Osakkeisiin sijoittaminen - mistä aloittaa?

Viestiketju alueella 'Yleistä keskustelua' , aloittaja sendi, 23.02.2009.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
  1. LopenUupunut

    Rekisteröitynyt:
    15.07.2010
    Viestejä:
    790
    On itsestään selvää että Euroclearin monopoli pitää purkaa ja viedä suomalaiset sijoittajat samalle viivolla EU-maissa asuvien kaimojensa rinnalle. Tähän tarvitaan lakimuutosta ja sitä oletusta että nykyinen omistukset piilottava hallintarekisteri on ainut oikea malli pohjalle

    Keskustelu käy kuitenkin irrallisena

    On viranomaistahot jotka eivät tahdo hallintarekistereitä, koska niiden avulla voidaan piilottaa omistuksia. Hajautettujen hallintarekisterien myötä on mahdollista että Yritys A:ta on hallintarekisteri X:ssä 40%, Y:ssä 40% ja Z:ssä 30%. Miten tämä on mahdollista?

    On paapaita ja kumppaneita joiden mielestä hallintarekisterit ovat hieno asia koska saadaan kulut pieniksi ja kaikki sijoittajat tasavertaisiksi. Validi pointti

    Sen sijaan että väännetään kahdesta täysin eri asiasta pitäisi ylipäätänsä keskustella siitä onko hallintarekisterit nykyisessä muodossaan oikea tapa säilöä omistuksia. Tarvitaanko ylipäätänsä mallia jossa omaisuutta voidaan piilottaa?
     
  2. Paapaa

    Rekisteröitynyt:
    14.04.2005
    Viestejä:
    11 030
    Tarkennetaanpa. Lakimuutos ei sinänsä piilota mitään. Nykyiset suorat omistukset ovat lakimuutoksen jälkeenkin suoria. Jatkossa sijoittaja saa valita, käyttääkö hän suoraa vai epäsuoraa mallia. Ja vielä tarkemmin tämä koskee vain tilannetta, jossa kuviossa on osallisena suomalainen pankki. VM:n eilisen ilmoituksen mukaan suomalainen saisi jo nyt käyttää ulkomaista hallintarekisteriä suomalaisiin osakkeisiin. Laitoin tästä varmistuskyselyn VM:ään, sillä tulkinta oli varsin merkittävä.

    Joku voisi kertoa viranomaisille, että heidän kontekstissaan mikään ei muutu jatkossa. Osakkeita saa piilottaa ihan mielin määrin hallintarekistereihin nykylailla, kuten myös jatkossa. Degiroon avaat tilin päivässä ja huomenna voit laillisesti ostaa ne osakkeet piiloon. Jos joku haluaa näin tehdä, hän tekee niin jo nyt. Sipilä tekee. Viranomaisten kanta on siis lähinnä periaatteellinen, ei pragmaattinen.

    Jokainen tietenkin keskustelee, mistä haluaa. Nyt ollaan säätämässä lakia, joka vaikuttaa vain suomalaisten sijoittajien oikeuksiin ja pankkien oikeuksiin tarjota palveluita suomalaisille. Siksi siitä keskustellaan.

    Kokonaan toinen asia on visiointi jostain suoran omistuksen järjestelmästä, joka tosiaan toteuttaa sen, mitä lupaa. Se voidaan tehdä lain hyväksynnän jälkeenkin, eikä kehityksen tarvitse päättyä tähän. Nykyään lupaus EI toteudu millään tavalla, koska se perustuu vapaaehtoisuuteen - vaikka lain kritisoijat muuta väittävät. On puhtaasti vapaaehtoisuutta, etteivät omat osakkeeni ole Degirossa, vaan Nordnetissä. Jos halutaan suoran omistuksen malli, sen pitää koskea KAIKKIA ja sen pitää toimia globaalilla tasolla. Vähintään esim. EU:n laajuisesti. Nyt lähinnä pyritään saamaan tyytyväisiksi ne, jotka eivät tajua nykyisistä mahdollisuuksista mitään. Älyllistä epärehellisyyttä siis kaikin puolin.

    Täällä paljon lisää syitä ja seurauksia lakiuudistuksesta:

    http://valtioneuvosto.fi/artikkeli/...tuu-?_101_INSTANCE_3wyslLo1Z0ni_groupId=10623
     
  3. LopenUupunut

    Rekisteröitynyt:
    15.07.2010
    Viestejä:
    790
    Huomaatko paapaa että sinä edelleen perustelet lakimuutosta ja sen hyötyjä. Ne on kaikki valideja pointteja ja lakimuutos on tervetullut koska purkaa monopolin ja tarjoaa vaihtoehtoja.

    Viranomaistahoja ei kiinnosta tässä tapauksessa lopulta kuitenkaan monopoli, valinnan mahdollisuus eikä yksittäisen sijoittajan kulut. Heitä kiinnostaa se että hallintarekisteri oli jo syntyessään heidän toimia vaikeuttava malli, josta pitäisi päästä eroon lopullisesti

    Nyt sitten molempien tahojen ulostuloja sotketaan keskenään ja saadaan keinotekoisesti aikaan vastakkainasettelua. Pitäisi oikeasti keskustella siitä mistä kirjoitat eli "Jos halutaan suoran omistuksen malli, sen pitää koskea KAIKKIA ja sen pitää toimia globaalilla tasolla. Vähintään esim. EU:n laajuisesti."

    Se että lailla paikataan paskaa siedettävämmän makuiseksi ei tee asiasta hyvää. Paikkaus on kuitenkin tehtävä. Ei ole ensimmäinen kerta kun korjataan seurauksia
     
  4. Paapaa

    Rekisteröitynyt:
    14.04.2005
    Viestejä:
    11 030
    Kyllä, olen koko ajan keskustellut lähinnä vain ja ainoastaan lakimuutoksesta, koska se on mielestäni tällä hetkellä noista se relevanttia asia, koska siitä on niin paljon väärää infoa liikkeellä, koska siitä muutkin puhuvat, koska lakimuutos saattaa hyödyttää itseäni, ja koska lakimuutos on nyt käsillä. Huomaan kyllä, mistä puhun ja mitä perustelen, kiitos vain ;)

    Olen tuosta eri mieltä. Viranomaisten toiminta helpottuu, sillä uusi rekisteri on avoimempi. Piillottajien määrän muutoksiin en usko, mutta en toki voi todistaakaan, kuten ei kukaan muukaan. Numerot nähdään sitten joskus, tosin niihin vaikuttaa moni muukin asia, kuten insentiivit piilottaa. Jos viranomaisellla on paskat perustelut, niin en voi mitään.

    Keskustellaan vaan, tällä hetkellä itselleni on paljon kiinnostavampaa kuitenkin keskustella tuosta lakimuutoksesta, siksi en ole ollut niin kiinnostunut visioimaan tilannetta 20v päästä. Onkohan mikään iso finanssimaa tällaista ajamassa, tai onko mikään pienempikään taho edes Suomessa? En ole kuullut. Aihe ei ole tuntunut kiinnostavan ketään millään tasolla muuta kuin nyt tämän lakiesityksen aikana, koska "ahneet sijoittajat". Kun laki saadaan läpi, niin veikkaan, että palataan arkeen, eikä juuri kenenkään elämä muutu juuri millään tavalla, etkä sinäkään eksy tähän ketjuun ;)
     
  5. jinx1980

    Rekisteröitynyt:
    14.02.2003
    Viestejä:
    1 629
    Minä kirjoitin pari viikkoa sitten että IB:lle et saa tiliä auki jos sinulla on Lynxillä (geneerisemmin alivälittäjä) tili. Virallisen ohjeen mukaan ainakin Lynxin tili on lopetettava ja odotettava 6kk jonka jälkeen IB:lle voi avata tilin. IB:ltä lähtee ymmärrykseni mukaan kysely alivälittäjälle jos yrität IB:lle avata tiliä koska he näkevät että sinulla on tili jo muualla, IB avaa tilin jos alivälittäjä antaa luvan (tiedän tämän siitä että Lynxiltä otettiin minuun yhteyttä ja luvan sain).
    - aiemmin ja vissiin vieläkin jenkeissä voi siirtää koko tilin, mutta Euroopassa homma ei enää onnistu...

    Positioita pystynee siirtelemään historiatiedot säilyttäen minkä tahansa alivälittäjä<->alivälittäjä ja älivälittäjä<->IB välillä kunhan tuo alivälittäjä on ns. IB:n systeemeissä (noita alivälittäjiä on muitakin kuin Lynx), eli siirtometodina account managerista "internal position transfers". Jotta siirto on mahdollista niin ainakin nimi+passinnumero (ja ehkä vielä osoitekin) pitää olla tismalleen 1:1 muuten ei tuo "internal position transfer" valinta edes tule näkyviin (nimimerkillä kokemusta löytyy tästäkin :)).

    Tili pitää olla joo fundattu, että positioita pystyy siirtämään, siirsin 100e Lynx->IB ja tili oli fundattu (en tiedä oliko minulle laitettu joku "erikoisvipu" päälle(IB:n aspasta sain tuon ohjeen), mutta on sitä muutkin kertoneet saaneensa esim. parilla kilolla tilin fundattua eli riittänee varmaan jos siirtää euron). Fundaus vaatii vähemmän yllättäen sitten taas yön yli odotuksen...
     
  6. Taivasvaeltaja

    Rekisteröitynyt:
    16.10.2013
    Viestejä:
    384
    Miksi muuten haluatte mennä IB:lle?
     
  7. Paapaa

    Rekisteröitynyt:
    14.04.2005
    Viestejä:
    11 030
    Halvat USA-osakkeiden kulut. Minimi jopa alle $0.35/kauppa. Myös muut markkinat edullisia. Lisäksi aika laajan markkinavalikoima. Huonona puolena veroraportoinnin ongelmat ja mahdollinen vaiva.
     
  8. Rillimaisteri

    Rekisteröitynyt:
    07.03.2013
    Viestejä:
    99
    Kuinka paljon tuota veroraportointia sitten täytyy harrastaa, jos ei nyt mitään raivokasta päiväkauppaa käy? Ja onko tuo kovin vaikeaa? Tällä hetkellä käytän Nordnettia ihan vain tuon helppouden takia, mutta onhan se huikeasti kalliimpi verrattuna IB:n, kun nimenomaan jenkkiosakkeita tekisi mieli ostaa.
     
  9. SmeO

    Rekisteröitynyt:
    28.10.2005
    Viestejä:
    120
    Omasta kokemuksesta: kerran vuodessa ja ei ole vaikeaa. IB:stä saa tulostettua suoraan raportin jossa voi laittaa näkyviin oleelliset asiat.
     
  10. Paapaa

    Rekisteröitynyt:
    14.04.2005
    Viestejä:
    11 030
    Itsellänikin meni helposti, koska en oikeastaan myy (yksi ainoa myynti IB:n kautta viime vuonna, jos oikein muistan.) Itse ilmoitin verottajan verkkopalvelussa osinkojen kokonaissummat maittain, en edes yhtiöittäin. Eli paljonko sain bruttoa USA:sta ja paljonko lähdeverot. Sitten listasin vain tikkerit. That's it. Kerroin lisätiedoissa, että toimitan tarvittaessa tositteet. Tämä riitti.

    Tuohan ei mene täysin prikulleen oikein noin, mutta riittävän lähellä. Ensinnäkin summasin osingot pörssin perusteella, vaikka joukossa firmoja, joiden kotipaikka on ihan muualla kuin USA:ssa. Toiseksi, jenkit listaavat osingoit joissain tapauksissa hieman eri tavalla. Mutta kannan vastuun, jos verottaja löytää huomautettavaa tai haluaa tarkennuksia.

    Aikaa tuohon menee alle puoli tuntia.

    Kaupat ovat hieman työläämpiä. IB ei ainakaan toistaiseksi kerro ostoajankohdan kurssia raportissaan. Se on verottajan kannalta oleellinen. Tuon ehkä voisi automatisoida jollain skriptillä/softalla ja ajattelin ehdottaa, että IB lisäisi tuon mahdollisuuden. IB ilmoittaa voitot väärin suomen verottajan kannalta, sillä se vain konvertoi dollarihintojen erotuksen myyntipäivän kurssilla euroiksi, vaikka pitäisi ilmoittaa eurokurssien erotus. Mutta koska en juuri myy, tämä ei ole itselleni ongelma.
     
  11. Taivasvaeltaja

    Rekisteröitynyt:
    16.10.2013
    Viestejä:
    384
    Kiitti, pitänee itsekin avata tonne tili sitten kun opintotuki ei enää juokse, nyt vielä vähän yhtä tyhjän kanssa kun treidaaminen on aika itsesaboa kun tulorajat menee niin helposti rikki et parempi vaan holdata.
     
  12. S62B50

    Rekisteröitynyt:
    16.06.2009
    Viestejä:
    7 270
    Ei voi mitään, Put In tuli hämmentämään hieman omaa salkkua, mutta ei haittaa. On mukava päättää viikko näihin kurssilukemiin ja ensi viikolla näkyykin jo Nokialla perävalot :)
     
  13. nikoliz

    Rekisteröitynyt:
    22.08.2012
    Viestejä:
    674
    Ei tuo osinkojen naputtelu yksitellenkään veroilmoitukseen nyt NIIN iso homma ole, vaikka osingonmaksutapahtumia olisikin yli sata. Eli IB:hen vaan!
     
  14. Karampa

    Rekisteröitynyt:
    11.12.2004
    Viestejä:
    543
    Perjantaipullo auennut vissiin aika aikasin? :D Vai saiko joku muu jotain selvää tästä?
     
  15. absolut1

    Rekisteröitynyt:
    13.04.2008
    Viestejä:
    461
    Tottakai, on myös ihmisiä jotka arvostavat yksityisyyttä.
     
  16. James5

    Rekisteröitynyt:
    07.04.2011
    Viestejä:
    1 591
    Tulkitsin ton niin että ryssäpuuttin heilutteli osakekursseja, mutta se ei sb2050 häirinnyt. Hän piti viikon päätöksestä näihin kurssilukemiin ja lisäksi vinkkasi nokian törkeän hyvästä tuloksesta, joka siivittää kurssin sellaiseen nousuun, että takavalot vain näkyvät. Siis niille jotka jäävät kyydistä.
    Samaa mieltä kyllä. Oli kiva tankkailla kyykyistä ja nyt vaan ihaillaan maisemia tässä raketoinnin lomassa.
     
  17. Sam Pepys

    Rekisteröitynyt:
    22.09.2012
    Viestejä:
    597
    Iso-britanniassa pankki/meklari lähettää asiakkaalle veroilmoitusta varten osinkoraportin (dividend voucher). Suomalaisessa systeemissä menisi kopio samalla suoraan verottajalle, mikä tässä olisi niin vaikeaa?
     
  18. Karampa

    Rekisteröitynyt:
    11.12.2004
    Viestejä:
    543
    Pystytkö vielä tulkitsemaan miten se Putin heilutteli Bittiumin kurssia?
     
  19. James5

    Rekisteröitynyt:
    07.04.2011
    Viestejä:
    1 591
    Uskoisin sen menneen niin, että putin alkoi siirtämään viimeisiä rupliaan helsingin pörssin turvasatamaan, bittiumiin.
     
  20. S62B50

    Rekisteröitynyt:
    16.06.2009
    Viestejä:
    7 270
    Maailman rikkain mies tekee mitä tykkää.....

    [​IMG]
     
  21. Messmaker

    Rekisteröitynyt:
    06.07.2005
    Viestejä:
    1 765
    Bittiumin suunta on kyllä ollut erittäin hyvä tämän viikon aikana. Mutta huomautuksena Lochheed Martin tuossa sivussa. Tuotto % omassa salkussa suurinpiirtein samalla ajanjaksolla


    Bittium Corporation

    59,51

    Lockheed Martin Corp.
    59,70
     
    Viimeksi muokattu: 23.10.2015
  22. kilroy1

    Rekisteröitynyt:
    02.01.2001
    Viestejä:
    1 307
    Kannattaa miettiä mitä hyötyä saat sijoittamalla vain yhteen rahastoon. Itse en löydä yhtään hyvää syytä. Itsellä menee kymmeneen eri Seligsonin rahastoon 15,-/rahasto. Tottakai noissa on päällekkäisyyksiäkin mutta enemmän hyötyä on riittävän laajastahajautuksesta kuin laittamalla rahatyhteen-kahteen rahastoon.

    Nordnetin Superit ovat hyviä mutta niillä ei saa riittävän hyvää hajautusta tehtyä. Sopii korvaamaan Seligsonin Suomi-rahaston tai jos on pohjoismaat rahasto jossain niin sen korvaamiseksi.

    Etf:t olisivat hieman Seligsonia edullisempi. Miinuksena noissa on kulut myydessä (koskaan kun ei tiedä milloin rahat tarvitseekin käyttöön tai haluat vaihtaa rahastosalkun sisältöä) sekä ns. lisäsijoitusten maksullisuus myös ostaessa. Kuukausisäästön saa tehtyä ilmaiseksi mutta itsellä saattaa säästöön menevä summa vaihdella joten Etf:t olisivat kallis vaihtoehto. Perus kk-säästöön tietty hieman halvempia mitä Seligson mutta en ole nähnyt ainakaan vielä tarvetta muuttaa.
     
  23. Hesenkastike

    Rekisteröitynyt:
    12.09.2015
    Viestejä:
    111
    Mitenkäs tuo shorttaaminen rautalangasta väännettynä tapahtuu? Siis joku (pankit?) lainaa osakkeita joita eivät omista (niiltä jotka niitä eivät myy) ja ostavat takaisin ja saavat tästä hintojen erotuksesta voittonsa kuhan niiden arvo on laskenut. Miten he voivat lainata osakkeita joita eivät omista ja miten he saavat voiton tästä kun hinnat laskevat ja miten toimii käytännössä noiden lyhyeksi myytyjen osakkeiden takaisinosto ja milloin?

    Mitens noissa ETF:ssä kun on kulut vaikka 0,10 % niin vähennetäänkä tämä suoraan päivän arvosta vai miten tuo kulu otetaan huomioon? ETF:llähän käydään kauppaa hieman osakkeiden tapaan, mutta jollain tavalla seuraavat silti indeksiä. Miten tuo ETF-rahastojen indeksien seuraaminen tapahtuu kun voidaan ostaa kuin osakkeita haluamallaan arvolla?

    Mitenkäs noissa Nordnetin superrahastoissa tuo osto ja myynti ajoittuu, eli jos ostaa/myy saman päivän klo 13 menessä niin onko sen päivän keskiarvolla vai jonkun muun? Olen kuullut että saattaa heittää päivällä tai kahdella, jolloin ei kovin kätevä pelilappu lyhyellä aikavälillä.
     
  24. Paapaa

    Rekisteröitynyt:
    14.04.2005
    Viestejä:
    11 030
    Shorttauksessa lainataan osakkeita, jotka joku omistaa (on myös ns. naked short, mutta se taitaa olla useimmiten kiellettyä). Esim. Antti Herlin lainaa Koneen osakkeitaan sijoittajille. Hän saa lainasta koron, sekä mahdolliset menetetyt osingot sijaisosinkoina. Ulkomaisella osakevälittäjällä voi myös laittaa koko oman salkun lainaukseen, jolloin välittäjä hoitaa lainauksen ja sijoittaja saa puolet lainakorosta itselleen.

    Lainaajalla on lainaehdot, joiden mukaan hän maksaa korkoa ja sitoutuu maksamaan lainan joskus takaisin. Mukana ehkä sanktioita. Joskus osakelaina pitää sulkea samana päivänä, tai tulee sanktio.

    Itse en shorttaa, joten muut voivat korjata, jos tuossa on jotain virheitä.

    Rahaston hallinnointikulut (jos sitä tarkoitat) vähennetään tyypillisesti päivittäin rahaston arvosta. ETF:illä käydään kauppaa kyllä vapaasti, mutta siellä on markkinatakaaja, joka pitää laidat ylhäällä. Jos joku myy ETF:ää liian halvalla, hoitaa arbitraasi hinnan kohdilleen eli se markkinatakaaja nappaa sen hyödyn taskuunsa. Sehän tietää reaaliajassa sen ETF:n omistusten tarkan todellisen arvon. Markkinatakaaja sitten liikuttelee laitoja haluamallaan spreadilla todellisen arvon mukaan. Spread on se maksimituotto, minkä takaaja voi veiveistä itselleen kerätä. Liian iso se ei voi olla, sillä kukaan ei ostaisi ylihinnoiteltua ETF:ää. Varmaan jotain regulointiakin on. En osaa sanoa.

    Ei ole pelilappu - tosin musta mikään ei ole. "Mikäli teet rahastotoimeksiannon arkipäivänä ennen kello 13.00, rahastokauppa tehdään yleensä saman päivän kurssiin." Näin varmaan myös Superrahastoissa. Rahaston säännöissä kerrotaan, milloin päivän kurssi määräytyy. Ja se määräytyy joka tapauksessa niin, ettet voi tiedolla tienata varmaa tuottoa.

    Ei siis voi olla tilannetta, että rahaston arvo määräytyy 12.00, kurssit raketoivat 12.30 ja sinä ostat naurettavan halvalla rahastoa 12.45. Tuossa tilanteessa ostaisit vasta seuraavan päivän kurssiin. Mutta en tosiaan tiedä, monelta Superit päivittävät arvonsa.
     
  25. mattipappa

    Rekisteröitynyt:
    24.03.2001
    Viestejä:
    460
    Ilman muuta vain yhteen rahastoon tai mieluummmin vaikka yhteen tai kahteen osakkeeseen kun kerran riskinotto kiinnostaa. Jos sijoitettavat summat ovat pieniä niin rahasto sopii kyllä paremmin kaupankäyntikulujen takia mutta ei missään nimessä montaa rahastoa kannata ostaa jos kiinnostaa kunnon tuottoja saada.

    Yhdellä rahastolla voit tuplata sijoituksen muutamassa vuodessa mutta 10 rahastolla et voi. Siinä on aika yksinkertainen syy miksi vähemmän on enemmän, 10 rahastoa on sitten parempi jos menettää yöunensa kun kurssit laskee.
     

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti