Rintamamiestalon remontointi

Viestiketju alueella 'Yleistä keskustelua' , aloittaja InsaneOne, 30.10.2011.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
 1. Juhalius

  Rekisteröitynyt:
  09.10.2010
  Viestejä:
  4 557
  Ilmalämpöpumppuhan kierrättää (ja samalla lämmittää tai viilentää) sisäilmaa, ulkoa se ei tuo ilmaa kämppään.

  Kyllä rintamamiestalojen painovoimainen ilmanvaihto pelaa ihan hyvin, ei sille kannata tehdä mitään. Talo on ollut pystyssä vuodesta -48 ja on hyvässä kunnossa joten iv toiminee varsin hyvin, älä korjaa toimivaa :)
   
 2. Oestrus Taurus

  Rekisteröitynyt:
  30.10.2011
  Viestejä:
  2 414
  Koivut ovat aikamoisia juoppoja, että ne imevät kosteutta maaperästä. Talokaan ei sitten kesä helteellä ole niin tukala. Tokkopa siinä mitään hätää salaojista. Omassa talossani (195X) suurinta huolta aiheutti huonosti toiminut imeytyskaivo, joka korjattu toissaviikolla vetämällä putki pellolle.

  Nyt saakin suihkussa käydä ilman lainehdinta.
   
 3. Juhalius

  Rekisteröitynyt:
  09.10.2010
  Viestejä:
  4 557
  Salaojat on vähä sama kuin tuo iv, jos se talo on vuodesta -48 ollut siinä paikallaan ilman salaojia ja on yhä hyvässä kunnossa niin sen perusteella voisi päätellä ettei niitä salaojia varmaan tartte nytkään siihen tehdä :)
   
 4. jjx

  Rekisteröitynyt:
  23.12.2001
  Viestejä:
  14 132
  Toisaalta näiden talojen luonne tahtoo hieman muuttua entisestä siinä vaiheessa kun sisälle rakennetaan suihkua, saunaa ja ties mitä. Ne ratkaisut mitkä toimivat silloin kun torppaan kannettiin vesi ämpärissä ja kaikki peseytyminen ja pyykinkäsittely tapahtui jossain muualla, eivät välttämättä toimi enää tänä päivänä kun otetaan 30min kuumia suihkuja ja kuivatetaan sisällä isot määrät pyykkiä.

  Kellariin voi tulla vettä ihan lattiankin kautta. Todennäköisesti tuollaiseen tönöön ei ole tehty aikoinaan nykymallin mukaan oikeanlaisia perustuksia, joissa olisi kapillaarikatkot. Toisaalta ei liene järjetön ongelma, kunhan ottaa asian huomioon. Eli ei kasaa kellaria täyteen kosteutta imevää tavaraa, jättää seinäpinnat ja lattian sellaisiksi että kosteus pääsee haihtumaan ja huolehtii tuuletuksesta.
   
 5. timppak

  Rekisteröitynyt:
  05.08.2008
  Viestejä:
  23
  En usko millään, että tuontyyppiseen taloon kannattaa maalämpöä laittaa. Hyvä ilmalämpöpumppu on paras ratkaisu, ja lisäeristyksestähän on puhuttu jo useaan kertaan tässä ketjussa. Yksi vaihtoehto periaatteessa on tietysti vesi-ilmalämpöpumppu, joka lämmittäisi siis vesikiertoisen lämmityksen sekä käyttöveden. Tämä vaatii kuitenkin suuria investointeja, ja hyötysuhde ei ole ympäri vuoden yhtä hyvä kuin maalämmöllä.
  Leivinuuni on kuitenkin hyvä? Puun lisäksi siinä voi toki kokeilla polttaa myös pellettiä sitä varten tehdyssä korissa, ei ole tosin mulla tästä mitään kokemusta.

  Tärkeintä tässä kaikessa on, että talon korjaukset tehdään oikeasti kunnolla, monia rintamamiestaloja on pilattu huolimattomasti tehdyllä lisäeristyksellä ja muulla remontoinnilla. Tämä on sinulle varmasti itsestäänselvyys. Onnea projektiin, toivotaan että saat hyviä neuvoja eikä tule suurempia ikäviä yllätyksiä!
   
 6. Mokkis

  Rekisteröitynyt:
  26.01.2000
  Viestejä:
  1 060
  Kolmas tapa siirtää lämpöä on ilma, eli lämmönvaihdinkaapit ja ilmasotointihormit.

  Itse karsastan täysin näitä rintamamiestaloja. Jotkut sanovat noita kauniiksi tai romanttisiksi, minusta nuo ovat rumia laatikoita. Mummonmökkejä siis. Asiahan on täysin makuasia, mutta Suomessa rakennetaan rumaa. Melkein kaikkialla muualla maailmassa ymmäretään enemmän arkkitehtuurisista nyansseista. Suomessa kaikki kyllä on toimivaa, mutta rumaa.

  Kaiken lisäksi valitettavan monessa haisee perunakellarilta eli jonkin asteiselta homeelta. Mutta oikeastaanhan melkein kaikki vanhemmat puutalot haisevat, koska Suomi on kostea maa kuten Irlanti tai vaikkapa Englanti joissa home on vielä yleisempää kuin Suomessa.

  Ja eikö täyssaneeraus ole jo niin iso homma, että kannattaisi rakentaa kokonaan uusi? Saisi kerralla modernimman talon ulkoakin päin, eikä mitään mummonmökkiä...
   
 7. Ekaros

  Rekisteröitynyt:
  26.12.2006
  Viestejä:
  1 933
  Ymärtääkseni ilmalämpöpumppu + varaava takka on tuolaisella pohjalla toimiva systeemi varsinkin jos ovet ovat auki.

  WC ja muut tilat voinevat toimia erilisessä siivessä, joka on kunolla rakennettu. Miten muuten viemäröinti?
   
 8. InsaneOne

  Rekisteröitynyt:
  07.12.2002
  Viestejä:
  4 005
  Pyykinpesu tapahtui talossa sisällä tuvassa (pohjapiirrustuksessa keittiössä). Alkaa vaikuttaa että pysyn nykyisessä järjestelmässä mutta laitatan vielä ilmalämpöpumpun kaveriksi. Jos ei salaojitusta tee niin sitten vähän laittaa vedet valumaan seinältä pois päin kun tällä hetkellä on takapihalla mäki josta valuu vettä alaspäin. Penkan päällä on peltoa.
   
 9. Oestrus Taurus

  Rekisteröitynyt:
  30.10.2011
  Viestejä:
  2 414
  Sauna kannattaakin tässä rakentaa uuden kuistin yhteyteen, kun vanha kerran on purettava. Sijoittaisin myös pesukoneen sinne.

  Mutta idyylinen oli tietenkin erillinen sauna, miellään puulla. Ellei jopa savusauna (paras).
   
 10. Naukkismies

  Rekisteröitynyt:
  12.09.2006
  Viestejä:
  699
  Onko hirsi vai purutalo? Missä kunnossa alapohja on sieltä kellarista katottuna?
   
 11. Peridermal Jesus

  Rekisteröitynyt:
  01.02.2009
  Viestejä:
  2 809
  Onko sulla muuten elämässä mitään asiaa mistä pidät?

  Siis kitisemisen lisäksi..
   
 12. jjx

  Rekisteröitynyt:
  23.12.2001
  Viestejä:
  14 132
  Aikamoiselta kyllä kuulostaa sauna kuistin yhteydessä.

  Jos aikoo vanhan kunnostaa niin (IMHO - tietenkin) pitäisi myös vanhaa kunnioittaa ja hyväksyä se, että ihan kaikkia moderneja mukavuuksia ei saman katon alle saa. Kohtalaisen kokoinen viileähkö kuisti on mielestäni iso osa noiden tönöjen toimivuutta. Siinä on säilytystilaa ja lisäksi luonteva paikka ulkokengille ja osalle talvitamineista (aika usein tämän ikäluokan taloissahan ei mitään kunnon lämmintä eteistä ole - tässä tosin ilmeisesti on, mutta kuvan perusteella on hankala sanoa koosta).

  Semmoinen mikroluokan vinkki, että suihkutteluun suihkukaappi on kosteudenhallinnan kannalta aika hyvä vaihtoehto. Ei ehkä kaikkein tyylikkäin ratkaisu, mutta vähentää seinien ja lattian kosteusrasitusta aika oleellisesti.
   
 13. GirlT

  Rekisteröitynyt:
  18.06.2008
  Viestejä:
  674
  Suihkuhuoneen ja vessan voi pistää erikseenkin. Suihkukoppero kuistin viereisen komeron paikalle ja sisävessa vaikka johonkin tuon keittiön liepeille...olisko tyhmä laittaa tuon komeron tilalle, muurin viereen. Tai sitten rakentaa sisävessalle oman boksin johonkin muuhun sopivaan kohtaan. Saunassa sitten vaikka ulkona...

  Edit. Ei tarvi istua pöntöllä suihkun jälkeisissä huuruissa...ja toinen suihkussa ja toisella vessahätä and so on..Etuja siis on.
   
 14. InsaneOne

  Rekisteröitynyt:
  07.12.2002
  Viestejä:
  4 005
  Purutalo, hyvässä kunnossa kellarista katottuna. Kuntotarkastaja teki pistotarkastuksen komeroon jossa oli tapahtunut pieni sortuma perustuksessa mutta sielläkin purut hyvässä kunnossa.

  Navetassa olisi puusauna mutta se tarvii melkosen remontin kanssa jos aikoo siellä alkaa kylpeä ja suihku pitää joka tapauksessa taloon rakennuttaa.
   
 15. InsaneOne

  Rekisteröitynyt:
  07.12.2002
  Viestejä:
  4 005
  Melkeinpä ei toikaan olisi paha idea mutta navettaan pitäs vetää vedet kanssa ja tehdä suihku sinne kanssa. Saada myös navetan haju pois ja sähkötkin pitäisi vetää uusiksi siihenkin taloon.
   
 16. Otsonalle

  Rekisteröitynyt:
  09.03.2011
  Viestejä:
  162
  Ovat aika samanlaisia täällä tietenkin, mutta ehkä siitä ulkomaisesta näyttää kauniille nämä mökit täällä siinä meistä näyttävät kauniille heidän rakennuksensa. Jossain kyllä luki että käytännössä kaikki rintamamiestalot olisi homeessa. En ole millään tapaa asiantuntija kun en ole semmoisessa asunut, enkä moneen kertaan käynytkään ole, mutta niissä joissa olen käynyt ei aivastuttanut minua, uusissa on aivastuttanut. Otos on kumminkin aivan liian pieni jotta sillä mitään merkitystä mihinkään olisi, kunhan mainitsin, lisäksi tietääkseni mitään homeallergiaa ei mulla olekaan vaan kaikenlaiset pölyt yms. sitä tekee.
  Voisi tulla halvemmaksi rakentaa talo siitä navetasta.:D
  Riippuu ihan tietysti siitä kuinka paljon remppaa tulee tehdä, mutta jos ei itse tuossa ole hyvä niin kalliimmaksi tulee semmonen täydellinen peruskorjaus ainakin kuin uusi, tuossa jos kunto oli hyvä niin joku ammattilainen voi arvioida ihan hyvinkin että kantsiiko se remppa mutta jos seiniäkin joutuu laittaan, niin kalliiksi tulee ihan varmasti, hätiköidä ei kannata missään tapauksessa päätösten teossa.
  Itse pitäisin, jos omakotitaloon olisi varaa, enempi tuollaisesta vanhasta kuin uudesta. Pitäisin myös enemmän vanhasta autosta jos olisi varaa semmoista 60-lukulaista korjailla. :)
   
 17. Juhalius

  Rekisteröitynyt:
  09.10.2010
  Viestejä:
  4 557
  Minä tekisin kyllä tuonne "peräkamariin" sen saunan, suihkun ja vessan jos kaikki sinne vaan sopii, yläkertaan saat luultavasti helpolla 2 huonetta, siis yhden lisää sen nykyisen lisäksi. Toinen vaihtoehto on sitten rakentaa uusi iso "kuisti" lämpöiseksi ja sinne kaikki pesutilat ja vessa, se kyl ei sit enää ole kuisti vaan jonkinlainen siipi :)

  Saunan ja suihkun voisit tehdä myös yläkertaan ja vessa vaan johonkin sopivaan koloon alakerrassa...
   
 18. Otsonalle

  Rekisteröitynyt:
  09.03.2011
  Viestejä:
  162
  Korostan etten asiantuntija tosiaan ole, mutta ehkä tommonen vanha puutalo kun on, jos sisälle rakentaa, niin koneellinen ilmanvaihto niihin märkiin tiloihin sitten joka on erillinen muusta ilmanvaihdosta ja ovi semmonen tiiviimpi, jotta menee kosteudet pihalle? (Ja tähän jos väärin meni, niin asiantuntijat tai paremmin perehtyneet vastaa ettei mene vikaan, kallis investointi kun kumminkin aloittajalla kyseessä.)
   
 19. GirlT

  Rekisteröitynyt:
  18.06.2008
  Viestejä:
  674
  Siis keittiö on tuossa. Sitten tuo kamari on käytännössä olkkari, koska kenenkään huoneen läpi ei voi kulkea olkkariin.

  Sitten lisää visioita. Vaihtoehto yksi. Pienennetään eteistä ja peräkamariakin pikkuisen ja lyödään pesuhuone siihen.

  Toinen vaihtoehto. Keittiön ja kamarin välissä olevasta komerosta vessa tai suihkuhuone, ja ovi sinne keittiön puolelta. Ja vessa sitten tuonne keittiön muuhun komeroon tai eteiseen.

  Ongelmahan on se, että keittössä ei mielellään kuljettais pyyhe päällä. Sielä kuitenkin voi olla vieraita tms. niin ei ole kaikkien silmien alla. Niin siksi vähän miettiä tuota suihkuttelupaikkaa.
   
 20. jeppejehupoika

  Rekisteröitynyt:
  07.01.2009
  Viestejä:
  2 414
  [​IMG]
  Ei tartte edes ikkunoita lisärakennukseen, ellei halua saunaan jotain pientä laittaa. :smoke:
   
 21. InsaneOne

  Rekisteröitynyt:
  07.12.2002
  Viestejä:
  4 005
  Ainakaa ammattimies ei haistanut hometta eikä kyllä 6 eri muuta tyyppiäkään. Voi johtua että talo oli kylmänä ~+5c sisällä. Home ei ilmene näissä lämmöissä kovinkaan helposti mutta kyllä sen pikkasen haistaisi. Näin sanoi 7-vuotta ammattilaisena oleva kuntotarkastaja isosta firmasta.

  Niin onhan kuulemma nykyään ihmisiä jotka kunnostaa navetoista asuntoja.

  Yläkertaan saa mahtumaan helposti kaikki kolme mitkä mainitsit mutta yläkertaan märkätiloja ei kuullosta hyvältä. Pitää katsoa minkälaisia hintoja tulee lämmitetylle kuistille johon laittaa märkätilat. Muuten voi olla aika karua käydä suihkussa jos kuisti on kylmä tai sit tosiaankin tuon komeron kautta kans ovi niin on kylmässä ovi ja lämpimäs ovi :D
   
 22. jjx

  Rekisteröitynyt:
  23.12.2001
  Viestejä:
  14 132
  Minkälainen alapohja tuossa on?
   
 23. jarnoh

  Rekisteröitynyt:
  28.06.2007
  Viestejä:
  1 007
  Piti linkittää sama.Tosi hyvä sivusto.Suosittelen.:kippis:
   
 24. jermac

  Rekisteröitynyt:
  13.01.2004
  Viestejä:
  78
  edit: jaa mainittiin jo
   
 25. InsaneOne

  Rekisteröitynyt:
  07.12.2002
  Viestejä:
  4 005

  Ei paha idea. Pitääpi laittaa toi yhdeksi vaihtoehdoksi.

  Kiinteä alapohja, elikkäs siis perustuksen päällä purua 30cm ja sen päällä laudotus. En muista oikeata termiä minkä mainitsi kuntotarkastaja. Ei ole siis ilmava-alapohja.
   
  Viimeksi muokattu: 30.10.2011

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti