Ruotsin kieli jo pikkuhiljaa helvettiin täältä Suomesta

Viestiketju alueella 'Yleistä keskustelua' , aloittaja Boack, 30.06.2006.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
 1. seebra

  Rekisteröitynyt:
  08.05.2002
  Viestejä:
  4 317
  No tämä. Paikallislehdessä (jonka omistaa Sanoma) on välillä aivan käsittämätöntä pakkoruotsiylistystä, vaikka tämän alueen asukkaista on ruotsinkielisiä vain 1%. Vertailun vuoksi kieliryhmään "muut" kuuluu 8.3%, mutta jostain syystä silmiini ei ole osunut vastaavaa paatosta esimerkiksi venäjän opetuksen tarpeesta.
   
 2. TuuSaR

  Rekisteröitynyt:
  11.06.2000
  Viestejä:
  3 597
  Käsitykseni mukaan jos henkilö ei ole ollut ruotsin opetuksessa 1. tai 2. asteella niin virkamiesruotsista saa vapautuksen heittämällä. Kielikokeiluun osallistuvat siis rinnastuvat esim. ulkomailta suomeen tietyssä iässä muuttaneisiin tai ulkomaan opiskelijoihin.

  Olikohan se täällä murossa kun joku kertoi tyypistä, joka ei ollut osallistunut amiksen ainokaiselle svedu-kurssille -> vapautus AMK-ruotsista

  Eikä tämä mitään kielikeskustelua mihinkään hautaa, virkamiesruotsi on nyt tämän kokeilun myötä vahvasti tapetilla.
  ---------
  Nyt luin eteenpäin tuota lausuntoa, siellä kuvataan nykytilanne:

  "Korkeakouluopinnoissa toista kotimaista kieltä osaamaton useassa tapauksessa vapautetaan..."

  Osaamaton siis tarkoittaa henkilöä, joka ei ole opiskellut ruotsia, ei faktuaalisesti osaamatonta, silloinhan yli puolet vapautettaisiin :D
   
  Viimeksi muokattu: 25.04.2017
 3. te0me

  Rekisteröitynyt:
  05.09.2003
  Viestejä:
  124
  Voisiko johtua siitä, että ei ne lue muita(kaan) kieliä kuin "pakolliset" enkku/saksa/tms ja ruotsi?

  Tilanne voi olla toinen pk-seudulla, mutta en jotenkin usko että Kainuun/Lapin peräkammarin poika kauheana innostuu, kun enkun lisäksi pitäisi lukea vaikka saksaa/ranskaa/espanjaa/tms, vaikka "pakko"ruotsia ei olisikaan. Sama kitinä, miksi lukea kun ei kerran koskaan tule tarvetta käyttää kieltä?
   
 4. AIF Moderaattori

  Rekisteröitynyt:
  23.07.2003
  Viestejä:
  6 585
  En itse tosiaan ole koskaan kuullut kenenään englannin opiskelua valittavan samalla tapaa kuin ruotsin. Ohan toki kaikilla omia inhokkiaineita, mutta ne ovat eri asia, kuin valittaminen ruotsinopetuksen kohdalla.
   
 5. Asiaintuntija

  Rekisteröitynyt:
  24.01.2014
  Viestejä:
  7 061
  Kitinää voi aina olla, mutta se kyllä lievenee huomattavasti, kun ihminen saa valita ihan itse sen kielen mitä opiskelee.

  Ja oliko tämä nyt pakkoruotsia puolusteleva puheenvuoro vai mitä ajat takaa? Pakkoruotsi pitää säilyttää, koska joku saattaa joka tapauksessa "kitistä", vaikka kielen saisi valita vapaastikin? Aika heikko esitys, sori vaan.

  PS. Enkku ei ole pakollinen kieli.
   
  Viimeksi muokattu: 25.04.2017
 6. Asiaintuntija

  Rekisteröitynyt:
  24.01.2014
  Viestejä:
  7 061
  Joo, ei englantia vastusta kukaan muu kuin pahimmat pakkoruotsittajat, joiden mielestä englannilla on liikaa "ylivaltaa" ja se on syypää kieliopintojen yksipuolisuuteen... ;) ;)

  Mutta englantihan on tosiaan vapaavalintainen kieli, mutta toisaalta ehdottoman tarpeellinen yleissivistävä oppiaine. Sen vastustaminen on vähän sama kuin vastustaisi... hmmmm, jaa enpä edes keksi vertausta. On kyllä itse asiassa erittäin huvittavaa, että englanti yleissivistävänä aineena ei ole edes pakollinen (mutta ruotsi on!).

  Okei, englannin vastustaminen olisi sama asia kuin jos vastustaisi matematiikkaa, joka olisi vapaavalintainen oppiaine eli ei edes pakollinen. Eli täysin toisesta ulottuvuudesta joutuu vertauksen etsimään kun tämä tilanne on niin perverssi. Siitä huolimatta englanti saa mun puolestani ollakin vapaavalintainen kieli. Jos joku ei halua sitä lukea, niin ihan oma asiansa sitten. Mitäs se mulle kuuluu.
   
  Viimeksi muokattu: 25.04.2017
 7. TuuSaR

  Rekisteröitynyt:
  11.06.2000
  Viestejä:
  3 597
 8. komendantti

  Rekisteröitynyt:
  17.06.2009
  Viestejä:
  1 141
  Mielenkiintoinen aihe. Kielitaito on tietenkin eduksi kaikille. Ruotsinkieli on varsin helppo kieli, mutta peruskoululainen opiskelee sitä tätä nykyä ainoastaan n. 200 tuntia. Uusi opetussuunnitelma aikaistaa ruotsinkielen opiskelua yhdellä vuodella, mutta siitäkään huolimatta ruotsia ei opiskella riittävästi, jotta peruskoulun päättävä voisi nimittää itseään ruotsinkielen taitoiseksi. Tähän vaadittavan tuntimäärän pitäisi itse asiassa olla vähintään kaksinkertainen, ja jokainen varmasti tietää, että tähän vaihtoehtoon ei tulla koskaan siirtymään.
   
 9. Asiaintuntija

  Rekisteröitynyt:
  24.01.2014
  Viestejä:
  7 061
  ^ No eihän edes pitkän A-kielen eli yleensä englannin oppimäärä takaa sitä, että oppilaasta tulee "englannintaitoinen". (Sen tosin takaa nykyään ihan muut seikat eli harrastukset ja käytännön tarve.)

  Eikä matematiikan oppimäärä takaa, että oppilaasta tulee matikkanero. Tai äidinkielen oppimäärä sitä, että oppilaasta tulee kirjallisuuden nobelisti ja Finlandia-palkittu.

  Pakkoruotsin oppimäärä ei todellakaan takaa yhtään mitään paitsi iänkaikkisen vitutuksen kyseistä kieltä kohtaan. Ja niitä eturyhmiä kohtaan, jotka tätä sadismia ajavat. Eikä asia miksikään muuttuisi, vaikka pakkoruotsia survottaisiin ihmisten kitalakeen tuplaten sen verran mitä nykyään, se ei hyödyttömästä ja vastenmielisestä kielestä tee yhtään sen tarpeellisempaa ja helpommin päässä pysyvää. Kannettu vesi ei kaivossa pysy.
   
  Viimeksi muokattu: 26.04.2017
 10. laivanrakentaja

  Rekisteröitynyt:
  27.05.2007
  Viestejä:
  2 005
  Äidinkieli on eduksi kaikille, vanhempana opitut kielet todennäköisemmin ei.
   
 11. te0me

  Rekisteröitynyt:
  05.09.2003
  Viestejä:
  124
  :kahvi: :smoke:
   
 12. TuuSaR

  Rekisteröitynyt:
  11.06.2000
  Viestejä:
  3 597
 13. bassebasse

  Rekisteröitynyt:
  30.11.2007
  Viestejä:
  972
  Häkkänen on myös täysverinen poliittinen liero, joka ei ole ollut päivääkään rehellisissä töissä; mitään todellista tukea siltä suunnalta on turha odottaa, päin vastoin.
   
 14. Asiaintuntija

  Rekisteröitynyt:
  24.01.2014
  Viestejä:
  7 061
  Sinänsä on varsin poikkeuksellista, että hallituksessa on ylipäätään ketään, joka vastustaisi pakkoruotsia, sillä näin ei ole ollut juuri koskaan viime vuosikymmenten aikana. Sikälihän tämä hallitus on ollut nyt poikkeuksellinen (persujen ansiosta).

  Tuskin on mitenkään sattumaa, että tyypillisesti noin 100% ministereistä on kannattanut pakkoruotsia, vaikka eduskunnasta vain puolet ja kansasta vain kolmannes... "Ikäänkuin" tuohon tehtävään olisi henkilöt valittu "tietyin" perustein. ;)

  Samoin perustein tyypillisesti pääsee myös puolueiden johtajaksi. Tai ylipäätänsä yhtään mitenkään eteenpäin poliittisella uralla. Persut on poikkeus, joskin välillä mietityttää, että onko se puolue sittenkin lähinnä vain virallinen hovinarripuolue, joka esittää opposition roolia kielipolitiikassa, ilman mitään todellista pyrkimystä viedä asioita eteenpäin.
   
  Viimeksi muokattu: 26.04.2017
 15. TuuSaR

  Rekisteröitynyt:
  11.06.2000
  Viestejä:
  3 597
  Dementia-sosiaalipornoa viikonlopun ratoksi, kirjoittajan voi arvata jo etukäteen, ei muuten päässyt paperilehden sivuille kuin linkiksi.

  http://www.hs.fi/mielipide/art-2000005189887.html

  "Suomen kaksikielisyys kuuluu kansalliseen identiteettiimme." :D
   
 16. Cutty

  Rekisteröitynyt:
  11.03.2015
  Viestejä:
  1 621
  Suomen kaksikielisyyden saati pakkoruotsin puolesta ei ole mitään kunnon argumentteja jotka ei pätisi myös suomen kielen aseman puolesta Ruotsissa. Jostain syystä Ruotsissa ei ole pakkosuomea eikä se ole virallinen kieli vaikka suomalaiset on isoin vähemmistö siellä.

  Kuka edes kehtaa puolustella tätä nöyristelyä joka on vain jäänne alistumisen ajalta? Päättäjätkin voisi herätä tähän päivään. En keksi mitään nolompaa tämän hetken politiikassa kuin puolustaa pakkoruotsia tai edes kaksikielisyyttä.

  t: puoliks suomenruotsalainen

  Millä tavalla kansanedustajan, juristin tai erityisavustajan työ on automaattisesti lähtökohtaisesti "epärehellistä"?
   
 17. laivanrakentaja

  Rekisteröitynyt:
  27.05.2007
  Viestejä:
  2 005
  Kuulostaa lähinnä argumentoinnilta sille miksi, kun ruotsi aikanaan pakotetaan valinnaiseksi, kielivalintoja tekeville nuorille tulee kertoa eri vaihtoehtojen hyvät ja huonot puolet.
   
 18. Asiaintuntija

  Rekisteröitynyt:
  24.01.2014
  Viestejä:
  7 061
  On tuossa Lipposen kirjoituksessa yksi hyvä lause:

  "Kuntien on valmistauduttava lisäkustannuksiin, kun ruotsin kielen opetus on tarjottava kaikille oppilaille."

  Tämähän toteutuikin jo 1970-luvulla yleisen pakkoruotsin myötä ja toisaalta viime syksynä, kun pakkoruotsi laajennettiin ala-asteelle. Lisäkustannuksia totta tosiaan! ;)

  Pisteitä myös siitä, että lopussa Lipposen titteliksi mainittiin rehellisesti "Svenska nu -valtuuskunnan puheenjohtaja", eikä esimerkiksi "entinen pääministeri"...

  Toinen yhtä oksettava kirjoitus julkaistiin myös pari päivää sitten Suomen Kuvalehdessä:
  https://suomenkuvalehti.fi/tarinoitatieteesta/pakkoruotsi-kansallinen-aarre/

  Tai siis eihän tuosta maksumuurin takia näkynyt kuin otsikko ja pari ekaa virkettä, mutta loput voi jo melkein arvata. Otsikkohan sinänsä menisi ihan sarkasmista, mutta taitaa kirjoittaja olla tosissaan. On se jännä, miten pakkoruotsin ilosanomaa on näin pakottava tarve julistaa jossain vitun Suomen Kuvalehdessäkin heti kun hallitus päättää pienestä "kielikokeilusta". Samaa paskaa julkaistaan aina silloin tällöin säännöllisin väliajoin myös maakuntalehdissä itärajaa myöten. Sitä se ruotsinkielisen rahan ylivalta teettää.
   
  Viimeksi muokattu: 29.04.2017
 19. IDKF

  Rekisteröitynyt:
  09.01.2010
  Viestejä:
  494
  Ongelma ei ole vapautuksen saaminen, vaan se, että olet moniin valtion virkoihin epäpätevä jos et ole virkamiesruotsia suorittanut.
   
 20. Asiaintuntija

  Rekisteröitynyt:
  24.01.2014
  Viestejä:
  7 061
  Monilla korkeakouluopiskelijoilla on varmaan jo jonkinlainen käsitys siitä, mitä tulevat isona tekemään, joten voivat hankkia itselleen ne pakkovirkamiesruotsin paperit, jos tarpeelliseksi näkevät, tai sitten jättävät väliin siltä erää.
   
 21. Cutty

  Rekisteröitynyt:
  11.03.2015
  Viestejä:
  1 621
  No korkeakoulun ruotsi on kyllä ihan sitä tasoa, että sen voi alottaa melkein puhtaalta pöydältä osaamatta sitä sanaakaan. Sikäli sen yhden hiton kurssin suorittaminen ei liene ylivoimainen este ihmisille, jotka tosissaa haluavat valtion virkaan.
   
 22. Asiaintuntija

  Rekisteröitynyt:
  24.01.2014
  Viestejä:
  7 061
  Niin ja samalla ajatuksella sen voi suorittaa sitten joskus myöhemminkin kun tilanne on oikeasti ajankohtainen.

  Ylipäätään kieliopintoihin pätee se, että eri kouluasteet ovat vain eräs paikka, jossa kieliä voi oppia ja opiskella. Kenenkään "tulevaisuus" ei ole "pilalla", vaikka tekisi "vääriä" valintoja kielten suhteen esimerkiksi peruskoulussa tai myöhemminkin. Tuollahan pakkoruotsittajat juuri pelottelee meitä, eli että pilataan lasten tulevaisuus jossei oteta pakkoruotsia kuivana kagoseen jo ala-asteelta lähtien. No ei todellakaan pilata. Lasten tulevaisuus ei ole pilalla vaikka jättäisivät englanninkin kokonaan lukematta, mikä muuten by the way on täysin mahdollista tehdä. Kieliä voi oppia myöhemminkin ja etenkin englantia opitaan joka tapauksessa hyvin paljon koulun ulkopuolella, ja niin opittaisiin ruotsiakin mikäli sillä kielellä tekisi jotain ja sitä oikeasti tarvittaisiin jossain.

  Joka tapauksessa koska vaan voi mennä vaikka kansalaisopiston kielikursseille tai opiskella itsenäisesti kotona.

  Toisissa uutisissa: paikallisessa kansalaisopistossa on runsaasti eri kielten kurssitarjontaa, mutta ruotsia ei juuri nimeksikään. Mitähän tämäkin kertoo kyseisen kielen "suosiosta"? ;) No joka tapauksessa ruotsiakin voi opiskella muuallakin kuin koulussa.
   
  Viimeksi muokattu: 29.04.2017
 23. TuuSaR

  Rekisteröitynyt:
  11.06.2000
  Viestejä:
  3 597
  Viimeksi muokattu: 30.04.2017
 24. Asiaintuntija

  Rekisteröitynyt:
  24.01.2014
  Viestejä:
  7 061
  Minusta taas vaikuttaa enemmänkin siltä, että tätä asiaa käydään ratkaisemaan enemmänkin väärästä päästä eli yritetään saada enemmän ihmisiä kirjoittamaan se yo-ruotsi.. Ainakin tämänsuuntaisia juttuja on kuultu.

  Toisaalta eihän yo-ruotsi ja virkamiesruotsi sinänsä liity mitenkään toisiinsa. Yo-ruotsi on ainoastaan lukion ruotsin oppimäärän päättökoe, ja yhtä hyvin sen virkamiesruotsin voi kirjoittaa sitä päättökoetta tekemättäkin. Kuten varmasti moni tekeekin koko ajan.

  Itse olen kirjoittanut yo-ruotsin (koska oli pakko), mutta en lukenut siihen kokeeseen minuuttiakaan, ja muutenkin pistin koko lukioruotsin ihan leikiksi, joten ei ylioppilaskokeen suoritus millään tavalla auttanut mua virkamiesruotsin suhteen sinänsä. Ihan samat valmiudet (eli olemattomat) mulla olisi ollut virkamiesruotsiin ilman sitä yo-koettakin.
   
  Viimeksi muokattu: 30.04.2017
 25. Sponssi

  Rekisteröitynyt:
  29.08.2006
  Viestejä:
  4 045
  Olet ilmeisesti kielellisesti lahjakas, joka selittänee päätöntä lausahdustasi.

  Monissa ammattikorkeakouluissa on otettu valikoimaan lisäksi ruotsin peruskurssi, joka suoritetaan ennen sitä oikeaa korkeakouluruotsia jonka päätteeksi on ne virkamiesruotsin kokeet (kirjallinen ja suullinen). Ja siitä huolimatta ihmiset, jotka ovat lukenee ruotsia jokaisella kouluasteella yläasteelta lähtien, eivät pääse sitä läpi ainakaan ensimmäisellä kerralla.

  Aivan yhtä naurettavaa olisi sanoa, että korkeakoulun matematiikka on sitä tasoa, että sen voi aloittaa meilkein puhtaalta pöydältä. Sillä matematiikkaanhan monilla amiksilla se AMK kaatuu, kun pitäisi heti ensimmäiden vuoden alkuun sisäistää samat pohjataidot kuin laajan matematiikan lukiossa lukeneilla luokkatovereilla.

  Kyllä koko virkamiesruotsista pitäisi luopua ja sen vaatimisesta julkisiin virkoihin.
   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti