Savustusgrillit ja aito BBQ

Viestiketju alueella 'Ruoka ja juomat' , aloittaja Toipis, 13.05.2013.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
 1. carrbon

  Rekisteröitynyt:
  13.01.2011
  Viestejä:
  390
  WSM vaikuttaa ainakin tori.fi:n perusteella olevan siitä turvallinen että mikäli käyttö jäisi nollille, ne kyllä saa liikkumaan hyvinkin tehokkaasti.
   
  Viimeksi muokattu: 05.06.2018
 2. Lepanokka

  Rekisteröitynyt:
  26.11.2007
  Viestejä:
  1 412
  Onkohan edes olemassa bbq-kastikkeita, jotka eivät olisi makeita? Pientä potkua saisi olla mutta nuo sokeri/hunaja -litkut eivät ole omaan mieleen lainkaan.

  Vai onko se sitten niin, ettei sitä lopullista pintaa voi saavuttaa ilman makeilla karamellisointia?
   
 3. Lepanokka

  Rekisteröitynyt:
  26.11.2007
  Viestejä:
  1 412
  Jotenkin sitä on niin pirun laiska myymään omia romujaan.

  Joku siellä tori.fi:ssä näyttää noita weberin grillejä ja tarvikkeita myyvän vähän reilumminkin Tuusulan suunnalta. Lieneeköhän suoraan jenkeistä saanut kanavat tavaroilleen auki.
   
 4. mountainsnake

  Rekisteröitynyt:
  04.04.2012
  Viestejä:
  28
  :eat:Onko kukaan tehnyt vanhasta saunanpadasta savustuspönttöä? Saisi suuren tilan, alla valmiina tulipesä, ja lötyisi ylimääräinen pata vanhasta pihasaunasta! Grillaamisessa vannon puillagrillaamisen nimeen (en kaasulla grillaa kuin pakon edessä), niin tähän ajattelutapaan voisi saadakin jotain aikaiseksi tuosta vanhasta reilun kokoisesta saunan padasta :)

  voisiko tuohon jonkun ihan kosteutussysteeminen rakennella, vai vettä vain valuma astiaan, josta haihtuu sitten? Vai kuin olisi hyvä toteuttaa?

  Entä padan pojalle pelkät savupuut, vai niiden alle briekttejä voimistamaan prosessia? Siten tasot ritilöille ja valuma astioille/ pelliklle? Ja mahtuisihan tuonne roikkumaankin lihat...
   
  Viimeksi muokattu: 18.06.2018
 5. Lepanokka

  Rekisteröitynyt:
  26.11.2007
  Viestejä:
  1 412
  Ja millä mittailette grillin lämpötilaa kriitisimmäst kohdasta, eli ritilän päältä? Ovat nuo weberin mittarit niin tolkuttoman kallitaa. 100e + anturit että saavat jäädä kauppaan.

  Pyykkipoika ja paistomittari?
   
 6. carrbon

  Rekisteröitynyt:
  13.01.2011
  Viestejä:
  390
  Eikai sen ole pakko Weberin mittari olla? Clasulta ainakin löytyy parillakympillä mittareita. Itse virittelin sellaisen bulldog clipillä ritilöiden tasolle.
   
 7. mountainsnake

  Rekisteröitynyt:
  04.04.2012
  Viestejä:
  28
  vanha Uuninpata oli sen verran pienehkö, ja samalla sain tyhjän kannellisen 300-400 litran peltitynnyrin, joten käydään tekemään siitä savupönttöä :)

  tynnyri on siisti, sisältö on ollut muovipussissa tynnyrissä, joskin voimakasta silikonipohkaista kemikaalia siinä muovin sisällä on ollut, joten pitänee varmuuden vuoksi polttaa sisältä, vaikka tynnyri onkin ihan puhdas silmämääräisesti.

  jotain tärkeitä käytännön tipsejä UDS valmistukseen?
   
  Viimeksi muokattu: 19.06.2018
 8. teralt

  Rekisteröitynyt:
  09.06.2007
  Viestejä:
  443
  Näköjään Opa Muurikan sähkösavustinpöntöstä tullut lämmönsäädöllä oleva versio:
  https://opamuurikka.fi/tuote/muurikka-sahkosavustin-pro-1100-w/
  Säätö näytää olevan 3 portainen, ei portaaton.
  edit: säätönamiskuukkeli on portaaton, vaikka siinä luvut 1-3 onkin.

  Onko kokemuksia/suosituksia? Mahtaakohan tuo savuuttaa yhtään 100 asteen kieppeillä?
  Kuulostaisi ainakin teoriassa helpommalta kuin brikettien kanssa värkkääminen..
   
  Viimeksi muokattu: 06.07.2018
 9. 41shots

  Rekisteröitynyt:
  24.05.2010
  Viestejä:
  62
  Terve!

  Kokeilin ensimmäistä kertaa tehdä briskettiä grillissä, enkä ihan päässyt haluttuun lopputulokseen.

  Minulla oli vajaa 3 kg flat-päästä rintaa.

  Tein sen näin:
  - Siistin ensin ylimääräiset rasvat pois ja jätin sentin verran toiselle puolelle rasvaa "suojaksi"
  - Huoneenlämpöön tuntia ennen grilliin laittamista ja mausteet pintaan
  - Grillissä (110-120 c) savustusta epäsuoralla lämmöllä ensin ilman foliota sen aikaa, että sisälämpötila saavutti 70 astetta (noin 2h) ja sitten foliossa (jossa vähän colaa) lopun aikaa.
  - Sisälämpö nousi 90 asteeseen, jonka jälkeen tarkastin ohjeen mukaan koostumuksen ja piti upota mittarin "neula" pehmeästi lihaan. No ei uponnut ja jatkoin vielä. Aloin sitten 30-40 min välein tarkastamaan tilannetta, eikä lämpö noussut enää yli 90 asteen ollenkaan. Grillin lämpö oli 110-120 koko ajan. Missään vaiheessa ei liha tuntunut sellaiselta pehmeältä. Lopulta alkoi sisälämpö vain laskea lähemmäksi 87 astetta, jolloin päätin ottaa sen jo pois. Kokonaisaika noin 8 h grillissä.
  - Sen jälkeen pyyhkeeseen ja kylmälaukkuun pariksi tunniksi.

  Lopputulos oli ihan ok, mutta ei todellakaan sellainen mehukas, jollainen sen pitäisi olla. Olen kuullut siitä "stall"-vaiheesta, jolloin lämmön nousu pysähtyy pitkäksi aikaa ja menee kyllä ohi ajan kanssa. Kaikki jutut vain kertovat sen olevan tuolla 60-70 asteen välillä, eikä noin lähellä loppuvaihetta.

  Liian vähän aikaa grillissä? Vai liian pitkään? Outoa, kun se lämpötila jäi tuossa vaiheessa noin jumiin ja pysähtyi kuin seinään. Oli varmaan 2h sen 90 astetta.
   
  Viimeksi muokattu: 10.07.2018
 10. mikronhsm

  Rekisteröitynyt:
  13.09.2009
  Viestejä:
  97
  Jos tekotapa on sama kuin kaslerissa eli nyhtöpossussa, pitää ton kokoista lihaa kypsytellä 12h vähintään. Ja tunnin välein kostutella, mielellään vielä vesiastia grillissä joka hiljalleen kiehuu.
   
 11. 41shots

  Rekisteröitynyt:
  24.05.2010
  Viestejä:
  62
  Oli vesiastia kyllä. Kassleria oon jokusen kerran tehnyt, eikä tällaista lämpötilaongelmaa ole tullut. Tuo flat-osio brisketistä on melko litteä nimensä mukaisesti. Siinä mielessä ei välttämättä kilojen perusteella kannata suoraan verrata kasslerin kypsymisaikoihin. Voihan se toki olla että sen 12h olisi tämäkin vaatinut. Tai sitten olisi tullut beef jerkyä. Ken tietää.

  Katselin aika montaakin eri ohjetta tuon brisketin valmistamiseen eikä yhdessäkään kehotettu kostuttamaan ellei nyt ihan rutikuivalta näytä. Eikä se siltä näyttänytkaan ja päätyi tosiaan sinne folioon parin tunnin jälkeen juuri sen takia ettei kuivuisi.
   
 12. mikronhsm

  Rekisteröitynyt:
  13.09.2009
  Viestejä:
  97
  Täältä löytyy hyvät suomenkieliset ohjeet kaikkeen grillaukseen: http://www.kauhukeittio.fi/bbq-reseptit/savustettua-naudan-rintaa/

  Muut suomalaissivustot voi jättää omaan arvoonsa. Ainakin suurimman osan ja etenkin lihavalmistajien ja ruokakauppojen ohjeet.
   
 13. Lepanokka

  Rekisteröitynyt:
  26.11.2007
  Viestejä:
  1 412
  Eikös kauhukeittiö ole kuollut ja kuopattu vuosia sitten? Facebookista en tiedä mutta kovin on hiljaista ollut youtubessa sekä noilla sivuilla. Tuntui, että jäi viimeistä sipaisua vaille nuo ohjeet.
   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti