Osakkeisiin sijoittaminen - mistä aloittaa?

Viestiketju alueella 'Yleistä keskustelua' , aloittaja sendi, 23.02.2009.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
 1. Jaava

  Rekisteröitynyt:
  23.12.2005
  Viestejä:
  2 257
  Kappas, softa päivittynyt sitten viime näkemän. Nythän tuolla jopa tekee jotain. Eikö tätä saa muistamaan salasanaa että pääsee salkkuun pikaisesti katsomaan? Melko monimutkanen salasana lastpassissa tallessa eikä oikein voi muistaa..

  Widgetti toki olis kova niin..
   
 2. rapinaa

  Rekisteröitynyt:
  10.09.2013
  Viestejä:
  104
  Käsittääkseni ei saa muistamaan salasanaa, millä taas voi nähdä olevan omat hyvät ja huonot puolensa. Se on toki käyttömukavuuden kannalta huono asia.

  Kieltämättä joku vastaavanlainen, esteettisesti kestävä, android-sovellus olisi kova juttu. Tietty siinä tullaan taas siihen, että riittääkö viivästetty data markkinoilta, vai halutaanko reaaliaikaisesti, mikä taas useimmiten maksaa.
   
 3. Paapaa

  Rekisteröitynyt:
  14.04.2005
  Viestejä:
  11 030
  Tuon softan surkein juttu on read-only -tilan puute. Tuota toivoin moneen kertaan mutta ei. Eli salkku pitäisi voida nähdä ilman kirjautumista. Tunnukset sitten toimenpiteisiin. Näin toimii esim. IB:n kännysofta. Sääli, että mokasivat noin.
   
 4. A.Powers

  Rekisteröitynyt:
  21.08.2015
  Viestejä:
  3
  Mitä odotuksia alkavalle viikolle? Jatkuuko lasku siitä mihin perjantaina jäätiin? Itse uskon laskun jatkuvan ja tankkailen odotellessa etf:iä kk-säästöllä.
   
 5. Cumbo

  Rekisteröitynyt:
  01.04.2010
  Viestejä:
  1 506
  En löytänyt asiasta vielä hallituksen esitystä. Itse asiassa löysin vain kirjauksen hallitusohjelmasta: "Muutetaan omaisuuden luovutuksessa syntynyt tappio vähennyskelpoiseksi pääomatuloista tietyin rajoituksin." Onko hallitus kommentoinut asiaa? Voisikohan olla niin, että tämä tulkitaan nyt vähän turhan innokkaasti ja vielä väärin. Aika radikaali muutos verotukseen ja tuntuu vielä hieman erikoiselta muutokselta nyt, kun kaikkea verotusta ja omistamista pyritään nimenomaan verottamaan enemmän.

  E: Myöskään listalla "eduskunnalle syysistuntokaudella 2015 annettavat hallituksen esitykset" asiasta ei ole mainintaa.

  E2: Kyllähän se tosiaan valtiovarainministeriön talousarvioesityksestä löytyy: "Luovutustappio säädetään vähennyskelpoiseksi kaikesta pääomatulosta, kun se on voimassa olevan lainsäädännön mukaisesti vähennyskelpoista ainoastaan luovutusvoitosta." Lähde
   
  Viimeksi muokattu: 07.09.2015
 6. Nik0lai Banned

  Rekisteröitynyt:
  30.12.2014
  Viestejä:
  787
  Onko Orava ainoa eurooppalainen REIT, johon voi päästä käsiksi Nordnetin nettikaupankäynnin avulla?
   
 7. ReBorn

  Rekisteröitynyt:
  12.02.2001
  Viestejä:
  727
  Näyttäisi olevan muutama saksalainen REIT myös Nordnetin listoilla. Käytä NN:n hakua, sillä löytyy.
   
 8. nand

  Rekisteröitynyt:
  26.10.2004
  Viestejä:
  64
  Nyt olisi tässäkin taloudessa tarkoitus aloittaa sijoittaminen. Tätä threadia on tullut aktiivisesti luettua sekä kolusin läpi myös Erolan Paras sijoitus -kirjan. Tavoitteena pitkän aikavälin (>20v) tasainen tuotto ilman suurta ajallista panostusta (ainakaan tällä erää). Jatkossa kiinnostaa myös suora osakesijoittaminen pienimuotoisesti.

  Näillä kriteereillä tarkoitus siis olisi laittaa rahat passiivisiin, osingot uudelleensijoittaviin indeksirahastoihin, lähinnä EFT-rahastoihin Nordnetin kuukausisäästöohjelman puitteissa. Jatkossa ehkä harkinnassa myös Seligson, mutta siellä kulut näyttävät olevan hiukan kovemmat.

  Muutamia kysymyksiä kokeneemmille:

  1. Alkuun sijoitettavana olisi n. 25ke ylimääräistä. Millaisella ajallisella hajautuksella nämä kannattaa sijoittaa? Jatkuva palkoista lähtevä kuukausittainen sijoitussumma tulee olemaan n. 1000e. Kannattaako laittaa esim. 2500e/kk seuraavan ~16kk ajan, vai riittääkö lyhyempi/tarvitaanko pidempi hajautus?
  2. Kannattaako tällä hetkellä laittaa rahoja ollenkaan korkoihin? Olemme molemmat reilusti alle kolmekymppisiä, joten 100% osakepaino lienee ok?
  3. Miten valita EFT:t - riittääkö esim. iShares MSCI World ETF (0,20%) + iShares Core MSCI Emerging Markets IMI UCITS ETF (0,25%) + superrahastot? Vai kannattaako valita erikseen noita vielä halvempia EFT-rahastoja? Joissakin kulut näyttäisivät olevan todella matalat, esim. db x-trackers Euro Stoxx 50 UCITS ETF (0,09%) tai iShares Core S&P 500 UCITS ETF (0,07%).

  Tässä vielä tuo tuorein EFT-kuukausisäästämisen lista: https://www.nordnet.fi/etf/newspdf?id=4052

  Saa myös ehdottaa kirjoja, mitä aiheesta kannattaisi lukea! Erolan kirja ei varsinaisesti päässyt kovin syvälle asiaan.
   
 9. timpsukka

  Rekisteröitynyt:
  09.03.2005
  Viestejä:
  83
  nand: Itekin vasta-aloittaneena vastaavalla ajatuksella todettakoon että pitkän tähtäimen tavoite on suunnilleen
  global top brands 20% - vahvat brändit pärjäävät aina
  top pharma 20% - lääketeollisuus tulee kukoistamaan jatkossa
  ishares core s&p 500 ucits etf 20%
  ishares core msci world ucits etf 20%
  superrahastot 5%
  fyysiset metallit 15% - tästä vastapainoa jos fiat rahajärjestelmä kohta piiputtaa
   
 10. Feni

  Rekisteröitynyt:
  13.10.2013
  Viestejä:
  22
  En nyt kauhean kokenut ole, mutta itse näkisin asiat seuraavasti:
  1. Taloudessa on aina syklejä. 2000 oli IT-kupla, 2008 kuplan puhkaisi asunnot ja derivaattatuotteet. Riippuen keneltä kysyt, olemme syklin alkuvaiheessa tai kupla on juuri puhkeamassa. Käsittääkseni tuota Nordnetin kuukausisäästösummaa voi helposti muuttaa, joten ei kannata nyt kiireessä rahojaan antaa pois. Myös ajoittaisia pienempiä pudotuksia on havaittavissa: Viime vuoden lokakuussa SP500 tippui 10 % muutamassa päivässä. Sama tapahtui tässä muutama viikko sitten.

  Mitä haluan sanoa: Älä ole kiireessä antamassa rahojasi pois. Sanonta "Cash is king" pitää paikkansa. Suosittelisin aloittamaan sijoittamisen semmoisella summalla minkä voit jokaisesta tilipussistasi sijoittaa. Sitten kun pörssit alkavat yskiä seuraavan kerran, niin kasvata kuukausisäästämisen määrää. Saattaa tuntua pahalta ostaa silloin kun indeksit on punaisella päivästä toiseen, mutta se on juuri paras aika ostaa. Ymmärrän jos finassimaailman seuraaminen ei kiinnosta; monien mielestä varmasti todella kuivaa hommaa. On kuitenkin hyödyllistä hieman seurata käppyriä ymmärtää mistä isot pudotukset tai nousut johtuvat. Useasti nämä ovat merkittäviä makro-tason asioita ja niiden seuraamiseen riittää usein iltapäivälehdet kunhan osaa yhdistää asiat toisiinsa. Esimerkiksi tällä hetkellä pörssejä painaa Kiinan talous, USA:n keskuspankin korkojen nosto ja vähenemissä määrin Kreikka.

  2. Tällä hetkellä rahaa printataan kilpaa Euroopassa, USA:ssa ja Kiinassa ja korot ovat erittäin alhaalla. En sijoittaisi velkapaperihin tällä hetkellä. Lisäksi pitkällä aikavälillä osakkeet (rahastot) lienee paras paikka pitää rahoja.

  3. Tämä ei liene kovinkaan tarkkaa tiedettä. Kunhan hajautus on kunnossa (eri sektorit, geografiset alueet, ajallinen hajautus) niin en lähtisi liikaa asiasta stressaamaan. Finanssimaailma on kuitenkin erittäin globaali, jos indeksit tippuvat USA:ssa niin tulee ne alas miltei poikkeuksetta kaikkialla muuallakin. Jos tunnistat jonkin sektorin minkä uskot pärjäävän muita paremmin tulevaisuudessa, niin siihen voi varmasti sijoittaa ETF:n avulla. Itse uskon lääkkeisiin ja terveydenhuoltoon.
   
 11. CFGauss

  Rekisteröitynyt:
  18.04.2011
  Viestejä:
  504
  16kk on loppujen lopuksi aika lyhyt ajallinen hajautus. Ite laittaisin vaikka 1k palkasta, ja sitten toiset tuhat euroa tuosta pesämunasta kuukausittain. Tulisi edes 25 kk:n ajallinen hajautus tuolle pesämunalle.
   
 12. Ernomies

  Rekisteröitynyt:
  01.12.2000
  Viestejä:
  2 324
  All in vaan huomenna :smoke:
   
 13. Zepi

  Rekisteröitynyt:
  26.08.2000
  Viestejä:
  10 294
  Osaatko pistää suosituksia, vai pitääkö vaan metsästää itse? Vai kysellä kivijalkapankeista?

  Periaatteessa olisi suht. paljon assetteja joita voisi jopa siirrellä ISA:an sisäänkin, mutta pitää nyt tutkia noita ehtoja ennenkuin lähtee tekemään mitään erityistä.
  Koska on viimeksi ollut 16kk pötkö, jonka sisällä kurssilaskun alkamisesta ei ole saavutettu pohjia osa ostoista ei ole osunut pohjille?


  edit: nojoo, jos 2007 alussa aloitti kesällä ostot, niin aika vähän osui tuonne isojen laskettelujen jälkeen 2008 loppupuolelle. (ainakin jos S&P500:sta katselee)
   
 14. Paapaa

  Rekisteröitynyt:
  14.04.2005
  Viestejä:
  11 030
  Tulihan se sieltä: pääomaverotusta kiristetään tiukentamalla ylempää progressioporrasta 34 %:iin. Suomen pääomaverotus alkaa hissukseen olla Euroopan huippua monessa mielessä. Toivottavasti edes tuo luovutusvoittohuojennus jäisi voimaan.
   
 15. Tlapio

  Rekisteröitynyt:
  28.04.2010
  Viestejä:
  1 593
  Oli vaan aivan liian pieni korotus. Euroopan turvapaikanhakijakriisin maksuun.

  "klo 13:46: Pääomatuloverotuksen ylempää verokantaa korotetaan 33 prosentista 34 prosenttiin. - Kaikkien on osallistuttava, valtiovarainministeri Stubb linjaa. Taustalla on myös Euroopan turvapaikanhakijakriisi ja sen hoitaminen."

  http://yle.fi/uutiset/mita_hallitus...aa_hetki_hetkelta_tiedotustilaisuutta/8288271
   
 16. amoult

  Rekisteröitynyt:
  19.12.2000
  Viestejä:
  293
  Pari raharikasta lisää vielä muuttaa pois korkean pääomatuloveron vuoksi niin siinähän se hyöty jo tuleekin syötyä.
   
 17. Der Komissar

  Rekisteröitynyt:
  19.07.2011
  Viestejä:
  215
  En nyt kyllä oikein näe, miten tämä viime vuosien verojen edestakaisin veivaaminen ja monimutkaistaminen auttaisi Suomea nousuun. Ei se ainakaan mitään investointeja tänne houkuttele.
   
 18. jinx1980

  Rekisteröitynyt:
  14.02.2003
  Viestejä:
  1 629
  Tarkistakaa vahvistettu verotuksenne jos teitte muutoksia.

  Minulla yhdestä (ja samalla vuoden ainoasta) 990e suuruisesta luovutuksesta syntynyt voitto oli laitettu verolle, omalla parin minuutin tarkkaavaisuudella pitäisi tässä tapauksessa säästää ~100e, mutta asiaa ei "luonnollisesti" voinut korjata heti puhelimessa vaan meni johonkin työjonoon. Koska nuo ilmoitukset käsitellään koneellisesti niin en takuulla ole ainoa jolle on "veroveivistä" laitettu verot maksuun.

  PS. ennenkuin kukaan alkaa spekuloimaan mitään niin käytän ulkomaista välittäjää ja verottaja ei omistuksiani ja ostojani&myyntejä näe joten mistään "ostit takas samana päivänä" casesta ei ole kysymys (enkä ostanut noita seuraavanakaan päivänä).
   
 19. Sam Pepys

  Rekisteröitynyt:
  22.09.2012
  Viestejä:
  597
  Siis ISAan voi laittaa sisään vain rahaa, ei siis osakkeita siirtää sinne tax wrapperin alle, fyrkkaa vaan jolla sitten ostaa osakkeita, ETF, rahastoja, bondeja.

  Vältä Selftradea vai millä nimellä se nyt kulkeekaan, Barclys stockbrokers on ihan ok, Hargreaves Lansdown, niitä on pilvin pimein kivijalasta nyrkkipajaan asti, pääasia vertailla kuluja ja platformia että toimii softa. Netistä varmaan loytyy monia tuoreita vertailuja.

  Edit: ja jos on lapsia niin heille voi avata Junior ISAn ja laittaa verovuoden aikana £4080 sinne.
  https://www.gov.uk/junior-individual-savings-accounts/overview
   
  Viimeksi muokattu: 14.09.2015
 20. niko.m

  Rekisteröitynyt:
  31.03.2013
  Viestejä:
  1 179
  Itselläni on arvostus laskenut aika paljon tuota NN:n Oksaharjua kohtaan. Joka kirjoituksessa "osinko osinko osinko", sitten yhtiöien vertailussa kuitataan omien takaisinostot "saattavat hieman kohentaa". Kasvavan osingon merkityksen ymmärrän vallan hyvin, mutta omien ostot on myös erittäin merkittävä asia tuoton kannalta, joka tosin heijastuu myös osingon kasvuun. One-trick-pony ja seuraa tuota omaa agendaansa kuin ISIS koraania. Luulisi että tuollainen guru ottaisi myös muita tekijöitä huomioon kuin rahana maksettavan osingon.
   
 21. Pexier

  Rekisteröitynyt:
  10.09.2013
  Viestejä:
  147
  Onko tuo Nordnetin ETF-kuukausisäästäminen järkevää pikkusummilla, esim. vaikka tuo minimi 50€/kk?

  Nykytilanne on:
  • 50€/kk Nordnetin Superrahasto Suomeen
  • 50€/kk Nordean Säästö 75:een, juoksevat kulut 1.81% (myivät asuntolainan yhteydessä)
  Ajatus oli, että lopetan tuon Säästö 75:n ja siirryn Nordnetiin. Vai onko tämmöisellä nappikaupalla oikeastaan mitään väliä, että mihin ne sijoittaa..:D Vai kenties kaikki tuonne Superrahastoon?
  Sen kummempaa tarvettahan näille nappuloille ei ole, vaan näitä voisi sitten vaikka katsella eläkeikää lähestyttäessä.
   
 22. ReBorn

  Rekisteröitynyt:
  12.02.2001
  Viestejä:
  727
  Riippuu suunnitellusta sijoitusajasta, ja siitä, mihin ETF:ään ajattelit laittaa @Pexier. Ainakaan moneen ETF:ään tuota 50 euron summaa on turha alkaa jakamaan. Jo tuolla summalla aika moni varteenotettava ETF, kuten iSharesin Core S&P500 jää pois, koska sen yksikköhinta on noin 150 €. Lisäksi kannattaa muistaa, että ETF:ien arvolla on tapana kasvaa ajan myötä (onneksi!). Eli jos nyt saat vielä yhden osuuden viidelläkympillä, ehkä vuoden parin päästä osuuden arvo on yli 55 €, jolloin kuukausisäästö menee plörinäksi, eikä tee mitään ostoja.
  Sitten kannattaa muistaa, että kun ETF:t aikanaan myy, niistä menee välityspalkkio. Nykyisellä hinnastolla on esim. Saksan pörssissä noteerattavan ETF:n myyntipalkkio minimissään 15 €. Se kirpaisee aika kovaa, jos myyt vaikka parin vuoden päästä jonkun ETF:n jota olet ostellut vain viidelläkympillä kuussa.
  Summa summarum, en lähtisi kyllä alle parilla sadalla rakentamaan ETF kuukausisäästöä. Mieluummin Superrahastoja ja Seligsonin indeksirahastoja.
   
 23. Pexier

  Rekisteröitynyt:
  10.09.2013
  Viestejä:
  147
  Mitä nyt pikaisesti kattelin niin iShares Core MSCI World UCITS ETF (EUNL) kävi mielessä [ja mahdollisesti iShares Core MSCI Emerging Markets IMI UCITS ETF (IS3N)]. Näitähän nyt ei saa kun yhden kappaleen molempia nykyisellä hinnalla/säästösuunnitelmalla.
  50€/kk oli vain heitto, mutta alle satasessa kuitenkin tarkoitus nyt toistaiseksi pysyä. Jos yhteen ETF:ään sijoittaisi, mikä se olisi Sijoittaja-Muron mielestä?
  Ehkäpä on syytä unohtaa tuo ETF ja tutustua vielä noihin Seligsonin indeksirahastoihin.

  Edit: Ja puhutaan nyt vaikka tuommoisesta 15-20v sijoitusajasta.
   
 24. ReBorn

  Rekisteröitynyt:
  12.02.2001
  Viestejä:
  727
  Sijoitusaika ei siinä tapauksessa ole rajoittava, 15-20 v riittää mainiosti. Toinen asia onkin sitten, onko Nordetin ETF-kuukausisäästösysteemi (saati koko Nordnet) pystyssä vielä kymmenen vuoden päästä :)
  Satasella saisit esim kustannustehokkaita db x-trackers MSCI World Index (kulut aavistuksen alemmat kuin sinun mainitsemassa iSharesin World ETF:ssä) 1 kpl ja jo mainitsemaasi iShares Core MSCI Emerging Markets 1 (tai 2) kpl. Näillä kahdella ETF:llä katat käytännössä koko maailman. Tosin tuossa menee allokaatio noin markkinateorian mukaan vähän väärin, kehittyviin tulee selvä ylipaino.
  Joten kyllä, olen samaa mieltä, aloita Seligsonista.
   
 25. tuoppi`

  Rekisteröitynyt:
  29.03.2002
  Viestejä:
  5 298
  Seligsonista Pohjois-Amerikkaa, Aasiaa ja Eurooppaa jokaista 30€/kk eli yhteensä 90€/kk vaikkapa.
   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti