Rakennetaanpa kotiverkko

Viestiketju alueella 'Internet, tietoturva ja muu tietoliikenne' , aloittaja Kenzy, 29.05.2016.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
 1. Kenzy

  Rekisteröitynyt:
  21.12.2002
  Viestejä:
  4 684
  Tervehdys arvon murokansa,

  Asustelen omakotitalossa, jossa tällä hetkellä jonkinlainen verkkoviritys (tm). Ongelmana on se, että WLAN tipahtelee ajoittain ja tuntuu, että reititin ei oikein kestä kuormaa, joka meidän verkossa vallitsee, kytkimet aiheuttaa bittejä poikittain verkkoon ja mitä vielä.

  Tämänhetkinen verkkokartta:

  [​IMG]

  Eli teknisessä tilassa suoraan talokaapelissa kiinni on Ciscon EPC 3008- kaapelimodeemi. Kaapelimodeemin kaverina tällä hetkellä teknisessä tilassa on D-Link DIR-655- reititin, jossa WLAN otettu pois käytöstä. Teknisessä tilassa on talon sisäverkon CAT5-kaapelipäät kytketty liitintauluun. Lisäksi teknisestä tilasta on vedetty 2kpl CAT6- kaapelia työhuoneeseen, jossa ne on kytketty seinärasiaan.

  Työhuoneessa verkkoa kuormittaa FreeNAS-pohjainen palvelin, joka on suoraan toisessa CAT6-karvassa kiinni (reititin). Toisessa CAT6-karvassa on kiinni Netwjorkin 8-porttinen Gigabit- kytkin, jossa kiinni pöytäkone sekä verkkotulostin.

  Asuintiloissa yhdessä sisäpistokkeessa on kiinni Asuksen RT N53- langaton tukiasema ja yhdessä sisäpistokkeessa Zyxelin 4-porttinen kytkin, jossa kiinni TV sekä PS4 (Olohuone). Asus ja Zyxel on seinärasian kautta suoraan teknisen tilan reitittimessä kiinni.

  Tässä alkaa tuntumaan, että tämänhetkisessä virityksessä ei ole järjen hiventäkään ja haluaisinkin rakentaa verkon, joka on toteutettu kuten se pitäisi toteuttaa, ja joka olisi varmatoiminen + nopea tällä meidän n. 20-25 WLAN-laitteen ja alle 10 langallisen laitteen taloudessa. Ongelmana on, että verkko-osaaminen ei riitä ihan noin pitkälle - Osaan kyllä NAT:it ja porttiohjaukset, mutta tämmöisen "verkkoinfran" rakentamisesta ei kokemusta, saatikka siihen parhaiten soveltuvista laitteistakaan.

  Auttakaahan miestä hädässä - Miten tämä kannattaisi tehdä? Mitkä ovat parhaat laitteet tähän käyttöön?
   
 2. Obi-Lan

  Rekisteröitynyt:
  17.01.2007
  Viestejä:
  2 370
  Kytkinverkon ongelmana on kun pitää olla noita pikkukytkimiä vähän joka välissä. Laittaisin tekniseen tilaan ythden kytkimen, ja kytkisin mahdollisuuksien mukaan niin monta laitetta kuin mahdollista suoraan siihen ja noi muut pikkukytkimet, mahdollisimman tähtimallisesti. Merkkinä suosisin HP metallikuorisia gigaisia:

  https://www.verkkokauppa.com/fi/pro...ficeConnect-1410-8G-Switch-8-porttinen-kytkin

  Reititin yhdellä linkillä tuohon pääkytkimeen niin siihen ei ainakaan osu lähiverkon kuormaa. Voiko FreeNAS palvelimen siirtää tekniseen tilaan?

  WLANista ja reitittimestä en jaksa kauheasti kommentoida kun en pysty suosittelemaan muita kuin yrityspuolen vehkeitä, näitä kyllä saa mutta hinta ja osaamisvaatimukset nousevat. Langattoman kanssa katsoisin kuinka moni laite pystyy olemaan 5Ghz radiolla ja pakottaa ne sille puolelle. 2.4Ghz ottaa kuitenkin nykyään häiriötä kaikesta ja menee helposti tukkoonkin kun on kapea kaista.
   
 3. Kenzy

  Rekisteröitynyt:
  21.12.2002
  Viestejä:
  4 684
  Palvelinta ei oikein voi tekniseen tilaan siirtää, sillä teknisessä tilassa on myös lämpökattila == ympäristön lämpötila turhan korkea.

  Tässä kun aikani olen googletellut, niin alkaa varmistumaan, että tuo wlan-reititin on täysi susi, joten se lähtee vaihtoon. Samalla, kun panostaa riittävän hyvää WLAN-reitittimeen, niin pitäisi olla vielä mahdollista sijoittaa se suoraan tekniseen tilaan jakamaan WLAN:ia niin työhuoneen kuin asuintilojen puolelle, jolloin tulostimen voisi saada WLAN:iin kiinni suoraan.

  Miten noin niinkun yleisesti ottaen, onko järkevää kytkeä reitittimeen kiinni laitteita, jos reitittimessä on kiinni myös kytkin, vai tulisiko kaikki laitteet kytkeä kytkimeen ja kytkin vain yhdestä portista reitittimeen? Mikä on se "the oikea tapa"?
   
 4. Pakana

  Rekisteröitynyt:
  01.01.2000
  Viestejä:
  4 474
  Jos reititin on vaan reitittimenä internetin ja sisäverkon välillä, niin järkevintä olisi kytkeä reitittimessä yksi johto kytkimeen. Tietysti jos sisäverkon sisällä ei siirretä tietoa, tai se on olematonta, tuolla ei ole merkitystä, muuten iso tiedonsiirto reitittimenportiin kytketyn laitteen ja kytkmeen kytketyn laitteen välillä tukkii tuo reititin-kytkin välisen linkin.

  Optimaalinen tilanne on kuitenkin tähden muotoinen verkko, jossa on riittävän nopea kytkin. Ja Wlan AP jossain keskeisellä paikalla.

  Huomauttaisin että nuo cat5 pisteet ovat kyllä 1000Mbps nopeudella toimivia, mikäli ovat oikeasti cat5e tasoisia. Siis normaali gigaethernet edellyttää cat5e tason kaapelointia. Perus cat5 tason kaapelointeja ei ole juurikaan tehty enää 90-luvun lopun jälkeen. Gigainen linkki toisaalta putoaa cat5 kaapelissa aika herkästi 100Megaiseksi jos jokin ulkoinen häiriö sitä kisaa.

  Tuo sun verkko on melko sekava, mutta aika yleinen omakotitaloissa, koska kaapelointi on harvoin niin raskas että se kattaisi kaikki mahdolliset skenaariot.

  Mulla on "kotiverkossa" adsl silta, reititin wlan AP:lla, 4 kytkintä, 2 hubia joiden välillä koaksiaalinen 10Mbps ohutethernet, ja yksi pelkkä wlan AP ja kaapelointi tosiaan ohueetteristä cat6:een. Helvetillinen sillisalaatti, joka kuitenkin toimii ihan kohtuu hyvin, mitä nyt tuo 10 megan halfduplexi putki vähän ahistaa.
   
 5. Kenzy

  Rekisteröitynyt:
  21.12.2002
  Viestejä:
  4 684
  Juu, nämä CAT5- vedot on nelinapaisella piuhalla tehtyjä, eli 100Mbps niistä vain läpi menee. Nuo kaksi työhuoneeseen menevää vetoa on gigaisia, ne on meikäläisen itse jälkiasentamia.

  Tiedonsiirtoa on aika paljon työhuoneen pöytäkoneen ja palvelimen välillä, kymmeniä gigatavuja päivässä pahimpaan ajankohtaan. Olisikohan siis optimaalisinta tehdä kytkentä siten, että iskee reitittimen tekniseen tilaan, johon suoraan työhuoneen palvelin- ja pöytäkoneliitännät kiinni sekä kolmanteen reitittimen porttiin kytkin kiinni, jolla jakaa loput laitteet? Käytännössä siis TV ja PS4 olisivat ne loput johdolliset laitteet oman kytkimensä takana, nämä eivät sisäverkosta ime mitään dataa. Mitäs tuo tähteen kytkentä tarkoittaa?

  Tekninen tila on aikalailla keskellä rakennusta, että sikäli siellä WLAN-tukari toiminee riittävän hyvin, mutta sitä saa kyllä sitten laajennettua talon sisälle sisäpistokkeeseen kytkettävällä toisella tukiasemalla tarvittaessa.

  Laitoin juuri Asuksen RT-N66U:n tilaukseen, jonka laitan tekniseen tilaan korvaamaan D-Linkin DIR-655:sen sekä asuintiloissa olevan Asuksen WLAN-tukarin raakileen.
   
 6. Tataz

  Rekisteröitynyt:
  04.03.2013
  Viestejä:
  1 169
  Joissakin WLAN-reitittimissä näyttää olevan ohjelmisto-ongelmia, jotka estää kunnollisen toiminnan isoilla yhtaikaisilla asiakasmäärillä.

  [​IMG]
  http://www.smallnetbuilder.com/wireless/wireless-reviews/32975-mu-mimo-retest-six-routers-compared

  Linksys pysähtyy 6 asiakkaan jälkeen ja TP-Link hyytyy 13 asiakkaalla. Netgear toimii ongelmitta.

  Itselläni on pitkä Cat5-kaapeli ja yhteys toimii ongelmitta gigan nopeudella. Kuinka sujuvasti eri kytkimet pudottavat nopeutta, jos yhteys on häiriöinen? Joku aika sitten talon kytkimeen tuli jokin vika ja Asus RT-N16 ei enää saanut yhteyttä nettiin. Suoralla kaapelilla tietokone sai yhteyden nettiin. Tietokoneen verkkokortti ilmoitti häiriöisestä yhteydestä ja pudotti nopeuden 10 Mbps:ään. Asus ei osannut pudottaa nopeutta, vaan yritti yhteyttä 100 Mbps:llä eikä yhteys toiminut. Eli voiko tavallisilla gigasilla kytkimillä tulla ongelmia, jos välissä on häiriöinen yhteys Cat5-kaapelilla? Hallittavalla kytkimellä nopeuden voi manuaalisesti säätää 100 Mbps:ään.
   
 7. Kenzy

  Rekisteröitynyt:
  21.12.2002
  Viestejä:
  4 684
  Joo, se ero tulee siitä, että kuinka monta johdinta siitä CAT5- piuhasta on kytkettynä, itselläni on talon sisällä vain nelinapaiset liittimet, niin siitä ei saa kuin 100Mbps kytkentää aikaiseksi. Giganen yhteys vaatii 4 johdinparia, 100Mbps 2 paria.
   
 8. Tataz

  Rekisteröitynyt:
  04.03.2013
  Viestejä:
  1 169
  No sitten ei laitteidenkaan tarvitse arpoa toimiiko giganen yhteys vai ei.
   
 9. Pusherman

  Rekisteröitynyt:
  02.08.2004
  Viestejä:
  8 891
  Kahdella parilla saa vain half duplexin eli ei liiku yhtä aikaa molempiin suuntiin 100Mbps.
   
 10. Obi-Lan

  Rekisteröitynyt:
  17.01.2007
  Viestejä:
  2 370
  Kuluttaja laitteilla kytkisin reitittimen yhdellä linkillä kytkimeen, ei ole täyttä luottoa noiden portista-porttiin kytkinnopeuteen ja -ominaisuuksiin. Jos FreeNAS verkkokuorma on pääasiassa työhuoneessa, kytkisin ne siellä keskenään samaan kytkimeen ja tämän kytkimen sitten yhdellä gigaisella piuhalla jakamon kytkimelle. Näin työhuoneen ns. sisäinen liikenne jäisi pyörimään sinne työhuoneeseen. Jos tukari lähtee olkkarista pois niin TV ja PS4 voinee kytkeä suoraan verkkorasioiden läpi jakamon kytkimeen? Olettaen että sinne ei tarvii toista tukaria tai sen saa johonkin toiseen huoneeseen toisen rasian perään.

  Omassa talossa tukiasema on kodinhoitohuoneessa suoraan reitittimessä kiinni, hyvin kuuluu perus kipsiseinien läpi. Tukiasemana tällä hetkellä Ubiquiti UAP-AC-PRO, reitittimenä Juniper SRX200
   
 11. Tataz

  Rekisteröitynyt:
  04.03.2013
  Viestejä:
  1 169
  Eikös kahdella parilla saa full duplexin, jos vain käytössä on kytkin eikä hubi. Toinen pari lähettää ja toinen vastaanottaa. Hubille ei voi lähettää dataa samaan aikaan, kun hubilta tulee dataa.
   
 12. Pusherman

  Rekisteröitynyt:
  02.08.2004
  Viestejä:
  8 891
 13. KLF

  Rekisteröitynyt:
  06.10.1999
  Viestejä:
  2 670
  Itse ajattelin rakennella kotiverkkoa tämmöisillä:
  http://www.csv-direct.de/artinfo.php?artnr=A2721371&KATEGORIE=2721
  (hinta noussu vitosella siitä kun viimeksi katsoin. prkl.).

  Yksi tähän työhuoneeseen, toinen laitekaappiin yhdistämään huoneista tulevat kaapelit keskenään ja kolmas vaatehuoneeseen, johon tulee wlan/palvelin/verkkolevyt. Langatonta verkkoa pyörittää Asuksen RT-AC68u joka ei ainakaan toistaiseksi ole kuorman alla kyykännyt kertaakaan.

  Kunhan kämpille tulee uusi netti kesällä, toteutan suunnitelman. Lähinnä hidastaa se, että kolmelle huntille on useasti muutakin käyttöä kuin ostaa muutama kytkin :)
   
 14. Kenzy

  Rekisteröitynyt:
  21.12.2002
  Viestejä:
  4 684
  Joo. Taidan tehdä nyt niin, että kun tuo RT-N66U huomenna saapuu, niin laitan sen tekniseen tilaan WLAN-reitittimeksi ja katson mihin sen WLAN pystyy. Ei tuosta ole kuitenkaan kun 15-20m kämpän kauimpaan nurkkaan. Työhuoneeseen yksi kytkin, johon printteri, palvelin ja pöytäkone, kytkin gigasella piuhalla tuohon reitittimeen. Teknisestä tilasta reitittimestä yksi karva jakopaneeliin, jota kautta linja olohuoneen kytkimelle, johon TV ja PS4. Olkkarin kytkin on itseasiassa jo verkkorasian läpi kiinni CAT5:sessa, koska tv-tason kohdalla ei yllättäen RJ45-rasiaa ole lainkaan.

  Jos WLAN ei kanna riittävästi asuintiloihin, niin hommaan toisen RT-N66U:n WLAN-toistimeksi/AP:ksi vielä, onpahan sitten kaikki nurkat katettu. IP-kamerat vielä tulossa kämppään, niin saapi niillekin varmasti hyvän signaalin.
   
 15. kurkimies

  Rekisteröitynyt:
  29.04.2009
  Viestejä:
  6 433
  Jos hommaat toisen RT-N66U:n, niin asetuksiin vain toistintila päälle. Muistahan sitten molempiin laittaa sama verkkonimi ja salasana.
   
 16. Melbac

  Rekisteröitynyt:
  15.01.2001
  Viestejä:
  10 375
  Itse yrittäisin pistää mahdollisimman monta yhteen reitittimeen eli ottaisin noita zyxeleitä yms pois ja käyttäisin erillistä reititintä noille >20kpl koneita.Käytännössä siis vetäisin johdot suoraan ciscossa kiinni olevasta reittimestä noihin ps3/tv/työkone/serveriin ja käyttäisin erillistä reititintä vain noiden 20 koneen kohdalla eli mahdollisimman pieni määrä purkkeja hoitaa sen liikenteen ohjaamisen,nyt tuolla on vähän liikaa noita omasta mielestäni.Koko verkko tietenkin cat6 toteutettu ja jos toi on dna:n kaapelimodeemi niin harkitsisin sitä 1G/100 yhteyttä(tossa tulee 4xGbit porttinen modeemi mukana).Itse en yrittäisi myöskään pistää 20kpl langatonta yhdelle wlan asemalle vaan jakaisin ne monelle wlanille(joku wds systeemi ja kaikki laitteet samoja).
   
  Viimeksi muokattu: 31.05.2016
 17. Kenzy

  Rekisteröitynyt:
  21.12.2002
  Viestejä:
  4 684
  Jep, näin olisi tarkoitus!

  Se olisi toki optimi, mutta käytännössä mahdotonta, kytkimiä tarvitaan joka tapauksessa. Täytyy nyt tehdä "kytkinverkot", jossa läjä koneita ja kytkeä kytkimet reitittimeen kiinni. WLAN-asiakkaat tulee sitten suoraan samaan verkkoon, eli tippuu tuosta ainakin yksi laite pois pelistä.
   
 18. Kenzy

  Rekisteröitynyt:
  21.12.2002
  Viestejä:
  4 684
  Noniin, tänään saapui tuo Asuksen RT-N66U, se on nyt teknisessä tilassa ja sen perässä piuhalla nuo kaksi kytkintä omissa porteissaan, kytkinten perässä sitten laitteet ko. tiloista. Tukari jakaa WLAN:ia myöskin teknisestä tilasta.

  Verkko toimii täydellisesti, WLAN-signaali on 95% olohuoneessakin, vaikka on seiniä välissä. Onneks on puutalo, niin tuo signaalikin kulkee suhteellisen vaivattomasti.

  Soneran 200/10 kaapelimodeemi olkkarista wanhalla Macbookilla WLAN:in yli:
  [​IMG]

  Täytyy katsoa sitten vielä tuo työkoneen ja palvelimen välinen kommunikaatio, pelittääkö tuolla "kytkimen sisällä" ripsakasti.
   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti