Riistaruuat, reseptit & kokemukset

Viestiketju alueella 'Ruoka ja juomat' , aloittaja Capone, 27.10.2010.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
  1. Capone

    Rekisteröitynyt:
    31.03.2004
    Viestejä:
    2 042
    Ei pistänyt tämmönen silmään joten päätin tehdä uuden tredin.

    Meillähän riistaa laitetaan aina kun sitä on saatavilla, sattuneista syistä sitä ei aina ole mutta tänä viikonloppuna on!

    Hirvisopan ajattelin keittää.

    Sekaan laittelen tietty hirvenlihaa (noin kilonen paisti), perunaa,porkkanaa,lanttua, sipulia, pippuria, suolaa ja persilkaa.

    Tarjoilen sen kotikaljan (piimä/maito) ja ruisleivän kera.

    Alottelen silleen että heitän lihan könttinä kattilaan pippurien ja suolan kera, keittelen kunnes kypsää, otan jäähtymään (palottelua varten)

    Sitten sekaan kasvikset ja perunat.

    Kiinteitä perunoita ja jätän ne silleen sopivan koviksi (ei saa muussautua soppaan)

    Oisko parempaa ohjetta/muita reseptejä? Pari jänistäkin ois josta paisti värkätä :)

    Tuommonen ihan perus hirvisoppa on omaan makuuni, mutta ainahan sitä voi kokeilla...
     
  2. 0wen

    Rekisteröitynyt:
    14.09.2010
    Viestejä:
    1 591
    Jänistä kermassa haudutettuna on tullut isovanhempien luona muutamaan otteeseen syötyä + perus hirvisopat kotona ja onhan se riista oikein valmistettuna huippusafkaa.

    Pisti silmään tuo lihan keittäminen - ainakin itse olen aina kuutioinut lihan ja ruskistanut sen ennen keittoon viskaamista. Onko tuolla ensin keittämisellä jonkinlainen pointti esim. lihan mureuden kannalta?
     
  3. Capone

    Rekisteröitynyt:
    31.03.2004
    Viestejä:
    2 042
    Niin se mummovainaa neuvo, mureutuu jotenkin mukavasti kun sen nuin tekee. En ite ole ruskistanut lainkaan, en edes karjalanpaistilihoja, tai no, niitä päälimmäisiä siinä "säikäytys" vaiheessa väkisinkin vähän uunissa.
     
  4. kkuula

    Rekisteröitynyt:
    12.12.2004
    Viestejä:
    2 971
    Juu riistaa ehdotomasti namnam.

    ensimmäiset 15v elämästäni liharuuat oli pääsääntöisesti hirvelihaa hiukka possua lisukkeena ja kaikenmuunkinnäköistä riistaa.

    Kyllä se hirvenliha on ihan parasta, ei nauta tai sika pärjää maussa sitten ollenkaan! Hirvenliha ei tartte paljoakaan mausteita perus suola ja pippuri piisaa aika pitkälle.

    Tuossa viime pääsiäisenä grillattiin semmoset vajaan parinkilon verra hirven sisäfilettä ja oli muuten järjettämän hyvää!
    Vaatii vain pitkän raakakypsytysajan jotta saa hyvin mureat pihvit.
    Toinen vaihtoehto hirvenlihan mureaksi saattamiseen on juurikin pitkään keittäminen/hauduttaminen.
     
  5. Capone

    Rekisteröitynyt:
    31.03.2004
    Viestejä:
    2 042
    Joo, tuo on aika tuoretta kaatoa tuo hirvi, kyl meinasin tuolleen vanhaan malliin keitellä sen. Pitäsköhän siihen lyödä kylkeen jotain muutakin (nautaa) sekaan? Kun ei tuo ole kun kilonen pala ja syöjiä on 4 raavasta ukkoa...


    Muuten jos jollain sattuu olemaan tässä Hämeenlinnan lähistöllä myydä hirveä/peuraa/lintuja/jänistä niin saa laitella YV:tä :)

    En osta sitten mitään stockan herkun hinnoilla :D

    Viimeksi ostettiin peuraa 2,5e/kg ja 20kg lihoja

    Sian puolikas oli muistaaksen lopulta 2,2e/kg
     
    Viimeksi muokattu: 27.10.2010
  6. Very old sniper

    Rekisteröitynyt:
    04.01.2010
    Viestejä:
    495
    Hirvi on aika kuivaa joten sikaa joukkoon antamaan "kosteutta"

    Vinkkinä riistapullat eli 60% hirveä ja 40% sikaa jauhelihana. Siihen tietysti mausteet maun mukaan katajanmarjaa unohtamatta;)

    Luuletko tosissasi, että lähtisin myymään itse hankittua riistaa pilkkahinnalla? :(

    Kaikki mehtästä saatu syödään itse vaikka vaimo joskus kitisee pitkäkorvien ampumisesta......
     
  7. CognaC

    Rekisteröitynyt:
    09.03.2000
    Viestejä:
    2 741
    Jestas, pelkästä paistista keitto? Siinä menee kyllä paisti että keitto tyystin hukkaan. Hirvenlihakeitto keitetään luisesta lihasta, ehdottomasti. Näin siksi että lihakeitoissa kunnollinen maku tulee juurikin luista, ei lihasta. Luisia lihoja keitetään pilkotun sipulin ja kokonaisten pippurien kanssa pitkään ja hartaasti, 3-4h riippuen laadusta. Vaikka käyttäisit kokonaista lihaa keitossa, niin ensiksi keittelet (hirven)luita että tulee maukas liemi johon keitto sitten tehdään.

    Itse tekisin paistista käristyksen. Pakastettu liha otetaan pehmenemään huoneenlämpötilaan ja vuollaan poikkisyin lastuiksi kun liha on vielä reilusti jähmeää, ei pehmeää eikä kivikovaa. Itse tykkään että liha leikotaan enemmin reiluiksi lätkiksi kuin että vuollaan ohuita ravintoloiden poronkäristyksen tyyppisiä hienoja suikaleita/lastuja. Käristyksen pohjaksi parasta on pilkottu sianläski(voi kelpaa kans, muttei ole niin hyvä), jonka rasvassa kuullotetaan pilkottu sipuli. Samassa rasvassa ruskistetaan liha ja maustetaan mauste/mustapippurilla ja suolalla. Haudutuksen voi tehdä uunissa tai levyllä, vähintään 2h niin että lihasta tulee kunnolla mureaa ja pehmeää. Haudutuksen ajan huolehditaan että käristys ei kuivu mutta nestettä ei lisätä myöskään niin paljon että liha ui.
    Kaveriksi keittoperunat(meillä pohjosessa puikulaa) tai perinteinen muusi sekä lisukkeeksi puolukkahilloa tai -sosetta. Myös mustaherukkahyytelö on kokeilemisen arvoista.

    Jos käristystä jää, seuraavana päivänä siitä voi tehdä helpon keiton ns lapin ukon keitto. Yksinkertaisimmillaan tarvitaan kaveriksi vain perunaa, kermaa ja paketti koskenlaskijaa.
     
  8. Capone

    Rekisteröitynyt:
    31.03.2004
    Viestejä:
    2 042
    Joo käristys on kyllä mielessä olu tehdä muutenkin, muttas kun noita paloja on aikalailla. Soppaan on kyllä lapakin tuolla, vaan arvelin pääseväni helpolla viikonlopusta tekemällä paistista.

    Otetaan vaarista neuvo ja tehdään käristys. :)
     
  9. CognaC

    Rekisteröitynyt:
    09.03.2000
    Viestejä:
    2 741
    Hirvenpaistista voi tehdä myös ns routapaistin. Pakasteesta otettu lihakimpale kypsennetään uunissa matalassa 75-100C lämpötilassa yön yli(10-12h) sellaisenaan. Sitten kypsä vielä kuuma liha jälkimarinoidaan mausteliemessä muutaman tunnin ajan viileässä paikassa, esim jääkaapissa. Mausteseos oman maun mukaan. Kuukkelilla löytyy tarkemmat ohjeet.
     
  10. Myntti

    Rekisteröitynyt:
    30.12.2003
    Viestejä:
    13
    Hirven sitkeimmät kinner palat valurautapataan oluen, pippurin ja suolan kera, 6-8 tuntia 150-200 astetta. Näin valmistetaan mahtavaa solokkua, eikä sitkeydestä ole enää tietoakaan. Kasviksia voi heittää mukaan jos siltä tuntuu. Tarjoillaan tuppipottujen kera, mielellään puikulaa.
     
  11. Geroniimo

    Rekisteröitynyt:
    10.02.2007
    Viestejä:
    1 328
    Kaksi erittäin hyväksi havaittua reseptia: Paistin keittäminen punaviinissa. Eli kattilaan punaviinia vettä, sipulia + muita mausteita ja paisti sinne porisemaan. Kypsänä sitten vaan leikataa siivuiksi ja naamariin. Erittäin mehevää ja hyvää tulee.
    Toinen hyvä resepti on laittaa paisti jäisenä uuniin, kun on sen verran sulanu että menee paistomittari läpi niin mittari kylkeen ja paistelee kypsäksi (tai oman maun mukaan mediumiksi). Sitten kypsänä mausteliemeen. (Näköjään olikin joku muukin ylempänä saman laittanu) Itse olen molemmissa käyttäny peuraa, mutta eiköhän hirvi toimi ihan yhtä hyvin
     
  12. los3r

    Rekisteröitynyt:
    03.03.2009
    Viestejä:
    28
    Ketto ehdottomasti luisista lihoista :) ....paistin voi ripustaa kevät talvella kuivamaan ulos :)

    Tällä hetkellä ei taida itsellä olla kuin muutama pussi hirven jauhelihaa, mutta puolikas poro ois tulossa :P
     
  13. Ed Winchester

    Rekisteröitynyt:
    24.01.2007
    Viestejä:
    288
    No niin, nyt olisi sitten ihan itse ammuttua jänistä pakkasessa odottelemassa valmistusta.
    Kertaakaan en itse moista ole itse valmistanut, joten hyväksi todettuja jänisreseptejä otetaan vastaan.
    Vai mennäänkö perussetillä, keitä jänis, irrota lihat ja lyö kermat ja vihannekset joukkoon pataan?
     
  14. Jabba

    Rekisteröitynyt:
    09.11.1999
    Viestejä:
    149
    Uusimmassa Glorian Ruoka&Viini lehdessä oli aivan erinomainen venäläisen hirvipadan resepti. menee suunnilleen näin:

    1kg hirven sisä- tai paahtopaistia (teimme kulmapaistista, lihatiskillä ei ollut muuta ja mestari sanoi siitä tulevan parempaa, ottaa vaan enemmin aikaa)
    4sipulia
    4valkosipulin kynttä
    2venäläistä suolakurkkua
    3rkl hunajaa
    2rkl voita
    2tl mustapippuria
    2tl cayennepippuria
    3rkl vehnäjauhoja
    5dl voimakasta lihalientä
    150g sinihomejuustoa
    2prk smetanaa (a 120g)

    uuni 200, kuori ja viipaloi sipulit (tehtiin salottisipuleista joita meni 6-7), kuutioi suolakurkut. kuutioi liha (3x3cm).
    paista lihoihin kaunis väri voissa ~3min, lisää sipulit ja hunaja, sekoita hyvin, lisää suolakurkku. paistele lisää ~5min. mausta pippureilla. ripottele jauhot pataan, paistele lisää muutama minuutti. lisää lihaliemi ja juusto. sekoittele kunnes juusto sulaa. lisää smetana. kansi kiinni ja pata uuniin tunniksi. tunnin päästä alenna 150asteeseen ja jatka 30min.

    meillä pata oli uunissa 4-5h eikä mennyt miksikään. päin vastoin.

    tarjoa punajuurten, suolakurkkujen ja keitettejen perunoiden kanssa. itse tehtiin uunikasviksia (lanttu, porkkana, palsternakka, juuriselleri jne +hunaja ja mausteet ja uunissa 45min)

    aivan törkeän hyvää ja vielä parempaa seuraavana päivänä :)
     
  15. Capone

    Rekisteröitynyt:
    31.03.2004
    Viestejä:
    2 042

    katteles oisko jaakolla vinkkiä?

    Kokki Kolmosen ruokamaailma - ruokaohjeita arkeen ja juhlaan!


    Ite oon jänölle tehny näin:

    2-3 jänöä, paloiks ja haulit pois. (yhdestä ei kyllä oikeen saa aikaseks)
    Kovasti jos on osumaa ja meinaat laittaa osuma kohdatkin, oon isossa kattilassa kiehauttanu että veret lähtee.

    Sit vesi pois ja normi meininkiin paistia, eli mulla oli 2 jänöä(isoja sarvipäitä :D)
    ja sikaa sekaan, ihan karjalanpaisti malliin ja kuoripottuja kaveriks.

    Kaljaa ja puolukkasurvosta kyytipojaks.
     
  16. El Chapo

    Rekisteröitynyt:
    09.01.2002
    Viestejä:
    1 131
    Nyt on hirveä (reilu kilo) uunissa. 2h 200 asteessa, puoli litraa kasvislientä pohjille (teelusikallinen mustapippuria seassa), pikkuporkkanoita, pari sipulia, yksi ruukkutilli silputtuna, yksi kokonainen valkosipuli kynnet pilkottuina ja yksi paprika suikaleina/paloina.
    Kattoo sit 2h päästä, että miltä näyttää, todennäköisesti jatkan vielä tunnilla tai jopa kahdella 150 asteessa.
    Lohkoperunat pitää tässä sillävälin tehdä, saa paisti muhia vuoassaan sen aikaa huoneenlämmössä kun perunat paistuu uunissa.

    Viimeksi ainakin oli aivan syötävää, tällä kertaa lisänä on valkosipuli ja paprika.

    Täytyy muuten tässä samalla kehua täällä murossa jo kehuttua (en vaan löydä topicia kiittääkseni) Victorinoxin tomaattiveistä, erinomaisen näppärä paprikan ja sipulin kanssa. Taipuu, mutta kuitenkin sopivan jämäkkä.
     
  17. MugE84

    Rekisteröitynyt:
    20.02.2009
    Viestejä:
    720
    Ehdottomia omia suosikkeja ovat juurikin riistasta väsätyt safkat!

    Esim:

    2-4 teeren rintaa voin kera pannulle ottamaan kivat värit pintaan. Mausteeksi suolaa ja mustapippuria sekä ripaus chiliä. Kun nätti väri otettu pintaan heitetään päälle punaviinit ja haudutellaan viinissä kypsäksi/mediumiksi.
    Tuohon kun riipasee kylkeen vaikka kunnon lohkoperunat uunissa niin kyllä pitäs maistua.

    Toinen vakio eväs on hirvikäristys perunamuusin kera.

    Ja kesällä tulee väännettyä hirven ulkofileestä huippu lehtipihvit grilliin.

    Kyllä turhan monilla on väärä käsitys esim hirven lihasta, että se olisi aina automaattisesti kuivaa ja sitkeää tavaraa... Eniten se homma on kuitenkin siitä kiinni miten sitä lihaa valmistaa!

    btw aivan paras kebappi tai hampurilainen syntyy hirvestä...


    On se onni että omaan talouteen saadaan metsästä joka vuosi tuoretta hirvenlihaa ja riittvästi. Vois huomenna pyöräyttää ulkofileestä parit piffit...
     

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti