Rivitaloasunnon CAT3-kaapelointi Ethernet-käytössä

Viestiketju alueella 'Internet, tietoturva ja muu tietoliikenne' , aloittaja pake, 11.04.2019.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
 1. pake

  Rekisteröitynyt:
  28.02.2019
  Viestejä:
  8
  Tarkoituksenani on selvittää, voisiko vuonna 1997 rakennetun rivitalon puhelinkaapelointia hyödyntää Ethernet-käytössä. Kyseessä on kolmio, jonka jokaisessa huoneessa on puhelinpistoke. Kaapeli näyttää olevan 4-parista (sininen, oranssi, punainen, vihreä). En tiedä, onko koko idea tuhoon tuomittu (tavoitteena luoda 100 Mbps lähiverkko), mutta lähdin ainakin alustavasti selvittämään, miten rasiat on ketjutettu.

  Ymmärtääkseni keskukselta tuleva kaapeli on kytketty toisen makuuhuoneen pinta-asennettuun pistokkeeseen (merkitään MH1): tähän rasiaan on kytketty myös toinen kaapeli, joka lähtee jollekin toiselle puhelinpistokkeelle. Keittiön rasiaan (K) on myös kytketty kaksi kaapelia, joten kokeilin irrottaa nämä hetkeksi. Modeemilla kokeiltuna signaali tuli odotetusti edelleen MH1:een sekä toiseen makuuhuoneeseen (MH2), mutta ei olohuoneeseen (OH). Tämän perusteella päättelin ensin, että järjestyksen on oltava MH1 -> MH2 -> K -> OH. Avasin kuitenkin MH2-rasian, ja sinne näyttää tulevan vain yksi kaapeli: sama tilanne on OH-rasiassa. Voivatko kaikki rasiat edes olla ketjussa mukana, kun kaksi puhelinkaapelia tulee vain MH1- ja K-rasioihin? Joka tapauksessa normaalitilanteessa kaikkiin rasioihin tulee signaali, joten jollakin tavallahan rasiat ovat samassa linjassa kiinni.

  Toinen haaste projektissa olisi luonnollisesti se, että verkko ei ole tähtimäinen, vaan ketjutettu (daisy chain). Vaadittaisiinko jokaisen puhelinpistorasian yhteyteen kytkin, vai onnistuisiko keittiön rasian kohdalla vain yhdistää kaapelit toisiinsa, sillä siihen ei tulisi mitään laitetta?
   
 2. ampula

  Rekisteröitynyt:
  04.11.2015
  Viestejä:
  1 860
  Eli vain hallinnassasi olevaa kämpään ?
  Kyllä siinä voi olla mahkuja
  Onko esim eteisessä "jakorasia" , eli jos sieltä lähtee kaksi haaraa, joista toinen K rasiaan (josta ketjutettu jonnekkin) ja toinen MH1 rasiaan josta ketjutettu jonnekkin toiseen
  Yhdistäminen voi onnistua kannattaa tehdä mahdollisimman hyvin, voi toki toimia vähän huonomminkin tehtynä. Mittarin vuokraaminen voi olla haaste, eli arvointi lähinnä sen varassa meneekö paketit virheettä. Ei niin väliä väliaikaiset viritykset voivat toimia yllättävän hepposilla virityksillä, jos parit katsonut oikein.
  Muiden osalta sitten riippuu millaista olet suunnittelemassa, mutta jos "haarottaa" pitää jo normi ethernettiä niin kytkimen tarvit (mielummin kuin hubi), voi toki jotain väylä muotosta verkko mittiä, mutta jos siihen jotain laitteita haluat niin käytännössä tarkoittaisi kuitekin erillisen aktiivilaitteen laittamista, niin laite määrässä et saavuttaisi hyötyä
  Jos nuo on putkitettu ja vielä toimivanoloiset putkitukset niin vaihtaisin noihin kaapelit.
  Ja toinen mitä verkolla on tavoitteet, jakaa netti huoneisiin, ei muuta ?
   
 3. pake

  Rekisteröitynyt:
  28.02.2019
  Viestejä:
  8
  Kiitos! Joo, vain hallinnoimaani asuntoon on tämä suunnitteilla. Tuulikaapissa on tavanomainen sähkökaappi, mutta ei mitään muita jakopisteitä. Toisaalta asunnon antenniverkko on tähtimäinen (jokaiseen pistokkeeseen on kytketty vain yksi kaapeli), enkä ole löytänyt senkään jakopistettä. Tuulikaapissa "lattialuukun" alla on vesimittarit, mutta en ole kiinnittänyt huomiota, onko siellä mitään muuta – olisikohan se mahdollinen paikka antennin ja puhelimen jakopisteille? Jos sitä ei tuolla ole, niin sitten kai jakajan olisi oltava jossain "seinien sisässä" ja projekti olisi aika toivoton – tuskinpa keskukselta asti sentään kahta johtoa tulisi.

  Puhelinkaapelien vaihtaminen esimerkiksi CAT6:een olisi toki paras vaihtoehto, mutta en ole varma, miten johdot on putkitettu. Olohuoneen puhelinrasiasta näyttää lähtevän ihan reilunkokoinen putki ylöspäin, mutta pinta-asennetuissa rasioissa johto lähtee vain "lattiasta läpi". Tarkemmin ei näe, onko siellä mitään putkea. MH1-rasiassa toinen kaapeli tulee muistaakseni paremminkin lattian ja seinän välistä, mikä voisi tukea sitä, että tuo johto tulee keskukselta: varsinkin kun kyseessä on päätyasunto, ja tuo seinä on naapuria vasten. Vaikka johdot olisivatkin putkissa, en tiedä, miten taloyhtiö suhtautuisi tähän (vaikka omistusasunto onkin kyseessä).

  Tarkoituksena tosiaan ihan netin jakaminen, ideaalitilanteessa MH1-rasiassa oli DSL-modeemi (kuten nytkin on, 100 Mbps VDSL2-yhteys) ja tästä rasiasta lähtisi Ethernetinä signaali MH2-rasiaan. Täällä olisi taas kytkin, josta netti huoneen laitteille ja yksi johto eteenpäin keittiön rasialle, josta mahdollisesti ilman kytkintä lopulta johto olohuoneeseen smart TV:lle.

  Edit: Katsoin tuonne lattialuukun alle, näin hankalasta kulmasta katsottuna siellä ei ainakaan näyttänyt olevan muita kuin vesiputkia. Kumma homma, ainakin antennihaaroittimen luulisi löytyvän jostain, vaikka puhelinverkko olisikin ketjutettu.
   
  Viimeksi muokattu: 12.04.2019
 4. ampula

  Rekisteröitynyt:
  04.11.2015
  Viestejä:
  1 860
  Asiaa voisi ehkä kysellä joltain.
  Onko tehty pintaremppaa, ajan sitä takaa jos on piiloteltu kansia (tai esim kaapin takana jne). En lähde väittään miten tuon rakentamisaikaan on tehty, eli pois sulkeen että olisi jossain yhteisissä tiloissa.

  Tuskin operaattorin tiloihin asti yksittäistä suoraa narua menee, vaan yhtiöntiloista löytyy.

  Yksikerroksinen ?
  Pinta-asenenttu ? voisiko olla jotain jälkeenpäin lisäiltyjä, ymmärsinkö kuitekin että kaikki rasiat on saman parin perässä, eli modeemi toimii missä vain (jotenkin)
  Vai onko nuo pintarasiat sellaisella seinällä että jostain muusta syystä ovat pinnalla, eli sillä seinalla kaikki muutkin on pinta-asennuksi , eikä viittaa jälkeen päin asennetuiksi ?

  Eli nykyselvityksen mukaan saisit onnistuun tuon MH1-OH välin, mutta Mh2 olisi haaste

  OH putki ylös ja jos oletus oli että MH1 ketjutettu OHrasiaan, ja MH1stä menee johdot lattiaan, niin vaikuttaa aika jännältä, ihan maalikkona luulisi menevän lattiankautta, jos siis Mh1 -> OH, vaikka olisi putkea niin voi olla aika haaste vedellä uutta narua jos putkitus kovasti kiertelee. Jos siellä tehty pintaremppaa niin voi olla kovastikkin haasteellisia ratkaisuja ja heikentää ethernetin toteutusta.

  Jos VDSllä haasteita saavuttaa tilattua nopeutta, niin kannattaa selvitellä vähän pidempään jo ihan sentakia.

  En tiedä onko sinulla WLANia ja jos on niin millainen, jos ei ihan pahapaikka niin voisi kuvitella että sillä olisi teknisesti mahdollista toteuttaa 100 meganen yhteys. Mh2 sinulla ilmeisesti tärkein ? jos oikein ymmärsin niin sinänsä etä tarvi sisäverkossa vauhtia, eli verkkoa tarvit vain nettiä varten ?
   
 5. pake

  Rekisteröitynyt:
  28.02.2019
  Viestejä:
  8
  Yksikerroksinen talo ja asunto tosiaan kyseessä. Mitään pistokkeita ei ole lisätty jälkikäteen (remonttejakaan ei tehty), vaan joillakin seinillä kaikki rasiat ovat pistorasioita myöten pinta-asennuksina tehty (eikä "upotettu" seinään). Normaalitilanteessa kaikki rasiat toimivat, kaikista modeemi kättelee jopa saman nopeuden, eli jotenkin ne on samaan pariin kytketty.

  Tällä hetkellä oletuksena se, että toinen haaroista olisi MH1 -> K -> OH. MH1-rasia on tosiaan pinta-asennettu ja siitä toinen johto lattiasta alas, toinen lattian ja seinän "välistä". Keittiön rasia on sen sijaan aika ylhäällä eli keittiötason korkeudella, mutta molemmat johdot lähtevät siitä alaspäin. Tämän perusteella MH1 -> K olisi ihan mahdollinen, mutta K -> OH vaikuttaisi tosiaan oudolta, koska OH:n johto tulee ylhäältä.

  VDSL toimii erittäin hyvin (modeemi kättelee noin 109 Mbps), operaattorin valokuitu ja DSLAM on saman taloyhtiön eri talossa sijaitsevassa sähköpääkeskuksessa. Vaimennus on noin 3 dB, mutta lähetyksen vaimennus jopa 14 dB ilmeisesti siksi, että päättämättömät sivuhaarat aiheuttavat bridge tap -ilmiön. Tällä ei ole kuitenkaan käytännön merkitystä, koska lähetysnopeus on joka tapauksessa rajattu siihen 10 Mbps, joka toteutuu. Irrottaessani nuo K:n johdot rasiaan MH1 kytketyn modeemin vaimennukset pienenivät kovasti, lataus noin 0,5 dB mutta lähetys n. 10 dB.

  WLAN on ja yrityskäyttöön suunnilteltu reititin sijoitettu seinälle (parempi sijoituspaikka vielä hakusessa, ehkä keskemmälle asuntoa kattoon), se toimii erittäin hyvin, mutta nyt hakusessa vielä "ekstraa" luotettavuudelle ja vakaudelle. Lisäksi yksi laite (vanha pelikonsoli) tukee vain 2,4 GHz taajuutta, jolloin luonnollisesti nopeudet ovat melko heikot (20-30 Mbps). Tämä konsoli sijaitsee MH2:ssa, joten pääpaino olisi sen toimivuudessa. Sisäverkon vauhdikkuus ei tosiaan ole kovin olennainen.

  Ajattelin ensi viikolla vielä kokeilla irrottaa MH1-rasiasta lattiaan lähtevä johto, oletetusti sen jälkeen K- ja OH-rasiat eivät toimi – nähtäväksi kuitenkin jää, toimiiko MH2-rasia eli onko se oma haaransa. Mietin myös sitä, pitäisikö maan alla kulkevan kaapelin (VMOHBU?) ja sisäverkkokaapelin (ilmeisesti MHS) näyttää erilaisilta. Jokaisessa rasiassa kaikki kaapelit nimittäin näyttävät samanlaisilta valkoisilta eikä mikään erotu ulkonäöltään sellaiseksi, joka voisi tulla taloyhtiön puhelinjakamosta.

  Edit: Tässä vielä havainnollistava kuva, ei toki lähellekään tarkka, koska pohjapiirrosta en löytänyt digitaalisessa muodossa. Punaisella merkityt ovat upotettuja rasioita.
   
  Viimeksi muokattu: 12.04.2019
 6. ampula

  Rekisteröitynyt:
  04.11.2015
  Viestejä:
  1 860
  Olisko palokatko tai ääni juttuja (jos tuo oli se naapurinkämpänvastainen seinä) tai ulkoseinä.

  Toimivalle piuhalla ääni täältäkin.
  Mietin sitä että jos piuhajumppa menee ylivaikeeksi, niin olisko apuja jos joihinkin pisteisiin pistäisi wlan -> piuha ethernet purkit. Ja tuota sisäverkon toimivuutta suojellakseen laittaisi sitten rupu käyttövarten toisen wlan tukarin (eri taajudella) ajatus se että ei kaikenmailman wlan vehkeitä pyrii sekottamassa laadukasta wlania.
  Tai jos pelipiste on se kriittisin kohta, niin se dsl modeemi ja reititin sinne.

  Edit: onko mahkuja vetää esim jalkalistan alla (ja seinän läpi) MH1-Mh2 johto

  Jatkoa, jos siis Mh1 tulee dsl ja siitä jatkuu k ja sieltä OH (eli mh2 jostain muualta), niin tuon pätkän saisit ethernetin.

  Omalla vastuulla narujen vaihtoa en pitäisi aivan suurena riskinä, jos siis noita varmasti sisäisiä välejä vetelee. Mutta turha sitten yhtiölle itkeä jos menee reisille :-)
   
  Viimeksi muokattu: 12.04.2019
 7. pake

  Rekisteröitynyt:
  28.02.2019
  Viestejä:
  8
  Joo, hyvinkin mahdollista, kun nuo pinta-asennukset ovat juuri ulkoseinien ja naapurin asuntoa vastaan olevien seinien kohdalla.

  Kiitos tuosta WLAN -> Ethernet-silta -ideasta, se voisi olla erittäin hyvä vaihtoehto pelikonsolille. Kaikista tärkein on kuitenkin kiinteä yhteys pöytäkoneelle (huoneessa MH1), joten modeemi todennäköisesti pysyy siellä. Muuten laittaisin modeemin todennäköisesti keittiöön.

  Tuo reiän poraus olisi periaatteessa myös ihan hyvä vaihtoehto, näin maallikkona olen kuitenkin vähän varovainen sen vuoksi, että en tule mihinkään johtoon poranneeksi :)

  Tuo MH1 -> K -> OH saattaisi olla ihan mahdollinen, muutama käytännön seikka tosin pitäisi miettiä ensin. Vanhoja puhelinrasioita tuskin voisi säilyttää, sillä niiden sisällä olisi aika niukasti tilaa millekään "liitospaloille". Järkevintä voisi olla uusia kaikki rasiat RJ45-rasioiksi, mutta "sisustuksen" kannalta (jos fyysisestikään) eivät toki sopisi 90-luvun rasiasarjaan.

  Johtoja en taida viitsiä alkaa vaihtamaan, vitsit saattaisivat olla vähissä siinä vaiheessa, kun vanha "paukkulanka" ja CAT6 jäisivät johonkin putkenkulmaan jumiin :D

  Ensi viikolla selvittelen kuitenkin vielä sen onko MH2 oma ketjunsa, jos on, niin ei taida olla toivoa saada sinne yhteyttä olemassaolevia johtoja käyttäen.
   
 8. ampula

  Rekisteröitynyt:
  04.11.2015
  Viestejä:
  1 860
  Varovainen kannattaa olla ja kuvia vähän katsella, vaikka niistä ei tarkkojapaikkoja selviä, mutta voi arvailla riskipaikat. ja arvaus ettei ole mikään muurattu seinä.

  Jos ovat samalla peitelevyllä pistorasian kanssa, niin etsi jos kirppis/kierrätys rojukaupasta sokeat peitelevyt, tai yksikertaisesti heitä ne sisuskalut mäkeen ja käytä nykyistä puhelinkeskiölevyä, joko tee sille pieni rauta taakse millä saat kiinni, tai kevyesti sopivalla töhnällä liimaat lopuksi senverran että pysyy kehyksessä.
  Tilaa jatko ei paljoa vaadi, jos et suoranaista cat kaapelin jatko poksia tunge. Jos sen jatko yrität tehdä niin että kierre säilyy mahdollisimman hyvin niin aika pieneen meneen, veikkaan että käytönnössä kokeillaan esin vähän sinne päin toteutusta ja narut runnotaan pohjalle.

  Alku ja loppupäässä, omassa käytössä voi toimia että pujottaa sen johdon sieltä puhelin rasian peitelevyn reijästä käyttöpaikalle/laitteelle asti, jolloin voi rauhassa etsiä sarjaan sopivaa rj rasiaa, riippuu vähän siitä miten se näkyy ja kuinka siistin haluaa, niin voi rakennella jostain toisen sarjan hiluista. tai sitten voi vaihtaa koko sarjan ko kohtaa vaativa koko huoneesta.

  Jos kokeilussa liikkuu hyvin, niin onnistumis prosentti on varsin hyvä ja voi sinne vetää vetojousen, jolla sitten vetää sen yhden cat kaapelin ja voi kokeilla kahtakin, tosin arvaus että jokin 16mm o putki, jonka pitäisi olla hyvä ja kaapelien ohuita ja luistavia.

  Mutta jos on toivoa, niin huolellinen liitos, joka ei irtoa niin aika hyvät onnistumismahdollisuudet jos ei tule, niin monesti voi vetää takaisin. ja jos epäonnistuu , ei saa vetojousta sellaiseen läpi takaisin, niin riskitoteutui, mutta ei se kai nyt niin suuri harmi. vs että olisi ahkä saanut kunnon narut.

  Rahallinen kaveri avuksi joka toisessa päässä auttaa.
   
 9. pake

  Rekisteröitynyt:
  28.02.2019
  Viestejä:
  8
  Kiitos vielä vinkeistä! Katsoin yhden pinta-asennetun rasian alaosaan ja hieman pahalta näyttää tuo putkitustilanne, kovasti näyttävät uppoavan suoraan betoniin. Toisaalta tuntuisi oudolta, että putket olisivat vain upotetuissa rasioissa. Pitäisi varmaan irrottaa rasiat kokonaan, jotta saisi selvyyden.

  Kokeilen joku päivä vielä irrottaa nuo MH1-rasian johdot ja katsoa, mitkä rasiat "pimenevät". Käytännössähän mahdolliset ketjut taitavat olla
  X -> MH2 ja X -> MH1 -> K -> OH
  tai
  X -> MH1 -> MH2 ja X -> K -> OH.

  Ensimmäinen vaihtoehto tuntuisi asunnon geometrian perusteella hieman järkevämmältä. Ilmeisesti jokin jakaja X on kuitenkin oltava olemassa, pitänee tarkistaa tuo lattialuukun alaosa (jonne en viimeksi kunnolla nähnyt) vielä kerran, jos sieltä löytyisi antennijakaja ja tuo puhelimen "nousukaapelin" haaroitin. Jos toinen ketju sattuisi olemaan tuo X -> MH1 -> MH2, lähden todennäköisesti kokeilemaan Ethernetiä niiden välille. Muuten taitaisi mennä liian monimutkaiseksi, varsinkin, kun varmuutta toimivuudesta ei ole: kun katsoo tuota rasiasta näkyvää kaapelin kuorittua pätkää, näyttävät johtimet ikävän suorilta parikierteen sijasta.

  Pitää seuraavaksi viritellä tuo WLAN-tukiasema parempaan paikkaan. Ilmoittelen jos/kun nuo ketjut selviävät, olisi kiinnostavaa tietää, vaikka Ethernet jäisikin toteuttamatta. :)
   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti