Savustusgrillit ja aito BBQ

Viestiketju alueella 'Ruoka ja juomat' , aloittaja Toipis, 13.05.2013.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
  1. petzkub

    Rekisteröitynyt:
    01.11.2013
    Viestejä:
    40
    Lähtöhinta jenkeistä on 140$, toimituskulut ja tullit päälle. Erittäin tyytyväinen olen osien laatuun. Myöskin lämmön säätö vaikutti toimivan hyvin. Äkkiä otti 350 °f, ja helposti pystyi säätämään ja pitämään 225-250°f.
     
  2. morgangane

    Rekisteröitynyt:
    10.11.2013
    Viestejä:
    173
    Tuli hieman testattua että miten kinkun savustus onnistuu weberillä ja täytyy sanoa että
    lopputulos oli parempi kuin odotin.

    Otin harjoituskappaleeksi luuttoman 3,7kg aihion ja ensin ajattelin että poistan siitä rasvan ennen
    savustusta mutta, koska siinä oli verkko päällä niin en halunnut purkaa pakettia ettei se vaan leviä levälleen.

    Kinkkua pidin pöntössä n.8 tuntia ja otin pois kun sisälämpö oli n.74c ja mielestäni koostumus oli
    käsittämttömän hyvä, eli erittäin mureaa ja ei kuivumisesta tietoakaan ja en siis pitänyt maljassa vettä.

    Lastuja heittelin varsinkin alussa melko kiivaaseen tahtiin ajatuksella että savua tulisi koko ajan ja viimesen
    tunnin oli käytännössä ilman savua, ja alussa lämmöt oli pitkään n.80c mutta lopussa nousivat hieman ja viimeinen
    tunti oli 110-120c.

    Lopputulosta varmasti parantaisi jos antaisi paketin rauhassa jäähtyä ja vetäytyä suraavaan päivään
    mutta olin nyt reissussa weberi matkassa ja pikku votkuleissaan hurautettiin suurin osa kinkusta jo tunnin
    odottelun jälkeen tuulensuojaan.

    Nyt seuraavana on jo sulamassa tuommoinen 8kg potkalla oleva kinkku ja ajattelin siinä pitää lämmöt koko
    ajan alta 100c ja panostaa pitkään aikaan jotta savunmaku ehtisi tunkeutua läpi asti.

    [​IMG]
    [​IMG]
     
  3. rikun

    Rekisteröitynyt:
    23.06.2008
    Viestejä:
    79
    Joko on löytynyt? Mulla olis ihan valmiitakin UDS:iä ylimääräisenä pari kappaletta Viialassa, mitään nättejähän ne ei ole mutta toimii erinomaisesti ;)

    tuolla on kuvia muutamista yksilöistä.

    Videolla on vielä hyvin lyhyesti kuvaa rumpuarmeijasta, tuossa taitaa olla kaikki tämänhetkiset mukana:

    Edit: UDS:ssä ei oo mun mielestä mitään järkeä tehdä ilmanotoista liian monimutkaisia, suurimmassa osassa omissa rummuissa homma toimii kolmella about 3/4-1" reiällä, joita säädellään magneeteilla. Magneetit kyllä sulaa ajan myötä (ainakin kun savustaa n. 165 asteen lämmöissä), mutta ne on helppo korvata uusilla ja tekemisen helppous on kyllä erittäin helmee. Ei noiden kanssa tartte mitään millin päälle säätöä palloventtiilillä, ekaan versioon tein palloventtiilin yhteen ilmanottoon ja sen jälkeen oon tehny ihan mieluusti kaikki loput vaan magneeteilla.
     
  4. petzkub

    Rekisteröitynyt:
    01.11.2013
    Viestejä:
    40
    Joo, olis hyvä. Ite aattelin vaa sellasta pyörälistä puukärriä siihe vieree. Joku ton tyyppinen...

    [​IMG]
     
  5. HSuomi

    Rekisteröitynyt:
    19.02.2009
    Viestejä:
    1 289
    Toihan olis kätevä kun ottaisi pyörät irti, pulttaisi tynnyrin tohon jatkoksi ja laittaisi pyörät tynnyrin alle. Siirtyisi koko roska kerralla.
     
  6. morgangane

    Rekisteröitynyt:
    10.11.2013
    Viestejä:
    173
    Onko murot jo haalannut kaikki savustimet jo talviteloille koska tässä kejussa ei ole juuri ruuhkaa viime aikoina ollut.?

    No täällä on savustettu jo pari kinkkua ja nyt on juuri suolaukseen menossa pari porsaan ulkofilettä n.2kg ja sama määrä naudan paahtopaisteja 2-3kg

    Tavoitteena on saada aikaiseksi ns. leivänpäällysvärkkiä ja miksei tuota muutenkin voi jyrsiä.

    Tänään laitoin suolaan ja suolavesi oli n.9% ja sitä roiskin summittaisesti ruiskulla sinne tänne
    ja sitten väh. vuorokausi samassa suolavedessä.

    Kaveri savustaa lihaa savusaunassa ja kertoi vähän siitä hommasta ja sitä vähän matkin eli matalassa lämmössä n.60c tarkoitus pitää
    ja niin pitkään kun lämmöt riittävät, eli miedoilla lämmöillä ja pitkä aika on teemana ja lopussa lämpöjä sitten lisäillään niin että sisälämmöt maks75c.

    Ainakin toisen naudan paahtopaistin otan pois lämpöjen ollessa maks.70c.

    Näin viileillä keleillä ei Weberiä näköjään oikein herkästi liikaa lämpenemäänkään joten
    eiköhän alhaisten lämpöjen pitäminen onnistu kohtuudella.

    Tämmöinen lataus menossa pyttyyn.

    [​IMG]
     
  7. intelops79

    Rekisteröitynyt:
    02.12.2003
    Viestejä:
    732
    Ite jätän suosiolla nesteet pois pytystä näillä keleillä että saa lämmöt nousuun
     
  8. morgangane

    Rekisteröitynyt:
    10.11.2013
    Viestejä:
    173
    Jep en ole näitä kinkkuja ym savustellessa käyttänyt kertaakaan vettä ja samalla kaavalla mennään nytkin ja pytyn
    laitan lämpenemään näillä näkymin maanantaina koska ei näytä aikaisemmin olevan joutilasta aikaa päivystää tuon kimpussa.

    Tarkoitus on käyttää aikaa lähemmäs 15h joten vaatii koko päivän lähettyvillä olon.

    Niin ja suuri ongelma oli löytää noita brikettejä ainakin täältä Oulunseudulla ja sain painaa konepelti punasena
    pitkin kaupunkia että mokomia löysin.
     
  9. BlackWolf

    Rekisteröitynyt:
    26.02.2008
    Viestejä:
    2 856
    Minä tein tuossa toissaviikolla ihan kokeilumielessä sian lapaa niin että mausteet pintaan ja savustumaan ja 6h kohdalla pois, palasiksi ja pataan, savustin myös sen luun ja totta kai sen myös sinne pataankin nakkasin sekaan. Selvästi riitti tuo aika siihen että sai savun maun tarttumaan ja taasen kypsentää ei sinällään tarvinnut itse pöntössä, kun oli kuitenkin keittoon menossa. Tuli muuten julmetun hyvä ja savuisa lihakeitto, ehkä parasta lihaa mitä on keitossa tullut maistettua.

    Suosittelen koittamaan.
     
  10. HSuomi

    Rekisteröitynyt:
    19.02.2009
    Viestejä:
    1 289
    Mun pöntöllä ei ole toivoakaan saada lämpöjä ylös näillä keleillä.
    Mahtaisi varmaan auttaa jos tekisi lisää ilmanottoaukkoja pohjaan...
     
  11. morgangane

    Rekisteröitynyt:
    10.11.2013
    Viestejä:
    173
    Ei noussut lämmöt liikoja kun tuon aikaisemmin esittelemäni panoksen Weberiin latasin vaan vaikka kaikki hormit oli selällään niin parhaimmillaan taisi 85c olla mittarissa.

    Keli oli suht vittumainen eli lunta tuli vaakatasossa tuona aikana vajaa kymmenen senttiä ja ehkä jos jonkun tuulisuojan olisi tuohon laittanut ja jonkun sateensuojan niin lämmöt olisi nousseet ja lisäksi en ladannut briketttejä aivan täyteen koska alhaiset lämmöt oli haussakin.

    Homma meni vähän reisille koska pääsin aloittelemaan aivan liian myöhään toteuttaakseni tuon alkuperäisen suunnitelmani eli n. 15h matalilla lämmöillä.

    Väsymyskohtaus iski kun lihat oli olleet 13h pytyssä ja kello näytti 01.00 ja sisälämpömittari 63c.

    Tuolloin revin lihat Weberistä kartanolle ja pyöräytin folioon ja paiskasin uuniin ja lämmöt 150 asteeseen ja olikohan ne uunissa tunteroisen ja lihalämpömittari 69c jolloin nasautin uunin kiinni ja saapastelin reipasta marssivauhtia sänkyyn.

    Aamulla joskus yheksän korvilla hoipertelin toteamaan tilanteen että keittiössä tuoksuu kuin palvaamossa konsanaan ja että lihat uunissa olivat vielä hieman lämpimiä ja samontein rupesin veistämään niistä aamupalarieskan päälle koristetta.

    Lopputulos oli juuri semmoinen mitä olin hakenutkin eli voisi verrata koostumukseltaan kaupassa myytävään suolalihaan ja maku oli jotain aivan helvetin hyvää, ja tämän kokeilun jälkeen ei tähän talouteen millään kaupan saunapalvisiipaleilla ole mitään asiaa.

    Ja tässähän nimenomaan haettiin hyvää leivänpäällys matskua jolla voi korvata nuo kauppojen luokattoman huonot leikkeleet.

    Hommaa voi ainakin talviaikaan helpottaa niin että pitää lihoja savustimessa esim.5-6h ja antaa niille reilusti savua ja senjälkeen folioon ja uuniin, ja tässä hommassa sisälämmöt ei saa kovin korkeiksi nousta vaan joku 72-75c voi olla ihan soppeli.
     
  12. Jesmo1

    Rekisteröitynyt:
    30.08.2007
    Viestejä:
    3 625
    Eristettä vaan savustimen ympärille, jos ei meinaa lämmöt piisata.

    [​IMG]
     
  13. PartII

    Rekisteröitynyt:
    19.08.2013
    Viestejä:
    2 357
    Joulupukki toi Bradley Original Smokerin, joten ei tarvitsekaan harkita enää Mustangin ostamista. Onkos täällä kellään kokemuksia tuosta, jos jotain vinkkiä olis heitellä. Uudenvuoden iltajaisiin vois koittaa jotain lihaa ja kalaa savustella.

    Leppäbrigeteillä pärjää varmaan alkuun, mutta mitäs suosittelisitte lihan savustamiseen? Bradleyn briketti valikoimassa tuntuis olevan vähän kaikenlaista, kirsikkaa, tammea, omenaa, hikkori, mesquite, viskitynnyreistä jne.
     
  14. intelops79

    Rekisteröitynyt:
    02.12.2003
    Viestejä:
    732
    tammi ja omenapuu on hyvää, kunhan se on nyrkinkokoisina paloina, sellainen hake palaa liian nopeasti.
     
  15. PartII

    Rekisteröitynyt:
    19.08.2013
    Viestejä:
    2 357
    Tammi ilmeisesti aika vahvaa savua? Omenapuuta löytyy omasta takaa. Ei oo tullu aikaisemmin savustettua kuin lepällä, omenapuulla ja katajalla, niin muista ei mitään kokemusta. Ajattelin vähän tuota Mesquitea, se ei kai olis liian ytyä heti alkuun. Lähinnä possunlihaa olis mielessä, ribbsejä, kasleria ja filettä.
     
  16. intelops79

    Rekisteröitynyt:
    02.12.2003
    Viestejä:
    732
    Texasissa vannovat valkotammen nimeen, yleensä sillä savustetaan mitä halvimmalla saa pl leppä. sitten kun on tekniikka kunnossa voi hifistellä eri puulaaduilla.
     
  17. Al-Mawsil

    Rekisteröitynyt:
    06.01.2002
    Viestejä:
    479
    Omena on oma suosikki bradleyllä, muutama hikkori väliin jos siltä tuntuu. Bradleyn lämpötilansäätö vaatii harjoittelua ja se ovessa oleva lämpömittari ei ole tarkimmasta päästä, kannattaa hommata joku digiversio. Vehkeen lämpötila-alueet pitää kanssa tutkia, oven puolella yleensä viileämpää kuin takana. Laitteessahan on vain 500W lämmitysvastus, eli iso lihamäärä tarvitsee oletettua pidemmän valmistusajan, tuli huomattua kun lyötiin 8 ritilällistä ribsejä moiseen =)
     
  18. HSuomi

    Rekisteröitynyt:
    19.02.2009
    Viestejä:
    1 289
    Mä olen käyttänyt vain omenapuuta. Sellasia n. jääkiekon kokoisia paloja tai vähän pienempiä.
    Ei noissa ainakaan mitään valittamista ole ollut. Toki jos edullisesti saisi jotain muuta puuta käsiin ni voisi testata.
     
  19. PartII

    Rekisteröitynyt:
    19.08.2013
    Viestejä:
    2 357
    500W + 125W = 650W. Ihan hyvin nostaa lämpöjä näin pikku pakkasellakin, kun tänään tuota ensimmäisen kerran kokeilin. Hikkoria meni pömpeliin ja possun filettä/kylkeä. Tuo hikkori on ilmeisesti aika tujua, tai ainakin savun makua löytyy ihan reippaasti. Mesquitea piti tulla, mutta olin reissussa ja muija hommas sillä aikaa puut, niin nyt ei ole sitten kuin hikkoria ja leppää. Omenapuuta pitää kyllä hommata. Huomenna vois kokeilla ihan lepällä vetää kassleria ja possun&naudan filettä. Tänään mentiin vähän fiiliksellä, mutta huomenna ajattelin laittaa digimittarin tuohon isompaan lihakönttiin.

    Tuo lämpövastushan sijaitsee alhaalla takaseinän tuntumassa, niin varmaan sen takia takaseinän lähellä enemmän lämpöä. Tuolla varmaan enemmän merkitystä sitten kun latoo kaapin täyteen, parit lihan pötkylät valmistuivat kyllä ihan tasaiseen.
     
  20. rikun

    Rekisteröitynyt:
    23.06.2008
    Viestejä:
    79
    Kyllähän sitä on tullut savusteltua, aika perseestähän tää touhu talvella on, ei siinä mitään :D

    Nyt olis menossa kauan pakkasessa lojuneita onnettoman ohuita spareja, yks pork butt egissä, poron vasan maksaa ja luuydintä pitäis kanssa heittää sisään kohta.

    [​IMG] [​IMG]
     
    Viimeksi muokattu: 21.01.2015
  21. thomsom

    Rekisteröitynyt:
    18.01.2015
    Viestejä:
    40
    Threadia lueskellessa iski himo päästä savusteleen omalla savustuskaapilla, eli viikonloppuna auton keula kohti mökkiä.
    Viime kesänä tuli tommonen laitos rakennettua, kuvissa vielä hieman kesken.

    https://onedrive.live.com/redir?res...05&authkey=!AIPh4VIoBi0MM2I&ithint=folder,jpg

    Pulled porkkia tuli tehtyä, joka kerta mökillä ollessa. Naudan rintaa, ribsejä, lohta, ahventa ja muikkuja tuli myös kokeiltua kesän aikana. Vielä opettelussa lämmönsäätö ja kypsennysajat. Onkos kellään kokemusta lampaan savustamisesta? pääsiäisenä on tarkoitus kokeilla.
     
  22. ttppii

    Rekisteröitynyt:
    17.01.2011
    Viestejä:
    1 284
    Hevosen sisäpaistia Weber Smoky Mountainissa. Hiukan ehkä meni yli, sisälämpö poisottaessa n 57 ja nousi vetäytymisen aika varmaan muutaman asteen. Mutta todella namia, ja ostohinta alle 10 € /kg.
     
  23. pornis

    Rekisteröitynyt:
    15.02.2005
    Viestejä:
    183
    Saisko tuosta smokerista piirustukset? On kesällä tulossa muurari mökille viikonlopuksi niin vois tuommoisen samalla tehä. Mitä muuten poltat tuossa?
    kiitos
     
  24. Jesmo1

    Rekisteröitynyt:
    30.08.2007
    Viestejä:
    3 625
    Tuo kuvahan toimii piirustuksena.
     
  25. pornis

    Rekisteröitynyt:
    15.02.2005
    Viestejä:
    183
    Ei aivan.
    Kiinnostaisi tuossa mistä on tuo väli tulipesän ja savuuunin tehty?
    Toisekseen ihmettelin noita koivuhalkoja vieressä että niilläkään pelkästään savu saadaan vai onko
    Joku pelti tai muu välissä mihin laitetaan puruja tai kiekkoja.
    Äkkiseltään katottuna näyttäisi samalle kuin savusaunan kiuas mutta en ole varma sillä perusteella kyselin piirrustuksia.
     

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti