Sähköaidan jännitteen lasku?

Viestiketju alueella 'Elektroniikka ja HW-modifiointi' , aloittaja ComptonF, 10.01.2022.

 1. ComptonF

  Rekisteröitynyt:
  05.09.2013
  Viestejä:
  22
  Muutimme hiljattain omakotitaloon, jonka pihalla oli valmis koira-aitaus. Päätin kokeilla muuntaa aitauksen myös kissanpitäväksi ja viritin siihen 5 kerrokseen johtimen, jonka sähköistin Gallagher M50 -tyyppisellä sähköpaimenella. Laite on valmistajan mukaan mitoitettu koirien, kanien ja kissojen kokoisille eläimille.

  Sähköaita estää erittäin tehokkaasti aidan yli kiipeämisen, mutta kissamme sai aidasta ensikontaktin yhteydessä niin kovan tärskyn että arastelee nyt kokonaan pihalle menoa. Kytkin tämän jälkeen aidan pois päältä ja toinen lemmikkimme ei ole vielä ollut siihen kontaktissa. Useampaan kerrokseen vedetyn aitalangan kokonaispituus on luokkaa 400 metriä.

  Kannattaisikohan minun kytkeä pieni vastus sarjaan sähköpaimenen kanssa, jotta tärsky olisi maltillisempi eläimille? Jos kyllä niin minkä kokoista ja tyyppistä vastusta kannattaisi sähköpaimenen speksit huomioiden kokeilla? Kokeilin muistaakseni säätää maadoitussauvan syvyyttä 50 cm ja 20 cm välillä, mutta en huomannut jännitemittarilla tai subjektiivisesti olennaista eroa aidan toiminnassa.

  Pari ensimmäistä johdinkerrosta aidasta on nyt pitkälti lumen peitossa ja luotettavia mittauksia esim. jännitemittarilla voi olla vaikea tehdä. Minulla ei ole aikaisempaa kokemusta tämän tyyppisestä elektroniikan kanssa pelaamisesta, joten kysymykseni voivat olla koomisia.
   
 2. LM2

  Rekisteröitynyt:
  29.11.2010
  Viestejä:
  1 113
  Vastus sarjassa pienentää virtaa sitten kun yleensä joku saa sähköiskun. Mutta kun on noissa on toivon mukaan pieni virta, niin tarvitset aika ison vastuksen. Ja sopivan koekaniinin.
   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti