Satelliittipaketin asennus?

Viestiketju alueella 'Viihde-elektroniikka, kamerat ja Hifi' , aloittaja Sikakissa, 22.01.2013.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
 1. vinklubrulez

  Rekisteröitynyt:
  29.09.2007
  Viestejä:
  11 862
  Antennia pitää tosiaan kääntää kuusi astetta itää kohti.

  Antennin suuntaus on lähes mahdoton homma ilman suuntausmittaria.

  Eli kannattaa hommata tuollainen mittari:

  http://www.satshop.fi/meters-tools/meters/satellite-finder-suuntausmittari.html

  Tuo laite kytketään mikropään ja lähtevän kaapelin väliin. Laite piipittää kunnolla kun satelliitti on kohdillaan. Hieno säätö sitten vääntää mittaria vähemmän herkempään asentoon ja käännellä hieman lisää ja etsiä se kohta jossa signaali on vahvin.

  Suositeltavampaa kuitenkin on, että hommaa toisen mikropään Astraa varten pistää sen sivusyötöllä.

  Silloin tarvii tuollaisen sivusyöttöraudan:

  http://www.satshop.fi/tarvikkeet/multifeed2/universal-multifeed-2-mikropaalle-muovia.html

  Tai joku vastaava malli http://www.satshop.fi/tarvikkeet/multifeed2.html

  Lisäksi tarvii sen toisen mikropään mikropään:

  http://www.satshop.fi/lnb/single-lnb/idle-sinl46-essen-opp.html

  Ja diseq-kytkimen:

  http://www.satshop.fi/switches/diseqc-kytkimet/gm-diseqc-kytkin-4-1.html

  Ja lisäksi metri kaksi antennikaapelia ja muutaman f-liittimen.

  Noilla vehkeillä alle 20 euron hinnalla saa näkyviin sekä Hotbirdin että Astra 19E satelliitit. Virittimestä valitaan sitten asetuksista diseq-käyttöön ja yhteen niistä valitaan Hotbird ja toiseen Astra.

  Yllättävän hyviä musiikkitelevisioita näkyy ilmaiseksi Hotbirdistä. Esim. nuo puolalaiset joiden piiseistä 90 prosenttia on englanninkielistä musaa:

  4 Fun TV
  4 Fun Hits
  4 Fun Fit & Dance

  HUOM! Antenni toimii peilinä eli jos lautanen suunnattu hotbirdiin ja haluaa rinnalle sivusyöttönä Astran 19E satelliitin näkyviin, niin uusi mikropää pitää asentaa olemassa olevan mikropään länsipuolelle. Eli lautasta edestäpäin katsottuna vasemmalle puolen entistä mikropäätä.

  Isoissa tv-satelliiteissa on 3-4 tv-satelliittia samassa sijainnissa avaruudessa. Niissä on puolisen sataa muksia eli lähetintä. Mukseilla on eri taajuuksia ja erilaisia modulaatioita käytössä.

  Nopeuttaa sitä kanavahakua paljon kun virittimelle kerrotaan mikä satelliitti on kyseessä jolloin se hakee vain ne taajuudet ja modulaatiot jotka on esiohjelmoitu kyseisestä satelliitista tulevan. Eli se haku voi mennä läpi vaikka 5 minuutissa. Jos taas hakee sokkohaulla niin se saattaa kestää puolisen tuntia kun viritin hakee kaikki mahdolliset taajuudet ja niiden ominaisuudet läpi ja etsii niistä kanavat.

  Satelliitti ei lähetä sitä nimitietoaan. Eli vaikka virittimen tai telkkarin ruudussa lukee Astra 19E niin antenni saattaa olla oikeasti suunnattu vaikka Hotbirdiin tai Thor-satelliittiin ja viritin näyttää niiden kanavia. Sokkohaulla (blindscan) jos hakee kanavat niin sillä ei ole mitään väliä mitä siinä virittimessä lukee satelliitin nimenä. Jos taas hakee pikauhaulla esiohjelmoidut kanavat ja lähettimet satelliitin mukaan niin se viritin ei löydä kuin ehkä joka kymmenennen kanavan kun niin erilaisia ne taajuudet ja modulaatiot usein eri satelliiteissa.
   
 2. vinklubrulez

  Rekisteröitynyt:
  29.09.2007
  Viestejä:
  11 862
  Mikropää voi olla tuollaista mallia jolloin on yhteen mikropäähän rakennettu 2 kpl mikropäitä kiinteällä aste-erolla ja sisäänrakennetulla diseq-kytikimellä. Silloin siitä lähtee yksi kaapeli:

  http://www.satshop.fi/lnb/monoblock-lnb.html

  Tai sitten siinä on kaksi erillistä mikropäätä sivusyöttöraudalla ja erillinen diseq-kytkin:

  http://www.satshop.fi/switches/diseqc-kytkimet.html

  Erillinen diseq-kytkin on usein siinä antennin lähistöllä jossa ne esim. kahden mikropään antennikaapelit yhdistetään yhteen antennikaapeliin. Voi toki sijaita vaikka teknisessä tilassa. Tai vaikka telkkarin takana teoriassa. Tosin se on jo kyllä todella harvinaista kun pitäisi vetää joka mikropäältä oma antennijohto sinne saakka.

  Jos siinä on kaksi mikropäätä, lautanen on suunnattu oikein Astra 19E ja Hotbird 13E suuntaan ja diseq-kytkin toimii, niin molemmat satelliitit saan näkyviin tv:n valikoista.

  Eli sieltä näpyttelet käyttöön Diseq-kytkimen. Sitten A,B,C tai D portteihin valitsen sen missä niistä on Astra 19E ja missä Hotbird. Voi olla numeroitu myös 1,2,3,4.

  Sitten vain haet ne kanavat telkkariin. Veikkaisin että ykkösessä tai aassa on se Hotbird kun antaa sen signaalin kun mitään Diseq-asetusta ei ole valittu käyttöön. B/2 portissa sitten se Astra 19E. Jos ei satu arvaus kohdilleen niin sitten arvaa uudelleen ja kokeilee hakea kanavat.

  Kingofsatin sivulta näkee satelliittien kanavalistat. Eli niiden löytyneiden kanavien perusteella voi päätellä sen satellitin aina:

  http://fi.kingofsat.net/
   
 3. MUROPAKETIN HINTAVERTAILU

  Päivän tarjoukset
  Yhteistyössä
 4. magnuken

  Rekisteröitynyt:
  08.12.2010
  Viestejä:
  2 151
  Oletko tarkistanut että diseqc-kytkimen portit stemmaavat siihen mitä olet telkkarin diseqc kohtaan määritellyt? Siis jos lautasen takaa katsoen vasemmanpuoleinen mikropää (Astra) on liitetty diseqc-kytkimen porttiin 1 ja oikeanpuoleinen mikropää (Hotbird) porttiin 2, niin myös telkkarissa on syytä asettaa diseqc määritykset vastaavalla tavalla. Siis Astra telkkarissa asentoon A ja Hotbird asentoon sekä diseqc versioksi voisi telkkarissa asettaa 1.0.

  Nyt on vain sellainen juttu, että diseqc-kytkimien versioita on monia (6 kpl) ja Samsungi ei niitä kaikkia välttämättä tue. Jotkut telkkarit eivät laisinkaan tue diseqc-kytkintä.
   
 5. Lowry

  Rekisteröitynyt:
  30.08.2013
  Viestejä:
  19
  Pitää sään salliessa kiivetä katolle, jos saisi jotain selvyyttä hommaan. Yritin vaihdella noita diseqc portteja, mutta aina näkyy vaan ne Hotbirdin kanavat.
   
 6. magnuken

  Rekisteröitynyt:
  08.12.2010
  Viestejä:
  2 151
  Tsekkaa samalla mikä merkkinen/mallinen kytkin on, niin saa selville sen diseqc version ja telkkariin asetettua saman version.

  Lisäys: Samalla voisi kokeilla ohittaa sen diseqc-kytkimen. Eli kytkeä vuorotellen antennipiuha suoraan Astran ja sitten Hotbirdin mikropäähän sekä viritellä telkkaria vastaavasti. Tämä vaatii tietty muutamia kertoja katolla käymistä.
   
  Viimeksi muokattu: 24.02.2016
 7. vinklubrulez

  Rekisteröitynyt:
  29.09.2007
  Viestejä:
  11 862
  Se idempänä oleva mikropää on Hotbirdille ja lännenpänä oleva Astralle. (Siis jos ovat suunnattuna em. satelliitteihin.)

  Vaihtamalla ristiin ne mikropäiden kaapelit Astra pitäisi alkaa näkyä nykyisellä asetuksella telkkarista kun hakee kanavat uudelleen.

  (Yksi mahdollisuus on että Diseq-kytkin on rikki eikä vaihda tuloa toiseen satelliittiin vaikka televisio niin käskyttäisi sitä kytkintä. Siinä tapauksessa siinä näkyy aina se yhden tulon satelliitti. Väliaikaiskorjauksena vaihtaa ristiin se niin että saa sen Astran nyt näkyviin. Pysyvämpi korjaus ostaa 5-10 eurolla uusi Diseq-kytkin ja vaihtaa se sinne katolle tai missä se kytkin sijaitseekaan.)
   
 8. Lowry

  Rekisteröitynyt:
  30.08.2013
  Viestejä:
  19
  Nyt on vähän kiipeilty katolla, mutta lautaselle asti ei uskaltanut mennä, kun on toi peltikatto vielä sen verran luminen ja jäinen ja pimeäkin alkaa tulla. Voiko olla mahdollista, että toisistaan reilun 10cm päässä olevat mikropäät näyttävät täysin samat kanavat? En tiedä mihin lautanen on suunnattu, mutta toinen mikropää on keskellä ja toinen lautasen edestä katsettuna n. 10cm(ehkä enemmänkin) oikealla. Vasemmalla puolella olisi vielä lähempänä yksi mikropää, mutta sitä ei ole kytketty. Diseqc-kytkintä ei ilmeisesti ole, mutta vaihdoin kuitenkin sisälle tulevaan johtoon toisen mikropään, mutta ei ollut mitään vaikutusta. Voiko se olla mahdollista vai kytkinkö väärät piuhat? Molemmilta mikropäiltä tulee kaksi johtoa + antennin johdot päälle, niin aika moinen viidakko noita johtoja on ja vielä vähän hankalassa paikassa, niin että joutuu tikapuilta roikkua puoliksi ilmassa, kun noita säätää.

  Pitää yrittää seuraavalla kiipeily kerralla selvittää satelliitin suuntaus, kun saa sellasen puhelimen mukaan mihin saa vaikka sen SatFinder Liten. Periaatteessa mulle riittäis se pelkkä Astran tarjontakin, että siinä mielessä satelliitin kääntäminenkin on ihan hyvä vaihtoehto, mutta luulis noilla mikropäilläkin onnistuvan.
   
 9. magnuken

  Rekisteröitynyt:
  08.12.2010
  Viestejä:
  2 151
  Kerroit, että molemmilta mikropäiltä tulee kaksi johtoa ja vielä antennin johdot. Mihin ne mikropäiltä tulevat 2 johtoa (yhteensä 4) menevät ja montako antennijohtoa sieltä tulee alas? Asutko rivarissa tai paritalossa, ja olisiko mahdollista että jos useita antennijohtoja ne toiset menevät naapurille?

  Itse olen toteuttanut tuon Astra/Hotbird vastaanoton mahdollisimman yksinkertaisesti. Eli minulla on lautasessa (80 cm) sellainen kiinteä kahden mikropään "palikka", joka myös itsessään sisältää diseqc 1.0 kytkimen. Tuota kutsutaan kai single monoblokiksi.

  Se asennetaan lautasen takaa katsoen siten, että palikan oikeanpuoleinen mikropää tulee keskelle peiliä kohti Astraa ja sen vasen puoli sitten lautasesta vasemmalle Hotbirdiin päin, eli itään päin. Kuva selventänee:

  [​IMG]

  Oma palikkani on suunnilleen tämän kaltainen mutta taitaa olla hieman vanhempaa tuotantoa:
  http://www.satshop.fi/lnb/monoblock-lnb/inverto-black-pro-single-monoblock-universal-lnb-0-2-db.html
  Tällainen single monoblokki kustantaa tyypillisesti 10-20€.
   
 10. Lowry

  Rekisteröitynyt:
  30.08.2013
  Viestejä:
  19
  Sehän se onkin vähän ongelmallista, että en tiedä tarkkaan mihin kaikki johdot menevät, kun osa niistä "katoaa" seinän sisään ja kellari on remontoitu, niin ne johdot taitaa sitten olla jossain siellä seinien sisässä. Yksi johto tulee sisään olohuoneeseen ja toinen talon toisella puolella olevaan huoneeseen ja oletan, että nämä varmaan tulevat samalta mikropäältä. En ala kantamaan telkkaria sinne, että voisi testata mitä siellä näkyy.

  Joka tapauksessa kokeilin kolmea lautaselta tulevaa johtoa telkkariin ja kaikilla näkyi samat kanavat, jos en mennyt johdoissa sekaisin. Niitä on vähän hankala seurata, kun liitokset on seinän ja katon rajassa ja lautaselle ja talon sisäänvientiin on molempiin suuntiin useampia metrejä matkaa ja johdot kulkee ylhäällä. Tavallaan mulla on noi kytketyt mikropäät samalla tavalla kuin tossa sun kuvassa, mutta väliä niillä on kyllä enemmän. Vähän tää on ilman kuvia ja satelliitin suuntausta tietämättä arvailua, mutta voiko muka olla mahdollista, että molemmilla mikropäillä näkyisi samat kanavat, vai menikö mulla kuitenkin johdot väärin? Mä en tiedä näistä mitään, mutta tuntuu äkkiseltään aika oudolta, että molemmilla näkyisi samat kanavat.
   
 11. magnuken

  Rekisteröitynyt:
  08.12.2010
  Viestejä:
  2 151
  Eli asut omakotitalossa ja edellinen asukas on ilmeisesti antennilta tuonut alas useita antennijohtoja eri puolilla taloa oleviin telkkareihin (digibokseihin).

  Jos sinulla on kaksi erillistä mikropäätä (joita voi suunnata toisistaan riippumatta) niin kyllä silloin on mahdollista, että ne osoittavat samaan sattelliittiin.

  Olisiko sinun mahdollista kysyä talon entiseltä omistajalta/asukkaalta mikä sen antennivirityksen logiikka on?
   
 12. vinklubrulez

  Rekisteröitynyt:
  29.09.2007
  Viestejä:
  11 862
  Tuossa on tuollainen useamman mikropään asennusohje:


  http://api.triax.dk/Perfion/File.as...4fb26d67&action=save&size=500x500&action=save

  Toimii ohje muunkin merkkisillä antenneilla. Tuosta näet tuon mikropäin etäisyydet noille neljälle eri satelliitille.

  Kuulostaa vähän siltä että sinulla on tuollainen tupla-lähtöinen mikropää jolla satelliitin vastaanotto onnistuu kahdella eri virittimellä yhtä aikaa:

  http://www.satshop.fi/lnb/twin-lnb.html

  Ei ole mahdollista että kaksi eri polttopisteessä olevaa mikropäätä näyttäisi samat kanavat. 80 senttisellä lautasella jos mikropäät ovat kiinni toisissaan niin eroa niiden suunnilla on noin 4 astetta. Tarvittava tarkkuus vastaanottoon on alle yksi aste.

  Todennäköisesti antennilta alas on tuotu useampia antennikaapeleita. Kuulostaa siltä että kahden virittimen systeemi.

  Tuo ei ole mahdollista että kaksi erillistä mikropäätä ottaa vastaan saman satelliitin.

  Entisestä asukkaalta tosiaan kannattaisi kysyä jos tietäisi enemmän.

  EDIT: Korjattu linkki.
   
  Viimeksi muokattu: 25.02.2016
 13. Lowry

  Rekisteröitynyt:
  30.08.2013
  Viestejä:
  19
  Taisin jo aiemmin kirjoittaa, mutta lautanen on siis jonkun aiemman omistajan jäljiltä, eikä edellisillä omistajilla ollut siitä mitään tietoa, eikä se ole ollut heillä käytössä. Kun se nyt kuitenkin näyttää toimivan jotenkin, niin ajattelin ottaa siitä hyödyn irti.

  Pitää selvittää mihin satelliittiin se antenni on suunnattu ja ihmetellä sen jälkeen miten niitä mikropäitä suunnataan. Niillä on tosiaan se noin 10cm väliä, joten pitää vielä kokeilla olisko mulla vaan mennyt joku pieleen kun kokeilin vaihdella johtojen paikkaa. Telkkarille tulee kuitenkin vain yksi johto, joten molempia ei tällä systeemillä voi samaan aikaan saada käyttöön.

  Mikropäiden asennusohje voisi selventää asiaa, mutta toi ylempi linkki tarjoaa server erroria.


  Jos tuolla Kingofsatissa muuten on salauskohdassa esim.: Vapaa, Mediaguard 3, Nagravision 3, Viaccess 3.0, Viaccess 4.0, niin onko ne kanavat vapaita vai ei?
   
  Viimeksi muokattu: 25.02.2016
 14. vinklubrulez

  Rekisteröitynyt:
  29.09.2007
  Viestejä:
  11 862
  http://api.triax.dk/Perfion/File.as...4fb26d67&action=save&size=500x500&action=save

  Salauskohdassa jos lukee "vapaa" niin se on silloin vapaa. Jos lukee jotain muuta kuten Conax, videoguard, Viaccess, Powervu tms. niin ne on salattuja.

  Kingofsat sivulla voi ruksia pelkät vapaat kanavat näyttämään. Samalla kannattaa ruksia myös pelkät tv-kanavat näyttämään.

  Sen mikropään joka on käytössä (ja josta tulee nyt Hotbirdin kanavat) tunnistaa viimeistään sillä tavalla ilman mittareitakin kun pistää televisiosta jonkun Hotbirdin kanavan näkymään. Sitten toinen laittaa käden vuorotellen eri mikropäiden eteen. Kuva kyllä katoaa telkkarista samalla hetkellä kun käsi menee sen mikropään eteen joka on käytössä.
   
  Viimeksi muokattu: 25.02.2016
 15. Lowry

  Rekisteröitynyt:
  30.08.2013
  Viestejä:
  19
  Osassa lukee "vapaa" ja myös noita salauksia. Esim. http://fi.kingofsat.net/find.php?question=canal++sport&Submit=Zap

  Pitää kokeilla peittää mikropää ja katsoa mitä tapahtuu. Tosin Jos nyt tulkitsin tota ohjetta oikein, niin ei sieltä se Astra tule ilman säätämistä näkymään, koska mikropäillä on vähintään se 10cm, ehkä jopa lähemmäs 15cm eroa toisiinsa. Ehkä vaan helpointa kääntää lautasta.[​IMG]
   
  Viimeksi muokattu: 25.02.2016
 16. vinklubrulez

  Rekisteröitynyt:
  29.09.2007
  Viestejä:
  11 862
  Nuo näyttävät olevan kahden lähdön mikropäitä.

  Lautasta EI kannata mennä kääntämään jos ei ole suuntausmittaria. Jos menee kääntämään niin siinä on iso homma saada näkymään mitään ilman piippari-mittari. Sellainen piippari maksaa noin 5 euroa.

  Ilmeisesti tuossa antennissa on mikropäät tai niiden paikat neljälle satelliitille eli Astra 19E, Hotbird 13E, Astra 4,8E ja Thor 0,8W

  Noista kahden ensimmäisen ero on 6 astetta ja kahden jälkimmäisen ero 6 astetta.

  Todennäköisesti tuo keskimmäinen on se joka on nyt käytössä ja suunnattu Hotbirdiin.

  Silloin se olisi tuo kuvassa sen oikealla puolella oleva joka on kytkemättä siinä kohti joka on suunnattu Astra 19E suuntaan.

  Sen verran näyttää kärsineeltä nuo mikropäät, että kannattaa hommata melkein uusi ainakin tuon Astran mikropään tilalle joka on kytkemättä.

  Uusi mikropää maksaa noin 4 euroa:

  http://www.satshop.fi/lnb/single-lnb/idle-sinl46-essen-opp.html

  Samoin kannattaa ostaa tuollainen piippari-mittari suuntaukseen/mikropään paikan etsimiseen:

  http://www.satshop.fi/tarvikkeet/suuntausmittarit/satellite-finder-suuntausmittari.html

  Jos se Hotbirdin mikropää on tuo keskimmäinen ja se varmistuu kun käytät kättä sen edessä ja toinen katsoo samalla katoaako telkkarista kuva, niin sitten asenna se uusi mikropää tuon kytkemättömän tilalle suunnilleen.

  Sitten kytket piipparin siihen ja otat noista keskimmäisen johdoista sen irti joka on kytketty ts. antaa virtaa mittarille. Sitten vain etsit sen paikan sille mikropäällä sen piipparin avulla ja kohdan missä antaa parhaan signaalin. Sitten vain telkkarista hakee kanavat ja katsoo satelliittilistalta sattuiko Astra 19E suuntaan. Jos ei niin tunnistaa sen satelliitin löytyneiden kanavien perusteella ja uutta yritystä sen jälkeen paremmalla onnella.

  Noilla sen Astra 19E satelliitin pitäisi alkaa näkyä.

  Jos nälkä kasvaa syödessä niin vaihda siihen se Diseqc-kytkin missä nuo mikropäiltä tulevat kaapelit yhdistyvät. Niitä on todennäköisesti kaksi Diseq-kytkintä kun kahden virittimen systeemi. Niistä uusi se joka on käytössä katselupaikalla. Diseq 1-4 kytkin maksaa noin 4 euroa:

  http://www.satshop.fi/switches/diseqc-kytkimet/gm-diseqc-kytkin-4-1.html

  Tuo Diseq-kytkin uusimalla pitäisi saada myös tuo Hotbird toimimaan joka nyt näkyy. Mahdollisesti se nykyinen diseq-kytkin on mennyt vuosien aikana paskaksi jos on yhtä vanha kuin nuo mikropäät jotka näyttävät olevan jostakin vuosituhannen vaihteesta. Voi olla että tuo toinen kytketty mikropääkin on mennyt paskaksi. Todennäköisesti se on suunnattu Thor-satelliittiin.

  Lisäksi jos asut Vaasan eteläpuolisessa osassa Suomea, niin 80 senttisellä peilillä saa näkyviin myös uuden brittien Astra 28E suunnan 2G satelliitin. Sieltä näkyy nuo kanavat maksutta eli paljon englanninkielistä kanavaa:

  http://fi.kingofsat.net/sat-astra2g-fta.php

  Nuo kanavat missä lukee esim noin 10964.00 H 57 U.K.

  ovat UK keilassa. Niitä ei saa valitettavasti Suomessa näkyviin millään alle 3-5 metrisellä antennilla. Itä-Lapissa taitaa vaatia yli 7 metristä antenniakin. Mutta nuo missä lukee taajuuden perässä "Europe" ovat Eurooppakeilassa joka näkyy Suomessa pienellä antennilla:

  [​IMG]

  Nuo ovat siis antennin koko sentteinä mitä vaaditaan. Hieman on pessimistisiä nuo keilat ja Vaasan korkeudelle asti näkyy oikeasti 80 senttisellä peilillä. Tuota Astra 28E suuntaa varten kannattanee hommata herkin mikropää joka on tuo Inverto Black Ultra:

  http://www.satshop.fi/lnb/single-lnb/inverto-black-ultra-single-hgln-universal-lnb-0-2-db.html

  Astra 19E suunnan signaalivoimakkuuden näkee tuolta kun klikkaa taajuuden alapuolella olevaa transponderia:

  http://www.lyngsat.com/Astra-1KR-1L-1M-1N.html

  Se on vahva satelliitti kaikilla kanavilla Suomessa.

  Hotbirdin voimakkuudet näkee tuolta:

  http://www.lyngsat.com/Eutelsat-Hot-Bird-13B-13C-13D.html

  Sekin on vahva satelliitti.

  Ilmoittavat noissa footprinteissä signaalin voimakkuudet suoraan joko tarvittavana lautasen kokona tai EIRP arvoina. Ne voi muuttaa lautasen kooksi tuolla:

  http://tele-audiovision.com/TELE-satellite-0701/eng/dishsize.pdf

  tai tuolla:

  http://www.tv-sputnik.com/eng/eirp.html
   
 17. vinklubrulez

  Rekisteröitynyt:
  29.09.2007
  Viestejä:
  11 862
  Nuo kanavat ovat yleensä sellaisia että lähettävät pätkittäin välillä kanavaa mainostaakseen salaamattomana. Eli esimerkiksi elokuvan alusta vartin salaamattomana tai jalkapallo-ottelun alusta 10 minuuttia. Sitten lyövät salauksen päälle. Jos samalla kanavalla on useampi salaus niin kyseessä on multicrypt-kanava. Silloin kanavan voi purkaa usealla eri salausjärjestelmällä. Itse kuva ja ääni on salattu yhdellä ja samalla tavalla, mutta eri salausjärjestelmissä ne purkuavaimet toimitetaan eri tavoilla ja vaativat erilaisia CI-moduleita salauskortille.

  Sitten taas esimerkiksi Italian Rai-kanavilla lähes koko ohjelmisto näkyy vapaasti. Formula 1-kisojen aikana pistävät salauksen päälle ja jos jotain Hollywood-leffoja lähettävät.

  Hotbirdin ilmaiset musiikkikanavat ovat hyviä. Esim. 4 Fun TV, FUN Hits, 4FUN Fit And Dance, Power TV, Music Box Russia, Stars.TV, Polo TV, Eska TV ja Shanson. Kannattaa ainakin tsekata ne kanavat ennen kuin Hotbirdistä kokonaan luopuu. Astra 19E satelliitissa ei juuri muuta maksutonta musakanavaa ole kuin Deluxe Music kun Viva muuttui musakanavasta lähinnä kaikenlaista tositeeveetä ja animaatioita lähettäväksi paskakanavaksi.
   
  Viimeksi muokattu: 26.02.2016
 18. Lowry

  Rekisteröitynyt:
  30.08.2013
  Viestejä:
  19
  Enköhän mä näillä tiedoilla pääse eteenpäin, kun vaan katto olis siinä kunnossa, että uskaltaa mennä noita mikropäivä ruuvailemaan. Kiitos infosta kaikille!
   
 19. Jonssoni

  Rekisteröitynyt:
  07.03.2007
  Viestejä:
  9
  Lainataanpas ketjua vähän kun liittyy läheisesti omaan dilemmaan..

  Minulla siis tuo Canalin pienempi lautanen, ja Canalin tallentava boxi. Nyt haluaisin hippasen enemmän katseltavaa Canalin tarjoaman lisäksi. Tarvitsen ilmeisesti ainakin uuden antennin ja mikropäät, mutta näyttääkö tuo Canalin Adb boxi mukisematta myös muut kanavat?

  Haluaisin Canalin Thor:n lisäksi näkyviin Hotbird 13.0E:n ja Astra 19.2E:n. ja kenties vielä jonkun muunkin.. Onnistuuko tuo esim tälläisellä paketilla >>http://www.satshop.fi/satellite-sets/satellite-sets-for-home/satellite-set-110cm-4-satellites.html<< Vai onko minun mahdotonta seurata yhdellä satelliitillä noita kaikkia?

  Asun Etelä suomessa harjun päällä, eikä esteitä lautasen edessä ole. Lautanen siis sojottaa tällä hetkellä mitä ilmeisemmin tuonne Thorin suuntaan, kun Canalit näkyy mukisematta. Antenni on kiinni talon toisen kerroksen seinässä, enkä mielelläni asennuspaikkaa lähtisi muuttamaan, ellei sitten ole pakko?

  Palataan lisäkysymyksiin, kunhan ensin nämä on selvillä.
   
 20. vinklubrulez

  Rekisteröitynyt:
  29.09.2007
  Viestejä:
  11 862
  Tuo linkittämäsi lautaspaketti on vähän huono kun siinä on kapeat mikropäät (jotka ovat vähemmän herkkiä kuin täysikokoiset) ja maksimietäisyys eri satelliiteilla vain 14 astetta.

  Tämä on parempi vaihtoehto:

  http://www.satshop.fi/satellite-set...lite-set-110cm-4-satellites-3-20-degrees.html

  Tsekkaa tällä sivulla että näkyvyys on vapaa haluttujen satelliittien suuntaan. Puita, sähköjohtoja, taloa tms. ei saa sattua eteen.

  http://www.dishpointer.com/

  Tällä sovelluksella saa myös hyvän käsityksen android-puhelimessa:

  https://play.google.com/store/apps/details?id=ftl.satellitedishpointer.sdp&hl=fi

  CanalDigitalin boksissa pitäisi olla nopean googletuksen perusteella DISEqC 1.1. Ohjekirjasta tai boksin asetuksista se pitäisi löytyä. Tuo on välttämätön että yhteen lautaseen voi kytkeä useampia mikropäitä.

  Lisäksi tarvit tällaisen suuntausmittarin:

  http://www.satshop.fi/meters-tools/meters/satellite-finder-suuntausmittari.html

  110 senttisellä lautasella näkyy kaikki Astra 19 ja Hotbirdin kanavat varsinkin Etelä-Suomessa vaikka lumiukkoja sataisi taivaalta. Sillä yhdellä lautasella onnistuisi silloin Thor+Hotbird ja Astra 19E.

  Ilmaisia kanavia saisi englanninkielellä paljon Astra 28E suunnasta. Astra 28E 2G satelliitin Eurooppakeilat näkyvät E-Suomessa jo 65 sentin lautasella. 2F eurooppakeilat ilmeisesti saattavat näkyä E-Suomessa 120 senttisellä peilillä vaikka ei pitäisi virallisesti (alla 2F satelliitin eurooppakeilat)

  [​IMG]

  Tuolla Huoltovalikon palstalla on kokemuksia tuosta Astra 28E suunnan kanavien näkyvyydestä:

  http://www.huoltovalikko.com/forums/astra-28e.28/ (vaatii rekisteröitymisen).

  Jos Astra 28E kiinnostaa niin kannattaa silloin hommata 120 senttinen lautasantenni ja sille satelliitille herkin mahdollinen mikropää.

  Ongelma tuossa 28E suunnan vastaanotossa on se, että eroa Thor satelliittiin tulee 29 astetta. Se on liikaa tavalliselle lautasantennille. Maksimi on noin 20 astetta mitä eroa saa olla. Eli siinä tapauksessa kannattaisi jättää se nykyinen 65 senttinen tms. lautanen nykyiseen suuntaan Thor-satelliittiin ja ja kytkea siihen rinnalle se kolmen mikropään toinen 120 senttinen lautanen (Astra 19E, Hotbird 13E ja Astra 28E). Lautanen kannattaisi silloin suunnata 28E suuntaan ja 19E ja 13E suunnat ottaa sivusyötöllä. Mahdollisesti liian lyhyt tuo sivusyöttörauta tuossa paketissa. Eli sitä pitäisi silloin jatkaa tällaisella toisella sivusyöttöraudalla:

  http://www.satshop.fi/lnb/multifeed/universal-multifeed-3-mikropaalle-ohut.html

  Astra 19E olisi silloin 9 astetta sivussa lautasen polttopisteestä. Hyvin toimii kun signaali vaimenee siinä noin yhden desibelin verrattuna polttopisteeseen. Hotbird olisi sivulla jo 15 astetta. Hyvin se kuitenkin näkyy vaikka signaali vaimenisi jo 2-3 desibeliä. Hotbird näkyy Etelä-Suomessa jo 70 senttisellä antennilla. Eli on vara vaimentua signaali jos on 120 senttinen lautasantenni.

  Noiden kolmen satelliitin lisäksi (Astra 19E, Hotbird 13E ja Astra 28E) aika marginaalisia ne satelliitit ovat josta tulee jotain katsottavaa ilmaiselta puolen. Ellei sitten ole kiinnostunut jostain Turkin kanavista tai Ranskan kanavista. Badr ja Nilesat satelliiteista tulisi vaikka mitä englanninkielisellä ääniraidalla, mutta tarvittava antennikoko on Suomessa luokkaa talon kokoinen antenni kun lähetykset on suunnattu Arabiaan ja Pohjois-Afrikkaan.

  Satelliittien kanavat ja keilat näkee hyvin lyngsatin sivuilta:

  http://www.lyngsat.com/europe.html

  http://www.lyngsat.com/atlantic.html
   
 21. Jonssoni

  Rekisteröitynyt:
  07.03.2007
  Viestejä:
  9
  Kiitos erittäin valaisevasta vastauksestasi. Jätän tuon Canalin lautasen hoitamaan tuon Thorin. Kyseisessä lautasessa on tällä hetkellä http://www.antennitarvike.fi/product/58/triax-tqd-006-quad-universal

  Nyt sitten mietityttää nuo johdotukset..

  Jotta ei mene kerralla liian sekavaksi, ja muutkin saa varmasti kaivattua apua, niin yritetään selvittää ensin tilanne yhdellä lautasella (Canal) ja hoidetaan johdotus molemmille virittimille mahdollisimman yksinkertaisesti. (Näin siksi, että tämän combinaation saan uskoakseni heti kuntoon, ja uuden/toisen lautasen asennan sitten kelien salliessa)

  Tällä hetkellä em. "Canalin" mikropäästä lähtee 2 kaapelia, joista ainoastaan toinen jatkaa boxille asti (toinen kaapeli vapaana teknisessä tilassa). Nyt tilanne on sellainen, etten pysty tallentamaan kuin katsomaani kanavaa = Ei hyvä. Eikös minun käytännössä kuitenkin tulisi olla mahdollista tallentaa kahta ja katsoa vielä kolmatta?

  Jotta saan molemmat virittimet toimimaan halutulla tavalla, niin onko minun pakko vetää 2 sat. kaapelia mikropäästä boxille asti, vai toimiiko joku tuollainen >> viritys boxin päähän http://www.meintechblog.de/2015/01/...ner-an-nur-einem-anschlusskabel-per-unicable/

  Mites sitten se mikropään puoli, pitääkö sinnekin laittaa joku vastaavanlainen jakaja?

  Jos edellä mainittu ei toimi tai ei ole paras mahdollinen ratkaisu, niin hoitaako homman mikropään vaihtaminen johonkin unicable malliin, ja onko tuo ainoa järkevä vaihtoehto >> http://www.satshop.fi/lnb/unicable/...uad-lnb.html?gclid=COfP6_WlnMsCFeYK0wodz8AA_Q

  Arvostan suuresti mikäli saan linkit myös hankittaviin tuotteisiin.

  Mikäli joudun hankkimaan Canalille uuden mikropään, niin olisiko järkevää hankkia sivusyöttöä ja usempi mikropää tuohonkin? Näyttäisi kuitenkin että tuollakin antennilla saattaisi kanava tarjonta laajeta mukavasti.
   
 22. vinklubrulez

  Rekisteröitynyt:
  29.09.2007
  Viestejä:
  11 862
  Satelliittiantennin mikropää on sellainen että se lähettää vain yhden neljäsosan satelliitin taajuuksista kerralla antennikaapeliin. Eli vaaka- tai pystypolarisaation ja ylä- tai alataajuuden. Silloin se satelliitin signaalin mahtuu kulkemaan siinä kaapelissa 1000-2200 Mhz taajuudella. Boksi käskyttää sitä mikropäätä sen mukaan pistämään oikean taajuuden mitä kanavaa haluataan katsoa.

  DiseqC-kytkin taas ohjaussignaalin perusteella valitsee käyttöön yleensä yhden neljästä satelliitista ja ohjaa sen taajuuden boksille menemään,

  Jos halutaan käyttää tuplaviritintä niin silloin tarvitaan pääsääntöisesti kaksi antennikaapelia boksilta antennille saakka. Lisäksi mikropäät pitää olla tupla-lähdöllä varustettua mallia ja DiseqC-kytkimiä tarvitaan 2 kappaletta.

  Kerrostaloissa ja rivitaloissa käytetään usein tuollaista Unicable-systeemiä jolla yhteen ketjuverkkoon saadaan muistaakseni 8 tai 16 kiinteistöä liitettyä yhden lautasen perään:

  http://www.satshop.fi/lnb/unicable.html

  Unicable systeemissä se mikropää ottaa vastaan satelliitista sen kunkin katsojan boksin haluaman kanavan muksin ja lähettää vain sen taajuuden kyseisen käyttäjän omalla taajuudella antennijohtoon.

  Sitä en tiedä onnistuuko tuolla systeemillä useamman kuin kahden satelliitin vastaanotto kun DiseqC-kytkimiä ei tahdo olla tuohon systeemiin sopivia. Ja Canalin virittimestä en tiedä onko siinä Unicable ominaisuutta vaan menisikö viritinkin vaihtoon.

  Halvin ja toimivin ratkaisu on vetää sieltä lautaselta saakka kaksi antennijohtoa virittimelle saakka. Eli lisätä se toinen antennikaapeli systeemiin teknisestä tilasta virittimelle saakka lisää. Uusi talo jos on jossa on tekninen tila ja tähti-verkko niin silloinhan esimerkiksi olohuoneeseen saattaa tulla kaksi antennijohtoa teknisestä tilasta, mutta tulevat eripuolille huonetta. Jos ei tule niin sitten pitää uusi antennikaapeli kokonaan teknisestä tilasta tai lautaselta suoraan virittimelle. Joko vintin kautta, alapohjan kautta jos on rossipohja tai vaikka ikkunanvälistä.

  Tuplavirittimen jos haluat käyttöön niin se vaatii sitten tuollaisen antennisysteemin tuon lisäkaapelin lisäksi:

  http://www.satshop.fi/satellite-set...i-110cm-4-satelliittia-3-20-astetta-twin.html

  Noista voi jättää yhden mikropään pois neljästä jos Thor-satelliitin ottaa vastaan nykyisellä lautasella ja mikropäällä. Siinähän oli se neljän lähdön quad-mikropää. Kaksi viritintä toimii siinä kun kytkee antennijohdot siitä kahteen liittimeen. Astra 19E suunnalla riittää halvin mikropää noista hyvin. Samoin Hotbirdille.

  Astra 28E suuntaan kannattaa hommata herkin mikropää joka on tuo "Inverto Black Ultra Twin HGLN".

  Lisäksi tarvii sen piipparin jonka linkitin antennin suuntaukseen. Samoin sen lisäsivusyöttöraudan jos ei riitäkkään tuo pituus sivussa 15 asteen sivusyötölle (28->13).

  Lisäksi jos seinälle haluaa lautasen niin tarvii seinäkiinnikkeen:

  http://www.satshop.fi/kiinnitys/seinakiinnikkeet.html

  Etäisyys seinästä pystyputkeensen mukaan miten paljon lautanen tulee kulmaan sivuttain seinään nähden.

  Aiemmin linkittämälläni Triaxin multiblock ohjeella niiden mikropäiden paikat voi suunnilleen laskea. Kannattanee viritin kytkeä suoraan ensin suoralla kaapelilla polttopisteessä olevaan yhteen mikropäähän uudessa lautasessa aja suunnata se esim. siihen Astra 28E satelliittiin. Sitten kun sen on saanut toimimaan ja kanavat haettua siitä niin sitten kytkeä se suora kaapeli kakkosmikropäähän ja hakea sen paikka sivusyöttöraudassa Astra 19E satelliittiin ja viimeisenä se kolmas mikropää ja sen kanssa sama homma Hotbird 13E satelliittiin. Sitten lisätä se DiseqC-kytkin systeemiin ja yhdistää ne kaikki neljä mikropäätä siihen. Sitten hakea ne kanavat uudelleen virittimestä ja säätää DiseqC-käyttöön boksista.

  Myöhemmin siihen voi lisätä sen toisen antennikaapelin ja toisen DiseqC-kytminen siihen toiseen johtoon jos tarvii ja saa aikaiseksi.

  Huoltovalikon palstalla saa hyviä neuvoja minua paljon paremmin satelliittivastaanotosta tietäviltä.

  Astra 28E suuntaa varten kannattaa ostaa se 120 senttinen lautanen. Isoja lautasia saa ajoittain Torista ja Huuto.netistä hyvin edullisesti tai ilmaiseksikin. Mitä isompi lautanen niin sitä enemmän kanavia siitä satelliitista näkyy. Valitettavasti siinä 28E satelliitissa ne mielenkiintoisimmat ilmaiskanavat BBC 1-4 HD, ITV:n kanavat ja Channel 4 vaativat Etelä-Suomessakin 3-5 metrin lautasen. 1,2 metrisellä antennilla näkyy noin puolet sen satelliitin kanavista tai kenties enemmänkin. Astra 19E ja Hotbirdin kaikki kanavat näkyvät E-Suomessa jo 80 sentin lautasella.
   
 23. Jonssoni

  Rekisteröitynyt:
  07.03.2007
  Viestejä:
  9
  Kiitokset jälleen kattavasta vastauksestasi. Arvostan!

  Koitin nyt etsiä tuolta Canalin Boxista (ADB HD PVR 5720SX) mainintaa diseqistä, mutta mitään sellaista en valikoista löytänyt.. Jos nyt oikein muistan niin asetuksissa oli valittavana automaattinen asennus, tai manuaalinen, ja sen alla vain single cable ja olisiko ollut 2lnb. ei siis mainintaa diseqc:stä.

  Tarkoittaako tuo nyt sitten sitä, ettei tuolla boxilla voi katsella mitään muuta kuin Thorin tarjoamaa materiaalia? Vai vaaditaanko tuo diseqc tuki ainoastaan siinä tapauksessa jos käytän 2 tai useampaa erillistä lautasta? Suhteellisen vaikeaa löytää infoa näistä..

  Erikoista kuitenkin että esim tuolla samaisen boxin ominaisuuksissa tuo diseqc mainitaan http://www.minhembio.com/forum/index.php?showtopic=283397

  Ajattelin aloitella hivenen kevyemmällä yhden lautasen systeemillä, ja ehdinkin jo hankkimaan seuraavanlaiset tarvikkeet mittareineen ja lisukkeineen.
  http://www.satshop.fi/antennas/satelliittiantennit/multifocus-satellite-antenna-85.html
  3kpl. http://www.satshop.fi/lnb/twin-lnb/idle-twns46-essen-opp.html
  1kpl. http://www.satshop.fi/lnb/twin-lnb/inverto-black-premium-selected-twin-universal-lnb-0-2-db.html.
  2kpl. http://www.satshop.fi/gm-diseqc-kytkin-4-1.html


  Nyt sitten alkoi ahdistamaan, että joutuuko tässä kuitenkin satsaamaan huomattavasti enemmän, ja hankkimaan jo tässä vaiheessa jonkun paremman boxin? Mielelläni käyttelisin kokoonpanoa tuon boxin kanssa, kun toimii kuitenkin ihan hyvin, ja nykyisellään myös etätallennukset jne saatu viimein toimimaan.

  Ei oo heleppoo..
   
 24. vinklubrulez

  Rekisteröitynyt:
  29.09.2007
  Viestejä:
  11 862
  Tuolla palstalla on kokemusta noista Canal Digitalin virittimistä:

  http://www.huoltovalikko.com/forums/canal-digitalin-virittimet.36/

  (Vaatii rekisteröinnin)

  DiseqC 1-4 pitäisi löytyä sieltä asennusvalikoista jostain. Vaikea sano minun mistä se asetus löytyy kun ohjekirjassa sitä ei neuvota ja kyseistä boksia en ole itse koskaan edes nähnyt.

  Suuntaus-piipparin tarvit jos meinaat antennin itse saada tulille ja suunnattua. Ellei sitä jo ole.

  Jos et millään saa sitä DiseqC-kytkintä pelittämään siinä Canalin boksissa niin noin 40 euroa on hinnat alkaen hd-bokseilla jonka voi kytkeä siihen Canalin boksin rinnalle:

  http://www.satshop.fi/digiboksit/dvb-s2/golden-interstar-hd-fta-s.html

  Vaatii kaveriksi tuollaisen kytkimen jolla saa jaettu signaalin Canalin boksilta vapaiden kanavien boksille.

  http://www.satshop.fi/distribution/jakajat/sat-priority-switch.html

  Ne Viasatin ja Canal Digitalin omat boksit ovat aika surkeita tapauksia pidemmän päälle muuhun kuin kyseisen operaattorin omien kanavapakettien katseluun. Kyllä niilläkin alkuun pitäisi päästä.

  Jos niihin operaattorin omiin boksiin joskus kyllästyy niin reilusta sadasta eurosta ylöspäin maksavat nuo Enigma2-boksit:

  http://www.satshop.fi/digiboksit/dvb-s2.html?stb_type=873

  Yritä saada systeemi pelaamaan ensin kuitenkin sillä nykyisellä boksilla ja kysy neuvoa tuolta Huoltovalikon palstalta.
   
 25. Lowry

  Rekisteröitynyt:
  30.08.2013
  Viestejä:
  19
  Nyt oli katto viimein sen verran sulanut, että kävin vaihtamassa johdon mikropäästä toiseen ja nyt näkyy ne Astran kanavat. Harmillisesti RTL ei taida olla HD:na, mutta muuten näyttää toimivan hienosti. Kiitoksia avusta kaikille!
   
 26. vinklubrulez

  Rekisteröitynyt:
  29.09.2007
  Viestejä:
  11 862
  Sehän on hyvä että toimii ja onnistui.

  RTL näkyy maksutta vain sd-laatuna. HD-versio vaatii HD+ paketin joka maksaa luokkaa 70-80 euroa vuodessa:

  http://www.satshop.fi/maksu-tv/katselukortit/hd-cam.html

  Jos lisää kuukausi maksuttomia tv-kanavia kaipaa niin helppo asentaa sivusyötällö toinen mikropää viereen Hotbirdia varten. Lisäksi tarvii DiseqC-kytkimen, metrin kaapelia ja muutaman F-liittimen. Kustannukset ovat luokkaa 20 euroa.
   
  Viimeksi muokattu: 12.03.2016

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti