Ruotsin kieli jo pikkuhiljaa helvettiin täältä Suomesta

Viestiketju alueella 'Yleistä keskustelua' , aloittaja Boack, 30.06.2006.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
 1. zZzzz

  Rekisteröitynyt:
  06.10.1999
  Viestejä:
  1 510
  suomessahan on jo hyvät ajat voinut käydä koulunsa pelkästään ruotsiksi opiskelematta suomea, ainakin Ahvenanmaalla - siellä siis EI ole pakkosuomea kellään. ja kyllä noilla Närpiöläisillä & co tuntuu usein jääneen suomen opinnot varsin vajaiksi, ja sitten jos päätyvät manner-Suomen ruotsinkielisiin korkeakouluihin niin kyllä tuntuu vaikeaa olevan.. (jos olisivat suomalaisia, niin heitä kutsuttaisiin "junteiksi" jotka eivät ole jaksaneet nähdä vaivaa opiskella "toista kotimaista" mutta koska he ovat bättre folkia niin ketään ei kinosta, ja uraputket aukeaa...)
   
  Viimeksi muokattu: 24.04.2017
 2. Akkorokamui

  Rekisteröitynyt:
  14.08.2016
  Viestejä:
  62
  Kielenopettajat ovat kyllä käsittääkseni yleensä opiskelleet aikanaan muitakin kuin vain yhtä kieltä. En tosin itse ole humanisti, mutta näin olen kuullut. Olisihan se aika hullua, että opiskelisi kielenopettajaksi ja osaisi oman äidinkielen lisäksi vain yhtä muuta kieltä siinä laajuudessa mitä opettajalta vaaditaan.

  Kerta kielipolitiikka on kopioitu nytkin karkeasti ottaen DDR:stä, looginen ratkaisu ruotsin vapautuessa olisi tehdä samanlaisia peliliikkeitä, kuin mitä Saksojen yhdistymisen jälkeen tehtiin venäjänkielen opettajien osalta. Siellähän opettajat hakeutuivat omaehtoisesti jatkokoulutukseen, kun myönsivät itsekin tilanteensa lohduttomuuden. Tällainen ei toki toimi nyt tämän pienen kokeilun hetkellä, mutta johonkin tuollaiseen olisi järkevää valmistautua.
   
 3. $oRo$

  Rekisteröitynyt:
  12.07.2007
  Viestejä:
  18
  Katos ylen artikkelissä olikin se selkeästi kirjoitettu. Ei pitäis lukea pelkästään iltapaskaa.
   
 4. Asiaintuntija

  Rekisteröitynyt:
  24.01.2014
  Viestejä:
  7 061
  Olisi kiva tietää, että mikä tämän pienen "kokeilun" tarkoitus on, siis miten sen "onnistumista" mitataan ja mitä johtopäätöksiä siitä sitten voidaan vetää?

  Minäpä kerron mikä tämän kokeilun tarkoitus on. Sen tarkoitus on tappaa pakkoruotsikeskustelu seuraavaksi seitsemäksi vuodeksi. Aiheesta ei ole lupa enää keskustella, koska meillä on "kokeilu käynnissä".. :smoke:

  Palataan siis asiaan vuonna 2024 tms? Tai käytännössä paljon myöhemmin, kun kokeiluoppilaat siirtyvät työelämään?

  HAISTAKAA PASKA RKP:läiset pakkoruotseinenne, vitun korruptoituneet sadistiset persereikäpäät!

  Pakkoruotsin poistumisen kannalta olisi saattanut olla jopa parempi, ettei tämä kokeilu olisi edes toteutunut, jolloin olisi ollut esimerkiksi uudella kansalaisaloitteella taas enemmän pohjaa.
   
  Viimeksi muokattu: 24.04.2017
 5. zZzzz

  Rekisteröitynyt:
  06.10.1999
  Viestejä:
  1 510
  katselin pakkoruotsittaja -GRAHN-laasosen esiintymisen tiedotustilaisuudessa, ja kyllä tuli jotenkin mieleeni että taka-ajatuksia varmasti löytyy, kun oikein pontevasti ja ilkikurinen sävy äänessään totesi että mitataan "varmasti kaikista näkökulmista"; ettei vain olisi tehty niin "järkevästi" että kokeilu epäonnistuu automaattisesti mikäli "ruotsin lukeminen selvästi vähenee" ... :P

  vähän niin kuin nyt on vaadittu lukioiden pakollista ruotsin kirjoittamista takaisin sillä perusteella, että ruotsin "suosio" on laskenut (c'mon, totta munassa "suosio" laskee jos pakollisesta paskasta tulee vapaaehtoista paskaa... )

  http://www.helsinginuutiset.fi/arti...seksi-yo-kirjoituksiin-usu-hallituspuolueiden

  21.3.2017 - 14.40
  Ruotsin kieli taas pakolliseksi yo-kirjoituksiin?

  Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kertoi ajatushautomo Agendan raportissa, että on valmis keskustelemaan ruotsin kielen palauttamisesta pakolliseksi ylioppilaskirjoituksiin. Pääministeripuolueen ryhmyri Antti Kaikkonen suhtautuu keskustelunavaukseen varauksella

  tuo lausunto siis oli alunperin pelkästään ruotsinkielisessä hurrihautomon raportissa, mutta kun joku viksu sen sieltä bongasi, käänsi ja toi julki suomeksi, niin toki Sulttaani Sibylla I sitten perääntyi virallisesti mutta kumpi on uskottavampaa, se että pienen (ja rahakkaan) piirin julkaisussa julistaa yhtä ja asian lipsahdettua julkiseksi ihan toista ja "keventää" kantojaan.. :rolleyes:

  http://yle.fi/uutiset/3-9524417

  Pääministeri vain huolissaan virkamiesten ruotsin taidoista – Sipilä ei haluakaan ruotsia pakolliseksi yo-kirjoituksiin

  Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) selvensi tänään keskiviikkona ajatuksiaan ruotsin kielen yo-kirjoituksista. Sipilä ei pakottaisi kirjoittamaan ruotsia vaan tarjoaa porkkanaa sekä lukioon että yliopistoihin.
   
  Viimeksi muokattu: 24.04.2017
 6. $oRo$

  Rekisteröitynyt:
  12.07.2007
  Viestejä:
  18
  Ahvenanmaata ei eduskunta pystykkään käskemään. En sanoisi että se on osa Suomea.

  Ja Närpiöläisiä ja Korsnääsiläisiä ei voi tosiaan sanoa bättre folkiksi :D Ja oon huomannut saman kuinka pihalla ne on korkeakoulussa (10 vuotta yrittävät mut eivät saa virkamies suomea läpi). Mut aika hyvin ne pärjää elämässä. moni tekee sitä että menevät Uumajaan opiskelemaan ja aloittavat uran siellä. Sit se toinen puoli jotka eivät osaa puhua muuta ku närpiön ruotsia perustavat minkki- tai tomaattitarhan ja nauravat matkalla pankkiin.
   
 7. furesis

  Rekisteröitynyt:
  04.07.2013
  Viestejä:
  3 518
  Olikohan tavoitteena myös heittää Terholle vähän karkkia, jotta hänen suosiotaan saataisiin nostettua Jussiin verrattuna.

  Mulla tuli olo, että se viimevikkoinen kokoomusmöläytys pakolaiskiintiön nostosta oli kanssa täysin terholle syötetty pallo, jonka hän pääsi heti ampumaan alas.
   
 8. zZzzz

  Rekisteröitynyt:
  06.10.1999
  Viestejä:
  1 510
  niin. sepä siinä, kun "rantaruottalaisilla" on oikeasti ihan täydet mahkut elää halutessaan kokonaan ilman suomea, ei muutakuin sinne affenanmaalle tai ruotsiin opiskelemaan täysin ruotsiksi. mutta missä suomalaisille on se toinen suomi, jossa voisimme vastaavasti opiskella helposti vain suomeksi, ilman pakollista kouluruotsia ja korkeakoulututkinnon torppaavaa virkamiesruotsia? eli pienellä vaivalla suomenruotsalaisilla on jo nykyisellään 100% ruotsi-0% suomi -mahdollisuus, suomalaiset eivät pääse riippakielestä kirveelläkään .
   
  Viimeksi muokattu: 24.04.2017
 9. TuuSaR

  Rekisteröitynyt:
  11.06.2000
  Viestejä:
  3 597
  Eli kielikokeilun aloitus lykkääntyy jälleen vuodelle eteenpäin, kun nyt lähdetään vasta lausuntokierrokselle. Oliko sveko-Sanni alunperin estämässä koko hankkeen läpimenon vaikka se oli kirjattu hallitusohjelmaan? Kriittistä olisi nyt saada virallinen perustuslaki-tulkinta asiasta vastaavilta asiantuntija proffilta, että edellyttääkö perustuslaki yleistä virkamiesruotsia vai ei, se on tässä iso kysymys.

  Aiemmin oli itsestään selvää, että ei edellytä, mutta nyt vaikuttaa että siihen ollaan takertumassa. Svekoleirissä pelataan upporikasta ja rutiköyhää ja halutaan kytkeä pakkoruotsi/virkamiesruotsi perustuslakiin, se voi betonoida asioita tai se voi johtaa pikapikaa siihen, että ruotsi menettää tasavertaisen aseman ja siitä tulee vähemmistökieli.
   
 10. Asiaintuntija

  Rekisteröitynyt:
  24.01.2014
  Viestejä:
  7 061
  Tää menee ihan hurrisadistien käsikirjoituksen mukaan koko juttu, tällä nimellisellä pikku "kokeilulla" saadaan tuhottua pakkoruotsikeskustelu vuosiksi eteenpäin.

  Eli niiden vitun runkkareiden kannalta tämä kokeilu on jopa parempi kuin ei kokeilua, koska siinä tapauksessa keskustelu jatkuisi ja paine kasvaisi. Nyt koko asia on ikäänkuin lakaistu maton alle 2020-luvun puoliväliin saakka.

  Äärimmäisen harmillista, että Perussuomalaiset ovat tällaiseen pelleilyyn alistuneet. Eikä sillä, etteikö muidenkin puolueiden riveistä löytyisi laajemman vapaaehtoisuuden kannattajia.
   
 11. zZzzz

  Rekisteröitynyt:
  06.10.1999
  Viestejä:
  1 510
  jos jotakuta kiinnostaa, niin HE-luonnos löytyy täältä:

  http://minedu.fi/documents/1410845/4575615/Hallituksen+esitysluonnos+Eduskunnalle+laiksi+perusopetuslain+väliaikaisesta+muuttamisesta/a9a2c260-1bcb-49bc-a11c-4e7fb2584da5

  on tämä kyllä jännää touhua, toisaalta todetaan, että:

  Sen estämättä, mitä muualla laissa tai lain nojalla säädetään tai määrätään oppilas, jonka perusopetuksen oppimäärään ei kokeiluun osallistumisen vuoksi ole sisältynyt toista kotimaista kieltä, tulee hakemuksesta vapauttaa velvollisuudesta sisällyttää lukiolaissa tarkoitettuun oppimäärään tai ammatillisesta peruskoulutuksesta annetussa laissa tarkoitettuun ammatilliseen perustutkintoon toista kotimaista kieltä.


  ..mutta sitten samaa jämeryyttä ei jostain käsittämättömästä syystä voi toteuttaa korkeakoulujen virkamiespakkoruotsin suhteen, vaan

  Opetus- ja kulttuuriministeriö turvaa riittävät resurssit toisen kotimaisen kielen opetukseen kokeilun osallistuneille heidän suorittaessaan korkeakouluopintoja, jotta opiskelijalla on mahdollisuus saavuttaa korkeakoulututkintoon sisältyvä riittävä kielitaito ja kelpoisuus hakea valtion virkoihin.

  :facepalm:

  eli jos tällainen kokeilija sitten menee toisen asteen jälkeen korkea-asteelle, niin sitten on tosiaan edelleenkin se neljäs kieli eli suomen, englannin, ja venäjän (tai minkä nyt on kokeilussa itselleen valinnutkaan) lisäksi pakolla opiskeltava mitätön marginaali-pakkoruotsi.. ja pitää yrittää ottaa toisten vuosien ruotsin opiskelu kiinni X kuukaudessa(?) :facepalm: :facepalm: ..

  mikä /(&#¤&/(" meitä suomalaisia vaivaa, että annamme olemattoman 5% kielivähemmistön kairata pebendaaliin 95% enemmistöä?? itse kun aikoinaan opiskelin niin venäläiset vaihto-opiskelijat nauroivat makeasti partaansa kun kuulivat pakkovirkaruotsista, ja totesivat että eihän siitä mitään tulisi jos venäjälläkin pitäisi kaikkien kirpunkokoisten vähemmistöjen kieliä opiskella.

  sekä edelleen, Etelä-Afrikassa 11 virallista kieltä - silti ketään ei vaadita opiskelemaan kuin yhtä niistä. tai Kanada, viralliset kielet englanti ja ranska - pakko ei ole opiskella kuin toista (paitsi jossain Quebecissä). Suomessa elää siis todennäköisesti universuminkin mittakaavalla vallan ainutlaatuinen, maailmankaikkeuden hemmotelluin porukka jota valtaväestö pokkuroi oikein olan takaa! kvaak kvaak, kuului ankkalammikosta kun kultainen rolex tipahti purjeveneen kannelta, hajtta inte, mycke pengarna och pappa betalar! <3

  https://fi.wikipedia.org/wiki/Etelä-Afrikka#Kielet

  Maan perustuslaki takaa 11 virallisen kielen tasavertaisen aseman. Viralliset kielet ovat afrikaans, englanti, ndebele, xhosa, zulu, pohjoissotho, sesotho, tswana, swati, venda ja tsonga. Maan perustuslaki mainitsee myös maassa puhutut maan alkuperäisväestön khoisanien puhumat khoin ja naman kielet, viittomakielen, arabian, saksan, kreikan, gudžaratin, heprean, hindin, portugalin, sanskritin, tamilin, telugun ja urdun. Näiden lisäksi maassa puhutaan muutamaa pidgin- ja kreolikieltä.

  Afrikaans on hollannista kehittynyt kieli, jota joskus nimitetään myös die Taaliksi (suom. Kieli). Afrikaansia kutsuttiin alun perin Kapmaan hollanniksi, mutta afrikaanerinationalismin myötä se julistettiin vuonna 1925 englannin rinnalle maan viralliseksi kieleksi. Apartheid-hallinnon aikana hallitus pyrki aktiivisesti lisäämään sen käyttöä maassa ja sen ottaminen käyttöön koulujen toisena opetuskielenä johti vuonna 1976 Soweton mellakoihin. Afrikaansia puhuvat pääsääntöisesti afrikaanerit, värilliset ja osa mustasta väestöstä. Valtaosa kieltä äidinkielenään puhuvista ei ole enää eurooppalaistaustaisia.

  Maan parlamentissa saa käyttää mitä tahansa 11:sta virallisesta kielestä ja siellä on tulkkipalvelu; tosin osa virallisista kielistä on ainakin osittain keskenään ymmärrettäviä. Useissa yhteyksissä valtiovalta noudattaa ns. kuuden kielen politiikkaa, jolloin keskenään ymmärrettäviksi katsottavat xhosa, zulu, swati ja ndebele yhdistetään nguni-ryhmään, tswana sekä sestotho ja pohjoissotho taas sotho-ryhmään. Tämän mukaisesti valtion viralliset asiakirjat edellytetään käännettäviksi englanniksi, afrikaansiksi, tsongaksi, vendaksi sekä yhdelle sotho-ryhmään ja yhdelle nguni-ryhmään kuuluvalle kielelle.


  ^
  kun kerta yllämainitusti Etelä-Afrikassa osataan hoitaa 11 viralliselle kielelle tasaveroinen asema, ilman että kaikkia pakotetaan lukemaan kaikkia, niin mikä s**tana siinä on että me emme kykene hoitamaan vastaavalla tavalla YHTÄ marginaalikieltä kondikseen!? vielä kerran: tasaveroinen asema ja virallinen kieli EI OLE YHTÄ KUIN KAIKKIEN PAKKO OSATA KAIKKIA - tulkit on keksitty, nykyään jopa google translate, 24/7/365 valtion tulkkikeskuskin puhelinpalvelulla runsaasti ylimitoitetun tulkkaajamassan kera pelkkää ruotsia varten olisi silti nykyistä systeemiä HALVEMPI sekä ennen kaikkea yksilönvapautta huomattavasti enemmän kunnioittavampi - jokainen voisi itse valita kielikorista niitä kieliopintoja mitä haluaa, oikeista maailmankielistä, eikä mistään marginaalisesta, poliittisesta pakkokielestä.
   
  Viimeksi muokattu: 25.04.2017
 12. DrVatanen

  Rekisteröitynyt:
  27.09.2001
  Viestejä:
  6 490
  Kokeiluun osallistuvien oppilaiden määrä on ensisilmäyksellä pettymys (eli olisi siis saanut olla isompikin), mutta se on kuitenkin riittävän suuri, että siitä voidaan vetää tilastollisia johtopäätöksiä.

  Tuo seitsemän vuottakin on lopulta todella lyhyt aika, ei mikään status quon säilyttävä "pieni ikuisuus". Sehän ei oikeasti kata kuin käynnissä olevan ja seuraavan vaalikauden*. Vuoteen 2023 mennessä meillä on jo konkreettisia oppimistuloksia, ja niiden pohjalta jokaiselle puoluejohtajalle tultaneen ennen kyseisiä vaaleja esittämään kysymys, "haudataanko kokeilu vai laajennetaanko sitä?" Ja se mitä tähän kannattaa vastata onkin sitten ihan niistä tuloksista kiinni. Ja jotenkin tuntuu, että tuskin niitä voidaan ainakaan yksiselitteisen negatiivisiksi selittää.

  *2019 näyttää jo nyt aika menetetyltä tapaukselta pakkoruotsikysymystä ajatellen, koska seuraavien vaalien jälkeen hallituksen tulevat muodostamaan SDP, keskusta tai kokoomus ja pari-kolme pienpuoluetta. Niistä todennäköisimpänä voidaan pitää vihreitä, mutta sekaan mahtunee taas myös RKP. Persut joutuvat hakemaan uutta vauhtia oppositiosta. Mutta tässä on - kokeilun suppeudesta huolimatta - kuitenkin ihan kelvolliset eväät nostaa kissa taas pöydälle niihin 2023 vaaleihin.
   
  Viimeksi muokattu: 25.04.2017
 13. Asiaintuntija

  Rekisteröitynyt:
  24.01.2014
  Viestejä:
  7 061
  Kokeilu on vesitetty heti alkuunsa sillä, että kaikilta kuitenkin vaaditaan virkamiesruotsia korkeakoulutuksessa, joka arvatenkin tuottaa sitten ongelmia näille kokeiluun osallistuneille ja siitä syystä vedetään johtopäätös, että kokeilu oli "epäonnistunut".

  Ja muutenkin kokeilu kaikin puolin huutaa sitä, että tämä nyt on vaan tällaista pelleilyä, jolla ostetaan aikaa.

  Ei kokeilun ole tarkoituskaan johtaa mihinkään muutoksiin tai tuottaa mitään hyödyllistä dataa. Sen on tarkoitus tappaa kielipoliittinen keskustelu 2020-luvun puoliväliin saakka.

  Pakkoruotsia kunnolla vastustavaa puoluetta ei oikeastaan ole olemassakaan, joten sikäli on aivan sama miten missäkin vaaleissa käy. Muutos lähtee olemassaolevien puolueiden sisältä jos on lähteäkseen, ja esimerkiksi Kokoomusnuoret ovatkin tässä ansioituneet hyvin, mutta emopuolue silti haluaa raiskata niitä perseeseen pakkoruotsillaan.

  Siis jos tämän nykyisen hallituskokoonpanon saavutus pakkoruotsin saralla on se, että aikaistetaan sitä alkamaan 6. luokalla (miksei SE muuten voinut olla vaan 2200 oppilaan "kokeilu"???), ja toteutetaan joku 2200 henkilön pakkoruotsivapautuskokeilu (vesitettynä virkamiesruotsilla), niin mitä toivoa meillä oikeastaan on minkään muidenkaan hallituskokoonpanojen suhteen ellei puolueiden sisällä tapahdu asennemuutosta? Ei sitten niin maan minkäänlaista toivoa. Ellei Perussuomalaiset tyyliin saa puolia kaikista äänistä ja sittenkin ne on niin nössö-einareita ettei ne uskalla pakkoruotsille kuitenkaan mitään tehdä.

  Perussuomalaiset eivät ole oikein tajunneet, kuinka tästä asiasta pitäisi neuvotella. Niiden olisi pitänyt vaatia ihan täysin vapaata kokeilua, johon kaikki halukkaat kunnat ja/tai yksittäiset oppilaat saavat osallistua. Sitten olisi ehkä päädytty johonkin "kompromissiin". Mutta tämä nykyinen kokeilu ei ole mikään "kompromissi", vaan ihan täyttä haistakaa-paska pelleilyä. HÄVETKÄÄ PERSUT! Ja pakkoruotsittajat haistakaa vitun pitkä ja pahanhajuinen PASKA!
   
  Viimeksi muokattu: 25.04.2017
 14. DrVatanen

  Rekisteröitynyt:
  27.09.2001
  Viestejä:
  6 490
  Ja kuinkahan moni kokeilun ensi vuonna aloittavista 11-vuotiaista ehtii tuskailemaan korkea-asteen virkaruotsin kanssa ennen kokeilun päättymistä? Vinkki: Se on aika pyöreä luku.

  Kokeilu laajenee tai kuolee nimenomaan peruskoulun - ja jossain määrin toisen asteen - oppimistulosten pohjalta.

  Se asennemuutos tuskin tapahtuu 2019 vaaleihin mennessä. Siinäkin mielessä tuo seitsemän vuoden ajanjakso ei ole pitkä. Se voisi olla jopa pidempikin, niin varmistettaisiin se, että sen lopullisia tuloksia olisi arvioimassa uusi sukupolvi eivätkä nykyiset jäärät, joille asia on pyhä lehmä.
   
  Viimeksi muokattu: 25.04.2017
 15. Asiaintuntija

  Rekisteröitynyt:
  24.01.2014
  Viestejä:
  7 061
  Uudet sukupolvet voivat pohtia pakkoruotsia joka tapauksessa, mutta aina löytyy näitä uusia Grann-Kickelson-Laasoneita, Kataisia ja muita ämmiä, jotka ovat asiasta sitä mieltä kuin kieliopoliittiset eturyhmät aivopesevät ja/tai lahjovat heidät olemaan.

  Seitsemän vuotta (tai oikeastaan kahdeksan vuotta!) on pitkä aika ottaen huomioon, että pakkoruotsi olisi pitänyt poistaa jo vuosikymmeniä sitten. Ja nyt meidän sitten pitäisi pyöritellä tässä peukaloita ja odottaa rauhassa, kun ruotsinkielisten eturyhmien vesittämä pelleilykokeilu päättyy joskus 2020-luvun puolivälissä.

  Ihan älytöntä.

  Suurten ikäluokkien hävittyä maan kamaralta tullee pakkoruotsi kyllä poistumaan joka tapauksessa, mutta on aika pitkä aika odotella sitäkin tässä nyt sitten.

  Ja siitä kun pakkoruotsi poistuu, kuluu vielä kymmenisen vuotta ennen kuin se esimerkiksi työelämässä mitenkään näkyy ja vaikuttaa! Miettikää nyt vittu, että jos esimerkiksi kävisi suuri ihme ja vuonna 2025 eduskunta toteaa, että "kielikokeilu" oli suuri menestys ja nyt se laajennetaan koskemaan kaikkia (NIIN VARMAAN VITTU), niin puhutaan vähintään vuodesta 2035 ennen kuin työelämä tästä käytännössä mitenkään hyötyisi! Siihen on vittu melkein 20 vuotta aikaa vielä. Ja se on siis "BEST CASE SCENARIO"!

  Ei j*malauta... Suomalaiset voisivat pikku hiljaa kasvattaa pallit ja poistaa sen pakkoruotsin vaikka huomenna, niin se on sitten sillä selvä. Haetaan lapset koulusta pois aina kun pakkoruotsin tunti on alkamassa. Opettakoot vitun hurrein kätyrit siellä sitten keskenään toisiaan vitun ämmät.
   
  Viimeksi muokattu: 25.04.2017
 16. DrVatanen

  Rekisteröitynyt:
  27.09.2001
  Viestejä:
  6 490
  Kuulostaa siltä, että sinulle ei olisi kelvannut mikään muu kuin pakkoruotsin poisto kertarytinällä, ja siitähän ei taas koskaan sovittu. Että turhaan tästä kokeilusta raivoat.

  Niin kauan kun kokeiluun osallistuvien määrä on tilastollisesti riittävä (mitä se nytkin jo on), niin kokeilu kyllä palvelee sitä lopullista tavoitetta - eli täydellistä kielivapautta. Siinä mielessä se on samantekevää, onko se määrä pari vai pari kymmentä tuhatta. Jos ja kun kokeilusta saadaan hyviä tuloksia, niin mukaan haluavien äänet kuorossa kasvavat. Voisin melkeinpä sanoa, että olet väärässä siinä, että tämä kokeilu nyt muka jotenkin rauhoittaisi pakkoruotsikeskustelun seuraaviksi 6-8 vuodeksi. Sen suppeus tulee pikemminkin takaamaan sen, että ulkopuolelle jääneet pitävät siitä melua. Tästä saadaan vielä kiva keskeinen kysymys niihin vuoden 2023 vaaleihin.

  Se on tietysti kettumaista, että kokeilun käytännön vaikutukset jäävät näin ensi portaalla aika olemattomiksi. Nuo 2200 pikkupilttiä kun eivät kummoisestikaan kansan kokonaiskielivarantoa tule kasvattamaan, se on ihan totta. Siltä kantilta kokeilu voisi olla laajempikin.
   
 17. Asiaintuntija

  Rekisteröitynyt:
  24.01.2014
  Viestejä:
  7 061
  Alunperin oli puhe alueellisesta mahdollisuudesta tarjota lapsille muita kieliä ruotsin sijaan. Se olisi voinut olla huomattavasti laajempi "kokeilu" kuin tämä nyt toteutuva, ja koskea muitakin ikäryhmiä kuin tasan yhtä! Parhaimmillaan mikä tahansa kunta olisi voinut hakea kokeiluun mukaan ja olisi myös hyväksytty.

  Tottakai kun tällaisesta hankkeesta puhutaan, pyrkii hurrit vesittämään sen niin hyvin kuin mahdollista ja pitämään hyvin pienimuotoisena. Ja sitten se toinen osapuoli taas pyrkii tekemään siitä mahdollisimman laajan. Ai mikä toinen osapuoli? Niinpä. Hurrit saivat kaiken minkä halusivat, eikä kukaan vaatinut enempää. Kielipolitiikassa ei ole oppositiota. Persut on vähän samanlainen hovinarri ja "virallinen oppositio" kielipolitiikassa kuin jotkut kommunistit Venäjällä... Munattomia luusereita nekin, eivätkä tule enää koskaan mun ääntä saamaan.

  Tämä on todellakin vesitetty kokeilu suhteessa siihen, mitä oli lupa odottaa edellisen eduskunnan päätöksen perusteella.

  Sitä paitsi vuosituhannen vaihteessa kun kokeiltiin "vapaavalintaista" ruotsia yo-kirjoituksissa, koski se kaikkia ikäluokkia niissä kouluissa, jotka olivat kokeilussa mukana. Eli esimerkiksi se kokeilu silloin oli paljon laajempi kuin tämä kokeilu nyt.

  Tämä on naurettavan pieni kokeilu, jonka pääasiallinen tarkoitus on tappaa aikaa. En näe, että kokeilu voisi mitenkään tuottaa sellaista positiivista dataa, että se jotenkin kääntäisi pakkoruotsittajien päät. Voi jopa olla, ettei asiasta juuri edes keskustella kokeilun päätyttyä, vaan se vaan halutaan unohtaa vähin äänin.
   
  Viimeksi muokattu: 25.04.2017
 18. taxman

  Rekisteröitynyt:
  16.01.2001
  Viestejä:
  3 149
  Harmi kyllä PS on ainoa eduskuntapuolue (myös piraattipuolue ja liberaalit kannattavat vapaata kielivalintaa), joka vastustaa pakkoruotsia. Näemmä eivät kuitenkaan vastusta kovin paljoa, koska yhden ikäluokan osittainen kokeilu ei ole missään mielessä riittävä kokeilua varten. Kokeilu voisi koskea enemmänkin n. 10 % ikäluokista siihen asti, että kokeilu päätetään laajentaa kaikkiin, kuten ruotsin ylioppilaskirjoituksen kanssa tehtiin.

  Tällä lopputulemalla tulkitsen, että PS kannattaa pakkoruotsin poistoa vain juhlapuheissa ja ääni menee ensi eduskuntavaaleissa muille yllä mainituille puolueille.
   
 19. DrVatanen

  Rekisteröitynyt:
  27.09.2001
  Viestejä:
  6 490
  Rauhoitu ja ota kuppi teetä. Kuten yläpuolella totesin, tässä vesityksessä on kaikki ainekset, että se tulee vielä kääntymään vesittäjiään vastaan. Tällä tavoin toteutettuna se voi olla jopa tehokkaampi lopullisen kielivapauden katalyytti kuin joku laajempi kokeilu. Kokeilun ulkopuolelle jääneet mutta sisään halunneet (ja heitä tulee olemaan paljon) tulevat seuraamaan sen etenemistä todella suurella mielenkiinnolla.

  Lisäksi näin suppeana kokeilu keskittyy myös erittäin tehokkaasti siihen ainoaan metriikkaan, jolla on oikeasti merkitystä - eli oppimistuloksiin. Ainutkaan svekottajapolitiikko ei sen tuloksia arvioidessaan pääse heiluttelemaan käsiään ja heittämään tunnemutua yhteiskunnan rappiosta ja muista vaikutuksista.

  Kun asiaa näin tarkastelee, niin tässä paistaa enemmän melkeinpä Sampo Terhon kädenjälki kuin jonkun hurrikääkkävesittäjän.
   
  Viimeksi muokattu: 25.04.2017
 20. Asiaintuntija

  Rekisteröitynyt:
  24.01.2014
  Viestejä:
  7 061
  Ja jos lähdetään liikenteeseen vaikka siitä, että menee vielä puolitoistavuotta ennen kuin toi pikku kokeilu edes alkaa.. Eli tässäkin suhteessa viivyttelyä on tapahtunut maksimaalisesti.

  Sen sijaan se "kokeilu", jossa pakkoruotsi aikaistuu jo kuudennelle luokalle, alkoi jo viime syksynä ja koskee kaikkia oppilaita nyt ja tulevaisuudessa.

  Tämähän on tosi reilu peli eikä ruotsinkielisten eturyhmien kädenjälki näy tässä mitenkään, paitsi jokaiselle sokealle kanallekin... On Persuilta todella munatonta, että ovat sallineet tämän kaiken tapahtuvaksi.
   
  Viimeksi muokattu: 25.04.2017
 21. DrVatanen

  Rekisteröitynyt:
  27.09.2001
  Viestejä:
  6 490
  Siis että mitä? Päätöksen pakkoruotsin aikaistamisesta kuudennelle luokalle teki Kataisen hallitus syksyllä 2012 - eli sen toimeenpanoa odoteltiin peräti neljä vuotta päätöksestä.

  Tämä kokeilu sen sijaan alkaa jo ensi vuonna, että eikös tuo ole harvinaisen ripeää toimintaa? Jos tuohon toimenpanoaikaan olisi päässyt joku svekosabotööri näppeineen väliin, niin sehän olisi ollut moninkertainen.

  Tuo kokeilu pyritään aloittamaan nimenomaan niin pian kuin mahdollista. Kohta on jo toukokuu. Ihan tosissasiko väität, että se olisi pitänyt rukata kuntoon nyt yhdessä kesässä ensi lukukaudeksi? Jos näin, niin olet kyllä tosi kujalla virkamiestyöstä.
   
  Viimeksi muokattu: 25.04.2017
 22. Asiaintuntija

  Rekisteröitynyt:
  24.01.2014
  Viestejä:
  7 061
  Periaatteessa tästäkin kokeilusta päätti jo edellinen eduskunta. Hankkeen suunnittelussa on ollut kiistatta vitkuttelua havaittavissa. Ei ole edes haluttu tehdä mitään oikeaa kokeilua tosissaan, vaan koko homma pistettiin ihan leikiksi ja viivyteltiin mahdollisimman pitkään. Saat olla vapaasti eri mieltä, ei kiinnosta.

  PS. Itse olen käynyt pakkoruotsinvastaista sotaa nyt noin 20-25 vuotta, joten ei ihan hirveästi nappaa sun lohduttavat selitykset että kuinka ehkä jo vuonna 2025 saadaan tämä kokeilu päätökseen ja voidaan seuraavan kerran taas odottaa jotain uudistuksia.

  Ihan pelkkää paskaa tämä on koko kokeilu ja lähinnä silmänkääntötemppu. Hurrit voittivat taas ja veivät meitä kuin pässiä narussa. Mutta ehkä me sitten ollaan alempaa rotua ja tosiaan ansaitaan tämä kohtalo. Munattomia luusereita koko kansa.
   
  Viimeksi muokattu: 25.04.2017
 23. DrVatanen

  Rekisteröitynyt:
  27.09.2001
  Viestejä:
  6 490
  Edellinen eduskunta teki päätöksen siitä ponnesta, kyllä, mutta jätti vastuun käytännön toteutuksesta seuraavan hallituksen vastuulle. Se on totta, ettei tätä hallitusta sitten näyttänyt asia oikein kiinnostavan ennen kuin Terho alkoi potkimaan sitä persuksille. Mutta nyt kun päätös saatiin, niin sen toimeenpanosta on kyllä ihan selvästi nähtävissä kaikkien turhien rönsyjen minimointi. Ja se tuskin on sellainen asia, mihin hurrivesittäjät pyrkivät.

  "Ei kiinnosta", eli olet niin täynnä pyhää vihaa, ettet edes halua katsella asiaa objektiivisesti ja huomata, että hommassa on kaikkien huonojen puoliensa lisäksi myös muutama tilkka hyvää. Kuten sanoin, juo se kuppi teetä.
   
 24. Sponssi

  Rekisteröitynyt:
  29.08.2006
  Viestejä:
  4 045
  Huoh tätä koko pakkoruotsia. Meillä aloitti töissä pari viikkoa sitten tuleva insinööri. Valmistuu kuukauden päästä, mutta niin vaan silläkin on vielä ruotsi suorittamatta. Suullinen koe pompannut jo kaksi kertaa aikaisemmin ja nyt on sitten viimeinen suullinen ennen valmistumista edessä.

  Eli siis tuleva insinööri, jolla on kaikki opintopisteet kasassa, opari tehtynä ja hyväksyttynä ja arvioituna ja kypsyyskokeet tehtynä jne. jne. Mutta teoriassa tuon valmistuminen voisi olla kiinni tuosta ruotsista. Luulisi koulun pitävän mahd helpon viimeisen suullisen, mutta ihmeelliseen tilanteeseen tuon ruotsin kanssa aina ajaudutaan.

  Omalla luokallani jo vuosia sitten oli täsmälleen samoja ongelmia, että ruotsi oli viimeisten joukossa joka saatiin läpi.
   
 25. hermannipelle

  Rekisteröitynyt:
  01.04.2013
  Viestejä:
  2 439
  Pistät YLE:n kiinni ja sanomalehtitilaukset pois. Sieltähän sitä alemmuus paskaa syötetään.

  Vertailin tuossa jokin aika sitten muutaman sanomalehden sisältöä pakkoruotsiin liittyen niin aivan identtisiä settejä. Aivopesuohjelma tulee ylempää. Ei ole oikeasti itsenäisiä sanomalehtiä. Hurrit omistavat nuo kaikki.
   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti