1. Palvelimen ylläpitotöiden johdosta foorumi ei ole käytettävissä perjantaina 19.7. noin klo 06.00 - 07.00 välisenä aikana. Pahoittelemme tästä aiheutuvaa haittaa. Pyrimme pitämään tauon mahdollisimman lyhyenä.

  Muropaketin toimitus
  Poista ilmoitus

Roboautojen vallankumous - "Katso äiti, ilman käsiä!"

Viestiketju alueella 'Autot ja muut moottoriajoneuvot' , aloittaja luiz, 01.02.2015.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
 1. luiz

  Rekisteröitynyt:
  01.11.2003
  Viestejä:
  4 742
  Itseohjautuvista autoista on keskusteltu jo mm. km-veroketjussa, mutta aiheesta riittänee puhuttavaa vielä pitkäksi aikaa ihan omana aiheenaankin.

  Itseohjautuvat autot ovat ilmestyneet ryminällä otsikoihin muutaman vuoden aikana, mutta avustetun pysäköinnin kaltaisia ominaisuuksia on toki ollut pidempäänkin käytössä. Täysin itsenäisiin roboautoihin liitettyjä ominaisuuksia otetaan jatkuvasti askel kerrallaan käyttöön tavanomaisissakin autoissa, mistä esimerkkinä vaikkapa automaattinen hätäviestin lähetys kolaritilanteissa sekä lähestyvästä nokkakolarin vaarasta ilmoittaminen ja pakotettu jarrutus kolarin välttämiseksi. Kun älykkäät ominaisuudet autoissa vähä vähältä yleistyvät, niin henkisellä tasolla askel täysin itseohjautuviin autoihin siirtymisessä tuskin tuntuu lopulta enää niin isolta harppaukselta kuin se ehkä vielä nykyään vaikuttaisi.

  Autonvalmistajat kilpailevat jo täyttä häkää roboautoilun saralla ja uudet kehitysaskeleet itseohjautuviin autoihin liittyen ovat muodostuneet automessujen kohokohdiksi ja otsikkomagneeteiksi. Kuten aina teknologian kehittymisessä, niin myös nytkin, terve kilpailuasetelma ruoskii kehitystä vauhdilla eteenpäin ja paljon nopeammin kuin oltaisiin voitu kuvitella vielä kymmenen vuotta sitten. Vain muutamia otsikoita tältä vuodelta:

  Kuskiton Audi tekee satojen kilometrien maantielenkin
  Inside Volvo's self-driving car: Improving driver safety without the driver
  Mercedes F 015 leaps into the future of autonomous driving

  Mikä sitten on saanut autonvalmistajat niin innostumaan roboautoista? Tuskin täysin ohimeneväksi ilmiöksi arvellun teknologian kehittelyyn laitettaisiin niin paljon paukkuja? Roboautot tulevat ennemmin tai myöhemmin, ja itse asiassa, autoteollisuuden oman arvion mukaan muodossa tai toisessa jopa seuraavaan vuosikymmeneen mennessä, joten aikaa ei ole tuhlattavaksi, jos aikoo pysyä kilpailussa mukana. Kenties lisämotivaattorina on myös aimo annos pelkoa koko autoalan tulonjakomallin mullistumisesta roboautojen yleistyessä? Älykkäissä roboautoissa merkittävä osa innovaatioista tullee tapahtumaan ohjelmistopuolella, ja jo nyt näyttää selvältä, että esimerkiksi Google on tähyämässä ottamaan oman palansa kakun jaossa. Onko pelättävissä, että autoteollisuudelle käy kuten matkapuhelimille? Eli että vain osa nykyisistä valmistajista kykenee enää tuottamaan omin voimin koko paketin ohjelmistosta varsinaisen fyysisen auton rakentamiseen? Näivettyvätkö kehityksen kelkasta putoavat valmistajat isojen softafirmojen persoonattomiksi sopimusvalmistajiksi, joiden lopputuotteiden hinnasta iso siivu menee lisenssimaksuna auton "käyttöjärjestelmän" toimittajalle?

  Reuters: Intelligent cars draw investors to tech stocks

  Entä mitä etuja ja haittoja roboautoissa oikein on? Ajatuksia tähän keskusteluun saa lukaisemalla vaikkapa wikipedian artikkellin koottuja eri tahoilla oletettuja hyötyjä ja haittoja.

  Autonomous car: Potential advantages
  Autonomous car: Potential obstacles

  Roboautoihin liittyy myös lainsäädännölliset kiemurat, jotka jokaisessa maassa varmaankin on ratkaistava ja lopulta varmaankin viisasta hakea yhteisiä pelisääntöjäkin. Saksassa Münchenin ja Berliinin välinen moottoritie ollaan nyt alkuvaiheessa sallimassa roboautojen pilotoinnille ja itse roboautoiluun liittyvistä lainsäädännöllisistä päätöksistä kuullaan myöhemmin tänä vuonna.

  Yle: Saksa laatii liikennesäännöt itseohjautuville autoille

  Ei enää tylsää kädet ratissa jurnutusta muun liikenteen seassa! Vihdoinkin autolla matkustamisesta voisi nauttia kuten se esimerkiksi junassa on jo mahdollista! Viimeinkin ajamiseen tuhlautuvan ajan voisi käyttää tuottavammin, sivistävämmin - tai ihan vain rentouttavammin. Kukaka tuollaista ei haluaisi?

  Olisitko valmis vaihtamaan roboautoon? Ja jos ei, niin miksi ei? Entä miten käy autoteollisuudelle? Millaisilla autoilla tulevaisuudessa ajetaan?
   
 2. gamelprutt Banned

  Rekisteröitynyt:
  29.12.2014
  Viestejä:
  7 832
  On taas ollut viimepäivät sellaiset autoilukelit, että oikein huvittaa nämä roboautoavaukset. Vai että itseohjaava auto?

  Tuolla rekan persiissä pulverilumen suihkutessa, vituralleen auratulla tiellä?
   
 3. MUROPAKETIN HINTAVERTAILU

  Päivän tarjoukset
  Yhteistyössä
 4. Roboauton kun jättää yöksi lumisateeseen niin aamulla se ei löydä tietään kuin lähimpään lumipenkkaan.

  Voi toimia tällä vuosisadalla jossain tasaisen lämpimän ilmaston maissa.
   
 5. konvehteja

  Rekisteröitynyt:
  27.12.2012
  Viestejä:
  4 166
  Näetkö asiassa jotain ongemia vai?

  Roboautohan osaa pitää riittävän välimatkan edelläajavaan, ja jos anturit ei saa luotettavaa tietoa, niin kuski ottaa ohjat. Eiköhän ne anturitkin osata sijoitella siten, että lumi ei niihin kerry tai sitten anturit on semmoiset, että pieni lumi ei haittaa. Eiköhän se roboauto osaa sen 90% ajasta ajella omin neuvoin. Jos vielä sähköauto on kyseessä, niin se on silloin neliveto ja lumiolosuhteet tuottaa entistä vähemmän ongelmia.
   
 6. Rasvaton maito

  Rekisteröitynyt:
  01.02.2015
  Viestejä:
  750
  Robolinko on vienyt lumet vek jo ennen heräämistä. Auto pääsee kätevästi ovelta hakemaan t-paidassa pärjäävät kyyditettävänsä.
  Itse ohjautuva.
  http://inventorspot.com/articles/robot_snowplow_japan_shovels_sno_9534

  Myynnissä olevat vielä kauko-ohjattavia.
  http://www.robotshop.com/en/6wd-snow-plow-rc-robot.html
  http://uncrate.com/stuff/robot-snow-plow/
   
 7. Mama70

  Rekisteröitynyt:
  26.08.2007
  Viestejä:
  7 518
  Kumman haluaisit ajavan sinua vastaan:robottiauton vai robottilumiauran?

  Helsingissä on parina päivänä vuodessa lunta. Lehdet kirjottaa siitä kuinka etelässä on SUPERtalvi. Helsinkiläiset kertovat talvilomallaan lappilaisille kuinka heilläkin on ollut LUMIMYRSKYJÄ!
  Robottiautot eivät voi ajaa niinä parina päivänä kun näkyy lunta -> ROBOTTIAUTOT EIVÄT KOSKAAN TULE TOIMIMAAN!!!
  Mutku Sallassa on lunta monta kuukatta! ROBOTTIAUTOT EIVÄT TULE TOIMIMAAN KOKO SUOMESSA KUN SALLASSA ON LUNTA!

  Ei vittu oikeesti.

  Hämmästyttävän nopeasti on kehitys edennyt jos Saksassakin jo robottiautoja on teillä. Pakkohan niitä on sallia jotta autovalmistajat pääsevät kehittelemään.
   
 8. cam70

  Rekisteröitynyt:
  31.10.2006
  Viestejä:
  5 734
  Olisihan semmonen kyl näppärä. Ketään ei tarvitse olla kyydissä niin sen voisi lähettää vaikka hakemaan anopin kylään ja viemään takaisinkin. Tai sitten lähettää hakemaan esim. olutta klo 21 jälkeen kavereilta.
   
 9. Rontto

  Rekisteröitynyt:
  04.01.2004
  Viestejä:
  1 733
  Tylsää tuollaisella robottiautolla matkustaminen olisi, pahempaa kuin junassa istuminen. Oksettamaan vaan alkaisi jos mutkittelevalla tiellä yrittäisi vaikka leffaa katsoa, junassa onnistuu jotenkin. Luulen että tuollaisesta autoilusta pitäisi sama porukka joka istuu lämpöisen kaljamukin kanssa ravintolavaunussa.
  Se olisi ihan hyvä jos auton voisi lähettää käymään yksin kaupassa, netistä vaan valitsisi ostokset ja kaupalla kassit nostettaisiin takapaksiin.
   
 10. JCSH

  Rekisteröitynyt:
  02.02.2009
  Viestejä:
  10 283
  Jos ihminen pystyy hanskaamaan sen pulverilumen käyttäen kahta erittäin rajoittunutta passiivista sensoria, miksei sitten kone pystyisi hanskaamaan sitä kun käytössä voi olla vaikka 12 erilaista aktiivista ja passiivista sensoria jotka näkevät paljon enemmän kuin ihminen?
   
 11. JCSH

  Rekisteröitynyt:
  02.02.2009
  Viestejä:
  10 283
  No jos sallittaisiin täysin automaattinen roboautoilu ja se olisi tarpeeksi luotettava niin itse ainakin käyttäisi roboautoa baarireissuilla. Ajan paikalle ja sitten kun pitää lähteä kännissä kotiin niin hyppäisi vain auton takapenkille ja annan auton hoitaa paluumatka.
  Lisäksi jotku myöhäisyön tai aikaisen aamun ajot voisi vetää autopilotilla samalla kun itse torkkuu takapenkillä.
   
 12. Rasvaton maito

  Rekisteröitynyt:
  01.02.2015
  Viestejä:
  750
  Kaupalla olisi oma auto joka toisi tavaroita, ei tarvitsisi omaa lähettää edes. Nykyisellään pizzakuskit tuo pizzan halvalla. Kaupoilla ei toimi koska verot ja maksut. Ilman niitä toimisi.
  Kaupat voisi muuttua robottikaupoiksi joissa automaatio hoitaa tavarat kaupan autoon joka tuo tavarat sovittuna aikana.
   
 13. cam70

  Rekisteröitynyt:
  31.10.2006
  Viestejä:
  5 734
  No juuri näinhän se on:D Eihän tässä täysimittaisen roboautojen vallankumouksen edessä ole kuin lainsäädäntö enää. Kukahan ajaisi roboautojen oikeuksia?

  No, unelmointi on ihanaa. Kunnes katsotaan sitten asiantuntijoiden mielipidettä: http://www.technologyreview.com/new...-tough-challenge-for-googles-autonomous-cars/

  "They estimate it will be decades until they can perform as well as human drivers in all situations – if they ever do at all."
   
  Viimeksi muokattu: 01.02.2015
 14. -ATE-

  Rekisteröitynyt:
  10.03.2003
  Viestejä:
  6 922
  Millä se robotauto tunnistaa vaikka suojatien päässä seisova henkilön että se on aikeissa astua tielle? Tai vaikka tien vieressä paikallaan olevan hirven?
   
 15. Rasvaton maito

  Rekisteröitynyt:
  01.02.2015
  Viestejä:
  750
  Kamerallaan, eihän ne vielä varmasti osaa erotella kunnolla mutta ajan kanssa oppivat.
   
 16. Tästä päästäänkin siihen ongelman ytimeen. Ihmisen aivot ovat sen verran hyviä käsittelemään tietynlaista dataa, että vaikka meidän sensorit onkin kovin vähäiset, niin me pystytään sellaiseen päättelyyn joka on tällä hetkellä mahdotonta opettaa koneelle. Itse en kovin mielelläni istuisi roboautossa jota ohjaa kasa if-else lausekkeita. Harkitsen asiaa sitten kun osaamme simuloida aivojen toimintaa ja kone ymmärtää muutakin kuin ennalta opetettuja skenaarioita.
   
 17. Oestrus Taurus

  Rekisteröitynyt:
  30.10.2011
  Viestejä:
  2 414
  --poisto--
   
  Viimeksi muokattu: 19.02.2015
 18. Mama70

  Rekisteröitynyt:
  26.08.2007
  Viestejä:
  7 518
  Niin. Ihminen pystyy luomaan järkähtämättömään mielipiteen asiasta mistä hän ei oikeastaan tiedä yhtään mitään. Kone ei pysty samaan.

  Itse asiassa hyvin suuri osa siitä mitä ihminen luulee näkevänsä ja kokevansa on vain aivojen arvausta tapahtumista.

  Googlen auto on ajanut testikäytössä turvallisemmin kuin keskivertokuski. Silti tästäkin huolimatta ihminen "tietää" että jotain vaarallista siinä on.
   
 19. JCSH

  Rekisteröitynyt:
  02.02.2009
  Viestejä:
  10 283
  Sanoinko että ainoa este on lainsäädäntö?

  Yksi asia jonka tiedämme tulevaisuuden teknologian ennustamisesta on että emme osaa ennustaa tulevaisuuden teknologiaa.

  Mutta eipä tuolla kovin pessimistejä olla asian suhteen kun yli puolet pitää mahdollisena että jo 15-20 vuoden päästä autot olisivat sillä tasolla että uskaltaisivat antaa auton hoitaa yksin lasten koulukyyditykset.
   
 20. JCSH

  Rekisteröitynyt:
  02.02.2009
  Viestejä:
  10 283
  No jostain valon lähteestä, esimerkiksi Aurinko, auton ajovalot tai katulyhdyt, lähtevät fotonit heijastuvat suojatien päässä seisovasta henkilöstä. Nämä fotonit sitten jatkavat matkaa kunnes osuvat sensoriin joka pystyy havaitsemaan fotoneja. Ihmisen kohdalla tätä sensoria kutsutaan "silmäksi". Roboauton kohdalla sitä kutsutaan "kameraksi".
   
 21. Ja onko meillä tästä muuta faktaa kuin että Google kehuu omia tuotteitaan? Laitetaan ensin useampi kymmentätuhatta tuollaista autoa liikenteeseen kuljettamaan tavallisia ihmisiä, katsotaan sitten ovatko tilastot yhä samat. Jos yhä näyttää hyvältä niin laitetaan ne autot tänne Suomeen ajamaan, ja katsotaan kuinka ne selviävät pottupeltoja muistuttavista teistä, lumisateesta, räntäsateesta, vesisateesta, jäästä, loskasta, kurasta, puuttuvista tiemerkinnöistä, Oulun idioottimaisesta katusuunnittelusta jne jne ja kaikki tämä niin että autoa on ensin kuljetettu Suomen suolakylvyssä 10 vuotta.
   
 22. -ATE-

  Rekisteröitynyt:
  10.03.2003
  Viestejä:
  6 922
  Et nyt ymmärtänyt. Siihen että tunnistaa objektin joka luultavasti kohta on tiellä ei riitä pelkkä näkökyky. Ihmisen silmäkään ei tunnista yhtikäs mitään vaikka valoa aistiikin.
   
  Viimeksi muokattu: 01.02.2015
 23. JCSH

  Rekisteröitynyt:
  02.02.2009
  Viestejä:
  10 283
  Eihän ihminenkään siihen tarvi muuta kuin näkökyvyn. Kyky näkeä ja sitten kyky prosessoida se mitä näkee. Mikään ei estä tuon tekemistä tietokoneella ja tuo on yksi niistä helpoimmista asioista mitä pitää tehdä jotta roboautot saadaan toimimaan. Taitaa jo toimia aika luotettavasti Googlen kohdalla.
   
 24. -ATE-

  Rekisteröitynyt:
  10.03.2003
  Viestejä:
  6 922
  Ei ole toistaiseksi vielä älykästä AI:tä keksitty joka osaisi päätellä jotain muuta kuin ennalta määrättyjä if-lausekkeita kuten joku jo mainitsi.
   
 25. JCSH

  Rekisteröitynyt:
  02.02.2009
  Viestejä:
  10 283
  Ja miksi tarvittaisiin sitä enemmän?
   
 26. luiz

  Rekisteröitynyt:
  01.11.2003
  Viestejä:
  4 742
  Ei ihmiskuskillakaan näköyhteyttä kummempaa yhteyttä ympärilleen ole. Eivätkä ne roboautot ole menossa tilttiin siitä, että suojatien edessä seisova objekti ei jossain tapauksessa lopulta tietä ylitäkään. Tuossa tapauksessa jatketaan vain rauhallisesti eteenpäin.

  Muutenkin tällaisessa vertailussa lähdetään sellaisesta harhakäsityksestä, että vertailukohde, eli ihmiskuskit, olisivat jotenkin täydellinen ja virheetön lähtötaso. No eivät ole. Itse asiassa kaukana sellaisesta, kuten jokainen suojateitä kävellen ylittänyt osaa kokemuksestaan kertoa. Joskus autoilija hidastaa ja antaa tietä - joskus ei. Joskus hidastetaan, mutta ajetaan silti pysähtymättä ohi. Räpelletään puhelinta tai stereota ynnä muuta, mikä varastaa huomion ympäristön objektien tarkkailusta. Roboauton huomio ei herpaannu missään vaiheessa, vaan se tarkkailee ja toimii ennustettavalla tavallaan taukoamatta.

   
  Viimeksi muokattu: 01.02.2015

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti