Osakkeisiin sijoittaminen - mistä aloittaa?

Viestiketju alueella 'Yleistä keskustelua' , aloittaja sendi, 23.02.2009.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
 1. platinumi

  Rekisteröitynyt:
  12.02.2013
  Viestejä:
  207
  Mikä on muuttunut Nordeassa kun näyttää toimeksiantoa syöttäessä kaupankäyntikuluksi tuon 8e minimin. Kait tuo 1% katto on edelleen käytössä kuitenkin.

  Edit: Okei näkyyhän nuo kulut oikein tuossa alempana kun painaa että laske. Ei näköjään tuo arviolaskuri jostain syystä halua älytä asiaa.
   
  Viimeksi muokattu: 03.07.2018
 2. Fagerholmi

  Rekisteröitynyt:
  03.11.2016
  Viestejä:
  126
  Moro, sijoittaminen on alkanut kiinnostamaan.

  Olen miettinyt Nordnet superrahasto suomea, osaako joku sanoa onko nyt hyvä aloittaa vai suositteletteko jotain muuta rahastoa?

  Tarkoitus olisi säästää n. 100e /kk tai enemmän jos rahapussi antaa periksi. Vaihteleva palkka, sekä ASP säästö, auto- ja opintolaina maksettavana.
   
 3. Paapaa

  Rekisteröitynyt:
  14.04.2005
  Viestejä:
  11 030
  Aina on hyvä hetki aloittaa, sillä kukaan ei osaa ennustaa, milloin kurssit romahtavat. Suosittelen sijoittamaan kuukausisäästö-ETF:iin, niin saat paremman hajautuksen. EUNL + IS3N on kombo, jolla katat koko maailman. Satasella kuitenkin kannattaa sijoittaa ehkä vain EUNL:ään. Järkevä painotus olisi 9 osaa EUNL, 1 osa IS3N. Jälkimmäinen on siis kehittyvät markkinat.

  Mutta ei Superrahastot huonoja ole, hajautus jää niillä hiukan kapeammaksi, mutta ehdottomasti tyhjää parempia.
   
 4. Fagerholmi

  Rekisteröitynyt:
  03.11.2016
  Viestejä:
  126
  Niin, ehkä se oli tuo kuluttomuus mikä pisti silmään.
  Ja joo tosiaan vaihteleva palkka niin laitoin ihan alakanttiin ton summan, että ainakin 100e mutta sanotaan mahdollisesti myös vaikka 400e.

  Tykkään vaan pelata varman päälle ja pitää säästö tililläni muutaman lantin, jos paha päivä yllättää :)

  En oo hirveästi kerennyt tutustua tuohon ETF hommaan, mutta sen verran kerkesin jostain lukasta että oliko kuukausisäästö ETF ostotapahtuma kuluton? Eli mitäs kaikkia kuluja siihen sit jää?

  Mitä mielipidettä, jos sijoitus on vaikka 200e/kk tai 300e/kk, suosittelisitko juuri tota EUNL + IS3N comboa vai esim. 150e EUNL 50e IS3N ja loput superrahasto suomeen?

  Edit: luin aiemman vastauksen, jossa puhuit 9 osaa EUNL ja 1 osa IS3N, mutta tarkoititko ylipäätänsä vai tuossa 100e kk esimerkissä?
   
  Viimeksi muokattu: 14.08.2018
 5. Paapaa

  Rekisteröitynyt:
  14.04.2005
  Viestejä:
  11 030
  Superrahasto suomen edut on se, että kaikki summat passaavat (>15e), kuluja ei ole ostossa eikä myynnissä, ja Suomen kohdalla on vielä veroporkkana (rahasto ei maksa osingoista veroja). Eli pieni siivu Suomea on musta hyvin perusteltu.

  Kuukausisäästö-ETF:issä ei ole ostokuluja, myydessä on min. 15e/laaki. Juoksevia kuluja luokkaa <0,2% (ovat olleet laskusuunnassa). ETF:issä on myös ostettava kokonaisia osuuksia kerralla. Eli jos haluaa ostaa suhteessa 9:1, ei se satasella mitenkään onnistu. Olikohan se markkina-arvoihin perustuva "oikea" suhde 85/15. Ja sitä voi toki oman maun mukaan muuttaa riskinsiedon mukaan.

  Itse laittaisin leijonanosan EUNL:ään ja sitten sopivasti lopu IS3N:n ja Suomen välille. Tai jotain muuta. Ei ole oikeaa vastausta ja oma ehdotuksesikin on oikein passeli. Suhteita voi jatkossa tuunata jos mieli muuttuu.
   
 6. 4uvak91

  Rekisteröitynyt:
  09.04.2013
  Viestejä:
  228
  Terve, noob in da house. Nordnettii ajatellu kanssa ja rahastoista aloittaa tämän sirkuksen. Perus käsityksiä on asioista, mutta mistä kannattaisi aloittaa (jotta saa termistöt ja käsitteet kaaliin) ja mitä kannattaisi lukea ennen kuin tekee nordnettiin tilin ja hyödyntää oikein kunnolla ton uuden asiakkaan etuja? Opiskelija olen ja ajattelin palkasta sijoittaa vähän kolikeita.
   
 7. siperiankuu

  Rekisteröitynyt:
  13.12.2016
  Viestejä:
  985
  Itte en oo lukenut mitään, oon vaan ostanut osakkeita ja Nordnetin ilmaisia rahastoja suhteessa 2:1. Rahastot eivät ole tuottaneet mitään, koska ostin aluksi pienellä summalla ja sen jälkeen tankkasin reilusti lisää, niin se johti siihen, että pienikin heilautus syö aiempia voittoja nopeasti. Suomi-rahaston osalta +- 0 ja Norja-rahastosta pikkuisen paremmin. Onhan noiden rahastojen ostaminen turvallisempaa, että jos tulee joku isompi rommaus, niin niiden myymisestä ei koidu lisää tappioita. Varsinkin jos sen aloitustarjouksen huumassa sijoittelee minne sattuu, niin kaikkien myyminen yhdellä kertaa normaalilla välityspalkkiolla voi poikia ison jälkilaskun.

  Ainoa sääntöni on se, että jos osake on selvässä kuplassa, niin en osta. Enkä oikeastaan ostaisi myöskään juuri ennen osavuosikatsauksen julkaisua, koska silloin voi tulla pomppauksia moneen suuntaan. En vaan ole aina jaksanut tarkistaa ennen napin painamista, että joko se tulos on julkaistu...

  NIin ja se paras aika sijoittaa meni jo. Tämä vuosi on ollut nollatulosta omalta osaltani.
   
  Viimeksi muokattu: 15.08.2018
 8. dephy

  Rekisteröitynyt:
  03.07.2001
  Viestejä:
  516
  No eipä osakkeita osteta sen takia että niitä oltaisiin kohta myymässä. Sijoitushorisontiksi 5-50v ja nauti vaurastumisesta. Sijoita laatuyhtiöihin, hyviin osingonmaksajiin. Ihan sama mitä indexi näyttää saat silti vuosittain vähintään 5% osinkotuoton.
  500teur salkun keräät vuosien saatossa niin voit halutessasi jäädä pois työelämästä elämään osingoilla. Niin ja Suomeen ei kannata jäädä.
   
  Viimeksi muokattu: 15.08.2018
 9. kalahoo

  Rekisteröitynyt:
  13.02.2014
  Viestejä:
  74
  Pakko ottaa pariin juttuun kiinni:
  -"Rahastot eivät ole tuottaneet mitään" --> rinnakkaisessa sivulauseessa kuitenkin sanot, että voittoja on tullut. Kurssit heiluvat, mutta pitkällä aikavälillä voi olla melko varma saavansa sen historiallisen 5-10% tuoton lähes millä tahansa perinteisellä länsimarkkinan kohdeosuuksiin sijoittavalla rahastolla. Nyt vain ostetut rahasto-osuudet on painotettu väärin. Helpointa on sijoittaa tasaisesti sama summa, jolloin ajallinen hajautus takaa edellä mainitun k.a. tuoton (toki ymmärrettävää, että sijoitettavaksi jäävä summa ei aina ole vakio).
  -"jos tulee joku isompi rommaus, niin niiden myymisestä ei koidu lisää tappioita" --> myynti, kun kohdeosuus on tappiolla on ainoa varma tapa tehdä tappiota. Mistä tiedät milloin myynti kannattaa tehdä? Edelleenkin suosittelen indeksisijoittajalle sokeaa, tasaista ostamista riippumatta kohdeosuuden kurssista. Vain näin saat k.a. tuoton varmasti. Strategiaa lennosta vaihtamalla tehdään tilastollisesti enemmän tappiota kuin voittoa.
  -"Varsinkin jos sen aloitustarjouksen huumassa sijoittelee minne sattuu, niin kaikkien myyminen yhdellä kertaa normaalilla välityspalkkiolla voi poikia ison jälkilaskun." --> tämä on hyvä ja järkevä neuvo. Liian usein nähnyt, että huiskitaan rahoja sinne tänne, jolloin ei ensinkään perehdytä sijoituskohteeseen ja lisäksi tulevat kulut ostoista ja myynneistä päälle.
  -"että jos osake on selvässä kuplassa, niin en osta" --> Mistä tiedät, onko osake kuplassa? Tai jopa koko markkina? Kuplat on helppo tunnistaa jälkikäteen, mutta silti lähes kaikki markkinatoimijat menevät isolla osakepainolla tilastollisesti pörssi(kupla)romahduksiin.
  -"Enkä oikeastaan ostaisi myöskään juuri ennen osavuosikatsauksen julkaisua" --> Mikset? Jos olet sijoittanut "hyviin" yhtiöihin, osarit antavat vain paikan tarkistaa omat analyysit suhteessa yhtiön lukuihin ja tilannekatsauksiin. Osavuosikatsausten aiheuttama kurssiliike on siten SIJOITTAJALLE pelkkää kohinaa. Spekulointi on asia erikseen.
  -"NIin ja se paras aika sijoittaa meni jo." --> Vai niin - kiinnostava fakta. Mihin perustat tämän? Milloin neuvoisit sijoittamaan, jotta tuottoni on maksimoitu esim. 20 v horisontilla? (kysymys on sarkastinen)
   
 10. sapatti

  Rekisteröitynyt:
  05.01.2013
  Viestejä:
  167
  Tämä valitettavasti näkyy.
   
 11. 4uvak91

  Rekisteröitynyt:
  09.04.2013
  Viestejä:
  228
  Palaten tähän vielä, vinkkejä kaipaisin.
   
 12. Paapaa

  Rekisteröitynyt:
  14.04.2005
  Viestejä:
  11 030
  Opiskelijana saat ehkä opintotukea, joten et halua osinkoja, etkä halua tehdä luovutusvoittoja Kelan takia. Tulonvalvonta rankaisisi sinua. Haluat siis rahastojen kasvuosuuksis eli rahastoja tsi ETFiä, jotka eivät maksa tuottoja ulos vaan uudelleensijoittavat ne.

  Suosittelen Nordnetin kuukausisäästöohjelmaa ja sieltä EUNL + IS3N -komboa suhteessa 9:1 - 8:2. Noissa matalat kulut (<0.2%), eikä ostokomissiota kun teet kuukausisäästön kautta.

  Myös Superrahastot edullisia ja niitä voi lstaa vapaasti millä summalla tahansa.

  Suorat ostot jättäisin siihen kun et enää saa tukia.
   
 13. 4uvak91

  Rekisteröitynyt:
  09.04.2013
  Viestejä:
  228
  Kiitos näistä, opiskelija en kauan enää ole. Mutta tutustutaan rahastoihin joo ensin.
   
 14. TuuSaR

  Rekisteröitynyt:
  11.06.2000
  Viestejä:
  3 597
 15. markkamies

  Rekisteröitynyt:
  22.04.2012
  Viestejä:
  14
 16. SundeR

  Rekisteröitynyt:
  11.09.2003
  Viestejä:
  4 990
  Itsellä on suvussa miljonääri jolle raha tosiaan on kaikki kaikessa. Ei sen käyttäminen tai mukava elämä, vaan kuulemma onnensa saa siitä kun kerätty summa kasvaa kasvamistaan.

  Kannattaa olla varovainen näiden asioiden kanssa :)
   
 17. Lepanokka

  Rekisteröitynyt:
  26.11.2007
  Viestejä:
  1 412
  Miksihän jotkin pörssiyhtiöt on osuuspankin osakkeissa listattu kahteen tai useampaan pörssiin mutta kauppaa voi käydä vain yhteen?

  Meneekö se "valittu" aina kotimaan mukaan ja onko sillä mitään merkitystä kummassa kauppaa käy, pois lukien valuuttamaksut?

  Sitten vielä tuosta rajahinnasta...

  Onko se yleisesti niin näissä palveluissa, sanotaan nyt vaikka tuo op, että vain toteutuneista kaupoista menee maksu? Vai joudunko aina maksamaan jotain jos kokeilen ostaa jollain summalla eikä kauppaa synnykään?
   
  Viimeksi muokattu: 24.08.2018
 18. Paapaa

  Rekisteröitynyt:
  14.04.2005
  Viestejä:
  11 030
  Näissä kannattaisi aina kertoa, mitä firmaa tarkoitat, niin ei tarvitse arvuutella syitä. Suomalaisen firman kohdalla perinteisen tulkinnan mukaan suomalainen ei saa ostaa suomalaista pörssiyhtiötä hallintarekisterin kautta, joten siitä syystä osto ehkä estetty ulkomailla.

  Ja miksi firma listautuu kahteen pörssiin? Sillä saa lisää mm. näkyvyyttä, omistajia, pääomia ja osakkeille lisää likviditeettiä.

  Ei hajua, miten OP toimii. Mutta poislukien suomalaiset osakkeet, voisin kuvitella, että saat valita pörssin, jos tuo pörssi vaan on OP:n tarjonnassa. Sinänsä pörssi ei vaikuta muuta kuin valuuttakurssien osalta, ja sen osalta että saatetaan periä osinkojen lähdeverot väärin. Ne voi takaisinperiä, mutta prosessi ei välttämättä ole helppo/ilmainen.

  Yleensä vain toteutuneista, mutta tämän tiedon löydät yleensä hinnastosta. Esim. Nordnetissä enintään 10 osassa toteutunut toimari niputetaan yhteen per päivä. Ja keskimäärin ei ehkä kannata hassata aikaa "pilkkimiseen" likvideillä osakkeilla. Jos haluat ostaa osaketta, osta sitä niin että kauppa toteutuu ja mene tekemään jotain muuta :)
   
 19. - NFE -

  Rekisteröitynyt:
  17.09.2000
  Viestejä:
  1 098
  Osaakos joku selittää, että miten toimii Seligsonin tuotto-osuudet, jotka siis ilmeisesti uudelleensijoittavat osingot ja korkotuotot takaisin rahastoon kasvamaan korolle korkoa? Sitä kun ei tuolta näe mitenkään. Joku vuosia sitten ostettu määrä rahastoa näkyy edelleen olevan sama määrä omistuksessa, eikä se ole kasvanut mihinkään. Kuuluisiko sen näkyä jotenkin jossain, vai miten tämä homma toimii?
   
 20. ojisama

  Rekisteröitynyt:
  23.11.2006
  Viestejä:
  5 078
  Rahaston arvo kasvaa uudelleensijoitusten myötä.
   
 21. Zalasha

  Rekisteröitynyt:
  10.12.2003
  Viestejä:
  1 642
  Selittäkääs tyhmälle mitä tuo hallituksen budjettiin kirjattu sijoitussäästötilin 50 000€ yläraja tarkoittaa?
   
 22. SundeR

  Rekisteröitynyt:
  11.09.2003
  Viestejä:
  4 990
  Varmaan sitä että tilin edut eivät toimi jos sillä on arvoa yli 50 000. Mitään vitun järkeä tässä ei ole, esim Ruotsin vastaavassa systeemissä ei kattoja ole.
   
 23. Paapaa

  Rekisteröitynyt:
  14.04.2005
  Viestejä:
  11 030
  Ei lainkaan noin. Vaan että tilille saa laittaa enintään 50000e rahaa. Potti saa kasvaa vaikka miljardiin ja verottomuus säilyy. Ja toisin kuin aluksi ounasteltiin, myös osingot saa verottomana. 50k on valitettavan matala katto, mutta kyllä tämä silti on hyvä ja tuntuva uudistus monelle piensijoittajalle.
   
 24. Paapaa

  Rekisteröitynyt:
  14.04.2005
  Viestejä:
  11 030
  Tarkemmin sanottuna arvo ei laske kasvuosuuksissa, toisin kuin tuotto-osuuksissa.

  Kyse on kasvuosuuksista. Kasvuosuuksissa osingot sijoitetaan uudelleen. Tuotto-osuuksissa ne maksetaan ulos. Ja se menee näin:

  1. Omistat osuuden, jonka arvo 10e (ja koostuu yhdestä 10e arvoisesta osakkeesta).
  2. Osakkeesta irtoaa 1e osinko -> osuutesi arvo laskee 9 euroon, osinkoa ei ole vielä edes maksettu rahastolle.
  3. Parin viikon päästä rahasto saa osingon, jolloin osuutesi arvo palaa 10 euroon (9e arvoinen osake ja 1e käteinen)
  4. Jossain vaiheessa rahasto uudelleensijoittaa euron, jolloin sinun osuutesi arvo on yhtä 10e (9e osake, ja lisäksi 1/9-osake = 10e).

  Tuotto-osuuksissa kohdassa 3 rahasto maksaa sen euron sinulle (miinus verot) ja sinulle jää 9e arvoinen osuus ja käteistä itsellesi omalle tilillesi.
   
 25. SundeR

  Rekisteröitynyt:
  11.09.2003
  Viestejä:
  4 990
  Okei, tämä parantaa kyllä tilannetta! Katsoo millainen tuosta tulee ja mikäli toimiva niin avata suoria osakeostoja varten.
  Juuri osingon verotuksesta johtuen olenkin pitkään suosinut ETF:iä, jotka sijoittavat suoraan osinkonsa.

  Tilille ei saa siirtää olemassaolevia osakkeita:

   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti