Osakkeisiin sijoittaminen - mistä aloittaa?

Viestiketju alueella 'Yleistä keskustelua' , aloittaja sendi, 23.02.2009.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
 1. Difton

  Rekisteröitynyt:
  13.08.2005
  Viestejä:
  279
  Juuri merkkailin parin k€:n edestä. Huomenna klo. 16.30 voivat laittaa annin jo kiinni.

  Sellainen tuntuma, että saattaa mennä anti ylimerkatuksi. Ainakin mitä on "alan" lehtiä ja keskustelupalstoja lukenut. Toivottavasti se minimimäärä (200 kpl) nyt ainakin kilahtaisi salkkuun.
   
 2. damu

  Rekisteröitynyt:
  20.12.2003
  Viestejä:
  998
  Tuo Nordean osakepalvelu on kyllä niin kauheaa ripulia verrattuna Nordnettiin, joten täytynee jättää vain USA-osakkeet sinne hintasyistä ja muut pitää/hommata Nordnetin kautta. Nuo hoitakoon ajallisen hajautuksen.
  Siis joka helvetin kerta jotain erroria kun alat ostaa ja tapahtuma tarvii varmentaa 2-3 kertaa sovelluksella, lisättynä että kurssit +15min viivästettyjä joten ikinä tiedä meneekö laitaankaan laitettu tarjous läpi. Lisäksi Vincitin anti ei hyväksynyt Nordean AO-tilinumeroa millään.
   
 3. Merenantimet JiM

  Rekisteröitynyt:
  08.10.1999
  Viestejä:
  1 622
  Saat reaalikurssin ilmaiseksi 6kk ajaksi. Toimeksiannoista näet toteutuiko. Varmennus on turvallisuuskysymys joka on ehkä Nordnetin heikkous. Käyttäjäystävällisyydessä Nordnet kyllä voittaa, siitä olen samaa mieltä.
   
 4. SähköSimo

  Rekisteröitynyt:
  22.03.2012
  Viestejä:
  32
  .
   
  Viimeksi muokattu: 08.12.2016
 5. Jannuhakala

  Rekisteröitynyt:
  28.12.2002
  Viestejä:
  529
  Jos tarkoituksesi on noilla 5+5 osakkeilla ainoastaan hajauttaa laajasti niin joku rahasto tai ETF voisi olla tehokkaampi vaihtoehto sekä hajautuksen että kustannusten puolesta . Osakkeissa on tietysti oma jännityksensä.
   
 6. Kosk3lo

  Rekisteröitynyt:
  30.11.2011
  Viestejä:
  520
  Oletko käyttänyt Investoria? Sieltä voit ottaa varmistuksen pois. Lisäksi Nordean arvo-osuustili on vähemmän kuin 19-merkkiä. Laitoitko lisänollia lomakkeeseen?
   
 7. SBeckham

  Rekisteröitynyt:
  05.07.2015
  Viestejä:
  668
  Olen hieman eri mieltä, etenkin todennäköisyyksistä. Myöskään en ymmärrä, mikä on se suurempi huoli kuin rahastojen jatkaminen? Rahaston toimintaa jatkaa aluksi rahaston custodian ja on mielestäni paljon todennäköisempää, että rahastojen toimintaa jatketaan. Kyseessä kuitenkin helppohoitoiset yksinkertaiset rahastot, joiden koko on miljardeja. Oikeastaan kuka tahansa alan toimija oikein janoaa kyseisenlaisten valmiiksi kasvatettujen rahastojen perään. Melkein aina rahaston toimintaa kannattaa jatkaa, mikäli yhtiön ongelmat eivät johdu pelkästään rahaston ongelmista. Esimerkkinä vaikka suomessa toiminut Quorum antoi lopettaessan kaikki rahastonsa eteenpäin muille, paitsi sen, joka iskettiin konkurssiin. Toisena esimerkkinä, eihän Lehmaninkaan rahastobusinekset kaatuneet vaan ne myytiin eteenpäin muutamalle eri toimijalle.
   
 8. Endemon

  Rekisteröitynyt:
  16.05.2016
  Viestejä:
  759
  Kertokaas miten näissä jossain osakkeissa(tai varmaan oikeammin johdannaisissa?) pomppii arvo miten sattuu? Sijoitin siis leikkirahaa totssa sijoitusmestari kisassa kokeilumielessä, niin ei oikeasti ole mitään hävinnyt.

  Nämä muutokset tapahtunut yhden päivän aikana:
  T LONGKULT D CG -100%
  T SHORT NDA V22 -75%
  NRE6J 35CZB -66%

  Sentään jotain hyvääkin:
  T LONG KONE V1 +66%

  Nämä siis sijoittajamestari salkusta.
  Mitä nämä ovat selittynä ja miten käyttäytyvät. Jos päivämuutokset ovat tälläisiä, niin eikö kyseessä ole ennemmin uhkapeli kuin sijoittaminen? Miksi vakaavaraisten johdannaisten arvo saattaa muuttua jopa täysin arvottomaksi?
   
 9. arthur2.0

  Rekisteröitynyt:
  22.01.2010
  Viestejä:
  553
  Miten noissa edelleenmyydyissä säilyy ominaisuudet (esim. palkkiot ja muut kustannukset)?
   
 10. Paapaa

  Rekisteröitynyt:
  14.04.2005
  Viestejä:
  11 030
  Johdannainen voi olla sellainen, että "12.12.2016 saat ostaa tällä lapulla Nokian osakkeen hintaan 5e/kpl". Jos Nokian osakkeen arvo on tuona päivänä 6e, saat ostaa osaketta johdannaisella 5:eurolla ja myydä saman tien euron voitolla. Lapun arvo yksinkertaistetusti 1e. Jos Nokian kurssi olisikin vain 4,5e, olisi lappu arvoton. (Tämä on yksinkertaistus hinnanmuodostuksesta.)

  Johdannaisten kohdalla arvo voi mennä nopeasti "nollasta sataan" ja usein erityisesti toiseen suuntaan.

  Juuri näin. Kyseessä on uhkapeli. En suosittele kellekään paitsi pienenä hupina harrastemielessä. Jos noissa sijoituskisoissa haluaa menestyä, niin on pakko "sijoittaa" arvalla koviin vipujohdannaisiin.
   
 11. Kosk3lo

  Rekisteröitynyt:
  30.11.2011
  Viestejä:
  520
  Tietyt johdannaiset voivat olla hyvä tapa suojautua pörssilaskuilta. Kaikki johdannaiset eivät välttämättä ole näitä 20-kertaisella vivulla olevia hirviöitä.
   
 12. Zetbo

  Rekisteröitynyt:
  19.07.2003
  Viestejä:
  491
  En muista oliko joku sijoitusguru vai ihan vaan joku foorumihöperö. Anyway... hän sanoi, että johdannaisia voi sitten kokeilla kun on lukenu 10 sijoituskirjaa joista vähintään 8 on johdannaisista.

  TL;DR Kannattaa pysyä erossa johdannaisista jos ei ole 150% varma mitä tekee!
   
 13. ampula

  Rekisteröitynyt:
  04.11.2015
  Viestejä:
  2 940
  Sopii summille mitkä ilolla voi hävitä.

  Esimerkkiäsi jatkaen, jos 10 000€ lyhytaikaista sijoitettavaa, joista 9500 tarvii jäänösveroihin, haluaa kuitenkin vähän riskiä, ja on sitä mieltä että Nokia on sopiva paperi, niin laittaa sen 9500€ riskittömään ja loput Nokia johdannaiseen, riski on tiedossa, 500 voi mennä ja toivottavasti meneekin. Mutta ne tarvittavat rahat on turvassa, vs että olisi koko kymppitonnin lätässyt ko osakkeeseen. (oletus ettei jostain hanki johdannaista missä tappio voi olla sijoitusta isompi)

  "toivottavasti meneekin" ihan siitä syystä että pysyy varovaisena jatkossakin, eikä lättäse toisen erän koko pottia johdannaisiin. :-)
   
 14. SBeckham

  Rekisteröitynyt:
  05.07.2015
  Viestejä:
  668
  vahinkovastaus
   
 15. Taivasvaeltaja

  Rekisteröitynyt:
  16.10.2013
  Viestejä:
  384
  Suosittelen laittamaan kaiken ETF:iin jollain fiksulla jakaumalla (esim 40% US, 30% EU, 25% Asia, 10% developing markets). Ei meistä kukaan täällä oikeasti tiedä, mihin osakkeeseen pitäisi sijoittaa, se on uhkapeliä. Ihmiset vaan tykkää kertoa kuinka fiksuja ne kun asiat on onnistunut. Mikä tärkeintä, rahastot antaa selvän edun sijoittajalle kun osingot uudelleensijoitetaan. Riskiä vähentääksesi voit toki sijoittaa tuon 40000 pidemmän ajan kuluessa, esim 10k/kk, tosin itse laittaisin vaan kaiken kerralla kun se on kuitenkin korkeimman odotusarvon teko.
   
 16. Kosk3lo

  Rekisteröitynyt:
  30.11.2011
  Viestejä:
  520
  Itse suosittelisin mukaan myös ajallista hajautusta, että laittaisi joka kuukausi summan X, varsinkin kun nykytilanne on mikä on. Tietenkin tuo pitkä sijoitushorisontti on hyvä, jos laittaa kerralla koko summan sisään.
   
 17. Jase

  Rekisteröitynyt:
  21.10.2000
  Viestejä:
  1 753
  Olen itsekin tässä sukeltamassa suorien osakesijoitusten ihmeelliseen maailmaan. Ostin tuon vasta julkaistun kirjan Sijoita kuin guru ja sitä lukiessa on tullut selväksi, että jokainen osari pitää lukea ja arvioida täyttyykö enää alkuperäisen sijoituspäätöksen vaatimukset ja tehdä liikkuja sen mukaan. Jos taas ostelee mitä muutkin ostelee niin se on ja sama sijoittaa ETF:ään tai (super)rahastoon. Siinä mielessä osta ja unohda ei toimi ollenkaan osakkeiden kanssa, tai et ainaan optimaalista tuottoa saa.
   
 18. SmeO

  Rekisteröitynyt:
  28.10.2005
  Viestejä:
  120
  Ovatkos murot sijoittaneet listaamattomiin yhtiöihin? Itse sain kaverin kautta tiedon Pirkanmaalla toimivasta kompressorialan yrityksestä: http://www.tamturbo.fi/fi/osakeanti/

  Sijoitusesitteessä maalaillaan ruusuista tulevaisuutta, kuten asiaan kuuluu, mutta mitä mieltä olette? Tähänastiset asiakaskokemukset ovat olleet hyviä ja uuden tekniikan lyödessä läpi liikevaihto voi kasvaa ennusteen mukaan. Riskit ovat varmasti listattuja yhtiöitä suuremmat ja osakkeiden likviditeetti huono. Aikaisintaan 2019 voisi olla ajankohtaista listautua First Northiin. Hallitus vaikuttaa kokeneelta ja avainhenkilöt ovat panostaneet omia rahojaan firmaan. Minimimerkintä on kuitenkin 10k joten täytyy kyllä kaksi kertaa miettiä.
   
 19. Paapaa

  Rekisteröitynyt:
  14.04.2005
  Viestejä:
  11 030
  En, mutta olen harkinnut PIENEKSI osaksi sijoitussalkkua. Riskit ovat kovat, joten koen näissä hajautuksen vielä tärkeämmäksi kuin isoissa vakaata tulosta takovissa pörssiyhtiöissä.

  Jos 10K minimimerkintä hirvittää (ja miksei muutoinkin), kannattaa tutustua vaihtoehtoihin. Esim. Invesdor vaikuttaa toimivalta konseptilta ja yleensä minimimerkinnät lasketaan satasissa. Palvelu mahdollistaa myös dialogin firman kanssa ennen sijoituspäätöksen tekoa foorumilla. (En omista Invesdoriakaan, enkä tässä ole palvelua markkinoimassa. On varmasti muitakin.)
   
 20. Paapaa

  Rekisteröitynyt:
  14.04.2005
  Viestejä:
  11 030
  Kannattaa siis lukea se toinen kirja, jonka mukaan osarien lukeminen tai yhtiökokouksissa ravaaminen ei anna sinulle luultavasti mitään mahdollisuuksia ylituottoihin :) Olen siis sitä mieltä, että suoraan voi sijoittaa, vaikka ei uhraakaan vapaa-aikaansa TJ:n hikikarpaloista ennustamiseen ja sijoitusgurujen opusten osteluun. Silti saat vapauden valita salkkusi sisällön ja firmojen riskitason vapaasti ja ainakin harrastemielessä yrittää ennustaa kursseja. En odottelisi liikoja ja olisin ihan tyytyväinen markkinatuottoihinkin.
   
 21. pog

  Rekisteröitynyt:
  12.10.2007
  Viestejä:
  851
  Taas jäi tonni säästöön viime kuussa. 1650 euron nettopalkasta. Kun muija lähti läksimään, niin olen huomannut saavani kymmenkertaisesti enemmän säästettyä rahaa. :rofl:

  Nyt pitäisi pohtia ostanko salkkuuni tänään tonnilla tätä:
  http://www.usglobaletfs.com/jets_fund.html
  vai tätä:
  https://finance.yahoo.com/quote/mort?ltr=1

  Taidan sittenkin ostaa tuota REIT etf:ää, vaikka lentsikkafirmat kiinnostaisivat alhaisen p/e (5-6) lukunsa, ja alenevien polttoaineiden vuoksi. Taitaa silti lentäminen olla surkea ja liian kilpailtu bisnes.

  Mietin myös tätä REIT etf:ää joka maksaa kuukausittain rajua osinkoa:
  https://www.globalxfunds.com/funds/sret/

  Mutta tykkäsin että MORT reitissä oli vähemmän Kaupallisia kiinteistöjä, ja enemmän Special (Sairaalat, Päiväkodit, ym) kiinteistöjä, kuin tuossa SRET etf:ssä. Ja MORT maksaa itselleni riittävän usein, eli neljä kertaa vuodessa osingot.

  Mukava ostaa välillä jotain etf:iäkin kun alkaa salkusta olemaan 95% suoria osakkeita. Strategianani on ollut olla aina 100-prosenttisesti markkinoilla/kiinni osakkeissa ja ostella "ikuiseen holdiin" omasta mielestäni "edullisia" (p/e alle 15) ja kunnollista (yli 4%) osinkoa maksavia instrumentteja ympäri mualimaa. Osingoilla aina ostettu lisää sijoituksia.

  edit. Ostin tuota MORT reittiä kun siihen sai nordnetistä 80% lainoitusarvon ja tuohon JETS:iin vain 60%. Superluotto aina tapissa sillä 1% korolla.
   
  Viimeksi muokattu: 04.10.2016
 22. pog

  Rekisteröitynyt:
  12.10.2007
  Viestejä:
  851
  En arvosta rahaa sairaallosesti, koko omaisuuteni voisin vaikka heti lahjoittaa läheisieni sairauksien hoitoihin jos sellaisiin tulisi tarvetta.
   
  Viimeksi muokattu: 11.02.2018
 23. Corex

  Rekisteröitynyt:
  14.07.2001
  Viestejä:
  3 831
  ^ Tonni säästöön/kk on ihan kova suoritus vaikka olisi tuplaliksa (en pääse samaan vaikka vähän enemmän kilahtaa tilille :D ). Tiedän tapauksia joilla on triplaliksakin ja silti tili on tyhjä kuun loppuun mennessä, vaikka päällepäin mitään erityisiä kuluja ei ole. Vaikuttaa siltä että kun palkka nousee niin juokseviin kuluihin alkaa suhtautumaan hövelisti (myönnän että näin kävi yhdessä vaiheessa itsellekin). Lopulta tilanne on se, että säästöön ei jää yhtään sen enenpää kuin ennen edellistä palkankorotusta.

  Terveen säästäväisyyden ja piheyden välillä on kuitenkin aika pieni välimatka joten tarkkana on oltava :)

  Itse threadin aiheeseen; viime aikoina on tullut tankattua teliaa paremman näkemyksen puutteessa. Sakkojen suuruus alkaa olemaan selvillä ja se on leivottu kurssiin. Ensi vuonna osinkoa tulee minimissään 0,2€ ja siitä eteenpäin muutama sentti lisää/v. Tämä tietää nykyhinnoilla ihan mukavaa 5% osinkoa ensi vuodelle (ja vielä tulee 0,16€ lokakuulta). Kurssikehitys tosin on yhtä mielenkiintoinen kuin kuollut lahna joten siihen ei varmasti kannata sijoittaa.

  e: mietinkin tuossa joku aika sitten että mikä bisnes nousee ja mikä laskee jos Trump voittaa vaalit. Jonkinasteinen veikkaus löytyy jo: http://www.taloussanomat.fi/porssi/...ittavan-tankkaa-naita-osakkeita/201610188/170
   
  Viimeksi muokattu: 04.10.2016
 24. ________

  Rekisteröitynyt:
  31.08.2011
  Viestejä:
  6 211
  Vaikka en itse ehkä eläisikään tällä tasolla säästäväisesti niin mikäs minä olen pitämään toisen elämäntapaa vääränä. Säästäväisyys on yleensä kaikille hyvästä, jotta olisi puskuria pahan päivän varalle ja eikä oppisi hassaamaan rahaa aivan älyttömyyksiin. Jos siitä vielä saa nautintoa kuten kerroit niin silloin sitä mielestäni kannattaa harrastaa vielä kovemmin jos se ei muuten ole omia periaatteita tai katsomusta vastaan.

  Se, että muut elävät rahaa kuluttuaen tai eivät ymmärrä toisten pihistelyä ei loppujen lopuksi ole merkityksellistä. Usein moni vain peilaa toisten pihistelyä omasta näkökulmastaan ja tulee lopputulokseen ettei tuossa ole järkeä, vaikka pitäisi ymmärtää toisen todennäköisesti nauttivan tai vähintään pitävän pihistelyä tärkeänä.
   
 25. khufu

  Rekisteröitynyt:
  07.09.2014
  Viestejä:
  623
  Kyllä on sijoitettu ja ihan hyvin kokemuksin. Toki yleensä jo hiukan vakiintuneempii ja vakaan liiketoiminnan omaaviin tapauksiin. Listaamattomissa on toisinaan saatavilla laadukkaita yhtiöitä hiukan pörssiä huokeampaan hintaan, olkoon se sitten vaikka korvaus osakkeen huonommasta likviditeetistä.

  Tamturbon esite on aika tyypillinen startupin tulevaisuudenmaalailu hockey stick-kuvaajineen. Toki pikatutustumisella taustalla vaikuttaa olevan perusviritystä meritoituneempaa porukkaa, ja tavoite sekä sen vaatimat keinot näyttäisivät olevan yrityksen hallituksella ja johdolla melko kirkkaana mielessä. Erittäin kunnianhimoinen kasvu- ja kansainvälistymissuunnitelma, pintapuolisen tutustumisen perusteella tämä vaikuttaisi aikalailla boom or bust tapaukselta.

  Arpalippu on myös pikaisten laskutoimitusten perusteella hinnoiteltu aika tuhdilla tavalla. Se hiukan häiritsee, että en lyhyellä tutustumisella löytänyt esitteistä selkeästi lausuttuina tietoja annin hinnoittelusta. Tämä piti sitten laskea hiukan mutkan kautta annetuista tiedoista. Mutta kun annin hinnoittelua perustellaan sijoittajalle tulevaisuuden ev/ebitda -kertoimella, joka on johdettu noista hockey stick -mallisista kasvu- ja kannattavuusennusteista niin jo lähtökohtaisesti voi olettaa että mitään puoli-ilmaista tavaraa ei ole tarjolla. Yhtiön arvo näyttää myös moninkertaistuneen edellisten rahoituskierrosten jälkeen, mikä voi tietysti startupin kyseessä ollessa olla ihan perusteltua ja normaaliakin. Kun kuitenkaan mitään liikevaihtoa ei ole vielä syntynyt, niin olisin silti hiukan varovainen maksamaan tuhtia hintaa osakkeesta jonka arvostus perustuu lähinnä johdon kasvuennusteisiin ja leadeihin/kontakteihin joita ei ymmärrettävistä syistä voida nimeltä mainita.

  Lopulta kaikki tietysti päätyy kysymykseen, että kuinka ainutlaatuinen ja kilpailukykyinen tuo Tamturbon tarjooma on? Valitettavasti minulla ei ole tältä alalta teknistä tietämystä, joten en osaa tätä arvioida. Pitää varmaan yrittää tiedustella alan markkinasta ja tuotteista hiukan alaa ymmärtäviltä kavereilta. Sen verran kiinnostava tuo antiesite kuitenkin oli, että saattaisinpa vaivautua paikalle yrityksen ja annin esittelytilaisuuteen.
   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti