Salaliitot

Viestiketju alueella 'Yleistä keskustelua' , aloittaja V10, 06.02.2018.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
 1. Scholl

  Rekisteröitynyt:
  15.08.2017
  Viestejä:
  102
  10-15 vuotta sitten olisin ollut täsmälleen samaa mieltä. Silloin nimen omaan äärivasemmistolaiset pauhasivat globalisaatiosta, suuryritysten maailmanvallasta jne. Nyt salaliittotehtailu on kuitenkin kääntynyt enemmän laitaoikoiston huviksi. Ja tarkoitan nimen omaan alt-rightia, en perinteistä oikeistolaisuutta.

  Tämä lainaus wikipediasta pitää mielestäni hyvin kutinsa:

  "Alt-rightin kannattajat ovat masinoineet ja levittäneet useita salaliittoteorioita. Kuuluisin salaliittoteoreetikko on Alex Jones ja hänen Infowars-sivustonsa.[27] Eräässä tunnetuimmista 4chanilla levitetyistä salaliittoteorioista, ”Pizzagatessa”, tunnettuja demokraatteja liitettiin kuviteltuun lapsiseksirinkiin.[28] Syksyllä 2017 liikkeen piirissä levisi salaliittoteoria, jonka mukaan antifa aloittaa Yhdysvalloissa sisällissodan 4. marraskuuta 2017."
   
  juhog81 tykkää tästä.
 2. Scholl

  Rekisteröitynyt:
  15.08.2017
  Viestejä:
  102
  Voit siis varmasti kertoa muutaman leimallisesti vasemmistolaisen salaliittoteorian, kun niitä kerran sieltä suunnasta niin kovin pulpahtelee.
   
 3. juhog81

  Rekisteröitynyt:
  02.07.2016
  Viestejä:
  1 021
  Oletko katsonut Netflixistä dokumentin Behind the Curve? Itselleni ainakin noista jenkkien flat earth -hahmoista houkui kyllä ehdottomasti enemmän oikeistovibat kuin vasemmistovibat. Vaikkakin enimmäkseen tietysti ihan vaan "onpa ihmeellinen järjenjuoksu" -vibat.

  (Edit: viestiä editoitu hieman neutraalimmaksi, jotta emme säikyttäisi keskustelusta pois potentiaalisia aatteen edustajia)
   
  Viimeksi muokattu: 16.03.2019
 4. julla

  Rekisteröitynyt:
  23.09.2007
  Viestejä:
  6 994
  Taisi tulla tästäkin poliittinen ketju ja itse aihe jäi vähemmälle. :D Toisaalta itse aihe on aivan pähkähullu. Hyödyllisempää varmaan olisi katsella maalin kuivumista.
   
  Viimeksi muokattu: 16.03.2019
 5. ?

  Rekisteröitynyt:
  20.06.2007
  Viestejä:
  7 273
  Flat earth nyt ainakin tulee ekana mieleen. Turha kai tässä ketjussa muusta on jauhaa.
   
 6. Scholl

  Rekisteröitynyt:
  15.08.2017
  Viestejä:
  102
  No joo, olisi pitänyt jättää nuo alt-right maininnat avauksesta pois, en vaan malttanut . :D

  Itse ilmiö on kuitenkin kiinnostava, ideologiasta riippumatta, koska maailma on tietty täynnä salaliittoteorioita, mutta tämä on se kaikkein hulluin ja silti löytyy ainakin päällisin puolin järjissään olevia ihmisiä, jotka siihen uskovat. Kiinnostus itselläni aiheeseen heräsi, kun katsoin Netflixistä mainion asiaa käsittelevän dokkarin.
   
 7. Scholl

  Rekisteröitynyt:
  15.08.2017
  Viestejä:
  102
  Sun argumentaatio on kyllä rautaista! :D
   
 8. ?

  Rekisteröitynyt:
  20.06.2007
  Viestejä:
  7 273
  Itse uskon, että flat Earth vetoaa joihinkin sen takia, koska se edustaa ultimaattista valetta eli voiko mitään isompaa valetta olla kuin pyöreä pallo. Me kaikkihan asumme täällä joten se on jotain joka koskettaa meitä kaikkia.
   
 9. Scholl

  Rekisteröitynyt:
  15.08.2017
  Viestejä:
  102
  Joo, samaa mieltä. Se vain tuntuu jotenkin lohduttomalta, että niinkin suuri joukko ihmisiä on valmiita uskomaan tällaiseen salaliittoon, jonka edellytys on se, että siihen osallistuvat kaikki maailman hallitukset, tiedemiehet, suuryritykset jne. Ja tämä aikana, jolloin ihmisillä on ennen näkemätön pääsy kaikkeen informaatioon.

  Saattaa olla, että ihmiskunta ei ollut vielä valmis netin ja ennen kaikkea somen tuottamalle infotykitykselle. Kun maailma vaikuttaa kaoottiselta ja epävarmalta, tuo salaliittoteoria sentään jotain lohtua: Vaikka maailmanhallituksella tms. olisi pahat mielessään, on kuitenkin joku jossain joka hallitsee tätä kaaosta.
   
 10. juhog81

  Rekisteröitynyt:
  02.07.2016
  Viestejä:
  1 021
  Petteri Järvinen kirjoitti viime vuoden puolella tästä samasta asiasta (link).

  Jatkossa sodat kävisivät mahdottomiksi, sillä ihmiset voisivat netin kautta itse nähdä, millaista vastapuolella olisi. Silloin he ymmärtäisivät, että omien johtajien lietsomat uhkat ja pelot olivat aiheettomia, koska vastapuolella on ihan samanlaisia ihmisiä kuin he itsekin.

  Miten lapselliselta uskoni yksinomaan hyvään kehitykseen nyt vaikuttaakaan!

  Ihmiset eivät halunneetkaan etsiä netistä tietoa vaan viihdettä. Netin ilmainen sisältö lähes tappoi ammattimaisen journalismin, jonka kilpailijaksi nousivat kaikenkirjavat blogit ja valeuutiset. Sosiaalinen media söi ihmisten vapaa-ajan. Näppäimistösoturit alkoivat kamppailla vääriä mielipiteitä vastaan varmana oman näkemyksensä oikeellisuudesta.

  Netin informaatio on kaksiteräinen miekka. Tietoa olisi saatavilla niin maan perhanasti, mutta se mahdollistaa myös sen, että sieltä haetaan vain tukea niille omille uskomuksille. Jäädään sinne omaan kuplaan (kuvaannollisesti, ja litteän maan tapauksessa myös kirjaimellisesti). Jos joku huonolla medialukutaidolla varustettu törmää litteän maan aatteeseen ja alkaa siitä kiinnostua, niin hyvin helposti löytää "todisteita" vahvistamaan tuota näkemystään.
   
  B12 tykkää tästä.
 11. Scholl

  Rekisteröitynyt:
  15.08.2017
  Viestejä:
  102
  Jep, samaan mekaniikkaan perustui myös esim. ISIS:n menestys. He ovat onnistuneesti rekrynneet elämän kolhimia idiootteja riveihinsä maat ja taivaat lupaavalla propagandallaan, jota löytyy netistä loputtomasti.

  Suomesta esimerkkinä samasta ilmiöstä käy esim. Soldiers of Odin, jonka perustaja oli syrjäytymiskierteessä sekoileva tarkkailuluokan pikkurikollinen, kunnes armeijassa "ryhdistäytyi" ja löysi netistä uusnatsien sivustoja ja propagandaa. Kyseessä siis kaveri, joka ei ollut eläessään ainuttakaan kirjaa lukenut tai sanomalehteä avannut, löytääkin nyt netin viemäristä aatteen, jota intohimoisesti rupeaa ajamaan. Näin käy, kun olosuhteet ovat otolliset ja medialukutaito nolla.

  Ja joo, tiedän, meni taas vähän off topiciksi, mutta se johtuu vain siitä, että Flat Earth Movementissa kiteytyy jotain oleellista ajasta jossa elämme. Mihin voi luottaa, kun kaikki on "fake newsia" ja "vaihtoehtoisia faktoja". Jos ihmiset eivät osaa olla yhtä mieltä edes planeettamme muodosta, onko meillä oikeasti mitään toivoa?
   
  juhog81 ja 1001001 tykkäävät tästä.
 12. Asiaintuntija

  Rekisteröitynyt:
  24.01.2014
  Viestejä:
  7 055
  Kyllähän flat-earth (ja useimmat muutkin salaliittoteoriat) on USA:ssa nykyään ihan täysin alt-rightin uskomusta, mutta en osaa sanoa onko aina ennenkin ollut, ja toisaalta ei kai Suomessa KUKAAN tällaiseen usko? :D Suomessa sentään porukka on aika hyvin koulutettua...

  Luulisin myös, että osa "uskoo" flat-earthiin ihan läpällä eli koko juttu on osittain täysi vitsi tuon porukan omastakin näkökulmasta ja trollaavat ihan tsoukkina. Älykkyysosamäärä saa olla kohtuu alhainen, että tällaisiin tosissaan uskoo nykypäivänä... Mutta tyhmiäkin ihmisiä maailmassa paljon on, joten minkäs teet.

  Kuulentojen kieltäminen menee ihan samaan sarjaan. Flat-eartherit luonnollisesti kieltää myös kuulennot, koska niiden mielestä ihminen ei ole edes koskaan ampunut mitään raketteja avaruuteen... Ja lieneekö edes avaruutta olemassakaan niiden mielestä, mene ja tiedä. Ja ainakaan Van Allenin vyöhykkeen läpi ei ihminen kuulemma pääse hengissä. ;) Sehän noilla kuulento-kieltäjillä on ihan vakio argumentti.
   
  Viimeksi muokattu: 17.03.2019
 13. julla

  Rekisteröitynyt:
  23.09.2007
  Viestejä:
  6 994
  Juu sitä en ymmärrä miten ne sitten uskoo että Van Allenin vyöhyke on yleensäkään olemassa.
   
  Scholl tykkää tästä.
 14. Demogorgon

  Rekisteröitynyt:
  21.05.2018
  Viestejä:
  180
  Kyllähän nämä salaliittoteoriat enimmissä määrin tulevat ryssälästä. Ei tarvitse katsoa kuin muutaman ryssän ulostuloja Suomessa liittyen nwo:hon, Sorokseen yms. niin ryssät perustelee maailmankuvan niiden avulla.
   
 15. B12

  Rekisteröitynyt:
  05.04.2002
  Viestejä:
  2 611
  Tämä on niin totta. Ihmiset elävät some-maailmassa ja some on monelle ainoa kommunikointikanava ja tietolähde. Ongelma on siinä, että somessa eivät päde journalismin hyvät tavat tai moraalisäännöt. Latu on vapaa mille tahansa vouhotukselle.

  https://yle.fi/aihe/artikkeli/2018/...n-palvelusta-globaaliksi-manipulointikoneeksi

  Tuo dokkari kannattaa katsoa, jos sen jostakin löytää. Somessa laukaistaan tänä päivänä ihan oikeasti sotia ja pienempiä kapinoita/selkkauksia. Hiukan yksinkertaiselle tai muuten kapealla katsannolla varustetulle voi syöttää mitä soopaa tahansa ja se menee läpi hyvällä prosentilla.

  Ennen oli se yksi paikkakunnan sanomalehti, josta luettiin tasapuolisesti kaikki uutiset. Toki oli loivasti kallellaan johonkin suuntaan. Sitten tulivat valtion tv-kanavat ja uutiset olivat virallisia valtion uutisia. Kaupalliset kanavat tulivat aikanaan ja niillä voi sitten levittää tiukemmin omaa agendaansa.

  Internet tuli ja räjäytti potin. Ihmisten ei enää tarvitse lukea muuta kuin omaa ajatusmaailmaansa tukevaa materiaalia, oli se sitten kuinka radikaali tahansa. Radikalisoituminen (en tarkoita islamia) ruokkii itseään ja velloo omissa piireissään facebookin suljetuissa ryhmissä ja muissa samanmielisten kohtaamispaikoissa. Jos nyt vaikka on skeptinen ilmastonmuutoksen suhteen, denialistien materiaalia löytyy taatusti enemmän kuin ehtii lukea. Sama koskee kaikkea muutakin maahanmuuton vastustuksesta suvakkeihin ja 911 iskuihin tai rokotevastaisuuksiin. Materiaali on sopivan kansanomaisen järkeenkäypää ja uskottavaa, jos ei vaivaudu tutkimaan sen enempää.
   
  jyzzzy, juhog81 ja 1001001 tykkäävät tästä.
 16. 1001001

  Rekisteröitynyt:
  24.11.2010
  Viestejä:
  1 118
  Hienosti kirjoitettu. Ennen oli sanomalehdet, lukijapalstat ja kirjeenvaihto. Käytiin kirjastosta ehkä lukemassa jonkun foliohatun kirja ja lähetettiin tämän jälkeen kirje "kirjailijalle" ja saattoi saada yhden kenen kanssa keskustella aiheesta jos omalta kylältä ei löytynyt muita. Vahinko jäi lopulta aika pieneksi ja jäi aikaa miettiä muutakin.
  Nyt avaat koneen ja voit kuluttaa koko elämäsi kahlaamassa tietoa. Mikä on netissä, se on myös totta.
   
 17. Asiaintuntija

  Rekisteröitynyt:
  24.01.2014
  Viestejä:
  7 055
  Internetissä on siis helppo toteuttaa vahvistusharhaa (confirmation bias), eli ruokkia omia uskomuksiaan, samalla kun sulkee silmänsä muilta näkökulmilta.
   
 18. 1001001

  Rekisteröitynyt:
  24.11.2010
  Viestejä:
  1 118
  No muiden näkökulmien sulkeminen tapahtuu hyvin ilman nettiäkin ja sitä sanotaan tyhmyydeksi.
   
 19. splice

  Rekisteröitynyt:
  16.07.2011
  Viestejä:
  11 156
  Mielestäni me flättarit tarvitaan niin paljon näkyyttä kuin mahdollista, myös somen eri kanavilla. Valtaosa kansasta pitää meitä vain tärähtäneinä, mutta pitää muistaa että näin on aina suhtauduttu ihmisiin jotka etsivät totuutta- puhumattakaan sen jo löytäneistä. Mitä enemmän näkyvyyttä, sen suuremmalla mahdollisuudella totuus tulee ilmi, nopeammin. Mikäli aihe kiinnostaa, meillä on oma facebook - ryhmä mutta vain niille jotka eivät pelkää totuutta. Kenellekään ei tuputeta, mutta kysyvälle vastataan ja tietoa levitetään kyllä.

  Eikö itseäsi huolestuta se suurin salaliitto valheellisine totuuksineen joka on niin vahvasti istutettu meihin että se estää jo asian kyseenalaistamisenkin? Vinkkinä voisin kertoa, NASA ei ole todellakaan ainoa pseudotieteitä levittävä valeorganisaatio, näitä on useampikin. Kukaan ei ole vielä pystynyt todistamaan että maapallo olisi edes etäisesti pallomainen, sillä se on mahdotonta. Valevidoita esim. maapallon kaarevuudesta on jo nykyisin nettikin pullollaan, eli ymmärrän kyllä miksi tähän harhaanjohtavaan "tietoon" langetaan. Pyöreä, pallomainen maapallo on se suurin salaliitto ja siitä meidän pitäisi puhua enemmän. Oletko miettinyt ketä palvelee pallomainen maapallo? Mikä on se taho jota valheellisen maailmankuvan levittäminen palvelee?
   
  Scholl ja juhog81 tykkäävät tästä.

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti