Projekti: Liikkuva simupenkki

Viestiketju alueella 'Kotelot ja modifiointi' , aloittaja Scratch, 11.05.2014.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
 1. Scratch

  Rekisteröitynyt:
  09.04.2014
  Viestejä:
  691
  Lisäys 18.2.15
  Koko laitteen tärkeimpien ominaisuuksien esittely ja kylmäkäynnistys, sekä pieni ajopyrähdys loppuun, kaikki höystettynä aidolla rallienglannilla. :)
  Nyt viimein tm1638 SLI korvattu "oikealla" Symprojectsin Pro-Race SLI:llä.
  http://youtu.be/lHVF3cdk6qU

  Lisäys 6.2.15
  DIY H-Shifterin testailua
  http://youtu.be/JWDQKr_80d0

  Lisäys 3.1.15
  Simu uudella paikalla, videota suoraan takaa. Sori hiuspehko. Komea ilmalento lopussa :)


  Lisäys 10.12.14
  Videota kojelaudan toiminnoista ja yksi kierros Suzukaa. Ajossa McLaren MP4 12C.


  Lisäys 29.11.14
  Kytkinpaneeli valmistui ja kojelauta viimeistelty.
  [​IMG]
  [​IMG]


  Lisäys 31.10.14
  Kojelaudan tekeminen aloitettu!
  [​IMG]

  Lisäys 18.10.14
  Koska Rifti hajosi, täytyi palata kolmeen näyttöön. Videota nykyisestä setupista ja Dirt 3:
  VIDEO:


  Tervetuloa kyytiin :):
  POV VIDEO:


  Lisäys 15.9.14
  Video valmiilla laitteella:
  My finalized DIY 2DOF motion sim with Oculus Rift - YouTube


  Lisäys. 13.9.2014
  [​IMG]
  Se on valmis! Katso kuvat "Cratesta" sivulta kolme, viesti nro 66:
  http://murobbs.muropaketti.com/posts/1713980251/

  Jos aihe kiinnostaa, kannattaa koko ketju lukea :)
  Lisäys loppuu


  Terveppä terve!

  Jokainen poika ja varmaan tyttökin on joskus leikkinyt pikkuautoilla. Ja joillakin oli varmasti lapsena myös sellainen "autosimulaattori", jossa pienessä ikkunassa näkyi taustavalaistun rullan läpi maisema, joka toistui uudestaan ja uudestaan. Ratilla maisemaa pystyi siirtämään sivusuunnassa, ja olihan siinä oikein virta-avain, vilkut ja vaihdekeppikin. Niin, ja toimivat luukkulamput! Se oli hieno vehje se.

  Edit. Löysin videon, tällaista tarkoitin! Komeat äänet tuossa videolla, ei mulla ollu kyllä noin hyvät...


  Olen aina pitänyt autoista. Lapsena näin paljon unia että ajoin oikeaa autoa, joskus kovaakin. Näen samoja unia vieläkin, vaikka laillinen asiakirja oikean auton kuljettamiseen (ja sellaiset oikeat luukkulamput) löytyykin.

  Oikeiden autojen lisäksi pidän myös edelleen ajosimulaattoreista. Ja okei, pikkuautoistakin, vaikka leikin niillä enää vain salaa. Simulaattorit eivät enää ole tosin aiemmin kuvatun kaltaisia. Oikeastaan kokemus, minkä esim. iRacing tarjoaa, muistuttaa niitä unia mitä näen. Se on komeaa. Kuitenkin unissa tunnen olevani autossa, tunnen liikkeen. Autopeleissä taas sitä ei tunne kuin ratin kautta.

  Kun kuulin Oculus Riftistä (virtuaalilasit), olin aivan pähkinöinä. Tässä se nyt on! Ja olihan se. DK1 on vetänyt kyllä pöydän sileäksi omalta osaltani pelaamisen suhteen. Odotan malttamattomana lopullista versiota. Aluksi iRacingin kanssa tuomitsin resoluution vielä liian heikoksi kunnolla ajamiseen, mutta nyt pelaan pelkästään Riftillä, kyllä immersio on kummiskin niin paljon parempi ja auton "tuntee" ympärillään ihan eri tavalla kuin edes kolmelta näytöltä pelatessa. Tästä päästäänkin varsinaiseen aiheeseen!

  Pelaan tällä hetkellä jollain Ikean halvalla toimistotuolilla ajo- ja muut istuen pelattavat simut (seisten fps pelit). Toimistotuoli jossa on rullat alla ja tilttaava selkänoja, on varmaan huonoin mahdollinen peli-istuin varsinkin Riftillä, sillä se völjyy jatkuvasti ympäriinsä. Ajattelinpa siis tehdä asialle jotain. Mutta siitä lähtikin ajatus lentoon toden teolla; jos tekee peli-istuimen, miksei samantien KUNNOLLA, varsinkin kun elämäntilanne sen tällä hetkellä sallii?

  Tarkoitus olisi siis rakentaa liikkuva istuin pääasiassa autopelejä varten. Löysin aiheesta googlettelemalla erinomaisen asiaan keskittyneen sivuston, jossa tuntuu olevan todella taitava ja avulias ilmapiiri: Motion Simulator Community - Tutorials construction plans and DIY Kits.
  Ilman tuota nimenomaista sivustoa ja sen yhteisön projekteja, ohjelmistoja ja apua en todellakaan pystyisi tätä tekemään. En oikeastaan vielä tiedä, pystynkö siltikään, mutta nyt on kummiskin etäinen toivo, että tällaisen virityksen voisi tee se itse-meiningillä saada toimimaan.

  Vastaavia verrattain edullisia virityksiä ei oikein suomenkielisiltä sivustoilta löydy (vai ovatko kaikki motionsimuilijat maan alla?), joten ajattelin omalta osaltani herättää täälläkin keskustelun aiheesta ja päivittää tähän ketjuun omaa edistymistäni.

  Budjetti on noin 500-600€ (miel. vähemmän) sisältäen kaiken istuimeen tarvittavan. Siihen kuuluu:

  -Kuppipenkki
  -4- tai 6-pistevyöt
  -Runkoon tarvittava teräs
  -Kardaani-tyyppinen u-nivel
  -2kpl vahvoja 12V DC moottoreita vaihteistolla
  -Mielellään min. 400W virtalähde 12V + 12V akku
  -Arduino mikrokontrolleri
  -Vähintään 15A jatkuvaa virtaa kestävä 2-kanavainen H-silta/moottorinohjain
  -4 kpl uniball niveliä
  -2 kpl 5-10kOhm potentiometrejä

  Mukaan ei kuitenkaan ole laskettu kiinnitystarvikkeita, pultteja, piuhaa yms. muuta pikkutilpehööriä, jota ainakin itsellä löytyy nurkista lojumasta ainakin riittävästi...

  Tähän mennessä mitään ei ole vielä rakennettu, mutta tietoa kerätty sitäkin enemmän. Ja suunniteltu. Piirsin Google Scetch Upilla karkean mallin rungon rakenteesta, siinä ei ole kuvattu mitään mekaanisia osia, vain haettu yleistä mittakaavaa ja rungon ulkonäköä.

  [​IMG]
  [​IMG]
  Takana näkyvät ohuet varret yhdistävät moottoreiden vipuvarret penkkiin, jota ravistellaan sitten tilanteen mukaan. Penkin alla painopisteen mukaan aseteltuna löytyy u-nivel, joka mahdollistaa penkin kallistumisen jokasuuntaan. Myös kokonaan liikkuva järjestelmä olisi mahdollinen, jossa penkin lisäksi liikkuisivat polkimet ja ratti, mutta se luonnollisesti vaatisi järeämpää elektroniikkaa = kalliimpaa. Ehkäpä sitten joskus :)

  Teen aluksi puisen, liikkumattoman prototyypin, jolla saan varmasti tärkeimmät etäisyydet kohdilleen. Puuta pystyn muokkaamaan kotonakin, joten sillä on hyvä lähteä liikkeelle. Lopullisen rungon hitsaan työpaikalla 25x25 (tai jopa 30x30) teräsputkesta. Puuversio ei tule muistuttamaan tuota kuvaa varmaan millään tavalla.

  Tähän mennessä ostettuna/tilattuna:
  -Kuppipenkki (Biltema 99€)
  [​IMG]
  -Arduino Duemilanove (löytyi jo valmiiksi) (muistaakseni n. 30€)
  -Moto Monster H-Bridge (ebay n. 20€)
  -Halpa ledeille tarkoitettu 12V 360W virtalähde (ebay n. 20€)
  -u-nivel romuttamolta, Nissanin ohjausakselista (25€)

  Muiden kiireiden takia projekti etenee hyvin hitaasti, mutta ehkäpä hiljaa hyvä tulee. Seuraavana suunnitelmissa tosiaan pistää se puurunko kasaan, jotta pääsee testaamaan tuota kuppipenkkiä, sekin on jo luksusta tähän nykyiseen hirvitykseen verrattuna :)

  Jos täällä löytyy muita saman tyyppisiä projekteja suunnittelevia tai tehneitä, ei muuta kuin keskustelua aikaiseksi! Ja käykää tsekkaamassa tuo linkkaamani sivusto jos vähänkään aihe kiinnostaa, kuten sanottua, ilman sen sivuston yhteisön apua en uskaltaisi ruveta tällaiseen projektiin. Tässä vielä linkki siellä aloittamaani ketjuun aiheesta, pyrin tekemään tänne samat editymispäivitykset kuin sinnekin.

  2DOF beginner rig
   
  Viimeksi muokattu: 24.10.2015
 2. Scratch

  Rekisteröitynyt:
  09.04.2014
  Viestejä:
  691
  Nyt alkoi puisen, liikkumattoman version rakentaminen. Tässä vaiheessa ulkonäöllä ei ole merkitystä, pelkästään mittasuhteilla. Pelkästään istuimen ja pedaalien kiinnitys rakennetaan, rattitelineenä toimii edelleen nykyinen pöytä, joten tästä versiosta tulee noin 10 cm lopullista versiota korkeampi.

  Tästä se alkaa, istuimen kiinnityspisteiden mittailua.
  [​IMG]

  Osat istuimen ja pedaalien pohjaan.
  [​IMG]

  Ja tähän päästiin tänäiltana.
  [​IMG]

  Istuin on erittäin mukava ja tiukka istua. Tilasin Ebaysta halvat 4-pistevyöt ja innolla odotan, miltä tuntuu kun tuohon penkkiin on oikeasti kiinni vyötettynä :) Normiautoon en tämmöstä kyllä laittais, sen verta tiukka kuppi, että ulos ja sisään änkeminen ei oikein jokapäiväisessä arjessa olis pidemmänpäälle kivaa :)
   
 3. Scratch

  Rekisteröitynyt:
  09.04.2014
  Viestejä:
  691
  Tietenkin suunnitelmat on tehty muutettaviksi, päätin sittenkin rakentaa myös ratille telineen/pöydän, jotta tietokonepöytä säilyisi vapaana normitietokoneiluun. Tästä syystä eilen tehtyä istuinpohjaa piti madaltaa ja samalla kallistin penkin asentoa taaksepäin. Puurunko on nyt käyttöä ja testiä vailla :)

  Madallettu ja kallistettu penkin pohja
  [​IMG]

  Valmis paketti. Kuvien oton jälkeen ruuvasin vielä yhden levyn lattiaksi ja löysin pari auton mattoa matoiksi
  [​IMG]

  [​IMG]

  Omalla paikallaan!
  [​IMG]

  Nyt voi olla vähän pidempi tauko tässä projektissa muiden kiireiden vuoksi, mutta aina ajan salliessa aion kyllä testailla kyhäelmää, en ole vielä ajanut tuossa kertaakaan :) Mutta jännä päästä kokeilemaan, miltä tuo riftin kanssa tuntuu, vaikka ei liikettä tarjoakkaan.

  Pakko laittaa vielä tähän loppuun, tässä yksi niistä muista kiireistä, sieltä mukavimmasta päästä :D
  [​IMG]
   
 4. Scratch

  Rekisteröitynyt:
  09.04.2014
  Viestejä:
  691
  No ei tullutkaan vielä pidempää taukoa, kun muistin hetken mielijohteesta aikaisemmin tilatut halvat bass shakerit (n. 10€ kpl + postit = 30€ parista kotiin kannettuna)
  [​IMG]

  Pakkohan toinen ainakin oli kokeeksi asentaa, toinen pedaalien alle ja toinen tulee myöhemmin penkin alle.

  Asennusreikien poraus
  [​IMG]

  Lisäsin muutaman kumisuiron pohjalevyn ja muun rungon väliin, jotta tärinät pysyisivät pedaaleissa
  [​IMG]

  [​IMG]

  Ja paikalleen asennettuna. Koskapa tämä on oikeastaan pelkkä sisus ilman koteloa, toisin kuin merkkivehkeet, laitoin shakerin ja levyn väliin kumilevyt, jotta käkätin mahtuu tärisemään, eikä hakkaa levyä.
  [​IMG]

  Ja ääntä tarjoillaan varastosta kaivetulla, vanhalla Pioneerin stereovahvistimella, joka joutuu kyllä töihin. Savuja odotellessa...
  [​IMG]

  Vahvistimelle äänen voi ottaa vaikka toisesta äänikortista (kun toinen tarjoilee ääntä kaiuttimille), tai sitten vaikka tällasella pikkumikserillä, joka on osoittautunut kelpo peliksi monessa muussakin tapauksessa, jossa yhdestä äänilähteestä tai useammasta tarvitaan yhteen tai useampaan paikkaan ääntä
  [​IMG]

  Ja kyllähän se luo fiilistä kun jalkojen alla tuntee moottorin kierrokset, kanttikivet ja töyssyt yms.! Ensiaskel staattisesta simupenkistä "FFB" penkkiin on otettu. Seuraavaksi toisen möykyn asennus penkin alle, joka on vähän haastavampi tapaus. Ja SITTEN pidän sen tauon tässä projussa :)
   
 5. Scratch

  Rekisteröitynyt:
  09.04.2014
  Viestejä:
  691
  En vain mahtanut itselleni mitään, ja kävin hommaamassa romikselta kaksi kappaletta pyyhkijän moottoreita, vaikka näitä tässä projektissa tullaan tarvimaan vasta paljon myöhemmin. Halusin päästä näpelöimään näitä kummiskin vähän etuajassa ja tutkia, miltä ne näyttävät ja mitä ne ovat syöneet. Nämä ovat Mitsubishi Lancerista, tarkempia tietoja en osaa sanoa.
  [​IMG]

  Ensinnä irroitin runkomaadoituksen. Autosähköissä kaikki on yleensä maadoitettu auton koriin, mutta esim. tässä tapauksessa tässä piilee vaara: Jos moottorin napaisuuden kääntää, moottorin ulkokuoreen muodostuu 12v jännite. Ei vaarallinen ihmisille, mutta muulle samaan maahan kytketylle elektroniikalle kyllä.
  [​IMG]

  Sisuskalut. Tämä on ensimmäinen pyyhkijänmoottorin vaihteisto, minkä olen nähnyt, mutta kaippa se hyvältä näyttää, ei kulumia.
  [​IMG]

  Vastapuolella on käsittääkseni pyyhkijän suunnanvaihdon mekanismi. Mielenkiinnosta yritin selvittää toimintaa yleismittarilla, mutta jätin sikseen, sillä tätä mekanismia ei tässä käytössä kummiskaan tarvita. Suunnanvaihdosta tulee huolehtimaan moottorinohjain.
  [​IMG]

  Joten katkaisin systeemille menevät johdot ja jätin vain suoraan moottorille menevät.

  Testaus!
  Testing 12V wiper motor - YouTube

  Sehän toimii! Ennen kasausta katkaisin vielä hammasrattaan sisäkehällä olevan haitan, jotta se ei enää pyörittäisi turhaksi jäänyttä suunnanvaihtajaa.
  [​IMG]

  Ja varmuuden vuoksi haitta pois myös vastapuolelta
  [​IMG]

  Sitten vain kotelo kasaan ja meillä on jatkuvasti suuntaansa pyöriväksi modattu ja rungosta maaerotettu verrattain vahva DC moottori vaihteistolla, vaikkapa simukäyttöön! Ja ei maksanut kuin 25€ kpl.
   
 6. Rujopetteri

  Rekisteröitynyt:
  08.02.2014
  Viestejä:
  80
  Ei muutakun kaikki peukut pystyyn tälle prokkikselle.

  Vaikuttaa mielenkiintoiselta ja innolla odottelen jatkova. Itelläkin jo pidemmän aikaa kutkutellut ajatus simupenkin tekemisestä. Aika ja resurssit ei vaan oikeen tahdo riittää...
   
 7. Scratch

  Rekisteröitynyt:
  09.04.2014
  Viestejä:
  691
  Kiitoksia kannustuksesta. Juu, aika on itelläkin kortilla, näin iltasin/yöllä ehtii tekemään, mutta kun aamulla aina töihin meno ja muutakin hommaa ja nukkuakkin pitäis... Nyt kyllä oikeasti pidän taukoa että saa taas täysiä yöunia vedettyä :)


  Tuossa illalla vielä kertaalleen purin pedaalituen ja penkin pohjan, ja kiikutin levyt varaston puolelle, jotta sain asennettua penkin alle tulevan bass shakerin ja porattua molemmille tällaiset isot reiät, asennus nyt ilman kumilevyjä välissä.
  [​IMG]

  Simufoorumilta saadun vinkin mukaan näin kannattaa ainakin kokeilla, mutta eipä tuo tuosta mainittavasti muuttunut. Noh, onpahan kokeiltu.

  Mutta hyrinää kummiskin on riittävästi ja nyt värisee tosiaan myös penkkikin, mikä on mahtavaa! Tämä on mukava "välierävoitto": kun ekaa kertaa käynnisti iRacingin molemmilla shakereilla ja oikeasti tunsi persiissä kun alla oleva virtuaalinen Skip Barber murisee tyhjäkäyntiä, virneessä oli pitelemistä. :D Jo nyt ajokokemus on about 1000x parempi kuin sillä toimistotuolilla...

  Ennen tauolle siirtymistä, pieni yhteenveto kuluista, mitä tähän mennessä on ostettu, mitä on käytössä ja mitä työkaluja olen tarvinnut.

  Kulut/ostokset:

  -Penkki 99€ (kallein yksittäinen osa tähän mennessä)

  -4-pistevyöt n. 30€ posteineen (ei vielä tulleet)

  -Bass shakerit n. 30€ posteineen (näitä voi siis käyttää melkein millä vahvarilla vaan uskaltaa... impedanssi "noin" 4Ohmia kirjoittaa eräs myyjä...)

  -Moottorit 2kpl 50€ (ei asennettu, mutta tarkistettu ja modattu)

  -Virtalähde moottoreille 20€ (ei asennettu tai edes testattu)

  -u-nivel 25€ (ei asennettu)

  -Moto Monster DC/Stepper motor driver n. 20€ (ei vielä tullut)

  yht. 274€

  Jos emme olisi rakentamassa liikkuvaa syteemiä, vaan esim. tämä nykyinen olisi lopullinen muoto, mikä sinällään on jo kelpo simulaattoripenkki (lukuunottamatta ulkonäköä), niin kulut olisivat luokkaa penkin ja bass shakereiden hinta, 130€. Ja jos puutavaralle ja ruuveille yms. lasketaan jotain 30€ = 160€ yhteensä.

  Jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, jäljellä olevia ostoksia on enää potentiometrit, työntövarsien nivelet, 12v akku ja teräsputket lopullista runkoa ja mekaanisia osia varten. Arvioisin näihin menevän max 200€, eli tässä vaiheessa ollaan plussan puolella alkuperäiseen arvioon nähden, joka oli 500-600€. Omia työtuntejahan tähän ei lasketa :)

  Työkalut (mitä muistan käyttäneeni):
  -Akkupora
  -kärki/teräsarja
  -koteloporasarja (käytin bass shakereiden ison reiän tekoon)
  -Käsisaha
  -Mittanauha
  -meisselisarja
  -kuusiokoloavainsarja (penkin pultit kuusiokoloilla)
  -suorakulma
  -kolvi
  -sivuleikkurit
  -kuorimapihdit
  -yleismittari
  -mattoveitsi
  -kynä

  Varmaan jotain jäi, mutta tässäpä ne tärkeimmät. Eli ihan perus vermeillä on päässyt tähän saakka, eikä muutenkaan oikeastaan näköpiirissä ole mitään ihmeellisiä kaluja vaativaa, lähinnä sitten metallin työstössä rälläkkä ja hitsauskone, jota ei iteltä löydy.


  Näihin kuviin ja tunnelmiin

  [​IMG]

  [​IMG]

  Edit. Katosivatko kuvat...?
  Edit2. Aijaa.com oli alhaalla
   
  Viimeksi muokattu: 16.05.2014
 8. Scratch

  Rekisteröitynyt:
  09.04.2014
  Viestejä:
  691
  Lisäsin ekaan viestiin videon sellaisesta lelusimulaattorista mitä siinä viestin alussa yritin kuvailla (jonkun muun video, mutta just sama simulaattori). Todellakin, mahtava vehje!

  Edit. Perhanan aijaa.com. Jos kuvat eivät näy, tsekatkaa ne alkuperäisestä viestiketjusta: http://www.xsimulator.net/community/threads/2dof-beginner-rig.5446/
   
  Viimeksi muokattu: 17.05.2014
 9. Topsa-

  Rekisteröitynyt:
  18.10.2013
  Viestejä:
  129
  Mistä penkki on hommattu, Biltema?
   
 10. Scratch

  Rekisteröitynyt:
  09.04.2014
  Viestejä:
  691
  Kyllä, Bilteman halvin kuppi ei pelkästään hinnan takia, vaan myös keveyden. Mutta istuin on TIUKKA, tällanen kukkakeppi istuu penkissä hyvin vielä, mutta isompi kaveri ei välttämättä mahdu mukavasti.
   
 11. Scratch

  Rekisteröitynyt:
  09.04.2014
  Viestejä:
  691
  Tjooh, vaikka olin päättänyt, että tähän en sorru, latasin vielä Simvibe nimisen ohjelman, joka syöttää tavallisen peliäänen sijasta itse valittavissa ja monipuolisesti säädeltävissä olevia äänisignaaleja bass shakereille. Ohjelma maksaa 67€, mikä on kyllä todella suolainen hinta pelkästä efektiohjelmasta, mutta kieltämättä ensitestien perusteella taitaa lunastaa hintansa.

  Efektivalikoima on laaja, mm. moottori, vaihteiston kolaukset, tuuliefektit, joka renkaan tärinämallinnus erikseen (jos shakereita tarpeeksi) tien pinnan tekstuurit ja töyssyt ja jokaista efektiä voi tuunata omaan järjestelmään sopivaksi. Ennen kaikkea vahvistin ja shakerit saavat vähemmän shaibaa käsiteltäväksi eivätkä peliäänet enää "soi" rungosta, koska sille syötettävä signaali ei sisällä enää tärinöiden kannalta ylimääräisiä ääniä. Efektit ovat huomattavasti voimakkaampia vähemmällä volyymillä. Nyt voi kyllä jo puhua Force Feedback penkistä!
   
 12. thrill

  Rekisteröitynyt:
  20.02.2009
  Viestejä:
  2 859
  Kieltämättä tulenee vastaavanlainen projekti eteen itellekin jahka saa muuton tehtyä ja tilaa vähän eri tavalla mällätä.

  Seuraillaan mielenkiinnolla täällä päin projektin etenemistä.! :)
   
 13. Scratch

  Rekisteröitynyt:
  09.04.2014
  Viestejä:
  691
  Loistavaa! Mukavaa jos muitakin rupeaa puuhailee samantyyppisten projektien parissa!

  Kävin eilen hommaamassa 5mm paksuista ja 150mm levyistä lattaa, josta on tarkoitus leikata 100x100mm levyt hitsattavaksi u-nivelen molempiin päihin kiinnitystä varten, sekä moottoreiden L-muotoiset kiinnitysraudat. On ainakin paksua, ei pitäis taipuilla. :D Hitsailemaan varmaan rupean loppuviikosta. Siis noiden osien osalta, rungon putket on vielä ostamatta. Ne täytyy hommata 6 m salkoina, säästyy vähän kun ei tarvihe pulittaa leikkausmaksuja... :o

  Tässä myös postista malttamattomana odottelen H-siltaa, notta pääsis testailemaan tuota sähkö- ja softapuoltakin.
   
 14. Scratch

  Rekisteröitynyt:
  09.04.2014
  Viestejä:
  691
  Olipa niin mainiot kelit että pihahommissa ja muuten vaan ulkona idlaillessa meni koko viikonloppu. Hitsaushommiin ois ollu kyllä ihan rikollista mennä tämmösillä ilmoilla, mutta posti toi ne 4-pistevyöt ja ne pulttasin parilla pultilla kiinni, notta testaamaan pääsee.

  [​IMG]

  Ja nyt hieman selittelyä, että miksi aikuinen mies pelaa videopeliä turvavöissä?! Tästä käytiin iRacing foorumillakin pientä keskustelua ja oli huojentavaa huomata, että on niitä muitakin, joista tällanen toiminta ei välttämättä vie suljetulle osastolle... Toki siellä osa pudisteli päätään. :rolleyes:

  Lopulta kummiskin kyse on samasta asiasta, miksi pelejä pelataan ylipäätään. Onhan sekin jo kieltämättä kummallista, että aikuinen mies istuu kuvaruudun ääressä ja ohjaa ruudulla näkyviä pikseleitä muovisella ohjauspyörallä. Tai rakentaa tarkoitusta varten vielä erityisen istuimen. :think:

  Mihin raja vedetään? Osa käyttää autopelejä pelatessaan ajohanskoja, jopa saappaita! Entäs kypärä?! Itse vedän rajan ehkä sellaiseen kohtaan, missä jokin, esim. nyt turvavyöt, luovat lisää tunnelmaa, mutta eivät häiritse liikaa. Saappaat ja hanskat menevät itsellä ehkä yli, mutta en katso kieroon jos joku diggailee niillä simua ajaa.

  Ja sanottakoon nyt vielä, että liikkuvassa simupenkissä vöillä tulee olemaan ihan oikeasti paikallaan pitävä funktio. Lisäksi ajattelin kiinnittää ne siten, että jarrutuksessa vyöt hieman kiristyvät, jolloin tunne g-voimista ja inertiasta on vahvempi. ;)
   
 15. rocka

  Rekisteröitynyt:
  24.05.2006
  Viestejä:
  306
  Inspiroiva proju
   
 16. Elek

  Rekisteröitynyt:
  11.04.2009
  Viestejä:
  1 340
  Toi on kyllä niin väärin rakentaa hieno penkki ja ajaa tuolla logitecin reikäleivän kokosella ratilla :facepalm: :D

  Mutta hieno tuoli ja hyviä ideoita!
   
 17. thrill

  Rekisteröitynyt:
  20.02.2009
  Viestejä:
  2 859
  No ratista kyllä pitää antaa vähän miinuksia tulee vähän semmonen pekka töpöhäntä efekti :D
   
 18. Scratch

  Rekisteröitynyt:
  09.04.2014
  Viestejä:
  691
  :p Heh, tuo ratti on ollu mulla varmaan sata vuotta, siitä en luovu! No ei, itse asiassa juuri alkuviikosta asiasta puhuttiin kaverin kanssa ja se pistää tulemaan postin kautta Logitech DFGT:n, jossa ainakin realistisempi tuo kääntösäde, se on sellanen välipäivitys kun ei rahat kummiskaan ihan kaikkeen riitä. :D Kaveri myy DFGT:n kun sillä on Fanatecin ybersysteemit kytkinpolkimilla yms. Semmonenhan se pitäs tietenkin olla, mutta kaikki aikanaan...

  Totta puhuakseni, ei tuo ratti ole häirinnyt tunnelmaa millään tavalla (kun ei paremmasta tiedä...), pelatessa tuota ei edes näe. Riftin läpi näkee sen tilalla ihan "oikean ratin". Suurimmaksi ongelmaksi muodostunu viimeaikoina kaasupedaali, kun se ei välttämättä pohjassa anna ihan 100% kaasua ja se näkyy nopeasti kierrosajoissa. Joten kyllä innolla odottelen sitä DFGT:tä siinä mielessä.
   
 19. Scratch

  Rekisteröitynyt:
  09.04.2014
  Viestejä:
  691
  Uni ei taas meinaa tulla, joten näpertelin sitten pienen testialustan, jotta pääsisin vähän jyvälle, miten Simtools ja Arduino oikein keskustelevat keskenään ja miten moottoreiden ohjaus ja potentiometrien kalibrointi käytännössä tapahtuu.

  [​IMG]

  Tähän teoriapläjäys, miten istuimen ohjaus yksinkertaistettuna pitäisi mennä:

  XSimulator-sivustolta löytyy Simtools-niminen ohjelma ja siihen pelikohtaisia plugareita, jotka keräävät pelin fysiikkamoottorilta dataa...

  Joka lähetetään penkin "prosessorille", tässä tapauksessa Arduinolle. Näkyy kuvassa etuvasemmalla.

  Arduinoon ladataan sopiva ohjelma, joko valmis tai itse tehty, jolla ohjataan sitten Simtoolsin lähettämien tietojen pohjalta moottorinohjainta (itse asiassa kahta).

  Moottorinohjaimeen on kytketty moottori, joka sitten liikuttaa yksinkertaista vivustoa, joka taas liikuttaa penkkiä. Moottorin akseliin on myös suoraan tai hammaspyörien, vivuston tms. avulla kytketty potentiometri, josta saadaan Arduinolle luettavaksi moottorin kulloinenkin asento.

  Kuvassa etuoikealla "shield" tyyppinen Adafruitin moottorinohjain, jolla voi ohjata 4 moottoria. Shield tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että sen voi asentaa suoraan Arduinon päälle "kilveksi", ilman juottamista. Ohjain piti kuitenkin itse juottaa kasaan, se tuli rakennussarjana.

  Off topikkina elektroniikka on kiinnostanut sekin lapsesta saakka (auto- ja elektroniikkainnostus periytynyt varmaan isältä...) hommasin Arduinon ja tuon Adafruitin muutama vuosi sitten, kun kiinnosti kokeilla, saisiko itse väsättyä ja ohjelmoitua telaketjuilla kulkevan "robotin", joka osaa väistellä seiniä. Sain vehkeen jotakuinkin toimimaan, ja tarkoitus oli tehdä paranneltu versio, mutta täysin turhana kapineena asia jäi... Sen jämistä tuo testihäkkyräkin on väsätty.

  Tuo Adafruitin ohjain on kummiskin aivan liian pieni isoille pyyhkijän moottoreille, se kestää 0.6A jatkuvaa virtaa ja 1.2A piikkejä. Sillä olisi kuitenkin voinut testata tuollaisilla pienillä vaihteistomoottoreilla koko ohjelmiston toiminnan, MUTTA omat taidot loppuivat siinä vaiheessa kun yritin kääntää xsimulator sivulta ladattua isolle Motomonster shieldille tehtyä koodia Adafruitille. Tuo Adafruit käyttää omaa kirjastoa, jolla on sinällään hyvin yksinkertaista ohjelmoida omia ohjelmia, mutta koska se ensisilmäyksellä poikkeaa paljon siitä koodista, millä Motomonsteria ohjataan, päätin luovuttaa ja odottaa kiltisti, että motomonster tipahtaa postiin. Onpahan sitä varten turvallinen pieni testilaite valmiina, ettei tarvi särkeä paikkoja noilla järeämmillä moottoreilla.:)
   
 20. emponator

  Rekisteröitynyt:
  09.01.2013
  Viestejä:
  142
  Hieno projekti!

  Itsellä on kanssa aikomus rakentaa simurigi ihan tässä lähiaikoina, nykynen palveli aikansa mutta nyt sen pienet ärsyttävyydet on alkanu haittaamaan vähän liikaa.

  Tuossa nykynen setti.
  [​IMG]

  Sen hyvä puoli oli että sen sai tuon lootan sisään piiloon helposti kun ei ollu käytössä, huonona taas että näyttö on turhan etäällä ja penkki on aika epämukava.

  Tällänen suurinpiirtein olis ideana:
  [​IMG]

  Tuohon vaan lisänä että siihen tulis vielä näyttö ratin eteen, todnäk sama samsungin 40" telkkari mikä tuossa vanhassa kuvassa näkyy. Penkki on joko bilteman puolikuppipenkki jos sellaiseen mukavasti mahdun (en ole ihan hirmusen pieni) tai sitten jostain romikselta/tori.fi:stä hankittu auton penkki. Mitään liikkumasysteemejä ei oo tulossa et ei "ihan" yhtä kunnianhimonen rakennelma, mutta kustom käsijarrukahva kuulostas kyl aika kivalta.

  Rattisettinä toimis hyvin palvellut G27 jossa TSS:n hydraulinen jarrupoljin.
   
 21. Topsa-

  Rekisteröitynyt:
  18.10.2013
  Viestejä:
  129
  Minkähänlainen olisi se uusi Samsungin Curve-telkkari tuollaisen kanssa mihin näyttö pitäisi saada lähelle? :think:
   
 22. Scratch

  Rekisteröitynyt:
  09.04.2014
  Viestejä:
  691
  Emponator, olen tainnut tuosta nimenomaisesta simulaatikosta lukeakin, tai ainakin vastaavasta, hieno ajatus kun kamat täytyy saada nopeasti pois edestä kun laitetta ei käytä!

  Vaikka et seuraavaksi liikkuvaa penkkiä olisikaan tekemässä, suosittelen noita bass shakereita! Hyvin vähällä vaivalla ja edullisesti (ebaysta) saa kyllä tunnelmaa nostettua moninkertaiseksi.

  Tuon piirustuksen perusteella siinä ollaan aika samoilla linjoilla rakenteen suhteen, mutta itse piirsin ratin tuennan pelkästään toiselle puolelle, jotta simuun istuminen olisi helpompaa ja kokemukset tästä puisesta esiversiosta ovat vain vahvistaneet tuohon ratkaisuun päätymistä, sillä tässä puuversiossa tuenta on molemmilla puolilla ja alas istuminen ei ole erityisen helppoa. Istuimeen täytyy sujahtaa yläkautta, vähän formulatyyliin... :) Tosin samaan tyyliin tuohon laatikkoonkin varmaan mennään.
   
 23. Ahojuntti

  Rekisteröitynyt:
  26.01.2014
  Viestejä:
  118
  Lueskelin topikin läpi, ja täytyy antaa isot peukut projektille! Itsekin tuossa viime vuonna haaveilin samanmoista projektia, mutta jäi aloittamatta kun ensinnäkin homma meinasi heti keulia siihen malliin että tuulilasinpyyhkijämoottorit ei riittäisi vaan tarvisi heti ne kalliit tankomoottorit mitä kaikilla simufoorumeilla hehkutettiin, ja sittenpä se ajatus keulittelikin parin illan googlauksella suoraan tähän: Stewart platform - Wikipedia, the free encyclopedia

  Siitäpä sitten jo hengästyikin siihen malliin että päätin haudata koko projektin, ennenkuin vaimo käskee valita korkeintaan kaksi kolmesta; harrasteautot, simulaattori tai perhe. :)

  Mielenkiinnolla kuitenkin seuraillaan hanketta täällä!
   
 24. emponator

  Rekisteröitynyt:
  09.01.2013
  Viestejä:
  142
  Tarkotuksena olikin että ratin korkeutta voi säätää ja polkimien etäisyyttä penkkiin nähden kun tolla ajelee pienemmätkin välillä. Ja mietin itekki et laittas vaan toiselta puolelta rattituen mut sitten jos siihen täräyttää 40" telkkarin vielä samaan syssyyn jne niin päätin et lisätukevuus on arvokkaampaa kuin hieman hankala pujouttautuminen. En ole varma että piisaako tuokaan vielä kyl. Noh, tää onki work in progress.
   
 25. Scratch

  Rekisteröitynyt:
  09.04.2014
  Viestejä:
  691
  Emponator, toi näytön paino kyllä tosiaan vaatii järeät tuennat. Ja en ole itsekään lyönyt vielä mitään täysin lukkoon, voi olla että tässä päädytään vielä tukemaan molemmilta puolilta, ehkäpä etuviistosta tai jotain. Mielessä pyöri jo koko etuosan moottoroitu liu-utuskin... :confused:

  Ahojuntti, kyllä kuulostaa tutulta! Tuo Stewartti ei kyllä ollut missään vaiheessa itellä harkinnassa, mutta kyllä sitä sai ja saa taistella sen mopon keulan kanssa... Tuo pelkkä penkinliikutus on kyllä tällä hetkellä se konsepti, millä mennään, mutta kaikenlaista muuta oheishärveliä on suunnitteilla, vaikka itse tärkeinkään ei ole vielä edes toiminnassa. Niinku just tuo moottoroitu polkimien ja ratin liikutus pelkästään sisäänastumista helpottamaan :D Mutta noita kalliita aktuaattoreita ei tarvi pyyhkijänmoottoreista seuraavana vaihtoehtona pitää, siihen väliin mahtuu vinssimoottorit ja isot matomoottorit huomattavasti aktuaattoreita huokeampina vaihtoehtoina. Nuo pyyhkijän moottorit ovat itselläkin pelkkä alkuvaihe. Tietenkin toivon, että ne riittävät, mutta jos ne eivät kestä tai eivät jaksa, täytyy tilalle katsoa jotain tehokkaampaa matomoottoria.

  Muuten, pelkässä penkin liikutuksessa auttaa pysymään se tieto, että monen oikean kilpakuskin kerrotaan sanoneen sen olevan lähempänä aitoa meininkiä. Kaippa se perustuu mm. siihen, että esim kiihdytyksessä jalat nousevat epäluonnollisesti ylöspäin, jos koko pakettia liikutetaan. Samassa tilanteessa kun pelkästään penkkiä liikutetaan jalat pysyvät paikallaan, mutta selkä pyrkii taaksepäin, joka saattaa muodostaa vahvemman illuusion liikkeestä. Keveän kuorman vuoksi saadaan myös liikkeet tarvittaessa rajummiksi, huomattavasti pienemmillä moottoreilla ja hinnalla. Ja tärkein, eli koko. Laite ei vaadi omaa huonetta!
   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti