SoTe-uudistus (sopu julkaistiin 25.6.14)

Viestiketju alueella 'Yleistä keskustelua' , aloittaja Kopernikus, 26.06.2014.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
 1. 1001001

  Rekisteröitynyt:
  24.11.2010
  Viestejä:
  1 118
  Perustele vähän tuota logiikkaa et viiden vuoden päästä ei saa hoitoa ilman vakuutusta kuin rikas ja vakuutukset kalliita.

  Eikös tän idea ole just tarjota hoitoonpääsy ripeästi ja asiakas ei maksa suoraan aiempaa enempää. Se et kuka lopulta lystin maksaa ja kenen taskuun rahat menee onkin toinen tarina.
   
 2. seebra

  Rekisteröitynyt:
  08.05.2002
  Viestejä:
  4 245
  Ja sitten heräsit ja tarkistit ettei sängyn alla ole "oikeistolaisia" :facepalm:
   
 3. splice

  Rekisteröitynyt:
  16.07.2011
  Viestejä:
  11 156
  Voihan syynä kiinnostamattomuudelle olla myös tietynlainen taisteluväsymys, SOTE-uudistus kun kohta ollut 10 vuotta väännön alla.
   
 4. tosi_huolestunut

  Rekisteröitynyt:
  17.12.2015
  Viestejä:
  682
  Kun kunnallista vanhustenhoitoa alettiin ajamaan alas, sillä ajatuksella että yksityinen puoli hoitaa tehtävän 'tehokkaammin', niin näkyi näitä 'ettei sängyn alla ole oikeistolaista' heittoja. Miten siinä sitten kävikään.

  On tärkeää ymmärtää että yrityksen ainoa tehtävä on tuottaa voittoa omistajille. Jos voiton tuottamiseksi pitää puhua arvoista, että meidän yritys rakastaa vanhuksia tai että 'meillä on juuret syvällä suomalaisuuden ytimessä' , niin totta kai puhutaan. Mutta oikeasti tehdään vain voittoa. Jos ei tehdä, niin toimitusjohtaja pitää irtisano ja hakea parempi tilalle.

  Sipilä taas sekoili eilen haastattelutunnilla. Hän yritti epätoivoisesti antaa kuvaa siitä että SOTE:ssa kaikki on toisin. Leveät hartiat omaavat maakunnat osaavat etsiä juuri ne yritykset jotka eivät tavoittelekaan voittoa vaan tekevät hoitotyötä arvot edellä. Löytävät yrityksen joka ei tavoittele suurinta mahdollista voittoa? Yrityksen jossa voitto tulee arvojen sivutuotteena, kuten Sipilä asian ilmaisia.

  Tällaisia yrityksiä tosiaan on, ne löytyvät konkurssirekisteristä. Ja saduista. (kuten kristityt pakolaisperheet jotka Suomessa olisivat hengenvaarassa).
   
 5. 1001001

  Rekisteröitynyt:
  24.11.2010
  Viestejä:
  1 118
  Vastasit ihan ohi väitteen. Väite oli et "Keskituloiselle Sote saattaa tarkoittaa viiden vuoden kuluttua henkilökohtaista konkurssia, jos itse tai perheenjäsen sairastuu vakavasti, eikä ole tuhansia euroja vuodessa maksavaa vakuutusta. Vakuutuksien hinta ei tule pysymään muutamassa satasessa per henki."

  Saadun palvelun laatu ei liity tähän mitenkään, kuten ei myöskään lopullinen laskun maksaja tai hyötyjä. Kyse on nyt tuosta aika reteestä väitteestä, että kohta palvelut maksaa hunajaa ja vakuutukset tuhansia. Tämän kirjoitti vieläpä henkilö, joka kehuu olevansa perillä sotesta.
   
 6. tosi_huolestunut

  Rekisteröitynyt:
  17.12.2015
  Viestejä:
  682
  1. Suomessa on kansainvälisten tutkimusten mukaan tällä hetkellä maailman tehokkain sote järjestelmä. Politikkojen mukaan meillä ei ole enää siihen varaa.

  2. Tämä uusi sote muistuttaa kovasti montaa maailmalla käytössä olevaa järjestelmää, jotka siis tutkimusten mukaan ovat tehottomampia kuin meidän nykyinen (johon siihenkään siis ei enää muka ole varaa).

  Kohta 1 + 2 tarkoittaa että tulevaisuudessa joka palvelun tasoa pitää radikaalisti laskea tai sitten asiakasmaksujen voimakkaasti nousta. Ei tämä sen ihmeellisempää ole.
   
 7. 1001001

  Rekisteröitynyt:
  24.11.2010
  Viestejä:
  1 118
  Huohh.

  Se sun polvileikkaus maksaa jo nyt mielettömästi, mutta sinä maksat sen ~30 € osastomaksun per päivä. Ei jatkossa olla vaihtamassa maksajaa, vaan tuottajaa. Valtio/kunta nuo kustantaa edelleen verovaroin. Osoita väitteesi todeksi, että tarkoitus on siirtyä maksattamaan suoraan asiakkaalta.

  Se, että nouseeko (nousee oma veikkaus) järjestelmän kustannukset säästöjen sijaan on ihan oma aihe. Nyt on kyse siitä, että jatkossa vain rikkaat saisi hoitoa ja pitäisi ottaa TUHANSIEN EUROJEN vakuutuksia.
   
 8. tosi_huolestunut

  Rekisteröitynyt:
  17.12.2015
  Viestejä:
  682
  Tilanne on hirvittävä. Vallassa häärii mielipidetiedustelujen mukaan noin 34% kansan kannatusta nauttiva hallitus. Sillä on historiallinen tilaisuus viedä läpi hanke jota 80% kansasta vastustaa. Ja vain siksi että keskusta poliittiset broilerit saavat hillotolppia tuhat lisää maakuntahallintoon ja että kokoomuksen todelliset taustavaikuttajayritykset saavat miljardeja euroja verovaroja tileilleen.

  Sivutuotteena puretaan hyvinvointivaltion ydin. Kaikki muu diiba daaba on vain sumutusta.

  Jos ongelma on hoitojonot, niin ne katoavat eduskunnan tekemällä lailla jossa niiden pituudesta säädetään. Ei millään muulla.
   
 9. tosi_huolestunut

  Rekisteröitynyt:
  17.12.2015
  Viestejä:
  682
  Jos pohjalla on väite "meillä ei ole nykyiseen soteen enää varaa". Ja sen kustannuksia uudistuksella nostetaan. Niin eikö siinä väistämättä käy niin että palvelutasoa joudutaan leikkamaan?
   
 10. 1001001

  Rekisteröitynyt:
  24.11.2010
  Viestejä:
  1 118
  Kierrät kuin kissa kuumaa puuroa. Lue väite ja sano pitääkö paikkansa mielestäsi vai ei. Muussa tapauksessa sano ettet halua keskustella aiheesta, jonka "asiantuntija" hennpecked heitti ilmoille.
   
 11. tosi_huolestunut

  Rekisteröitynyt:
  17.12.2015
  Viestejä:
  682
  Väännetään siten titaanipalkista. Jos yhteiskunnalla ei ole varaa niin polvi jää hoitamatta. Rikkaat ottaa vakuutuksen ja saa polven hoidettua. Sitä se rahojen loppuminen ja palvelun heikkeneminen tarkoittaa.
   
 12. 1001001

  Rekisteröitynyt:
  24.11.2010
  Viestejä:
  1 118
  Eli väitteesi on, että asiakasmaksujen poistamisen sijaan aletaan pohtimaan niiden tuhatkertaistamista. Okei, mielipiteen vapaus ja niin edelleen, mutta aika paksua foliota tarvitsee tuohon. Mikään ei tue tuota väitettä, jota yritätte suoltaa.

  Polvihan tulee jatkossa kuntoon nopeammin samalla hintaa, mutta verovaroja siihen saattaa upota entistä enemmän, vaikka säästöistä puhuvatkin. Voisitte oikeasti kaivaa kättä pidempää tuon väitteen tueksi, sillä nykyisellään tuo on puhtaasti spekulaatio foliohattu päässä. Kukaan ei ole sopimassa järjestelmää, jossa siirryttäisiin amerikan malliin ja asiakas maksaa laskulla omat kulunsa.
   
 13. ampula

  Rekisteröitynyt:
  04.11.2015
  Viestejä:
  2 137
  Nämä on taasen näitä taikaseinä juttuja.

  Hoitojonot, ne saa lyhyeksi esim lailla jossa yli viikon jonossa olleet tiputetaan jonosta, mutta se ei ole tarkoituksen mukaista. Konsteja muitakin, esim ei oteta jonoon määränsä enempää.
  Ihmiset kuitekin pitää siitä että ovat edes jonossa, vaikka sitten hitaassa.

  Jos ei rahaa, niin hoitamatta jää. siitähän tässä pitkälti kyse että varaa olisi.


  Jos huolestunut, niin olet varmaan huolestunut siitä että meneeko nämä hommat maaliin, ja erittäin peloissasi jos venyy seuraavalle vaalukaudelle.
   
  Viimeksi muokattu: 13.02.2019
 14. 1001001

  Rekisteröitynyt:
  24.11.2010
  Viestejä:
  1 118
  Jos nyt spekuloidaan, että säästöjen sijaan kustannukset nousevat, niin loppuuko rahat. Ei lopu, sillä terveydenhuolto on varmaan yksi viimeisimpiä joista jätetään hommat tekemättä ja säästöjä lähdetään hakemaan muualta. Ei ihan heti ole nähtävillä tilanne, jossa valtio jättäisi operoimatta pallolaajennuksen, koska tili tyhjä.

  Mutta edelleen en luovuta tuon väitteen suhteen, joka tässä ketjussa täräytettiin ilmoille. Kaivakaa näyttöä tuolle.
   
  Viimeksi muokattu: 13.02.2019
 15. Lazlo_

  Rekisteröitynyt:
  22.08.2007
  Viestejä:
  2 321
  Kaikki ovat sitä mieltä, että Sote-palvelut pitäisi siirtää isommille toimijoille. Mutta tämä nykyinen maakuntamalli-hökötys on ihan silkkaa Kepun valtapolitiikkaa. Miten vaikka joku Keski-Pohjanmaa on "leveämmät hartiat", kun siellä on vain 70 000 ihmistä? Jos se on riittävän iso järjestämään palvelut, niin miten joku Helsinki ei sitten ole.

  Toinen asia on julkisen ja yksityisen kilpailu. Kun yhtiöittäminen todettiin perustuslain vastaiseksi, niin sitä ei enää vaadita. Tämä johtaa nyt siihen, että yksityinen ja julkinen kilpailevat keskenään, mutta julkinen ei voi mennä konkurssiin, koska sillä on kuitenkin lopulta vastuu palveluista. Eihän se silloin ole oikeaa kilpailua. Ruotsissa vastaavassa tilanteessa on toimittu niin, että jos julkisen sektorin toimija käyttää enemmän rahaa/asiakas kuin yksityinen toimija, tämä erotus korvataan yksityiselle. Nyt jotkut alueet haluavat luopua tästä, koska se tulee kalliiksi.

  Sitten on vielä asiakassuunnitelma. Sen pitäisi ohjata sitä, mitä palveluja asiakas saa. Perustuslakivaliokunta halusi, että lakiehdotuksessa selvennetään sitä, mitä oikeuksia suunnitelma asiakkaalle antaa. Hallitus päätyi siihen, ettei mitään, se ei ole mitenkään velvoittava paperi. Nyt herää sitten kysymys, mitä virkaa koko suunnitelmalla sitten on.

  Kaikki nämä ongelmat juontavat juurensa Kepun ja Kokoomuksen kompromissista, jossa Kepu sai haluavansa maakunnat ja Kokoomus valinnanvapauden. Jos olisi päätetty perustaa 9-12 aluetta, jotka ottavat Sote-palvelut järjestääkseen, niin ne olisi päätetty jo aikaa.
   
 16. tosi_huolestunut

  Rekisteröitynyt:
  17.12.2015
  Viestejä:
  682
  Tässä pihtipuristuksessa ei tiedä mihin suuntaan säilää heiluttaisi. Toiselta puolen @ampula näkee välttämättömänä sote-uudistuksen kiireelliseen säätämisen (joka siis lisää kestävyysvajetta) ja toisaalta @1001001 on sitä mieltä rahojen loppuminen ei vaikuta mihinkään.

  Koitetaan nyt vielä kerran. Meillä lienee 1001001 kanssa yksimielisyys siitä että sote palveluiden järjestäminen (sillä tutkitusti maailman tehokkaimmalla mallilla) vie paljon rahaa. Ja että väestön ikääntyminen tarkoittaa toisaalta maksajien määrän vähenemistä että myös kulujen kasvamista. Nyt jos vielä siirrytään epätehokkaampaan sote malliin (tästäkin 1001001 on samaa mieltä) tämä kehitys vain nopeutuu. Mitä se sitten tarkoittaa?

  Polvioperaatio saattaa kustantaa vaikkapa 5000e. Tällä hetkellä kuntalainen maksaa tuosta vaikkapa 50e. Mitä 1001001 luulet, kun törmätään tilanteeseen jossa yhteiskunnalla ei ole varaa, niin vaikuttaako tuossa kuviossa jotakin se että asiakasmaksu nostetaan 70euroon? Vai tarkoittaako se että asiakasmaksu pitää nostaa 500e tai 1000e tai 2500e tai jopa niin että yhteiskunnan tuki on 50e?

  Suomi on äärimmäisen kaukana siitä että sydänkohtauspotilas jätetään tielle kuolemaan. Ei siinä tilanteessa olla yhdysvalloissakaan. Kuolemanhädässä olevat hoidetaan sielläkin kyllä parhaan lääketieteen keinoin.

  Mutta jos Yhdysvaltojen malliin mennään, niin ongelma on ne 'polvileikkaukset', 'kaihileikkaukset', 'selkäleikkaukset', siis kaikki sellainen joka ei huomenna tapa mutta on hoitamattomana elämänlaatua voimakkaasti heikentävä. Tai tappaa viiden vuoden aikana. Ne jää ilman sairasvakuutusta hoitamatta, jos rahoituskriisi sote-järjestelmässä saadaan aikaiseksi.
   
 17. 1001001

  Rekisteröitynyt:
  24.11.2010
  Viestejä:
  1 118
  Lyhyesti vastaukseni:

  Kustannusten mahdollista nousua ei kateta asiakasmaksuilla, vaan valtion tulovirtoja kasvattamalla, toisin sanoen veroja kiristämällä.
   
 18. tosi_huolestunut

  Rekisteröitynyt:
  17.12.2015
  Viestejä:
  682
  Ja Mehiläinen kiittää. Ja tuhat uutta hillotolppaloista maakunnissa.
   
 19. 1001001

  Rekisteröitynyt:
  24.11.2010
  Viestejä:
  1 118
  Kuten sanoin heti alussa, niin ei väistellä alkuperäistä väitettä. Nuo on ihan omat ongelmansa ja asiansa, mutta tuo oli aivan järjettömän suuri väite et keskituloisillakaan ole kohta varaa hoitoon ja vakuutukset maksaa tuhansia euroja. Pysytään tässä tai sitten sano suoraan, että haluat ohittaa ja jatkaa toisesta ongelmasta. Mua kiinnostaa vain tuo väite nyt, koska tuollaista roskaa ei pidä levittää yhtään eteenpäin ellei jotain kättä pidempää taustalla. Hennpecked vieläpä halusi esiintyä jonkinlaisena asiantuntijana, jonka mielestä muut ei ole kärryillä tästä. Sellaisen suusta aika vakavaa jos aktiivisesti levittää väitteitä mitä sote on tosiasiallisesti kansalaisen kannalta.
   
 20. seebra

  Rekisteröitynyt:
  08.05.2002
  Viestejä:
  4 245
  Tosin yksityisen puolen laatutaso taisi kohdata yhtäkkisen paranemisen, kun olemassaolevia työkaluja alettiin lopultakin käyttämään hoivakotien ojentamiseen. Muutenhan esim. yksityisen lääkärihoidon tasoon on oltu ihan tyytyväisiä ainakin kyselyiden perusteella.

  Eikä vasemmistokaan hirveästi pääse riekkumaan, sen hallitsemansa hoivayhtiö teki yhteistyötä Esperin kanssa. Varmasti sopimuksentekohetkellä oltiin tietoisia mm. henkilöstön määrästä.
   
 21. tosi_huolestunut

  Rekisteröitynyt:
  17.12.2015
  Viestejä:
  682
  Voi teitä puoluetoimiston puudleita. Ei pihtiputaan mummoa paljon lohduta onko hänen kidutuksensa takana oikeisto, keskusta vai vasemmisto. Mummo olisi ansainnut ihmismäisen hoidon. Nyt itse ministeri on sopinut Attendon kanssa että vanhusta ei saa tappaa nälkään. Perkele, että kehtaavat ääneen sanoa. Ne ihan oikeasti sopivat 25 kohdan ohjelman jossa päätetään noudattaa vallitsevaa lakia.

  Tiedätkö kuinka monta henkilöä valtakunnan tasolla valvoo vanhustenhoitoa. Yksi. Siis 1. Ja tiedätkö mitä Attendo ja kumppanit nyt tekevät. Ne tekevät tappiota. Miksi? Kun on pakko tämän hälyn ajan yrittää, ettei businekset mene jumiin. Kriisiviestintämappi kaivettu kaapista esille. Voiko tästä päätellä jotakin tulevaisuudesta? No ei tietenkään, yrityksen tarkoitus on tuottaa voittoa. Tietenkin.

  Tottakai ihmiset ovat tyytyväisiä yksityisellä saamaansa terveydenhuoltoon. Eiväthän ne muuten sinne rahojaan laittaisi. Ja yksityinen menisi konkurssiin. Mutta soten jälkeen, raha tulee verottajalta. Säännöt muuttuu ja toiminta sen mukana.

  Jälkikirjoitus. Oletko koskaan maistanut noita keitoksia joilla vanhuksia ruokitaan? Niitä ei saisi moskovassakaan torilla kaupaksi. Pääministeri sipilä ei suostuisi niitä syömään ilmaiseksikaan. Ihan hirveää sontaa.
   
 22. seebra

  Rekisteröitynyt:
  08.05.2002
  Viestejä:
  4 245
  Jos kerran yksityinen lääkärinhoito toimii hyvin koska asiakas saa itse valita minne rahansa vie, niin miksi sama ei toimisi vanhustenhoidossakin? Tällä hetkellä kunta ostaa palvelut mistä halvimmalla saa ja käyttäjä vikisee.
   
 23. 1001001

  Rekisteröitynyt:
  24.11.2010
  Viestejä:
  1 118
  Useampia viikkoja elämässäni sairaalassa olleena voin lohduttaa, että ihan kamalalta ne maistuu kaikille.
   
 24. tosi_huolestunut

  Rekisteröitynyt:
  17.12.2015
  Viestejä:
  682
  Niin, kyllähän niitä kriisitilanteessa toki syö. Mutta, herra varjele, ne on mummojen arkiruokaa. Ja pyhäruokaa.
   
 25. tosi_huolestunut

  Rekisteröitynyt:
  17.12.2015
  Viestejä:
  682
  Kyllä sinä tiedät, mutta propagandaa ei tehdäkään tiedon etsimiseksi, vaan vaihtoehtoisen todellisuuden syöttämiseksi.

  Jos ihmisellä, vaikkapa vanhuksella, on pätäkkää ja yläpää vielä toimii hän voi vapailta markkinoilta ostaa parasta mitä rahallaan tahtoo. Totta kai se toimii. Mutta, yhteiskunnassa kokonaisuutena hoivapalveluilla on lähes rajaton kysyntä. Mikään kuviteltavissa oleva rahamäärä ei riitä tuon kokonaistarpeen tyydyttämiseen, ja siksipä hoitopalvelut pitää järjestää jollakin kiinteällä budjetilla. Vaikkapa 10 miljardilla Suomessa. On Sote lobbareiden luoma mielikuva että pertti perusjätkä sotessa talsii savisilla saappailla luxus vastaanotolle. Tilaa hoitoa kuvaston A:sta Ö:hön. Ja kesken hoidon ilmoittaa ettei tykkää seinien väristä, nostaa kytkintä ja siirtyy viereiseen luxus hoitolaan. Jossa jo nöyränä odotetaan kuninkaan saapumista.

  Ei se käytettävissä oleva 10 miljardia mihinkään muutu. Mutta se mitä sillä saadaan muuttuu. Sillä jokainen yritys tarvitsee voittonsa. Ja jokainen maakunnan uusi virkaloinen palkkansa. Valuu tuosta 10 miljardista isompi osa turhuuteen. Jäljelle jää keskimäärin vähemmän palvelua. Ja pertti perusjätkä savisissa saappaissaan jonottaa täsmälleen yhtä kauan, tai enemmän, kuin ennen sotea.
   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti