Osakkeisiin sijoittaminen - mistä aloittaa?

Viestiketju alueella 'Yleistä keskustelua' , aloittaja sendi, 23.02.2009.

 1. ddude

  Rekisteröitynyt:
  12.10.2007
  Viestejä:
  1 544
  Tätä nyt on jauhettu jo kyllästymiseen asti tässä ketjussa, eli olisi tullut esille varmaan jo 10 viimeisimmän viestin lukemalla:
  "Riskitön" sijoitus on juuri se pankkitalletus joka ei tuota "mitään".
  Norwegian pankilla se korko taitaa olla 1,75% ja siitä inflaatio syö sen 0,5% niin tuotto% on huimat 1,25%...

  Jos haluaa saada jotain tuottoa jolla oikeasti on merkitystä, on sitä riskiä myös vähän siedettävä.
  Nuo mainitsemasi Superrahastot ovat hyvä alku ja niiden lisäksi jotkut passiiviset ETF:t.

  Noista rahojen "katoaminen" on hyvin epätodennäköistä toki niiden kurssit saattavat laskea alle hankintahinnan mutta holdaamalla ne kyllä noussevat takaisin ja korkeammalle.

  Pienillä osuuksilla kun lähtee mukaan niin tulee mielenkiintoa seurata kursseja ihan eritavalla, kuin pelkästään lukemalla netistä.
   
 2. Dreama

  Rekisteröitynyt:
  13.04.2016
  Viestejä:
  51
  Loistava threadi, olen lukenut vasta 30 sivua mutta ihan älyttömästi tietoa saanut jo. Monta vuotta suunnitellut sijoittamisen aloitusta ja parina vuotena nyt säästötilin sijasta sijoittanut kultaan säästöt. Nyt olis tarkoitus kahlata vähän syvemmälle veteen, koittaa pikkusummilla ensin ja siitä sitten katsoo miten sujuu.
   
 3. rdn

  Rekisteröitynyt:
  21.11.2001
  Viestejä:
  698
  Jos lähdet "katsomaan miten sujuu" myyt todennäköisesti tappiolla kaiken ensimmäisessä laskussa. Tee selkeä suunnitelma vaikka nyt ensin vuodeksi. Noudata sitä ja arvioi tilanne kun vuosi on täynnä. Silloin keksit ehkä jonkun uuden viisauden ja voit tehdä uuden suunnitelman. Sijoittaminen on maltillisen miehen hommaa.
   
 4. Endemon

  Rekisteröitynyt:
  16.05.2016
  Viestejä:
  759
  Missään tapauksessa ei kannata myydä tappiolla. Oikeastaan ei kannattaisi myydä lainkaan. Korkeintaan siinä vaiheessa kun on sijoittanut tarpeeksi ja haluu ottaa sieltä rahoja ulos. Indeksejä kannattaa ostaa jopa enemmän juuri silloin kun ovat laskeneet, koska on todennäköistä että, ne laskevat entiselle tasolleen. Suurin virhe aloittelijoilla on ostaa kun menee hyvin ja myydä kuin menee huonosti.

  Onhan passiiviset rahastot sinänsä "riskittömiä" pitkällä aikavälillä, kun olisi epätodennäköistä, että menettäisi kaikkia rahojaan ja ne yleensä palautuvat entiselleen laskun jälkeen pidemmällä aikavälillä. Se että passiivisen rahaston arvo menisi nollaan tarkoittaisi se että, kaikkien listalla olevien firmojen osakkeiden arvo laskisi nollaan.
   
 5. jinx1980

  Rekisteröitynyt:
  14.02.2003
  Viestejä:
  1 629
  Jos se Saksan pankki nyt kaatuisi niin lienee melko varmaa että taulussa on vähintään -30% kautta linjan eli ihan sama minne ne rahasi tunget. Jos nyt sitten just tuolla hetkellä otat rahat pihalle niin huonompi homma, mutta jos pidät 5 vuotta lisää niin eiköhän tuokin kupru ole jo siinä ajassa nollattu.

  Eli jos ETF:ään laitat niin kaikkea tuo Saksan pankki tuskin vie (yksittäisen huonohkon osakkeen tapauksessa joka ottaa pahan sivuosuman näin voisikin käydä), osan se vie aivan varmasti mutta todennäköisesti vain hetkellisesti...

  disclaimer: jos tuo skenaariosi toteutuisi niin se olisi about lehman^x eli kukaan ei oikeasti tiedä miten siinä lopulta kävisi...
   
 6. Kosk3lo

  Rekisteröitynyt:
  30.11.2011
  Viestejä:
  520
  Osakkeisiin sijoittaminen ei ole koskaan riskitöntä, vaan niissä on se isoin riski. Kuten joku jo aikaisemmin sanoikin, tilitalletus on se riskittömin muoto. Seuraavaksi olisi jotkin korkorahastot. Jos riskinsietokykyä löytyy, niin muiden mainitsemat ETF-indeksirahastot voivat olla helppoja, muttei riskittömiä säästökohteita. Oppirahoja varmaan joutuu vähän aina maksamaan, jos riskinsietokyky onkin pienempi mitä oletti. Jos rahoille ei ole käyttöä muutamaan vuoteen, niin osakkeissa se suurin tuotto kuitenkin tulee. Säästöajan ollessa pitkä riski tasaantuu.
   
 7. Rubbish

  Rekisteröitynyt:
  03.06.2003
  Viestejä:
  3 855
  Mielestäni tilitalletus on juurikin se korkeariskisin paikka ja osakkeet turvallisin. Ihan sama mitä tapahtuu, pankit menee nurin. Euro kaatuu. Tähän voi keksiä paljonkin skenaarioita.

  Osakkeita jos ostat niin konkreettisesti omistat jotain. Tilillä makuuttaessa rahat voi menettää arvonsa vaikka yhdessä yössä. Osake sinulla säilyy vaikka olisi millainen hyperinflaatio.
   
 8. Vara-Paavi

  Rekisteröitynyt:
  01.07.2016
  Viestejä:
  144
  Suomessa on talletussuoja 120k€ asti PER PANKKI. Eli turvallisesti pystyy lähes miljoonan tallettamaan tileille, enkä edes tiedä lasketaanko kaikki eri säästöpankit omiksi pankeikseen (tuskin). Tuohon hyperinflaatioon tuskin tarvitsee ottaa kantaa.
   
 9. Paapaa

  Rekisteröitynyt:
  14.04.2005
  Viestejä:
  11 030
  Se on sitten ihan eri asia, miten se talletussuojarahasto riittää niiden miljoonien pelastamiseen jos Suomesta kaatuu samanaikaisesti useita pankkeja :think: Sen koko on noin 1% kaikista talletuksista. Eli aika näennäistä on tuo "turvallisesti". Mutta yksittäisen pankin kaatumisen kohdalla tuo toki kannattaa. Ja talletussuoja on siis 100k rahan osalta ja 20k osakkeiden.
   
 10. Vara-Paavi

  Rekisteröitynyt:
  01.07.2016
  Viestejä:
  144
  Joo tuli mieleen itsellekin juuri, että olikin vain 100k€ käteisen osalta. Jos Suomesta kaatuu useampi pankki samaan aikaan, niin eiköhän ne rahat jostain kaiveta. Talletussuojarahaston koko on 1% kaiken aikaa, mutta käsittääkseni sitoo suomalaisia pankkeja yhteisvastuuseen siinä tapauksessa että yksi (useampi) kaatuu. Nordea muuten siirtyy piakkoin Ruotsin talletussuojan piiriin, eli hajautusmielessä parempi? :D
   
 11. mkoosebi

  Rekisteröitynyt:
  01.01.2005
  Viestejä:
  206
  Oma tylsä vähäriskinen sijoitus-salkku sai täytettä Cityconista sekä tuli hankittua 6kpl S-osuuksia. Cityconissa kiinnosti omistusten hajautus ympäri pohjolaa sekä mukava osinko/pääomanpalautus, sekä tietysti osakkeen hinta suhteessa riskiin. Osari q3 julkaistaan 20.10 sitten on vähän viisaampi tämän suhteen. S-osuuksissa taas prosentit on suuria mutta eurot aika pieniä :), mutta oman näkemyksen mukaan kannatti hakea pois..
   
 12. Mikkos

  Rekisteröitynyt:
  01.01.2004
  Viestejä:
  8 072
  Kannatti napista. Sain hyvityksen ja vielä 5e vaivanpalkkaa :D
  On kyllä naurettavat noi syyt niillä noihin maksuihin. "Noku se edellinen vuosineljännes päätty juuri pari päivää sen jälkeen kun palvelu on avattu niin se laskee että silloin ei ole kauppoja tehty joten siitä menee hoitomaksu". Mä sanoin että miten helvetissä mulla veloitetaan tilinhoitomaksu ajalta (pari päivää) jolloin mulla ei ole ollu koko saatanan sopimustakaan kaupankäyntimahdollisuudesta puhumattakaan? Ja sanoinkin vielä että sinä samana päivänä ku mun kaupankäynti avautu mä oon ostellu lähes joka päivä jotain. Ja nyt te perkeleet meinaatte ottaa multa tilinhoitomaksua tilistä jota mulla ei edes ole ollukkaan.
  Napina autto. Ihan periaatekysymys.
   
 13. ojisama

  Rekisteröitynyt:
  23.11.2006
  Viestejä:
  5 076
  Laskisikohan tuo toteutuneet kaupat selvityspäivän mukaan, selittäisi tilanteen(?)
   
 14. Kvarkki

  Rekisteröitynyt:
  31.08.2001
  Viestejä:
  4 706
  Siltikään ei pitäisi mennä maksua, kun tyhjä salkku ei kustanna mitään. Ilmeisesti jos nyt menisin tyhjään Nordean salkkuuni jotain ostamaan, niin tuuhea koodaus pukkais edelliseltä kaudelta maksun :rofl:
   
 15. etrade

  Rekisteröitynyt:
  06.11.2012
  Viestejä:
  442
  Luojan kiitos tuo Paapaa on täälläkin. Korkea hatunnosto.

  Mikä se juttu oli Jurbosta? Tais olla ihan huuhaata kun myi Nokiaa laskeviin kursseihin?

  Viva Paapaa !
   
 16. Kosk3lo

  Rekisteröitynyt:
  30.11.2011
  Viestejä:
  520
  Se pökkäisi sen siltä kuukaudelta, kun salkussa on osakkeita ja kvartaali on vielä kesken. Jos nyt sinulla on tyhjä salkku ja maaliskuussa ostaisit osakkeen, niin se pökkäisi sen masun maaliskuulta. Seuraava kvartaali olisi sitten maksuton.
   
 17. Kvarkki

  Rekisteröitynyt:
  31.08.2001
  Viestejä:
  4 706
  Ok, jotenkin oli jäänyt kuva, että maksu olisi kvartaalikohtainen. Mutta onkin siis /kk. Jotenkin aika härskiä, että vetelevät 1-3 kk maksut pelkästään sen takia, ettei ole tilin avaamisen takia edellisellä kvartaalilla voinut ostaa mitään. Luonnollisesti ainakaan omalla kohdalla virkailija ei tällaista "featurea" muistanut mainita.
   
 18. MayDay84

  Rekisteröitynyt:
  16.11.2006
  Viestejä:
  6 819
  Aloittelijan kysymys: Kuinka toimitaan osakekannan kanssa, jos yritys, johon olen sijoittanut, ostetaan jonkun toisen pörssiyrityksen toimesta?
   
 19. Messmaker

  Rekisteröitynyt:
  06.07.2005
  Viestejä:
  1 765
  Mutulla, uusi omistaja voi tehdä tarjouksen osakkeista nykyisille omistajille ja voit luopua omistuksestasi näin. Tai voit pitää osakkeet, tällöin osakkeiden nimi voi vaihtua uuden omistajan toimesta tai ei, samoin osakkeiden arvo voi nousta tai laskea kuten ennenkin.
   
 20. Roizo

  Rekisteröitynyt:
  27.02.2014
  Viestejä:
  24
  Onko muron sijoittajaraadilla kuinka paljon ymmärrystä valuuttakurssien huomiomisesta? Tulee lähinnä mieleen, kun Ruotsin kruunu ja Iso-Britannian punta ovat heikentyneet kohtalaisen paljon euroon nähden, että kannattaako näiden maiden pörsseihin mennä ostoksille - saako laatuyhtiöitä "alennuksella"?
   
 21. Endemon

  Rekisteröitynyt:
  16.05.2016
  Viestejä:
  759
  Mistä johtuu että, Tanskan superrahasto on tehnyt tän vuoden ajan tappiota? Onko Tanskassa jokin talouskriisi päällä?
   
 22. jinx1980

  Rekisteröitynyt:
  14.02.2003
  Viestejä:
  1 629
  Onko kenelläkään mitään mielipidettä koskien aihetta "pidänkö lynxin tilin IB:n tilin rinnalla vai suljenko sen"? Olen ajatellut sulkevani Lynxin tilin ja siirtää kaikki IB:hen, tyhjentää tiliä ja unohtaa sitä ei voi koska < 1ke potilla juoksee 1e/kk maksu, mutta voisiko olla joku skenaario sellainenm että tuosta tilistä voisi olla jotain hyötyä (lähi)tulevaisuudessa eli ts. kannattaisi ainakin jättää 1ke potti sinne (no käytännössä varmaan 2ke jotta se ei vahingossakaan putoa 1ke alle) ja siirtää esim. kaikki muu pois.

  Nykyiset haitat:
  - osinkorahoja pitää siirrellä joskus ja jouluna IB:n puolelle jotta saa ne käyttöön
  - kuukausirapsat tulee 2x ja niistä ei näe kokonaisuutta kovin kätevästi eli esim. tuotto% pitäisi laskea painottuna tuottona rapsojen välillä (no sinänsä tämähän on vain hupia katsoa emailin liitetiedostosta että paljonko kuukaudessa tuli tai meni rahaa)
  - verotukseen pitää ajaa kahdet rapsat (ja laskea summat yhteen (raportoin kaikki osingot yhtenä könttänä eli yhtenä rivinä))

  Nykyiset hyödyt:
  - ei ole, tuolla on parit ETF:t joita en ole ajattellut ainakaan myydä ja jos ostan niitä lisää niin ostan IB:n puolelta


  Ilmeisesti rajoitus että IB:n tiliä ei voi avata jos on Lynxin tili (kts. joku aikaisempi postaukseni ketjusta), ei koskene asiaa toisin päin eli lynxin tilin voi aina avata IB:n rinnalle, mutta tietysti jos tuon tilin nyt sulkee niin onhan tuossa avaamisessa oma vaivansa...
   
 23. Paapaa

  Rekisteröitynyt:
  14.04.2005
  Viestejä:
  11 030
  Ainoa hyöty, joka tulee äkkiä mieleen on FIFO-etu siitä, että voit myydä sopivan erän ja saada verotuksellista hyötyä. Mutta riippuen sijoitustyylistä tuo voi olla aika merkityksetön juttu. Haitat kahdesta rapsaamisesta ja muusta säädöstä eivät ehkä tule tuolla kompensoiduksi.
   
 24. SBeckham

  Rekisteröitynyt:
  05.07.2015
  Viestejä:
  668
  Aika yleisesti puhutaan siitä, että yhtiön noteerausvaluutta ei ole kovinkaan merkityksellinen vaan valuutta, jossa yhtiö saa tulojaan tai käyttää menojaan. Esimerkiksi GBP noteerattu yhtiö, joka tienaa enimmäkseen USD:ssa, saattaa nostaa GBP arvoaan pelkästään USD/GBP-muutoksen seurauksena vaikka yhtiön toiminta olisi muutoin samanlaista.

  Teoriassa, jos haluaa spekuloida valuutan arvolla osakesijoittamisessa, täytyisi yrittään etsiä vienti- tai tuontiyhtiöitä, joiden liiketoiminnan kulut pienenevät tai myynnin tulot kasvavat valuuttakurssimuutosten seurauksena. Käytännössä kuitenkin puhtaasti valuuttoja spekuloiden ei voi tehdä kovin järkeviä osakesijoituspäätöksiä, sillä siinä tärkeintä olisi ottaa huomioon tulevat valuutta-arvon muutokset sekä tietää aikooko yhtiö valuuttakurssien muutosten takia esimerkiksi suojautua enemmän valuuttakurssin muutoksilta.

  Toisaalta valuutan heikkeneminen yleisesti tarkoittaa sitä, että ulkomailta ostetut tavarat ja palvelut ovat kalliimpia kuin aikaisemmin. Tällöin valuuttaspekuloiden järkevimmät vaihtoehdot saattaisivat löytyä vahvoilta paikallisilta toimijoilta, jotka saattavat pystyä kasvattamaan vahvaa kotimarkkina-asemaa, sillä heidän palvelunsa tai tuotteensa tuotantohinta "laskee" valuutan mukana toisin kuin ulkomaisilla toimijoilla. Tällöin myös tietenkin toiminnan tuotot laskevat suhteessa muihin valuuttoihin.

  Eli jotakuinkin voidaan väittää, että valuuttakurssi itsessään ei laita yhtiöitä alennukseen, mutta valuuttakurssin muutokset voivat auttaa yhtiön liiketoimintaa suhteessa kilpailijoihin, mutta tällöinkin yhtiön tuotot tulevat tuon heikomman valuutan mukaan.
   
 25. jinx1980

  Rekisteröitynyt:
  14.02.2003
  Viestejä:
  1 629
  No FIFO edun saa kyllä käyttöön kun vain luo IB:n alle lisää tilejä (Lynxiin ainakin uusia tilejä saa ihan vain pyytämällä, eli mitään varsinaista hakemusrumbaa näiden luomiseksi ei tarvita, uskoisin IB:ssä olevan samalla lailla). IB:n osalta en sitten tiedä meneekö rinnakkaistilistä omat maksut vai onko tuo maksu ennemmän per henkilö tyylinen (jostakin ymmärsin että olisi per henkilö, mutta tämä pitäisi varmaan kysyä aspasta), jos maksua ei mene niin tuon takia ei tartte Lynxiä pitää.

  Eli tuo voisi olla + Lynxin tilin pitämiseen jos IB veloittaa joka salkusta, muuten ei...

  Lynxin ja IB:n avulla toki saa FIFOa helpohkosti modattua sisäisillä siirroilla eli siirrä LYNXiin niin paljon positiota että haluamasi itemi on IB:ssä "päällimmäisenä" ja myy se. Veivaa lisää eli siirrä takas IB:hen ja taas Lynxiin kunnes seuraava haluamasi itemi on päällä ja myy se. IB:n palkkioilla tuo erissä myynti on "helppoa"... Vastaavasti homma toimii jos on useita salkkuja IB:n alla eli silloin Lynx on IB2.

  Siirrossa nähdäkseni pysyy päivämäärät mukana eli FIFO pysyy samana riippumatta montako sisäistä siirtoa tekee, jos sinulla on IB:ssa alunperin näin ja haluat myydä positiot 2&4
  1. IB: 1,2,3,4,5
  2. siirrä 1 Lynx -> L: 1, IB, 2,3,4,5 -> myy 2
  3. siirrä 3 Lynx -> L: 1,3, IB: 4,5 -> myy 4 -> Lynx: 1,3 IB: 5, nyt voit siirtää kaikki IB:hen jos haluat

  kahden kuukauden päästä haluat myydä "3":sen.
  4. siirrä 1&3 IB -> IB: 1,3,5
  5. siirrä 1 Lynx -> L:1, IB: 3,5 -> myy 3 -> Lynx: 1 IB: 5


  Itse asiassa en ymmärrä että miksi osakevälittäjät eivät automaattisesti luo uutta salkkua kun ostaa jotain arvopaperia tai jopa 1kpl osake per salkku, salkkuja voisi olla miljoona se ei ole IT aikakautena mikään ongelma eli nuo miljoona salkkua voitaisiin näyttää käyttäjälle kuin hänellä olisi 1 salkku ja sitten vain hinnasto siten että 1 kauppa == samoja osakkeita x määrä y-määrästä salkkuja eli käyttäjä luo ensin esim. 10 myyntitoimaria "pendiin" jossa valitsee että mitkä salkut myydään ja sitten generoi näistä 1 laskutettavan toimarin ja järjestelmä myy nuo sitten pois. Tuskin verottaja tuossa voisi veronkierrosta asiakasta syyttää ts. katsoa että menettelyllä yritetään kiertää FIFOa jos/kun tuo salkkujen määrä ei ole asiakkaan päätettävissä. Ts. tuolla tavalla voisi rakentaa helpohkosti rahostojen kaltaisen FIFOsta poikkeavan systeemin. Pro_optina sitten ruksit "myy eniten voitolla / myy eniten tappiolla" salkut ko. osakkeesta...
   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti