Ruotsin kieli jo pikkuhiljaa helvettiin täältä Suomesta

Viestiketju alueella 'Yleistä keskustelua' , aloittaja Boack, 30.06.2006.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
 1. rane58

  Rekisteröitynyt:
  21.04.2013
  Viestejä:
  362
  Alkoi taas viha ja vitutus nousemaan pintaan, enkä varmaan ole ainoa jolle....! :mad:
   
 2. seebra

  Rekisteröitynyt:
  08.05.2002
  Viestejä:
  4 385
  Ennemminkin turhautumista. On erikoista, että rkp näkee yhä edelleen parhaimmaksi tavaksi ajaa äänestäjiensä etua vaatimalla pakkoruotsia koko väestölle, vaikka käytännön tulokset ovat surkeita vuosien pakko-opiskelusta huolimatta, ja se vain kasvttaa ärtymystä ja yleistä vastustusta toimiessaan ehkä kaikkein räikeimpänä esimerkkinä niistä eduista ja helpotuksista, joita oikean kielen väestörekisteriin merkinneelle väestöryhmälle annetaan.

  Mutta ehkä ärtymyksen herätys pakkoruotsilla onkin tarkoitus tällä kertaa. Pitämällä lukion ruotsinkirjoitusta tapetilla saadaan taustalla vedettyä mm. Vaasan sairaalan päivystysvaatimukset läpi kenenkään nostamatta meteliä, vaikka suurempi Seinäjoen keskussairaala on muutaman kymmenen kilometrin päässä. Ja nyt kun tarkistin, niin Vaasassa aletaan rakentamaan tämän näköistä lisärakennusta. 141 miljoonan euron "tavoitekustannus" lienee jonkin verran kalliimpi ratkaisu veronmaksajille kuin yhteistyö Seinäjoen kanssa:

  [​IMG]
  https://www.vaasankeskussairaala.fi...nushankkeessa-siirryttiin-toteutusvaiheeseen/
   
  Viimeksi muokattu: 05.06.2019
 3. DrVatanen

  Rekisteröitynyt:
  27.09.2001
  Viestejä:
  6 508
  On muuten mielenkiintoisella tavalla kirjattu hallitusohjelmaan tuo ruotsin palauttaminen osaksi ylioppilastutkintoa:

  Tehdään nopealla aikataululla ohjelma, joka vahvistaa koulussa toisen kotimaisen kielen oppimista. Hallitus asettaa tavoitteeksi toisen kotimaisen kielen palauttamisen pakolliseksi ylioppilaskirjoituksessa.

  Käytännössä kaikki muut kohdat on ohjelmassa kirjattu suoraan passiiviin - "asetetaan", "tehdään", "vahvistetaan", "laaditaan". Kaikilla 190 sivulla. Eli enemmän tai vähemmän suoria lupauksia. Mutta tässä lukeekin, että "hallitus asettaa tavoitteeksi". Toisin sanoen, tuossa on jo itse hallitusohjelmaan kirjattu takaportti, ettei tavoite välttämättä toteudu. Muuten ohjelmassa lukisi, "toinen kotimainen kieli palautetaan pakolliseksi ylioppilaskirjoituksessa". Sanamuodoilla on väliä.


  Vastaava kohta koskien Vaasan keskussairaalaa:

  Muutetaan Vaasan keskussairaala laajan päivystyksen sairaalaksi.

  Eli tuo lypsy aiotaan suoraan toteuttaa. YO-ruotsin kohdalla sen sijaan aloitettaneen jonkun sortin selvityksestä.
   
 4. kalahoo

  Rekisteröitynyt:
  13.02.2014
  Viestejä:
  74
  Hyvä huomio - tästä taisi jokin lehtikin jo kirjoittaa.

  "Hauskaa" ja huomionarvoista on se, miten kyseisen ohjelmakohdan kaksi virkettä ovat täysin ristiriidassa keskenään. Ensin halutaan tehdä ohjelma, joka vahvistaa toisen kotimaisen oppimista. Tämän jälkeen asetetaan toimenpidetavoite (eli lisää pakollisuutta), joka empiirisesti tarkasteltuna käytännössä murentaa edellisen virkkeen sisältämän tavoitteen.
   
 5. TuuSaR

  Rekisteröitynyt:
  11.06.2000
  Viestejä:
  3 597
 6. KeWin

  Rekisteröitynyt:
  07.06.2019
  Viestejä:
  2
  Ruotsin kielen aseman puolustaminen on tärkeä yhteiskunnallinen tavoite. Pakollinen yo-kirjoittaminen ei palvele tätä mitenkään.

  Ruotsin kielen asema on ollut merkittävä myös suomen kielen kannalta. On hyvä, että sitä pitää opiskella x määrä peruskoulussa ja lukiossa (kuten vaikkapa historiaa ja muita oppiaineita), mutta pakollinen kirjoittaminen ei palvele ketään.
   
 7. ampula

  Rekisteröitynyt:
  04.11.2015
  Viestejä:
  2 690
  Joku postasi tänne linkin minkä mukaan pakkollisen kirjoittamisen loputtua ko kileen panostaminen tai osaaminen myös romahti, seuraava hallitus kai miettii millä konsteilla se onnistuu, pakko on ikävä konsti, mutta jos vapaaehtoisesti ei onnistu, niin keppi ja porkkana.
   
 8. DrVatanen

  Rekisteröitynyt:
  27.09.2001
  Viestejä:
  6 508
  Sen sijaan, että poliitikot panikoisivat ruotsin kielen kokonaiskiinnostuksen romahtamisesta, heidän kannattaisi miettiä sitä miten saadaan tuotettua riittävä määrä motivoituneita ruotsin kielen osaajia toteuttamaan toisaalta yhteiskunnan lakisääteisiä palveluita ja siihen päälle ehkä jokunen pitämään yllä pohjoismaisia bisnesyhteyksiä. Kun tämä osuus on kasassa, niin se on sitten yksi vee ja hailee kuinka hyvin ne kaikki loput svenskaa solkkaavat, varsinkin js siitä sakista sattuisi löytymään sitten sellaisia joilla leviää hymy huulille kun pääsevät esittelemään osaamistaan jossain toisessa kielessä.

  En tiedä olenko naiivi idealisti, mutta jotenkin tuntuu, että tuohon lopputulokseen päästäisiin helpommin kun entisestään lisätään toisen kotimaisen opiskelun vapaaehtoisuutta sen sijaan että kasvatetaan pakkoa.
   
 9. seebra

  Rekisteröitynyt:
  08.05.2002
  Viestejä:
  4 385
  Porkkanan lisääminen kepin rinnalle olisikin asiallinen muutos, kun tähän asti on keskitytty pelkkään keppiin. Ei kuulosta kovin vapaaehtoiselta, kun esim. virkamiesruotsin läpäisy on pakollista vaikka valmistuisi alalle jossa ruotsia ei kohtaa yhtään missään.
   
  rane58 tykkää tästä.
 10. TuuSaR

  Rekisteröitynyt:
  11.06.2000
  Viestejä:
  3 597
  Pakkoruotsin primaari tarkoitus ei ole tuottaa kielen osaajia, vaan estää se tilanne, että ruotsinkielisen on pakko käyttää tunteja suomen opiskeluun ja suomenkielisen ei ole pakko. Sen sijaan ajan voi käyttää vaikkapa matematiikan opiskeluun. Tämä myönnettiin ääneen käytäväkeskustelussa jo joskus 60-luvulla.

  Tässä muuten Suomalaisuuden liiton tuore numero, jossa käsittelleen Kekkosen ulkopolitiikan vaikutusta pakkoruotsin syntyyn
  http://suomalaisuudenliitto.fi/wp-content/uploads/2019/06/SuomenMieli_web-2.pdf
   
  notareal, rane58 ja Taker tykkäävät tästä.
 11. KeWin

  Rekisteröitynyt:
  07.06.2019
  Viestejä:
  2
  Tuossa on kolumni, joka tiivisti hyvin omaakin kantaa: https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000006134560.html

  En tiedä, miten tuota kielen osaamisen mittaamista on tutkittu, mutta esim. pakollisena kirjoitetun ylioppilaskokeen arvosana ei välttämättä ole paras mittari: "Pakkoruotsi nimittäin tuottaa kyllä varmasti monia asioita, mutta ruotsia osaavia ja sitä puhuvia virkamiehiä se ei tuota. Tämä olisi oikeastaan jo teoriassakin mahdotonta, kun tiedetään, että Suomessa yliopistosta ei voi kukaan valmistua ilman, että läpäisee niin kutsutun virkamiesruotsin (tai -suomen)."
   
  Taker tykkää tästä.
 12. seebra

  Rekisteröitynyt:
  08.05.2002
  Viestejä:
  4 385
  Melko karuja lukuja tuossa kolumnissa:

  Tekstissä mainittu B1 on taso, joka teoriassa vaaditaan virkamiesruotsin läpäisemiseksi, ja sen pitäisi todistaa että henkilö pystyy toimimaan kaksikielisenä virkamiehenä.
   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti