Osakkeisiin sijoittaminen - mistä aloittaa?

Viestiketju alueella 'Yleistä keskustelua' , aloittaja sendi, 23.02.2009.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
 1. Paapaa

  Rekisteröitynyt:
  14.04.2005
  Viestejä:
  11 030
  Pitäisi olla rikollista mainostaa rahastoihin sijoittavan rahasaston kuluja niin, ettei alirahastojen kuluja näytetä kokonaispalkkiossa.
   
 2. 599gtb

  Rekisteröitynyt:
  01.09.2008
  Viestejä:
  617
  Tekevät niin hyvää tulosta
   
 3. ReBorn

  Rekisteröitynyt:
  12.02.2001
  Viestejä:
  727
  Ja tähän voisi lisätä, että eivät löydä tarpeeksi hyviä investointikohteita, joten jakavat voitostaan ison osan omistajilleen.
  Itsellä myös näitä osuuksia. Ikävää vaan ettei näillä pääse rikastumaan, kun vain saa ostaa yhden osuuden per osuuskauppa :rolleyes:
   
 4. rodder

  Rekisteröitynyt:
  11.06.2006
  Viestejä:
  2 682
  Tänään se sit tapahtu, elämäni ensimmäiset osake osingot napsahti tilille. 9,92€ jos verot pois eli netto 7,60€ rahan tuloa ei voi estää. Ostin nokiaa parilla sadalla kun se oli nordnetin kampanjassa ostettavissa ilman kuluja. Osaako arvon murot heittää arviota kuinka usein nordnetillä on noita osta tiettyjä osakkeita ilman kuluja? Itsellä ei ole heittää osakkeisiin isoja summia ja pienellä summillahan ei kannata merkkauttaa, koska kulut, toki voisi säästää jonku summan ja sit kerralla ostaa isommalla summalla. Superrahastoja on kaikki myöskin salkussa, mutta osakkeita on vaan noi nokian 200€ kasa.
   
 5. SBeckham

  Rekisteröitynyt:
  05.07.2015
  Viestejä:
  668
  Pystytkö vielä selvittämään millä perusteilla Spiltan on indeksirahasto? Tai toisin sanoen, mitä indeksia Spiltan seuraa. Mielestäni tieto ei ollut kovin helposti saatavilla.

  Muoks, googlailin jotain ruotsalaista aiheesta niin en vieläkään selvittänyt millä perusteella tämä on indeksirahasto. Toisaalta sain selville että rahasto on istunut vuodesta 2011 puolet Investorissa ja Industrivärdenissä. http://40procent20ar.blogspot.fi/2011/12/spiltans-nya-fond-i-fond-meningslost.html
   
  Viimeksi muokattu: 06.07.2016
 6. filt

  Rekisteröitynyt:
  03.09.2004
  Viestejä:
  225
  Spiltanin oma indeksi, jota ei esitteessä mainita. Nordnet ilmaisee asian näin: "Passiivisesti hallinnoitu rahasto, joka sijoittaa Ruotsalaisiin sijoitusyhtiöihin. Jokaisella yhtiöllä on kiinteä painoarvo, joka ei muutu ajan kuluessa."

  Spiltanin kotisivuilla ilmoitettu näin: "• A unique fund concept where we combine a selection of companies with passive management.
  - The manager makes a selection of companies and their respective portfolio weight
  - The management of the fund will be passive. It allows for a low fee."

  Eli ilmeisesti ei ihan perinteinen indeksirahasto siinä mielessä, ettei indeksiä julkaista ja se on jopa aktiivisesti muodostettu ainakin joskus menneisyydessä, mutta passiivisesti hallinnoitu rahasto joka tapauksessa.

  Oman indeksin käyttäminen ei sinänsä ole erikoista ETF-rahastojenkaan tapauksessa. Esimerkiksi Market Vectors käyttää omia indeksejään ETF-rahastoissaan.
   
 7. SBeckham

  Rekisteröitynyt:
  05.07.2015
  Viestejä:
  668
  Onhan tuo nyt käsittämätöntä, että _mitään_ tietoa ei anneta indeksistä, vai onko se tieto tuo että kyseessä on sijoitusyhtiöt? Esim. market vectors ilmoittaa kuinka heidän indeksinsä suurinpiirtein toimivat. Ei mielestäni mitenkään verrannollinen.
   
 8. Koden Faija

  Rekisteröitynyt:
  10.01.2015
  Viestejä:
  988
  Ootteko miettineet ikinä kiinteistörahastoja? Ehkä typerin keksintö ikinä. Kiinteistöt eivät ole likvidejä, mutta rahastot taas pyrkivät sitä olemaan. Jossain vaiheessa paska tulee osumaan tuulettimeen ja kunnolla, se jää nähtäväksi onko tämä vaihe nyt vai myöhemmin. Jos omistat vaikka liikekiinteistön Lontoossa niin tuskin alat tosta noin vain myymään sitä jonkin markkinahäiriön esim. brexitin takia. Mutta jos omistat kiinteistörahastoa, niin saatat hyvinkin haluta myydä sitä paniikissa jonkun markkinahäiriön johdosta. Tai ainakin briteissä niin moni haluaa emyydä ttä kiinteistörahastot toisensa jälkeen ovat jäädyttäneet myynnit toistaiseksi pelatakseen aikaa. Tästä seuraa kierre, että muutkin sijoittajat haluavat realisoida kiinteistörahastojaan mikäli se on vielä mahdollista. Mikäli tämä leviää UK:n ulkopuolelle niin kusessa ollaan, esim. Tukholmassa on selvä kiinteistökupla (asuntojen hinnat ovat nousseet huomattavasti enemmän kuin ihmisten ostovoima). Paniikki kiinteitörahastoissa johtaa siihen että rahastot joutuvat myymään omaisuuttaan eli kiinteistöjä kiireellisellä aikataululla=halvalla ja kun niitä myyjiä on markkinoilla pian aika paljon niin miettikää mitä tapahtuu kiinteistöjen hinnoille Lontoossa ja ehkä muuallakin....

  Ja mitäs sitten sen jälkeen? No yrityksillä on pantattuina kiinteistöjä velkojen vakuudeksi, vakuudet menettävät oleellisen osan arvostaan. Yrityssten lisäksi pankit saattavat mennä nurin jne. Sillä sektorilla ei muutenkaan pyri järin hyvin Euroopassa.
   
 9. Karampa

  Rekisteröitynyt:
  11.12.2004
  Viestejä:
  543
  Ei ne ole mitenkään typeriä keksintöjä, jos sijoittaja tajuaa mihin on sijoittamassa. Nuo lunastuspykälät on aika selvästi kerrottu siellä säännöissä ja niistä voi päätellä mitä tapahtuu, kun olemattomaan ostolaitaan yritetään kaataa kiinteistöjä. Sen takia fiksuimmat laittavat rahansa sellaisiin kiinteistörahastoihin, joita ei tuulipuvut voi keikuttaa lunastuspyynnöillään tai sitten pörssinoteerattuihin versioihin, joita voi paniikissa myydä jokainen miten haluaa.

  Sama soppa on sitten muuten Suomessakin odotettavissa, kun joku tapahtuma alkaa keikuttaa kotoista asuntokuplaamme.
   
 10. Koden Faija

  Rekisteröitynyt:
  10.01.2015
  Viestejä:
  988
  Tiedän että ainakin osassa kiinteistörahastoja on varsin järkevän kuuloiset lunastuspykälät. Se että itse ymmärrät lunastuspykälät ei kuitenkaan valitettavasti tarkoita sitä että kaikki ymmärtäisivät tai tee kiinteistörahastoista millään tavalla järkeviä sijoituksia. Se että jo 7 kiinteistörahastoa ovat jäädyttäneet rahojen noston Briteissä kertoo vahvasti siitä että kiinteistörahastojen suhteen on myyntipaniikki jota ne eivät kestä kovinkaan hyvin. Ei siinä auta vaikka olis isompi insituutioluokan rahasto jos kiinteistörahastomarkkinoilla repeää myyntipaniikki kuten nyt uhkaavasti näyttää olevan tapahtumassa. Eipä se "parempikaan" kiinteistörahasto arvoaan silloin pidä. Kurreoravan ei toki tarvitse realisoida sijoituksiaan ja sen osakkeen arvo vaan laskisi tälläisessä myyntipaniikissa. Se mitä tapahtuu sitten velkavivun kanssa jos vakuudet menettävät arvoaan rajusti onkin sitten toinen asia.
   
 11. Karampa

  Rekisteröitynyt:
  11.12.2004
  Viestejä:
  543
  Jos joku ei ymmärrä mihin sijoittaa niin se on hänen oma murheensa. Joku toinen on taas halunnut ottaa riskin tämänkaltaisesta tapahtumasta tietoisesti. Kumpikaan näistä ei tee kiinteistörahastoista typeriä keksintöjä.

  Markkinoilla sitten taas on ihan normaalia, että isomman myyntipaniikin osuessa kaikkien sijoituskohteiden arvo laskee oli se sitten aiheellista tai ei. Koskee myös ihan tavallisia osakkeita. Esittämälläsi logiikalla myös varmaan osakkeetkin ovat typerin keksintö ikinä.
   
 12. SBeckham

  Rekisteröitynyt:
  05.07.2015
  Viestejä:
  668
  Minä uskon vahvasti että näitä brittiläisiä rahastoja eivät keinuta tuulipuvut vaan instikat. Ei noin suurta ja nopeaa tuulipukuaaltoa voi tulla millään että tuon kokoisia rahastoja laitettaisiin lunastuksilta kiinni.
   
 13. filt

  Rekisteröitynyt:
  03.09.2004
  Viestejä:
  225
  Ei sillä ole sen kummemmin mitään merkitystä, omistaako kiinteistöjä rahaston kautta vai suoraan. Rahasto on jossakin määrin likvidimpi, jos kyseessä ei ole close end fund, josta rahoja ei saa pois, kuin ajanhetkellä x tulevaisuudessa. Jos kiinteistöjen arvo laskee/nousee, ihan samalla tavalla käy niin suorille kuin epäsuorille kiinteistösijoituksille. Kiinteistön kassavirta ei välttämättä muutu mihinkään, vaikka arvo heilahtelisikin, koska vuokrasopimukset voi olla esimerkiksi määräaikaisia. Tuoton volatiliteetti on siten pienempi kuin esimerkiksi osakkeissa. Likviditeetti on sitten taas erittäin paljon heikompi yleensä niin rahastoissa kuin suorissa kiinteistösijoituksissa verrattuna osakkeisiin. Rahaston kautta saa huomattavasti helpommin hajautettua myös kiinteistösijoituksiaan ja kiinteistöjen hallinnointipalvelu tulee ostettua kätevästi samalla kertaa, kun roponsa rahastoon sijoittaa. Palvelu toki maksaa tässäkin tapauksessa.
   
 14. Koden Faija

  Rekisteröitynyt:
  10.01.2015
  Viestejä:
  988
  Osakkeet ovat likvidejä. Myyntipaniikissakin niiden myyminen on mahdollista (paitsi Kiinassa). Kiinteistöt eivät ole kovinkaan likvidejä ja epälikvidit kiinteistöt kun yhdistetään likvidinä pidettyyn (vaikka niissä niitä pykäliä onkin) kiinteistörahastoon ei kertakaikkiaan toimi myyntipaniikissa. Se ettei joku ymmärrä ei ole vain hänen murheensa vaan kyllähän kiinteistörahastojen paniikkimyynnit laajassa mittakaavassa olisivat aika monen muunkin murhe esimerkiksi vaikka "kiinteistörahastoista ymmärtävien", asuntosijoittajien ja osakesijoittajien... ja eivätkä ne kärsijät ihan tuohon jäisi jos paska kunnolla tuulettimeen osuisi..

  Se osuuko paska kunnolla tuulettimeen riippuu siitä leviääkö tämä kiinteistörahastopaniikki brittien ulkopuolelle. Jos ei leviä, niin luultavasti joskus myöhemmin ollaan kuitenkin tämän ongelman edessä.
   
 15. Paapaa

  Rekisteröitynyt:
  14.04.2005
  Viestejä:
  11 030
  Boonuksena on pörssilistatut REIT:it, eli pörssilistatut kiinteistörahastot, joissa moista ongelmaa ei taida olla, sillä raha liikkuu vain sijoittajien välillä, eikä rahasto lunasta osuuksia. Sijoittajien oikut eivät aiheuta likviditeettiongelmaa.
   
 16. Koden Faija

  Rekisteröitynyt:
  10.01.2015
  Viestejä:
  988
  Todellakin on merkitystä. Jos kiinteistöjä omistettaisiin vain suoraan ilman rahastoja niin harva alkaisi myymään omistamaansa kauppakeskusta brexitin tai muun häiriön takia. Kiinteistörahastoja on moni halunnut myydä ja ne JOUTUVAT myymään omistuksiaan vaikkeivat haluaisikaan hinnasta riippumatta. Rahaston omistajan on helpompi painaa paniikkinappia toisin kuin kiinteistön suoraan omistavan tahon. Tässä on se iso ero. Sinun ei ole pakko myydä omistamaasi kiinteistöä huonoon hintaan (ellei sitten pankki ala ilmoittelemaan riittämättömistä vakuuksista), mutta rahaston on. Toki Kiinteistökuplan puhjettua myös niihin suoraan sijoittaneiden omistuksen arvo laskee, mutta kuten sanoit vuokratuotot pysyvät. Tietenkään sijoittamalla itse kiinteistöihin suoraan eivät kiinteistörahastot lakkaa olemasta, mutta tällöin sijoittaminen on ehkä (ainakin toivottavasti) enemmän vuokratuottoja hakevaa.
   
 17. Karampa

  Rekisteröitynyt:
  11.12.2004
  Viestejä:
  543
  Kaikki osakkeet eivät ole likvidejä, joten lopputulos on aivan samanlainen myyntipaniikissa.

  Mutta oliko sun teesi tässä nyt, että kiinteistörahastot pitäisi kieltää, koska jengi panikoi markkinoilla ja siitä on ikäviä seurauksia muillekkin? Ei muuta kuin sitten kaikki arvopapereiden markkinapaikat kiinni...
   
 18. Taivasvaeltaja

  Rekisteröitynyt:
  16.10.2013
  Viestejä:
  384
  Pari kertaa vuodessa, tosin tämä sisältää myös tarjouksen ulkomaalaisiin osakkeisiin.
   
 19. Koden Faija

  Rekisteröitynyt:
  10.01.2015
  Viestejä:
  988
  Joo esim. listaamattomat osakesijoitukset eivät ole kovin likvidejä ja siksi ihan mukavaa hajautusta salkkuun. Mut se taas ei liity itse asiaan mitenkään.

  Ei ollut sellaista teesiä että jotain pitäisi kieltää. Ei noiden kieltäminen Suomessa asiaa muuksi muuttaisi. Enemmänkin pointti oli se lähteekö noista kiinteistörahastoista paniikki joka puhaisee kiinteistökuplat esim. Lontoossa ja vaikkapa Tukholmassa. Jos näin käy niin sehän sitten leviää osakemarkkinoillekkin...
   
 20. Zepi

  Rekisteröitynyt:
  26.08.2000
  Viestejä:
  10 294
  Ehkä olisi parempi ehkäistä kuplaa kuin ehkäistä sen puhkaisua?

  Asetetaan vaikkapa kiinteistöverot sen verran koviksi ja arvoperusteisiksi, etteivät kämppien arvot pääse räjähtämään käsiin. Tässä on vaan se ongelma, että keskiluokka näkee kiinteistösijoittamisen ja omalla asunnolla "rikastumisen" jotenkin oikeutettuna ja saavutettavissa olevana etuna ja kaikki muut sijoitusmuodot jotenkin "keinotteluna", joten kiinteistöverotuksen kiristämistä yleensä vastustetaan laajalla skaalalla, vaikka se nimenomaan olisi erittäin oikeudenmukainen verotusmuoto.
   
 21. Feni

  Rekisteröitynyt:
  13.10.2013
  Viestejä:
  22
  Ei ole kaukana että SP500 sulkisi tänään all time high (2130,82).

  Jotenkin tuntuu oudolta, koska dollari on erittäin vahva ja Britannia äänesti itsensä juuri ulos EU:sta. Tänään tuli jenkeissä ilmeisesti hyvää työllisyysdataa johon ennätysten koputtelu perustuu, mutta muistaakseni edellinen työllisyysraportti oli erittäin kehno.
   
 22. Allah

  Rekisteröitynyt:
  13.07.2002
  Viestejä:
  304
  Jep. Edellinen raportti oli ihan syvältä perseestä, tai siis sen kertoma tilanne, ja tämänkertainen taas ennusteita merkittävästi parempi.
   
 23. ReBorn

  Rekisteröitynyt:
  12.02.2001
  Viestejä:
  727
  Nordnetin Superluottoa nyt kesähintaan 0,49 prosenttia.
  Vielä kun keksisi, mihin tuota halpaa rahaa tunkisi, ilman pelkoa liian suuresta pääoman sulamisesta (=osakemarkkinat). Säästötili tietty, mutta en tiedä jaksanko vaivautua muutaman korkohilun takia...
   
 24. tsuji

  Rekisteröitynyt:
  15.10.2005
  Viestejä:
  173
  En ole tutustunut kaupankäyntiluottoihin, mutta tuo laina pitäisi kai käyttää nordnetissa? Muutenhan sen voisi siirtää vaikka norwegian pankkiin 1,75% korolla.
   
 25. Paapaa

  Rekisteröitynyt:
  14.04.2005
  Viestejä:
  11 030
  Kyllä sen saa nostaa ja vaikka dokata kurkusta alas, jos niin haluaa. Nordnetin sivuilta:

   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti