Moi,
olen tässä pähkäillyt näiden asetusten kanssa jo pidemmän aikaa ja tuntuu, että ne alkaa jo olemaan melko hyvin hanskassa. Hakisin kuitenkin muidenkin mielipiteitä näihin asioihin ja varsinkin eri sovellusten parhaisiin asetuksiin.
Itseltäni löytyy Sonyn 75XE9405, joten kyseessä asetukset LCD-televisioon.
Varsinkin jonkun verran hämmennystä aiheuttaa se, että joissain sovelluksissa on omat asetukset ja jotkin ohjelmat taas jakavat asetukset. Esimerkiksi digitv:tä katsoessa sille on omat asetukset kuten myös Netflixille. Mutta taas Youtube, Yle Areena yms. näyttävät jakavan asetukset.
Tässä on omat perusasetukset, mitkä eivät muutu eri tilojen välillä:
Perusasetukset
Kuvatila: Elokuva, koti. Kuvatiloja käytän hyväkseni, kun haluan vaihdella samassa lähteessä eri asetuksia. Näitä ovat esimerkiksi jos televisiosta tulee jalkapalloa, niin sitten käytän urheilutilaa (saa nopeasti useimmissa lähteissä live-jalkapallotilan valitsemalla action menusta), jossa ovat muuten samat asetukset, mutta olen liiketoistoa sulavoittanut.
Värikylläisyys: 50, ei liene syytä muuttaa, ellei tykkää värikkäämmästä kuvasta.
Valotunnistin päällä, yleensä tämä käsketään laittamaan pois, mutta itse tykkään siitä että televisio säätelee kirkkautta sopivaksi valoisuuden mukaan. *Kalibroin television kalibrointilaitteella, enkä pidä tätä enää päällä. Omassa laitteessani riitää 5 kirkkausasetukseksi, että luminanssiksi tulee reilu 120 cd/m2. **Edit2: Mittailin tarkemmin täysin pimeässä huoneessa valotunnistin päällä, niin kun laitan 44 kirkkaudeksi valotunnistimen ollessa päällä, niin se on tuo 120. Eli nyt sen pitäisi säätyä valotunnistimen avulla suhteellisen hyvin ympäröivästä valosta huolimatta.
Lisäasetukset - Kirkkaus
Kontrasti: 95, jostain luin, että 100%:lla valkoiset menevät jo yli. *Kalibrointilaitteen mukaan ei edes maksimilla leikkaa, joten 99 nyt.
Gamma-säätö: 0, ei varmaan tarvitse näihinkään koska, ellei ole kalibrointilaitteistoa. *No nyt on ja -1 on oikea asento, jotta gammaksi tulee 2,2.
Mustan taso: 50, vähän sama kuin värikylläisyydessä, en näe syytä muuttaa.
värikylläisyys
Värisävy: 0, ei kannata ilman kalibrointia *Eikä ole tarvetta kalibroinnin jälkeenkään.
Värilämpötila: Edistynyt 1, pidän lämpimämmästä kuvasta, koska se on luonnollisempi. Myös pimeällä ottaa vähemmän silmään. *Edistynyt 2 tuo oikean värilämpötilan.
Värien elävyys: pois, sama kuin värikylläisyys, jos tykkää popimmasta kuvasta, niin voi säätää. Toisaalta jossain digi-kanavia katsoessa voisin kuvitella tätä myös pitäväni päällä, niin toisi värejä paremmin esille.
Selkeys
Terävyys: 50, keskellä on toistaiseksi sopiva itselle.
Tasasävyinen sävytoisto: pieni, tämä on hyvä toiminto ja tasaa sävyjä. Hyödyt huomaa esimerkiksi House of Cards -ohjelman alkutunnarissa tummien sävyjen kohdalla. Toistaiseksi vain pienellä, koska in ole tullut vastaan tarvetta nostaa isommaksi. *Testailujen jälkeen pidän tätä korkealla.
Videovalinnoissa kaikki automaattisella.
Asetukset, kun kuvalähde ei ole paras mahdollinen:
Eli näitä asetuksia pidän, kun lähteenä on DigiTV, Yle Areena, Ruutu, Youtube, yms. joissa kuvalähde ei ole paras mahdollinen.
Kirkkaus
Mustan säätö: Matala, voisi ehkä olla korkeammallakin. Testailut kesken.
Kontrastin korostus: Matala, sama kuin yllä.
Automaattinen paikallinen himmennys: Keski, käsittääkseni tämä on hyvä asetus, mutta toistaiseksi ollut vain keskimmäisellä. *Tällä hetkellä korkea, testailut jatkuu.
X-tended Dynamic Range: Matala, jos laittaa kovemmalle, niin tuntuvat valkoiset palavan puhki.
Näihin asetuksiin erityisesti haluaisin lisäkommentteja.
Selkeys
luonnollisuuden asetus: Autom.
Satunnaiskohinan vaimennus: Autom.
Digitaalisen kohinan vaimennus: Autom.
Näissä kaikki automaattisella, koska kuvalähde ei ole paras mahdollinen, joten eritasoisia kohinoita voi tulla. Ja ehkä telkkari osaa näitä poistaa. Siksi automaattisella.
Liike
Motionflow: True Cinema, jos tavallisesta lähetyksestä kyse, sulava jos urheilu-tilassa.
Elokuvatila: Korkea, jos tavallisesta lähetyksestä kyse, urheilu-tilassa olen hieman vaihdellut. Esimerkiksi Ruudun:n NBA-lähetyksissä tulee haamukuvaa jos on matalaa isompi, mutta sitten taas Viaplayn hyvätasoset futikset toimivat korkealla myös hyvin.
Edit: Molemmat ovat nykyään pois päältä kaikessa muussa kuin urheilutilassa. Jos tykkää saippuasarjamaisemmasta kuvasta, niin testaile näitä.
4k-HDR-pelikonsoli:
Perustilana Peli, jossa siis ensin mainitut perusasetukset säädetty kohdilleen.
Kirkkaus
Mustan säätö: Pois
Kontrastin korostus: Pois
Automaattinen paikallinen himmennys: Korkea
X-tended Dynamic Range: Korkea
Ilmeisesti HDR-konsolilla kaksi alinta parantaa kuvaa, mutta toisaalta kaksi ensimmäistä pois, jotta ei lagi nouse ylimääräisen prosessoinnin myötä.
Selkeys
luonnollisuuden asetus: Pois.
Satunnaiskohinan vaimennus: Pois.
Digitaalisen kohinan vaimennus: Pois.
4k-tilassa näitä ei tarvitse.
Liike
Motionflow: Pois
Elokuvatila: Pois
Käsitykseni mukaan pelikonsoli näyttää miten näyttää, eikä television kannata siihen väliin enää puuttua.
Netflix, yms. korkean tason HDR-striimauspalvelut:
Elokuva, pro käytössä, kun katson HDR-kuvaa, muuten Elokuva, koti. Prossa on samat kirkkaus- ja selkeys-asetukset kuin pelikonsolissa, mutta Motionflow on asennossa True Cinema ja Elokuvatila on Korkea. Tämä luo paremman liiketoiston näyttämättä kuitenkaan saippuaoopperalta.
Tässä nyt jotain mietintöjä omista asetuksistani. Onko täällä joku eri linjoilla ja löytyykö vielä parempia säätöehdotuksia?
*Päivitys*
Ostin kalibrointilaitteen (laite on i1display pro ja käyttämäni softa hcfr) ja olen sillä nyt leikkinyt. Testailin huvikseni muutamia netistä löytyviä valmiita värilämpötilan lisäasetuksia ja kaikissa värit menevät vähän miten sattuu. Eli ei kannata sokkona niitä kopioida, sillä jokainen televisio on yksilö. Ylhäällä kuitenkin sellaiset perusasetukset, jotka muuttavat kuvaa kuitenkin paremmaksi. Eli siis gamma ja valkotasapaino.
Viimeksi muokattu: 19.03.2018
Ohjelmaopas ei ole Android TV:tä. Se on Sonyn omaa softaa. Android TV:tä on vain se valikko, joka aukeaa mökkinapilla ja Google Play.
Viimeksi muokattu: 23.11.2017
Joo tuo menee hyvin kummallisesti.
Olen päätynyt käyttämään Discover-nappia kanavasurffailuun (Discover-menun asetuksista Show/Hide categoriesista muut pois, Favorites 1, Recorded, ja My apps vain näkyvissä). Tällöin kanavaopas pysyy suosikkikanavalistassa jos vaihdan kanavaa Prog +/- tai Discover-menun kautta - mutta jos navigoin syöttämällä kanavanumeron, telkku hyppää taas kaikki-kanavat-tilaan.
Viimeksi muokattu: 23.11.2017
Tämä oli hyvä vinkki, kiitokset! Tämä on siitäkin hyvä että pääsee suoraan ohjelmaan tuosta discovery-näytöstä ilman turhaa info-ruutua ja ok-painallusta.
Viimeksi muokattu: 23.11.2017
Telkkarinostoketjussa oli hyvä vinkki millä saada Sonyn androidin valikot vähän nopeammaksi. https://murobbs.muropaketti.com/threads/lcd-tv-hommaaminen.461698/page-956#post-1718406292
Viimeksi muokattu: 24.11.2017
Vinkki vielä kotivalikon saamiseksi vähemmän sotkuiseksi.
Sonyn telkkarissa vakiona on joku Sonyn oma ohjelmahässäkkä ja kun asentelee uusia ohjelmia, niin ne jakautuvat tuohon ja asennettuihin ohjelmiin. Kun asetuksista käy ottamassa sovelluksista SonyShelf-ohjelmalta ilmoitukset pois päältä, niin koko turha kohta häviää ja kaikki ohjelmat siirtyvät yhteen paikkaan.
Sama homma myös, kun vakiona oli asennettuna joku peli. Kun tuon käy poistamassa käytöstä, niin häviää kotivalikosta tuo pelit-kohta kokonaan.
Viimeksi muokattu: 27.11.2017
Kannattaa muuten sitten muistaa että ihan kaikkea sieltä ei kannata poistella. Oikean järjestelmäsovelluksen (tai tarpeeksi monta Android-systeemille tärkeää sovellusta) kun poistaa niin koko vekotin on solmussa.
Viimeksi muokattu: 27.11.2017
Valkotasapaino taitaa olla se isoin juttu uutta telkkaria säätäessä. Tai siis ainakin näitä Sonyja säätäessä, kun tuntuvat olevan hyvällä mallilla muuten jo valmiiksi.
Loppu sitten onkin pienempää hienosäätöä, jota ilman tulee myös hyvin toimeen, kun ei paremmasta tiedä.
Tosin muistaakseni asetuksista piti erikseen pistää päälle "muut tulot -> hdmi-signaalimuoto -> vahvistettu muoto", että sai pelikonsolin toimimaan hdr-moodissa.
Viimeksi muokattu: 29.11.2017