Roboautojen vallankumous - "Katso äiti, ilman käsiä!"

Viestiketju alueella 'Autot ja muut moottoriajoneuvot' , aloittaja luiz, 01.02.2015.

 1. tth78 Moderaattori

  Rekisteröitynyt:
  09.08.2012
  Viestejä:
  3 974
  Ei minustakaan. Vielä on tuoreessa muistissa viime kesältä kun HERE:n navi ehdotti ajamista kuntopolun kautta kotipihalle, siis yhdeksän rivitalon pihapiiriin, jotka on rakennettu 1997... Tai kun muumimaailmaan mentiin niin garmin ehdotti hyppäämistä pyörätielle ja ajamista varsinaisen autotien alikulkutunneliin...
   
 2. pompodom

  Rekisteröitynyt:
  02.03.2010
  Viestejä:
  1 526
  Tuskin se sokkona ajeli, mutta tien sijainnin tiesi paikannusdatan perusteella. Mikä tuollaisessa tilanteessa taitaa olla välttämätöntä, jos tie ei vain ole näkyvissä. Kyllähän noita tilanteita tulee talvisin vastaan, kun tietä ei yksinkertaisesti nää ja pitää arvailla missä se menee. Jos siis ei ole niitä tarkkoja karttoja ja paikannusta käytössä.
   
 3. Torspo the Jesus

  Rekisteröitynyt:
  16.02.2000
  Viestejä:
  2 299
  Eipä tuostakaan pitkään ole kun monet sanoivat ettei itseajavat autot tule koskaan toimimaan suomessa, koska täällä on lunta.

  Olisikohan pitänyt kaivaa tästä ketjuista lainauksiksi muutama tuollainen? ;)
   
 4. valurauta

  Rekisteröitynyt:
  23.01.2010
  Viestejä:
  2 467
  Ensimmäisestä demosta nyt on jokseenkin pitkä matka käyttöön kelpaavaan, toimintavarmaan tuotteeseen. Ei roboautoilun haaste ole minkään asian demonstroimisessa vaan toimintavarmuuden saamisessa luvatulle tasolle.
   
 5. halpis

  Rekisteröitynyt:
  19.12.2006
  Viestejä:
  4 256
  Se talviajamisen todellinen mauste on liikkuvat kaistat. Kun maalauksia ei näy, ajourat syntyvät ja liikkuvat mihin sattuu. Siihen ei pure gps eikä oikein konenäkökään.
   
 6. RavenWolf

  Rekisteröitynyt:
  27.07.2007
  Viestejä:
  1 176
  Hyvin ja selkeästi tehty video kuinka nämä neuroverkot oppivat:

   
 7. Miixxx

  Rekisteröitynyt:
  09.01.2014
  Viestejä:
  481
  Maalauksien näkymättömyys on kuitenkinsieltä helpoimmasta päästä ratkaista. Simppeleimmillään voidaan vetää tiemaalaukset esim. johtavalla tai infrapunaa heijastavalla maalilla, jolloin konenäkö/-aisti ne löytää vaikka metrisestä hangesta...
   
 8. Uusio

  Rekisteröitynyt:
  07.04.2016
  Viestejä:
  731
  Tämä kaiketi on jo täällä, koska juttu on vanha, lokakuulta, mutta en jaksa tarkistaa.

  Onpahan kuitenkin esimerkki siitä, että kaikki ainakin jotain asiasta tietävät eivät hyppää hypeen mukaan.

  "”Se, että henkilöauto ajaisi Helsingistä Tampereelle aina ydinkeskustaan asti autonomisesti, on pitkän ajan visio. Puhutaan 20–30 vuodesta.”

  https://www.kauppalehti.fi/uutiset/...--vaatii-hirvean-maaran-kehittamista/pJJt846Q
   
 9. seebra

  Rekisteröitynyt:
  08.05.2002
  Viestejä:
  3 977
  Tuon autopilotti perustuu myös siihen, että tien varrella on älykkäitä tukiasemia jotka auttavat autoa pysymään ajoradalla. Mahtaakohan ne toimia samalla tavalla kuin perinteiset aurauskepit ihmiskuskille ja sähköaivo käyttää niitä kiintopisteinään.

  Nyt hehkutetaan kuinka kyseinen auto on tehnyt roboautojen nopeusennätyksen, kiitäessään huimaavaa peräti 40km/h vauhtia pitkin maantietä. Hiukan ärsyttää, että tässä kuten kaikissa muissakin autopilotteihin liittyvissä teknologia"uutisissa" on kätevästi unohdettu aikaisemmat saavutukset. Mm. Mersun 80/90-luvun testailut, jossa normaalilla autobahnilla S-Mersulla mentiin parhaimmillaan 180km/h vauhtia ja ohiteltiin hitaampia kuskin mihinkään koskematta, tai kuinka jo 60-luvulla Citroenilla oli lasissa 130km/h täysin kelistä riippumatta :facepalm:

  https://www.verkkouutiset.fi/amerik...laista-robottiautoa-selviaa-lumimyrskystakin/
   
  Viimeksi muokattu: 29.12.2017
 10. Athlon4

  Rekisteröitynyt:
  05.03.2000
  Viestejä:
  9 799
 11. halpis

  Rekisteröitynyt:
  19.12.2006
  Viestejä:
  4 256
  No ei hän se robotille ole mikään ongelma, mutta kun kaikki muut ajavat sen mukaan mihin se kaista on silloin sattunut muotoutumaan. Lisäksi voisi olla aika mielenkiintoista kun se roboauto vain vetäisi päin kaikkia valleja ja spinnailisi ympäriinsä... Toki tuommoiset kelit ovat aika äärimmäisiä, mutta silti täysin todellisia. Mutta ihan tosissaan tuo kaistojen seilaus on kohtalokasta jos robo tuumaa että minäpä olen tässä ja häviää rekalle kun kolme kaistaa onkin kaventunut kahdeksi....
   
 12. valurauta

  Rekisteröitynyt:
  23.01.2010
  Viestejä:
  2 467
  Tämä on oikeastaan yksi hypen tunnusmerkkejä: unohdetaan historia ja väitetään kaiken olevan aivan uutta - ja teknologian kehityksen etenevän eksponentiaalisesti kiihtyvällä kulmakertoimella, tjsp. Kun historia huomioidaan, ilmeneekin että kehitys etenee enintään lineaarista tasatahtia ellei ole suorastaan hidastunut logaritmiseksi.

  Eikä ne mitään äärimmäisiä kelejä ole vaan arkea melkein koko maassa ja pk-seudullakin, kun taivaalta putoaa niskaan 10-20 cm lunta. Aurat kun lähtevät liikkeelle vasta lumisateen lakattua, jos lumisade loppuu virka-aikana. Muuten auraus alkaa joskus ennen aamua.

  Aika erikoista muuten tuo TLL-uudistuksen tiemaalausten keltaisesta luopuminen. Luulisi, että talvioloissa keltainen huomioväri olisi helpommin tunnistettavissa kuin valkoinen, kun tienpinta on muutenkin täynnä valkoisia ja harmaita raitoja.
   
 13. Uusio

  Rekisteröitynyt:
  07.04.2016
  Viestejä:
  731
  En usko, että aivoja saadaan matkittua vuosikymmenissäkään. Täytyisi lopettaa höpötys ympäristöään tulkitsevista autoista ja rakentaa maantieosuuksille järjestelmä, joka ohjaa autoa ulkoisten laitteiden varassa.

  Autoyhtiöt saivat lopulta kakistettua, että itseajavat autot eivät olekaan todellisuutta vielä kahden vuoden päästä

  ”On virhe sanoa, että maaliviiva olisi tulossa hyvin pian”, sanoo Toyotaan kuuluvan tekoälyä ja robotiikkaa kehittävän Toyota Research Instituten pääjohtaja Gill Pratt.

  ”Asiat muuttuvat nopeasti, mutta tästä tulee pitkä matka.”

  Yksi suuri haaste on Prattin mukaan ihmisten aivojen toiminnan matkiminen. Ihmiset pystyvät helposti ymmärtämään ja ennakoimaan esimerkiksi jalankulkijoiden ja muiden autoilijoiden aikeita, mutta on vaikeaa opettaa tekoälyä toimimaan samoin.  https://tekniikanmaailma.fi/autoyht...aan-todellisuutta-viela-kahden-vuoden-paasta/
   
 14. RavenWolf

  Rekisteröitynyt:
  27.07.2007
  Viestejä:
  1 176
  Noh noh. Jäitä hattuun ja katsotaan sitten mitä Googlella on asian suhteen sanomista.

  Sitä en yhtään ihmettelisi etteikö juuri japanilaisilla olisi ongelmia saada näitä toimimaan. He kun ovat mestareita tenkiikassa, mutta eivät digitekniikassa. Japanilaisilla on suuria ongelmia lähes kaiken digitaalisen kanssa ja Toyotalla voi olla todella vaikea saada sellaista henkilöstöä joka näistä neuroverkoista ja vastaavista oppivista koneista mitään tajuaa. Autoteollisuushan on jo aikaisemmin itkenyt yhteen ääneen sitä kuinka vaikea niiden on saada palkattua AI-eksperttejä ja vastaavia. Autoala ei ole trendikäs paikka kuten Piilaakso. Piilaakson imee melkein kaikken osaavan ja autoteollisuudelle jää toisenluokan osaajat. Siksi en pistäisi paljoon painoarvoa näiden puheisiin vielä. Google ja Baidu ratkaisee varmasti pitkälti tämän kilvan. Tämä tilanne on nähty niin usein ennenkin. Perinteinen ala usein huomaa olevansa altavastaajana uuden ajan teollisuuden kanssa. Näin kävi Japanilaisille kännyköille Applen kanssa ja toinen esimerkki on Kodak. Nyt tuoreimpana on kivihiili- ja öljyteollisuus jotka yrittää hidastaa vihreänenergian tulemista. Autoteollisuus on seuraava. Autoteollisuus sentään yrittää jotain.
   
 15. cam70

  Rekisteröitynyt:
  31.10.2006
  Viestejä:
  5 218
  Tämä on niin ennalta-arvattavaa:
  https://murobbs.muropaketti.com/thr...ilman-kaesiae.1193347/page-77#post-1715560992
  https://murobbs.muropaketti.com/thr...lman-kaesiae.1193347/page-148#post-1718427843

  Joko aletaan puhumaan kymmenestä vuodesta vanhan viiden sijaan?

  Kyllähän tuo näppärältä roboilulta vaikuttaa, jos joudutaan laittamaan kaksi ihmiskuskia valvomaan robon toimintaa.
   
  Viimeksi muokattu: 10.01.2018
 16. RavenWolf

  Rekisteröitynyt:
  27.07.2007
  Viestejä:
  1 176
  Tänäänpä tuli mielenkiintoinen ilmoitus suurelta autoyhtiöltä:


  GM will make an autonomous car without steering wheel or pedals by 2019
  https://www.theverge.com/2018/1/12/16880978/gm-autonomous-car-2019-detroit-auto-show-2018

  General Motors plans to mass-produce self-driving cars that lack traditional controls like steering wheels and pedals by 2019, the company announced today. Its a bold declaration for the future of driving from one of the country’s Big Three automakers, and one that is sure to shake things up for the industry as the annual Detroit Auto Show kicks off next week.

  The car will be the fourth generation of its driverless, all-electric Chevy Bolts, which are currently being tested on public roads in San Francisco and Phoenix. And when they roll off the assembly line of GM’s manufacturing plant in Orion, Michigan, they’ll be deployed as ride-hailing vehicles in a number of cities.

  “It’s a pretty exciting moment in the history of the path to wide scale [autonomous vehicle] deployment and having the first production car with no driver controls,” GM President Dan Ammann told The Verge. “And it’s an interesting thing to share with everybody.”

  The announcement coincides with the tail end of CES, where a number of big companies announced their own plans to deploy autonomous vehicles, and right before the Detroit Auto Show, where the industry will have on display all the trucks and SUVs that make its profits.
  Ammann says its what gives GM a leg up over its rivals. “We believe this technology will change the world,” he said. “And we’re doing everything we can to get it out there at scale as fast as we can.”
   
  Viimeksi muokattu: 12.01.2018
 17. valurauta

  Rekisteröitynyt:
  23.01.2010
  Viestejä:
  2 467
  Minun kalenteri näyttää parhaillaan vuotta 2018 ja "by 2019" tarkoittaa vuoteen 2019 mennessä. GM aikoo siis aloittaa autonomisten autojen massatuotannon _tänä_ vuonna. Tässä on nyt varmaan kallioon hakatut maalitolpat, jotka eivät siirry?
   
 18. Omena

  Rekisteröitynyt:
  23.09.2001
  Viestejä:
  4 871
 19. aeinola

  Rekisteröitynyt:
  07.07.2015
  Viestejä:
  222
  Ajoneuvojen autonomia tulee nopeammin kuin ihmiset tajuaa. Mietin vain että kuinkahan kauan kestää että Suomeen yleistyy tuo ajoneuvojen autonomia?
   
 20. B12

  Rekisteröitynyt:
  05.04.2002
  Viestejä:
  2 383
  Tuskin ihan tuosta vaan ja vuonna 2019. Vaatii lainsäädäntöön muutoksia runsaalla kädellä. Jos täysin autonominen, kuskilla ei ole enää yhtään mitään vastuuta tai valtaa miten käy. Jos auto ajaa jalankulkijan päälle, se siirtyy auton valmistajan vastuulle. Valmistajako maksaa mukisematta miljoonakorvaukset? Yksikään valmistaja ei tule eikä halua ottaa moisesta vastuuta.

  Asia ei ole ollenkaan niin yksinkertainen, vaikka tekniikka teoriassa olisikin suht. valmiina. Helsingin metroa on yritetty automatisoida vuosikymmeniä ilman tuloksia. Lentokone lentäisi paremmin ilm,an ihmistä, mutta miehittämättömiä matkustajakoneita ei ole eikä ihan heti tule.
   
  Viimeksi muokattu: 14.01.2018
 21. Uusio

  Rekisteröitynyt:
  07.04.2016
  Viestejä:
  731
  Miksi asiantuntijat sitten puhuvat kymmenistä vuosista?
   
 22. aeinola

  Rekisteröitynyt:
  07.07.2015
  Viestejä:
  222
  En puhunut siitä että olisi täysin ilman kuskia. Tarkoitin autopilottia joka kykenee ajamaan liikenteessä turvallisemmin kuin ihmiskuljettaja. Tämä on ihan nurkan takana. Kuten todettu täydellinen automaatio vaatii lisäponnisteluja. Siihen menee vähintään se 10 vuotta edistyksellisemmissäkin maissa. On myös visioitu että "tänään" syntyneet eivät tule koskaan ajamaan autoa itse (ellei jostain syystä niin välttämättä halua).
   
 23. Minarkki

  Rekisteröitynyt:
  08.01.2018
  Viestejä:
  201
  Autonomiset autot tulevat ensin trooppiselle vyöhykkeelle jossa ei ole lunta ja jossa asuu suurin osa maailman ihmisistä. Se että tänne ei saada täysautomaattisia tukkirekkoja on maailmantalouden kannalta irrelevanttia.
   
 24. aeinola

  Rekisteröitynyt:
  07.07.2015
  Viestejä:
  222
  Jes, tätä mä just hain. Tänne perävittulaan saadaan odottaa kaikkea ihan liian kauan.
   
 25. Jahas

  Rekisteröitynyt:
  10.01.2001
  Viestejä:
  1 697
  In finland we have this thing called Vakuutusyhtiö. Eihän nykyisinkään onnettomuuksista tule mitään miljoonakorvauksia. Vakuutusyhtiöt kyllä laskevat hyvin äkkiä mikä on riskikerroin ja sen mukaan sitten myyvät "kaskon" roboautollekin.
   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti