Ruoan hinta Suomessa: +31% vuoden 2005 jälkeen

Viestiketju alueella 'Ruoka ja juomat' , aloittaja feyris, 21.03.2009.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
 1. jujojo

  Rekisteröitynyt:
  08.08.2004
  Viestejä:
  95
  Jos noita lukuja vähänkään ajatuksella katsoo niin K-citymarket Oy on koko K-Citymarket ketjun myynti (kaikkien Citymarkettien käyttötavarapuoli). Ei pelkästään Launeen. Tuo ensimmäinen linkki on sitten sen kauppiasvetoisen puolen eli elintarvikkeen. Käyttötavaramyyntejä ei erikseen eri toimipisteistä saa koska kuuluvat kaikki saman yrityksen alle.
   
 2. maccc

  Rekisteröitynyt:
  10.03.2010
  Viestejä:
  590
  Aivan totta. :facepalm:

  :smoke:
   
 3. MVA

  Rekisteröitynyt:
  10.07.2008
  Viestejä:
  1 297
  Kylmää on ollut kyyti kun 2012 on hyvä kasvu kääntynyt -15%:n laskuun, lähes 5 miljoonaa myyntikin sakannut. Hyvin on silti saanut tulosta pelastettua.
   
 4. Ultravga

  Rekisteröitynyt:
  28.02.2014
  Viestejä:
  768
  Niinhän se on että taantuman suurimpia kärsijöitä on ne kenellä on eniten ilmaa hinnoissaan. Lidli taas paukuttaa lähes 20% liikevaihdon kasvulla menemään. Jonot pitenee ja porukkaa palkataan lisää. Lähes kaikilla muilla taas on ihan käänteinen meininki. YT:tä pukkaa ja myynti sakkaa.
   
 5. Maxwel1

  Rekisteröitynyt:
  29.01.2003
  Viestejä:
  878
  Aika sokeaa on teillä lukujen katsominen. Eiköhän siellä ole jotain järjestelyitä tehty kun lv heittelee noin paljon.
   
 6. MVA

  Rekisteröitynyt:
  10.07.2008
  Viestejä:
  1 297
  Kylmää kyytiä silti. Saattaahan tuolla olla kyseessä remppa tai sitten naapuriin on avattu prisma tai jotain. Joku alkuasukas alueelta saattaisi tietää, poislukien nämä "lidlin parkkipaikka on täynnä" höpöttäjät...
   
 7. Maxwel1

  Rekisteröitynyt:
  29.01.2003
  Viestejä:
  878
  Riippuu ihan miten katsoo. Vuodesta 2008-9 ollaan edelleen n. 150% nousussa. Tuo on ihan kiitettävää liikevaihdon kasvua ruokakaupalle kahdessa-kolmessa vuodessa :) Tai olisiko sittenkin jotain erityisjärjestelyitä.
   
 8. jujojo

  Rekisteröitynyt:
  08.08.2004
  Viestejä:
  95
  Voisikohan syy olla siinä että ensimmäiset 2,5 vuotta on kajaanin Citymarketin tunnuslukuja.
   
 9. Je Tli

  Rekisteröitynyt:
  07.07.2013
  Viestejä:
  82
  Noi luvut ei siis aina ole juuri tämänhetkisen kaupan lukuja, vaan kauppiaan oman firman. Tässä tapauksessa siis Puhsell Oy on voinut olla vaikka K-market muutama vuosi takaperin. Mahdotonta sanoa, mutta ei siellä mitään ihmeellisiä erikoisjärjestelyjä tehdä. Jos liikevaihto tippuu, niin silloin naapuriin on avattu toinen kauppa tai on iso remontti meneillään.
   
 10. MVA

  Rekisteröitynyt:
  10.07.2008
  Viestejä:
  1 297
  Nopsalla googlauksella selvisi että noihin aikoihin on tosiaan kauppias vaihtunut. Oiskohan oy:n nimi ollut aiemmin cm.kajaani oy ?
   
 11. Je Tli

  Rekisteröitynyt:
  07.07.2013
  Viestejä:
  82
  Ei kai täällä kukaan kiistä, että hinnat olisivat korkeita. Se, että voiko niille oikeasti kaupat mitään tehdä on toinen juttu. Täällä kun kuvitellaan, että korkeat hinnat voidaan vaan tiputtaa 10 vuoden takaiselle tasolle ilman mitään ihmetemppuja. Sen kun vaan tehdään. 30% HINNOISSA ILMAA, RYÖSTÖKATTEET jne. :)
   
 12. Maxwel1

  Rekisteröitynyt:
  29.01.2003
  Viestejä:
  878
  Tosiaan tuo kauppias on siirtynyt tuohon 2010, mikä selittää merkittävän liikevaihdon kasvun.
   
 13. maccc

  Rekisteröitynyt:
  10.03.2010
  Viestejä:
  590
  Ne remppas sen Launeen sittarin keväällä 2011, en muista miten kauan meni. Prisma on siinä vieressä ollut jo pitempään ja laajentanut myös. :comp:

  Kauppiasvaihdos tais olla oikea selitys, ts. kauppiaan vaihtuessa vaihtui yhtiö.

  :smoke:
   
 14. jujojo

  Rekisteröitynyt:
  08.08.2004
  Viestejä:
  95
  Joo kyllä noi luvut mitä tuossa on taitaa olla Mikko Puhakka Ky?:n lukuja.
   
 15. ie1

  Rekisteröitynyt:
  01.01.2013
  Viestejä:
  6 523
  Je Tli:

  Voi tuntua siltä, ettei ilmaa ole, mutta aina sitä on. Kovempi kilpailu tehostaa toimintoja, ja turha läski jää pois. Rahalle löytyy aina omistaja, vaikka toiminta olisi kuinka tehotonta, eikä ylimääräistä näytä olevan.

  Tämän lisäksi pitäisin myös erikoisena ajatusta siitä, että suomalaisille markkinoille olisi helppo tulla. Ikeakin tulo käsittääkseni torpattiin vuosikausia, ja lopulta löytynytkin tontti oli jostain Espoon syrjäseudulta.

  En ylipäätänsä fanita kauheasti suomalaista k- ja s-ryhmää. Varsinkin s-ryhmä tuntuu käyttävän rahojaan vähän liian helposti laajentumiseen sen sijaan, että ne jaettaisiin asiakasomistajille. Hajautunut omistajarakenne tarkoittaa sitä, että käytännössä s-ryhmässä valtaa pitää ylin johto omistajien sijaan.

  Ja muuten jos suomalainen ruoka on kerran niin kallista, mikseivät k- ja s-ryhmä sitten myy enemmän ulkomaisia tuotteita?
   
 16. Ultravga

  Rekisteröitynyt:
  28.02.2014
  Viestejä:
  768

  Huonoa palveluakin S-kaupassa saa. Henkilökunta oli vielä siinäkin vaiheessa nenäkästä kun ilmoitin että olen muuten tämän lafkan omistaja, että alkakaas laitteleen tästä listasta näitä tavaroita kärryyn sillä välin ku ite haen alkosta konjakit. Omistajallehan ei vittuilla tai lähtee työ alta ;) Tehostin vielä näyttämällä vihreää korttiani näille paskaduunareille.
   
 17. Juzt

  Rekisteröitynyt:
  28.09.2001
  Viestejä:
  6 186
  Veikkaan että tuohon ruuan näennäiseen kalleuteen (toisaalta sehän selkeästi liian halpaa, kun sitä on varaa heittää puolet roskiin ja vähän lisää auton tankkiin, ja samaan aikaan kärsitään ylipaino-ongelmasta).

  Halpa, suht. säilyvä bulk-perusruokahan on Suomessakin hyvin halpaa suhteessa tulotasoon. Makaroonipussin tai perunakilon hinta ei tunnu missään matalatuloisenkaan kukkarossa. Kuitenkin kun hintoja tarkastellaan suhteellisesti, niin noissa taas Suomessa todella kalliin työvoiman osuun on erittäin merkittävä. Jos ostat sen parinkytäsentin makaroonipussin, niin maksat melkein enemmän kassaneidin palkkaa kuin makaroonia sitä ostaessasi. Ihan yksinkertainen ja helppotajuinen konsepti, mitä halvempi itse tuote on niin sitä enemmän suhteessa itse tuotteen hintaan tekee työvoima (ja toimitila yms. kulut).

  Kalliissa ja erikoisemmissa elintarvikkeissa tuo ongelma ei niin paha ole, mutta niissä taas pitkät etäisyydet, suht. harvaanasuttu maa jne. tekee tehtävänsä. Kysyntää on varsinkin syrjäseudulla jo valmiiksi vähän ja kalliita tuotteita ei osteta -> ne pilaantuvat -> pitää nostaa hintaa että sen yhden ostaja maksaa sen toisen pilaantuneen samalla. (Suomessahan heitetään about puolet ruuasta suoraan roskiin, mikä tietysti tarkoittaa sitä että kaupassa on aina osta yksi maksa kaksi tarjous päällä, joku ne roskiin menevätkin tuotteet maksaa).

  Se "parempi ruoka":han Suomessa nimenomaan kallista on noin kukkaron näkökulmasta prosenttileikit unohtaen. Ehkä makarooni maksaa suomessa 0,20€ kun se jossain Keski-Euroopassa on 0,10€, mutta kenenkään talouteen tuolla ei ole juuri merkitystä, vaikka suhteellinen ero iso onkin. Makaroonia ja tarjousjauhelihaa vetämällä ruokalasku pysyisikin helposti pienenä Suomessakin, mutta jos vähän jotain monipuolisempaa, laadukkaampaa ja tuoreempaa haluaa, niin silloin se lasku lähtee nousuun.

  Samahan pätee moneen muuhunkin täällä Pohjolassa. Perus markettikuralager on halpaa kuin saippua (vaikka kuinka muka kitistään oluen hinnoista ja suhteellinen ero on muka iso, absoluuttinen ei silti ole), mutta ans olla kun haluaisi jotain vähän massasta poikkeavampaa ja laadukkaampaa niin se onkin sitten 5€ pullo, kun saman saa Saksasta eurolla.
   
 18. MVA

  Rekisteröitynyt:
  10.07.2008
  Viestejä:
  1 297
  :D Ei nyt sentään, poisheittohävikki lienee 1-2% luokkaa normaali kaupassa.
   
 19. Peridermal Jesus

  Rekisteröitynyt:
  01.02.2009
  Viestejä:
  2 811
 20. Myofist Banned

  Rekisteröitynyt:
  22.07.2008
  Viestejä:
  3 088
  Suomalaista ruokaa voi pitää kohtuullisen hintaisena, jos keskipalkka on sen 3000 euroa miinus verot. Toista ääripäätä taas edustaa yhä kasvava joukko osa-aikaisia, määräaikaisia, keikkaduunareita, eläkeläisiä, työttömiä ja opiskelijoita, jotka hädin tuskin saavat kolmasosan keskituloisen tienesteissä. Näillä tuloilla duopolin hinnat alkavat jo tuntua kukkarossa ja ruoka muuttuu kohtuuttoman kalliiksi.

  Viimevuosina yhä suurempi osa putoaa työmarkkinoiden ulkopuolelle tai loputtomaan paskaduunikierteeseen, jolloin yhä harvempi pääsee nauttimaan keskiluokan elintasosta. Tämä koskee ennenkaikkea nuoria, teollisuuden alasajon seurauksena miehiä huomattavasti enemmän kuin naisia. Muutaman suurimman kaupungin työttömyysprosentti on tuplaantunut runsaan 5-vuoden aikana eikä kurjuudelle näy loppua.

  Samaan aikaan kuitenkin kaikki perustarpeet jatkavat hurjaa hinnannousuaan, ihan kuin 2000-luvun IT-buumi kävisi kuumimmillaan ja inflaatio heiluisi 80-luvun lukemissa. Siinä vaiheessa, kun joutuu raatamaan niska limassa saadakseen sitä halvinta lauantaimakkaraa, tarjous jauhelihaa ja parasta-ennen päivämäärää edustavaa leipää kiskurihintaan niin jotain on pahasti pielessä.

  Terveisin: Alle 2k euroa tienaava ja määräaikaisten työsuhteiden loukussa oleva korkeakoulutettu mies
   
 21. mikrobitch

  Rekisteröitynyt:
  17.01.2010
  Viestejä:
  1 816

  Eikös tuossa keskitulossa paina aika paljon erittäin suurituloisten massit, jolloin tuo "keskiarvo" menee todellisuutta korkeammalle. Minusta tuntuu että realistisempi keskipalkka on jossain 2000€ paikkeilla ellei vähemmänkin kun mihinkään ei palkata enää vakituiseksi vaan joutuu kärvistelemään osa-aikaisena ja minimitunneilla.
  Tuntuu että tuo virallinen suomen "keskipalkka" on samanlaista propaganda-bullshittia kuin työttömyysluvutkin... Työttömiö on todellisuudessa hitosti enemmän mitä "tilastot" kertoo...

  Hinnat nousee ja tulot laskee.
   
 22. sappis

  Rekisteröitynyt:
  20.07.2009
  Viestejä:
  845
 23. Myofist Banned

  Rekisteröitynyt:
  22.07.2008
  Viestejä:
  3 088
  Mediaanitulot ovat samaa luokkaa, joten ongelmana on enemmänkin sukupolvien välinen eriarvoistuminen. Ei turhaan puhuta 50-60 luvulla syntyneestä "ahneesta sukupolvesta", jotka nauttivat korkeaa liksaa julkisella sektorilla :smoke:
   
 24. The Dominator

  Rekisteröitynyt:
  23.12.2012
  Viestejä:
  1 593
  Ja pääset eläkkeelle ennemmin, jos raadat oikein kovasti.
   
 25. Je Tli

  Rekisteröitynyt:
  07.07.2013
  Viestejä:
  82
  Toki sitä ilmaa on jonkin verran ja uskonkin, että väestönkasvu luo tulevaisuudessa lisää kilpailua. Varsinkin jos ruoka menisi kunnolla nettiin.

  Suomessa ei tosiaan oikein ole ketjuja, joita voisi fanittaa. Lidl on ainoa, joka saa taakseen fanaattisiakin kannattajia. S ja K ovat vähän värittömiä ja tylsiä, jotka eivät hirveästi herätä tunteita. K:lla sentään yksittäinen kauppa voi erottautua muista ja saada enemmän kannatusta. Facebookissa näkee hyvin Lidlin suosion.

  Mitä tulee ulkomaisiin tuotteisiin, niin valitettavasti kotimaisuus myy helvetisti enemmän. Lidlissäkin kotimaiset tuotteet saavat lisää ja lisää tilaa vaikka Lidlin omat tuotteet olisivat puolet halvempia.
   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti