Roboautojen vallankumous - "Katso äiti, ilman käsiä!"

Viestiketju alueella 'Autot ja muut moottoriajoneuvot' , aloittaja luiz, 01.02.2015.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
 1. Antti Alien

  Rekisteröitynyt:
  06.08.2001
  Viestejä:
  2 146
  Ei, vaan kykyä ennustaa. Tietokoneet ovat ihan helvetin huonoja ennustamaan. Ihminen pystyy ekstrapoloimaan suorastaan taianomaisen luotettavasti äärimmäisen pienistä ja epämääräisistä tiedonjyväsistä mitä ihmeellisimpiä asioita. Tietokone voi parhaimmillaan pystyä ennustamaan hyvin taustasta erottuvan lineaarisesti liikkuvan hahmon etenemisen, mutta annappa sille tehtäväksi lumimyrskyssä hortoilevan mummon mielenliikkeiden ennustaminen. Vaihtoehdoiksi jää lähinnä äkkijarrutus kun mummo kaartaa alle. Ihminen olisi jo kaukaa tiennyt hiljentää ja ottaa etäisyyttä.

  edit: Googlen auto ei tällä hetkellä näemmä erota edes sadepisaroita esteistä. SIllä ei siis ole edes sitä näkökykyä. http://www.dailymail.co.uk/sciencet...N-T-work-heavy-rain-snow-insider-reveals.html
   
 2. JCSH

  Rekisteröitynyt:
  02.02.2009
  Viestejä:
  10 283
  Miksei muka se tietokone voi havaita sitä mummoa ja sovittaa vauhtiaan ja liikkumistaan sen mukaisesti?

  Ei tuossa tarvita mitään maagisia "ennustus" taitoja, joita ihmisillä ei ole yhtään sen enempää kuin tietokoneilla, vaan ihan sitä if-else reagoimista erilaisiin tilanteisiin.
   
 3. ThePate

  Rekisteröitynyt:
  16.05.2004
  Viestejä:
  1 832
  On. Faktaa on se, että kehitys tämän asian suhteen ei tule kääntymään huonompaan. Toisin sanoen, tilanne robottiauton (ja muun robo- ja automatiikan) suhteen ei tule koskaan olemaan huonompi kuin nyt, päinvastoin. Parempi huomenna, ensi viikolla, ensi kuussa, ensi vuonna, ensi vuosikymmenellä jne. Aina vaan, parempaa ja parempaa.

  Laitetaan vaan, laitetaan ne kaikista vittumaisimmat tilanteet mitä kuvitella saattaa, ja naureskellaan sitten, kun "robotilta puuttuu se perstuntuma ajamiseen :) Niin se vaan on!" ja todetaan tähän perustuen, että ihminen nyt vaan sattuu, jotenkin maagisesti, olemaan ylivertainen näissä asioissa, koska eihän nyt voi olla, että joku "if-else lauseisiin" perustuva logiikka olisi parempi kuin jumalallinen Ihminen! (Tekoäly nyt ei muutenkaan ole mikään kokoelma if-else -sääntöjä, vaan vahvasti dynaamisia tilastollisia menetelmiä käyttävää sumeaa logiikkaa)

  Toisaalla sitten itketään misantropisesti ihmisen tyhmyyttä olentona, mutta toisaalla taas ihmisen ylivertaisuus on jotain jumalallista, jotain sellaista, mitä nyt ei vaan voi päihittää. Eihän mitkään if-else -lauseetkaan tule koskaan voittamaan ihmistä Shakissa. Ja jos niin joskus kävikin, niin ei ainakaan Go:ssa tai Arimaassa!

  Autolla ajaminen on vielä suhteellisen yksinkertaista puuhaa, jopa koneelle. Ja ne asiat jotka ovat vaikeita tekoälylle, niihin puututaan sitten ajoneuvo-, tie- ja liikennesuunnittelussa sekä liikennesäännöissä. Tieliikenteestä siis tehdään helppoa nimenomaan tekoälylle, jos se ei muuten liikenteessä pärjää. Ai miksikö? Koska se ratkoo logistiikkaongelmia. Tuo taloudellista sekä yhteiskunnallista hyötyä.
   
 4. cam70

  Rekisteröitynyt:
  31.10.2006
  Viestejä:
  5 739
  Kun normaalijampat lukevat iltiksen sivuilta kuinka roboautot taas ovat jo lähellä arkielämää niin silloin kannattaa oikeasti vetää vähän henkeä ja miettiä asiaa enemmän kuin että sillähän on paremmat kamerat kuin ihmisen silmät ja niitä voi laittaa enemmänkin kuin kaksi kappaletta. Jos oma päättelykyky ei riitä asian sisäistämiseen, että on aika paljon muutakin kuin tarkat sensorit ja lainsäädäntö jota joutuu miettimään ihan tosielämässä.

  "John Leonard, an MIT expert in autonomous driving who attended the conference, says that he and other academics find themselves constantly battling the assumption that all of the technology challenges associated with robotic cars have been solved, with only regulatory and legal issues remaining. “It’s hard to convey to the public how hard this is,” he says."

  Ei perusjamppa osaa sisäistää, että muuttujia on hiukan enemmän. Mutta kuten sanottua, unelmointi on sallittua.
   
 5. -ATE-

  Rekisteröitynyt:
  10.03.2003
  Viestejä:
  6 922
  Havaitseeko se sen että mummo on kännissä tai silminnähden hätääntynyt tai sokea tai tunnettu kylähullu joka tunnetusti saa usein paniikkikohtauksia?
   
 6. Mama70

  Rekisteröitynyt:
  26.08.2007
  Viestejä:
  7 518
  Ai puhutaanko nyt niistä ihmiskuskeista joille yksinkertainen vilkun näyttäminen ylittää prosessorin kapasiteetin?

  Kyllä näen jatkuvasti ihmiskuskeja jotka mummojen vaatteista lumisateesta pystyvät päättelemään onko mummo kääntymässä Alkoon vai vanhainkotiin. Tiet ovat ihan täynnä näitä ylisuorittajia.
   
 7. JCSH

  Rekisteröitynyt:
  02.02.2009
  Viestejä:
  10 283
  Ai ihminen pystyy jotenkin havaitsemaan sen että henkilö on kännissä kun istuu auton ratissa ja känninen ihminen kävelee kadulla? Tämäpäs mielenkiintoista. Perustuuko tämä ESP:hen vai erittäin tarkkaan hajuaistiin vai mihinkä?
  Puhumattakaan kyvystä tunnistaa ihmisten kasvoja useiden kymmenien metrien päästä liikkeestä.
   
 8. Antti Alien

  Rekisteröitynyt:
  06.08.2001
  Viestejä:
  2 146
  Koska "mummous" on niin epämääräinen tila, ettei tietokone osaa erottaa sellaista täyspäisestä tielläliikkujasta. Ihmimen osaa, ilman mitään vaikeuksia.

  Niin, jos tietokoneelle on tarjolla riittävä määrä informaatiota. Ihmiselle riittää satunnainen tuntemus.
   
 9. Antti Alien

  Rekisteröitynyt:
  06.08.2001
  Viestejä:
  2 146
  Niin. Koska tietokone on ihmistä parempi yksinkertaisissa tehtävissä, niin sen täytyy olla parempi myös epämääräisistä vihjeistä tapahtuvassa hahmontunnistuksessa, joka on ihmisen leipälaji, kävi miten laihalla seoksella tahansa. Puhut pahasti asian vierestä.
   
 10. -ATE-

  Rekisteröitynyt:
  10.03.2003
  Viestejä:
  6 922
  Aika helposti tunnistaa ihan liikkeistä jos jollain on 3 promilea alkoholia veressä. Paikallisen tutun kylähullun mummun tunnistaa myös kaukaa helposti.

  Näissä if-lausekkeissa on ongelma että niitä erilaisia skenaarioita on lähes rajattomasti ja lähelläpititilanteita on kaikille liikenteessä olleille varmasti sattunut paljon.
   
  Viimeksi muokattu: 01.02.2015
 11. JCSH

  Rekisteröitynyt:
  02.02.2009
  Viestejä:
  10 283
  Yhtälailla se tietokone voi nähdä ne liikkeet ja päätellä siitä.

  Ja jos sen kylähullun tunnistaminen on jotenkin tärkeää kylähullujen selviämisen takia niin ottaen huomioon että kaikki ihmiset eivät tunne kaikkia kylähulluja, kylähulluja jäisi jatkuvasti autojen alle.
   
 12. Onko tää sulle jotenkin erityisen henkilökohtainen aihe, kun sait tuollaisen itkupotkuraivarin?

  Jos robottiautoista halutaan hyödyllisiä, niiden tulee toimia niissä tilanteissa missä ihmisen kuljettamat autotkin toimivat. Ei tuossa mitään ihmeellistä pitäisi olla.

  Ihmisiä en pidä täydellisinä, mutta tällä hetkellä koneilla ei ole muuta etua, kuin että niiden huomio ei herpaannu, sikäli mikäli niiden antureihin tai tietojärjestelmiin ei tule vikaa ja niille ei anneta eteen tilannetta josta niitä ei ole ohjelmoitu selviytymään. Shakissa ei voi tapahtua mitään muuta kuin shakin sääntöjen mukaisia tapahtumia. Liikenteessä voi tapahtua ihan mitä vaan. Muuttujia on liikaa tyhmälle if-else koneelle, joka ei kykene vieläkään tunnistamaan vesipisaraa tuulilasissa.
   
 13. cam70

  Rekisteröitynyt:
  31.10.2006
  Viestejä:
  5 739
  Näitä tilanteita voi kehitellä loputtomiin mutta ajatellaanpa mitä autonominen lapsia kouluun kuskaava roboauto tekee kun huumeissa ja hulluna heiluva asemies pysähtyy suojatielle ja tähtäilee aseella niitä lapsia?

  Ajaako se yli, peruutteleeko hissukseen paikalta vai jääkö odottelemaan kunnes asemies poistuu paikalta? Tällaisia yksinkertaisia juttuja, joissa ihminen tietää heti että jotain muuta on tehtävä kuin jäädä paikoilleen.
   
 14. Rontto

  Rekisteröitynyt:
  04.01.2004
  Viestejä:
  1 733
  Jos näitä itse ajavia autoja tulee myyntiin niiden hinnat tulevat olemaan paljon tavallista kovempia, samaan tyyliin kuin sähköautot nykyään. Monikaan tuskin haluaa maksaa hirveästi ylimääraäistä siitä ettei saa itse ajaa omaa autoaan, kun ei siitä oikein mitään hyödykään. Baari reissut tulee paljon halvemmaksi ajaa ihmisen ohjaamalla taksilla.
   
 15. Mama70

  Rekisteröitynyt:
  26.08.2007
  Viestejä:
  7 518
  Niin ja voidaanhan me myös sanoa että eihän ihminen ole mitään muuta kuin kokoelma soluja jos oikeasti yksinkertaistetaan tekoäly vain if-else-käskyiksi (monimutkaisimmankin tekoälyn kai pystyy esittämään Turingin koneena ).

  Ja kuka oikeasti ajattelee että robottiautolla on ihmisen silmät? Sillähän voi olla lisänä infrapunanäkö, tutka, sonar? Se voi vaikka katsoa sen mummon lämpösäteilyn ja jos tulee tilanne missä pitää valita ajaako pikkulapsen (huom.ajatelkaan lapsia !) vai mummon päältä ja huomaa että mummo ei lämpösäteile ts. delannut niin tekee paremman päätöksen siinä kuin ihminen. Näitä tilanteitahan jokainen autoilija on kohdannut elämänsä aikana jo pari ;)

  Aika selvästihän robottiautot tulevat ensin alueille missä ei ole esim. lunta ja niitä voidaan ajaa manuaalisestii kun sataa. Siitä sitten pikku hiljaa ominaisuudet kehittyy ja lopulta jatkuva testaus aiheuttaa sen että auton voi päästää tilanteeseen kuin tilanteeseen.

  Oikeasti on huvittavaa kun lähdetään jotain skenaarioita vetämään kuinka kuskit miettivät mummojen sielunelämää. Jos ihmisiet ovat niin teräviä liikenteessä, miksi he toimivat niin typerästi?
   
 16. Mama70

  Rekisteröitynyt:
  26.08.2007
  Viestejä:
  7 518
  Wau.
   
 17. -ATE-

  Rekisteröitynyt:
  10.03.2003
  Viestejä:
  6 922
  Millä se roboauto mahtaa tunnistaa jos edellä ajavassa rekassa napsahtaa pari lastin kiinnipitohihnaa katki?
   
 18. Mama70

  Rekisteröitynyt:
  26.08.2007
  Viestejä:
  7 518
  Onko muuten kuinka moni kriitikoista katsonut Youtuben videota missä näkee kuinka robottiauto tunnistaa kohteita kadulla terminator-tyyliin?
  En jaksa itse alkaa etsimään.
   
 19. -ATE-

  Rekisteröitynyt:
  10.03.2003
  Viestejä:
  6 922
 20. Rasvaton maito

  Rekisteröitynyt:
  01.02.2015
  Viestejä:
  750
  Rekan lastin kiinnipitohihnaohjelma kertoo rekalle joka kertoo lähellä ajaville jotta nyt jarruttakaa, täällä on katki hihnoja. Sen verta arvokkaampia ovat rekat että niihin automaattiohjaukset tulee nopeammin kuin muihin.
   
 21. a.e

  Rekisteröitynyt:
  07.03.2009
  Viestejä:
  462
  Mitä tekee roboauto kun omistaja tulee autolle myöhässä ja lennolta myöhästytään jos ei
  ajeta ylinopeutta, lyökö tallan pohjaan ja tekee uhkarohkeita ohituksia.
  :)
   
 22. Sponssi

  Rekisteröitynyt:
  29.08.2006
  Viestejä:
  4 045
  Robottiautot tulee olemaan mahtava mullistus, kun en joskus tulevat korvaamaan heikot ja epäluotettavat ihmisautoilijat. Ihmisautoilija on riski itselleen ja vielä suurempi riski ympäristölleen, lisäksi jotkin kusipäisimmät ovat riskejä vieläpä tarkoituksella. Paljonkohan liikennekuolemat vähenee, kun ihmiset saadaan pois sohlaamasta maanteiltä.

  Ja miettikää kuinka hienoa tuollaisen kyydissä on olla. Robottiautolla matkustaminen voi olla jopa mukavampaa kuin junalla matkustaminen, koska vain oma budjetti määrittää kuinka mukavat penkit ja ominaisuudet yms. omassa robottiautossa on. Nykyään juna ylittää jo oman autoilun mukavuuden 10 kertaisesti, kun voi surffata netissä, katsoa elokuvaa/sarjaa, tehdä töitä, lukea lehtiä syödä herkkuja, juoda kahvia yms. Ja robottiauto voi tarjota samat herkut, mutta omilla aikatauluilla ja koska on luontevaa autojen kehittyvän myös samalla pois polttomoottorin kiroista, on oma robottiautolla ajelu sähkön voimalla myös edullista (pl. verotus, jolla sitä tullaan rankaisemaan). Nopeus on autoissa vielä toistaiseksi junaa selvästi heikommalla tolalla, mutta robotit voinevat ajaa turvallisesti selvästi kovempaa kuin ihmiset, jolloin se auto ei enää olekkaan kauheasti hitaampikaan.
   
 23. Kaljugorilla

  Rekisteröitynyt:
  29.03.2012
  Viestejä:
  1 516
  Liikenneturvallisuuden vaarantaminen ja pahoinpitely.

  Heitteillejättö.

  Bingo.
   
 24. konvehteja

  Rekisteröitynyt:
  27.12.2012
  Viestejä:
  4 166
  :facepalm:
   
 25. ThePate

  Rekisteröitynyt:
  16.05.2004
  Viestejä:
  1 832
  Ei sen enempää, kuin että tuo "töttöröö laitetaan se ajaan räntä-, lumi-, vesi-, loska- ja jääsateeseen ja katotaan sit!!"-argumentointi on naurettavan epärehellistä paskaa. En käsitä miksi näitä ääriesimerkkejä pitää edes tuoda keskusteluun, sillä niiden arvo ei ole muuta, kuin todeta, että oho, roboauto ei olekkaan aivan kaikessa parempi kuin ihminen. Pahinta, tai ehkä parasta, tässä on kuitenkin se, että koko konjektuuri siitä, että mitä paskemmat ajo-olosuhteet, sen paremmin ihminen siellä pärjää, on väärä. Se, että ihmisellä on lähinnä näköaisti käytettävissä sen kokemuksen tuoman intuition lisäksi ei missään nimessä tarkoita, etteikö koneoppimiseen pohjautuvaa tekoälyä käyttävä kone voisi olla teoreettisesi sekä käytännöllisesti yleisesti ihmistä parempi, jopa joka ikisessä yleisessä tilanteessa, tai etteikö tällaisia laitteita olisi jo ihan todellisuudessa rakennettu ja näillä todistettu tuo olettama vääräksi. Googlehan tämän jo teki.

  Ei siinä olekaan. Eikä niiden edes tarvitse toimia joka ikisessä tilanteessa. Riittää, että ne toimivat riittävän hyvin riittävän usein. On syytä uskoa, että ne toimivat ihmistä paremmin nimenomaan niissä tilanteissa, jotka ovat ihmiselle vaikeita.

  Paitsi kun roboauto kykenee ottamaan huomioon niin helvetin paljon enemmän muuttujia kuin ihminen. Ihan renkaiden paineesta, jokaisen renkaan ja senhetkisen tienpinnan kitkakertoimesta, tien lämpötilasta ja yleisestä profiilista lähtien. Ei ihmisellä yksinkertaisesti ole samanlaista informaatiota ja tilannetietoisuutta mitä sensoreilla saadaan kerättyä, saatikka vaikka olisi, ei ihmisellä ole mitään mahdollisuutta vaikuttaa muuten kuin renkaiden kautta.

  Ei sen roboauton tarvitse tehdä muuta, kun todeta, että homma ei nyt onnistu ja vaatia ihmistä avustamaan, ja homma taas jatkuu. Tuskin kukaan rehellisesti olettaa, että jos heität roboauton nosturilla sillan kaiteelle ja se sattuu itsensä ja kyytiläisensä ajamaan alas sieltä, kun ei ymmärtänyt tilannetta, että robottiautot nyt vaan eivät kykene toimimaan yllättävissä tilanteissa. Ei yllättävien tilanteiden ongelmat ole mikään uusi juttu, tai edes sellainen, jotka olisi lähtökohtaisesti mahdottomia ratkoa. Ne ovat yllättäviä, ja usein vaikeita, mutta hyvin harvoin sellaisia, jotka estävät toiminnan. Niissä tapauksissa joissa ne oikeasti estävät toiminnan, ottaa ihminen tilanteen haltuun. Kyseessä ei ole täydellinen ratkaisu, mutta riittävän hyvä.

  Ongelmahan ei ole alkuunkaan siinä, etteikö olisi ihan todellisia tilanteita joissa tekoäly kusee tilanteen ihan täysin. Niitä on, ja se on ihan okei. Sitä tekoälyä sovelletaan siten, sellaisissa sovelluksissa ja tilanteissa, joissa noiden heikkouksien aiheuttamat haitat minimoituvat.
   
  Viimeksi muokattu: 01.02.2015

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti