Saako kuidun vetää itse?

Viestiketju alueella 'Internet, tietoturva ja muu tietoliikenne' , aloittaja Jerkof, 18.08.2015.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
 1. Jerkof

  Rekisteröitynyt:
  04.08.2008
  Viestejä:
  63
  Onko arvon muroilla tietoa saako itse (käyttäen toki alan parhaimpia ammattilaisia ja kiltisti kysyen kaupungilta tai kuka kadut ikinä omistaakaan..) vetää kuitua omakotitaloon? Yksi operaattori omistaa oikeudet kyseissä kaupungin osassa ja hinnoittelu on sen mukainen. 27e/vedetty metri ja vedettävää kertyy noin pari kilometriä niin jokainen voi laskea mitä tuo maksaa. Samalla hinnallahan operaattori todnäk vetäisi jokaiselle kadun asukkaalle kuidun ja silti nauraisi. Tuolla reilulla 40 000 eurollahan palkkaisi itselleen pari ojankaivajaa seuraavaksi vuodeksi kun itse kuidun vetoonhan tuolle matkalle menee korkeintaan pari päivää.
   
 2. Late-89

  Rekisteröitynyt:
  27.05.2009
  Viestejä:
  167
  En tiedä, miten on asia muualla Suomessa, mutta ainakin Pirkanmaalla eräässä kunnassa asukas päätti kaivaa itse ojan, johon kuitu vedettiin. Kysyi toki kaupungilta ja sai luvan tehdä kaivannot.
   
 3. kurkimies

  Rekisteröitynyt:
  29.04.2009
  Viestejä:
  6 438
  Tuohon saa helposti menemään useamman tonnin 2km matkalla pelkästään valokuitukaapeliin ja samalla vetäisin putkituksen tai riittävästi kuituja, että jos joku haluaa liittyä myöhemmin kuituun.
   
 4. timitomi

  Rekisteröitynyt:
  15.09.2013
  Viestejä:
  1 866
  Minne se kuidun toinen pää menee? Mistä saat dataa? Mitä se maksaa?
   
 5. Jerkof

  Rekisteröitynyt:
  04.08.2008
  Viestejä:
  63
  Juu varmasti tuohon saa lähemmäs kymppitonnin uppoamaan kun lasketaan työmiesten palkat, koneiden vuokrat sun muut. Lähinnä vituttaa tuo operaattorin täysin törkeä hinnoittelu joka ei perustu mihinkään.
   
 6. kurkimies

  Rekisteröitynyt:
  29.04.2009
  Viestejä:
  6 438
  Osuuskunta tekee nuo hommat aika reippaasti halvemmalla kuin operaattorit.
   
 7. kurkimies

  Rekisteröitynyt:
  29.04.2009
  Viestejä:
  6 438
  Voi olla, että tuostakin tulee kustannuksia, että operaattori hitsaa omiin kuituihin ja kytkee käyttöön sen yhteyden.
  Ja tiiä heittävätkö he tyyliin yrityslaajakaistan hinnan, että useamman sata euroa kuukaudessa vai myyvätkö
  kuluttaja-asiakashinnalla.

  Toinen juttu on, että onko siellä vapaita kuituja eli voivatko asentaa sinulle käyttöön.
   
 8. Ja varsinkin silloin tuosta kaivuuhommasta tulee kallista jos pitää alittaa tie tai pari. Oliko tämä nyt kaupunki alueella vai jossain maaseudun rauhassa?

  Lisäksi kannattaa huomioida ne vastuukysymykset. (kaupungissa) Valtavan lupaviidakon jälkeenkin jos satut särkemään kaivaessa jotain muuta maassa olevaa niin siitä voi tulla kalliskin paikka korjauttaa. Samoin muut esim mahdollisista liikennejärjestelymuutoksista(varsinkin jos kaivetaan perinteiseen tyyliin eikä esim auraamalla) aiheuttavat kustannuksia jos kaivaminen tapahtuu tiealueella. Esim montun aidoitukset ja muut ovat sinun kustannuksella. Jos taas paikka oli maaseudulla ja pysyt poissa tiealueelta ja saat tarvittavien maanomistajien kanssa sovittua niin homma on lupaviidakon kannalta yksinkertaisempi.

  Lähtisin ensiksi kuitenkin selvittämään miten operaattori suhtautuu asiaan. Mikäli saat sovittua operaattorin kanssa esim tyyliin että kun homma on valmis kuitu siirtyy operaattorin omistukseen ja siihen liittyvistä kohtuullisista korvauksista voi homma toimiakkin. Jos taas kuitu jää sinun omistukseen kannattaa silloin varmasti unohtaa koko homma. Tällöin esim korjaus kuidun vikatilanteissa on sinun vastuulla. Voit myös joutua tällöin maksamaan operaattorille vuokraa jos kaapeli on päätetty laitetilaan sekä myöskin kaapelin päättäminen ja sen aiheuttamat kulut on sinulla. Voi myös olla että operaattorilta tulee jyrkkä ei heti alkuunsa.


  EDIT: Tässä kun muistelen niin muistaakseni olen sillointällöin kuullut että asukas on itse kaivanut kuitukaapelin ja joskus jopa tarvittava kaapeli on tullut jopa operaattorilta. Näissä kuitenkin on aina ollut se että kaapeli on lopussa ollut operaattorin omistuksessa ja kaikki mistä olen kuullut on tapahtunut maaseudulla/haja-asutusalueella.
   
  Viimeksi muokannut ylläpidon jäsen: 18.08.2015
 9. Jerkof

  Rekisteröitynyt:
  04.08.2008
  Viestejä:
  63
  Kuinka suuri riski on että operaattori sanoo ettei heille käy että hoidat itse kuidun vedon vaikka ottaisitkin sitten useamman satasen liittymän? Useamman vuoden kuukausiliittymä myyntiähän vastaa varmasti jos saavat asiakkaan höynäytettyä tuollaiseen diiliin mukaan. Alkuunhan sanovat varmasti ettei onnistu että asiakas itse hoitaa vedon, mutta jos olisi jotain kättä pidempää neuvotteluihin

  EDIT: Selvennyksenä vielä että tarkoitus ei ole tässä koittaa selvitä mahdollisimman halvalla, mutta tuo 27e/m särähti sen verran korvaan kun netistä löytyi joku uutinen että Soneralta sai vuonna 2012 asennettuna n. 13e/metri ja vähän epäilen että hinnat olisivat noin paljon nousseet. Onko tuo 27e ihan käypä hinta metriltä vai reilusti yläkanttiin vedetty?

  Kohde on yksi Suomen suurimpia kaupunkeja lähellä keskustaa ja tosiaan tuo kuitu mistä vetäisivät sijaitsee n. 2km päässä.
   
 10. Isot operaattorit eivät yleensä lähde tekemään poikkeuksia omiin linjauksiinsa. Tähän on syynä se että saadaan verkko pidettyä yhdenmukaisena ja että kaikki on varmasti toteutettu operaattorin haluamilla tavoilla. Näin vältytään mahdolliissa tulevissa muutoksissa ongelmista ja sitä kautta lisäkuluilta. Joku pienempi operaattori voisi helpostikkin suostua. Myöskään monesti operaattorit eivät myy yritysliittymiä yksityishenkilöille.

  Uskon että se hinta kyllä kuvastaa sitä kaivuutyön hankaluutta. Jos puhutaan jostain suurkaupungista ja vielä keskustan lähellä niin onhan se tietenkin kalliimpaa kaivaa kuin jossain maaseudulla kun siellä ei vain voida kaivaa huoletta ja sen jälkee täytetellä montut.
   
 11. vinklubrulez

  Rekisteröitynyt:
  29.09.2007
  Viestejä:
  11 842
  Maksanee aika perkeleesti vetää se kaapeli ison kaupungin keskustan tuntumassa pari kilometriä. Varmaan ainoa järkevä tapa olisi hankkia vaikka se 100 megainen kuituliittymä johonkin rakennukseen joka on sen kuidun ääressä ja "vetää" se pari kilometriä jollakin langattomalla radiolinkillä (Wlan 2,4 Ghz, 5Ghz tai joku muu taajuus jolle saa luvan). Tuossahan voisi riittää että maksaa vaikka sille kiinteistönomistajalle sen kuidun kk-maksut ja antaa hänen käyttää sitä maksutta korvauksena sille että se yhteys jatkaa matkaa radiolinkillä sinun luo.
   
 12. kurkimies

  Rekisteröitynyt:
  29.04.2009
  Viestejä:
  6 438
  Monesti kaupunkialueella on valmiina ne putkitukset, jolloin tuolla päästään kohtuuhinnalla käyttämään sitä kuitua. Ilmeisesti tuolla 27e/m kaivuuyrittäjä on laskenut jäävänsä hyvin voitolle tai ilmeisesti tuolla hinnalla kysyjän jättävän se homman kokonaan. Ja kuitenkin tuo yritys joutuu todennäköisesti hoitamaan ne luvat kuntoon ja jossain paikoissa noiden lupien hakeminen saattaa kestää todella kauan.
   
 13. Zalama

  Rekisteröitynyt:
  07.09.1999
  Viestejä:
  2 719
  Kannattaa huomioida, että lyhyille matkoille joutuu suunnittelija tekemään päivitetyt piirrustukset, hoitamaan lupahommat yms. Suunnittelijan laskutushinnaksi voisi varmana arvioida jonkun normaalin 60-90e/h. 40k€:lla ei palkkaisi yhtä työmiestä edes vuodeksi. Pelkkään henkilökustannuksiin voi karkeasti laskea palkka * 2. Loppu menee vakuutuksiin, veroihin yms kustannuksiin. Päälle vielä koneet.

  Isossa yhtiössä nämä infran rakentamiset yms ovat varmasti oma divisijoonansa, joilla on tietyt tulosodotukset. Isoissa yhtiöissä ei valitettavasti toimi oikein, muun palvelun tukeminen varsinkin kun julkisesta osakeyhtiöstä odotetaan investoinneille. Käytännössä siis tämän takia minimoidaan investoinnit ja ulkoistetaan homma. Ulkoistetut yrittäjät eivät varmasti tee sitä hyväntekeväisyydestä.

  Itse tekemällä varmasti saat halvemmalla, mutta silloinhan teet tavallaan työtä jota palkitaan...
   
 14. Jerkof

  Rekisteröitynyt:
  04.08.2008
  Viestejä:
  63
  Juu uskoisin että aika hyvin saa vanhoissa putkissa ammuttua kuitua eteenpäin.

  Itsehän en olisi mitään itse tekemässä ja olisin valmis maksamaan vaikka 100e/h työstä joka sekin varmasti on reilusti yläkanttiin mutta silti kustannukset olisivat hivenen eri luokkaa kuin tarjouksessa. Jos nyt lasketaan vaikka 100e/h * 3 työmiestä * 8 tuntia päivässä ja hommaan laskisi menevän vaikka 3 päivää niin siltikin oltaisiin vasta 7200 eurossa. Siihen materiaalit ja koneiden vuokrat niin tuskin yli 12000e mennään. 28 000 eurolle jäisi sitten vielä jotain käyttöä.
   
 15. kurkimies

  Rekisteröitynyt:
  29.04.2009
  Viestejä:
  6 438
  Kustannuksia saa jaettua sillä, jos sen kuidun saa myytyä muillekkin lähialueen asukkaille.

  Ja tuskin operaattorit maksavat tuosta valokuidusta ihan sitä, mitä kaupoissa näkyy. Kuitenkin ostavat kerralla vähän eri määriä.
   
 16. Zalama

  Rekisteröitynyt:
  07.09.1999
  Viestejä:
  2 719
  En kyllä toisaalta ihmettelisi, jos kaupunki ympäristössä ei lupia tule yksittäiselle ihmiselle. Käytännössä olisi hankalaa jos yksi kerrallaan eri ihmiset kaivaisivat niitä valokuituja. Koko 2km matkalla saisit olla usein näittämässä kaapeleiden sijainteja tai ne olisivat ennemmin tai myöhemmin poikki. Osuuskunta onkin ihan toinen asia, sillä siinä varmistetaan jo riittävän suurelle määrälle kuitua kerralla ja taidetaan usein kaivaa liitännät monille niillekin valmiiksi jotka eivät liity heti.

  Kaupunkiympäristössä menee myös monenmoista kaapelia ja pitää saada myös operaattoreilta, sähkölaitoksilta, vesilaitoksilta yms myös insinöörit näyttämään ihan paikan päälle koko matkalle missä menee heidän linjat ja putket menee. Eivät hekään sitä varmasti ilmeiseksi tee.

  Kaupungissa kun ei ojassa saa kaivettua niin asfaltoinnit yms vielä päälle.
   
 17. vinklubrulez

  Rekisteröitynyt:
  29.09.2007
  Viestejä:
  11 842
  Kuitua varmaan saa ammuttua olemassa oleviin putkiin. Ongelma on vain siinä että harvalla meistä on omaa valmiiksi vedettyä kaapeliputkea kilometrikaupalla vielä halutulle välille.

  Operaattoreilla saattaa olla useampiakin valmiita putkia joihin kaapelia olisi helppo vetää. Tosin niihin tuskin on yksityisellä mitään asiaa. Toki ne isolla rahalla saa ostettua vaikka omaksi, mutta se maksaa taatusti todella paljon.
   
 18. Sienimies

  Rekisteröitynyt:
  30.04.2000
  Viestejä:
  220
  Mikäli nuo työt tehdään oikeasti kaivamalla ja samalla upotetaan kanavaputkitusta maahan, johon kaapeli vedetään, ei tuo 27€/m ole iso hinta. On se tässä tapauksessa yksittäiselle kuluttaja-asiakkaalle varmasti. Oleva infra alueella voi estää halvemman kaapeliaurauksen kohteeseen, jonka takia ehdotettu kaivettavaksi.
  Kaivutyön ohella myös multaus/nurmikko maksaa tai muut pinnoitteet. Kaupunki/Kunta/Ely minkä varrella tuo tie nyt onkaan, niin velvoittaa laittamaan paikat vähintään vastaavaan kuntoon kuin ennen työn aloitusta. Mikäli, et omista kyseistä aluetta johon kaivetaan, niin joutuu hankkimaan sijoitusluvat putkitukselle/kaapelille kaikilta omistajilta, joita reitillä on.
  Maan alla voi olla mitä vain, pahimmassa tapauksessa siellä on sellaista murkulaa, että joudutaan tekemään massanvaihtoa.
  Näissä hommissa maksaa mm. alla olevat.
  - Suunnittelu, lupamaksut (kaivulupamaksut voivat kaupungin alueella olla satoja €/vko)
  - Kaivutyöt ja pinnoitteet (materiaalimaksut: kanavaputki, multa, asfaltti, hiekka)
  - Kaapelinveto ja teletyöt (materiaalimaksut: kaapelimateriaali, valokaapelijatkot, päätepaneelit jne).
  - Kaivetun putkilinjan kartoitus.
  - Dokumentointi
  Jos tällaista omaa kuitua yrittäisi tehdä itse, niin itse tekisin niin, että hankkisin sijoitusluvan putkitukselle maanomistajilta ja lähelle operaattorin olevaa verkkoa liityntäkaivo maan alle, johon toisi oman kuidun pään. Sitten pyytäisi operaattorilta tarjouksen, että toisi operaattorin kuidun pään tuohon kaivoon ja tekisi sitten valokaapelijatkon avulla liitynnän tuohon operaattorin kaapeliin. Luvan saanti tallaiseen voi olla hieman hankalaa enkä tiedä onko tällaista tehty.

  tai tekee tuon kanavaputkituksen valmiiksi ja antaa siihen operaattorille sijoitusluvan kaapelille. Tällöin tuohon tulisi kaapelinvetotyöt ja teletyöt tehtäväksi, jolloin hinta varmaan putoaa jonkin verran. Koska merkittävää maanrakennustyötä ei tarvitisisi enää tehdä (pois lukien mahdolliset vetomontut, ellei koko reittille ole asennettu vetonaruja/vetokaivoja).
   
 19. pietu08

  Rekisteröitynyt:
  26.10.2008
  Viestejä:
  492
  [​IMG] Itsellä selvitys päällä Soneralta tuon kuidun vetämisestä. Tarkoituksena olisi itse kaivaa kaapeli maahan ja laittaa samalla putkeen, matkaa tulisi huimat 153 metriä. Tälle alueelle ei normaalisti kuituliittymiä myydä, vaikka talon seinästä mitattuna 40 metrin päässä menee Soneran, Elisan, Pohjois-Hämeen puhelimen runkokuidut. Kaapeli olisi tarkoitus vetää metsän poikki talolta Soneran kopille, johon tulee 12 kuituinen kaapeli tuosta runkokaapelista. Kaivinkoneita löytyy appiukolta ja tuttava tekee kuitu asennuksia, tarkoitus olisi samassa uusia taloon kaapelit vanhojen puhelinjohtojen tilalle. Nyt vain odotellaan mitä Sonera vastaa kyselyyni, sanottin että ei ole kovin yleinen käytäntö ja että toiset asukkaat joutuvat eriarvoiseen asemaan. Saas nähä miten äijän käy, ohessa vielä kuva kuvitteelisesta kaapelin vedosta.[​IMG] [​IMG]http://aijaa.com/983YE4
  [​IMG]
   
 20. pietu08

  Rekisteröitynyt:
  26.10.2008
  Viestejä:
  492
  Vihdoinkin löytyi Soneralta sellainen Asiakaspalvelija joka vei kuidun vetämisen suunnittelu asteelle. Tähän asti on sanottu aina että kuitua ei saa, luulen etteivät ole edes tiedustelleet verkon suunnittelijoilta asiaa. Tiedustelin tämän viikon maanantaina 4g aikataulua ja samalla taas kerran ihmettelin että kuitua ei saa, niin tällä kertaa löytyi asiansa / työnsä hoitava nuori mies. On soittanut kohta kymmenen kertaa ja tiedustellut erinäisiä asioita, tänään tosiaan sit ilmoitti että viikon kahden sisällä tiedän kuidun hinnan ym. asiat kuidun vetämistä varten. :)
   
 21. LeDD

  Rekisteröitynyt:
  30.04.2013
  Viestejä:
  346
  Hienoa et asia edistyy ja kärsivällisyys palkitaan :). Kerrohan sitte lisää tietoa kun sitä tulee, kun asia kiinnostaa.
   
 22. Jerkof

  Rekisteröitynyt:
  04.08.2008
  Viestejä:
  63
  Itselle vastasivat ettei saa itse järjestää kuidun vetoa ja asia sillä selvin taputeltu. Ei oikein innosta maksaa tuollaista 40k pelkästä kuidun vedosta. Hanurista kun alue ilmeisesti yhden operaattorin hallinnassa eikä saa muilta tarjousta niin hinnoittelu on mitä on.
   
 23. dslam

  Rekisteröitynyt:
  30.03.2015
  Viestejä:
  39
  Eräs yritys suunnitteli itse kuidun vetoa toimipisteidensä välille monista kilometreistä oli kyse, he laskivat, muistaakseni 4-6 vuodessa kuitu maksaa itsensä, kuin että operaattorilta vuokraa vastaavan yhteyden. Resurssit ilmeisesti loppuivat kesken ja kuitua ei ole vedetty.

  Osuuskunnat ja muut käsittääkseni vetävät kuidun operaattorin johonkin tilaan asti ja käsittääkseni sen liittäminen runkoverkkoon ei kauheuksia maksa. Eli kuidun pitäisi pystyä itse vetämään.

  Sitten vielä yritysliittymistä Elisalla 50M (en ole varma oliko 50/10 vai 50/50) kuitu taisi maksaa alle 40€/kk tai ainakin se oli alle 50€/kk.
   
 24. pietu08

  Rekisteröitynyt:
  26.10.2008
  Viestejä:
  492
  Noniin eilen soitti Soneran kaveri ja ilmoitti että kuitua ei saatavilla, no kysyin syytä että miksi ei niiin ei osannut sanoa syytä. Lupasi kuitenkin selvittää syyn minkä takia kuitua ei saa, onko kuidut varattu esim. mastoille yms. Saas nähä mikä on vastaus
  Onneks voi seuraavaks härnätä Elisaa ja PHP:tä, taitaa vaan olla niin että noita operaattoreita ei kiinnosta maalaisten Eurot.:(
   
 25. Sienimies

  Rekisteröitynyt:
  30.04.2000
  Viestejä:
  220
  Syy saattanee olla juurikin se, että kyseessä runkoverkon kuitukaapeli, josta harvemmin otetaan asiakasyhteyksiä. Lisäksi se, että kuitu menee vierestä ei kerro sitä, että voiko siihen liittyä juurikin siinä kohtaa. Yleensä kuitu pitää viedä lähimmälle jatkolle, joka voi olla kilometrien päässä. Toki pystyy ottamaan kuidun kiinni suorana kulkevasta kaapelista, mutta se on jonkin verran riskimpää puuhaa(sovelletaan yleensä aurattuihin kaapeleihin).
   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti