Osakkeisiin sijoittaminen - mistä aloittaa?

Viestiketju alueella 'Yleistä keskustelua' , aloittaja sendi, 23.02.2009.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
 1. damu

  Rekisteröitynyt:
  20.12.2003
  Viestejä:
  998
  Pelkästä ruplan kurssista tulee +~30% jos olet ~vuosi sitten ostellut. Siihen pienoinen öljyn hinnan nousu ja muistaakseni markkinat ylilöi odotetusti noi pakotteet.
   
 2. Valtteri Ekola

  Rekisteröitynyt:
  20.11.2007
  Viestejä:
  215
  Osakkeet ei nouse valuutan mukana mitenkään automaattisesti. Ainoastaan siis jos noteeraat jossain valuutassa osakkeidesi arvon, niin valuutan arvomuutos näkyy osakkeiden laskennallisessa arvossa. Ruplan kurssin nousuhan on huono asia mm. Venäläisille öljy-yhtiöille, joiden kustannukset nousevat samaan tahtiin.
   
  Viimeksi muokattu: 03.02.2017
 3. Paapaa

  Rekisteröitynyt:
  14.04.2005
  Viestejä:
  11 030
 4. Valtteri Ekola

  Rekisteröitynyt:
  20.11.2007
  Viestejä:
  215
  Samaa mieltä, asuntoihin kiinnostaisi lähteä, mutta ei mitenkään suurella painolla tai vaivalla. Nykyisessä asuntomarkkinatilanteessa sitä tuntisi tekevänsä ihan yhteiskunnallista hyvää. Oravan tullessa heräsi toivo tästä, mutta kun REIT-kilpailua ei ole, niin mitä muuta se voi olla kuin tuollainen kuppaus.
   
 5. Neeriz

  Rekisteröitynyt:
  22.11.2013
  Viestejä:
  690
  Whattefak :confused:

  Tota Kalastajatorpan omistajaa omassa vasussa. Eli siis NySe:APLE
  Murhaavan tylsä osinkokone, kerran kuukaudessa pamahtaa tili soikeeks. Tosin tuottaa puolet vähemmän kuin joku Suamihimmeli, eli vaatimattomat 6% nykykurssilla.

  Niin tylsä että ihan v*tuttaa :mad:
   
  Viimeksi muokattu: 05.02.2017
 6. Smallspender 2.0

  Rekisteröitynyt:
  15.01.2013
  Viestejä:
  115
  Minkäslaisia ratkaisuja olette käyttäneet käteiskassan pitoon? Itse olen osan jo siirtänyt Bank Norwegianin puolelle parhaan korkotuoton perässä, mutta koska tuohonkin liittyy mahdollisessa Bank Norwegianin konkurssissa euro - Norjan kruunu kikkailuja, niin kaikkea en ole sinne viitsinyt siirtää. Oletteko siis käyttäneet tuon lisäksi joko jotain muuta pankkia tai lyhyen koron rahastoa käteiskassan hallintaan?
   
 7. aeayyi

  Rekisteröitynyt:
  18.06.2011
  Viestejä:
  192
  Näkisin, että valuuttariski on Bank Norwegianissa aika pieni. Jotta sinne tallettamasi raha menettäisi arvonsa, pitäisi pankin mennä ensin konkurssiin, ja sen jälkeen, ennen kuin saat rahasi takaisin, Norjan kruunun arvon suhteessa euroon pitäisi tippua voimakkaasti. Ei liene kovin todennäköistä, että nämä tapahtuisivat juuri samaan aikaan. Mahdollista toki.
   
 8. Kirvesmoottori

  Rekisteröitynyt:
  26.12.2012
  Viestejä:
  30
  Nyt olisi semmoinen tilanne, että töistä jää kaikkien menojen jälkeen säästöön 1000-1500€/kk, tilillä makaa karvan vaille 50000, koska en ole ymmärtänyt sijoittaa ja suvun puolelta ei ole tämmöiseen kannustettu, enemmänkin sanottu ettei kannata.

  Tarkoitus olisi ostaa myös oma asunto tässä tänä vuonna (joku kerrostalokaksio, asun nyt vuokralla ja se on hiukan vajaa 700/kk) ja olen ajatellut seuraavaa: 10k jonkinlaisena helposti käytettävänä varmuusvarana yllättäviä kuluja varten, 30k asuntoon ja 10k nyt aluksi sijoituksiin. Miltä tämmöinen jako kuulostaa?

  Sijoituksena olen ajatellut seligsonin pharmaa ja global brandseja. Lisäksi kiinnostaisi aloittaa jokin pieni suora osakesijoittaminen teslaan ja litiumiin jollain tavalla, koska uskon kovasti sähköautoihin ja niiden oheisteollisuuteen. Ajattelin aluksi tähän jotain about 1000e laittaa.

  Tilini ovat Nordeassa, joka ilmeisesti on halpa osakekaupan välittäjä? Ts. kannattaako Nordnet-tili tässä kohtaa lainkaan?

  Jokin alan peruskirja voisi kiinnostaa lukea ja matematiikka ei pelota yhtään. Mitä olen ajatellut huonosti ja mitä te suosittelette?
   
 9. mkoosebi

  Rekisteröitynyt:
  01.01.2005
  Viestejä:
  206
  Pistä vaan 100% asuntoon. Myöhemmin sitten sijoituksiin sen verran kun on valmis häviämään. nyky hinnoilla tuotot voi jäädä 0% pintaan pitkäksi ajaksi tai mennä miinukselle. Karua hommaa lyhennellä as. lainaa ja kattella sijoitus salkkua joka on -20%.
   
 10. tuoppi`

  Rekisteröitynyt:
  29.03.2002
  Viestejä:
  5 298
  Toisaalta sitten on kaikki kiinni siinä asunnossa. Korot on nyt myös alhaiset.

  Minusta tuo suunnitelma että 30k asuntoon ja 10k sijoituksiin kuulostaa ihan toimivalta. Sijoitukset hajautuu muuhunkin kuin pelkästään asuntoon.

  Nordeaan tosiaan kannattaa laittaa suorat osakkeet, kun kerran se tilikin on siellä. Nordea on lisäksi nimenomaan halpa kun tarkoituksena on sijoittaa ulkomaisiin osakkeisiin.
   
 11. jinx1980

  Rekisteröitynyt:
  14.02.2003
  Viestejä:
  1 629
  Ja sitten muistaa sen että jos ostaa osinkoa maksavaa tavaraa niin nordea automaattisesti konvertoi ne tulot euroiksi (suolasella hinnalla), koska ei ole valuuttatilejä eli jotta saat sijoitettua osingot uusiksi joudut maksamaan 2x "suolaisen hinnan".
   
 12. smaster

  Rekisteröitynyt:
  05.10.2002
  Viestejä:
  215
  Itsellä tällä hetkellä suunnitelmana kerätä osakesalkku, joka on ainakin 50% tulevan asunnon arvosta, niin voin sitten "turvallisesti" ottaa pitkän laina-ajan, jonka avulla voin sijoittaa säästetyt lyhennysrahat osakkeisiin. Jos korot nousevat vahvasti, niin voin myydä osakkeet ja niillä vahvasti lyhentää velkaa. Luotan siihen, että saan paremman tuoton rahoille osakemarkkinoilla kuin omassa asunnossa.
   
 13. jmjh

  Rekisteröitynyt:
  27.09.2001
  Viestejä:
  2 836
  Minkälaisella aikavälillä olette asuntoja hankkimassa? Osakemarkkinoilla tulot on tietysti pitkällä aikavälillä parempi tuotto, mutta lyhyellä välillä ei kannata jättää huomiomatta sitä että montakin prosenttia säästöistä voi kadota tuleen yhtaäkkiä jos esimerkiksi Trump sekoilee kunnolla, Kiinassa sakkaa tai jotain vastaavaa.

  Omassa asunnossakin voi tietysti "tuotto" hävitä, mutta toisaalta jos nyt odottaessa asuu vuokralla niin vuokrahan se vasta meno onkin.
   
  Viimeksi muokattu: 06.02.2017
 14. Kosk3lo

  Rekisteröitynyt:
  30.11.2011
  Viestejä:
  520
  Jos kämpän maksussa ei ole ongelmaa sekä tulot riittävät myös elämiseen, niin ei osakkeita varmaan ole järkevää realisoida. Riippuen toki omasta riskinsietokyvystä ja sijoitushorisontista.
   
  Viimeksi muokattu: 06.02.2017
 15. Kirvesmoottori

  Rekisteröitynyt:
  26.12.2012
  Viestejä:
  30
  Kiitos kaikille asiallisista vastauksista. Minulla ei siis ole mitään ongelmaa sijoittaa tuota 10k, koska kerrostalokämpästä maksaa ja ihan mukavasti pois tuolla 30k alulla ja nyt tällä hetkellä hiukan vajaan 700e vuokralla lyhentelee lainaakin jo ihan mukavasti. Lisäksi tosiaan säästöön jää reilusti yli tonni kuukaudessa, eli tuota lyhennystäkin voisi kasvattaa/ottaa vastaan korkojen noususta aiheutuvaa hittiä. Varaa olisi myöskin laina-ajan pidentämisessä, koska nyt ei ole tarkoitus mitään luksuslukaalia hommata, ts. lainaa ei tarvitse silmittömän paljon.

  Asun Turussa, joten jos en nyt mitään ihan nistiluolaa osta, niin asunnosta eroonpääsynkään ei pitäisi kamalan vaikeaa olla jos eteen tulee vaikka muutto Helsinkiin, tai jotain ihan kamalaa tapahtuu ja pitäisi muuttaa vaikka vanhempien nurkkiin tms.

  Sitä tosin mietin varsinkin eilisen illan tutkimisen ja näidenkin kommenttien jälkeen, että onko nyt tosiaan huono hetki lähteä mukaan sijoitushommiin? Jos oletetaan, että tässä nousumarkkinan kolmessa vaiheessa on perää, eikä se olisi pelkkää numerologiaa, niin nyt taidetaan olla huippukohdassa/nousun kolmannessa vaiheessa (katselin Helsingin OMX25 indeksiä) ja kohta alkaisi laskettelu alaspäin. Tästä taisin jotain uutisiakin lukea, miten "musiikki soi vielä, mutta viimeisiä hitaita viedään" + tosiaan Trumpin arvaamattomuus. Mitä ajatuksia tämä herättää?

  Tietysti riskiä voi hajauttaa jakamalla sijoitukset pidemmälle ajalle. Entä olisiko (asunnon lisäksi) nyt jotain viisaampia sijoituskohteita kuin osakkeet/osakkeisiin perustuvat indeksirahastot? Miten esim. korot tai vastaavat? Tämä siis pitäen mielessä nämä vähän epävarmat näkymät osakehommille.
   
 16. ÖyWöy

  Rekisteröitynyt:
  07.08.2014
  Viestejä:
  80
  Korkorahastoihin tuskin kannattaa nyt sijoittaa, kun korot nollissa. Jos osakkeisiin haluaa lisähajautusta, niin voithan laittaa sen 50k asuntoon ja aloittaa kuukausisäästämisen osakkeisiin sillä 1k/kk. Tulee ajallista hajautusta siihen sijoittamiseen, joka suojaa sitten pahimmilta kurssilaskuilta.
   
 17. Paapaa

  Rekisteröitynyt:
  14.04.2005
  Viestejä:
  11 030
  Jossain määrin aina on huono hetki lähteä. Kun kurssit ovat nousseet, pelätään rommausta. Kun on rommanut, niin pelätään vielä suurempaa rommausta. Aina on joku mörkö nurkan takana ja osakkeet "liian kalliita". Mutta varmaa on ollut vain se, että jossain vaiheessa noustaan aiempien huippujen yläpuolelle. Ja toisaalta, vaikka jossain vaiheessa varmasti rommataan, ollaanko ehditty nousta sitä ennen niin paljon, että silti olisi kannattanut sijoittaa? Jaa-a, sitä en tiedä. Mutta kun sijoitushorisontti on kymmeniä vuosia, ei tällä ole kauheasti väliä.

  Pahin pelko on psykologia: ostat Nokiaa huipuilta, menetät ison osan rahoistasi ja lopetat tämän takia sijoittamisen kokonaan. Siksi itse suosin hajauttamista myös ajallisesti: ei tule sitä mahdollisuutta, että ajoitus meni pahimmalla tavalla metsään. Ja samaa suosittelen kelle tahansa sijoitusuraa aloittavalle.

  Koroista ei korkeita tuottoja saa. Paras lienee Norwegian Bank, josta saanee luokkaa 1,75% miinus verot. Jos kyse on rahasta, jolle ei ole suunniteltu lähiajan käyttöä, kannattaa sijoittaa suosiolla osakerahastoihin/osakkeisiin.
   
 18. Jerkof

  Rekisteröitynyt:
  04.08.2008
  Viestejä:
  63
  Mitä Small Cappi ETF:ffiä mestarit suosittelevat Eurooppaan ja USAan? SPDR:ltä näytti löytyvän pari suhteellisen pienikuluista (0,3%) mutta jos joltain isommalta toimijalta löytyisi vielä pienikuluisempi niin voisin luottavaisemmin alkaa siihen sijoittamaan.
   
 19. tuoppi`

  Rekisteröitynyt:
  29.03.2002
  Viestejä:
  5 298
  Sellainen sanonta: Paras hetki aloittaa sijoittaminen oli 20 vuotta sitten, toiseksi paras hetki on nyt.

  Ennustajia aina löytyy, mutta totuus on että ei kukaan tiedä mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Ei osakkeissa ole mitään rajaa että ne voivat nousta vain tiettyyn pisteeseen asti tai että nousu voi kestää vain tietyn aikaa. Toki laskuakin välillä tapahtuu ja voi tapahtua isostikin. Tähän pitää vaan varautua, niin henkisesti kuin sijoituksia hajauttamalla.

  Korkoihin ei kannata tällä hetkellä sijoittaa. Korkojen tuotto on aika hyvin ennustettavissa ja koska korot on tällä hetkellä pienet tuottokin on pieni. Ja riskinä on että korot nousevat jolloin tuotto menee miinusmerkkiseksi.
   
 20. Zetbo

  Rekisteröitynyt:
  19.07.2003
  Viestejä:
  491
  Vaikka uskot sähköautoihin niin se ei tarkoita, että Tesla on hyvä firma tai "voittaja" niissä sähköautoissa. Teslan taloustiedot on täyttä kuraa ja pysyy pystyssä vain, koska siihen "uskovilla" sijoittajilla on halua työntää rahaa siihen. Joskus ne sijoittajat haluavat (kohtuu varmasti) sitä tuottoa sille pääomalle ja nykyisellä arvostuksella se se tuotto pitäs olla melkoista timanttien paskomista. Ottaen huomioon vielä autoteollisuuden hirveän pääomanvaltaisuuden ja pienet marginaalit.

  TL;DR Kannattaa aloittaa säästäminen(vaikka 100e/kk) pieni kuluisiin indeksi-rahastoihin ja opiskella sijoittamisesta ennen kun lähtee sijoittamaan yksittäisiin osakkeisiin.
  tuollainen videosarja tuli eilen vastaan ja vaikutti ekan 3 jakson peruustella varsin mainiolta.
   
 21. Kirvesmoottori

  Rekisteröitynyt:
  26.12.2012
  Viestejä:
  30
  Olin hieman epätarkka tuossa mitä sanoin, koska Teslassa ei liene enää kyse pelkästään autoista, vaan nimenomaan myös muusta oheishommasta jotka liittyvät kaikkiin sähköautoihin, eli akkujen yms. valmistamisesta. Vai oletko siis sitä mieltä, että nämäkin suunnitelmat ja puuhat ovat huuhaata ja joku muu iso tekijä vie koko homman vielä ihan uudelle tasolle? Joka tapauksessa näitä rahoja, joita Teslaan tai jollain tavalla tähän Suomeen kaavailtuun litium-kaivokseen laittaisi, ovat minun kirjoissani ihan "lottorahoja".

  Kiitos videosta. Mieluiten lukisin kyllä jonkun kirjan, koska tuntuu että youtubestakin löytyy kaikenlaista hiihtäjää.

  Mitenkäs toimisi salkun ytimen (=suurimman osan sijoitettavasta pääomasta) laittaminen indeksirahastoihin ja tämän täydentäminen sitten suorilla osakesijoituksilla esim. osinkojatasaisesti tuottavien kanssa (vaikka Nordea ja muut). Tai osaatko sinä tai joku muu mainita jotain fiksuja esimerkkisalkkuja? En usko, että sijoittamalla isoihin ja vakaisiin firmoihin nyt ainakaan sen firman mokien takia aivan metsään menisi ja joka tapauksessa tässä olisi kyseessä aika nappikauppa ainakin näin aluksi.
   
 22. LonGero

  Rekisteröitynyt:
  06.04.2013
  Viestejä:
  1 027
  Tuskinpa tuon parempaa ajatusta oikein saa aikaan. Runko laajalla indeksillä tai parilla ja sitten se harrastusosuus poimimalla osakkeita. Isoissa ja vakaissa firmoissa on se huono puoli että ne ovat tällä hetkellä (kuten yleensä läpi aikojen) melko korkealle hinnoiteltuja, ainakin mitä osinkoaristokraatteihin tulee. Tämä taas tarkoittaa, että osinkoprosentti on matala.

  Vielä jos teet niin että alat kuukausisäästämään säännöllisesti sinne indeksiin tai muutamaan ja ylijäävillä rahoilla "harrastat" poimintaa. Silloin väkisinkin indeksiosuudet karttuvat vuosien mittaan vaikka harrastus menisikin metsään.
   
 23. Team_Slow

  Rekisteröitynyt:
  19.11.2009
  Viestejä:
  6 882
  Mut lunastettiin ulos Biotiestä jonka osakkeet olin ostanut noin 500€ hintaan ja nyt sain niistä 300€. Ennen kuin vuosi vaihtuu niin eikös minun ole pakko myydä jotain muuta salkustani pois koska tuo on alle sen 1000€ verovapaan rajan jolloin en saisi mitään vähennyksiä tuosta 200€ tappiosta?
   
 24. Paapaa

  Rekisteröitynyt:
  14.04.2005
  Viestejä:
  11 030
  Joo, näin on. 500+ euron edestä vielä myyntejä, niin tappiot voi vähentää. Kyllä, aika älytöntä :) (Tai vaihtoehtoisesti alle 500 eurolla jotain todella paljon noussutta, niin jäät verotuksellisesti plussalle. Mikä nyt sitten tulee milläkin salkulla järkevimmäksi.)
   
  Viimeksi muokattu: 09.02.2017
 25. Haaskis

  Rekisteröitynyt:
  01.06.2009
  Viestejä:
  1 609
  Rahaa jota ei ole varaa hävitä ei pidä sijoittaa. Ja kyse on useimmille nimenomaan pitkän aikavälin tuotosta, ei pikavoitoista.
   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti