Ruoka-aineiden E-koodit ja jälkiseuraamukset

Viestiketju alueella 'Ruoka ja juomat' , aloittaja R0kMies, 15.11.2009.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
 1. StiNgeRWeb

  Rekisteröitynyt:
  07.09.2001
  Viestejä:
  3 034
  Tuo natriumglutamaatti on siis ilmeisesti juuri se "teollinen maku" joka löytyy about jokaisesta valmisruuasta ja eräistä muistakin tuotteista? Vaikka itse tulee noita valmispöperöitä varsin harvoin syötyä, niin valmistajasta ja valmisruuasta riippumatta kaikissa tuntuu olevan joku tietty maku enkä liiemmin pidä siitä. Pitääkin ihan testata tuota eli ostaa pari valmisruokaa jossa ei tuoteselosteen mukaan ole tuota natriumglutamaattia ja maistella onko se sama "teollinen maku" niissäkin.

  Itse olen ehdottomasti sitä mieltä että itse mahdollisimman pitkälti alusta asti tehty ruoka maistuu aina paremmalta kuin valmissoosit. Toisaalta, jos monissa raaka-aineissa on jo luonnostaan tuota niin ilmeisesti luonnollisessa ja keinotekoisessa versiossa on jotain eroa.
   
 2. Nemostelija

  Rekisteröitynyt:
  16.05.2008
  Viestejä:
  1 773
  Olet väärässä. Monet harrastavat tuota perus ideakikkailua jonka mukaan itse maulla ei ole väliä vaan sillä kuinka paljon vaivaa siihen on nähty eli "on siis saletisti hyvää"

  Voit vääntää viikon jotain aiolia atomitasolta alkaen ja kasvattaa omat valkosipulit ja kanat siihen, ja saada silti kaupasta parempaa kamaa muovituubissa. Elämän karuja tosiasioita, mikä ottaa monille tosi koville.
   
 3. Ormu

  Rekisteröitynyt:
  09.10.2006
  Viestejä:
  5 204
  +1 :smoke:

  Itse vältän ainoastaan kaikkia naurettavia sokerinkorvikkeita, muuten en paljoa katso, mitä tulee syötyä.
   
 4. Noone247

  Rekisteröitynyt:
  09.04.2009
  Viestejä:
  1 201
  Tuhdit ateriat riittävät selittämään Yhdysvaltojen lihavuusepidemian | Terveys ja hyvinvointi | YLE Uutiset | yle.fi
   
 5. OneBigRed

  Rekisteröitynyt:
  24.08.2004
  Viestejä:
  91
  Loistava postaus. Joskus kuulee ihmisten sanovan että katsovat "montako E:tä pakkauksessa on, ja jos on yli X niin jätän ostamatta". Tässä valossa touhu tuntuu todella fiksulta.

  Tuleeko aineesta myrkyllistä jos sillä on E-koodi? E-pelkoiset ostavat varmaan mieluummin siis tuotetta jossa on joku E-kooditon karsinogeeni, kuin tuotetta jossa on E300, E160a ja E901.
   
 6. catevar

  Rekisteröitynyt:
  26.07.2002
  Viestejä:
  1 007
  No tässä pitää muistaa, että ei kaikki ihmiset voi osata kaikkia E-koodeja ulkoa ja niiden lukumäärän kartoittaminen todellakin on hyvä ja yksinkertainen keino arvioida tuotteen terveellisyyttä, ainakin muihin saman tuoteryhmän tuotteisiin verrattuna.
   
 7. RouVix

  Rekisteröitynyt:
  08.01.2009
  Viestejä:
  1 423
  Ehkä, ehkä ei, mutta on siitäkin huolimatta hieman luotettavamman oloinen lähde kuin herra IlkkaV muropaketin foorumeilta.
   
 8. rewind

  Rekisteröitynyt:
  20.11.2001
  Viestejä:
  1 580
  Aika paska kokki saa olla, jos kaupan valmisruoat maistuu paremmalle kuin itse väännetyt. En saa nyt päähäni yhtäkään "muovituubi"ruokaa, joka maistuisi paremmalle kuin kotona tehty.
   
 9. mcduck

  Rekisteröitynyt:
  09.06.2004
  Viestejä:
  1 401
  Sitä varten lisäaineita säikkyvä voi toki ladata Eviran sivulta PDF-muotoisen E-koodiavaimen ja printata sen vaikka lompakkoon mahtuvaksi kortiksi. Tai halutessaan saman saa ihan valmiiksi painettuna postitse kotiin kannettuna. Eikä edes maksa mitään.

  E-koodiavain - Elintarviketurvallisuusvirasto Evira

  Esimerkiksi noista listaamistani koodeista nuo E300 ja E160a ovat pikemminkin terveellistä, vaikka niitä yleensä lisätäänkin ruokiin puhtaasti säilöntäaineeksi (tai beta-karoteenia väriaineeksi) eikä suinkaan parantamaan väestön vitamiinien saantia. Onnellinen yhteensattuma toki valmistajien kannalta että kyseisiä säilöntäaineita voi suorastaan mainostaa suurin kirjaimin pakkauksessa. ;)

  (siitä olen toki samaa mieltä että jos valmistusaineiden lista on luokkaa kevytkokis eli vettä ja lista lisäaineita voi olla melko varma ettei kyseessä ole kovin terveellinen tuote.. :D)
   
 10. ju1ce

  Rekisteröitynyt:
  02.12.2007
  Viestejä:
  847
  Mjoo mutta usein näkee, että esim. sokerikulööri on pistetty sinne luetteloon ihan nimellään, koska se ei ole niin pelottava :) Niitä kaiken maailman "myrkkyjä" sitten piilotellaan noiden E-koodien taakse.
   
 11. selleri

  Rekisteröitynyt:
  24.04.2001
  Viestejä:
  404
  Ei vaivannäkö olekaan the juttu, mutta se on että safka syödään hyvin pian valmistuksen jälkeen koska iso osa mausteista ja ruoka-aineista muuttaa makuaan huonompaan suuntaan kun niitä säilytellään kaupan hyllyllä. Pitkään säilytysaikaan varautuminen lisäaineilla jo itsessään lisää huonoa makua, joten tuubiruuat eivät ole yleensä yhtä hyviä edes välittömästi kaupanhyllylle saapumisen jälkeenkään.
   
 12. jos perustat valintasi tuolle logiikalle, niin et tule olemaan kovin terve.

  ja löytyy kyllä luotettavamman oloisia FDA-kriitikkoja kuin minä. en näe mitään syytä panostaa johonkin luotettavuuteen, koska minulle on aivan sama, kuinka paljon myrkkyjä ihmiset itseensä tunkevat.
   
 13. ei ne nosta veren tasoja niin voimakkaasti kuin lisätty MSG, jota käytetään suuria määriä.
   
 14. syötkö siis mieluusti jotain myrkkyä hyvin pieniä annoksia, koska sen haitallisuutta ei ole vielä kyetty osoittamaan. (vakava haitallisuus osoitettu suuremmilla annoksilla)
   
 15. mcduck

  Rekisteröitynyt:
  09.06.2004
  Viestejä:
  1 401
  Kuten sanoin, lähes kaikki on vaarallista suurina annoksina. Veteen tai sokeriinkin voi kuolla. Olennaista on kuinka haitallista/haitatonta joku on sellaisina annoksina joissa sitä todellisessa elämässä käytetään. Ja niissä määrissä käytettynä glutamaatilla ei ole osoitettu olevan mitään haittoja muille kuin tietyille yliherkille ihmisille (vrt. normaali ruoka-aineallergia).

  Jos lakkaisi syömästä kaikea joka voi suurina määrinä olla haitallista kuolisi varsin äkkiä nälkään. Toisekseen, jos joku on haitallista sen kyllä pitäisi myös jollain tavalla olla havaittavissa ja osoitettavissa. Siispä niin kauan kuin haitallisuutta ei kyetä osoittamaan on mielestäni loogista olettaa että kyseessä ei ole merkittävissä määrin haitallinen aine. Voihan sitä joku ruveta kiuuttelemaan että sokeri pitää kieltää, suuret määrät kun todistetusti ovat vaarallisia ja pienten määrien haitallisuutta ei ole vaan vielä kyetty osoittamaan. ;)

  (FDA ei muuten todellaakaan ole ainoa taho joka MSG:tä on tetsannut ja todennut sen turvalliseksi, joten FDA:n luotettavuuteenkaan on turha vedota.)
   
 16. Red

  Rekisteröitynyt:
  22.03.2008
  Viestejä:
  761
  E621 on ehdottomalla kieltolistalla, tuon ja ALS-taudin välillä löydettiin yhteys samoihin aikoihin kuin ukkini kyseiseen tautiin kuoli. Totta tai ei, en ole ottamassa riskiä.
   
 17. catevar

  Rekisteröitynyt:
  26.07.2002
  Viestejä:
  1 007
  Ei tuo sinänsä vielä sano kuin sen mihinkä ryhmään kukin aine kuuluu. Esim. aspartaami on tuon mukaan makeutusaine eikä tarkemmin erittele sen vaarallisuutta. Sen tarkemmin erittelemättä aspartaaminin historiaa ja sen kaikkia terveysvaikutuksia, on sillä epäily olevan vähintäänkin yhtä pahoja haittavaikuksia kuin tuolla E 621:llä. Eli vaikka tuon E 951 tietäisi olevan aspartaami ja vaikka sen tietäisi olevan makeutusaine, niin ei se vielä kerro paljoa sen terveellisyydestä tai haitallisuudesta, näin esimerkkinä.
   
 18. mcduck

  Rekisteröitynyt:
  09.06.2004
  Viestejä:
  1 401
  Totta toki tuokin. Mutta järkevämpää silti tietää mitä syö ja valikoida sitten oman harkinnan mukaan mitä lisäaineita ei halua syödä kuin vain automaattisesti ilman mitään järkiperusteita vältellä kaikkea mille on annettu E-koodi.
   
 19. sampi kuri

  Rekisteröitynyt:
  12.09.2009
  Viestejä:
  1
  Mikään taho ei ole varmasti todistanut turvalliseksi. FDA:n "on turvallista" ei tarkoita samaa kuin että "syömisestä ei kärsi terveys", vaan jotain ihan muuta.

  Älytöntä ottaa riskiä, kun sitä paskaa ei ole mikään pakko syödä.
   
 20. jjx

  Rekisteröitynyt:
  23.12.2001
  Viestejä:
  14 148
  Näissä haitalliseksi julistamisissa kyllä puhuu osittain myös raha. Onhan se esimerkiksi selvä, että keinotekoisten makeutusaineiden taustalla ovat mielettömät bisnesintressit ja mahtavat lobbarit.

  Kun terveydestä on kyse, niin minun mielestäni ei ole järkevää lähteä siitä että kaikki mitä ei ehdottomasti ja varmuudella ole todistettu vaaralliseksi on turvallista. Esimerkkinä nyt vaikka natriumglutamaatti. En lisäile enää ruokiin automaattisesti sitä sisältäviä valmisteita, vaikka tiedoston että ko ainetta päätyy sinne ruokaan raaka-aineista.

  Oma (muiden mielestäni varmaan ontuva) logiikka menee niin, että on parempi saada ne aineet luonnollisten raaka-aineiden kautta kuin keinotekoisesti sinne lykittynä. Siinä tapauksessa on suurempi todennäköisyys, että suhteet ovat ainakin kutakuinkin kohdallaan. Kas kun elimistöäni on koulittu miljoonia vuosia käyttämään ravintoaineita siinä muodossa kuin ne luonnollisista raaka-aineista saa.
   
 21. Chimera

  Rekisteröitynyt:
  20.05.2003
  Viestejä:
  433
  Pakko myöntää, että en ole koskaan perehtynyt näihin tippaakaan. Hankala niiltä sitä paitsi on välttyä, sillä eiköhän vaikka happamuudensäätöainetta tai jonkun sortin väriainetta ole joka ikisessä limonadissa. Lihaliemivalmisteissa (ainakin) käytettävät tietyt aromivahvennetyypit ovat kuulemma jokseenkin haitallisia. Kyllähän nuo tuoteselosteet ovat sinänsä hupaisaa luettavaa: lihatuottetkin sisältävät lihan kaltaisia valmisteita, näitä E-aineita ties kuinka monta ja kaikenmaailman säätely- ja estoaineet päälle.
   
 22. Lem

  Rekisteröitynyt:
  06.08.2009
  Viestejä:
  1 025
  Nyt oli pakko kieltäytyä seuraavanlaisesta herkusta. Miltäpä maistuisi Monster Mix -makeissekoitus?

  Ihan luonnostaan tulee uusien tuotteiden kohdalla tutkailtua ainesosaluetteloa ja nyt tuli varmaan löydettyä omakohtainen ennätystuote kun mennään e-koodeissa jo yli neljänkymmenen. En tiedä, mutta pakkohan sillä oli tätä ketjua nostella.
   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti