Pistorasia maadoitus suoritettu nollaamalla

Viestiketju alueella 'Elektroniikka ja HW-modifiointi' , aloittaja Sandb0x, 15.05.2018 klo 15:53.

 1. Sandb0x

  Rekisteröitynyt:
  06.05.2014
  Viestejä:
  11
  Eli onko tuollainen maadoitettu pistorasia joka tulee pihalle turvallinen, vedin jakorasialta jonne tulee maa nolla ja vaihe, maa ja nolla ovat jakorasialla yhdessä. Liitin johdon kevin ja sinisen jakorasialla nollaan ja ruskean vaiheeseen. Pistorasialla liitin Ruskea L, Sininen N ja kevi Maa.
   
  Viimeksi muokattu: 16.05.2018 klo 22:08
 2. Exap

  Rekisteröitynyt:
  01.04.2016
  Viestejä:
  515
  Ei hellanlettas.

  Vaikka asia olisi jonakin päivänä kuinka sallittuakin... ihan vaan henkilökohtaisena prostetinakin: mustaa ei kytketä IKINÄ maajohtimeksi. Piste. Joku raja sentään.

  Eikös sieltä jakorasialta olisi voinut vetää 3*...S:ää, eli olisi voinut kytkeä ihan oikeaoppisesti KeVi:n maaksi ?

  Turvallinen ? No joo, se on sitten toinen juttu. Mutta ihan hirveän väärin on isompi juttu.
   
  Viimeksi muokattu: 15.05.2018 klo 23:17
 3. iineskissa66

  Rekisteröitynyt:
  23.09.2011
  Viestejä:
  1 622
  Wanha värijärjestelmä
  Tätä värijärjestelmää on käytetty 70-luvun alkupuolelle saakka. Vanhojen asenusten kanssa kannattaa olla tarkkana etenkin punaisen johtimen kanssa, koska sitä on voitu käyttää tilanteen mukaan suojajohtimena tai vaihejohtimena.

  MU Musta. Vaihejohdin, käytetään yleisimmin suorana vaiheena. (jännite jatkuvasti päällä)
  HA Harmaa. Nollajohdin. Voi olla myös vaihejohdin valokytkimen johdossa tai vaihejohtimena kolmivaiheryhmässä.
  PU Punainen. Suojajohdin, mutta on ollut sallittua käyttää myös vaihejohtimena.
  Wanhan värijärjestelmän neljäntenä ja viidentenä johdinvärinä on yleensä käytetty yksiväristä keltaista ja yksiväristä vihreää johdinta. Näitä värejä on käytetty vaihejohtimina.

  [​IMG]

  Vanha värijärjestelmä
  Käytössä 70-luvun puolestavälistä, vuoteen 2002 saakka.

  MU Musta. Vaihejohdin, käytetään yleisimmin suorana vaiheena. Kolmivaiheryhmässä L1.
  RU Ruskea. Vaihejohdin, käytetään yleisimmin ohjattuna vaiheena. (esim. valokytkimen takana) Kolmivaiheryhmässä L2.
  MUVA (* Musta, valkoisella raidalla. Vaihejohdin, käytetään yleisimmin ohjattuna vaiheena. (esim. valokytkimen takana) Kolmivaiheryhmässä L3.
  VA (* Valkoinen (tai vaalean harmaa). Vaihejohdin, käytetään yleisimmin ohjattuna vaiheena. (esim. valokytkimen takana) Kolmivaiheryhmässä L3.
  VASI Vaaleansininen. Nollajohdin. Voidaan käyttää myös vaihejohtimena, edellyttäen että johdin merkitään asianmukaisesti.
  KEVI Kelta-vihreä, raidallinen. Suojamaadoituksen johdin.
  Just joo eipä kannata leikkiä sähkömiestä tai ainakin täytyy tietää mitä tekee:)
   
  Viimeksi muokattu: 16.05.2018 klo 12:48
 4. Sandb0x

  Rekisteröitynyt:
  06.05.2014
  Viestejä:
  11
  Kirjoitin viestiin vahingossa värit väärin, korjattu.
   
 5. Exap

  Rekisteröitynyt:
  01.04.2016
  Viestejä:
  515
  Oukei. Huhhuh. Kuten huomasit, olisn jo sydärin partaalla, mutta et sitten kuitenkaan liene siis syyllistynyt massamurhaan tai rikokseen ihmiskuntaa vastaan, tai vielä pahempaan: mustan käyttöön maajohtimena ;)

  "vedin jakorasialta jonne tulee maa nolla ja vaihe, maa ja nolla ovat jakorasialla yhdessä."

  Tuleeko jakorasialle siis erikseen nuo kolme ? Jos tulee, niin niitä ei liene tarvis (eikä syytä) yhdistää jakorasialla. Tätä näkee esim. nollatuissa pistorasioissa, joihin tulee vaihe ja nolla, ja nollasta on lenkki maahan. Mutta sitä lenkkiä ei SAA yhdistää sitten takaisin nollaan.

  Jos ajatellaan viisijohtojärjestelmän ydinajatusta, niin se on, että maajohtimessa ei kulje virtaa. Aina kun kytket kuormaa piiriin jossa nolla ja maa kulkevat samassa johtimessa joltakin osin, niin maajohtimessa kulkee osa nollajohtimen virrasta, ja se ei ole paras vaihtoehto. Paras on, että maajohtimessa ei normaalitilanteessa kulje virtaa. Jos maajohtimessa kulkee virtaa, siinä on silloin aina myös jokin maapotentiaalista poikkeava jännite. Vaarallista se ei välttämättä ole, mutta ...

  Tosin, tämä on vain ideaalitilanne, koska (normaalisti,) oikeasti jossakin kohtaa on kuitenkin tehty PEN-yhdistys, eli piirin nolla on kytketty suojamaahan. Se pitäisi olla niin aikaisin kuin mahdollista (pääkeskus), ja siitä eteenpäin nolla ja maa ovat erillisiä johtimia, joita ei SAA yhdistää. (No joo, joku voi ehkä kinata tästäkin tietyissä tilanteissa, mutta näin normaalisti ja optimitilanteessa). Ja vaikka periaatteessa tässä tilanteessa maajohtimissa ei kulkisi virtaa, niin siellä on käytännössä kuitenkin lähes aina jotakin hituvirtoja jotka siellä kulkee. Mutta se ei ole oleellista, jos järjestelmä on kytketty näin, koska varsinaiset kuormavirrat eivät kulje maajohtimien kautta.

  Joten siksi kysyn tätä: tuleeko jakorasialle siis tosiaankin ERILLISET nolla ja maa -johtimet ? Jos tulee, niin yhdistys jakorasialla ei ole oikein. Mutta nyt pitää olla varma, kun vastaa, koska maadoitusjohdin on oltava oikeasti kytketty maahan, jotta sitä voidaan pitää maadoitusjohtimena (turvallisena). Asia pitää siis oikeasti tarkistaa syöttävästä piiristä, jotta voi olla varma. Älä luota jonkun toisen kytkentöihin niitä tarkistamatta.
   
  Viimeksi muokattu: 18.05.2018 klo 01:00
 6. jahonen

  Rekisteröitynyt:
  10.02.2002
  Viestejä:
  530
  Semmoinen huomautus että muutos- ja laajennustöissä ulos asennettavat uudet enintään 32 A pistorasiat tulee suojata vikavirtasuojalla, vaikka alkuperäisen asennusajankohdan mukaan semmoista ei olisi tarvittukaan.

  Tässä tapauksessa pitäisi siis olla joko pistorasia integroidulla vikavirtasuojalla tai sitten erillinen vikavirtasuoja (moduulikotelossa tjsp.) nollauskohdan jälkeen, siis kolmijohtimisessa osuudessa.

  t. Janne
   
  Viimeksi muokattu: 19.05.2018 klo 09:41
 7. Pakana

  Rekisteröitynyt:
  01.01.2000
  Viestejä:
  4 417
  Keviä ei saa missään tapauksessa kytkeä vaihejohtimeksi, edes merkitsemällä, mutta kieltääkö joku pykälä mustan käyttämisen maajdoitukseen? En muista että tuollaiselle olisi koskaan ollut tarvetta, mutta mielestäni sitä ei kyllä missään kielletä.
   
 8. 0nanias

  Rekisteröitynyt:
  28.11.2010
  Viestejä:
  408
  PE-johdin saa olla minkä värinen tahansa (paitsi sininen), kunhan se merkitään liitoskohdista kevillä.
   
  Viimeksi muokattu: 20.05.2018 klo 01:04
 9. etrade

  Rekisteröitynyt:
  06.11.2012
  Viestejä:
  408
  Olet vaarallinen tyyppi.
   
 10. Sandb0x

  Rekisteröitynyt:
  06.05.2014
  Viestejä:
  11
  Jos vaihdan siihen vikavirtasuojapistorasian niin toimiiko se vaikka jakorasialla on tehty se nollaus ja samalta jakorasialta lähtee piuhat toiselle pistorasialle?

  on muuten kalliita nuo vikavirtapistorasiat :(
   
 11. jahonen

  Rekisteröitynyt:
  10.02.2002
  Viestejä:
  530
  Toimiihan se, katsoo vaan että lämpötila-alue on sopiva (alaraja -25 tai jotain). Toiminnan kannalta riittää kun nollaus on ennen vikavirtasuojaa (suojajohtimen virta ei saa mennä vikavirtasuojan läpi), jakorasia nollauspisteenä tässä siis ok.

  Kalliitahan nuo on, toisaalta ovathan kyllä vikavirtasuojatkin aika kalliita yksittäin ostettuna. Sen takia niitä ei usein ole kovin paljoa per asennus.

  t. Janne
   
  Viimeksi muokattu: 20.05.2018 klo 09:02
 12. 0nanias

  Rekisteröitynyt:
  28.11.2010
  Viestejä:
  408
  SFS6000 5-51:2017 514.3 Johtimien merkitseminen.
  SFS6000 5-54:2017 Maadoittaminen ja suojajohtimet -osa ei ota kantaa suojajohtimen väritykseen.

  Vaikka standardi ei ehdottomasti sitä keltavihreää narua vaatisikaan niin itse en käyttäisi suojajohtimena monijohdinkaapelissa muun värisiä ihan vaan sekaannuksen riskin välttämiseksi.

  Tekeekö tämän asian tietäminen minusta vaarallisen tyypin?
   
 13. Exap

  Rekisteröitynyt:
  01.04.2016
  Viestejä:
  515
  En tuohon voi sanoa kuin sen mitä sanoinkin: sallivatpa määräykset joskus mitä hyvänsä, ei ikinä mustaa maajohtimeksi on minun mielipiteeni.

  Koheltaessa pitäisi pyrkiä siihen, että se joka joutuu joskus kohelluksia katsomaan, olisi edes palttiarallaa kärryillä siitä missä mennään.
   
 14. etrade

  Rekisteröitynyt:
  06.11.2012
  Viestejä:
  408
  Kyse oli pistorasioista ja jos niihin käytät monijohdin kaapelia, niin olet kyllä oikeassa että teipillä vaan kevi merkiksi.

  Aika erikoista touhua, olla käyttämättä normaalia kaapelia, missä ruskea, sininen ja kevi pistorasioille.
   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti