Silmien laserleikkaus

Viestiketju alueella 'Yleistä keskustelua' , aloittaja VincentV, 02.10.2004.

 1. ylialokas

  Rekisteröitynyt:
  05.10.2008
  Viestejä:
  1 277
  Lasik(?) - tekniikalla tais olla, jos nyt en ihan väärin muista. Turun Silmälaserissa. Oisko maksanut silloin ~3000€ sisältäen kaiken mahdollisen. Olen ollut tyytyvänen ja mitään ongelmia ei ole ollut.
   
 2. Torninvartija

  Rekisteröitynyt:
  22.07.2006
  Viestejä:
  222
  Tuossa aiemmin parikin kysymystä haamuista ja tipoista, niin tässäpä omaa kokemusta kun leikkauksesta aikaa nyt noin 4 kk:ta. Mullahan tuota "tuplailua" ja "haamuilua" oli alkuun melko paljonkin. Neljässä kk:ssa se on kuitenkin korjautunut jo hyvinkin siedettäväksi. Tiedä sitten laskeeko turvotus vai korjaako pää...? Mutta vähentynyt se on. Oikeastaan enää vain täysin pimeässä töllöä katellessa tuon huomaa tai kun silmät on hyvin kuivat. Ja muutenkin tuo silmien kuivuminen vaikuttaa tuohon ongelmaan. Tätä sanoi leikannut lääkärikin jälkitarkistuksessa. Oikeassa mulla nyt on tosiaan ainakin vielä se puolikkaan miinuksen hajataitto, mutta tuon en ole huomannut tuohon haamuiluun vaikuttavan. Näön tarkkuuteen kuitenkin hieman.

  Mitä sitten tulee tuohon kostutukseen niin neljässä kk:ssa tarve on vähentynyt siitä 10-15 minuutin välein tiputtelusta pariin kolmeen ehkä neljään kertaan päivässä. Aamusta voi mennä nykyään jo useampi tuntikin laittamatta. Illalla tarvetta on enemmän. Ilmastoidussa toimistossa töissä tarve on lajinsa suurempi. Ei sielläkään joka tunti tosin tarvitse tölätä. Ihan hyvä fiilis on ja veikkaan että noin tuossa 6 kk:n kohdalla mitä ulkomaisissa artikkeleissakin oli mainittu toipumisajaksi, on jo mahdollista että noista haamuista päästä kokonaan eroon. Samoin tipankäyttö jos tähän malliin vähenee, veikkaan senkin loppuvan tuossa puolen vuoden ja vuoden välillä leikkauksesta. Näin mulla. :)
   
 3. LassiVV

  Rekisteröitynyt:
  28.12.2001
  Viestejä:
  2 146
  Oliko minkälaiset lähtöarvot silmissä, entä millä tekniikalla vedettiin?
   
 4. Torninvartija

  Rekisteröitynyt:
  22.07.2006
  Viestejä:
  222
  Vasen -3,0 hajataittoa -1,75 Oikea -2,75 hajataittoa -1,5. Femtolasikilla. Vasen saatiin nollille, näkö tarkastuksessa muistaakseni 1,2, oikeassa oli tuota jäännöstä se -0,5 hajataittoa ja tais olla se näkö tasa 1. Lekuri tuota puolikkaan jäännöstä ei oikein pitänyt minään, kun sanoi siitä olevan ehkä jopa hyötyä lähestyvää ikänäköä vasten(?), mutta koska nollat oli tavoitteena, sanoi se että voidaan sitä takuuseenkin koettaa vielä... Parantukoot nyt rauhassa sen puoli vuotta risatkin. Pitää tuossa kevättalvella / alkukesästä käydä vielä tsekkauttaa mikä on tilanne ja miettiä sitten, jaksaako tuon takia alkaa uudelleen ronkituttaa. Sikäli mikäli se tuossa puolikkaassa kestää nyt. :rolleyes:
   
 5. WildFinn1996 Banned

  Rekisteröitynyt:
  28.07.2014
  Viestejä:
  3 970
  Kävin ostamassa Artelacia. Onko tuo koko pipetillinen tarkoitus käyttää kerralla kun varmaan 15 tipan verran sisältää nestettä :confused:

  Käyttöohjeissa kuitenkin sanotaan että 1 tippa molempiin tai enemmän jos tarvetta
   
 6. Kvarkki

  Rekisteröitynyt:
  31.08.2001
  Viestejä:
  4 705
  Sen irti taivutettavan kärjen saa tungettua/survottua takaisin korkiksi, kun laittaa sen takaisin 90-astetta käännettynä. "hakaset" menee ristiin ja kärki uppoaa tiukasti korkkiin. Visine kelpas 12-tuntia avattuna, samaa luokkaa varmaan Artelacissakin. Artelacin ohjeessa ei muistaakseni erikseen lue säilyvyydestä avattuna.
   
 7. WildFinn1996 Banned

  Rekisteröitynyt:
  28.07.2014
  Viestejä:
  3 970
  Okei kiitti tiedosta. Eipähän mene enempää hukkaan :)
   
 8. LassiVV

  Rekisteröitynyt:
  28.12.2001
  Viestejä:
  2 146
  Nyt käyty laserissa myös itse, lähtö arvot 1.25 ja 1.5miinuksen puolelta ja hajataittoa hieman. Homma meni helpon olosesti ja sinänsä kipua ei ollut missään vaiheessa silmissä. Särkylääkkeitä en syönyt. Hieman kirvelee tms tuon ekan tunnin ajan kun siellä paikan päällä odotellaan. Femto tekniikalla tehtiin Medilaserilla Lahdessa.

  Leikkauksen jälkeisenä päivänä näki paremmin kun laseilla 3päivän jälkeen ei silmissä mitään erikoisempia tuntemuksiakaan kostutustippoja tulee silti laiteltua kun niitä suositellaan ja antibiootit tottakai. Myös leikkauspäivänä näki ihan ok, mutta valolle olivat aika arat.

  Koitan muistaa kirjotella jatko kokemuksia kun antibiootit yms on ohi. Näillä näkymin kyllä järkevä operaatio jos laseista haluaa erot, itselläkin olisi juuri vanhat lasit menny vaihtoon niiden iän takia ja 400-600€ olis niihin taas mennyt.
   
 9. Julmuri

  Rekisteröitynyt:
  07.03.2001
  Viestejä:
  2 321
  Turun Silmäexpertit ainakin tekee lähinnä LASIK:illa, perustelevat sen olevan riskittömämpi vaihtoehto verrattuna Femto-LASIKiin tai SMILE:en.

  http://www.turunsilmaexpertit.fi/fi/palvelut/laserkirurgia/lasik-vs-femtolasik/

  http://www.turunsilmaexpertit.fi/fi/palvelut/laserkirurgia/lasik-vs-smile/

  Tiedä sitten miten paljon noissa on markkinointia mukana tms. Itse kyllä ajattelin mennä LASIK:iin sitten jos joskus menen, mutta ei taida ihan vielä olla sen aika...
   
 10. Daneoni

  Rekisteröitynyt:
  24.09.2008
  Viestejä:
  303

  Mua taas ihmetyttää että miksi nykyään ei tehdä enemmän PRK leikkauksia. Itse kävin ohuemman sarveiskalvon vuoksi siinä ja jälkeenpäin en muita huonompia puolia ole keksinyt kuin pitempi toipumisaika.
   
 11. icke

  Rekisteröitynyt:
  16.12.2007
  Viestejä:
  405
  Jälkikontrollin tuloksena 20/20 näkö molemmilla silmillä. Toinen silmistä ei tainnu ihan yksinään päästä tuohon 20/20 näköön. Eli aika mallikkaasti meni leikkaus.

  Btw, jos ihmiset työskentelee pitkiä päiviä tietokoneen parissa ja jos varsinkin on valoarkuutta silmissä voin suositella tietokonelasien ostamista. Itse ostin noi Gunnar-lasit ja nykyään ei voi olla päiväkään ilman niitä.
   
 12. kalastaja

  Rekisteröitynyt:
  20.03.2002
  Viestejä:
  466
  Mulla on 2006 tehty lasik-leikkaus, sen jälkeen on näkö huonontunut ja nyt ajattelin käydä uudestaan, kun ikää on reilu 30v. Tutkimuksissa kävi ilmi, että PRK on ainoa leikkaus vaihtoehto, koska sarveiskalvo on niin ohut. Onko muilla kokemuksia uudestaan leikkauksesta ja et toinen leikkaus on tehty PRK-menetelmällä? Lääkäri oli sitä mieltä, että eka leikataan oikea silmä ja siitä kuukaus tai pari, niin sitten voidaan leikata vasen. Tällä hetkellä näkö on -2.25 molemmissa silmissä.
   
 13. Abula

  Rekisteröitynyt:
  08.06.2001
  Viestejä:
  44
  Kahlasin koko pitkän ketjun läpi - kiitos keskustelusta! Tässä pieni yhteenveto, josta voi olla muillekin hyötyä. Oikaiskaa ihmeessä, jos jotain on väärin. Sanomattakin on selvää, etten takaa tietojen oikeellisuutta eikä minulla ole mitään koulutusta tai ammattitaitoa asian suhteen. Tärkeintä operaatiossa on lääkärin konsultointi ja kaikkien ohjeiden ehdoton noudattaminen, mutta tämä lienee kaikille tämän palstan lukijoille selvä asia :).

  Laserleikkauksella on mahdollista korjata noin +4 ja -10 yltävä taittovirhe - paksun sarveiskalvon tapauksessa jopa suurempiakin. Suomessa leikataan vuosittain noin 15-20 000 ihmistä ja maailmalla on leikkauksia tehty jo kymmeniä miljoonia. Potilasvakuutuskeskukselle tulee vuodessa parikymmentä tapausta, joissa leikkaus ei ole tuottanut toivottua tulosta.

  Sopiva menetelmä määräytyy pääasiassa silmän ominaisuuksien mukaan, mikä voidaan selvittää ensimmäisessä hoitoarviossa, jota moni paikka tarjoaa ilmaiseksi, mutta lopullinen päätös tulisi tehdä leikkaavan lääkärin esitutkimuksessa. Kaikilla menetelmillä saavutetaan käytännössä sama lopputulos keskimäärin, joten ei kannata suorilta haksahtaa siihen, että uusin ja kallein olisi aina paras vaihtoehto. Yli 95 prosentilla potilaista näkö parantuu tasolle, että laseja ei tarvitse käyttää ollenkaan.

  Kaikki menetelmät perustuvat siihen, että silmän ulointa osaa, sarveiskalvoa, ohennetaan laserilla, mutta voidakseen se tehdä, pitää kalvon pintakerros rikkoa. Sarveiskalvon tulee olla riittävän paksu, että ohennus on mahdollista tehdä. Paksuusvaatimukseen vaikuttaa myös se, kuinka suuri näönkorjaus on tarpeen tehdä.

  1. sukupolven menetelmät

  Ensimmäisen sukupolven menetelmät on pintahiontamenetelmiä, missä sarveiskalvon pintaepiteeli avataan raaputtamalla, jonka jälkeen laserointi voidaan tehdä. Kudosta joudutaan siis tuhoamaan, mutta se kasvaa parissa päivässä takaisin käytännössä entisekseen.

  PRK
  • n. 750-1100e / silmä
  • vanhin, halvin, kivulian, pisin toipumisaika (n. viikon päästä työkykyinen)
  • soveltuu sekä pieniin että suuriin korjauksiin (mitomycin C)
  • sopiva kontaktilajien harrastajille
  • vakavien komplikaatioiden riski pienin
  • silmä herkkä uv-valolla jopa vuoden ajan
  TransPRK (= Flow, c-Ten), ASA, LASEK, Epi-LASIK...
  • uudistettuja versioita PRK:sta
  • vähän käytettyjä menetelmiä Suomessa
  2. sukupolven menetelmät

  Toisen sukupolven menetelmissä sarveiskalvoa ei rikota raaputtamalla, vaan tehdään auton konepellin tyylinen läppä. Toipumisaika on menetelmissä nopeampi kuin pintahionnassa, mutta kuivasilmäisyys on yleisintä lasik-menetelmissä.

  Lasik
  • ei kovin yleinen menetelmä enää Suomessa
  Lasik-leikkauksessa sarveiskalvo avataan mekaanisella terällä, mikrokeratomilla.

  Femtolasik
  • n. 1000-1500e / silmä
  • uudistettu versio Lasik-leikkauksesta
  • suosituin
  Femtolasik-leikkauksessa läppä tehdään laserilla, eikä mekaanisella terällä. Vakavien komplikaatioiden (pitkäaikainen tulehdus, DLK, keratiitti) riski suurempi kuin Lasik- ja PRK-menetelmissä.

  3. sukupolven menetelmä

  Smile
  • n. 1500-2000e / silmä
  • uusin, kallein, vähiten kokemuksia
  • ei sovellu pieniin eikä plus-näön-korjauksiin
  • hieman pidempi toipumisaika kuin lasik-leikkauksessa
  • mahdolliset uusintaleikkaukset on tehtävä PRK- tai Lasik-menetelmällä
  Smile-leikkaus on eräänlainen tähystysleikkaus, missä ei avata kokonaista läppää, vaan mennään sarveiskalvon läpi pienestä viillosta.

  Riskit ja ongelmat

  Vakavia haittoja ovat tulehdus, poikkeava arpeutuminen ja sarveiskalvon rakenteen pettäminen, jotka voivat heikentää näön lähtötilannetta huonommaksi, mutta näiden riski on alle promillen.

  Parilla prosentilla potilaista jää pienempiä pysyviä ongelmia, mutta heistäkin osa kokee, että tilanne on silti parempi kuin ennen leikkausta. Sokeutumisen riskiä ei ole. Kuivasilmäisyys ja hämäränäön heikentyminen ovat yleisimpiä lieviä harmeja. Kuivasilmäisyys vaatii kostutustippojen käyttämistä huonoimmassa tapauksessa loppuelämän ajan. Hämäränäöstä on eniten haittaa autolla ajaessa pimeällä.

  Yhdessä tutkimuksessa (kts. lähteet) jopa viisi vuotta LASIK-leikkauksen jälkeen yli puolet (55 %) potilaista raportoi silmän kuivuusoireita, mutta osa tästä selittynee epänormaalisti toimivilla tuntohermoilla ja haamukivuilla. Toisaalta selitys voi olla sekin, että leikkauksen myötä ihmiset tulevat tietoisemmiksi kuivasilmäisyydestä, josta kärsii muutenkin jopa puolet suomalaisista rakennusten lämmityskaudella.

  Laserleikkaus kasvattaa myös hieman kaihiriskiä ja lisää lähinäön heikentymisen riskiä. Leikkauksia ei tehdä alle 18-vuotiaille. Vanhemmiten tulevaa lukulasien tarvetta ei laserleikkaus poista, ellei tehdä ns. monovision-leikkausta, jossa toinen silmä näkee lähelle ja toinen kauas - aivot sopeutuvat tähän hyvin. Monilla alle 25-vuotialla tapahtuu vielä muutoksia silmien taittovoimissa, joka on myös este leikkauksen teolle, koska tällöin jouduttaisiin luultavasti tekemään myöhemmin vielä korjausleikkaus.

  Parille prosentille potilasta tehdään korjausleikkaus, mutta riippuen henkilön sarveiskalvosta, korjausleikkauksia ei voi tehdä kovin montaa kertaa. SMILE-leikkaus pitää korjata PRK-menetelmällä, mutta Femtolasik- ja PRK-leikkaus voidaan korjata samalla menetelmällä.

  Riippuen menetelmästä toipuminen kestää päivistä jopa vuoteen (PRK). Työkyky yleensä saavutetaan viikon sisällä, mutta isompiakin ongelmia (haamukuvat, kuivasilmäisyys, hämäränäkön heikkous, valoherkkyys) voi olla vielä parinkin kuukauden päästä. Tämän takia leikkaus kannattaa ajoittaa elämäntilanteeseen, missä on tarvittaessa mahdollista viettää aikaa kotona pidempäänkin.

  Klinikoilla on taloudellisista syistä insentiivi suositella menetelmiä ja aikataulua, joka ei ole potilaan terveyden kannalta optimaalisin. Kannattaa siis käyttää myös omaa harkintaa, eikä uskoa sokeasti lääkäriä. Tilannetta voi parantaa selvittämällä, mitkä klinikat ja lääkärit ovat saaneet hyvää mainetta sekä teettämällä hoitoarvion tai esitutkimuksen useammalla klinikalla. Optimitilanteessa esitutkimusta ja leikkausta ei kannata tehdä samana päivänä, koska tällöin potilaan silmiä ei voi tutkia kunnolla laajennetuista mustuaisista, sillä laajennettuja silmiä ei voi laseroilla.

  Hinta, tarjoukset, takuu

  Silmäkohtaisen kustannuksen (mainittu yllä olevassa listassa) lisäksi kustannuksia syntyy esitarkastuksesta, 1-2 jälkitarkastuksesta ja silmätipoista. Yksittäisten tarkastusten hinta on noin 130 euroa, ja ainoastaan esitarkastuksesta saa kelakorvauksen. Silmätippojen kustannus riippuu tarpeesta, mutta on luokkaa 50-200 euroa.

  Ainakin näin vuoden alusta tuntuu useilla klinikoilla olevan -30 % tarjouksia, joten pienellä kärkkymisellä on säästettävissä aika pajon.

  Klinikat tuntuvat tarjoavan takuuna ilmaisen korjausleikkauksen 1-2 vuoden ajan ja puoleen hintaan, jos tarve tulee 5 vuoden aikana.

  Käymällä Virossa leikattavana voi säästää vielä noin 10 % lisää Suomen tarjoushintoihin nähden, mutta säästö kuluu käytännössä matkoihin ja majoituksiin. Esi- ja toinen jälkitarkastus on mahdollista tehdä Helsingissä, mutta yksi hotelliyö on Tallinnassa vietettävä. Palvelua saa suomeksi ja laatu ja ammattitaito ovat Suomen tasolla. Euroopan kuluttajakeskuksella ei ole yhtäkään suomalaisen tekemää valitusta Virossa tehdystä silmäleikkauksesta, mutta ulkomaisten klinikoiden tekemissä leikkauksissa ei päde Suomen potilasvakuutus, joka voi olla ongelma isommissa komplikaatioissa.

  Minun johtopäätökseni

  Entä mihin minä itse olen päätynyt? En ole vielä käynyt hoitoarviossa, joten menetelmä on mahdotonta päättää, mutta kieltämättä PRK kuulostaa yllättävän hyvältä (sama lopputulos, pienempi riski vakaville ja lievemmille haitoille, halvempi, kivuliaampi, pidempi toipumisaika). SMILE:stä ei ole vielä paljoa tietoa ja tässäkin ketjussa oli paljon kertomuksia menetelmään liittyvistä ongelmista. Femtolasik olisi muuten ehkä suosikkini, mutta jos kuivasilmäisyyttä on yli puolella viiden vuoden päästä, niin huonolta kuulostaa. Melkein näistä pitäisi jaksaa kaivella lisää tutkimusdataa, jos haluaisi parhaan valinnan tehdä.

  Lähteet
  Muokattu 2017-01-26 silmälääkärin kanssa käydyn keskustelun pohjalta.
   
  Viimeksi muokattu: 26.01.2017
 14. Kvarkki

  Rekisteröitynyt:
  31.08.2001
  Viestejä:
  4 705
  Mistä nuo väitteet kaihiriskistä ja lähinäön heikkenemisestä on peräisin? Kuulostaa tuubalta, kuten myös 40-vuotiaiden ei-suosittelu.
   
 15. Abula

  Rekisteröitynyt:
  08.06.2001
  Viestejä:
  44
  Näistä oli mainintoja useissa lähteissä, kuten:

  http://www.hs.fi/hyvinvointi/a1446006495397

  "Yli nelikymppisen kannattaa miettiä kaukonäön korjauksen tarpeellisuutta tarkkaan. Kun kaukonäköä korjataan terävämmäksi, voi iän myötä heikentynyt lähinäkö muuttua entistä huonommaksi."

  http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00921

  "Silmän sisäiset leikkaukset, erityisesti lasiaisen poisto, lisää riskiä kaihimuutosten kehittymiselle."
   
 16. Kvarkki

  Rekisteröitynyt:
  31.08.2001
  Viestejä:
  4 705
  Ei se nyt ihan...

  Leikkaus ei lisää *riskiä* lähinäön heikentymiseen, se voi vain tuoda sen esille nopeammin. Siinä missä lasien kanssa otat rillit pois ja tihrustat, leikattua silmää on hankalampi tuunata. Ikänäön lähelle oleville suositellaan harkitsemaan monovisionia, jossa toinen silmä jätetään vähän heikommin korjatuksi. Tällöin hetken aikaa voi "huonommalla" silmällä korjata kaikille vääjäämätöntä lukulasien tarvetta.

  Onko taittovirheleikkaus silmän sisäinen...? Suurin riski taittovirheleikkauksessa taitaa olla se, että optikko/silmälääkäri käynnit saattaa jäädä vähemmälle jolloin tautien havainnointi ajoissa muuttuu epätodennäköisemmäksi. Taittovirhevikaisilla on pikkuisen muita suurempi riski saada joku silmätauti, en nyt muista suorilta mikä. Johtui muistaakseni silmän normaalista eriävästä muodosta.
   
 17. WildFinn1996 Banned

  Rekisteröitynyt:
  28.07.2014
  Viestejä:
  3 970
  Tiistaina laitoin viimeksi tippoja ennen morttileirille lähtöä eikä ole vielä sumeutta havaittavissa. Kaippa ulkona oleminen pitää silmät kosteina(?). Pitää nyt kotona laittaa taas
   
 18. Kvarkki

  Rekisteröitynyt:
  31.08.2001
  Viestejä:
  4 705
  Ulkona mulla on kanssa parempi, tosin nyt kun oli 20 tai yli astetta pakkasta, niin tuntui silmät vähän kärsivän pidemmän ulkoilun jälkeen. Ei mitään sellaista etteikö olisi ilmankin selvinnyt, mutta sattuneista syistä silmiään pidempään tarkkailleena tiesi, että kostutus auttaa fiilikseen.
   
 19. anttinis

  Rekisteröitynyt:
  26.12.2013
  Viestejä:
  7
  Pitänee taas päivitellä. Eilen olin 6kk syynissä ja vissiin sen verta olin valitellut että lekuri kysyi että no haluutko tosiaan korjauksen (vasen +0.5/0.5 hajaa ja oikea +0.5). No sanoin et haluun nii sit hän sanoi että no tehään saman tien, ei siinä muu auttanut :)

  Noh tulos oli se, että kaikki ongelmat jotka minua olivat vaivanneet, hävisivät saman tien. Illalla oli jo 2-5m alue hyvä eivätkä silmät tuntuneet tappelevan toisiaan vastaan. Aikamoinen helpotus. Bonuksena vasuri näkee nyt yhtä hyvin kuin oikea kauas (1-1.2 varmaankin) ja vielä ekstrabonuksena ainakaan tänä aamuna ei näkö ollut huono heti heräämisen jälkeen. Koko tänä aikanahan se on ollut huono joka aamu kauas ja lähelle ja sitten parantunut iltaa kohden. Lukemiseen tarvitsen toki edelleen lasit, mutta se ei ole ongelma ja sen toki tiedostin, että ikänäkö tuntuu.

  Toivotaan, että näkö pysyy tällaisena, korjaukset tuntuvat menneen niin nappiin kuin vain saattoi toivoa. Ja tosiaan takuuseen meni.

  Niille, jotka miettivät, että kannattaako vanhemmalla iällä leikkauttaa niin tiedoksi, että hyvin voi ja jos ei mene korjaus plussalle niin lukulasit sitten vaan ja muuten pärjää hyvin. Plussat ainakin minulla vaikeuttivat asiaa, tosin on vähän piilokarsastustakin että sen vaikutusta en osaa sanoa. Ylikorjaus tuskin olisi nuoremmilla ollut mikään ongelma mutta miinuslaseilta plussan puoleiseksi siirtyminen yhdistettynä ikänäköön oli aika tymäkkä yhdistelmä.

  Kaikki lasit tosin menevät nyt uusiksi, kolmet piti ostaa (luku + tietska + tv) ja nyt varmaan pärjään kaksilla. Noh ei harmita yhtään.
   
 20. Camillo

  Rekisteröitynyt:
  16.07.2015
  Viestejä:
  11
  Miten sulla tuo hajataitto näkyi, varjokuvina vai jotenkin muuten? Tehtiinkö korjausleikkaus myös Femtolla? Jos tehtiin, oliko keskustelua PRK:sta?
   
 21. Thug

  Rekisteröitynyt:
  16.07.2010
  Viestejä:
  767
  Itellä on 1.7 hajataittoa. Se on niinkuin kuvan sumentumista ja kohteet alkaa väreilemään joskus näkyy kahtena väsyneenä. Eli tavallaan kuin olisi kännissä.
   
 22. anttinis

  Rekisteröitynyt:
  26.12.2013
  Viestejä:
  7
  Minulla näkyi hajataitto siten, että puiden ohuet oksat ihan pikkuisen kahdentuivat. Samoin tietty liikenneopasteiden kirjainten pystyviivat kahdentuivat ja siten kirjaimet menivät vähän muusiksi.
   
 23. m-

  Rekisteröitynyt:
  12.12.2003
  Viestejä:
  142
  Tänään itsekin kävin Medilaserilla LASIK-leikkauksessa. Vahvuudet molemmissa silmissä ennen leikkausta noin -3,25 ja lievää hajataittoa. Näkö pysynyt suunnilleen neljä vuotta samanlaisena, joten koin että nyt oli hyvä hetki käydä laserissa. Aamulla oli leikkaus 9.30 ja jo puolilta päivin näkö jo hyvin tarkka. Kipua ei esiintynyt missään vaiheessa.

  Kokemuksena todella positiivinen, asiakaspalvelu aivan huippuluokkaa ja ei kai tuo 1190 e / silmä eli yht. 2380 e ole todellakaan paha. Esitutkimus oli ilmainen. Jälkikontrollimaksuista sitten kertyy satanen tai pari yhteensä vielä lisäksi.

  Luulen, että elämäni parhaimpia päätöksiä ja tuskin tulen katumaan. Suosittelen kaikille, jotka vähänkin pohtivat asiaa!
   
 24. tequila

  Rekisteröitynyt:
  12.12.2002
  Viestejä:
  227
  Tuohon viitaten, ainakin kun itse kävin Virossa leikkaamassa FemtoLasikilla silmät kuului matkan kustannukset leikkauksen hintaan. Sai myös ottaa saattajan mukaan samaan hotellihuoneeseen, sen matkat vain piti maksaa erikseen. Nykypäivästä en tiedä, omasta leikkauksesta kun on noin 4 vuotta.
   
 25. probus

  Rekisteröitynyt:
  05.05.2012
  Viestejä:
  25
  Onko kenelläkään tietoa, missä päin Suomessa tehdään prk-leikkauksia kokonaan laserilla? Juuri mikään firma ei enää kerro sivuillaan laitteistosta tai toimenpiteistä tarkemmin.
   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti