Sony HMZ-T1 -virtuaalilasit

Viestiketju alueella 'Viihde-elektroniikka, kamerat ja Hifi' , aloittaja a1m, 01.09.2011.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
 1. mäksä

  Rekisteröitynyt:
  16.05.2002
  Viestejä:
  892
  Sony Centeristä sain. Sanoi et laitteiden saaminen on ihan toivotonta ja jonossa mun jälkeenkin oli 50 ihmistä käsittääkseni pelkästään tuolla liikkeessä. Itse varasin marraskuussa jo tosin.

  Tais itselläkin ehtiä olee myynti-ilmoitus 5min kun meni kaupaksi, et kyl kiinnostus on kova ja varmasti muuallakin kuin Suomessa. Sit ku on vähän tommonen speciaali tuote ni eipä tänne Suomen perämetsiin laitteita taideta saada ku yks kuukaudessa. :D
   
 2. Chromi

  Rekisteröitynyt:
  05.12.2007
  Viestejä:
  135
  Mä olin Raision Myllyn Sony centerin jonossa kolmas, ja kun soitin niille viimeviikolla niin sanoivat ettei tule tässä kuussa ainuttakaan... oliskohan tuuri käynyt, ja tullut useampikin kappale? En tosin ole maksanut jonotusmaksua ja sopinut asiasta puhelimitse, joten voi olla että myyvät ensin niille jotka ovat maksaneet.

  Marraskuusta asti olen itsekin laitetta odottanut. Sony Centerin myyjä selitti, että Suomi on luokitukseltaan viimeisessä luokassa noiden laitteiden toimitettavuuden kannalta, joten tänne "takapajulaan" saadaan ilmeisesti kaikkein heikoiten laitteita. Aika moista, ettenkö sanoisi... Parempi olla hyvä vehje kaiken odottamisen jälkeen ;)
   
 3. mäksä

  Rekisteröitynyt:
  16.05.2002
  Viestejä:
  892
  Myllystä tosiaan omani sain ja maksoin koko summan marraskuussa, lieneekö siinä tosiaan syy sitten.
   
 4. 3:16 PM

  Rekisteröitynyt:
  09.03.2010
  Viestejä:
  55
  Tällä kertaa olin oikeassa paikassa oikeaan aikaan :)
  Pitkään oli harkinnassa päivitänkö telkun 3D aikaan vai hankinko nämä lasit.
  Jos itsellekin tulee samoja ongelmia mitä mäksälle, niin taitaa vielä saada nopeasti myytyä :)
   
 5. Chromi

  Rekisteröitynyt:
  05.12.2007
  Viestejä:
  135
  Mikäli en omaani ole saanut, lupaan noutaa saman päivän aikana pois mikäli turun suunnalla asustelet kuten alkuperäisomistaja ;)

  Noh, mutta ei kun odottelemaan.
   
 6. 3:16 PM

  Rekisteröitynyt:
  09.03.2010
  Viestejä:
  55
  Espoossa. Ekat testin on eilen tehty. Ei tuo kyllä ole mikään ergonomian riemuvoitto. Kuvan sain teräväksi vasta kun laitoin pienimmän otsatuen. GT5:sta tuli pari tuntia pelailtua, en kärsinyt pahoinvoinnista kuten mäksä.
  Tosin hieman huippasi kun päätä käänteli ajaessa.

  Tänään on postissa tulossa Track-ir 5:n, sitten pääsee testaileen pc:lläkin kunnolla :)
   
 7. Chromi

  Rekisteröitynyt:
  05.12.2007
  Viestejä:
  135
  Noh 3:16 PM, kuinka on mennyt laitteen kanssa? Toimiko track-IR mitenkä?

  Sain sisäpiirin tiedon, että nyt on verkkokauppa.comin varastoon tullut isompi satsi laitteita. Itse olin muistaakseni 9. jonossa, ja tuosta ainakin riittää itselle... josko näiden ensimmäisten "isompien toimitusten" jälkeen saataisi niitä ensimmäisiä kattavampia arvosteluja pelaamisesta PC:llä kyseisen laitteen kanssa, kun moiset hieman vähissä ovat.
   
 8. InsaneFinn

  Rekisteröitynyt:
  02.08.2004
  Viestejä:
  3 151
  Olet näköjään oikeassa. Verkkokaupan viimeksi saapuneissa näkyykin tälle aamulle yli 25 kappaletta. Ainakaan vielä ei ole kukaan noukkinut omaansa, tosin porukka onkin vasta pääsemässä töistä. Postitse omaansa odotteleva voikin vielä joutua odottelemaan, kun ilmeisesti Verkkokaupan postitus tökkii pahasti, mitä olen YK:n ketjua lukenut.
   
 9. 3:16 PM

  Rekisteröitynyt:
  09.03.2010
  Viestejä:
  55
  Työmatka tuli tässä välissä sotkemaan tämän kanssa leikkimistä.
  Sen verran epämukava tuo on vielä käyttää että yli parin tunnin elokuvat ovat loppuvaiheessa tuskaa. Jotain pientä modausta voisi harkita tuohon.

  Track-IR toimii hyvin. Testattu tosin vain rFactor:n kanssa. Hieman joutui virittelemään sen kameran paikkaa, kun on ajopenkki eikä sen edessä ollut nyt tarkoitus olla mitään monitoria (kun ei sitä tässä käytössä enää tarvitse :)).

  iRacingia olisi tarkoitus testailla lähitulevaisuudessa, jos jollain on tieto toimiiko tuo Atin näytönohjaimilla 3D:nä, niin kiinnostaisi tietää ennenkuin makselee pelin lisenssimaksua (tosin 3 kuukautta saa nyt kuukauden hinnalla, eli ei niin kallista juuri nyt).
   
 10. Chromi

  Rekisteröitynyt:
  05.12.2007
  Viestejä:
  135
  Omani saapui eilen aamulla kello kahdeksan maissa kotiovelle. Tutkitaan ja huhkitaan noin viikon verran nyt laitetta, aikomuksena kirjottaa arvostelua laitteesta, pääasiassa tietokonepelikäytössä.

  Pelikäytössä tähän mennessä olen usean tunnin ajan ehtinyt pelaamaan mm. Mass Effectiä, Battlefield 3:sta, Bulletstormia, Skyrimiä, DeusEX human revolutionsia, sekä pikaisesti kokeillut mm. World of Warcraftia kaverin tunnuksilla.

  Tässä vaiheessa voinen vahvistaa, että laite on aivan järkyttävän epämukava pitkäaikaisessa käytössä. Otsalle jää punainen läiskä otsatuesta, joka ei edes ollut päivän käytön jäljiltä seuraavanakaan päivänä täysin poistunut. Mikäli päätän laitteeni pitää, on modaaminen omasta mielestäni täysin välttämätöntä.

  Pelikäytöstä tietokoneella voin jo todeta, että 3D-efekti on uskomattoman vahva ja tuntuu hienolta pelata isolla kuvalla. Verrattuna omistamiini Nvidian 3D-vision laseihin suurin ero on kirkas kuva, jota ei "aurinkolasit" vääristä, sekä haamuääriviivojen täysi puuttuminen.

  Itse olen aika tarkka pelilaitteistani, ja pyrin aika pitkälle pelaamaan kaikkia pelejä netissä kilpailuhenkisesti. Kuvassa tuntuu oleavan hieman viivettä ja ylä- ja alareunoihin tarkentaminen on tuottanut ainakin ensimmäisen päivän käyttökokemuksilla hieman ongelmia, joskin tähän suurelta osin vaikuttaa laitteen asento naamalla. Tästä johtuen on vielä hieman epäselvää voiko ainakaan kilpailuhenkisiin FPS-peleihin laitetta suositella.

  Mikäli mieleen tulee jotain kysyttävää tai haluaisit jotain tiettyä mukaan arvosteluun, vastaa ketjuun. Tiettyjä pelejä en valitettavasti pysty lupaamaan, kaikkea muuta voi ehdottaa :)
   
 11. neliveto

  Rekisteröitynyt:
  18.05.2010
  Viestejä:
  2 263
  Mulla olis yksi kysymys; pystytkö vertaamaan kuvan kokoa esim televisioon tai videotykin kuvaan? Tottunut tuijottamaan 120" kuvaa kolmesta metristä niin tosiaan olisi tärkeä että illuusio kuvasta olisi mahdollisimman suuri. :)
   
 12. Chromi

  Rekisteröitynyt:
  05.12.2007
  Viestejä:
  135
  Tätä on vähän vaikea verrata telkkariin mun mielestä, koska telkkari on "oikeasti" sen kokeinen, ja kuten itsekin sanoit, kuvan koko on illuusio. Mutta kuitenkin kuva tuntuu suurenevan käyttöön tottuessa. Tuntuu about samalta kuin kattois elokuvateatterissa leffaa keskirivistä, kun tuota pysähtyy ajattelemaan.
   
 13. Moon

  Rekisteröitynyt:
  21.06.2006
  Viestejä:
  663
  Noissa mainosvideoissahan sanotaan että pitäisi tuntua 750" kankaalta katsottuna 20 metristä, toisinsanoen ~75" ruudulta kotisohvalta. Näinpä jotkut tämän threadin kommentit 42-tuuman verrokkikuvasta vähän kummastuttaa.
   
 14. Chromi

  Rekisteröitynyt:
  05.12.2007
  Viestejä:
  135
  No kyllä tuo näyttää reilusti isommalta kuin oma 42-tuumainen telkkari, aivan varmasti.
   
 15. Zakhal

  Rekisteröitynyt:
  05.11.2006
  Viestejä:
  2 048
  Jos sony tekis uuden mallin missä ois parempi ergonomia ja paremmat kuulokkeet niin voisi kyllä harkita tätä. Nyt tuo tuntuu vähän protomallilta.
   
 16. Espoorican

  Rekisteröitynyt:
  17.05.2000
  Viestejä:
  1 204
  Miten jos on "eripari" silmät?
  Voiko tarkentaa eri tavalla eri silmille?
  Näkyykö kuva kahtena helposti?

  Tosiaan tämä malli jää vielä ostamata, mutta jos ergonomia ja mahdollisuus omiin kuulokkeisiin tulee nin sitten voisi harkita seuraavan mallin ostoa.
   
 17. Pode

  Rekisteröitynyt:
  25.05.2003
  Viestejä:
  221
  Lasejen kuva tuotti hieman isomman kuvan kuin tuo oma 100" screeni 3.7 metrin päästä. Tuossa sinun tapauksessasi kuva siis varmaan jää videotykin kuvaa pienemmäksi. Muuten illuusio isosta kuvasta oli kyllä yllättävän hyvä ja silmille luonnollisen tuntuinen.
   
 18. Chromi

  Rekisteröitynyt:
  05.12.2007
  Viestejä:
  135

  En osaa sanoa, suosittelisin kokeilemaan itse esim. verkkiksen myymälässä. Tuo silmävälin säädin on "lukittu" siten, että sulkija liikku kummassakin silmässä saman verran säädintä liikkuessa. Kuva ei näy koskaan kahtena, kun kummallekin silmälle tulee oma kuva saman aikaisesti, toisin kuin aktiivilaseja käyttäessä.
   
 19. Chromi

  Rekisteröitynyt:
  05.12.2007
  Viestejä:
  135
  Noniin, lähetinpä omani tänään takaisin, ja jätän artikkelin kirjoittamatta. Sen sijaan laitan tähän 5 päivän käyttökokemukset ja vähän mietteitä. Kysellä tosiaan saa, jos jotain mieleen tulee.

  Pelaaminen

  Itselläni vertauskohtana toimi noin puolivuotta käytössä ollut LG:n 24" 3D-ready 120Hz TN-paneelinen pelinäyttö ja Nvidian ensimmäisen version 3D-lasit. Pyrin käyttämään laseja eri asetuksilla ja mahdollisimman laajasti.
  3D-efekti oli mielestäni uskomattoman syvä ja todentuntuinen, immersiivisyys laitteen kanssa on aivan eri luokkaa kuin tavalliselta näytöltä pelattaessa. Efektit pystyy konvergenssiä säätämällä saamaan "poppaamaan" naamalle asti, ja esimerkiksi Mass Effect 2:ssa ohjuksia ja projektiilejä väisti melkein väkisin, kun ne tuntuivat tulevan niin hyvin päin näköä. Valitettavasti näin vahva efekti aiheutti itselleni huomattavasti helpommin pahoinvointia kuin Nvidian laseilla, joilla silmien väsymistä tai huonovointisuutta itselläni ei juuri koskaan ole tullut vastaan piteemmissäkään pelisessioissa.
  Laitteessa on elävät värit, mustan syvyys on hyvä, ja toisin kuin Nvidian "aurinkolaseja" päässä pidettäessä kuva ei lainkaan tummene 3D-efektin läsnäollessa, eikä värit täten pääse vääristymään. Haamuääriviivoja ei esiinny laisinkaan. Kuva todellakin tuntuu samalta, kuin katsoisit elokuvateatterissa kangasta noin keskivälistä katsomoa.

  Pelit kuten Skyrim ja Mass Effect heräsivät eloon aivan uudella tavalla. 3D:n ja suuren kuvan immersiivisyys olivat erinomaisia. Myös Bulletstormin värikkäät maisemat loistivat lasien OLED-näytöllä aivan uudella tavalla verrattuna Nvidian tummentaviin aurinkolaseihin. Diablo3:n betassa 3D oli aivan eri tasoa kuin Nvidian laseilla. Lisäksi laskettakoon 720p siinä mielessä plussaksi, että jopa gtx560, joka toimia varanäyttiksenä gtx580:n rikkinäisen HDMI-portin vuoksi, jaksoi pyörittää kaikkia pelejä, mukaanlukien Battlefield 3:sta, täysillä grafiikka-asetuksilla vakiokellonopeuksilla. 720p resoluutio ei ainakaan itseäni häirinnyt missään vaiheessa, eikä pikseliristikkoa tullut huomattua pelatessa missään vaiheessa.

  Mutta mutta, ne huonot puolet. Nopeatempoiset pelit, kuten Bulletstorm, kärsivät lasien mielestäni erittäin häiritsevästä lasien syöttöviiveestä. Viiveestä ei valitettavasti pääse eroon edes 2D-tilassa, VSYNC ei myöskään vaikuttanut tähän toisin kuin Nvidian laseilla, joissa se tuppaa tasoittamaan pelaamista melkolailla. Pelasin lasien kanssa noin 10h Battlefield 3:sta, jossa toki upeiden grafiikoiden ja 3D:n yhdistymä sai aikaan oman elämyksensä, lasien viive taas pilasi kilpailuhenkisen pelaamisen mahdollisuudet lähes täysin.
  Hävittäjää lentäessä pää kääntyi väkisinkin upeiden grafiikoiden ja vahvan efektin mukana, mutta kun jotain piti tähdätä, piti ensin lentää hetki suoraan ennen kuin pystyi kuvaan tarkentamaan. Aivan kuin käytössä olisi ollut erittäin vahva motion blur -efekti, vaikka näin ei ollut. Sama toistui myös 2D-tilassa. Viiveen kanssa hävittäjien keskiset joystickillä tarkkuutta vaativat dog fightit eivät vain olleet mahdollisia. Jalan juosten tämä hieman helpotti, mutta ärsyynnyin myös itse lasien koko ajan vaatimasta korjailusta, jotta kuvien reunat pysyivät tarkkoina, jota peli väkisinkin vaatii mikäli haluaa maastosta asioita pystymään erottamaan.

  Kilpailuhenkisten FPS-pelien lisäksi uskoisin kuvan tarkkuusongelmista ja viiveestä kärsivän myös RTS-pelien. Laite loistaa siis enemmänkin peleissä, joissa nopeat refleksit ja liikkeet eivät ole elintärkeitä, kuten mörpeissä ja yksinpeleissä, ja uskoisinkin laitteen olevan omiaan elämyspelaajalle joka kiinnittää enemmän huomiota pelien grafiikoihin ja juoneen, kuin tappotilastoihin.


  Tuotteen laatu ja käyttömukavuus

  Tässä tulevat ne todelliset ongelmat, ja miksi omiani en pitänyt. Odotukseni olivat korkealla, enkä halunnut uskoa ihmisten useilla foorumeilla kirjoittamaan manaukseen uskomattoman huonosta käyttömukavuudesta. Ajattelin, että ehkä jollekin liikuntarajoitteiselle kilon paino otsalla voi olla niskalle liikaa. Mutta kun kyse ei ollutkaan siitä.
  Pelituolinani on jo pitkään toiminut Fatboyn säkkituoli, jolle voittajaa ei ole löytynyt. Uskoin, että niskan tukeminen säkkituoliin laitteen kanssa auttaisi käyttömukavuuksiin. Ongelmana on kiinnityspisteet, sillä jostain syystä ratkaisuksi on päädytty laitteen pahimman painopisteen asettamiseksi otsalle. Vaahtomuovipala pitää (ja kun ei edes usein pidä) laitteen paikoillaan kiristymällä muovisen pannan avulla otsalle, ja olo on kuin pistaasilla pähkinänsärkijässä. Puristavuus on aivan älytöntä, mutta pakollista mikäli tahtoo laitteen edes jotenkuten pysyvän aloillaan, ja mikäli pantaa löystää, kärsii näkökenttä ja näytön nurkat tulevat sumuisiksi. Otsaan jää jälki, joka ei hetkessä lähde pois. Itseasiassa, itselleni jäi koko päivän käytöstä jälki, joka ei ollut poistanut edes seuraavana päivänä.

  Itse laitoin kolmantena päivänä kaapista löytämäni vanhan jenkkipäivärepun paksun kiristysremmin tukemaan laitetta myös päälaelta, ja tämä auttoi huomattavasti, mutta ei silti tehnyt laitteesta millään tapaa mukavakäyttöistä. En vain pysty keksimään laitteen mekanismista mitään hyvää, en sitten millään. Lisäksi laite on erittäin muovinen, ja itselleni toistuvasti tuli mieleen kalliimpi versio lapsuudessani omistamasta punaisesta Mikki Hiiri -hologrammikamerasta.

  Yhteenveto
  Kaiken kaikkiaan, laite on erittäin hyvällä tekniikalla huonosti toteutettu lelu, jota ei montaa tuntia pysty putkeen päässään pitämään. Valitettavasti omaan kukkaroon laite on huomattavasti liian kallis seisoakseen pöydällä satunnaiskäytössä, ja omasta mielestäni 3D-fanittajalle raha olisi paremmin sijoitettu isompaan uudella lightboost -tekniikalla varustettuun 3D-näyttöön. Toivottavasti omat käyttökokemukseni auttavat ostopäätöstä harkittaessa pelikäyttöön.
   
 20. Jeemies

  Rekisteröitynyt:
  18.10.2004
  Viestejä:
  481
  Joo, kiitos kirjoituksesta. Jään sitten odottelemaan seuraavaa versiota.. Tosin olisihan tuota kiva päästä kokeilemaan että pitääkö vaiko eikö.
   
 21. Chromi

  Rekisteröitynyt:
  05.12.2007
  Viestejä:
  135
  Kannattanee pitää mielessä tässä kohtaa SiliconMicroDisplayn ST1080, joka tulee pian markkinoille. Hinta tällähetkellä ennakkotilauksessa ilman postitusmaksua ja veroja noin 535e. Laitteella on painoa vain noin 100 grammaa ja on 1080p resoluutioon kykenevä 2D:nä. Lisäksi tuossa on "see through" ominaisuus, jolle ovat kehittämässä augmented reality -aplikaatioita.

  Edit: Ja laite siis kykenee 3D:nä samaan 720p resoluutioon 30Hz taajuudella, kuin Sonyn lasit.

  ST1080, 1080p HMD, head mounted display | SiliconMicroDisplay, Silicon Micro Display, SMD - Silicon Micro Display
   
 22. kansaIainen

  Rekisteröitynyt:
  11.05.2003
  Viestejä:
  5 879
  Itseäni kiinnostaisi semmoinen sovellus, joka kytkettäisiiin HDMI-kaapelilla kameraan (Canon 5Dmk2) videon ja makrokuvien kuvaamista varten. Pystyykö nuo lasit näyttämään HDMI-lähetystä?
   
 23. Chromi

  Rekisteröitynyt:
  05.12.2007
  Viestejä:
  135
  Sonyn lasit eivät, SMD:n tulevien lasien uskoisin ainakin rautapuolella onnistuvan tuossa, nuo lasit toimivat myös akulla. Jos asia kiinnostaa, voit kysyä tuolta SMD:n sivuilta asiasta.
   
 24. Anigamu

  Rekisteröitynyt:
  19.07.2010
  Viestejä:
  3 494
 25. Chromi

  Rekisteröitynyt:
  05.12.2007
  Viestejä:
  135
  Niin tuossa mallissa on tosiaan monoplugit kummallakin puolella, mikä on vähän kehno ratkasu mun mielestä. Mut näyttää videoissa kuitenkin sen verran ohuelta, että uskoisin ainakin omien logitechin pelikuulokkeiden menevän tuohon päälle ihan hyvin.
   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti