Savustusgrillit ja aito BBQ

Viestiketju alueella 'Ruoka ja juomat' , aloittaja Toipis, 13.05.2013.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
  1. juhaaa

    Rekisteröitynyt:
    14.02.2009
    Viestejä:
    570
    PID:stä tuli mieleen, löytyykö kokemuksia kaappimallisista sähkösavustimista?
    esim Mustang, jossa vakiona ajastin ja lämpötilansäätö, eikä hinta ole paha.
    http://savustintukku.mycashflow.fi/product/81/mustang-sahkosavustin-4-hyllyinen

    Riittääkö tuossa potku talvisinkin? Olisi niin paljon kätevämpi varsinkin talvella käyttää , jättäisi brikettivehkeen vain kesäkäyttöön. Savustettua tulee ´kaikkea´

    @BlackWolf sulla on ainakin tuo kaappi? Vielä tyytyväinen?
     
  2. pornis

    Rekisteröitynyt:
    15.02.2005
    Viestejä:
    183
  3. BlackWolf

    Rekisteröitynyt:
    26.02.2008
    Viestejä:
    2 856
    Olen erittäin tyytyväinen. Toimii kuin junan vessa. Minulla toki lasitetulla parvekkeella ja varmasti sähkölaite, elektroniikka jne. ei mitään jatkuvaa paskasäätä kestä, mukana tulee huppu ja siivoilu on oma operaationsa, mutta on palvellut nyt jo pitkään ja hyvin. Aivan sama onko ulkona ollut -20C vai +25C.

    Toki siis vaatii "opiskelua" tuon käyttäminen, koska lämpö ja savu tulee aalloissa aina termostaatin katkoessa halutussa lämpötilassa ja taas odotelelssa että se putoaa alas. Kylmäsavustukseen ei valitettavasti kelpaa, kun termostaatti ei suostu menemään alle 35 asteen. Samaa kaappia toki käytän talvisin kylmäsavustukseen pakkasvahdilla ja erillisellä kylmäsavugeneraattorilla. Mutta sillä on tullut savustettua erilaista lihaa, kalaa ja kasviksia kymmeniä, ellei jopa satoja kiloja ja hyvää on tullut aina. Melkoisen kosteaksi tuppaa jäämään, liittynee tuohon rakenteeseen, mikä ei toki ole lihan kanssa huono asia, eikä se makuun vaikuta. Ehdottomasti suosittelen.

    Jos hommaa niin kannattaa sitten hommata samalla sikafleksiä ja tiivistää lasi kunnolla, on tehtaan jäljiltä hieman heikko tiivistys. Ei ole iso, eikä kallis juttu korjata.

    Pitipäs oikein käydä kelailemassa tästä ketjusta milloin tuo tuli hommattua 25.9.2014 näyttää aikaleima. Mukavaa on ollut Mustangin kanssa, kesät talvet.
     
    Viimeksi muokattu: 13.12.2016
  4. juhaaa

    Rekisteröitynyt:
    14.02.2009
    Viestejä:
    570
    Hyvä, tulee ns. vilpolaan näin talveksi. Googlella tuossa jotain kommentteja myös kaivelin ja kyllä porukka oli katoksissa sitä pitänyt ongelmitta. Pääasia on että tehot riittävät myös talvisin.


    Ok, pitää varuilta tilata erillinen PID säädin ja kokeilla sillä jossain vaiheessa, että jos sillä saa tarkemman säädön tai jopa kylmäsavustuksen aikaiseksi. Onko kylmäsavugeneraattorina joku perus kynttilällä toimiva ja pakkasvahtina myös joku perus halpis?


    Tämä on pääasia ja myyntipuheesi teki tehtävänsä. Värkki tilattu!


    Ok, täytyy tsekata kun pääsee savut ottamaan.
     
  5. BlackWolf

    Rekisteröitynyt:
    26.02.2008
    Viestejä:
    2 856
    Juu riittää kyllä teho talvellakin, todella hyvin itseasiassa, kyseessä kuitenkin suljettu ja eristetty tila, niin ei sen lämmittäminen kummosia vaadi. Kun savustuslastu alkaa kytemään, niin kyllä siitä lämpöä lähtee.

    Ja joo pakkasvahti on mallia halppis taisin maksaa omasta jotain 14 euroa ja kylmäsavugeneraattorina toimii juurikin tuollainen perus kynttilämalli, tosin itse töhötän ne känytiin perus käsi mallin kaasupolttimella, millainen löytynee jokaisesta keittiöstä, jos on edes joskus creme bruleeta tehnyt, jos ei vielä ole, niin kipin kapin johonkin biltemaan tms. Hintaa on noilla hurjat n.10 egeä. Lähtee paljon paremmin savuamaan kuin kynttilällä.
     
    Viimeksi muokattu: 13.12.2016
  6. jinx1980

    Rekisteröitynyt:
    14.02.2003
    Viestejä:
    1 629
    Vanhaan kassler-suolaus asiaan: 50ml? ruiskun hain apteekista (tunnetaan kuulemma ihan yleisesti nimellä kinkkuruisku, seuraavaksi isompi koko on sitten jo mallia järjetön niin kokonaispituudeltaan kuin neulan halkaisijaltaankin), tuolla saa kyllä kätevästi suolattua ihan kaiken...

    Mutta se varsinainen kysymys: joulukinkku, voiko sen vetää ylikypsäksi samalla metodilla kuin kasslerinkin? Kassleria olen itse pitänyt sisälämmöltään 100C asti (peittänyt jossain 80 kohdilla) ja hiton hyvää ja mureaa on tullut. Tuon kinkun kanssa kun ei oikein voi harjoitella jos tekee vain yhden eli onko se "yhtä rasvaista" vai rasvattomampaa kuin kassler jne jne :).

    Entä kun laittaa omenapuuta tms. savusmuodostamiseen niin paljonko sitä puuta pitäisi vaikkapa ~4h aikana oikeasti käryttää? Sellaista 3-4cm halkaisijaltaan paksua oksaa pätkittynä ~10cm pätkiksi olen mm. heittänyt brikettien päällä ja jos haluaa että grillistä tulee näkyvästi savua ulos asti niin aika tiheästi puuta saa lisätä ja määrällisesti menee "aika paljon" tai ainakin siltä se tuntuu. Eikös se nyt jotenkin niin mene että tuosta savusta on jotain hyötyä vain ensimmäisten tuntien aikana eli jos lihaa pitää kokonaisuudessaan vaikka 8h niin se että onko siellä savua enää 7h kohdalla on aivan yksi lysti?

    Mitähän arvioisin määräksi, olisko yhteensä aina mennyt joku noin 70cm pätkä 3cm halkaisijaltaan eli tuosta nopeasti arvioiden 1,5cm^2*3,14*70cm=500cm^3 eli ½ litraa, jostakin katsoin että 570kg/m^3 niin tuosta tulisi painona luokkaa 300g. Rungot olen vielä jemmannut eli paksumpaakin tavaraa on jemmassa...

    Ja jatkokysymyksenä että pitääkö sieltä tulla sellaista valkoista savua tuutin täydeltä "koko ajan" vai riittäisikö vähempikin, ihan weber 57cm grillilla työstän eli mitään hienoa smokeria ei ole.
     
  7. juhaaa

    Rekisteröitynyt:
    14.02.2009
    Viestejä:
    570
    Sisäänajo menossa, aikalailla heittoa on Mustangin ´termarissa´. Jäi vahingossa skaala turhan isoksi, niin tarkkaan
    ei tuosta graafista saa luettua. Mustangiin pistetty tavoite lämpötilaksi 107C, ensimmäisen aallon huippu vajaa 160C, seuraavat huiput 140-150C ja aaltojen pohjat 110C. Lämpökameralla tsekattu ja käytännössä ei lämpövuotoja, savua tuli vähäisiä määriä lasin ylä saumasta. Ulkolämpötila +-0.

    Graafissa käytössä 2 probea, kun en neljää jaksanut laittaa kiinni, toinen ylätasolla ja toinen alatasolla, mutta niissä ei monienkaan asteiden eroja. Käytännössä saan hiili/briketti smokerillani 2-3 asteen tarkkuudella lämmöt pysymään halutussa automaattisesti, tämä vaatii hieman ihmettelyä. En todellakaan vielä tätä teilaa, enkä tilaa parempaa PID:iä :)

    Parempaa graafia myöhemmin, kun tulee savustettua.

    [​IMG]


    edit: Se vielä piti lisätä, että Mustangin lämpömittarin näyttäessä 107C, niin oikea lämpö sisällä näyttää olevan 155C
     
    Viimeksi muokattu: 16.12.2016
  8. BlackWolf

    Rekisteröitynyt:
    26.02.2008
    Viestejä:
    2 856
    Sä unohdat sen, että ne sun purut tuottaa lämpöä, kuten sanoin tuo laitos vaatii opettelua. Eli low and slow. Tosin toi sun mittarin heitto ei pidä kyllä paikkaansa ainakaan mun laitoksen kanssa. Mulla oli samalla tasolla eroa digitaaliseen paistilämpömittariin 1C, lisäksi on pätenyt tuo sisäinen mittari 1C tarkkudella, siis ajallisesti uunin ja siellä olevan mittarin kanssa, sekä tuo digitaalinen kiehuvassa vedessä testattuna. Sen mittarin paikan näkee vasemmalla takaseinässä ylhäällä toiseksi ylimmän tason paikkeilla. Lisäksi on parvekkeen mittarin kanssa kyllä pitänyt hyvin paikkaansa tuo laite käynnistellessä, kun ulko ja sisälämpötila on ollut laitteessa samalla lähtötasolla, asteen luokassa tuokin heitto, mikä menee minulla vielä toleranssiin.

    Voisi olla maanantaikappale tuolta osin. Monesti menee minulla niin, että jos tavoite 85C niin käy jossain n. 95C, vaikka on termostaatti lyönyt jo lämmöt pois, koska ne puut kytee edelleen, mikä taas suljetussa tilassa aiheuttaa lämpökuormaa. Sitten savustuksen jatkuessa ja puiden jo hiillyttyä tuo käyrä tasaantuu lämpökuorman laskiessa.

    107C on muutenkin melkoisen kuuma savustuslämpötilaksi, ihan vain tälleen ihmeteltynä. Ainakin allekirjoittanut pyrkii mahdollisimman lähelle sitä lämpötilaa missä sen lihan ottaa pois ja pitää mieluummin tunnin pidempään ja en tiedä minkä lihan haluaisin yli sata-asteiseksi.

    Tuo lämpökäyrä vastaa todella hyvin kokemuksiani ko. laitteesta, tuon aallon osalta, mikä on tuollaiselle sähkökäyttöiselle ja termostaatilla toimivalle täysin normaalia. Kun siinä hillostetaan puuta, mikä aiheuttaa lämpöä. Se, että lämpökäyrä on halutun lämpötilan yläpuolella ja noin mittavasti viittaa vialle. Minulla tuo aallon keskiarvo on hyvinkin siinä halutussa lämpötilassa ja aalto seilaa noin 10C yli ja ali, mikä sinällään ei ole minulle ongelma, koska välillä se kylmempi tarkoittaa, että lämpö tasaantuu lihassa pinnan ja sisustan välillä ja taasen kuumassa se pinta lämpenee lämmittääkseen sisustaa. En siksi edes ihmettele, miksi tuo pitää lihat niin kosteina ja mehevinä.

    Ja jos nyt joku ihmettelee miksi aalto, niin jos se uuni paukahtaisi aina päälle kun tavoitelämpötila saavutetaan, niin se ei koskaan ehtisi saada niitä puita savuamaan, ennen kuin se jo saavuttaisi taas sen saman lämpötilan. Siksi se laskee lämpöjä alle tavoitteen, että saa aikaa lämmittää puita ja sitten taas käydään tavoitelämpötilassa ja lyödään termostaatti pois, puut lämmittää hetken ja aloitetaan sama juttu uudestaan. Tämän olettaisin olevan kaikille automaattisesti selvää tälläisissä laitteissa. Tietenkään tällä ei voida saavuttaa mitään brikettien tasaista savua, mutta tarpeeksi lähelle kyllä, varsinkin suljetussa tilassa, mistä se savu ei pääse karkaamaan kuin pienestä raosta.

    Ja ei en ole Mustangilla töissä tai saa latin latia tästä. Muropaketissa oli ideana se, että tiedetään edes jotain yleensä asioista kuten nyt vaikka tässä tapauksessa kokkauksesta, termodynamiikasta ja sähköopista ja niistä saatua tietoa jaetaan. Jos olen jotakuta johtanut harhaan niin pahoittelen, varsinkin @juhaaa jos pahasti petyt.
     
    Viimeksi muokattu: 20.12.2016
  9. Phobos

    Rekisteröitynyt:
    28.02.2001
    Viestejä:
    245
    Ajattelin huomenna savustaa joulukinkun UDS:llä. Katselin ohjeita ja kaikissa suomalaisissa ohjeissa nahka otetaan vasta kypsennyksen jälkee pois ja sitte tehdään kuorrutus. Monissa jenkkiohjeissa otetaan nahka pois, mutta läski jätetään ja viilletään lihaan asti viillot, jonka päälle sit rub tai glazea vähän väliä lisää. Mut tuolla tuntuu olevan paljon myynnissä myös esikypsiä kinkkuja ja aina ei selviä mikä on kyseessä.

    Onko millaisia kokemuksia täällä? Nahka varmaan suojaa kuivumiselta, mutta miten savun maku tarttuu? Jostain luin että jokin kaveri oli ottanut nahka myös pois puolivälissä.

    Tällä hetkellä ajatuksena savustaa kypsäksi, sitten pienen jäähtymisen jälkeen nahka pois ja jonkinlainen BBQ-huntu niskaan ja grillin/uunin kautta pinta kuntoon. Kertokaa kokemuksia kinkun savustuksista. Mulla on 8kg tuoresuolattu luullinen kinkku.
     
  10. papuwokki

    Rekisteröitynyt:
    25.01.2005
    Viestejä:
    2 678
    Kestääkö Weber Master Touch -hiiligrilli puun polttamisen vai palaako puhki kun laittaa koivuhalkoja palamaan?
     
  11. Geroniimo

    Rekisteröitynyt:
    10.02.2007
    Viestejä:
    1 328
    Niin se mieli vaan muuttuu. Vuosi sitten kirjoittelin ettei tulisi mieleenkään hommata monen sadan euron savustinta, koska UDS. Tänään kävin poistamassa Motonetistä tuollaisen 47cm WSM:n. Viime kesänä ei tullut kertaakaan kannettua tynnyriä pihalle, joten jäi savustukset tekemättä. Mitenkäs kovin tuo WSM lämpenee pohjasta, että uskaltaakohan käyttää tuossa puisella terassilla?
     
  12. mikrobitch

    Rekisteröitynyt:
    17.01.2010
    Viestejä:
    1 816
    Eikös nämä pöntöt yleensä viedä johkin hiukan sivummalle tupruttamaan ettei tarvitse terassilla olla savun katkussa? Paljonko maksoit?
     
  13. Geroniimo

    Rekisteröitynyt:
    10.02.2007
    Viestejä:
    1 328
    Sen verran iso terassi ettei haittaa vaikka tuo toisessa reunassa savuttaakin. Tuulikin käy niin että vie savun poispäin. Maksoin tuosta 390e. Eilen tuli ekat aavistukset tehtyä. Onnistui todella hyvin 2,5kgn kasleri noin 9h vietti aikaa pöntössä.
     
  14. djankka

    Rekisteröitynyt:
    06.09.2001
    Viestejä:
    717
  15. Geroniimo

    Rekisteröitynyt:
    10.02.2007
    Viestejä:
    1 328
  16. jagge86

    Rekisteröitynyt:
    23.11.2009
    Viestejä:
    42
    Kesä lähestyy ja uds tyyppiseen savustimeen olisi osat kasassa tynnyri vaan puuttuu.
    Tossa nurkissa olisi yksi vesipadan rosterinen sisävaippa mutta mietityttää että riittääkö korkeus...
    Paljonko pitäisi brikettikorin ja lihojen väliin jäädä rakoa ettei ne pala pohjasta low&slow tyylistä kokkailua hakiessa?
     
  17. Geroniimo

    Rekisteröitynyt:
    10.02.2007
    Viestejä:
    1 328
    Siihen brikettien ja ritilän väliinhän voi laittaa vaikka jonkinlaisen vesiasian, niinkuin on weberin savustimessa.
     
  18. HSuomi

    Rekisteröitynyt:
    19.02.2009
    Viestejä:
    1 289
    Mulla on sen brikettikorin päällä paella pannu jossa on lapsen pään kokoisia kiviä.
     
  19. mikrobitch

    Rekisteröitynyt:
    17.01.2010
    Viestejä:
    1 816
  20. Jesmo1

    Rekisteröitynyt:
    30.08.2007
    Viestejä:
    3 625
    Osta käytetty wsm, liikkuu torissa edulliseen hintaan jatkuvasti.

    Rebeliä en vertais Weberiin, käy tsekkaan paikanpäällä niin tiedät enemmän.
     
    Viimeksi muokattu: 05.05.2017
  21. Huittinen

    Rekisteröitynyt:
    07.04.2004
    Viestejä:
    120
    Rebel 45 on ollut nyt keväällä 50€ joissain Prismoissa. 50€ varmaan ihan hyvä ostos.
     
  22. Lord Vader

    Rekisteröitynyt:
    19.09.2002
    Viestejä:
    112
    Heitetäämpäs tähän kysymys ja vastauksia pyydetään perusteluineen:

    Kun hinta nyt on suunnilleen sama WSM 47 ja ProQ Frontierin välillä, niin kumpi näistä oikeasti kannattaa ostaa ja MIKSI!
    Eli käyttökokemuksia, plussia sekä miinuksia kaivataan.
     
  23. Jesmo1

    Rekisteröitynyt:
    30.08.2007
    Viestejä:
    3 625
    Molemmat toimivia laitoksia. Osta se kumpaa pidät mekaanisesti laadukkaampana eli hypistele kumpaakin.
     
  24. mikrobitch

    Rekisteröitynyt:
    17.01.2010
    Viestejä:
    1 816
    Ostin nyt sitten 160 eurolla pari kertaa käytetyn wsm 37cm savustimen.

    Katsotaan teinkö hyvän diilin vai en, ainakin näyttää itselle ihan riittävän kokoiselta, vaikka olen pari vuotta 47cm versiosta haaveillut...
     
  25. camel

    Rekisteröitynyt:
    20.10.2014
    Viestejä:
    72
    Mökillä neljäseiska ollut jo vuosia ja ainoa miinuspuoli mikä itseä välillä harmittaa on se koko, ei oikeen pysty useampaa asiaa duunaamaan samaan aikaan. Muuten enemmän kuin loistava vehje. Tuskin petyt ainakaan jos et koe kokoa ongelmaksi.
     

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti