Ruoan hinta Suomessa: +31% vuoden 2005 jälkeen

Viestiketju alueella 'Ruoka ja juomat' , aloittaja feyris, 21.03.2009.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
 1. Myofist Banned

  Rekisteröitynyt:
  22.07.2008
  Viestejä:
  3 088
  Miksi edes lainaat minua, kun skippaat täysin esittämäni väitteet ja kysymykseni. Sen sijaan isket pöytään yksittäisen kaupan raakoja lukuja, mutta ohitat kuitenkin tukun ja konsernin muiden tytäryhtiöiden osuuden hinnan muodostumiseen.
  Murosta löytyy vastaanva ketju Gigantin hinnoista ja muutama kollegasi on siellä puolustelemassa hintapolitiikkaa näillä 1-3 %:n katteilla, joilla pitäisi tulla toimeen. Jossain vaiheessa muutama keskustelija iski raakoja lukuja Gigantin oman tukun muhkeista liikevoittoprosenteista, jonka jälkeen nämä Gigantin provikkamyyjät vaihtoivat kummasti keskustelupalstaa :think:

  Sinä tai MVA ei ole vielä vastannut kysymykseen, miksi Suomessa ruoan hinta on noussut HUOMATTAVASTI inflaatiota nopeammin, erityisen voimakkaasti lamavuosina 2008-2014?
  Hinnat ovat nousseet EU-maista toisiksi nopeiten, jopa Tanskaa nopeammin, vaikka siellä nostettiin ruoan alv 25 % ja samaan aikaan Suomessa alv tippui 17 % --> 13 %.
  Vastaukseksi ei myöskään kelpaa tuottajan osuus, sillä se on pienentynyt 5,5 % --> 4,9 % samassa ajassa.
  Vastaukseksi ei myöskään kelpaa tuo mystinen 'maailmanmarkkinahinta' :kippis:

  Mikä Lidliin tulee, konserni takoo oikein hyvää liikevoittoprosentti nykyään, koska on päässyt korottamaan hintoja duopolin perässä. Lidlille riittää se 10-15 % halvempi, näennäisesti 'edullinen' hintataso, jotta asiakkailta saatava tulovirta saadaan maksimoitua. Eihän kaupan ala nyt mitään hyväntekeväisyyttä ole, mutta terve kilpailu ja markkinatalous pitäisi tänne Itäblokin ihmemaahankin saada :smoke:
   
 2. Ohramies

  Rekisteröitynyt:
  16.01.2008
  Viestejä:
  758
  Ja juuri tämän takia Lidli on panostanut niin sinnikkäästi salamasotaan prismamafian linnoituksia vastaan. Paskoista kauppapaikoista ja syrjinnässä esimerkiksi alkojen suhteen viis kun ruokakaupan katteet ovat niin komeat verrattuna keskieuroopan lukuihin :rolleyes:

  Mixi itte et tee paremmin jupinat sen paljastavatkin miksei tänne ole muita kauppaketjuja tullut. Ihan koko elintarvikeketju pitää polkea pystyyn, jopa pullopalautusjärjestelmä jouduttiin rykäisemään kasaan itse. Hommaa ei tietenkään edistä kunnanisien kaavapolitiikka, lidlin synonyymi oli pitkään "hevonperse" noin sijainnin kannalta.
   
 3. MVA

  Rekisteröitynyt:
  10.07.2008
  Viestejä:
  1 297
  Noinhan se toimii, etua pitäisi kertyä toimittajallekkin kun ei enää tarvitse panostaa markkinointiin ja myyntiin sen volyymin osalta kun laittaa pl-tuotantoon. Samalla tuotantoa on helpompi ohjata kun menekki on aika tasaista. Mun mielestä noi pl-tuotteet on poikkeuksetta edullisempia kuin "merkki"tuotteet, hintojen ylöshilaaminen samaan diiliin kuullostaa vähän oudolta.

  Jos mulla olisi makkaratehdas jossa tuotteena olisi "paukun lenkki" jota myisin 3e/Kg ja 10 tonnia vuodessa kotimaahan ja vaihtoehtona olisi tehdä pl-makkaraa josta saisin 2,40 e/Kg ja menekki olisi 100 tonnia... Kuullostaisi minusta hyvältä diililtä kun tuotteessa raaka-aineet ei paljoa maksa ja tehdas kustantaa lähestulkoon aina saman verran. Tämä siis jos kapasiteetia on reservissä.

  Olen kuullut huhuja jossa eräs ulkomainen toimija houkutteli toimittajan tekemään investointeja jotta saa tuotannon riittäväksi ja hetken päästä ilmoitti että uusi ostohinta tulee olemaan tämä, ota tai jätä. Mutta se oli vaan huhu ja menihän se firmakin nurin kun tappiolla yritti jatkaa :smoke:
   
 4. MVA

  Rekisteröitynyt:
  10.07.2008
  Viestejä:
  1 297
  No, kirjastossa on kuule paljon materiaalia aiheesta ja netissä kirjoituksia joista tuo selviää :D:D:D

  Ei vaiskaan, vastaisin jos osaisin mutta muutamia arvailuja toki voin heittää:

  - tuotanto kallistui jyrkästi kiitos koronneiden rahoituskustannusten, työvoimakustannusten ja kiristyneiden vaatimusten takia. Yritykset joutuivat tekemään hankintoja että pystyivät jatkamaan lainarahalla ja lisäsivät kulut katteeseen.

  - kuljetukset kallistuivat (edellinen x2 verran)

  - alkutuottajat tipahtivat soviet-finland aikaisista tukiaisista pois ja tuotanto hinnoiteltiin kustannusten mukaan (niillä ketkä jatkoivat).

  Sitähän se lama oli kun raha oli kallista ja samalla työllä/tuotannolla ei tienannutkaan yhtä paljon vaan kirstu alkoi tyhjetä. Koneisto käy samaa tahtia kuin ennenkin mutta putkesta tavaraa ei lykkää entiseen malliin.

  Tähän päälle vielä työllisyys- ja veropolitiikka jolla varmistettiin että ansiotaso ei tule nousemaan, olit töissä, kotona tai kortistossa. Noidankehä paheni ja syöksy syveni...

  Vienti ei kohonnesta hintatasosta (ja globaalista hyytymisestä) johtuen vetänyt mutta tuonti (mamut) toimi sitäkin paremmin ja söi valtiolta moniverroin enemmän kuin antoi.

  Yhtäkaikki, ei voi ajatella että joku hinta olisi sidottu inflaatioon.
   
 5. Je Tli

  Rekisteröitynyt:
  07.07.2013
  Viestejä:
  82
  Ruokakesko Oy liikevoitto % neljänä viime vuonna 2.2-3.3%. Aika villiä.

  MVA tuossa jo ihan hyvin sanoikin.

  Lidlikin tekee tulosta ainoastaan ulkomaalaisilla tuotteilla. Suomalaiset tuotteet ovat sisäänvetona niin kuin aikaisemmin kirjoitin.

  Kuinka paljon hinnoissa mielestäsi on ilmaa? Jos k-kauppias tekee 2-5% tuloksen, Ruokakesko Oy 3% ja Kesko Oyj alle 3%, niin mistä nipistetään? Vai meinaatko, että kaikki raha siirtyy mystisesti ulkomaille? Keskolla on nyt 4 kauppaa Venäjällä, joista myyntiä tulee 71 milj. 2014 on näköjään tarkotus rakentaa 3 lisää. Yhden rakentaminen maksaa sen 10 milj, yht. 30 milj.

  Vaikka Kesko jättäisi Venäjän rauhaan, ei rahaa säästy edes sen vertaa, että Suomen Top 10 myyvimmässä k-kaupassa voisi hintoja tiputtaa edes 5%.

  Sinänsä outoa, että vaikka täälläkin on näitä "valistuneita" ja asiaa seuraavia ihmisiä, ovat kaikki niin fiksautuneet siihen uskoon, että S ja K jotenkin yhdessä määrittelevät hinnat ja pitävät ne tahallaan tajuttoman korkealla. Ei ole hirveästi itsekritiikkiä omissa fantasioissa.

  Olen jo tämän sanonut, mutta kyllä S ja K ovat tehottomia ja hinnoissa on jonkin verran ilmaa. Maailma ei kuitenkaan ole täydellinen, ja vaikka kyseiset ketjut saisivat kaikki parhaat ja tehokkaimmat yksilöt haltuunsa, ei hintoja voisi pudottaa yli 10% vaikka kuinka tekisi mieli.

  Kotimainen ruoka on, ja tulee aina olemaan, erittäin kallista. Niin kauan kuin olemme syrjäinen, paskan ilmaston omaava ja korkeasti verotettu sosialismia hipova hyvinvointivaltio, ei hintoja saada samalle tasolle keski-Euroopan maiden kanssa, tai edes lähelle. Mulla ei ainakaan ole juuri mitään parempaa sanottavaa tässä asiassa, koska oikeasti uskon, että verot ja Suomen rakenteelliset ominaisuudet määrittelevät hintatason kaikessa kotimaisessa bisneksessä.

  Täällä haukutaan jengiä lampaaksi mutta samalla suunnataan kaikki sormet firmoja kohtaan, kun oikeasti valtio jarruttaa kaikkea tekemistä. Herätys.
   
 6. Je Tli

  Rekisteröitynyt:
  07.07.2013
  Viestejä:
  82
  Selvä, hyvä sitaatti, muutetaan maailmaa. Kerropa sitten mitä kauppojen pitäisi tehdä? Alennuskortit köyhille? Ruokakuponkeja? Mitä luulet käyvän, jos hintoja tiputetaan, jotta köyhilläkin olisi varaa kaikkeen? Täällä ei olisi yhtään firmaa pystyssä.

  En nyt oikein seuraa mitä ajat takaa. Jos palkkakehitys on ollut sen 10% ja ruoan hinta 15%, niin ei tässä nyt mitään massiivista oikeusmurhaa ole tapahtunut. Varsinkin kun alkoholi ja sokeri ovat todella rajummin verotettu tällä hetkellä.

  Pienituloiselle ruoka on kallista | Kuningaskuluttaja | yle.fi

  Mitä luulet, kenen syy on, että ruoka on köyhälle kallista? Kaupan vai valtion? Tai kumpi voisi asiaan enemmän vaikuttaa? Luuletko, että tiputtamalla 10% hintoja, köyhä olisi onnellinen? Kun nytkin "30% alennuslaput ovat liian vähän". Jos 10% hinnanpudotus on jo utopiaa, niin yli 30% ei ole millään tavalla saavutettavissa.

  Kallis ruoka vituttaa, mutta olisitte edes vähän enemmän oikeille tahoille vihaisia.
   
 7. Myofist Banned

  Rekisteröitynyt:
  22.07.2008
  Viestejä:
  3 088
  Päättäjät ovat melko hyvin naimisissa näiden kahden suuren kanssa, joten olet oikeassa siitä minne kritiikki tulisi (myös) kohdistaa :comp:

  Palataanpa edelleen 2000-luvulla tapahtuneisiin muutoksiin. Mitä tapahtui S- ja K-ryhmän neljälle suurimmalle kilpailijalle tänä aikana?

  Joskus kauan sitten nuo parasta-ennen alennukset olivat 50 %, kunnes huomattiin sen vaikuttavan liian tuhoisasti täysihintaisten tuotteiden menekkiin. Joten vuoden aikana sekä S- ja K-ryhmä tiputtivat alennusprosentit 30 %:n ja pyrkivät pitämään vanhentuvien tuotteiden määrän kurissa, heivaamalla osan tuotteista kaatopaikalle, sen sijaan että laittaisivat kaikkiin vanhentuviin tuotteisiin -30 % alennuksen. Siinä taas yksi esimerkki epäterveen kilpailun vaikutuksista.

  Tartutaanpa seuraavaan ongelmakohtaan, nimittäin yksittäisen kaupan liikevoittoprosenttiin. Sanokaas, jotkut viisaammaat mikä luonnonlaki sallii S/K-kaupalla aina vähintään sen 2-3 %:n liikevoittoprosentin. Terveessä markkinataloudessa osa kaupoista päätyy myös tappiolle ja parhaimmat menestyvät. Nykyisessä kahden suuren tilanteessa S-ryhmä ja K-ryhmä pystyvät säätämään kilpailuasemansa sen verran miellyttäväksi, että kaikki marketit ja pienemmätkin kioskit pääsevät varmasti voitolle :smoke:

  Lemminkäisen johtama asfalttikartelli tuomittiin jättisakkoihin, Keskon ja S-ryhmän duopoli ei jostain syystä täytä kartellin merkkejä :think:
   
 8. Maxwel1

  Rekisteröitynyt:
  29.01.2003
  Viestejä:
  878
  Nämä esittämäsi "ongelmakohdat" eivät kyllä ole mitään ongelmakohtia, eivätkä puolla millään tavoin epätervettä kilpailua. Oli sellaista tai ei.

  En oikein ymmärrä mussutusta jostain vanhetunteiden tuotteiden alennuksista. Tietysti kauppa haluaa pitää balanssin sellaisena, että viivan alle jää mahdollisimman paljon. Jos tämä tarkoittaa tuotteiden tuhoamista, niin ilman muuta se kannattaa. Kilpailulla ei ole tämän kanssa mitään tekemistä.

  Luuletko että S-ryhmä tai K-ryhmän itsenäiset kauppiaat pyörittävät kauppoja pitkällä tähtäimellä tappiolla? Tai että "duopoli" pystyy jotenkin "säätämään" kaikki lokaatiot johonkin 2-3% liikevoittoon. Näin ei tapahdu vaikka kuinka kuvittelet, ei ole mitään salaliittoa. Tappiollisista sijainneista pyritään eroon ja tällaiset paikat lopetetaan. Siirrytään paremmille apajille.
   
 9. Myofist Banned

  Rekisteröitynyt:
  22.07.2008
  Viestejä:
  3 088
  Kiistetäänkö täällä määrävän markkina-aseman olomessaolo? :think:
  Tästä päästäänkin jo asuntosektrorilta tuttuun ilmiöön eli keinotekoisesti luotuun niukkuuteen, jotta hintoja saadaan hinattua ylös. Ajatusleikin tasolle kaksi suurinta voisivat kaapata suurimman osan ruoasta markkinoilta ja hävittää suurimman osan, jolloin ruoasta tulee pulaa ja hinnat saadaan nostettua taivaisiin. Tuttu ilmiö monista itäblokin maista, mutta ei ole vielä arkitodellisuutta Suomessa.

  Eipä tule mieleen duopolin lakkautettuja kauppoja viimeajoilta. Muutama K-Market on hävitetty sen jälkeen, kun Neste sulki bensa-aseman vierestä ja Pikkolo ketju korvattiin K-marketeilla ja Extroilla. S-ryhmältä taidettiin yksi Prisma sulkea, koska ostivat viereiseltä tontilta entisen Euromarketin, josta tehtiin uusi Prisma :comp:

  Ei tarvitse kuin mennä pienemmälle paikkakunnalle, jossa ainoa kauppa 10 km säteellä on joko S-market tai K-Supermarket. Joskus 90-luvulla samaan pitäjään mahtui jopa kolme pienempää kauppaa eri toimijoilta, mutta ne ajat ovat mennyttä ja tämä näkyy myös hintakehityksessä.

  Isommissa kaupungeissa, erityisesti kehäkolmosen sisällä taas Lidlille, Valintatalolle tai jollekin M-marketille jaetaan se viimeinen jämäpaikka, joka ei duopolille kelvannut.
   
 10. MVA

  Rekisteröitynyt:
  10.07.2008
  Viestejä:
  1 297
  Poika, sulla on kuulat kateissa! :eek:

  Jauhaminen "liikevoittoprosenteista" varmaan tuntuu coolilta mutta sä et ymmärrä että noilla ryhmilla on toimintaa myös hotelli, autokauppa, rautakauppa ja tiesmissä alalla... Saattaa olla että yhdellä alalla tehdään miinusta ja toisella sitten vähän isompaa plussaa. Lopputulemana vuoden aikana sitten prosentti tai pari voittoa kun investoinnit jaksotetaan kymmenille vuosille eteenpäin ja maksellaan investointeja menneisyydestä.

  Olishan se helppoa jos elämä olisi :" ostohinta+liikevoittoprosentti+rahat ostetuille päättäjille ja omiin liiveihin + alv% = myyntihinta" mutta ei se ihan niin pyöri :think:
   
 11. jounika

  Rekisteröitynyt:
  17.07.2009
  Viestejä:
  4 743
  Lidlihän toimii juuri näin omien tuotemerkkiensä kanssa, mutta onko siitä kukaan rutissut? On vain kehuttu, että halpaa on :D

  Jos Suomessa on ruokakaupalla niin komeat katteet, miksi Suomeen ei ole kauhea ryntäys ulkomaalaisia kauppaketjuja tulossa?? Vai olisiko sittenkin ruokakauppojen kulutkin suuret, kun asiakaspohja per kauppa on pieni, suuret kuljetuskulut jne?

  Lidl laittoi oman pullonpalautussysteemin pystyyn siksi, ettei suostuneet maksamaan PALPAN vaatimia kuluja pullonpalautussysteemin pyörimisestä, koska ei ne palautetut pullot ilmaiseksi liiku jne...
   
  Viimeksi muokattu: 14.03.2014
 12. Maxwel1

  Rekisteröitynyt:
  29.01.2003
  Viestejä:
  878
  Ei tässä mitään kielletty tai myönnetty. Lähinnä ilmaisin, että noilla kahdella pointilla mitä tuossa selitit ei ole mitään tekemistä minkään kanssa.

  Vanhoja tuotteita myydään ulos siihen hintaan ja sellaisella alennuksella, mikä tuo kaupalle parhaan tuohon.

  Ja "duopolilla" ei ole mitään maagista salaliittoa millä saisivat pidettyä kaikkien lokaatioiden liikevoiton 2-3%:ssa. Syy miksi näiden kaupat vuodesta toiseen pystyvät tekemään voitollista tulosta, ja miksi kauppoja ei ole juurikaan lopetettu, on luonnollisesti mitä itsekkin sanoit - kaupat ovat valtaosin hyvillä sijainneilla ja pyörivät toimivalla konseptilla. Tilanne on siis aivan päinvastainen mitä koitit tuoda esille, eikä tässä ole mitään "epäkohtaa". Olisi meinaan hyvinkin outoa jos merkittävä osa näistä hyvällä lokaatiolla pyörivistä kaupoista tuottaisivat tappiota.

  Ja kuten sanottua, S ja Kesko eivät ole vain ruokakauppoja, vaan isoja konserneja, joilla on liiketoimintaa hyvin monila alueilla.
   
 13. Je Tli

  Rekisteröitynyt:
  07.07.2013
  Viestejä:
  82
  Ei pahalla, mutta olet aika pihalla noissa jutuissasi. Joku 50% laputus on ollut ihan minimaalinen asia ja ennemmin imagollinen kuin taloudellinen ongelma.

  Ensinnäkin kaikissa kaupoissa, joissa olen ollut ei laputetut tuotteet ole menneet edes kunnolla kaupaksi. Varsinkin k-kaupoissa ei edes haluta laputtaa sen takia, koska tärkeimmät asiakkaat eivät välitä laputetuista tuotteista vaan jopa paheksuvat niiden olemassaoloa. Laputetut tuotteet ovat kädenojennus pienimmille asiakkaille. Ja karusti sanottuna köyhille myyminen ei ole bisnes. Varsinkin jos hävikki on esim. sen 2% ja niistä ehkä 20% voisi myydä alennuksella (loput ei mene kaupaksi, tai on pilaantuneita hedelmiä ja vihanneksia tai vanhaa leipää), joten puoleen hintaan myyminen tiputtaisi hävikkiä vain pienen nokareen, eikä siitä ole juuri mitän hyötyä kaupalle.

  Ja tietäisitpä vain kuinka moni kauppias menettää kaikki säästönsä ja saa vielä kunnon velat päälle. Totta, kauppapaikat eivät juuri vähene, mutta moni käy siellä kääntymässä ja palaa reikäisin taskuin takaisin. Tuo 2-3% liikevoitto on sitäpaitsi helvetin kova saavutus. Parhaat yltää ehkä 5%, keskiavo, tai pikemminkin mediaani, luultavasti 1%.

  Otin satunnaisen kaupan Finderissa: K-Supermarket Hanko - taloustiedot - Fonecta Finder. Tuossa kaupassa paras tulos on ollut 1.60%, joskus 0%. Ja ennen kuin alat vaahtoamaan, ei varmasti ole nostanut isoa palkkaa. Se olisi tyhmin vaihtoehto, jos liikevoitot ovat lähellä jopa nollaa.

  Ne tekee kaupassa rahaa, jotka ovat valmiita raatamaan ja nipistämään kaikessa. Kun menestyy tarpeeksi monta vuotta, pääsee sitten kauppaan, jossa tulosta on helpompi tehdä. Alussa lähes kaikki K-market kauppiaat ovat töissä sen 10-12h/päivä, 7 päivää viikossa. "Kauppias riistää" :smoke:

  Suosittelen perehtymään hieman paremmin realiteetteihin ennen kuin julistaa kovaan ääneen näitä omasta päästä revittyjä totuuksia.

  Ps. Samanlaista asennetta on täällä kuin niillä menestymättömillä kauppiailla, jotka aina inisivät kokouksissa "Kesko riistää, kaikki on mua vastaan". Sitten samaan kauppaan tulee samoilla ehdoilla uusi työtäpelkäämätön kaiuppias ja kappas vain, tulosta alkaa tulemaan :kippis:
   
 14. MVA

  Rekisteröitynyt:
  10.07.2008
  Viestejä:
  1 297
  Juurikin näin.

  Haluan vielä korostaa että prosenteilla ei ole samaa merkitystä kuin euroilla. Meillä päin on moni iso K-kauppias siirtynyt eläkkeelle ja on viimeisinä toimintavuosinaan joutunut ottamaan rahat ulos yrityksestä ollen verotilastojen kärjessä. Johan aiemmin listoilla olivat mutta nyt kärki kympissä.

  Toisaalta avartavaa huomata mitä kaupasta ajatellaan kun myofist heittelee aiheesta omia totuuksiaan, ohramies repii analyysinsa kauppareissuiltaan ja sb50a60 viljelee salaliitto- ja korruptioteoriaansa :kippis:
   
 15. Myofist Banned

  Rekisteröitynyt:
  22.07.2008
  Viestejä:
  3 088
  Ovatko kenties MTT, Pellervon taloudellinen tutkimuskeskus, Tilastokeskus tai Eurostat väärässä?
  Toki ruokareissulla hinnannousut havaitsee ruohunjuuritasolla helpoiten, jos on tottunut asioimaan samassa kaupassa ja kulutustotottumukset eivät ole oleellisesti muuttuneet.

  Edit: Myös IMF:llä on oma sanansa sanottavana: "Yksityiskohtina IMF:n listaamista ongelmakohdista mainittakoon kallis asumisen hinta ja päivittäiskaupan kilpailutilanne.
  Rahasto uskoo, että käsistä karanneet asuntojen hinnat hidastavat jo koko Suomen talouskasvua. Asumisen hinnan nousu olisi IMF:n mielestä ratkaistavissa kaavoituspolitiikan teoilla.
  Lisäksi päivittäistavarakaupan kilpailun piristäminen voisi lisätä yksityisen sektorin tuottavuutta."

  http://www.uusisuomi.fi/raha/67429-imf-tylyna-suomi-duunari-saa-liikaa-liksaa-ja-maksaa-liikaa-asunto-seka-lahikaupassa


  Koska saataisiin pöytään esim. Inex Partnersin ja SOK:n raakoja lukuja, sen sijaan, että puhuttaisiin urhoollisista kauppiaista tai ylistyslauluja Osuuskaupan yhteiskuntavastuusta :think:
   
  Viimeksi muokattu: 15.03.2014
 16. Maxwel1

  Rekisteröitynyt:
  29.01.2003
  Viestejä:
  878
  Tai jos puhuttaisiin raaka-aineiden hintojen noususta, työvoimakustannusten noussuta, tuottajista ja muista väliportaista, jotka koskettavat tuotteisiin ennen vähittäismyyjää?

  Tunnut tieävän nämä MTT:n ja Pellervon raportit, niin miksi et lue niitä. Niissä on kyllä selitetty syitä hinnan nousulle. Voin vihjata sen verran, että yksikään raportti ei mainitse syyksi ahnetta kauppiasta. Tämä olettamus, että kaupat (tai niitä hallitsevat konsernit) ovat pussittaneet itselleen nuo korotukset on väärä.
   
  Viimeksi muokattu: 15.03.2014
 17. MVA

  Rekisteröitynyt:
  10.07.2008
  Viestejä:
  1 297
  "Omat tutkimukset" on juuri näitä sun loogisia yhteenvetoja eri dikumenteista mitkä ei edes liity aiheeseen, toisaalta jos käsissä on tutkimus aiheesta ruuanhinta sen skippaat perusteella "en luota tekijään", "mafian voitelema" tai tekisin ite paremman vartissa".

  Raakoja lukuja saa vain niistä luvuista mitä julkisuudessa on, vaikka sun kanssa kinaajat tietävät oikeat luvut niitä ei voi julkaista.
   
 18. B12

  Rekisteröitynyt:
  05.04.2002
  Viestejä:
  2 623
 19. Ultravga

  Rekisteröitynyt:
  28.02.2014
  Viestejä:
  768
  Pakko antaa propsit meidän Valintatalolle. Tänäänkin kassaneiti jakoi kolmen kilon Metrotukku perunakuutiopaketteja asiakkaille ilmaiseksi. Päiväys 18.3.2014. Tuota on ennenkin tapahtunut. Sitten on usein ollut jotain tarjouksia että kilo juustoa eurolla. Keskolla ja Ässässä heitetään mieluummin roskiin kun myydään vähän halvemmalla. Kestämätöntä toimintaa mielestäni, suorastaan rikollista.

  Olen saanut Valtsusta hollandaisekastiketta ilmaiseksi ja kerran jaettiin suklaata ilmaiseksi. Parempi ja halvempi tapa se on kun rontata kalliilla kaatikselle. Ja kun tuote jaetaan vasta kassalla niin eipä siinä asiakas jätä mitään ostamatta kun vasta maksutapahtuman jälkeen tarjotaan ilmaistuotteita. Lidlikin tätä joskus harrastanut. Sain jotain ateriakastikkeita ja jotain säilykkeitä kerran ilmaiseksi, ne oli siellä kassojen jälkeen laatikoitta ja lappu "ota tästä".

  Eikun vaan iso läjä kirjolohi ja jauhelihakiusausta pakkaseen.
   
 20. B12

  Rekisteröitynyt:
  05.04.2002
  Viestejä:
  2 623
  Lidlissä olen pari kertaa tuohon törmännyt. Ovat olleet "vain erä" tyylisiä kampanjoista yli jääneitä, mitä ei normaalissa valikoimassa. Taisi viimeksi olla jotain "jenkkiviikko" ylijäämäsuklaata ja salaattikastiketta.
   
 21. Maxwel1

  Rekisteröitynyt:
  29.01.2003
  Viestejä:
  878
  edit: luinpas päiväyksen väärin..
   
 22. Ohramies

  Rekisteröitynyt:
  16.01.2008
  Viestejä:
  758
  Entäs sitten? Yleensä liikevoiton sijasta katsellaan sijoitetun pääoman tuottoa.
   
 23. maccc

  Rekisteröitynyt:
  10.03.2010
  Viestejä:
  590
  Ihmeellistä vastakkainasettelua ja vänkäämistä. En minä sinun mielipiteitäsi vastaan ole hyökkäämässä enkä muuttamassa maailmaa.

  Jos olisin riittävän tyytymätön omaan maailmaani, niin muuttaisin sitä omalta kohdaltani esim. muuttamalla johonkin itseäni enemmän miellyttävään maahan.

  Sitaatti on hyvä, maailma ei tosiaan ole reilu paikka. :)

  Juuri sitä ajoin takaa, ei se ruuan hinta mikään tolkuton ole keskituloiselle. Vaikka onkin kalliimpaa kuin jossain muualla, niin harva täällä nälkään nykyään kuolee.

  Pahimmille itkijöille: lukekaa Mirkka Lappalaisen "Jumalan vihan ruoska" joka kertoo 1690-luvun lopun suurista kuolonvuosista, niin osaatte asettaa asiat oikeaan perspektiiviin. Ruuan hinta Suomessa kuuluu kastiin "1st world problems".

  Aina sen syyn valtiolle voi vierittää, mutta me olemme se valtio. Ja kun tietty verokertymä tarttee jostain haalia kasaan että kulut tulee peitettyä, niin elämä on. Tasapainoilu on hankalaa, hyvänä aikana valtiolaivaa on helppo ohjata, niinkuin yritystäkin. :comp:

  Jos ruoka on köyhälle kallista, niin köyhän tarttee ratkaista asia jotenkin muuten kuin parkumalla isoon ääneen tilannetta. :think:

  :smoke:
   
 24. maccc

  Rekisteröitynyt:
  10.03.2010
  Viestejä:
  590
 25. Ultravga

  Rekisteröitynyt:
  28.02.2014
  Viestejä:
  768
  Itehän tienaan enemmän kun rivikansanedustaja, mutta silti vituttaa muiden puolesta kun joutuu kiskoon rasvasta lenkkiä kun ei työstä saa tarpeeksi palkkaa ja parempia töitä ei jokaiselle ole. Ilmeisesti ainoa ratkaisu on sitten ruveta tekemään rikoksia ja/tai varastamaan se ruoka kaupasta. Se että muualla on asiat huonommin kun meillä, ei tarkoita sitä etteikö meillä vois asiat olla vielä paremmin. Samaa ajattelua edustaa se että hoetaan "lautanen pitää syödä tyhjäks kun afrikassa nähdään nälkää!". Mitä helvettiä se afrikkalainen siitä hyötyy jos mä sen lautasen syön tyhjäks?
   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti