Ruotsin kieli jo pikkuhiljaa helvettiin täältä Suomesta

Viestiketju alueella 'Yleistä keskustelua' , aloittaja Boack, 30.06.2006.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
 1. Asiaintuntija

  Rekisteröitynyt:
  24.01.2014
  Viestejä:
  7 061
  Siinä mielessä virkamiesruotsin voi aloittaa "puhtaalta pöydältä", että se voi aiheuttaa ihan yhtä paljon hankaluuksia vaikka olisi muka ruotsia aiemmin opiskellutkin... ;)

  Ja etenkin tuollaiset "peruskurssit" entisestään vesittävät aiempien opintojen tarvetta ja hyödyllisyyttä, siis sikäli kun niistä ei ole päähän paljon mitään jäänyt kuitenkaan.

  Se on sitten eri asia, että kuka hullu oikeasti valitsee vapaavalintaisen ruotsin kurssin, kun kerrankin on mahdollisuus olla valitsematta. No, mutta nythän olikin kyse niistä, jotka esimerkiksi osallistuvat "kielikokeiluun" ja täten välttävät pakkoruotsin, joten ehkä ne sitten voisi halutessaan selvitä virkamiesruotsista esimerkiksi tällä tavalla. Sitä paitsi moni on lukenut sitten saksaa, joka toki on portti pakkoruotsiin samalla logiikalla kuin kuulemma toisinpäinkin? ;)
   
  Viimeksi muokattu: 30.04.2017
 2. Cutty

  Rekisteröitynyt:
  11.03.2015
  Viestejä:
  1 621
  No itseasiassa olen ihan paska ruotsissa, mutta juurikin tuon peruskurssin takia se ei ole mikään mahdoton temppu.

  AMK-matikassa pärjää kyllä ihan lyhyellä oppimäärällä. Ja sielläkin käydään aluksi ihan ne perusjutut, että ei ihmekkään, että sieltä vuosittain valmistuu amispohjan omaavia opiskelijoita. Sama juttu ruotsin läpäisyssä.
   
 3. bassebasse

  Rekisteröitynyt:
  30.11.2007
  Viestejä:
  972
  Häkkänen aktivisesti pyrkyröinyt ainakin puolet elämästään, tunkemalla itseään joka helvetin paikkaan. Tällä niljakkeella on yksi ja vain yksi tavoite elämässään, oman poliittisen uran edistäminen keinoilla millä hyvänsä. Poliittisen erityisavustajan paikka on lähinnä puoluejugendin myllyn läpi käyneiden viimeinen testi, jossa varmistetaan vielä, että valmiudet myydä se oma mummo on olemassa, eikä yhteisten varojen tuhlaaminen tai ihan selvä korruptio aiheuta tunnontuskia.
  Ilmeisesti kuulut siihen porukkaa, joka uskoo siihen homeiseen yhteiskuntaopin kirjan määritelmään politiikasta yhteisten asioiden hoitamisena? Politiikka Häkkäselle on oman uran hoitoa, vitut mistään muusta.
  Ja ihan oikeasti, mikä ihmeen juristin työ? Missä välissä ja hommissa?
   
 4. TuuSaR

  Rekisteröitynyt:
  11.06.2000
  Viestejä:
  3 597
  https://www.akava.fi/uutishuone/aja...imaisen_kielen_opiskelu_turvattava.21247.news

  "Toisen kotimaisen kielen osaaminen on välttämätöntä kaksikielisessä Suomessa muun muassa jatko-opinnoissa menestymisen ja virkaan valituksi tulemisen kannalta."

  Klassinen utopia kaksikielisestä Suomesta, tahallinen tietämättömyyden osoitus miten ruotsista voi vapautua korkeakoulussa ja lain perustelu toisella lailla, eli kehäumpikuja.
   
 5. duck

  Rekisteröitynyt:
  14.10.2002
  Viestejä:
  418
  Välttämätön kielen osaaminen poistuu samantien, kun kielen osaamista ei vaadita korkeakoulussa. Keep it simple!
   
 6. Oriental

  Rekisteröitynyt:
  10.07.2008
  Viestejä:
  848
  Jep, eli se on käytännössä kaikkien ajanhukkaamista, koska läpi pääsee(amis/amk + tätä kautta yliopisto) osaamatta oikeastaan paria lausetta enemmän :D

  Itse kävin amiksen josta insinörttilinjalle amk:hon, jossa taidettiin kanssa käydä tuo peruskurssille valmistautumisen alkeiskurssi ja sitten itse kurssi/kurssit.

  En osannut paskan vertaa, kirjoittelin kokeisiin esim "kerro jostain ammatista omin sanoin: jag är en hitman och jag har en pistol" ja jotain dromedaareista toiseen kohtaan :D ja läpi meni, vaikka ei toki pitäisi.

  Suullinen osuus meni läpi kun opettelin 5 lausetta ulkoa ja "kyselin" kaverilta sitten näitä joihin tämä raukka yritti vastailla yhtä kusisella kielitaidolla, taisi osata oikeasti paremmin kuin itse joten sentään selvisi hommasta myös, itse sain kehuja vaikka en edes tainnut muistaa mitä olin kysymässä..

  Noh sitten yliopistossa pakollinen virkamiesruotsi, alkuinfossa joku selitti vaatimuksia "kun olette käyneet kuusi ruotsin kurssia lukiossa, pääsette ainakin läpi". Noh hikikarpaloiden kera ekalle luennolle, opettaja vetää ruotsia kuin moottoriturpa, en tajua kirjaimellisesti sanaakaan ja muut näytti tajuavan kun naureksi vitseille.

  Totesin että on menoa ja häivyin kesken ekan tunnin koska ei tuosta tulisi vittuakaan.

  Ja lopulta joku lakimuutos tuli että amk:n Ruotsilla saa hyväksiluettua yliopiston pakkoruotsin :D

  Mutta käytännössä en olisi ikinä päässyt tuota läpi omin avuin, en vaikka kävisin iltalukiossa vuoden joka viikko.

  Tuohan se on yliopiston yksi ongelma, kun jokainen kuvittelee että siellä on vain lukion käyneitä, niin oletetaan että kaikki oikeaoppisen esseen teosta lähtien on hanskassa, noh eipä ole.

  Muutenhan yliopisto ei juuri amiksestakaan oikeasti eroa, melkein lapsellisempaa sakkia ja riippuen alasta kurssit on aika helppoja ja läpi pääsee jos käy kuuntelemassa luennot, toki lääkis jne erikseen.

  Toki riippuu varmaan henkilöstä. Vaan pakkoruotsin takia voi monet olla kusessa, kaverin juttujen perusteella tietojenkäsittelyn puolella aika monet oli ruotsin kanssa kusessa myös.
   
  Viimeksi muokattu: 05.06.2017
 7. Asiaintuntija

  Rekisteröitynyt:
  24.01.2014
  Viestejä:
  7 061
  On kyllä aika vitun perverssiä, että jollain näinkin laajapohjaista jäsenistöä edustavalla ammattijärjestöllä on pokkaa suoltaa tällaista paskaa, vaikka sen luulisi varsin hyvin tietävän, että todennäköisesti erittäin merkittävä osuus jäsenistöstä ei allekirjoita tuota ripulipaskaa.

  On kyllä ensimmäinen ja toinen kappale aika räikeässä ristiriidassa keskenään. "Tutkimusten valossa" vapaavalintainen ruotsi voisi siis jotenkin mystisesti kaventaa kieliopiskelun monimuotoisuutta, vaikka toisessa kappaleessa todetaan, että nimenomaan nykytilanne on sitä kaventanut. (Ja minkä vitun "tutkimusten" valossa???)

  Ja onhan toi nyt aivan äärettömän älyllisesti epärehellistä väittää, että kieliopintojen monipuolisuus jotenkin kärsii, jos yhden pakkokielen sijaan voisikin valita jonkun toisenkin kielen! VITTU MITÄ VITUN KORRUPTOITUNUTTA RIPULIPASKAA, HAISTA AKAVA PASKA!

  Sitä paitsi kielikokeilu on niin naurettavan suppea pieni torso, että pitää olla jo todella peloissaan ihanan pakkoruotsinsa puolesta, että tuota viitsii noin innokkaasti vastustaa. Saattaahan olla, ettei maailma räjähdäkään kun pieni joukko ihmisiä välttyy pakkoruotsilta, vaan heistä tuleekin aivan tasapainoisia ja sivistyneitä ihmisiä, jotka osaavat kieliäkin hyvin! Sehän olisi katastrofi koska keisarilla ei olisikaan enää vaatteita! HÄRRE GUUUUD! "Min jätteihana tvångsvenska, miten sille nyt käy, ei saa, älkää jättäkö minua, älkää, ihanat suomalaiset ihmiset, ettekö ymmärrä että teidän kuuluu nyt vaan opetella sitä pakkoruotsianne KOSKA MINÄ NIIN SANON!? Finnjäveln..."
   
  Viimeksi muokattu: 05.06.2017
 8. TuuSaR

  Rekisteröitynyt:
  11.06.2000
  Viestejä:
  3 597
  http://www.addeto.com/2017/06/02/fi-FI/kahden-kansalliskielen-suomi-ei-enää-itsestäänselvyys-36532937

  "Alle 25-vuotiaista yli puolet katsoo, ettei Suomessa tarvita kahta kansalliskieltä"

  -----------------
  http://www.iltalehti.fi/kotimaa/201706182200216177_u0.shtml

  "Suomessa on kuitenkin asia mikä harmittaa tamperelaisrouvaa, se on ruotsin kielen opiskelupakko.

  - Miksi ihmeessä sellainen jäänne on yhä olemassa? Jos ruotsin kielen opiskeluun menevä aika käytettäisiin vaikkapa englannin opiskeluun, olisi se mielestäni järkevämpää."

  (tämä rouva siis 99-vuotias)
   
  Viimeksi muokattu: 18.06.2017
 9. Mr. Hat

  Rekisteröitynyt:
  19.07.2002
  Viestejä:
  2 803

  Kieliaktivistit pöyristyneitä Ruotsissa: Opettaja kieltää puhumasta suomea välitunnilla
  – "Ei omaa kieltä pitäisi joutua pyytämään anteeksi"


  - YLE
   
  Viimeksi muokattu: 24.06.2017
 10. laivanrakentaja

  Rekisteröitynyt:
  27.05.2007
  Viestejä:
  2 005
  Jep, vähemmän pakkoruotsia ruotsiin ja enemmän tänne suomeen, i see what you did there.
   
 11. draco76

  Rekisteröitynyt:
  04.12.2005
  Viestejä:
  461
  Ruotsinkieli on hyvä ja tärkeä, mutta kaksikielisyydestä tulisi luopua, ainakin ruotsin osalta. Sen sijaan tulisi miettiä pitäisikö englanninkielelle antaa sama asia kuin suomenkielelle? Käytännössä se on jo sitä mutta toisaalta se voisi heikentää suomenkielen asemaa EU:ssa
   
 12. Jankuttaja

  Rekisteröitynyt:
  11.10.2014
  Viestejä:
  2 155
  Jokainen maa voi nimetä yhden kielen, joka on EU:ssa virallisena kielenä. Esimerkiksi iirinkieli on siksi yksi virallisista kielistä, koska Irlannin ei tarvinnut ilmoittaa viralliseksi EU-kielekseen Englantia sillä sehän oli jo Ison-Britannian kieli. Saa nähdä aiheuttaako brexit sen, että iirinkielestä luovutaan EU:n virallisena kielenä.

  Eli lakiteknisesti Suomessa englannin tekeminen viralliseksi kieleksi Suomen rinnalla ei heikennä jälkimmäisen asemaa virallisena kielenä EU:ssa, mutta mielestäni se voi heikentää suomen kielen asemaa Suomessa pitkällä tähtäimellä. Jossain vaiheessa kun enemmistö saattaa puhua englantia ja alkaa vaatimaan "suomen kieltä jo pikkuhiljaa helvettiin täältä".
   
  Viimeksi muokattu: 25.06.2017
 13. taxman

  Rekisteröitynyt:
  16.01.2001
  Viestejä:
  3 149
  Jos suomi ei maistu täällä asuville ihmisille, niin puolestani sitä ei saakkaan pakolla heidän kurkkuunsa työntää. Tämä etenkin, jos suomea puhuu vain mitättömän pieni vähemmistö. Sellainen pakottaminen olisi todella törkeää toimintaa.
   
 14. Jankuttaja

  Rekisteröitynyt:
  11.10.2014
  Viestejä:
  2 155
  Ongelma on, että jos suomen kieleen ei tavalla tai toisella pakoteta jo silloin kun suomea opiskelevat ovat enemmistönä, niin jossain vaiheessa se tulee olemaan sellainen mitättömän pieni vähemmistökieli. Olihan ruotsikin aikoinan jos ei enemmistö- niin ainakin huomattavasti yleisempi kieli Suomessakin.

  Jos sinua ei haittaa, niin mikäpä siinä, mutta minusta Suomen kieli olisi mukava säilyttää myös jälkipolville kulttuuriperimänä ja pitää elossa vaikka tekohengittämällä.
   
 15. taxman

  Rekisteröitynyt:
  16.01.2001
  Viestejä:
  3 149
  Onpa sinulla ihmeelliset arvot, kun olet valmis pakottamaan miljoonat ihmiset käyttämään merkittäviä määriä aikaa sinun oman "olisi kiva" -fiiliksesi pohjalta.

  Äläkä nyt käsitä väärin: en mitenkään toivo suomen katoamista, mutta pitäisin täysin ylimitoitettuna, että sitä ylläpidettäisiin minkäänlaisella pakolla. Sen sijaan kielen taltiointi kieliopin, nauhotteiden ja kirjallisuuden avulla antaa kenelle tahansa mahdollisuuden tutustua ja oppia kieltä niin pitkälle kuin kokee mielekkääksi. Sitä tuen (pitkällä perspektiivillä valitettavan vääjäämättömän) suomen kielen katoamisen vuoksi erittäin kannatettavana.

  Mutta se pakottaminen. Alat kuulostaa aivan pakkoruotsittajalta.
   
 16. Asiaintuntija

  Rekisteröitynyt:
  24.01.2014
  Viestejä:
  7 061
  Suomen kielellä on erittäin vahva asema Suomessa ja Suomi on käytännössä yksikielinen maa.

  Ketään ei tarvitse välttämättä "pakottaa" opiskelemaan suomea Suomessa, vaan käytännössä jokainen älyää tehdä sen muutenkin. Ei tässä maassa kunnolla pärjää ellei osaa suomea.

  Ja mihinkään pakkoon perustuvat "tekohengittämiset" on tuhoon tuomittuja, eikä muutenkaan ajankohtainen asia suomen kielen osalta pitkiin aikoihin. Ja sitten kun se on ajankohtainen asia, on teknologia niin pitkällä että koko kysymys on täysin aataminaikuinen.

  Ihan vastaavasti pakkoon perustuva ruotsin kielen tekohengittäminen Suomessa on pahasti epäonnistunut. Suomi ei edelleenkään ole mikään "elävästi kaksikielinen maa", vaan se mikä menee toisesta korvasta pakkona sisään tulee toisesta korvasta pitkänä pieruna ulos.
   
  Viimeksi muokattu: 25.06.2017
 17. Bjorn

  Rekisteröitynyt:
  27.10.2000
  Viestejä:
  118
  Olen kuullut tuttaviltani, kuinka ruotsalaiset eivät edes todellisuudessa käytä kieltään missään. He eivät omien sanojensa mukaan edes tarvitse ruotsiksi käännettyjä tuoteselosteita, virastojen ohjeita tai mitään muutakaan. He nimittäin pärjäävät täydellisesti suomella tai englannilla. On heidän näkökulmastaan huijausta uskotella, että ruotsin kieli olisi mitenkään välttämätöntä. Heille Ruotsi on yleensäkin yllättävän köyhä ja mitätön valtio, jota ei kannata suosia. Rehelliset ihmiset vievät asiansa sieltä muualle. Olen kuullut, kuinka he myös vastustavat pakkoruotsia Suomessa. Ruotsin kielellä ei itse asiassa ole minkäänlaista muuta kuin huijauksen merkitys olemassa ollessaan kaiken kaikkiaan.
   
 18. taxman

  Rekisteröitynyt:
  16.01.2001
  Viestejä:
  3 149
 19. IhmeellinenJuttu

  Rekisteröitynyt:
  28.11.2008
  Viestejä:
  2 059
 20. komendantti

  Rekisteröitynyt:
  17.06.2009
  Viestejä:
  1 141
  Luettuani asiasta, tuli heti mieleen, että Suomi voisi vetäytyä pois kokonaan Pohjoismaiden neuvostosta, mutta tarkemmin ajateltuna siihen tässä ehkä pyritäänkin. Asiasta päättänyt Britt Lundberg olisi varmasti varteenotettavin ehdokas tämän vuoden Freudenthal-mitalilla palkittavaksi, jos sitä vielä rohjettaisiin jakaa, mutta ehkä hänet palkitaan muilla tavoin.
   
 21. jackcox

  Rekisteröitynyt:
  07.05.2016
  Viestejä:
  839
  Ruotsin kanssa olisi syytä aloittaa neuvottelut Ahvenanmaan vaihtamiseksi maa-alueisiin pohjois-Ruotsissa.

  Suomelle Ahvenanmaa on vain kulu, haittatekijä ja riski.
   
 22. SBeckham

  Rekisteröitynyt:
  05.07.2015
  Viestejä:
  668
  Kyllä tuosta päätöksestä voidaan jo vetää ruotsin kielen asema Suomessakin pois perustuslaista. Jos ei Pohjoismaiden neuvostolle kelpaa 5-miljoonainen kieli (~20 %) niin ei Suomessakaan kyllä tarvitse antaa erityisasemaa kielelle, jota puhuu noin 5 %.
   
 23. Asiaintuntija

  Rekisteröitynyt:
  24.01.2014
  Viestejä:
  7 061
  Suomi voisi erota Pohjoismaiden neuvostosta ja perustaa Islannin kanssa uuden suomalais-islantilaisen neuvoston.

  ...ainut vaan, että ruotsinkieliset eturyhmät varmaan kikkailisivat tuonkin neuvoston viralliseksi kieleksi ruotsin.

  Emme voi voittaa.
   
  Viimeksi muokattu: 21.09.2017
 24. rane58

  Rekisteröitynyt:
  21.04.2013
  Viestejä:
  362
  Ei kun vaihdetaan affenanmaa Petsamoon tai ainakin maakannas ja satama Jäämerelle! :think:
  Kyllä siinä ruotsit unohtuu kun joutuvat oppimaan pakko Venäjää.... :p
   
 25. seebra

  Rekisteröitynyt:
  08.05.2002
  Viestejä:
  4 323
  Kyllä. Hinnasta varmasti päästään sopuun. Itsellenikin riittäisi yksinkertainen vaihtokauppa, esimerkiksi sellainen, että jos Lapissa Suomen ja Ruotsin rajalinjalla on jotain ärsyttäviä mutkia, niin niitä voisi tasoittaa että linja näyttäisi esteettisesti miellyttävämmälle.
   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti