa vaikka et olisi sitä tehnyt.
   
 19. jjx

  Rekisteröitynyt:
  23.12.2001
  Viestejä:
  14 148
  Soylentin bisnes etenee. Jenkeissä olisi jo tilattavissa, mutta ulkomaille eivät toimita. Sivuilla kyllä todettiin että stay tuned, joten ilmeisesti suunnitelmia on. Ajattelin kyllä testata jos/kun aloittavat toimitukset peräpohjolaan.

  Soylent - Free Your Mind
   
 20. -Terppa-

  Rekisteröitynyt:
  07.10.2004
  Viestejä:
  605
  Itselle ruoka ei todellakaan ole nautinto vain välttämätön paha, joten tuollainen konsepti olisi kyllä kiinnostava.
   
 21. Peruskorjaaja

  Rekisteröitynyt:
  23.10.2009
  Viestejä:
  793
  Mulle ruoan syöminen ja sen valmistaminen on nautinto. Mutta olen myös mielessäni ajatellut tuollaista rehuruokaa ravinnoksi ihmisille. Meillä on 32 kg bokserikoira Satu. Satulle lyödään päivittäin eteen kaksi kertaa 150 g annos royalcaniinia tai muuta koiran täysrehua. Satun päivittäinen ruoka maksaa noin puolitoista euroa. Ruoka on säkeittäin ostettavaa kuivarehua, papanaa. Se säilyy varmaankin hyvissä, kuivissa olosuhteissa ikuisuuden. Rehussa on periaatteessa kaikki, mitä koira ravinnokseen tarvitsee.

  Miksei ihmisillekin voisi valmistaa tuollaista kuivarehua. Sitä olisi kaapin nurkassa 10 kilon säkki odottelemassa päivää, kun ei kehtaisi valmistaa ruokaa tai ei olisi tullut käytyä kaupassa ja jääkaapissa on vaan valo ja kakskymmentä eri maustekastiketta.

  Rehuun laitettaisiin sopivassa suhteessa hiilihydraatit, proteiinit, rasvat, kuidut, hivenaineet sun muut. Makua ja rakennetta pitäisi olla niin, että se maistuisi ja sitä pystyisi syömään. Jotain energiamäärältään sopivaa täytettä pitäisi olla, jotta tietäisi syövänsä jotain ja täyttäisi mahansa, ettei olisi pelkästään mitään energiapatukoita. Rakenne olisi parasta olla jonkin myslin, välipalakeksin ja lihaliemikuution välimailta tai kombinaatio. Kuivatavaraa pitäisi olla, jolloin säilytys olisi vaivatonta. Nauttiminen voisi tapahtua vaikkapa sellaisenaan ja vettä hörppien, jolloin voisi papanoita vetää vaikkapa auton ratissa sivuuttaen apsien kalliit kahvit ja pullat. Rehua voisi toki tarjota myös muun ruuan, vaikkapa vihreän tuoresalaatin ohella.

  Pemmikaani, joka on proteiinin ja rasvan seos, taitaa olla lähinnä tälläistä ihmisrehua. Muistakin kulttuureista voi löytyä vastaavanlaisia. Hätä- ja vaellusruokiahan inkkarien pemmikaanit ovat olleet, eivät mitään herkuttelujuttuja. Ilmeisesti ruoan maku ja makujen monipuolisuus on ihmisille niin tärkeää, ettei tälläisiä ihmisrehuja ole markkinoilla. Ravitsemukselliset seikat kyllä löisivät mennen tullen vaikkapa nuo Lidlistä kannetut hiilihydraateilla ja rasvalla täytetyt parinkympin ostoskassit, jolla köyhä kansanosa ravitsee itsensä ja perheensä. Niin että olisko jo edullinen ja loputtomasti maistuva ihmisrehu kehitetty: mackennedy ranut ja dulanon nakit ja palanpainikkeeksi freewayn sokerikolaa?
   
 22. betoniporsas

  Rekisteröitynyt:
  05.04.2012
  Viestejä:
  1 497
  Tuollaisia jos aletaan kiskoa täysin aterioiden ja tavallisen ruuan korvikkeenta, tulee mahalaukusta ja pitkästä suolistosta lähes täysin tarpeeton kun ei tarvitse enää sulatella ravintoa. Ties mitä sairauksia ihmisille kehittyy tuollaisen johdosta.

  Itse pitäydyn tavallisessa hyvässä ruuassa niin kauan kuin sitä on saatavilla.
   
 23. jjx

  Rekisteröitynyt:
  23.12.2001
  Viestejä:
  14 148
  Onhan tämä nykyajan "normaali" ruokavalio muutenkin aika erilainen kuin se mitä silmälläpitäen ihminen on suunniteltu. Jos siis evoluutioon uskoon. Mutta toisaalta onpa sitten toki myös kaikenlaista sairautta ja muuta vaivaa.

  Itseäni kiinnostaisi lähinnä joidenkin aterioiden korvaaminen tämmöisellä. Voisin edelleen kokkailla normaalisti päivälliset, mutta ottaisi sitten purkista päivän mittaa ensin aikaisen kevyen lounaan ja sitten iltapäivällä toisen puolen.
   
 24. frissy

  Rekisteröitynyt:
  28.10.2000
  Viestejä:
  6 033
  Pitää myös muistaa, että sapuskan koostumuksellakin on tarkoituksensa. Jos vedät kaksi annosta tuollaista ja yhden normaalin niin tulet varmaankin sellaiseen tilanteeseen, että pakki ei enää kestä normiruokaa.
   
 25. anidabi

  Rekisteröitynyt:
  02.11.2005
  Viestejä:
  3 778
  Siis mikä vitun järki tossa koko soylentissä on kun saman asian ajaa blenderi ja omavalintainen määrä rehuja/muita ruokatuotteita?

  Paljon halvempaa ja nopeampaa. Voi myös maustaa haluamakseen ja tunkee vaikka sitä prodejauhoo siihen pirtelöön jos kuvittelee saavansa prodevajarit.

  Joku prode + hedelmä pirtelö on varmasti ihan vitusti parempaakin kuin tuo harmaa mössö tuossa kuvassa ja mikä varmasti esanssilla maustettua roskaa. Jos kuvittelee saavansa vitamiinivajarit niin pari nappii vitamiini tabuja sit vaan sekaan vaan.
   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti