Savustusgrillit ja aito BBQ

Viestiketju alueella 'Ruoka ja juomat' , aloittaja Toipis, 13.05.2013.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
  1. Toipis

    Rekisteröitynyt:
    28.11.2003
    Viestejä:
    135
    Onkos kellään kokemusta savustusgrilleistä ja niillä ruoanlaitosta pitkäkestoisesti kypsentäen?

    Itse tutustuin aiheeseen televisiosta, muistaakseni Anthony Bourdainin ohjelmien kautta. Siinä he tekivät aitoa "slow foodia" auton perävaunussa olevassa savustusgrillissä.
    Ideahan tuossa on että pitkään kypsennettäessä liha on mureaa ja ylimääräinen rasva "sulaa" pois. Myös reipas savun maku on mieleeni.

    Ajatusta olisi hommata tuollainen savustusgrilli, mutta hinnat noissa ovat melkoisia. Esim. Texasbbq.fi hinnat alkaen 1850EUR joka on aivan liikaa.

    Sen taasen tuo weberin malli esim. verkkiksessä ei oikein kiinnosta, koska haluaisin polttaa siinä kunnon puita ja haluaisin "autenttisen texas-tunnelman".

    Myös jos sopivat piirrustukset löytyisi niin voisin moisen tehdä tai teettää kaverilla.

    Löytyykö kokemusta aiheesta?
     
  2. Lepanokka

    Rekisteröitynyt:
    26.11.2007
    Viestejä:
    1 412
  3. HSuomi

    Rekisteröitynyt:
    19.02.2009
    Viestejä:
    1 289
    Eipä toi nyt näytä kummoseltakaan hitsailla kasaan. Alkoi jopa vähän kiinnostamaan itteekin...

    [​IMG]
     
  4. Jesmo1

    Rekisteröitynyt:
    30.08.2007
    Viestejä:
    3 624
    Onnistuuhan tuo low and slow tyylinen kokkailu hyvin jo pelkästään Webukan 57 pallogrillissä. Pisimmät kokkailut ollu noin 10h mittaisia, onnistuu hyvin kunhan tietää mitä tekee.

    Puiden poltto ei oikein auta ellet ole valmis pistämään rahaa niihin tonneja kesässä. Koivua taikka havupuita ei oikein ole järkeä poltella, paras tapa tuollaisella rumpusavustimella kikkailuun on käyttää hiiliä tai brikettejä + omenapuuta, kirsikkaa, hickorya, tammea, leppää tms tuomaan maustetta.

    Tuollaisen voit teettää melkein missä tahansa metallipajassa, jos et itse osaa metallia työstää. Sinuna hankkisin jonku Weberin ja opettelisin tekemään alkajaisiksi sellasella kunnon bbq safkaa. Weberin smokey mountainit on erittäin hyviä laitteita savustamiseen ja niissä on myöskin hyvä hyötysuhde polttoaineen suhteen. Kuten aiemmin todettu et hyödy tuosta vaakatasossa olevasta savustimesta käytännössä mitenkään koska Suomesta et löydä halvalla kunnollista savustuspuuta, jos raha ei ole ongelma niin siinä tapauksessa tuollanen on hyvä vehe, mutta lopputulos ei kuitenkaan eroa smokey mountainista.
     
  5. Al-Mawsil

    Rekisteröitynyt:
    06.01.2002
    Viestejä:
    479
    Ihan parhautta, saa hyvää ruokaa ja on monikäyttöinen
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG][​IMG][​IMG][​IMG]

    Edit: Kannattaa tosiaankin alkuun hommata vaikka 57cm Weberin pallogrilli, sillä pääsee jo tosi pitkälle ja harjottelemaan low&slow perusteita.
     
  6. Hello Kitty

    Rekisteröitynyt:
    12.05.2013
    Viestejä:
    615
    Niinsanottu nuotio olisi vielä aidompi.
     
  7. Peruskorjaaja

    Rekisteröitynyt:
    23.10.2009
    Viestejä:
    792
    Samanlaisia kokemuksia minulla on Weberistä. Jos Weberillä saa sapuskat eaim. kuudelle hnkilölle, niin tuollaisella höyryveturilla saisi 25:lle.

    Mitenkähän lämpötilan hallinta onnistuu tuolla savustusgrillillä, jos pesässä poltetaan klapeja? Pöntön lämmöt pitäisi saada pysytettyä sadan asteen kantturoissa. Briketeillä se ainakin onnistuisi.
     
  8. Jesmo1

    Rekisteröitynyt:
    30.08.2007
    Viestejä:
    3 624

    Tuohan se juuri onkin ongelma että tuolla ei kannata alkaa yhtä taikka kahta makkaraa/pihviä laittamaan. Ehkä kerran kaksi kesässä koko rilli täyteen sapuskaa.

    Kyllä pitäisi lämmöt saada hyvin kuriin vaikka puita polttelisi, ne puuthan kytee tuollasessa ja ilmansaanti on säädettävä. Kyllähän Jenkeissäkin suuri osa polttaa noissa hiiliä tai brikettejä + pari kalikkaa maustepuuta savuttamaan siihen päälle.


    Jos halvalla haluaa tuollasen testiin eikä jaksa lähtee teettämään niin tuossa on helppo vaihtoehto netraudasta:

    Hintakin vaan 199e!

    https://www.netrauta.fi/portal/piha...1&pCount=28&min=-1&max=-1&man=&st=0&showall=1

    https://www.netrauta.fi/attachments/products//grill_chill/GNCDJ1058//1058%20ohjeet%20FIN.pdf

    [​IMG]
     
    Viimeksi muokattu: 14.05.2013
  9. Peruskorjaaja

    Rekisteröitynyt:
    23.10.2009
    Viestejä:
    792
    Taisin nähdä viime kesänä tuollasen Motonetissä muiden grillinkuvatusten joukossa.
     
  10. pallokorva

    Rekisteröitynyt:
    01.04.2003
    Viestejä:
    109
    Kannattaa muistaa, jos puulämmitteistä savustinta hankkii, että lihan savustukseen ei mikään leppä tai koivu oikein sovi, koska se savu on turhan kitkerän makuista lihalle. Jos on pääsy esim omena- tai kirsikkapuuvarastoihin niin sittenhän ei ongelmia ole. Eli briketeillä sen lämmön tod.näk. joutuu joka tapauksessa ottamaan Suomessa ja savut sit puruilla / lastuilla / pelleteillä.

    Omassa käytössä on weberin smokey mountain ja erittäin tyytyväinen olen ollut, varsinkin kun halvalla sattuman kautta tämän yksilön löysin. Kävin katsomassa myös jotain halvempaa vastinetta kodin 1:stä, mutta ei kyllä laatu niissä vakuuttanut. Kesä on suomessa sen verran lyhyt, että grilli saa kyllä kestää vähintään sen 5-10v omassa käytössä.
     
  11. Toipis

    Rekisteröitynyt:
    28.11.2003
    Viestejä:
    135
    Eipä tuo Texasbbq.fi:n hinta noille hikkorille ja mesquitelle kovin kallis ole, vai miten tuo 20kg riittää?:
     
  12. WonderC

    Rekisteröitynyt:
    30.12.2004
    Viestejä:
    624
    Mututuntumalla ei kyllä kovin kummoselta määrältä vaikuta. Saunan tolla varmaan pari kertaa vois saada lämpöseks.
     
  13. mzzj2

    Rekisteröitynyt:
    09.12.2002
    Viestejä:
    2 887
    IMO melko paksua väittää että leppä ei sovi lihan savustukseen. Ei se välttämättä tietty samalla tavalla käytettynä toimi kuin esim omenapuu, mutta varsin toimivaa savulihaa silläkin syntyy.
     
  14. Jesmo1

    Rekisteröitynyt:
    30.08.2007
    Viestejä:
    3 624
    Sopii aivan hyvin, mutta ei sillä niin hyvää saa mitä monella muulla. Kaupasta ostettavat kinkut ja savujuustot on savustettu lepällä siis täällä Suomessa.
     
  15. Al-Mawsil

    Rekisteröitynyt:
    06.01.2002
    Viestejä:
    479
    Lepästä tuntuu pitkällä savustuksella tulevan semmoinen ikävä kitkerä sivumaku ruokaan. Itse suosin omenapuuta, ihan parhautta.
     
  16. Jesmo1

    Rekisteröitynyt:
    30.08.2007
    Viestejä:
    3 624
    Eihän se savustus sitä tarkota aina että vedetään 12h pelkällä savulla, lepällä riittää että alkuun tai loppuun antaa 15-45min stintin. Kitkeryyttä tulee helposti, jos savu ei pääse vaihtumaan.
     
  17. JiiPee77

    Rekisteröitynyt:
    06.03.2007
    Viestejä:
    855
    Kai tuo leppä ihan hyvin savustukseen sopii, kun ainakin täällä meillä päin paikallinen lihanjalostamo tekee palvilihat nimenomaan harmaalepän savussa. Ja luulisi tosiaan, että 20 kg säkki riittää savustukseen erittäin pitkäksi aikaa. Ainakin kalansavustuksessa tuollainen kestäisi kotioloissa pienen ikuisuuden.
     
  18. pallokorva

    Rekisteröitynyt:
    01.04.2003
    Viestejä:
    109
    Kyllähän se leppä kylmäsavustukseen ja lyhyempikestoiseen savustukseen sopii toki. Itse tykkään savustaa pitkään ja tasaisesti isoja lihapaloja, jossa leppä ei oikein toimi vaan omena ja tammi ovat esim huomattavasti parempia. Ite savustan yleensä vähintään sen 2h tasasella savulla. Sit kun lihan sisälämpö ylittää 65C niin savusta ei sen kummempaa vaikutusta tule, kun pinnat on menny jo niin umpeen, että ei enää kummoisemmin savun aromia itseensä ime.

    Jos amerikan malliin savustushommia tekemässä, niin leppä ei siinä se paras vaihtoehto ole, varsinkin jos meinaa kokonaisilla kalikoilla useita tunteja savustella amerikkalaiseen tyyliin. Tästähän tässä triidissä alunperin ilmeisesti oli kyse?

    Suomalaistyyppiset savustukset ja palvaukset on sit erikseen mihin leppää on iät ajat käytetty. Mutta kun otsikko on "... aito BBQ" eli mun kirjoissa tyypillisinä esimerkkeinä toimivat ribsit, pulled pork ja brisket, niin en noihin käyttäis leppää kuin viimeisessä hädässä ja harkiten.

    Mutulla myös, että voi tuo 20kg aika äkkiä kuluakkin, jos sitä käyttää sekä lämmön että savun lähteenä savustuksessa ja tekee isoja lihapaloja jollain 10h savustusajoilla.
     
  19. MPetroff

    Rekisteröitynyt:
    30.03.2010
    Viestejä:
    9
  20. Al-Mawsil

    Rekisteröitynyt:
    06.01.2002
    Viestejä:
    479
    Kuten pallokorva jo totesi, otsikossa lukee aito BBQ, joka ei tarkoita 45min savustusta =), 45 minuutilla ei saa sitä haettua smoke ringiä.
    [​IMG]
     
  21. Jesmo1

    Rekisteröitynyt:
    30.08.2007
    Viestejä:
    3 624
  22. Jesmo1

    Rekisteröitynyt:
    30.08.2007
    Viestejä:
    3 624

    Ei se aika sitä aitoa bbq:ta määrittele varsinkaan, jos savustellaan ohkasta pihviä, pekonia tms. Tunti savua on jossain kohtaa jo aivan liikaa. Iso liha vaatii pidemmän kypsytyksen ja pieni menee huomattavasti lyhyemmällä ajalla. Ei se aitous siittä minnekkään karkaa.
     
  23. MPetroff

    Rekisteröitynyt:
    30.03.2010
    Viestejä:
    9
  24. Jesmo1

    Rekisteröitynyt:
    30.08.2007
    Viestejä:
    3 624
  25. MPetroff

    Rekisteröitynyt:
    30.03.2010
    Viestejä:
    9
    Tuo tynnyri on kyllä siisti, siihen vielä luukku niin avot
     

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti