[RATKAISTU] Tietokone käynnistyy... melkein, sitten sammuu.

Viestiketju alueella 'Ongelmat' , aloittaja Lillinen, 11.01.2018.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
 1. Lillinen

  Rekisteröitynyt:
  01.12.2017
  Viestejä:
  20
  Kone on jo useamman päivän ajan käynnistynyt hitaasti (minuutissa tai kahdessa). Meinasin siitäkin tulla kirjoittamaan, mutta ehtikin tulla isompi ongelma eteen.
  Tänään aamulla kone toimi vielä normaalisti (hitaan käynnistymisen jälkeen), oli välillä kiinni ja nyt kun yritin käynnistää, niin valot kyllä syttyvät ja tuuletin hurisee kovaan ääneen... tätä kestää arviolta puolisen minuuttia (aika, joka koneeltä normaalisti kuluu käynnistymiseen) ja sitten kone sammuu. Ja lähtee saman tien yrittämään käynnistystä uudelleen. Pari kertaa annoin yrittää, kerran sain jo Lenovon logon näkyviin, mutta sen pidemmälle ei mennyt. Pakkosammutin sitten virtanäppäimestä.

  Onko mitään ideoita, missä vika voisi olla vai vienkö suosiolla korjaajalle? Itse en juuri mitään koneen sisuskaluista ymmärrä.

  Tietokoneen tiedot:
  Lenovo IdeaCentre K450
  (Intel core i7-4770)
  (3-4 vuotta vanha)
   
 2. Alensia

  Rekisteröitynyt:
  27.07.2004
  Viestejä:
  3 194
  Jos sisuskalujen kropaaminen kuulostaa puuhalta, johon et halua/uskalla ryhtyä, niin melkein huoltokeikalta kuulostaa. Voi olla että esim. jäähdytyksessä jokin on kusahtanut -> lämmöt ylittää suojarajan -> suorituskyky laskee ja lopulta kone sammuttaa itsensä. Myös esim. emolevy voi olla hajonnut. Joka tapauksessa diagnosointi edellyttäisi sisuskalujen tutkiskelua.
   
 3. asentaja

  Rekisteröitynyt:
  14.06.2001
  Viestejä:
  390
  Tuulettimien puhdistus kannattaa kokeilla ei vaadi hirveitä skillejä puhaltaa ne puhtaaksi. Kotelon joutuu toki avaamaan.
   
 4. Lillinen

  Rekisteröitynyt:
  01.12.2017
  Viestejä:
  20
  No niin, tilannepäivitystä.
  Kävin ostamassa paineilmaa, avasin koneen ja puhaltelin pölyt pois (olikin kertynyt runsaasti, vaikka "vasta" vuosi sitten viimeksi putsailin). Näin maallikon silmään näytti ja tuntui siltä, että kaikki osat on normaalisti paikoillaan. Iskin takaisin seinään ja tadaa! Kone lähtikin normaalisti päälle (joskin edelleen suht. hitaasti - ehkä softaongelma?). "Sepä oli helposti ratkaistu," ajattelin. "Turhaan menin Muroihin valittamaan."
  Kokeilukäynnistyksen jälkeen kuitenkin sammutin koneen melko pian ja lähdin ulos. Takaisintullessani käynnistin koneen taas ja... vanha ongelma toistui. Puolitoista minuuttia hurjaa hurinaa, sitten automaattinen uudelleenbuuttaus.
  Okei, vika ei siis ollut (ainakaan pelkästään) pölymäärässä.
  Pakkosammutin koneen jälleen kerran, kiskaisin virtajohdon irti, hetken päästä takaisin kiinni. Käynnistin. Ja kone aukesi kuin ei olisi koskaan kenkkuillutkaan.
  Onko veikkauksia, missä vika on: virtajohdossa, virtalähteessä vai jossain ihan muualla?

  TL;DR virtajohdon irrotus ja takaisinlaitto ratkaisevat käynnistysongelman, onko vika johdossa, virtalähteessä vai jossain muualla?

  Kone on tässä parhaillaan päällä ja toimii ihan normaalisti, joten käyn uusia osia hakemassa vasta huomenissa.
   
 5. Inkvisiittori

  Rekisteröitynyt:
  06.08.2014
  Viestejä:
  4 269
  Tod näk virtalähteeltä tai emolta joku konkka menossa kokonaan rikki ja alkaa varaamaan vasta lämmittelyn jälkeen.
   
 6. Lillinen

  Rekisteröitynyt:
  01.12.2017
  Viestejä:
  20
  Googlettelin tämän uuden tiedon pohjalta ja vaikuttaa siltä, että vika on tosiaan siinä virtalähteessä. Koneessa on ilmeisesti peräti 280 W poweri, joten ei mikään ihme, jos on posahtanut. Ei muuta ku uutta (ja parempaa) ostamaan ja toivotaan, että ongelma on sillä selvä sitten.
   
 7. nom_de_plume

  Rekisteröitynyt:
  10.04.2007
  Viestejä:
  1 997
  Virtalähde ja stand by. Eli 90% varmuudella korjaantuu virtalähteen vaihdolla - ja voit tehdä sen itse. Tuossa näyttäisi olevan normaalin kokoinen virtalähde.*

  Tuossa on ihan ok virtalähde tilalle: https://www.jimms.fi/fi/Product/Sho...asonic-eco-430w-atx-virtalahde-80-plus-bronze
  Laitteessa on: (1 x 6+2pin PCI-E) liitin näytönohjaimelle. Jos käytössä useampi, niin ei käy.

  4 ruuvia auki ja virtalähde pois. Uusi tilalle ja 4 ruuvia kiinni. Sitten vaihdat samanlaisen johdon toiseen.

  *En vastaa sopivuudesta yhden google-kuvan perusteella. :smoke:
   
 8. E.T

  Rekisteröitynyt:
  09.10.2000
  Viestejä:
  10 784
  Ei se wateista ole kiinni vaan todennäköisesti laaduttomuudesta.
  Ei noita Pirkka-Paskojen/Pommien powereita suunnitella oikeata harrastelijan käyttöä kestämään vaan niissä mennään halvimmalla välttävällä.
  Ja sitten se vielä laitetaan keskiaikaiseen koteloon ylös lämpimään, jotta lämmölle arat Kiinanpaskaelkot varmasti paistuvat.
  https://www.amazon.co.uk/Lenovo-Ideacentre-K450-Desktop-Processor/dp/B00FYTEM4W

  Halpapoweriksi tuo Seasonic Eco 430 on todella pätevä kun löytyy täysi verkkosuodin ja keston kannalta kriittiset osat ovat laadukkaita.
  https://nl.hardware.info/reviews/5934/seasonic-eco-430w-voeding-review-betaalbare-seasonic-voeding

  Tuossa powerin vaihto for dummies:
  https://www.ifixit.com/Guide/Lenovo+IdeaCentre+K410+Power+Supply+Unit+Replacement/32285
   
 9. Lillinen

  Rekisteröitynyt:
  01.12.2017
  Viestejä:
  20
  Kiitoksia vinkeistä! Ajattelin kyllä ostaa Verkkokauppa.comista kun on vähän suhteita sinne suunnalle :rolleyes:
   
 10. E.T

  Rekisteröitynyt:
  09.10.2000
  Viestejä:
  10 784
 11. nom_de_plume

  Rekisteröitynyt:
  10.04.2007
  Viestejä:
  1 997
  Jos outletista löydät Corsair VS450Wn, niin siihen hintaan (25€) se on ihan riittävä paske tuolle kokoonpanollesi useammaksi vuodeksi. Ja sehän taitaa riittää. :smoke:

  E: Minä ostaisin tuon Seasonicin ECOn, kun postikuluineen se ei ole paha. Säästää vaivaa ja tukee Suomen parasta ATK-kauppaa (IMHO). (:
   
  Viimeksi muokattu: 13.01.2018
 12. Lillinen

  Rekisteröitynyt:
  01.12.2017
  Viestejä:
  20
  Okei, luotan asiantuntemukseenne ja pistän tuon ECOn tilaukseen. Kiitoksia myös asennusohjeista!

  Edit. Kärsimättömänä hain sittenkin tuon
  Seasonic FOCUS Plus 550 Goldin. Vaan eipä korjaantunut ongelma sillä. Kone lähtee nyt sitten huoltoon, ilmoittelen jahka kuulen, missä se vika oikeasti on.
   
  Viimeksi muokattu: 15.01.2018
 13. Lillinen

  Rekisteröitynyt:
  01.12.2017
  Viestejä:
  20
  No niin, tietokone toimii taas. Ongelmana oli rikkinäinen emolevy, joka oli sitten ilmeisesti myös kovalevyn hajottanut.
  Kiinnostuneille vielä pidempi kertomus:

  Vein koneen huoltoon 17.1. liikeeseen, joka oli saanut pelkkiä ylistäviä arvosteluja Googlessa. Muutaman päivän kuluttua vika oltiin saatu diagnosoitua: rikkinäinen kovalevy. Kysyttiin, että vaihdetaanko uusi tilalle, kopioidaan samalla kaikki tiedostot vanhalta kovolta uudelle. Annoin vihreää valoa ja jäin odottelemaan. Tietojen siirtoon menikin monta päivää. Kun lopultakin tuli tieto, että kovalevyn kopiointi onnistui, tuli samalla tieto myös siitä, että itse asiassa emolevy(kin) on hajalla. No mikäs siinä sitten, annoin luvan tilata uuden ja vaihtaa senkin. (Samalla muuten vaihtoivat kotelon, joskin tämä selvisi vasta konetta noudettaessa.)
  Tänään, vihdoin ja viimein, pääsin hakemaan konetta (oli siis huollossa yli kaksi viikkoa). Ja hyvinhän tämä pörrää, ja vanhalta kovolta oltiin tosiaan siirretty kuvat ym. henkilökohtaiset tiedostot... mutta ei mitään ohjelmia (pelejä, kuvankäsittelyohjelmia etc.). En tiedä, onko tämä ihan normaali käytäntö kovalevyä kopioitaessa, mutta sanalla sanoen vituttaa, kun joudun kaiken tämän odottelun päälle lataamaan kaikki ohjelmat uusiksi. Pelien seivit sen sijaan ovat ikuisesti menetetyt.
  Jahka tästä ärsytyksestä toivun, niin pitänee ostaa tilaa pilvipalvelimelta ja siirtää tiedostot turvaan sinne, ettei vastaava enää toistuisi.
   
 14. Sport_FIN

  Rekisteröitynyt:
  11.12.2015
  Viestejä:
  2 454
  Ottamatta kantaa mihinkään muuhun niin asennettuja ohjelmia/pelejä ei noin vain voi siirtää toimivina toiselle kiintolevylle ellei kloonaa koko levyä.
   
 15. Lillinen

  Rekisteröitynyt:
  01.12.2017
  Viestejä:
  20
  Näinhän se taitaa valitettavasti olla. Elin vain siinä luulossa, että tosiaan kopioivat koko kovon, eivät vain tiedostoja. Ärsytys on yöunien jälkeen laantunut, mutta harmittaa edelleen. Jatkossa tosiaan pidettävä varmuuskopiota pilvessä (niin todennäköisesti ei enää koskaan kovo hajoa, heh!).
   
 16. Alensia

  Rekisteröitynyt:
  27.07.2004
  Viestejä:
  3 194
  Huomattava osa nykypeleistä voi muuten tallentaa suoraan pilveen, esim. Steamissa tämä taitaa jopa olla oletuksena päällä.
   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti