Saako 16A kolmivaihe pistokkeen nollata?

Viestiketju alueella 'Elektroniikka ja HW-modifiointi' , aloittaja j-matti82, 18.12.2012.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
 1. j-matti82

  Rekisteröitynyt:
  11.12.2011
  Viestejä:
  202
  Moro!

  Eli vinttiin olisin vaihtamassa 16A voimavirta pistoketta jeesuksen aikaisen nelinapaisen voimavirta pistokeen tilalle.

  Vinttiin tuleva johto on vain nelinapaista jossa ruskea-musta-siininen on vaiheita ja kevi on nollana. Pääsulake keskuskuksessa on maat ja nollat yhdistetty, eli vanhan talon sähköistä kyse ja helvetin huonosti merkityistä!

  Jos nyt vaihdan tilalle normi 16A kolmivaihepistokkeen niin voinko nollata sen hyppyjohdolla nollan ja kevin väliin niin että se on vielä turvallinen??
   
 2. htwt

  Rekisteröitynyt:
  24.02.2008
  Viestejä:
  1 003
  Laita jakorasia väliin ja tee nollaus siellä. Laillistahan se ei ole, jos joudut täältä kysymään...
   
 3. letku91

  Rekisteröitynyt:
  18.05.2012
  Viestejä:
  375
  juu kyllä sen voi nollata tosiian ei laillisesti ja ei mitään ongelmaa
   
 4. zeppiii

  Rekisteröitynyt:
  03.01.2012
  Viestejä:
  36
  Laitonta tuo on ja jos nyt et ole kovinkaan paljoa touhunnut sähkön kanssa niin en suosittele sinun tekevän sitä, ihan sen varalta ettei tule myöhemmin ongelmia.
   
 5. DeNiWar

  Rekisteröitynyt:
  09.02.2001
  Viestejä:
  5 389
  Kiinteissä asennuksissa muutenkin vaaditaan sähkömies tekemään työn, eli laitonta sen asentaminen omatoimisesti on jokatapauksessa... Mutta eipä siinä ongelmia liene ellei jotakin tapahdu, mutta jos kämppä palaa tai tapahtuu jotain johtuen omatekosesta asennuksesta niin vakuutusyhtiö aikas hanakasti jättää korvaamatta minkäänlaista summaa tapahtuneesta.
   
 6. PCBull

  Rekisteröitynyt:
  18.04.2007
  Viestejä:
  67
  Jeesuksen aikainen josta löytyy kuitenkin ke-vi (Suojamaa) ja sininen (N)?
   
 7. Kremmen

  Rekisteröitynyt:
  23.03.2010
  Viestejä:
  1 739
  Laitonhan toi on ollut jo lähdössäkin niin perkeleesti. Keviä ei ikinä eikä milloinkaan saa käyttää osana virrallista piiriä, ei teipattuna eikä ilman. Että täysi rane-asennus se on jo nyt, ei kai enää paskemmaksi siitä muutu jos sen vielä nollaa. Laitonhan siitä tietysti tulee, mutta niin se on jo nytkin että anna mennä vaan. Paskanko väliä sillä on jos joku asentaja kuolee kun irroittaa kevin syötön päästä kuvitellen ettei se nyt ainakaan voi olla jännitteinen.
   
 8. IcyT

  Rekisteröitynyt:
  15.03.2010
  Viestejä:
  132
  Totta ne Jeesuksen aikaiseksi voi laskea kun 70-luvun puolivälistä alettua sinistä käyttämään nollana ja keviä suojamaana.
   
 9. puuhastelija

  Rekisteröitynyt:
  31.10.2007
  Viestejä:
  111
  kevi-johdon käyttö ainoastaan suojamaadoittamiseen. eli laitonta on.

  E: kremmen jo selostikin tyhjentävästi...

  ja vaatii vielä vikavirtasuojankin.

  onko ihan pakko olla 3-vaihepistorasia?
   
  Viimeksi muokattu: 18.12.2012
 10. j-matti82

  Rekisteröitynyt:
  11.12.2011
  Viestejä:
  202
  Talohan on rakennettu -75 ja tiedän että sähköt on ihmeellisesti vedetty, sen verran sähkötyöt tuttuja. Itseasissa kyseiset sähköt on eri piirissä kuin tuvan sähköt eli jälkikäteen vedetty autotallille, varastoille sekä vinttiin.

  Niin kuin tuossa puuhastelija kirjoittikin niin en vintissä kyllä voimavirtaa tarvi, valoille lähinnä potkua!

  Mutta suurella todennäköisyydellä laitatan nuo sähköt uusiksi sähkömiehellä, vintille pelkästään uusi 3x2,5 linja. Muut päivitetään samalla tälle vuosituhannelle.
   
 11. Purunpää

  Rekisteröitynyt:
  14.12.2012
  Viestejä:
  67
  Se on sitten ihan asentajan omaa tyhmyyttä jos semmottiin olettaa. Kevin sähköistäminenhän on rane-asennuksissa ihan yleinen käytäntö.
   
 12. Kremmen

  Rekisteröitynyt:
  23.03.2010
  Viestejä:
  1 739
  Toivotaan että kaikki asentajat on niin fiksuja. Ja että tuon tunnistaa ulkonäöstä väärin tehdyksi...
   
 13. Oltorno

  Rekisteröitynyt:
  03.01.2004
  Viestejä:
  7 623
  Eiköhän luonto harvenna jos ei parista tällistä opi että kaikki mikä on kiinni jossain on todennäköisesti sähköistetty ellei sitä erikseen ole mitannut.
   
 14. Basu

  Rekisteröitynyt:
  16.12.2006
  Viestejä:
  237
  Onhan nykyään myös PEN-johdin kelta-vihreä. Tuohon aikaan tosin se oli sininen.
   
 15. Dr.xyz

  Rekisteröitynyt:
  02.05.2006
  Viestejä:
  398
  Onko tuolle vintille tarkoitus perustaa joku mari"hunaja"pelto, kun useiden kilowattien valaistusta tarvii?
   
 16. olafu

  Rekisteröitynyt:
  21.04.2002
  Viestejä:
  372
  EDIT: Piti sanoa ettei siinä vanhassa rasiassa ole nollaa ollenkaan, vaan 3 vaihetta ja suojamaa, eikä siten ole laiton muuta kuin vainhentuneen pistorasian osalta. Kävin kattomassa pihalla olevaa rasiaa, niin se on merkitty näin: 3-P + E. Onko E nimenomaan _suoja_maa vai nolla? Nykyäänkin on käytössä sama merkintä, missä E kyllä tarkoittaa suojamaata, mutta miten tuo on tuolloin sitten ollut. Enkä mene takuuseen onko tuota vanhaa mallia varsinaisesti vieläkään kielletty yksityisessä käytössä.. Pitää oikein kurkata ja katsoa miten se siellä sisällä on merkitty.

  Laillisen tuosta saa, jos päättää sen 4-napasen piuhan vaikka jakorasiaan tai valovirtapistorasiaan siellä vintillä, tekee keskuksessa siitä sinisestä nollan ja vetää vaan yhden vaiheen sinne vinttiin. Tosin silloinkin vain siinä tapauksessa että sen tekee sähkömies. Mutta ainakin valot ja jonkun pistorasian sinne saa noin. Ehkä sen verran halpa homma, että raaskii juur ja juur sen sähkömiehen sinne kutsua.

  Rane sitten koskee keskukseen korkeintaan vaan sulakkeitten osalta ja vaihtaa vaan pelkän pistorasian... Palaa roikkalamppukin paljon kirkkaammin sen jälkeen siellä vintin rasiassa :D

  EDIT: koitin oikein googlata, mutta en löytänyt edes kuvaa siitä 16A nelinapasesta litteestä rasiasta. Tulee vaan niitä ilmeisesti saman ikäkauden aikasia peltisiä 40A ja 80A pömpeleitä. 80A malli löytyy kotoakin.

  Mitä siihen voimavirran saatavuuven tulee vintissä, niin erikoinen ratkasu löytyy multa kotookin. Vessassa on paskapytyn vieressä 32A voimavirtapistorasia, tosin vain 16 ampeeristen sulakkeitten takana. Se tuli siihen sen takia, kun paskahuusin ikkunasta sai vedettyä betonimyllylle helposti virran talon nurkalle, eikä talon ympäri riittävää roikkaa löytynyt siihen hätään. Rasia löytyi ja myllyssä oli jo valmiiksi tuo 32A pää. Paskapytyn vieressä oli ennen lämminvesivaraaja, mutta se siirrettiin siitä muualle. Sinne mennyt johto jäi purkamatta. Jakorasia vaan siihen sen takia, ettei vessassa tartte kattella muita avoimia kaapelinpäitä kuin sitä, mikä on kädessä...

  Siihen jakorasian tilalle se pistorasia oli tietysti helppo laittaa. Laiton asennus lienee tuokin, varsinkin itse tehtynä, eikä tietysti ole vikavirtasuojaakaan.
   
  Viimeksi muokattu: 20.12.2012
 17. Kremmen

  Rekisteröitynyt:
  23.03.2010
  Viestejä:
  1 739
  Njaa, eipä mulla sytyttänyt, että se oli moottorilitin jossa ei nollaa ole lainkaan. Tottahan keviä saa suojamaana käyttää kun se on siihen tehty eikä se silloin tietenkään ole raneilua, mutta nollan tekeminen siitä on taas laitonta. Nollan (siis sinisen) saa muuttaa vaiheeksi teippaamalla, mutta kevistä ei saa tehdä nollaa samalla tavalla.
   
 18. Pakana

  Rekisteröitynyt:
  01.01.2000
  Viestejä:
  4 474
  Ne vanhat kulmikkaat 3vaiherasiat oli ajateltu vain 3vaihekäyttöön, eli laitteille joissa ei ollut tarvetta nollalle, eli siinä rasiassakin oli vain 3 vaihetta ja maa, samasta syystä syöttökaapelia oli 3 vaihetta ja maa. Yleensä kyllä törmää kevin sijasta siniseen tai harmaasseen.

  Mun mielestä sen vanhan kulmikkaan voimatöpselin saa muuttaa nykyaikaiseksi pyöreäksi "nollaamalla", joskin tuossatapauksessa se nollaaminen tapahtuu päinvastoin kuin sukossa, jossa maa otetaan nollasta. Tai siis sähkäri saa, kolmivaiherasioita ei kai saanut itse kytkeä, vain sukoja.

  Vikavirtasuojan lisääminen on tietysi oman turvallisuuden kannalta aina ihan hyvä ajatus, mutta eipä sitä tuossa tilanteessa varsinaisesti vaadita.
   
 19. olafu

  Rekisteröitynyt:
  21.04.2002
  Viestejä:
  372
  Mutta kun keltavihreää johtoa ei saa käyttää mihinkään muuhun kuin suojamaadoittamiseen. Ei vaikka sen teippaisi eri väriseksi.

  Valovirtapistorasiaakaan ei saa itse asentaa. Voimavirran kanssa on vielä tiukempaa, edes voimavirtapistotulppaa ei saa itse asentaa mihinkään laitteeseen, eikä itse valmistettuja sähkölaitteita (edes jatkoroikkaa) saa kytkeä voimavirtaan. Ainoastaan valovirtalaitteita saa valmistaa itse _omaan_ käyttöön, mukaanlukien jatkoroikat.
   
 20. Basu

  Rekisteröitynyt:
  16.12.2006
  Viestejä:
  237
  Sähköalan oppikirjassa nelipiikkisen pistorasian neljättä piikkiä kutsutaan tekstissä maadoitusliittimeksi ja valokuvassa PEN- liittimeksi.
  Riippuu liitettävästä laitteesta, tuleeko neljännestä piikistä PE- vai PEN-liitin. Eli nollaus on tehty liitettävässä laitteessa.
   
 21. Pakana

  Rekisteröitynyt:
  01.01.2000
  Viestejä:
  4 474
  Yleensähän niissä on juuri sininen se maa johto, joka on sitten mahdollisesti kevillä teipattu..

  Hemmetti, eikö edes sukorasiaa saanut amatööri ruuvata kiinni..
   
 22. KameIeontti

  Rekisteröitynyt:
  25.05.2006
  Viestejä:
  1 769
  Saako tämmöisen romppasen hanskan vaihdettua nykyaikaiseen viisi napaiseen voimavirta pistokkeeseen. Miten kytkennät tehdään. Tässä vanhassa merkinnät P1, P2, P3 ja maa. Uudessa merkinnät L1, L2, L3, N ja maa.
  [​IMG][/url]
   
  Viimeksi muokattu: 11.01.2021
 23. KameIeontti

  Rekisteröitynyt:
  25.05.2006
  Viestejä:
  1 769
  Täällä ei vissiin ole -60 luvun sähkömiehiä paikalla :)
   
 24. jahonen

  Rekisteröitynyt:
  10.02.2002
  Viestejä:
  536
  Kovin tarkkojen ohjeiden antaminen on mielestäni vastuutonta ja riskialtista, siksi kerron tässä asian vain hyvin yleisellä tasolla. Väreistäkään ei voi mennä takuuseen, ne kun saivat ennen olla suunnilleen mitä vaan, vaikka tuossa voisi ehkä tehdäkin valistuneen arvauksen. Eli tuossa pitää haaroittaa tuohon rasiaan tuleva PEN-johdin uuden rasian PE:ksi ja N:ksi.

  Itse lähtisin mieluiten siitä, että mikäli suinkin mahdollista, syöttökaapeli vaihdetaan nykyaikaiseen 5-johtoiseen versioon ja PE:n ja N:n erotus tehdään siellä mahdollisimman lähellä syöttävää keskusta.

  t. Janne
   
  Jani R-K tykkää tästä.
 25. ampula

  Rekisteröitynyt:
  04.11.2015
  Viestejä:
  2 895
  Vaihdetaan kaapeli 5x , vikavirta, johdosuojat, L1-> L1 , L2->L2 , L3>L3 suojamaa ja maa oikeisiin. suunta tarkistaa, jos muita mahdollisia samanlaisia niin niistä myös. (siis ettei se sirkkeli pyöri eri suuntiin eri rasoista.) ja perään vaadittavat mittaukset.


  Jos joku tekee niin että laittaa tuon kaapelin perään moduliboxin, jossa johdonsuojat, vikavirta ja nollaa, (ja ne posliinit vaihtaa pienemmiksi) ja mittaa niin vanhaan verrattuna monelta osin turvallisempi, mutta nollan katkeaminen on edelleen riski.

  Mutta tässä tuskin sellaisesta paikasta missä olisi niin vaikea kaapelin veto että moinen tulisi mieleen.

  Jos joku tekee niin että vaihtaa tuohon sen nykyaikaisen ja kuvan perusteella kysyy ohjeita, niin 1. se on vaarallinen, siis ihan oikeasti jos mokaa niin se on vaarallinen, ja vaara voi jäädä aluun huomaamatta ja ilmetä joskus ihan totaalisesti.

  Jos sattumalta menee "oikein", jos ei välineitä, niin mitattua sitä ei saa , jolloin ei pysty arvioimaan onko kuinka iso vaara syntymässä. Esim tilanteessa jossa yksi vaiheesta piemenee ja syntyy vinokuormaa (tai perässä muuten sellaista, esim lämmitin). Ja edelleen ei voi olla varma että se nolla pysyy katkeamattomana, jos ja kun puuhastelee seuraavan kohteen kimpussa. Ja ne sulakkeetkin todennäköisesti pielessä.

  Se että aiemmin oli nykymittapuun mukaan vaarallsia, niin ne oli silloin uusia ja kyllä, myös vaarallisia, mutta silloin ei ollut niitä välineitä mitä nykyään millä voidaan edullisesti tehdä paljon turvallisempaa.


  Edit:
  Oletus, et pyydä sähkäriä syystä tai toisesta, ei lapsia. ja päätät tehdä itse. Niin älä tee alimmaista, kaapelin veto tai siinä lähinnä sen kytkeminen ilmeisen vanhaan keskukseen voi olla kokemattomalle riski.
  Eli keskimmäinne, jotta voisi edes auttavasti tehdä itse, tarvitaan mittareita sen verran että voi , karvat selvittää, ja ymmärtää ja vikavirran jne. Menee sarjaa jos tarvii kysyä niin ei onnistu.


  Jos kyse rahasta, niin vaikean reitin osalta voi säästää vetämällä kaapelin valmiiksi ja järjestellä tilaa apukeskukselle , sen voi ottaa sen verran ison että sopii myöhempiinkin tarpeisiin.
   
  Viimeksi muokattu: 15.01.2021 klo 11:10

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti