Powerline adapterit

Viestiketju alueella 'Internet, tietoturva ja muu tietoliikenne' , aloittaja Barnababba, 27.11.2018.

 1. Barnababba

  Rekisteröitynyt:
  20.02.2016
  Viestejä:
  8
  Moi

  Onko kenelläkään kokemusta tuosta sähköpiuhojen käytöstä tietoliikenteessä? Olen muuttamassa kaksikerros rivariin, jossa modeemi tulee yläkertaan ja kaapelia tarvitsisi alakerrassa. Modeemi yläkertaan, että saan koneen suoraan kiinni siihen ja alhaalla viihde mööpelit (TV, pleikkari, Elisa Viihde tms).

  Elisan korttelikuitu on kohteessa ja kuparia pitkin tulee yhteys kiinteistöön. Mietityttää lähinnä, että miten paljon nuo kestää liikennettä yhtäaikaisesti vaikka valmistaja lupaa tietysti kuun taivaalta. Esimerkkinä vaikka tämä TP-LINK
   
 2. masajussi

  Rekisteröitynyt:
  18.04.2014
  Viestejä:
  280
  Noilla on taipumus heikentää singnaalia. Vedä ethernet (mielellään GAT 7) kaapelilla vain. Voihan sen käyttää vaikka ulkokauttakin jos et tykkää sisää kaapelina vetää, riippuu talon rakenteesta, niin saat täyden nopeuden. Alakertaan sitten kytkin laitteille.
   
  Viimeksi muokattu: 27.11.2018
 3. Barnababba

  Rekisteröitynyt:
  20.02.2016
  Viestejä:
  8
  Ymmärrän kyllä, että heikentyy. Mietin juuri sitä, että heikentyykö häiritsevissä määrin vai pystyykö sen kanssa elämään?

  Jos olisi vaan minusta kiinni niin vetäisin kaapelin kyllä, harmi kun hallitus ei ole samaa mieltä.. Ja alhaalla on kytkin juu.
   
 4. ampula

  Rekisteröitynyt:
  04.11.2015
  Viestejä:
  1 442
  No ei tuoreimmista varsinaisia suorituskyky kokemuksia.

  Pari juttua, tarvitko alakerrassa vain nettiä, vai onko muutakin liikennettä, esim yläkerrasta suorituskykyä vaativaa liikennettä alakerran koneisiin tai päinvastoin.

  Jos suinkin mahdollista niin vedä kaapelit, CAT 6 , ei sillä CAT 7 käy, mutta ehkä liittimet vähän työläitä, mutta jos jotain vetää niin vedä reilusti. ja voi se kaapeli olla parempaa vaikka huonommat liittimet, silloin jos jättää varoja että voi myöhemmin vaihtaa niin luokka päivitettävissä pienemmällä vaivalla.

  Satamegaset portit, eli alle sen jää , ja ensimmäinen nettihaun testi tulos kertoi jotain vajaan 40mbit vauhteja, eli jonkinmoisen DSL nettiyhteyden tasoa . (humioi verkon rakenne , että saat tuosta kaiken irti), valitse mielimmun 1gbit porteilla ja selalinen mikä testeissä suotiskykyinen, Olen kyllä lukenetu paremmistakin kokemuksista paremilla sähköverkkopalikoilla.

  Noissa huomioitava sijoitus, että parhaan suirituskyvyn saamiseksi pitää sovittimet olla samassa vaiheessa, ja se ei ole juttu kuinka kaukana sovittimet on toisistaan, vaan miten ne kaapelit menee (kuinka pitkä matka, miten vedot suorituskyvyn kannalta/häiriöit jne. Eli ehkä löytyy hyvä suoituskyky.

  Ajempaa kommenttiin lisäten, se sovittimen portista tuleva data ei singnaaliltaa heikkene, eli sieltä portista tulee ihan yhtä luottavaa dataa kuin sinne meneekin.

  Kaapelinvedosta ei kanantta suorilta luopua ilman tarkempaa selvitystä, kohtuu työllä käytettävä reitit voi olla olemassa, mutta jos se kaapelinveto ei siisti mitenkään onnistu järkirahaan, eikä pintavetokaan miellytä, eli kaapeli ei ole vaihtoehto.

  Jos kaapeli ei ole ratkaisu, jos powerline ei ole ratkaisu, niin sitten WLAN, sekin riippuu rakenteista, naapureista ja jne. (ja sekin kuuluu naapureilla kuten powerline) ja siinäkin siis käytännön suorituskyky nollasta sinne satoihin megabitteihin.


  Jos kaipaat minimaalisia viiveitä (vaativaa pelaamista?) niin sitten yrittäisin vielä kerran kaapelia.

  Modeemi voi olla myös alakerrassa (jos rasioita), jos esim se vaativampi pelaaminen siellä, samoin tuo elisaviihde voi tykäyä, jos esim modeemissa ne kytkennät suoraan.

  Jos esim elisaviihteen takia ei tarvi modeemin olle katselupaikalla, niin se voi olla ihan siellä missä verkon rakantemisen kannalta paraspaikka, Max nopean DSL (VDSL?) tapauksissa se puh reikä voi ohjata sijoittelua ja ehkä voit hydyntää puhelin kaapelireittejä lähiverkon toteuttamisessa. (ehkä saat vanhoilla naruilla satamagasan ethernetin)
   
  Viimeksi muokattu: 29.11.2018
  Barnababba tykkää tästä.
 5. Barnababba

  Rekisteröitynyt:
  20.02.2016
  Viestejä:
  8
  Kiitos ampula kattavasta vastauksesta. Pitää vähän pohtia lisää mikä on järkevä ratkaisu tuohon. Eipä tuo n.50€ paha sijoitus ole noita kokeilla ja vetää kaapelia sitten jos ei riitä.
   
 6. TuuSaR

  Rekisteröitynyt:
  11.06.2000
  Viestejä:
  3 592
  Lopputyön aiheesta tehneenä voin todeta, että vedä Ethernet-kaapeli.
   
 7. DoubleTap

  Rekisteröitynyt:
  19.03.2015
  Viestejä:
  99
  Itsellä on (pakon edessä) sisäverkossa 2 kpl Zyxel PLA5206v2 powerline adapteria. Huonejärjestys on sellainen, ettei ethernetkaapelia saa mitenkään järkevästi asennettua. Vdsl modeemi on siltaavana, ja siitä eth. johto Zyxeliin ja toinen Zyxel on huoneeni pistorasiassa, josta eth. kaapeli Asus RT-AC86U reitittimeen.

  Talo on -83 valmistunut kerrostalo, eikä sähköverkko ole kummoinen. Silti nuo zyxelit saavat ainakin merkkivalojen perusteella gigabit verkon aikaiseksi, tosin välimatka ei ole kovin pitkä. Ping on Speedtestin mukaan 18ms, joka ei ole ihan paha arvo, ja 100/50 netistä saa likimain kaiken irti. Tosin powerline adapterien toiminta riippuu paljolti siitäkin, onko sähköverkossa paljon häiriöitä tuottavia laitteita.
   
 8. ampula

  Rekisteröitynyt:
  04.11.2015
  Viestejä:
  1 442
  Speedtest.net? tuo ilmeisesti sinne jonnekkin palvelimelle asti, eli mukana netti, Vdsl yhteyksineen ja ilmeisesti tuo reititinkin, oletko kokeillut mitä sen sähködata siirron osuus, jos jollekkin viiveet on jostain syystä erityisen kriittisiä, jos moiseen innostut, niin samalla voisi kokeilla sen sähkönsiirron nopeutta.

  Hieno että kerrot käytännön kokemuksia, niistä aina hyötyä lukijoilla, uteliaisuutta kysyn pari tarkempaa kysymystä.
  Tarkoitatko että asunton on yksivaiheinen ja nuo maadoittamattomat pistorasia saman sulakkeen takana peräkkäin ketjutettuna, vai yksivaiheinen pieni asunto, jossa ei keskuksenkaankautta (huoneiston) voi tulla pitkää matkaa ?

  Onko sähkömittari asunnossa, vai keskitetysti esim kellarissa ?
   
 9. DoubleTap

  Rekisteröitynyt:
  19.03.2015
  Viestejä:
  99
  Omaan huoneeseeni on jälkiasennettu maadoitettu pistorasia, mutta eteisestä missä modeemi sijaitsee, on tavallinen töpseli. PLA5206v2 ei ole edes maadoitettu malli, joten maadoituksesta ei hyötyä olisikaan. Näistä paremmat mallit, joissa on maadoitus ovat nopeampia, koska ne käyttävät myös 0 johtoa tiedonsiirtoon. Huoneisto on 3h+k.

  Mittari on keskuksessa, mutta sekään ei ole kovin kaukana, koska olemme 1. kerroksessa. Sähködatalinkin nopeuden ja laadun voi arvioida vain Zyxelin merkkivalojen perusteella, ne ovat vihreitä kaikki 3. Linkin laadun/nopeuden tarkkailluun on olemassa softa, mutta se ei toimi kun reititin on välissä. Nopeus on mitattu juurikin Speedtest.net sivulla (netti on DNA). Taloon tulee valokuitu keskukseen, mutta loppumetrit tulevat kuparia pitkin.
  Linkin laatuun vaikuttaa paljon muut sähkölaitteet, esimerkiksi huonolaatuiset led lamput voivat tuottaa häiriöitä, eikä se taida ihan sama olla mitä naapuri kytkee verkkoonsa.

  Tässä Speedtestin testi, jonka tein 3 vuotta vanhalla ThinkPad T540p koneella wlanin kautta. http://www.speedtest.net/result/7854594715 (Läppärissä on AC tason wlan, ja varmaan tuolla Asuksellakin on osansa. Sen langaton puoli on kyllä tasokas)
  Siinäkin ping on vain 20ms. Kun pelailen pöytäkoneella vaikkapa Quake Championsia, niin pelin mittaama ping pyörii keskimäärin 45ms paikkeilla (paras on ollut 35ms huonoin 60ms), tosin pöytäkone on langan päässä suoraan reitittimessä.

  Tässä omassa setissä tuntuu olevan, syystä tai toisesta, asiat kohdallaan. En osaa tarkkaan sanoa kuinka nuo johdotukset on tehty, kun jälkiasennuspistoke on kytketty. Voisi olettaa että melko suora ja häiriötön reitti siinä täytyy olla, koska adapterit saavat noinkin hyvän linkin aikaiseksi. Sähködatassa on niin paljon muuttujia, ettei koskaan voi tietää varmaksi mitkä asiat siinä loppupelissä vaikuttaa.
   
 10. ampula

  Rekisteröitynyt:
  04.11.2015
  Viestejä:
  1 442
  Kiitos vastauksesta.
  Mittarin kysymyksen lokiikka mulla oli se että jos kellarissa niin joka huoneelle oma nousu, minkä voisi kuvitella olevan eduksi, miettien esim naapureiden vastaavia laitteita tai muita häiriöitä.
  Maadotetun pistorasian lokiikka mm se että vähentää häriöitätuottavien laitteiden häiriöitä (ei tosin mainituissa led lampuissa)

  Vaiheiden yli toimiminen kiinnostaa, ilmaisesti on samassa vaiheessa, ehkä jopa samassa ryhmässä, tosin huonesitokeskus tuskin on kaukana, mietin siis sitä matkaa minkä datalle tulee.

  Jos datasähköä käyttää sisäverkon osana, niin kiinnosti sen nopeus, mutta ei sen takia kannata alkaa verkkoapurkaan, että saisi testattua, varsinkaan jos ei sopivaa "serveria" ole testiä varten heittää toiseen päähän.

  Operaattorin asetuksista riippuen VDSLllä voi olla suuria viive vaihteluita ja PING siinä mielessä tuntu sen verran pieneltä että olisi voinut olla muuallekkin kuin nettin testi serveriin.

  Kiitos vastauksesta.
   
 11. j-matti82

  Rekisteröitynyt:
  11.12.2011
  Viestejä:
  201
  Ainakin ne TP-linkin adapterit millä siirsin yhteyden IPtv:lle eivät menneet ikinä lepotilaan vaikka verkkoliikenne käytännössä loppui. Vasta kuin iptv boksista katkaisi virrat niin laitteet rauhottui, muuten vilkkuivat kuin joulukuuset. Muuten ne kyllä toimi, mutta vedin Cat 6 -kaapelilla lopuksi yhteyden olkkariin.
   
 12. DoubleTap

  Rekisteröitynyt:
  19.03.2015
  Viestejä:
  99
  Ei nuo Zyxelitkään mene koskaan lepotilaan, koska reititin pitää linkin aktiivisena. Langattomassa verkossa on koko ajan vähintään 3 laitetta jotka pitävät liikennettä yllä.
   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti