Pakolliset/turhat lisävarusteet autossa

Viestiketju alueella 'Autot ja muut moottoriajoneuvot' , aloittaja 000000, 14.03.2015.

 1. 000000

  Rekisteröitynyt:
  20.11.2002
  Viestejä:
  192
  Tässä kun kevään autokuumeen kourissa on autoilmoituksia selaillut ja koittanut keksiä, että mitä sitä oikeastaan haluaisikaan, niin on tullut enemmänkin mietittyä noita auton lisävarusteita. Osa niistä on itselle ainakin sellaisia "must have" -juttuja ja jotkut taas tuntuvat täysin turhilta, markkinamiesten keksimiltä rahastuksilta. Mitenkäs kanssakirjoittelijat näkevät eri varusteet? Onko joku erikoisempi himmeli, mitä ilman ette autoa osta. Tai olisiko jokin varuste vielä ehkä keksimättä.

  Itselläni tällä hetkellä autonhankintaa hankaloittaa paljon navigointijärjestelmä. Tai siis se, että haluan navigoinnin olevan tehdasasenteisesti integroituna auton viihdejärjestelmään (tjsp). Siihen kun on kerran tottunut, niin ei vaan halua enää palata mihinkään irralliseen laitteeseen. KEskusteluja lukemalla tämä jakaa paljon mielipiteitä; Osa on sitä mieltä, että integroidut navit ovat paitsi kalliita hankkia, myös hankalia ja kalliita päivittää. Toiset (kuten minä) taas pitävät niitä huomattavasti käytännöllisempinä ja siistimpinä kuin jälkiasenteisia.

  Itse en mitenkään usein ihan sitä navigointia paikasta toiseen tarvitse. Kuitenkin se navigointinäkymä (se kartta siis, missä auto kulkee) on koko ajan näkyvillä ja pelkästää katujen nimien näkeminen helpottaa paljon ajoa vähänkään vieraammassa paikassa. Kameratolpista tulee tietysti myös varoitukset ja onhan se kiva, että se navigointi on siinä koko ajan odottamassa, jos ei vaikka löydäkään etsimäänsä osoitetta ihan kartan perusteella.

  Toinen varuste, mistä en suostu luopumaan (eikä nykyään varmaan enää tarvikaan), on AUTOMAATTINEN ilmastointi. Sitä kun välillä joutui ajamaan autolla missä toki oli ilmastointi, mutta manuaalinen, niin huomasi, miten laiskaksi sitä onkaan tullut. Se lämpötilan ja puhallussuunnan säätäminen tuntui jotenkin niin ärsyttävän työläältä, ettei tosikaan. On niin helppoa kerran säätää lämpötila haluamakseen (itsellä 22) ja kesät talvet autossa on hyvä olla.

  Varusteita, joita itselläni ei ole vielä autoissa ollut, mutta jotka tulevaan autoon erittäin mielelläni haluaisin, ovat avaimeton toiminta ja kuljettajan penkin sähkösäätö muistilla. Kumpaakin on kaivannut useasti ihan normaalissa lapsiperheen arjessa.

  Ja jos saisi visioida tulevaa, niin takapenkkien automaattinen kääntö alas/ylös olisi näppärää. Eli jotenkin auto tietäisi, jos isoa kuormaa lastaa, niin penkit kääntyisivät ja taas kuorman poistuessa nousisivat ylös. Toinen tulevaisuuden varuste, mitä olisi parikin kertaa kaivannut, olisi kuolleen kulman valvonta (en tiedä, josko tällaisia oikeasti on). Eli parkkitutkilla/kameroilla tai jollain auto varottaisi, jos viereisellä kaistalla on joku siellä takaviistossa. Tulisi peiliin vaikka joku merkki. On nimittäin parikin kertaa ollut kolari lähellä niin, että kaistaa vaihtaessa se vapaa tila ei olekaan ollut vapaa, vaikka ihan varamsti on siltä näyttänyt. Jep, päätä pitäisi reilusti käännellä, mutta niin se vain joskus unohtuu tällaiselta keskivertoa paremmaltakin kuskilta.

  Ilmastointiin liittyy myös mielestäni yksi turhimmista varusteista, mitä ihan erikseen mainostetaan ilmoituksissa: nimittäin kaksi- ja nykyään jopa neli- alueinen ilmastointi. En ole muistaakseni ikinä tarvinut kanssamatkustajani kanssa eri lämpötilan säätöjä auton eri puolille. Ja ihan lähtökohtaisesti tuntuu typerältä yrittää auton eri puolia pitää eri lämpöisinä. Kuitenkin ihan samassa suljetussa kopissa ollaan kaikki. Ehkä joku tätäkin tarvii, mutta jos jotenkin saisi valita ja näin säästää hinnassa, niin en takuulla moista ruksisi listoille.

  Toinen minun näkökulmasta turha varuste on tämä Start/Stop -automatiikka. Säästöä ei varmasti montaa euroa vuodessa tule, mutta etenkin talvella tuntuu typerältä sammuttaa autoa liikenteessä. Muutenkin hitaasti nykyautot (pihit ekoautot) lämpenevät, niin sitten vielä jäähdytellään valoissa. Joku oikeassa suurkaupungissa asuva on varmasti eri mieltä, mutta itse en tarvitse.

  Summa summarum, arvatenkin jää paljon pois kiinnostavia autoja puuttuvan navin, älyavaimen saatikka penkin sähkösäätöjen takia. Ja jotenkin koko ajan odottaa, että tulisi sellainen yksilö, mikä olisi paitsi hinnaltaan ja kunnoltaan hyvä, niin sisältäisi myös mahdollismman monta (=kaikki) näistä varusteista. Varmaan saan odotella maailman tappiin, jos en jostian luovu.
   
 2. StiNgeRWeb

  Rekisteröitynyt:
  07.09.2001
  Viestejä:
  3 034
  Edellisessä autossa ei ollut oikein mitään herkkuja joten mitään ei oikein kaivannutkaan mutta nyt kun nykyisestä löytyy jotakin niin nälkä kovasti kasvaa syödessä.

  Automaatti-imastoinnista en haluaisi luopua, on se niin mukava keksintö. Näin jälkeenpäin ajateltuna kyllä se vaan oli ihan hanurista väännellä joka päivä lämppärin vipuja kesät-talvet kun automaatti-ilmastoinnilla ei nappuloihin tarvitse koskea kuin korkeintaan jos tuulilasilla on kosteutta niin napsauttaa lasin tehohönkimisen hetkeksi päälle. Niin, ja kun sen kopin oikeasti saa jäähtymän eikä tarvitse hikoilla kaikki ikkunat auki jolloin tulee kaikki pölyt ja paskat sisälle.

  Toinen mukavuusvaruste on sähkötoimiset lasit. Ne ovat varsin mukavat kun aika paljon tulee pysäköityä parkkihalleihin (ja muutenkin käytettyä erilaisia lippuautomaatteja) ja voi yhdellä napinpainalluksella avata ikkunan, yhtään en ole jäänyt ikkunan kammella veivaamista kaipaamaan. Vielä kun noi lasit saisi edes kiinnipäin toimimaan ilman että on virta päällä, niin monta kertaa on jäänyt ikkuna raolleen kun on ajanut parkkiin ja sammuttanut auton ja sitten kun on ovea avaamassa on kiroillen kääntänyt virrat takaisin päälle että saa ikkunan kiinni.

  Ja kun tulee työn puolesta ajeltua pidempiäkin matkoja pitkin maata niin cruise tuntuu varsin mukavalta. Ennen ilman cruisea oli lähes pakko pitää kahvipaussi parin sadan kilsan välein kun kaasujalka alkoi väsyä mutta nyt menee helposti 500km yhdellä istumalla ellei tarvitse vessareissun takia pysähtyä.

  Integroitu handsfree olisi kiva juttu mutta sitä ei nykyisestä kulkineesta löydy. Kuitenkin tuntuu että koko ajan tulee enemmän varsinkin työpuheluita kesken ajon eikä viitsisi ihan hirveästi puhelin korvallakaan ajella. Tietty lämmitetyt sivupeilit saattaisi olla mukava lisä myös, peilejä on ikävä talvella raaputella puhtaaksi ennen liikkeellelähtöä. Muita herkkuja ei ainakaan tällä hetkellä edes osaa kaivata mutta kattoo nyt kun seuraavan kerran vaihtaa autoa ja mukana tulee jotain mitä ennen ei ole ollut niin haluako sellaisesta enää luopua.

  Itse en kaipaa mitään integroitua navigaattoria, kännykkä hoitaa telineessään saman asian silloin harvoin kun kyseistä ominaisuutta tarvitsee. Samoin älyavaimia, start/stop-automatiikkaa taikka penkkien sähkösäätöjä en kaipaa. Pysäköintiavustin, parkkitutka tai joku vastaava on vähän siinä rajoilla, kuitenkin on tuhansia kertoja taskuparkkiin ja muutenkin ahtaisiin paikkoihin pysäköinyt ihan manuaalisestikin joten se homma tulee jo niin selkäytimestä että tuskin kyseisistä olisi mulle liiemmin apua. Toki tuolla liikenteessä monesti näkee sellaisia ihmisiä jotka eivät millään meinaa saada autoa parkkiin niin jollekin sellaiselle tuollaiset saattavat ollakin ihan paikallaan.
   
 3. nacke

  Rekisteröitynyt:
  01.01.2013
  Viestejä:
  1 237
  Perinteisellä tekniikalla jäädään jo miinuksen puolelle, kun S/S tappaa starttimoottorin ja akun nopeammin. EU-testisykliä varten se on keksitty.

  Kai tuostakin silti joku tykkää, ja silloinhan varuste ei ole turha;)
   
 4. petepeluri

  Rekisteröitynyt:
  05.11.2003
  Viestejä:
  8 982
  Integroidulla navigaattorilla en tekisi yhtään mitään, tarvetta pari kertaa vuodessa mihin puhelin riittää hyvin kympin telineen kanssa.
  Automaatti-ilmastoinnista en luopuisi, jää turha kytkimien kääntely pois.
  Sähköpenkki tuntuu turhalta kun penkkiä ei tarvitse käytännössä koskaan säätää.
   
 5. TeknoR

  Rekisteröitynyt:
  10.08.2002
  Viestejä:
  16 417
  Mulla oli yhessä autossa sähköpenkit muistilla. Ainoo hyöty se, että saa tosiaan tallennettua eri säädöt jos on useampi kuski. Napin painalluksella löytyy ne omat, jotka on just niiku pitää... näppärästi peilitkin säätyi myös samalla.
   
 6. naula

  Rekisteröitynyt:
  28.05.2000
  Viestejä:
  138
  Jouduin erään uuden auton rattiin, niin sainpa huomata, että lasinpyyhkimien tihkutoiminto on korvattu automaatilla, joka ei todellakaan toimi, niin kuin pitäisi. Raivostuttavaa. Saahan niitä automaatteja olla, mutta kyllä pitäisi löytyä manuaalitoimintokin.
   
 7. lapsus linguae

  Rekisteröitynyt:
  06.10.2003
  Viestejä:
  1 633
  Joo, en ole itsekään viitsinyt sitä tyypillisesti vähintään tonnia sijoittaa. Kivahan se tosiaan olisi katsoa katunäkymää, mutta ei aivan niin kiva. Pysäköintitutkaa en jättäisi pois enkä vaihtaisi ledivaloista enää ainakaan perushalogeeneihin.
   
 8. larez

  Rekisteröitynyt:
  21.05.2011
  Viestejä:
  470
  Hyödyllisten listaan ehdottomasti lämmitettävä tuulilasi ja webasto. Fordin kanssa yhtä juhlaa kuin ei tarvitse ikinä rappailla jäitä ja venailla huurteen poistumista kun tuuliläsin lämmitys tapahtuu silmänräpäyksessä. Webaston hyötyä tuskin tarvitsee edes perustella.
   
 9. Incredible Buff

  Rekisteröitynyt:
  17.03.2008
  Viestejä:
  3 223
  Nahkaratti on kyllä ihan must. Esim. Honda Civicin perusmalli Comfort on muuten ihan riittävästi varusteltu automaatti-ilmastointeineen ja vakkareineen ilman turhia himmeleitä kuten parkkitutkat tai muut kuljettajan avustimet, mutta se uretaanipäällysteinen ratti on jotain aivan kamalaa ja ei sellaista voi edes harkita.
   
 10. naukki

  Rekisteröitynyt:
  06.01.2002
  Viestejä:
  527
  Kaukokäynnistettävä webasto. Voi aina miettiä sopivan kellonajan milloin haluaa lämpimään autoon saapua. Lämmitettävä tuulilasi löytyy autosta, mutta idea vähän katoaa kun auto aina lämmin ja sula.

  Lisään listaan automaattiset pitkät valot häikäisyestolla. Kun ajaa pimeää maantietä, jossa koko ajan vastaantulijoita, niin ainoa toinen vaihtoehto on lähivalot, joilla sitten näkyvyys vähemmän.

  Muita ehdottomia minulle ovat integroitu handsfree sekä avaimeton ajo. Jälkimmäisen ehdoton turhakemainen kätevyys tuli kuitenkin yllätyksenä, ei enää tarvitse räplätä avainta autoon mennessä tai lähtiessä.
   
 11. + Bluetooth-handsfree
  + Parkkitutka/kamera (ainakin pääkaupunkiseudulla kun joutuu ahtaisiin taskuihin peruuttelemaan)
  + Sadetunnistin (ikävä säätää jatkuvasti pyyhkimiä kun hiljaa ajaessa/valoissa sataa "vähemmän" kuin kovassa vauhdissa)
  + Peilien ja tuulilasin lämmitys
  + Sähkölasit

  - Tehtaan navi (montako sataa euroa maksaa karttapäivitykset ja tarjoaako autovalmistaja niitä koko auton elinkaaren ajan, eli Suomen tapauksessa ~20 vuotta)
  - Start/stop-systeemi (Juuri kun nostat kytkimen ja auto sammuu, niin saakin jo polkaista uudestaan kun valot vaihtuikin vihreälle)
  - Takalasin pyyhin (En muista koskaan käyttäneeni kyseistä takalasin naarmutuslaitetta. Taitaa tosin pääsääntöisesti olla vakiovarusteena autossa kuin autossa poislukien sedanit)
   
  Viimeksi muokannut ylläpidon jäsen: 15.03.2015
 12. MaZo

  Rekisteröitynyt:
  22.11.2002
  Viestejä:
  1 399
  Äkkiseltään miettien, varusteet jotka vaikuttavat mukavuuteen niin paljon että ovat likimain pakko olla.
  Automaattivaihteisto
  Vakionopeudensäädin
  Automaattinen ilmastointi
  Ajonopeuden mukaan säätyvä ohjaustehostin
  Penkki jossa säädöt riittää lyhyelle kuskille, lisäksi kattava valikoima lisäsäätöjä selkää varten*.
  Keskikyynärnoja

  *Pääosa japseista suljetaan pois vaihtoehdoista tässä kohdin.
   
 13. Werthe

  Rekisteröitynyt:
  28.09.2012
  Viestejä:
  78
  Kaikenlaista on kyllä ollut vuosien varrella, mukaan lukien penkit hierontaohjelmilla (tälläkin hetkellä), mutta yksi halvimmista lisävarusteista tuntuu nykyään aivan ehdottomalta.

  +Ratinlämmitin :D

  Toki on kännykällä päälle lähtevä webasto, mutta ei sitäkään joka risauksesta tule laitettua päälle. Ratti lämpenee alta minuutin, eikä tarvitse enää edes harkita hanskojen käyttöä talvella.

  +Ilmajousitus korkeuden säädöllä

  Ei ihan halvin, mutta helpottaa elämää töissä ja vapaa-ajalla
   
  Viimeksi muokattu: 15.03.2015
 14. tuoppi`

  Rekisteröitynyt:
  29.03.2002
  Viestejä:
  5 299
  Itselle ainoa pakollinen on ilmastointi. Siitäkin riittää manuaali.
   
 15. tuoppi`

  Rekisteröitynyt:
  29.03.2002
  Viestejä:
  5 299
  Tuo on käsittääkseni pakollinen jos autossa ei ole perää tarpeeksi takalasin jälkeen. Riippuu sitten autosta miten hyödyllinen se on. Joissain autoissa ilmavirta heittää vedet ja kurat siihen takalasille jolloin ihan kiva että sen voi pyyhkäistä puhtaaksi. Joissain autoissa taas sitä vettä ja kuraa ei lennä takalasille. Erona voi olla ihan vaan joku pieni lippa.
  Tämän kanssa pitää olla se automaatti. Nimittäin manuaaleilla olen huomannut että tuo kyynärnoja on vain edessä kun yrittää vaihtaa vaihteita. Joissain vielä todella pahasti että pitää vääntää käsi ihan outoon kulmaan että saa vaihdettua vaihdetta, ja vielä tietenkin niin ettei kyseistä kyynärnojaa edes saa käännettyä pois tieltä.
   
 16. Backman

  Rekisteröitynyt:
  02.10.2001
  Viestejä:
  714
  Tähän kun lisää edes puolisäälliset hifit, niin ollaan aika lailla kohdillaan. Kun köyhänä joutuu katteleen käytettyjä, niin vaikuttaa että olen about yksin mielipiteeni kanssa...
   
 17. TeknoR

  Rekisteröitynyt:
  10.08.2002
  Viestejä:
  16 417
  Keskikyynärnojalla ei lyhyt kuski taas tee mitään, kun penkki on lähempänä rattia. En ainakaan itse ole löytänyt autoa jossa voisi pitää kättä kyynärnojalla..
   
 18. M3TAL_L0RD

  Rekisteröitynyt:
  28.05.2007
  Viestejä:
  2 677
  Ihan mukava takapenkillä, edessä turha.
   
 19. Incredible Buff

  Rekisteröitynyt:
  17.03.2008
  Viestejä:
  3 223
  Mulla oli tuo yhdessä autossa ja pari kertaa alussa kokeilin. Sen jälkeen ei käyttöä löytynyt joten aivan turha varuste.
   
 20. valvoline

  Rekisteröitynyt:
  03.04.2003
  Viestejä:
  1 515
  mikä merkki on niin tyhmän suunnitellut että se käyttää normaalia starttia ja auton normaalia akkua? Luulisi tuollaisen olevan hidaskin.
   
 21. MaZo

  Rekisteröitynyt:
  22.11.2002
  Viestejä:
  1 399
  Mersut ja bemarit ainakin tarjoaa sellaista kyynärnojaa joka sopii omaankin käyttöön. Tuossa seiskassa on liukuva kyynärnoja joka toimii vallan mainiosti. Touranissa ja tiguanissa samoin ihan toimiva kyynärnoja.
   
 22. en oo ilmottamassa Banned

  Rekisteröitynyt:
  29.07.2006
  Viestejä:
  3 385
  Keskikyynärnoja on ihan ehdoton varuste, jos joutuu autoon jossa sitä ei ole on heti jotenkin orpo olo ja käsi hamuilee tyhjää.
   
 23. Iceborg

  Rekisteröitynyt:
  13.09.2000
  Viestejä:
  223
  Kyllähän se kaikilla merkeillä samaan tapaan toimii, eli startti, akku ja latausjärjestelmä on mitoitettu eri tavalla jo valmistusvaiheessa. Ja kun auto on kunnossa ja moottori lämmin niin sehän käynnistyy hyvin nopeasti. Mitä nyt kokeillut Start&Stop järjestelmiä niin siinä ajassa kun omat reaktiot siirtää jalkaa valon vaihtuessa vihreälle niin auto on ajokunnossa.
   
 24. Mawerick

  Rekisteröitynyt:
  23.04.2002
  Viestejä:
  2 686
  Mulle ei oo käyttöautossa pakollisia kuin cruise, ilmastointi ja automaattivaihteisto. Toki nykyisessä on sähkösäätöiset nahkapenkit muistilla ja ilmastointi on automaattinen mutta ne nyt ovat vain plussia, samoin kuin sähköikkunat ja -peilit sekä kauko-ohjattava keskuslukko jotka myös löytyvät. Autolla tosin ikää jo 20 vuotta.
   
 25. SandWiz

  Rekisteröitynyt:
  21.06.2002
  Viestejä:
  1 250
  Itsellä ei oikeastaan ole ainuttakaan välttämätöntä varustetta ja ei oikein voisikaan olla kun nykyisessa käyttiksessä ei ole monia sellasiakaan asioita, jotka ovat olleet perusvarusteita vuosikausia kaikissa autoissa. Lämmityslaitekkin on varsin helppokäyttöinen kun koko vehkeessä on vain kaksi säädintä, eli puhaltimen nopeuden säätö (kaksi nopeutta) ja lämpötilan säätö. :D Takalasin lämppärit, tihkukytkimet ja sun muut turhuudet toki puuttuvat myös.
   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti