1. Palvelimen ylläpitotöiden johdosta foorumi ei ole käytettävissä perjantaina 19.7. noin klo 06.00 - 07.00 välisenä aikana. Pahoittelemme tästä aiheutuvaa haittaa. Pyrimme pitämään tauon mahdollisimman lyhyenä.

  Muropaketin toimitus
  Poista ilmoitus

Savustusgrillit ja aito BBQ

Viestiketju alueella 'Ruoka ja juomat' , aloittaja Toipis, 13.05.2013.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
 1. Tuppu

  Rekisteröitynyt:
  03.02.2003
  Viestejä:
  1 568
  Näppärän näköinen tynnyrisavustin. Nyt alko tekemään mieli pientä bbq sessiota, pitäis vissiin lähteä mökille savustelemaan. :)
   
 2. HSuomi

  Rekisteröitynyt:
  19.02.2009
  Viestejä:
  1 289
  rikun, minkä lämpöiseksi kinkun savustit? Itelläkin huomena harmaasuolatun villisian kinkun savustus edessä mutta sisälämpötila tavoite ei ihan selvä vielä. Ei tosin paina mitään 6kg vaan ennemminkin jotain 2-3kg.
   
 3. HSuomi

  Rekisteröitynyt:
  19.02.2009
  Viestejä:
  1 289
 4. juhaaa

  Rekisteröitynyt:
  14.02.2009
  Viestejä:
  570
 5. Jukkis2

  Rekisteröitynyt:
  02.09.2001
  Viestejä:
  115
  Joo, kokemuksia tosiaankin on kesän aikana kertynyt useamman savustuksen verran. Lyhyesti sanottuna tekee sen minkä lupaa eli pitää lämmön muutaman asteen tarkkuudella säädetyssä koko savustuksen ajan. Kätevä varsinkin yön yli savustaessa kun ei tarvitse jännätä miten lämpö pysyy tasaisena. :smoke:
  Brikettien kulutuskin ehkä aavistuksen verran laskenut, vettä en nykyään laita vesiastiian lainkaan.
  Säädin on mielestäni helppokäyttöinen, materiaalina ns. ämpärimuovi, ei varmastikaan kestä vesisadetta mutta äkkiäkös tuolle jonkun kotelon väsää, puhallin vaikutaa suht laadukkaalta ja kiinnitys systeemi ihan fiksu.
  Mielestäni oli hintansa väärti vaikka ilmankin pärjää ihan hyvin, paljon enempää en säätimestä maksaisi johtuen juurikin siitä miten hyvin wsm pitää lämmöt tasaisena ilmankin.
   
 6. rikun

  Rekisteröitynyt:
  23.06.2008
  Viestejä:
  79
  Vedin samoihin lämpöihin kun normaalistikin haluan joulukinkkuni, eli jonnekin 74-75 paikkeille taisin painella. Jotkut tykkää kypsemmästä, mutta mun mielestä alkaa kuivuun liikaa...

  Paljon jengillä muuten syö puuta nuo puilla lämpiävät savustimet, etenkin tuo upea DIY-versio? Meikäläisen toi tynnyrisavustin on kyllä näppärä ja vetää helposti 8-9 kassleria, mutta puutakin menee noin muuttolaatikollinen per 6 tunnin savustussessio :D
   
 7. Tuppu

  Rekisteröitynyt:
  03.02.2003
  Viestejä:
  1 568
  Kuvan rinkallinen yleensä menee. Vihdoin sain lämpömittarit asennettua kanteen, helpottaa kummasti käyttöä. Muutenhan rasvakaukalo on edelleen tekemättä, pyörän navat viimeistelemättä jne. pieni ruostekin on ottanut tulipesän pintaan, mut eihän se oo kuin esteettinen juttu. 20-30 astetta on eroa mittarien välillä, savupiipun puoleinen käy kylmempänä. En sit jaksanu ainakaan vielä kokeilla ristiin onko mittareissa itsessään jo heittoa vai ei.

  [​IMG]
   
 8. mzzj2

  Rekisteröitynyt:
  09.12.2002
  Viestejä:
  2 887
  Vähän samankaltaisia ongelmia lämpöjen säädön kanssa, ongelmana tossa on vähän se että reaktio karkaa ikäänkuin käsistä melko helposti. Lisälämpö parantaa vetoa ja tuottaa entisestään lisää lämpöä.
   
 9. juhaaa

  Rekisteröitynyt:
  14.02.2009
  Viestejä:
  570
  Jes, hyvä hyvä. Menee siis vakavaan harkintaan :)
  Yllättävän hyvin nuo bulletit pitää kyllä lämmöt briketeillä, tuossa kesällä oli yli 20 tunnin aika ongelmaton maratonsessio. Toki brikettiä piti muutaman kerran lisätä, mutta kuitenkin.
   
 10. HSuomi

  Rekisteröitynyt:
  19.02.2009
  Viestejä:
  1 289
  No noin tapahtuu kovalla helteellä. Muta viileällä ja tuulisella kelillä ei lämmöt nouse millään edes 100C asti. Viimeksi peittelin pöntön pyyhkeillä ja yhtä reunaa tohotin kosanilla että sai lämmöt ylös ja välillä vähän raottelin kantta. Mutta heti kun tohon sammutti ni taas ne siitä tippui.
  Voiko olla ongelma että ilmanottona on vain yksi 1" venttiili? Myös hiilikori on aika kapea ja korkea. Mulla on kyllä valmiina halkasijaltaan melkeen tynnyrin kokoinen hiilikori mutta en ole sitä vielä saanut käyttöön kun puuttuu tuhka-alusta.

  Kesällä savustaminen oli kyllä vaivatonta eikä venttiilin tarttenut 12h aikana koskea montaakaan kertaa.
   
 11. HSuomi

  Rekisteröitynyt:
  19.02.2009
  Viestejä:
  1 289
  Nyt on uusi isompi hiilikori ladattuna ja tynnyri vuorattu villalla. Aamulla isken tulille. Saa nähdä kunka käy. 2,5kg kasleria ja 4 ribsiä...

  E: Ilmeisesti toimi helvetin hyvin uusi leveämpi hiilikori. Villatkin oli joutunut repimään pois kun ei tahtonut saada lämpöjä pysymään riittävän alhana. Aiemmin ollu ongelma juuri päinvastainen. Kaslerit oli huomaamatta päässyt 100C sisälämpöön mutta oli kyllä hyvää ja pehmeää. Joku sanoi että 93C olisi sopiva lämpö.
   
  Viimeksi muokattu: 18.09.2014
 12. morgangane

  Rekisteröitynyt:
  10.11.2013
  Viestejä:
  173
  Pari kertaa tuolla Weberillä tehnyt savulihaa naudan paistista ja täytyy todeta että ei
  tarvitse enää hirvenlihoja mihinkään kiikuttaa savustettavaksi.

  Kaupasta n.5kg naudan kulmapaisti ja kalvoja myöten pieninyt pienemmäksi ja tulee
  luontevasti kolme palasta joista kaksi oikeekin hyvää ja yksi repaleisempi.

  Noista ottanut vielä enimmät kalvot pois.

  Nyt viimeksi tein n.9-10% suolaveden ja ruiskulla painelin summissa sisään liuosta
  ja senjälkeen pari yötä jääkaapissa tässä suolavedessä, ja täytyy sanoa että tulee
  viimesen päälle hyvää tavaraa levänpäälle.

  Viimekerralla ei ollu vettä ollenkaan maljassa ja lämmöt oli suurimman ajan alta sata
  ja lopussa meni sataan kahteenkymppiin, ja aikaa tässä meni n.9h sisälämpötilan
  ollessa lopussa 75c.
   
 13. fatass

  Rekisteröitynyt:
  29.05.2012
  Viestejä:
  6
  Mistä oletta Tampereen suunnalla löytänteet tota ruostumatonta verkkoa ritiläksi ja hiilikoriin?
   
 14. mzzj2

  Rekisteröitynyt:
  09.12.2002
  Viestejä:
  2 887
  Tampereesta en tiedä, mutta tarjoustalo/hong-kong /k-rauta noista kaikista sitä on löytynyt täälläpäin.
   
 15. Old(F)Art

  Rekisteröitynyt:
  20.03.2013
  Viestejä:
  261
  En jaksa muistaa ostinko omani Lielahden Prisman puutarhaosastolta vai Motonetistä, kummassakin kuitenkin on, Löytöraudoissa yms lienee myös.

  Pyöreät ritilät taas on Verkkiksestä haettuja Weberin varaosiksi tarkoitettuja.
  Weber saranoitu grilliritilä 57 cm | Varaosat | Tarvikkeet | Verkkokauppa.com

  Hiilikorilla mulla on muistaakseni just tämä pienemmän mallin brikettiritilä korin pohjana ja siihen ympärille kääräisty yksi keskeltä halkaistu expamet verkko (= eli just semmonen rosterinen verkkoritilä):

  Weber brikettiritilä 47 cm grilleille | Varaosat | Tarvikkeet | Verkkokauppa.com
   
 16. BlackWolf

  Rekisteröitynyt:
  26.02.2008
  Viestejä:
  2 856
  Ikävästi tulen häiritsemään hienoa ketjua omilla jorinoillani.
  Tuli tuollainen mustangin sähkösavustin poistettua testiin, että josko sitä saisi näin kerrostalossakin nauttia savustuksen ihanuudesta, kun muutoin saa vain kateellisesti katsella muiden hienoja systeemejä ja lopputuloksia. Savustus - Mustang
  Tuolta ja siis tuo 4 kerroksinen kaappi versio.

  Positiivista nyt ainakin on lämmönsäätö ja se olikin se tärkein syy miksi juuri tuohon malliin tuli päädyttyä. Toinen hieno asia on iso LCD näyttö, jota on helppo katsella ikkunan läpi, ei tarvi aina painella parvekkeelle. Ajastimen kanssa puljaaminen on sitten vähän siinä ja siinä toki ajan kanssa varmasti tuostakin ilo on.

  Nyt on ensimmäinen sianniska menossa omenapuun avustuksella ja aikahan tulee kertomaan että miten tuo loppujen lopuksi toimii. Kuvia tulee sitten myöhemmin jahka alkaa tuo tulemaan tutuksi ja jaksan kaivaa kunnollisen kameran esille. Ensivaikutelmaltaan kyllä ihan asiallinen peli.
   
 17. PartII

  Rekisteröitynyt:
  19.08.2013
  Viestejä:
  2 357
  Itsekin tuollaista joskus katsoin, mutta jäi sitten kuitenkin kauppaan. Jotain haukkujahan noi on saanu savunmuodostuksesta ja lämpötilansäätö vähän niin ja näin. Mutta kerro ihmeessä miten sulla on sitten toiminut noi asiat, jos harkitsis tuollaisen ostoa uudelleen.
   
 18. BlackWolf

  Rekisteröitynyt:
  26.02.2008
  Viestejä:
  2 856
  Laitetaas nyt päivitystä, kun toinenkin lihan on tuossa mustangissa elämää nähnyt.
  Tällä kertaa kyseessä oli tarjouksesta ostettu extemporee hankinta valmiiksi maustettu sianpalanen liidelistä. Siitä sitten suurimmat moskat pyyhin pois ja rubbia pintaan. Ilman mitään vesihauteita yms. laitoin tuon yöllä savustimeen ja vastoin ohjeita sitten savustimen savustusosion täyteen märkiä lastuja jo ennen kuin aloitin lämmittämistä. Noin tunnin kohdalla laitoin sitten täyttöaukon täyteen lastuja ja painalsin nukkumaan. 9,5h oli ajastimessa ja 108 astetta pistin lämpötilaksi.

  Aamulla minua tervehti savustimessa erittäin upeasti savustunut kimpale oikein mehevää ja maukasta lihaa, jonka sisälämpö oli siinä 80 kieppeillä. Ehkä olisi sen kolmannen kerran voinut vielä lastuja laittaa, lähinnä lämpötilan nostamisen takia, mutta ei todelllakaan ollut huonoa noin. Erittäin hyvät savut saa näköjään sähkösavustimellakin. Voisi makua kutsua jopa palvilihan tyyliseksi, sen verran hyvin oli sitä savua ottanut itseensä.

  Jatkossa voi kyllä laittaa hönkää vähän kovemmalle, tai oikeastan pitäisi ihan mitata tuon laitoksen sisälämpötila eri paikoista, koska 9,5h ajastuksella pitäisi sisälämmön nousta kokreammalle, tosin yöllä ulkolämpötila laski kuitenkin, joka taasen sitten varmasti näkyy myös kokonaisuudessa. Vielä olisi kuitenkin varaa vähän nostaakkin lopputuotoksen sisälämpöjä.

  Josko viikonloppuna sitten kalaa koittaisi ja saisi siitäkin kokemusta ja voisi jakaa tietoa.
   
 19. HSuomi

  Rekisteröitynyt:
  19.02.2009
  Viestejä:
  1 289
  Onkohan perää siinä että kalaa ja lihaa ei kannata samassa pöntössä savustaa? Kuulemma kalan maku jää sinne häiritsemään ja tulee lihoihinkin...
   
 20. PartII

  Rekisteröitynyt:
  19.08.2013
  Viestejä:
  2 357
  Omien kokemusten mukaan sanoisin että jossain tapauksissa kyllä. Ainakin käyttäisin eri rasvapeltiä, jostain kalasta kun tulee paljon rasvaa ja sen jos jättää käryämään niin varmasti on lihassa kalan vivahteita. Kesällä tuli paljon savustettua lihaa ja kalaa samassa pöntössä, yleensä poltin pöntön puhtaaksi juurikin sen takia ettei makuja/hajuja siirtyis.
   
 21. fatass

  Rekisteröitynyt:
  29.05.2012
  Viestejä:
  6
  Mistä Tampereen suunnalta kantsii metsästää tynnyriä?
   
 22. HSuomi

  Rekisteröitynyt:
  19.02.2009
  Viestejä:
  1 289
  Tuli testattua ekaa kertaa savustaa kanaa UDS:ssä. Lihatiskiltä valmiiksi maustettuja kanoja ja juomat perseeseen.
  n.2,5h ja sisälämpö 77C. Ihan hyvää syötävää mutta ei toiki pääse ribsien ja pulled porkin tasolle. Voihan tota vaikka tarjota "kasvissyöjille" grillijuhlissa.
  [​IMG][​IMG][​IMG][​IMG][​IMG]

  Taas oli aika vaikeeta saada lämpöjä ylös vaikka oli villaa tynnyrin ympärillä. Taisi olla maximissaan +90C pöntössä mittarin mukaan.
  Johtuuko siitä että oli edellisen savustuksen jämäbriketit + robinhoodista halpisbrikettejä kaverina vai mikä lie? Kylmä kelikin toki oli.
   
 23. djankka

  Rekisteröitynyt:
  06.09.2001
  Viestejä:
  717
  Naapuri rakensi kuvanmukaisen savustimen, jolla ensimmäiset savut otettiin viikonloppuna. Oli ribsiä ja kassleria, mitä savustettiin. Näin syksyllä ei ole ainakaan lämpöongelmia, lämmöt pysyi 75-110 asteen välillä liki 12 tunnin savustus / lämmitys session aikana. Seuraava erä tehdään tulevana viikonloppuna. Pieniä muutoksia tulossa myös itse laitteeseen. Briketeillä pidettiin lämpö ja leppäkiekoilla tuotettiin savu. Laitetta voinee myös käyttää kylmäsavustukseen ja se tullaan testaamaan myöhemmin

  [​IMG]

  [​IMG]

  Kassleria, joka vetäytyi foliossa noin 30 minuuttia. Oli aivan sairaan hyvää, mutta parannettavaa on vielä. Lisää kuvia kun saadaan savustettua lisää :)

  [​IMG]
   
 24. petzkub

  Rekisteröitynyt:
  01.11.2013
  Viestejä:
  40
  [​IMG]Savustuspönttö tehty. Aikas komee tuli.
  USD - Imgur
   
  Viimeksi muokattu: 06.11.2014
 25. HSuomi

  Rekisteröitynyt:
  19.02.2009
  Viestejä:
  1 289
  Paljo maksoi toi kitti? Aivan hyvän näköinen.

  Ite olen ajatellut tehdä taitettavan työtason tohon tynnyrin kylkeen missä voisi sitten folioida lihoja ja säilyttää liemiä.
   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti