Ruotsin kieli jo pikkuhiljaa helvettiin täältä Suomesta

Viestiketju alueella 'Yleistä keskustelua' , aloittaja Boack, 30.06.2006.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
 1. beatme

  Rekisteröitynyt:
  24.04.2013
  Viestejä:
  3 945
  Aamusta vähän naurahdin sun jutuille, mutta nyt tää alkaa kääntyä itseään vastaan, kun näköjään suollat useampaan ketjuun aika "lennokasta" tekstiä. Kielinero, englanti rokkaa ja silti jo prepositioissa ongelmia. Hienoa, että olet jaksanut opiskella englantia sen verran, että voit käydä keskusteluja auttavasti vieraiden kansojen kanssa. Plussa siitä, että ymmärrät kielien tärkeyden nykyisessä maailmassa pärjätäkseen (menestyksekkäästi).

  https://fi.wiktionary.org/wiki/Luokka:Englannin_kielen_prepositiot

  Hyvä opiskella lisää, siitä ei ole koskaan haittaa :)
   
 2. Mikko Naakka

  Rekisteröitynyt:
  12.11.2018
  Viestejä:
  30
  I am all over the world just like that. :D Wise people see something other people do not see. I like Pekka Haavisto have met him but I understand people who voted for Sauli Niinistö. Those were best two. I am also interested in politics and I have friends in USA who are top-educated but they do not have any money, only loans and debts because their social security system does not give money to parasites. Our system in Finland is better but does not produce anything. That is also very sad when it comes to our immigration policy. We do not have to make same mistakes like Sweden did. When it comes to politics in USA my advice, follow these two: Hillary and Bernie. =) I did not like Trump.

  Mitä mieltä olen Stubbista, niin hyvä kielitaito (oikeasti) ja pointsit, että laittoi itsensä peliin, nykyään ei kannata, ku heti tulee hirveä kritiikki, siksi en ole uskaltanut täällä avautua. Mutta toi velkaantuminen on iso juttu ympäri Eurooppaa, kun SOTU ei toimi monessakaan maassa.

  lite på svenska. Vad jag tycker om Stubb, hen pratar många språk. Jättebra att han vågade ställa upp som kandidat. Nyförtiden lönar sig inte därför att alla kritiserar alltid. Men jättestor grej är skuldsättning överallt i Europa. Det var också en anledning varför bor jag inte i Norge. Ingen förståelse för pengar. Jättehöga skulder med skyhöga räntor. Jag har också annorlunda synvinkel till Nato och skattepolitik än Erna Solberg. =)
   
  Viimeksi muokattu: 12.11.2018
 3. Mikko Naakka

  Rekisteröitynyt:
  12.11.2018
  Viestejä:
  30
  Musta se ruotsin kieli voi olla valinnaisena, oon asunut Örebrossa pitkään ja sitten Uumajassa, kun se oli Euroopan kulttuuripääkaupunki. Musta Tukholmassa on karsea asuntotilanne. En halua siellä tehdä lääkärin töitä, koska jonot sairaanhoidossa on pitkät ja siellä on musta paska palkka. Voin kertoa faktaa, että terveydenhuollossa kriisi, Försäkringskassan johtaja irtisanoutui ja IVO:lle tehdään ilmoitus, jos jotain menee niin sanotusti pieleen ja niitä tulee paljon. Siellä oli myös mun aikana Macchiarini-skandaali joten kaiken kaikkiaan surkeaa siinäkin maassa. :D
   
 4. Asiaintuntija

  Rekisteröitynyt:
  24.01.2014
  Viestejä:
  7 061
  Tulihan se trolli tänne sitten kun tuossa vähän maanittelin aiemmin... :D
   
 5. Mikko Naakka

  Rekisteröitynyt:
  12.11.2018
  Viestejä:
  30
  Ei pidä provosoitua. Oon ollut Pohjoismaissa joka paikassa, niin oon ite miettinyt paljon tätä. Digitalisaatio tosi pitkällä kaikissa Pohjoismaissa ja englannilla pärjää mutta lääkäriltä se kyllä musta täytyy vaatia. Se on niin tärkeää potilaille varsinkin Ruotsissa. Pakkoruotsi voisi olla siis valinnainen, mutta en kyllä luopuisi ainakaan kokonaan. Meillä on tulossa paljon SOTU-uudistuksen lisäksi juttua Pohjoismaiseen yhteistyöhön. On väläytetty esim. ajatusta yhteispohjoismaalaisesta sosiaaliturvatunnuksesta. SOTU-uudistus siis super-tärkeä esim. velkauttaminen pitäis lopettaa, mutta ihan potilasturvallisuuden takia en luopuis ruotsin kielestä ainakaan lääkäriltä. Voin nimittäin kertoa, että esim. monille vanhuksille lääkäri on ainoa sosiaalinen suhde :) Oon miettinyt, niin on varsinkin lääkärille niin tärkeä, ettei voi kokonaan sulkea pois, valitan. =)

  Jag reflekterar. Man behöver inte bli provocerad. Jag har varit i alla möjliga platser i Nordiska länderna så jag har funderat detta. Digitaliseringen är länge i alla länderna och man klarar sig med engelska men läkaren behövs det. Det är så pass viktigt för patienterna speciellt i Sverige. Den obligatoriska svenskan kan vara ett valfritt ämne men jag vill inte upphöra den helt. Vi ska ha mycket samarbete i nordiska länderna. Till exempel i framtiden har det varit diskussionen om gemensamma personbetecking. Jätteviktigt förnyelse i SOTU är att bli av med skuldsystem men bara pga patientsäkerhet krävs det från läkaren. Jag kan nämligen avslöja att för många äldre människor det är en enda social relation. Jag har bestämmt att man kan inte blunda till det, tyvärr.
   
 6. Kala

  Rekisteröitynyt:
  06.08.2000
  Viestejä:
  1 958
  Ainakaan ruotsin osaaminen ei paranna rallienklantia.
   
 7. Asiaintuntija

  Rekisteröitynyt:
  24.01.2014
  Viestejä:
  7 061
  Nykyään suuri osa lääkäreistä ei puhu edes kunnollista suomea. Virolaiset, venäläiset, intialaiset jne. lääkärit on arkipäiväinen näky Suomessa. Joten mikä ihmeen velvollisuus pitäisi suomenkielisillä lääkäreillä olla ruotsin osaaminen, etenkään jossei käytännössä edes paiski hommia ruotsinkielisten parissa juurikaan.

  Lääkäreiden koulutuksessa pitäisi paukut kohdistaa lääketieteen opetukseen. Kielipolitiikan voi sen sijaan vaikka työntää perseeseen. Töihin palkatessa työnantaja varmaan sitten osaa ihan itse palkata sellaiset lääkärit, jotka osaa niitä kieliä mitä työssä tarvitaan.
   
  Viimeksi muokattu: 12.11.2018
  Ilkko2 tykkää tästä.
 8. Mikko Naakka

  Rekisteröitynyt:
  12.11.2018
  Viestejä:
  30
  Anteeks vaan, mutta mulle tulee lääkärilehtiä myös Suomesta ulkomaiden lisäksi, niin joskus mietin, että miksi jotkut tuon takia käy esim. jotain kalliita valmennuskursseja. Musta aika tylsä se ala. Mä en tekisin sitä työtä edes sillä palkalla, koska siihen liittyy niin paljon outoja juttuja. En esimerkiksi supportaa psyykelääkitystä, koska ne on maksatoksisia lääkkeitä. Sitten mulle toi abortti hieman vaikea asia lääkärinä, vaikka tiedän kyllä senkin lainsäädännön. En esim. tuomitse siltä osin Päivi Räsäsen kantaa. Tosi outo ihmiskäsitys ja toi bisneksen tulo siihen ärsyttää mua tosi paljon.
   
  Viimeksi muokattu: 12.11.2018
 9. Klown00

  Rekisteröitynyt:
  31.07.2013
  Viestejä:
  77
  .
   
  Viimeksi muokattu: 01.02.2019
 10. Asiaintuntija

  Rekisteröitynyt:
  24.01.2014
  Viestejä:
  7 061
  Niin on, mutta ongelma ei ole lääkäreiden ruotsin taito vaan suomen taito!!!

  Ruotsinkielisissä kunnissa käsittääkseni panostetaan oikein erityisesti siihen, että lääkärit puhuvat virheetöntä ruotsia. Mikä tarkoittaa sitä, että lääkäri on yleensä joku muu kuin suomenkielinen, välttävästi pakkoruotsitettu perus-Pekka. Pahimmillaan/parhaimmillaan lääkäri voi olla Ruotsista peräisin eikä puhu sanaakaan suomea!

  Suomenkielisissä kunnissa sen sijaan palkataan vähän ketä satutaan saamaan, ja suomen taito voi olla vähän mitä sattuu.
   
  Viimeksi muokattu: 12.11.2018
 11. beatme

  Rekisteröitynyt:
  24.04.2013
  Viestejä:
  3 945
  Takerrun vähän sivulauseeseen, mutta miksi oletusarvoisesti adoptio on hyvä ratkaisu lapselle? Päivi Räsänenhän kannattaa jopa silloin pakkosynnytystä jos joku raiskaisi hänen tyttären. Pakkosynnytys ja lapsi adoptioon.
  On tutkimuksia, joiden mukaan adoptiolapset kärsivät esimerkiksi tietyistä mielenterveysongelmista enemmän. Sen lisäksi unohtamatta niiden äitien mielenterveysongelmat, jotka on pakotettu adoptioon.

  Kuinka monta itsemurhaa tulisi jos naiselle sanotaan, että pakko synnyttää? Moniko tappaisi sikiön viinalla/huumeilla/lääkkeillä jos ei samalla menisi omakin henki? Moniko hakeutuisi laittomille klinikoille ja aiheuttaisi näin vaaran itselleen, samalla tukien rikollista toimintaa?

  Oletko oikeasti lääkäriksi opiskellut? Kiinnostus psyykelääkkeisiin ja tekstisi antaisi olettaa jotain muuta.
   
  Viimeksi muokattu: 13.11.2018
 12. Mikko Naakka

  Rekisteröitynyt:
  12.11.2018
  Viestejä:
  30
  Se lääkärin työ on minusta tänä päivänä todella vaikeaa, jos ottaa huomioon, kuinka pienet resurssit siihen kouluun saa. Olen siis kritisoinut sosiaaliturvaa sen opiskelijan aseman osalta. Nythän Sipilän hallitus vielä leikkasi opintotukea. Pitäis ottaa paljon opintolainaa ja jopa lääkäreiden työmarkkinat on tosi kiristyneet. Lääkäreitä on moneen junaan mutta monesti psyykenlääkkeitä määrätään minusta turhaan. Maksatoksisia ja muita sivuvaikutuksia. Monesti on niin että lääkärillä on omia rahasidonnaisuuksia. Abortti on mulle vaikea juttu, koska esim. Ruotsissa, jossa olen pitkään asunut se on Euroopan sallivin esim. Pyynnöstä myös terveelle. Mutta itse en tosiaan ole enää sillä alalla mutta ei lääkärin ammatti yksinään anna kovin kattavaa kuvaa yhteiskunnasta. Aika masentava ala minusta.
  Koittakaa pysyä aiheessa. t.mode
   
  Viimeksi muokannut ylläpidon jäsen: 15.11.2018
 13. Egsise

  Rekisteröitynyt:
  06.05.2008
  Viestejä:
  250
  Ruotsissa on tullut oltua nyt töissä kohta 2v, 25v sitten koulussa opittu pakkoruotsi on täydentynyt ja nyt jo vähän voi jutella työpaikan kahvipöydässäkin.
  Työkavereina on suomalaisia, ruotsalaisia, puolalaisia, romanialaisia jne. Englannilla mennään useasti.
  Ruotsalaisten silmissä on paljon parempi ihminen jos osaa ruotsia, edes sen verran että yrittää.
  Ja sama pätee mielestäni suomessa, tässä maassa on saamea ja ruotsia vähemmistöillä mutta jos et puhu edes vähän suomea niin gtfo.
   
 14. Ekaros

  Rekisteröitynyt:
  26.12.2006
  Viestejä:
  1 933
  Maassa maan tavalla. Ja Suomi on suomen-kielinen, vaikka maksetut henkilöt mitä väitäisivät.
   
  rane58, Taker ja Ilkko2 tykkäävät tästä.
 15. Asiaintuntija

  Rekisteröitynyt:
  24.01.2014
  Viestejä:
  7 061
  Missä tahansa maassa ja minkä tahansa kansallisuuksien parissa pärjää tietenkin parhaiten niiden omalla kielellä, surprise surprise. Ruotsi on kuitenkin ei-englanninkielisistä maista niiden joukossa, joissa pärjää erittäin hyvin myös englannilla, melkein yhtä hyvin kuin paikallisella kiellä. Tai jopa siis paremmin, jos on tekemisissä muiden ulkomaalaisten kanssa.

  Tämähän menee sikäli ohi aiheen, että ketjussa on kysymys ruotsin kielestä Suomessa, eikä ruotsin kielestä Ruotsissa...
   
  Viimeksi muokattu: 15.03.2019
  rane58, Taker ja Ilkko2 tykkäävät tästä.
 16. Ilkko2

  Rekisteröitynyt:
  11.09.2013
  Viestejä:
  952
  Mihin tahansa maahan menisin töihin opettelisisn edes hiukan sen maan kieltä, ruotsiin pätee sama juttu, pakkoruotsille ei ole mitään perusteita.

  Minä en ymmärrä tuota joidenkin ruotsinkielisten ja pakkoruotsittajien logiikka, en siis tarkoita sinua, koska Suomessa on ruotsinkielisiä, suomenkielisten pitää opiskella ruotsia. Töissä yksi pakkoruotsittaja ja ruotsinkielinen ( ihan mukava tyyppi ), juttelivat, että suomenkieliset luulevat että kaikki ruotsinkieliset osaavat suoma, eivät osaa. Tiesin sen, mutta en viitsinyt alkaa väittelemään miksi kaikkien suomenkielisten on pakko lukea ruotsia, jos joku ruotsinkielinen ei osaa suomea. Tässä maassa kuitenkin yli 98% osaa suomea, eikö olisi järkevämpi opettaa noille alle kahdelle prosentille suomea tai hankkia tulkki kuin pakottaa kaikki suomenkieliset opiskelemaan ruotsia. Mikä oikeus se on ruotsinkielisillä pakottaa suomenkieliset palvelemaan heitä.
   
  Viimeksi muokattu: 15.03.2019
  rane58 ja Taker tykkäävät tästä.
 17. Ilkko2

  Rekisteröitynyt:
  11.09.2013
  Viestejä:
  952
  Juu kokemusta on, oli joku venäläinen lääkäri jonka suomesta ei oikein saanut selvää ja jolta ei voinut kysyä epäselväksi jääneitä asioita, kun asenne oli "minä olen lääkäri, minä tiedän. No onneksi sairaanhoitaja oli suomalainen kertoi sitten tarvittavat tiedot.

  Juu ja jossain on eri jonot joissain asioissa suomen- ja ruotsinkielisille kannattaa mennä siihen ruotsinkielisten jonoon, jos se on lyhyempi. Pois eivät voi ajaa koska se olisi rasismia ja sortoa, jos yrittävät ei muuta kuin valitusta tekemään, niin kuin ruotsinkieliset toimivat.
   
  Viimeksi muokattu: 15.03.2019
  rane58 tykkää tästä.
 18. Ilkko2

  Rekisteröitynyt:
  11.09.2013
  Viestejä:
  952
  Niin tuo adoptio on herkkä asia, sekä lapsille, että äideille. Lapsilla/aikuisilla on mielestäni oikeus tietää, ketkä ovat heidän biologosia vanhempiaan jos haluavat. inänsä keinohedelmöitys on hyvä asia, mutta kyllä lapsilla pitäisi olla oikeus saada tietää, kuka heidän isänsä on. Sivusta seuranneena se aiheutta joillekin paljon surua, kuten se myös, että tiedetyt isät eivät koskaan ota yhteyttä lapseensa.

  Se taitaa olla ratkaisematon ongelma, naisilla on mahdollisuus ja oikeus hankkia lapsia, jotka eivät koskaan saa nähdä isäänsä ja on miehiä jotka eivät ota vastuuta lapsistaan, vaan jättävät heidät pelkästään naisten huolehdittaviksi.

  Nyt kyllä meni rajusti ohi aiheen, anteeksi, jos modet siirtäisivät oikeaan ketjuun.
   
  Viimeksi muokattu: 15.03.2019
 19. Lombard

  Rekisteröitynyt:
  21.05.2009
  Viestejä:
  80
  Ei hyvää päivää...

  https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/ba8caa62-e787-4413-b3fa-bc9e3bb348f9
   
  Viimeksi muokattu: 01.06.2019
 20. notareal

  Rekisteröitynyt:
  21.04.2008
  Viestejä:
  4 432
  Em. on RKP:n hallituslypsy (sekä "kielisyistä" Vaasan keskussairaala muutetaan laajan päivystyksen sairaalaksi).
   
  Taker tykkää tästä.
 21. ampula

  Rekisteröitynyt:
  04.11.2015
  Viestejä:
  2 689
 22. lobo3

  Rekisteröitynyt:
  08.01.2007
  Viestejä:
  454
  Jotekin kuvittelisi, että keskussairaalapäivystysten laajuudet päätettäisiin terveyspoliittisin eikä kielipoliittisin argumentein. Mut hei, only in Finland.

  Ja tottakai se ruotsinkieli on globalisoituvassa maailmassa niin tärkeä, että jokaikisen suomalaisen on sitä opiskeltava. Mitä turhaan monipuolistamaan suomalaisten kielten osaamista kiinalla, ranskalla, espanjalla, saksalla, jne.
   
  rane58 ja Taker tykkäävät tästä.
 23. Taker

  Rekisteröitynyt:
  15.02.2007
  Viestejä:
  982
  Älä unohda että opiskelemalla Ruåtsia opit Saksan kielen kuin itsestään ja muut kootut pakkoruåtsin puolustuspuheet.
   
  rane58 tykkää tästä.
 24. seebra

  Rekisteröitynyt:
  08.05.2002
  Viestejä:
  4 382
  Unohtamatta uutta argumenttia pakkoruotsin puolesta, "pohjoismainen puolustusyhteistyö" :D
   
  rane58 ja Taker tykkäävät tästä.
 25. kalahoo

  Rekisteröitynyt:
  13.02.2014
  Viestejä:
  74
  Taas verenpainetta nostattavasti saanut lukea näitä "perusteluja" ruotsin kielen pakollisuuden puolesta. Eniten ärsyttävät nämä "tarvitsisin vuosittain ruotsia naapurin pihatalkoissa - olinpa lukenut sitä joskus enemmän" tai "ei siitä haittaakaan ole" -tyyppiset perustelut. Kuvaavaa on se, että tätä argumenttienarkkua joudutaan kahlaamaan aina syvemmälle ja syvemmälle, kun huomataan, ettei perusteille ole loogista pohjaa.

  Olisin valmis hyväksymään perustuslaillisen kieliaseman mukanaan tuoman pakon ruotsin opiskelulle, jollainen on myös joissain muissakin sivistysvaltioissa käytäntönä. Pakon vastapainona tulisi kuitenkin poistaa kaikki ruotsinkielisiä palvelevat etuoikeudet, kuten vaikkapa kiintiöt korkeakouluissa, eikä esimerkiksi puolustuspolitiikkaa ja aluepolitiikkaa tulisi tehdä kielipoliittisin perustein. Toisin sanoen ruotsinkielisten tulisi hyväksyä se ruotisnkielisten palveluiden taso, jonka suomenkieliset pakkoruotsi-instituutiolla saavuttavat.

  Koska todennäköisesti näin ei tule käymään, tulisi pakko poistaa ja hoitaa asia jollain kustannustehokkaammalla ja kansantaloudellista etua suosivalla tavalla. Esimerkiksi Ahvenanmaalla, jossa toisen kotimaisen pakkoa ei ole, suoritetaan perustuslaillinen velvollisuus tulkkien avulla. Uskon, että vapaaehtoinen ruotsi todennäköisesti jopa nostaisi kollektiivista ruotsin kielen absoluuttista osaamistasoa kysynnän ja tarjonnan lain perusteella.
   
  seebra, rane58 ja Taker tykkäävät tästä.

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti