Osakkeisiin sijoittaminen - mistä aloittaa?

Viestiketju alueella 'Yleistä keskustelua' , aloittaja sendi, 23.02.2009.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
 1. Pihlaja

  Rekisteröitynyt:
  19.06.2013
  Viestejä:
  430
  No tuskin kukaan niin tyhmä oli, että avasi eilisen jälkeen uusia shortteja. Jos taas oli ennen eilistä avattu niin siinähän meni vaan eiliset voitot sitten. Serttiveivaajillehän tuo ikävämpää lienee.
   
 2. S62B50

  Rekisteröitynyt:
  16.06.2009
  Viestejä:
  7 270
  Eilen oli -6000e muutaman viikon takaiseen. Eilen oli kevääseen verrattuna rapiat -10 000e. Onneksi ollaan kuitenkin Dacia Dusterin verran plussalla.... toistaiseksi.
   
 3. ddude

  Rekisteröitynyt:
  12.10.2007
  Viestejä:
  1 544
  Eiköhän tässä liene aikaa vieläkin ostaa.
  EKP jatkaa elvytystä syyskuuhun 2016 ja näillä korkotasoillla osakemarkkinat on lähes ainoa vaihtoehto mihin raha voi mennä.
   
 4. Väinämöinen Banned

  Rekisteröitynyt:
  07.06.2000
  Viestejä:
  1 503
  Tyhjensin salkun tuossa reilu pari kuukautta sitten. Tänään on tullut oltua ostolaidalla, vähän niin ja näin kannattaako, mutta en nyt viitsinyt makuuttaa käteistä. Fortumia ja F-Securea, sekä YIT:tä tänään salkkuun.
   
 5. Kvarkki

  Rekisteröitynyt:
  31.08.2001
  Viestejä:
  4 705
  Onko jossain tiedotetta miksi mm. Nordnet ja ilmeisesti kaikki muutkin menetti pörssitiedot n. klo 18? NN näytti lukemia ajalta 10:37 tms.
   
 6. Smallspender 2.0

  Rekisteröitynyt:
  15.01.2013
  Viestejä:
  115
  http://www.arvopaperi.fi/uutisarkis...paniikki+nasdaqilla+painajaisaloitus/a1068796

  Nasdaq eilen pahimmillaan -8 %.

  Nasdaq tänään +3.15 %
  Enpä kyllä panisi rahojani siis veikkaukseen markkinoiden lyhyen aikavälin tehokkuuden puolesta. :psmoke:

  Ja tokikin vähemmän yllättäen tämän heilunnan jälkeen on taas kuultu ison rahan manageroijilta avunhuutoja keskuspankeille:

  http://www.reuters.com/article/2015/08/25/us-markets-global-bridgewater-idUSKCN0QU1UQ20150825

  Ihan perusmenoa siis tämän päivän markkinoilla.
   
 7. Väinämöinen Banned

  Rekisteröitynyt:
  07.06.2000
  Viestejä:
  1 503
  Suurin kysymys piensijoitajan näkökulmasta lienee se, että sahaako näin tasaisesti alas, vaikko ylös pikkuhiljaa. Itse olen nyt uskonut ostopuoleen ja tankannut hieman. Sen verran kuitenkin tilanne on epäselvä että ei kovin uskalla..
   
 8. APH

  Rekisteröitynyt:
  01.02.2001
  Viestejä:
  706
  Väinämöinen, olen varmaan turha sanomaan, mutta itselläni on pelisalkku ja kotisalkku. Kotisalkussa on on mm. Metsää ja muita perusjuttuja, Nokia. Sitten mennään pelisalkulla, odotellaan osareita,pelataan minuuttikauppaa, vähät osingoista. Riski on huikea, mutta... btw eilen Hifk-Hjk risti kerroin 3,75, molemmat maali kerroin 2, panos. Afarakilla tuli tehtyä tiliä, vaikeimman kautta.Sama asia.Pelaaminen itselle on hauskaa, kunhan se pysyy lapasessa.
   
  Viimeksi muokattu: 25.08.2015
 9. Väinämöinen Banned

  Rekisteröitynyt:
  07.06.2000
  Viestejä:
  1 503
  Itse toimin jossain määrin välimuodossa. On oma kevyen sijoittamisen salkku, jolla tähtään 20-25% vuosituottoon (ollut helppoa lähivuosina),pääosin Suomalaisia osakkeita, jokunen poiminta USA:sta ollut. Tuon lisäksi sitten pitemmän tähtäimen lasten säästösalkku, jossa tähtäin siinä 5 vuoden tasaiseen tuottoon (+ osingot) ns. vakavaraisia, vähemmän heittelehtiviä osakkeita. Kovin aktiiviseen pelaamiseen ei riitä oma aika.

  Nyt vaan jotenkin tuntuma oli parisen kuukautta sitten se, että on oikea aika kotiuttaa rahat. Ei vaan eilisen laskurallin jälkeen malttanut olla ostamatta tuohon liikkuvampaan salkkuun täytettä, vaikka ehkä olisi pitänyt malttaa, lievä isomman romahduksen riski on ilmassa. :)
   
 10. Nahkasorsa

  Rekisteröitynyt:
  27.08.2008
  Viestejä:
  345
  Ainakin tästä oppi oman salkun olevan ihan väärin ositettu. Aina kaikki rahat sijoituksiin ja käteistä 0%. Alennuksiin ei voi reagoida ja kun akuutti tarve rahalle iskee, niin tietenkin ollaan 15% pakkasella. Jatkossa vaan käteistä enemmän ja vähemmän implussiostoja, hiljaa hyvä tulee.
   
 11. APH

  Rekisteröitynyt:
  01.02.2001
  Viestejä:
  706
  Pidän omani tuolla, tähän asti about kotisalkku 5 % tuotolla, mutta 1/3 pelaan, ja tuotto 20% vuodessa
   
 12. odin56

  Rekisteröitynyt:
  14.12.2012
  Viestejä:
  690
  onkos androidille hyvää widgettiä tai appia millä saa luuriin näkymään omien osakkeiden kurssit kuin tuo bloombergin sovellus jostain syystä lopetettiin....
   
 13. jinx1980

  Rekisteröitynyt:
  14.02.2003
  Viestejä:
  1 629
  XOM ja WMT ostettu (tai ainakin yritetty, eiköhän lynxistä ostorapsasta huomenna/ylihuomenna paljastu että mitä todellisuudessa tuli).

  Ostopäätöksenä niinkin harkittu periaate kuin että voisi huvin vuoksi ETF:ien rinnalle ottaa osakkeitakin ja öljyn puolesta voisi vähän lyödä "vetoa". Sitten googleen "dividend aristocrats" ja sieltä joku "top10"-linkki josta arvoin pari :). Saas nähdä miten käy, jos lasku jatkuu niin pitää varmaan arpoa pari seuraava jota ostaa jollain sumealla logiikalla...

  XOM tuntui paremmalta kuin CVX ja HP vaikutti liian "riskiseltä" rigiensä kanssa, WMT valikoitui koska VDC-etf pärjännyt selvästi paremmin kuin VTI-etf minun omistusaikana. Kuinkas syväluotaavia analyysejä muut tekevät ostoja varten?
   
 14. Feni

  Rekisteröitynyt:
  13.10.2013
  Viestejä:
  22
  Tänään lisätty Amgenia hintaan 151.12 USD. Tunnin päästä -4 % lasissa (151 -> 145), ei mennyt ihan nappiin tällä kertaa. Käteistä onneksi vielä jäljellä... Taitaa olla että odottelen rauhassa pohjia tällä kertaa :-)

  Onneksi tämän vuoden myynnit ovat osuneet kohdalleen: PSX irtauduin hintaan 83 USD, BIDU 210 USD ja Nokia 6.3 EUR.

  Salkusta löytyy tällä hetkellä Amgen (AMGN), Gilead (GILD) ja Omega Healthcare Investestors (OHI). Hajautus on vielä vajavaista johtuen sijoitusuran lyhyydestä.

  Seuraavat asiat tutkin ennen ostoa:
  -Sektoriin kohdistuvat riskit. Esimerkiksi bioteknologiassa, jota salkussani on aivan liikaa, riskeinä on organisaatioiden/valtioiden halukkuus maksaa isoja summia uusista lääkkeistä.
  -Osakkeeseen kohdistuvat riskit: Esimerkiksi Gilead (GILD) luottaa erittäin vahvasti yhteen lääkkeeseen, joka generoi noin 70 % liikevoitosta.
  -Osakkeen arvostus verrattuna SP500 ja sektoriin.
  -Mistä kasvu tulee?

  Tietenkään lista ei ole täydellinen, mutta yritän aina funtsia asioita sekä ostettavan yrityksen että sektorin näkökulmasta. Myös eri aikavälit kannattaa huomioida: öljyfirmat voivat mennä lyhyellä voimakkaasti ylös jos raakaöljyn hinta nousee, mutta onko bensa oikeasti tulevaisuuden polttoaine?

  Mitä tulee tuohon XOM vs CVX, niin todettakoon että Exxonilla taitaa olla merkittävästi enemmän tuloja downstream operaatioista (=jalostus), kun taas Chevron luottaa enemmän upstreamiin. Tämä selittää myös Chevronin voimakkaampaa hintaliikahtelua öljyn hinnan mennessä alas. Jos ostaisin öljy-yhtiötä nyt, olisi Exxon 1. valintani. Lienee yksi harvoista isoista öljyfirmoista jonka osakekohtainen tulos on suurempi kuin osinko.
   
 15. keeppari

  Rekisteröitynyt:
  05.07.2004
  Viestejä:
  2 080
  Sikäli kuin "taustalla olevat asiat" tarkoittavat Kiinan tilannetta, niin ne on uutisoitu jo vuosia sitten kotoisissakin tuulipuvuille suunnatuissa talousmedioissa paksusta rautalangasta vääntäen. Kasvun hidastuminenkin on ollut odotetunlaista ja siitä ainoa järjellinen huolenaihe lienee paikallaan. Jotkut Shanghain kasinoindeksit ja niiden muutokset ovat aika yhtä tyhjän kanssa muun kuin kiinalaisen spekulantin kannalta.

  Markkinat tuntuvat nyt vaan toimivan nykyään tällä tavalla, että asioita lakaistaan maton alle, kunnes joku keksii alkaa paukutella kaikkea bongorummuista kattilankansiin ja huutaa epäkohdasta paniikkia lietsoen. Ennen tämän harrastuksen aloittamista kannattaa ymmärtää se perusajatus, että osakekurssien ei kuulukaan korreloida reaalimaailman tilanteen kanssa, vaan ne on aina ladattu odotuksilla. Ikinä ei tule muodostumaan sellaista carebear-rommarin utopiaa, jossa yhtään tummaa pilveä ei ole näkyvissä ja osakkeet paukuttavat ATL-lukemissa. Subprime-kriisi saatiin ehkä paikkailtua ja finanssisektori pelastettua, mutta ei se estänyt globaalin laman kehittymistä reaalitaloudessa. Samoin euroalueen velkakriisi on ollut vaihtelevasti päällä jo viimeiset 5 vuotta, eikä sen suhteen tilanne ole muuttunut missään määrin parempaan vielä. Näistäkin huolimatta pörssissä on samaan aikaan laukattu 50 % tukevasti koilliseen jopa Suomen kaltaisissa rajaseutujen rapamaissa, jossa nousukauden alkamista siirretään joka vuosi yhdellä eteenpäin.

  Jos tänään naarasi osinkokoneita pitkään salkkuun, niin ei sitä välttämättä kovin lyhytnäköisenä voi pitää. Taskurahoilla veivaus on sitten asia erikseen.
   
  Viimeksi muokattu: 25.08.2015
 16. keeppari

  Rekisteröitynyt:
  05.07.2004
  Viestejä:
  2 080
  On siellä supermajoreista lisäksi Shell ja Total tuon määritelmän yläpuolella. Shellillä H1 EPS $2,24 ja osinko $1,88, Totalilla vastaavat luvut 2,46 € ja 1,22 €.
   
 17. Cumbo

  Rekisteröitynyt:
  01.04.2010
  Viestejä:
  1 506
  Kerroppa sitten, miten tämä salkku pärjää myös jatkossa. ;) Kova kuulostaa ainakin vuosituottotavoite. Joku saattaisi väittää tuota jo jonkinlaiseksi lotoksi - jos siis sijoitat osakemarkkinoille, etkä esim. omaan yritykseesi, jonka tulosta osaat paremmin ennakoida.


  Tässä ketjussa (en siis viittaa nyt @Väinämöinen) kyllä hyvin näkyy niitä perussijoittajan virheitä, joista rahoituksen kurssilla luettiin: uskotaan mm. liikaa omaan tekemiseen. Itse en ole mikään guru, mutta olen yrittänyt ajatella niin päin, että kun alkaa tulemaan osto-/myyntifiiliksiä, niin mistä se johtuu. Yritän olla aina reagoimatta niihin, koska omat mututkin ovat vain mutuja - samoja uutisia sitä tulee luettua kuin koko muu massakin. Eri asia tietysti on, jos on tehnyt sijoitussuunnitelman, johon ostot ja myynnit kuuluvat. Tein aikaisemmin itsekin enemmän analyysiä osakkeista ja luin muiden analyysejä, mutta huomasin aika pian, että se tosiaan on ihan arpapeliä. Oman rajallisen ajan käyttäminen (ainakaan kovin suurissa määrin) osakeanalyyseihin ei ainakaan omalla kohdalla kannata. Te, jotka koette analysoivanne paremmin, niin kertokaa niistä ostoistanne avoimesti ja kertokaa myös rehellisesti, kun menee metsään. ;)

  Veikkaan esim., että eilen toissapäivänä "ostopäivän missanneet" eivät ole missanneet mitään. Katsotaan miten käy. :)
   
 18. amoult

  Rekisteröitynyt:
  19.12.2000
  Viestejä:
  293
  Tavoitteesi ei kuulosta kovin realistiselta. Jos osakkeiden keskimääräinen historiallinen tuotto on sen 8-9% niin kannattaa kysyä itseltään onko omat taidot siinä määrin keskimääräistä paremmat, että pystyisi jatkuviin ylituottoihin.

  Tietty voin olla väärässä. Siinä tapauksessa onnittelen tulevaa miljonääriä

  10 000 euroa (ilman lisäsijoituksia) muuttuu n. miljooanksi 25 vuodessa 20% tuotolla ;)
   
 19. Väinämöinen Banned

  Rekisteröitynyt:
  07.06.2000
  Viestejä:
  1 503
  Kyseessä siis tavoite jonka olin asettanut viime vuosille (ja jonka olen saavuttanut). Toki tuota tavoitetta täytyy muokata sen mukaan, miten markkinat kehittyvät. 5% on jo kova tuotto laskevilla kursseilla ;).

  Toki tuollaisiin tuloksiin hajautetulla salkulla tarvitsee sitten muutaman kunnon onnenkantamoisen, ostin esim. CyberArkkia sen listaustumisen jälkeen noin 27$ tietämillä ja myin päälle 70$ hintaan.

  http://www.marketwatch.com/investing/stock/cybr

  Lähivuodet on vaan olleet pörssisijoittajalle hyviä, jatkuvassa noususuunnassa on helppo tehdä voittoa. Taika on vaan siinä että osaa hypätä oikeaan aikaan kelkasta pihalle. Saatoin eilen tehdä virheen kun palasin ostajaksi.

  On tässä vielä miljonääriksi matkaa..
   
  Viimeksi muokattu: 26.08.2015
 20. -Cone-

  Rekisteröitynyt:
  17.12.2000
  Viestejä:
  1 435
  Näin se menee. Chevronin operating profitista tuli melkein 90 % upstreamista viime vuonna. Tämän huomasi Q2 tuloksessa, joka romahti kohtuu näyttävästi. Itse olen ostanut tasaisesti molempia. Molemmathan kuuluvat kuitenkin harvaan osinkoaristokraattijoukkoon, eikä CVX:n osinko ole uhattuna ainakaan lähiaikoina. Sikäli menee mielenkiintoiseksi jos nyt nähdään globaali taantuma jolloin nykyinen "oil glut" pahenee entisestään. Tällöin menee mielenkiintoiseksi joutuuko Chevron leikkaamaan osinkoaan. Se olisi ensimmäinen kerta yli 27 vuoteen. Sikäli Chevronin pay out % on ollut 40 %, joten huomattavasti pienempi riskinen kuin esim. MLP:t. Myös velkaprofiilin suhteen.
   
 21. Sam Pepys

  Rekisteröitynyt:
  22.09.2012
  Viestejä:
  597
  Palaan pienellä pointilla tuohon Kiinaan, yksi harvemmin huomioitu näkokohta siihen oliko se nyt Kiinan kasvun ja nousu-uran loppu ja yksi näkemys (ei omasta päästä) on että EI, koska

  Jos ajatellaan suuria ihmismassoja Kiinassa, valtaosalla ei ole mahdollisuuksia viedä pääomiansa muualle vaan operoivat kotimarkkinoilla. Talletukset eivät houkuttelevia heille ja kiinteistobisnes alkaa olemaan jo tosi säänneltyä siellä ja kun kiinteistokuplaa politbyroo hallitusti rauhoittelee ja puhkoo pahimpia ilmoja pois ja samalla pankit kiristää niin jäljelle jää kotimaiset osakkeet.

  AH spread eli yuan A-osakkeet ja H-osakkeet HongKongissa erotus kasvaa mutta paikalliset ei voi ostaa halvempia H-osakkeita ja myydä A-osakkeita koska erilliset markkinat.

  Joten tavallaan pakotettuja kotimaisille osakemarkkinoille mikä ylläpitää nostetta pitemmällä aikavälillä.
   
 22. Jerkof

  Rekisteröitynyt:
  04.08.2008
  Viestejä:
  63
  Mistähän löytäisi sellaisen tuottolaskurin johon heitetään alkusijoitus josta joka vuosi nostetaan elämiseen summa x mutta pääoma kuitenkin keräisi joka vuosi tuottoa esimerkiksi 7.5%?

  Tuo Seligsonin tuottolaskurihan on huikea (http://www.seligson.fi/suomi/sijoitustieto/tyokalut/laskurit/tuottolaskuri.html) mutta pääoman syöntiä matkalla olisi hauska päästä myös simuloimaan.
   
 23. Sam Pepys

  Rekisteröitynyt:
  22.09.2012
  Viestejä:
  597
  Excelin XIRR on aika joustava funktio.
   
 24. Kvarkki

  Rekisteröitynyt:
  31.08.2001
  Viestejä:
  4 705
  Kiitos XIRR vinkistä, ei ole tullut itselle mieleen katsoa tuollaisia funktioita. Tässä hyvä esimerkki miten vuosittaisen tuoton saa lasketuksi (kannattaa huomata, että viimeiseksi riviksi pitää laittaa tämä päivä ja nostettavissa olevat varat negatiivisena.
   
 25. ddude

  Rekisteröitynyt:
  12.10.2007
  Viestejä:
  1 544
  Kuvastaa hyvin viime päivien meininkiä: kauppalehden netissä lukee "USA:ssa suurin myyntiaalto 75 vuoteen" kun yahoossa samaan aikaan "Suurin nousuralli sitten vuoden 2011"
   
  Viimeksi muokattu: 27.08.2015

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti